Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Pénzvisszatérítés
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
Parblek
Szeretném a tanácsukat kérni egy garanciális problémában.

Tavaly előtt decemberben vásároltunk egy online bútoráruházban (MM Bútor Kft.) egy kanapét, amelynek tavaly ősszel (tehát még 1 éven belül) leszakadt az alja. Normál használat mellett, egyszerűen valami kapcsok elengedték az alsó részt.
Ezt jeleztük az MM Bútor Kft-nek, akik tovább irányítottak minket a Budapesti Kárpitos Kft-hez, merthogy ők felelősek a garanciális javításokért, az MM Bútor nem tehet semmit.
Egy emailt kaptunk tőlük (BP Kárpitostól) tavaly okt. 30-án, hogy a gyártásba betervezték a kanapé ülést, amint legyártották, kihozzák és kicserélik (tehát nem vitatták, hogy jogos a javítási igényünk). Ezután kezdődtek a problémák. Mindig telefonálgattunk és kaptunk valami kitérő választ, hogy a gyár szlovákiában van, a BP. Kárpitos KFT sem tehet semmit, majd ha a gyár legyártja az ülést, ők elhozzák. Lehet hogy jövő héten stb. Aztán meg hogy év végéig minden garanciális igényt egyeztetnek a gyárral... Aztán pedig azért késett az ülés legyártása, mert hiányzott a faanyag, aztán meg azért, mert speciális szövetigényünk volt (ez nem igaz, a honlapon található színekből választottunk). Legvégül azt mondták, hogy dec. 21-én valószínűleg hozzák, persze amikor felhívtam őket 21-én, akkor visszatértek ahhoz a verzióhoz, hogy a gyár nem gyártotta le, nem tudnak mit tenni, semmilyen befolyásuk sincs a dologra. Ezek után ismét az MM Bútor Kft-hez fordultam, ahol megint azt mondták, hogy semmit sem tehetnek az ügyben, ők is írtak a kft-nek és a magyarországi képviseletnek is, akik erre tájékoztatást kértek a BP Kárpitostól. Aztán már a magyarországi képviseletet is felhívtam, akik szintén ígéretet tettek, hogy emailben tájékoztatnak. Ez többször is megtörtént, de az október 30-i mail óta (miszerint betervezték a gyártásba az ülést) semmit sem kaptunk írásban, bár többször kértem mailben is tájékoztatást. Szóval most megelégeltem a dolgot, ezért felhívtam a fogyasztóvédelmi hivatalt, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy tértivevényes levelet küldjek az MM Bútor Kft.-nek, hogy kérem vissza a vételárat.
A jótállás persze már régen lejárt a kanapéra. A kérdésem az lenne, hogy elég annyi bizonyításnak, hogy megvan az email, amiben visszaigazolták, hogy betervezték az ülést a gyártásba? (tehát nem postai úton jeleztük a problémát, és nem postai úton tájékoztattak). Nem gond, hogy közben már letelt az 1 év a kanapé vásárlása óta?
A 15 (30) nap a bútorgyárra is vonatkozott volna (tehát, hogy ennyi időn belül kellett volna kicserélnie a hibás alkatrészt)? Elküldhetem nekik ezt a levelet? http://www.fogyasztovedelem.com/forums/ind...amp;#entry20046

Amúgy csak annyit tennék hozzá, hogy telefonon bár, de azt mondta az MM Bútor Kft., hogy ezeknek a bútoroknak csak töredék részét forgalmazzák Magyarországon, a nagy része kimegy külföldre és többezres sorozatokban gyártják őket, ezért "nem értették ők sem" hogy mi tart fél évig még egy legyártásában….

Segítségüket előre is köszönöm!

lazurdeak
A jótállási igényedet azzal szemben érvényesítheted, akitől az árut vetted - tehát a kereskedőtől kell kérni a javítást / cserét. Ő dolgoztathat más céggel, de ettől a felelősség a kereskedőé marad.

Semmi közöd hozzá, ki a gyártó és mennyi időbe telik neki beszerezni a fát vagy a szöget. A kereskedő (esetünkben MM Kft.) a felelős azért, hogy a megfelelő szervizhálózatot biztosítsa. Ezért amennyiben nem vagy megelégedve a jótállással, tőlük kell követelned a megfelelő teljesítést, amit meg is tettél. Ezek után sem teljesítették a kötelezettségüket.

