Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Laci Bácsi Borsa
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
fensterplast
http://www.fensterplast.hu/images/borselol.jpg

http://www.fensterplast.hu/images/borshatul.jpg

Ezt a borsot, az osanban vettem, mégpedig olyan módon, hogy a barátnőm minden egyes terméket megnéz mielőtt megvenne, hogy magyar termék-e.

Ezt elvileg annak gondoltuk. Érdemes megnézni az elő, és a hátoldalát Laci bácsi borsának.

Első oldalon: "Magyar termék"
Hátsó oldalon: "származási hely :vietnam"

Magyarország. 2009.
Mozigépész
Az a baj, hogy nincs szabályzás ez ügyben még, mi lehet Magyar termék. Jelenleg lehet Magyar termék olyan dolog is amit itthon csomagoltak, vagy nálunk termett de Szlovákiában csomagoltak. De állítólag készül erre a szabályozás!
lazurdeak
(fensterplast @ 2009.03.11, 09:35) *

http://www.fensterplast.hu/images/borselol.jpg

http://www.fensterplast.hu/images/borshatul.jpg

Ezt a borsot, az osanban vettem, mégpedig olyan módon, hogy a barátnőm minden egyes terméket megnéz mielőtt megvenne, hogy magyar termék-e.

Ezt elvileg annak gondoltuk. Érdemes megnézni az elő, és a hátoldalát Laci bácsi borsának.

Első oldalon: "Magyar termék"
Hátsó oldalon: "származási hely :vietnam"

Magyarország. 2009.

Nem vagyok botanikus, de tudomásom szerint a bors nem él meg nálunk. Ezért akármilyet veszel, az külföldről származik. Legfeljebb Magyarországon csomagolták. Ilyen értelemben lehet magyar termék, de ha magyar származású növényt akarsz, akkor vegyél inkább pirospaprikát az erősítéshez.

(Már ha mersz - a múltbeli esetek alapján a "magyar paprika" veszélyesebb, mint a vietnámi bors, lásd például az 1994. évi botrányt, amit sikeresen eltussoltak, pedig rengeteg mérgezést okozott a szándékosan a paprikába kevert ólmos festék.)
Kenderice
Semmiféleképpen nem volt joguk ráírni a csomagolásra, hogy magyar termék, ugyanis ez a kifejezés nem a csomagolásra, hanem annak tartalmára vonatkozik.
Mozigépész
(Kenderice @ 2009.03.14, 12:07) *

Semmiféleképpen nem volt joguk ráírni a csomagolásra, hogy magyar termék, ugyanis ez a kifejezés nem a csomagolásra, hanem annak tartalmára vonatkozik.

Tévedsz! A mostani jogszabályok ezt megengedik, ha olvastad volna mit írtam, most próbálják ezt kiküszöbölni. Jelen pillanatban ha az alapanyag Magyar, vagy itthon csomagolták, Magyar terméknek minősül. Most szeretnék ezt módosítani, hogy csak a Magyar alapanyag számítson, így ha a csokit náluk gyártották, de Szlovákiában csomagolták, akkor lehet Magyar termék. Viszont ha szó valós értelmébe gondolkozunk, akkor szinte alig lenne pár dolog ami Magyra termék lehetne, hisz az általam említett csoki alapanyaga a kakaóbab nálunk nem terem meg! Így csak egyes zöldségféleségek, gyümölcsök, ebből készült italok, termékek lehetnének Magyar termékek, viszont ha már olyan anyagot tesznek bele pl.: almalébe nem Magyar cukrot, akkor már az sem Magyar termék.
Majd meglátjuk mi lesz ebből!
Kenderice
Hát igen, ez nem egyszerű...
ityam
szerintem ez a magyar termek cimket azert talaltak ki hogy lassak hogy magyar emberek munkaja is van benne. szal az orszagban hasznaltak fel munkaerot hozza es az jo nekunk mert abbol mar van adobevetelunk.
persze AFA van mindenen de egy kicsit tobb ha a munkas is itt dolgozik. szal szerintem ezert szeretne az allam ha magyar termeket vennenk mert az jo a gazdasagnak es nem azert mert mi olyan hudejot termelnenk.

vagy szerintetek olyan jo minoseguek a magyar termekek hogy azert nyomatjak?
dehogy is.hanem hogy magyar munkasoknak legyen penze. es mar ha csak csomagol abbol is van munka.

szal ez csak gazdasagelenkito kampany es nem magyar termek dicsero kapany.

De aztan lehet hogy rosszul gondolkodok...
Kenderice
Ha ráírom a Skodámra, hogy Ferrari - Made In Italy, az attól még nem az...
ityam
(Kenderice @ 2009.03.16, 20:20) *

Ha ráírom a Skodámra, hogy Ferrari - Made In Italy, az attól még nem az...

ennek a kijelentesnek nagyon keves koze volt a temahoz.
Kenderice
Attól, hogy magyarországon csomagolnak valamit és ráírják, hogy magyar termék, attól a csomag tartalma még nem lesz magyar. És igenis nem lehetne ráírni a csomagolásra csak azért, mert itthon csomagolták.
Terméken a csomagoláson belüli tartalmat értjük, nem a zacskót...
Mozigépész
(Kenderice @ 2009.03.17, 17:44) *

Attól, hogy magyarországon csomagolnak valamit és ráírják, hogy magyar termék, attól a csomag tartalma még nem lesz magyar. És igenis nem lehetne ráírni a csomagolásra csak azért, mert itthon csomagolták.

Na akkor sorolj fel pár terméket ami szerinted Magyar terméknek minősül? Nem lesz sok!
Kenderice
(Mozigépész @ 2009.03.17, 23:13) *

(Kenderice @ 2009.03.17, 17:44) *

Na akkor sorolj fel pár terméket ami szerinted Magyar terméknek minősül? Nem lesz sok!

Nem ez a lényeg! Nem az érdekel, hogy MENNYI 100%-ig magyar termék van, hanem az, hogy csak arra lehessen ráírni, amelyik VALÓBAN az! Ha csak egy tucat van, akkor annyira..
Az én szemléletem szerint csak az magyar termék, amelyet Magyarországon állítottak elő hazai termelésű alapanyagokból. Itt főként az élelmiszerekről beszélek.
Mozigépész
Pont az a lényeg, hogy ezen feltüntetett termékekkel támogatod a Magyar gazdaságot, hisz az itthon csomagolt árú magyar dolgozók által lett csomagolva! De ezt már előttem leírta ityam!
fensterplast
Nincs ezen mint csűrni csavarni, magyar termék az ami MAGYAR, azaz Magyarországon termett, nőtt, készült, és nem Vietnámban.

A Magyar termék az Magyar, és nem üzbég vagy iráni. Amit itt csomagoltak, az Magyarországon csomagolt, Vietnámi termék. Ocsmány, gusztustalan ami itt megy, Európa szégyene vagyunk. Nem csak emiatt, de ez is tükrözi.

Sok helyen jártam már a világban, majdnem az összes kontinensen, és szégyellem hogy Magyar vagyok. Ami itt megy az a viccek vicce. Nulla összetratás, nulla nemzeti öntudat. Sosem fogjuk semmire vinni, mindig is mi leszünk a lúzer nemzet, a rossz példa, a fekete bárány. Ez genetikailag van kódolva belénk.

Nyugat európától nem 50 évvel vagyunk lemaradva, hanem alaphangon is 500-zal, és itt nem a pénzre gondolok, hanem a mentalításra.

A multikban az ember keresi a magyar terméket, hogy a kis saját eszközeivel segítse a magyar gazdaságot, és kiderül hogy a vietnámit segítem.. jó vicc bangin.gif

Írtam laci Bácsiéknak (a forgalmazó) cégnek is hogy elmehetnek a #&@..\* -ba.

Mozigépész
(fensterplast @ 2009.03.23, 15:19) *

A multikban az ember keresi a magyar terméket, hogy a kis saját eszközeivel segítse a magyar gazdaságot, és kiderül hogy a vietnámit segítem.. jó vicc bangin.gif