Az nem számít, hogy már lejárt a jótállás, ha a bejelentést még határidőn belül megtetted. Az e-mailezés, telefonálgatás viszont hiba volt. Ami telefonban elhangzik, abból semmit sem tudsz bizonyítani, és ha netán perre kerülne a sor, akkor ott az e-mail sem számít bizonyítéknak. Ezért ha mindent letagadnak, akkor nem feltétlenül jók az esélyeid.

Feltéve, hogy nem tagadják le, hogy a határidőn belül bejelentetted a hibát, a következő lehetőségeid vannak:

1. Elállsz a szerződéstől, a pénzedet visszakérve. ((Tértivevénnyel küldöd, a kereskedőnek címezve. Pl. az általad is hivatkozott sablont használva.) Ezt nem teheted meg, ha a hiba jelentéktelen, amelyet a leírásod alapján nem tudok eldönteni.
Ha nem adják vissza a pénzt, akkor mehetsz Békéltető Testülethez, vagy bíróságra. Utóbbi valószínűleg nem éri meg.

2. Árleszállítást kérsz, hivatkozva arra, hogy a cserét nem voltak képesek elvégezni neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül. Ha belemennek, a kapott pénzből megjavíttatod a bútort egy komoly iparossal. Ha nem egyeznek bele, akkor elállás.

3. Saját költségeden megjavíttatod, számlát kérsz róla és követeled a kereskedőtől a költséged megtérítését. Előnye, hogy lesz egy jól működő ágyad, hátránya, hogy bár jogilag igazad van, jó eséllyel soha nem látod viszont a pénzedet.

+1. Rossz hírüket kelted mindenhol, ahol csak tudod. (Pl. a témával foglalkozó fórumokon.)

Amúgy komoly bátorságra vall, ha olyan ágyat veszel, amelyet nem néztél meg előre, alaposan. Én maximum kiegészítő bútort (pl. éjjeliszekrényt) mertem látatlanban venni és időnként még azt is megbántam.

Különösen nem javaslok egy olyan bandától vásárolni, amelynek az üzletszabályzata nyilvánvalóan jogszabálysértő: "A terméket gyártó cég, illetve a termék importőre, a 151/2003 (IX. 22.) Kormányrendelet (módosítva a 72/2005. (IV. 21.) Korm. Rendelettel alapján, jótállást biztosít minden általunk forgalmazott termékhez."
(Ha elolvasták volna a kis drágáim, amire hivatkoznak, akkor nem írnának ilyen baromságokat. Idézek a fenti kormányrendelet szövegéből: "(3) A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó)."
Parblek
Köszönöm szépen a választ kedves lazurdeak!

megpróbálkozom az első opcióval, remélem sikerrel járok!

Parblek
Kedves Fórumozók és Lazurdeak!