Az elején leírtakra nem reagálok, mert az ilyen hozzászólások nem visznek előrébb, csak azt szítják amiről írsz.
De ugye te azért veszed meg a Magyar terméket, hogy a gazdaságot, a Magyar dolgozók munkahelyét segítsed. Ha még mindig nem ment a fejedbe (mert le vagy maradva te is) az általad vett bors csomagolása Magyar dolgozók, Magyar munkahely készítette, tehát ha bojkottálod, ezzel a csomagoló céget is, ahol Magyarok dolgoznának!
Amit megvehetsz mert szerinted csak ez Magyar termék (bár sok az import):
burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, búza, kukorica, paradicsom, zöldség, alma, dió szőlő, körte, stb...
De az ebből készült termékeket ne vedd meg, mert a hozzájuk adott alapanyag nem biztos, hogy hazai!
Ne egyél rizst, ne fűszerezz, tésztát se vegyél, még akkor se ha nálunk csomagolták, a Magyar csomagoló iparban dolgozó Magyarokat ne támogasd, hisz ezek (szerinted) nem a Magyar gazdaság részei!
Részemről a vita lezárva, hisz csak te csavarod a dolgokat!
fensterplast
(Mozigépész @ 2009.03.23, 18:31) *

(fensterplast @ 2009.03.23, 15:19) *

Az elején leírtakra nem reagálok, mert az ilyen hozzászólások nem visznek előrébb, csak azt szítják amiről írsz.
De ugye te azért veszed meg a Magyar terméket, hogy a gazdaságot, a Magyar dolgozók munkahelyét segítsed. Ha még mindig nem ment a fejedbe (mert le vagy maradva te is) az általad vett bors csomagolása Magyar dolgozók, Magyar munkahely készítette, tehát ha bojkottálod, ezzel a csomagoló céget is, ahol Magyarok dolgoznának!
Amit megvehetsz mert szerinted csak ez Magyar termék (bár sok az import):
burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, búza, kukorica, paradicsom, zöldség, alma, dió szőlő, körte, stb...
De az ebből készült termékeket ne vedd meg, mert a hozzájuk adott alapanyag nem biztos, hogy hazai!
Ne egyél rizst, ne fűszerezz, tésztát se vegyél, még akkor se ha nálunk csomagolták, a Magyar csomagoló iparban dolgozó Magyarokat ne támogasd, hisz ezek (szerinted) nem a Magyar gazdaság részei!
Részemről a vita lezárva, hisz csak te csavarod a dolgokat!

A problémám nem azzal van hogy itt csomgolják, hanem azzal, hogy a TERMÉK tudtommal az ami a csomagoláson belül van, és nem maga a csomagolás. Tehát NE írják rá hogy magyar termék, ha az nem az.

Maximum hogy magyar csomagolóanyag...
Kenderice
Nincs igazad Mozigépész!
Te hányszor vettél meg BÁRMIT is a csomagolása miatt? Én ha megveszek valamit nem a csomagolásért veszem hanem azért, ami BENNE van. És ezt nevezik TERMÉKnek!
Tisztában vagyok vele, hogy pl. a rizst ázsiából ömlesztve hozzák, de attól, hogy magyar emberek, magyar készítésű zacskóba, magyar gépekkel csomagolják, attól még a rizs nem lesz magyar! Ettől függetlenül megveszem mert szeretem, de ne írják már rá, hogy MAGYAR TERMÉK! Engem ez zavar.
Fensterpalst-tal egy véleményen vagyok.
És persze nem értem azt sem, hogy hogyan lehet a termék neve "Laci Bácsi borsa"??? Laci bácsi emigrált vietnámba? Ott termeli?
Itt sajnos a termék neve is a "hazai" termelést sugallja...
ityam
tul hosszu lenne egy olyan logo hogy "magyar gazdasagot valamely formaban tamogato termek".

Egyebkent meg ra van irva hogy nem magyar alapvetoen. szal nem lehet az kifogas.Ha nem lett volna rairva akkor talan kezdhettek panaszkodni.
Kenderice
(ityam @ 2009.03.24, 11:35) *

tul hosszu lenne egy olyan logo hogy "magyar gazdasagot valamely formaban tamogato termek".

Egyebkent meg ra van irva hogy nem magyar alapvetoen. szal nem lehet az kifogas.Ha nem lett volna rairva akkor talan kezdhettek panaszkodni.

Annyiban igaz az érvelésed, hogy a zacskóra van ráírva, hogy magyar termék, nem a bors-szemekre egyenként. De ez már szőrszálhasogatás. Mindenesetre nem mondom, hogy szabálytalanul van az elején a felirat, de semmiféleképpen nem korrekt. Írták volna rá, hogy "Magyar csomagolás", mindjárt kerekebb lenne a világ.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.