Szeretném ismét a segítségüket kérni. Elküldtem a tértivevényes felszólító levelet az MM Bútornak és kaptam is rá választ, miszerint a gyártóhoz fordultunk helyettük, őhozzájuk csak egy januári email érkezett meg, ami után felvették a kapcsolatot a gyártóval és a magyarországi képviselettel. A gyártótól "ígéretet kaptak" hogy megjavítják a kanapét és az árából is visszatérítenek valamennyit (szintén nincs meghatározva, hogy mennyit és mikor) az okozott kellemetlenség miatt. Amennyiben jogi útra kívánom terelni a dolgot, küldjem el nekik a kitöltött garanciális javítási bejelentő lapot (vagy valami ilyesmi), amin jelentettem a problémát.
Na persze, értem én, hogy az én hibám, hogy jóhiszemű voltam, és mikor felhívtuk őket a garanciális igényünkkel, ők azonnal a gyártóhoz küldtek minket és ezután többször is beszéltünk velük és mindannyiszor arra hivatkoztak, hogy ők nem tehetnek semmit, a gyártónál kell próbálkoznom. Most meg felteszik a kezüket, hogy hát nekik nem jelentettünk semmit. Viszont a januári emailt elismerték, és arra sem válaszoltak hivatalosan (igaz, akkorra már lejárt az egy év), tehát nem tájékoztattak, vagy félretájékoztattak, és ahogy említették a korábbi hozzászólásban az üzletszabályzatuk is jogsértő. Szóval arra gondoltam, hogy megírom nekik hogy elfogadom a javítást és a vételár egy részének visszatérítését, amennyiben ez egy hónapon belül megtörténik. Ez így megoldható? Mit tehetek, ha lejár majd az egy hónap, de ők mégsem foglalkoznak vele?
A másik ötletem az, hogy ha jól tudom a kanapéra legalább egy 1+1 év jótállás és szavatosság van, csak a második évben nekem kell bizonyítanom, hogy a hiba eredetileg is létezett. Mivel van rá levelezés már tavaly október óta, így gondolom ez bizonyító erejű (mivel a gyártó elismerte a hibát). Mi történik akkor, ha most teszem meg írásban hivatalosan az MM bútor felé a garanciális javítási igényemet? Onnantól már meg kellene oldaniuk 30 napon belül, nem?

lazurdeak
(Parblek @ 2009.04.15, 08:58) *

Kedves Fórumozók és Lazurdeak!

Szeretném ismét a segítségüket kérni. Elküldtem a tértivevényes felszólító levelet az MM Bútornak és kaptam is rá választ, miszerint a gyártóhoz fordultunk helyettük, őhozzájuk csak egy januári email érkezett meg, ami után felvették a kapcsolatot a gyártóval és a magyarországi képviselettel. A gyártótól "ígéretet kaptak" hogy megjavítják a kanapét és az árából is visszatérítenek valamennyit (szintén nincs meghatározva, hogy mennyit és mikor) az okozott kellemetlenség miatt. Amennyiben jogi útra kívánom terelni a dolgot, küldjem el nekik a kitöltött garanciális javítási bejelentő lapot (vagy valami ilyesmi), amin jelentettem a problémát.
Na persze, értem én, hogy az én hibám, hogy jóhiszemű voltam, és mikor felhívtuk őket a garanciális igényünkkel, ők azonnal a gyártóhoz küldtek minket és ezután többször is beszéltünk velük és mindannyiszor arra hivatkoztak, hogy ők nem tehetnek semmit, a gyártónál kell próbálkoznom. Most meg felteszik a kezüket, hogy hát nekik nem jelentettünk semmit. Viszont a januári emailt elismerték, és arra sem válaszoltak hivatalosan (igaz, akkorra már lejárt az egy év), tehát nem tájékoztattak, vagy félretájékoztattak, és ahogy említették a korábbi hozzászólásban az üzletszabályzatuk is jogsértő. Szóval arra gondoltam, hogy megírom nekik hogy elfogadom a javítást és a vételár egy részének visszatérítését, amennyiben ez egy hónapon belül megtörténik. Ez így megoldható? Mit tehetek, ha lejár majd az egy hónap, de ők mégsem foglalkoznak vele?
A másik ötletem az, hogy ha jól tudom a kanapéra legalább egy 1+1 év jótállás és szavatosság van, csak a második évben nekem kell bizonyítanom, hogy a hiba eredetileg is létezett. Mivel van rá levelezés már tavaly október óta, így gondolom ez bizonyító erejű (mivel a gyártó elismerte a hibát). Mi történik akkor, ha most teszem meg írásban hivatalosan az MM bútor felé a garanciális javítási igényemet? Onnantól már meg kellene oldaniuk 30 napon belül, nem?

Hát igen, a bútorkereskedő visszaélt a jóhiszeműséggel. Miután nem történt meg feléjük írásban a bejelentés, csak telefonon, így könnyedén letagadják.

A legjobb lehetőség szerintem a szavatossági kötelezettségre való hivatkozás. Ha vitatják a jogosságát, akkor nem lesz egyszerű bizonyítani, hogy a hiba gyártási eredetű (az ilyen leleményes cég könnyen megtalálhatja a módját, hogy a gyártó által elismert hibát is letagadja). Azonban ekkora értéknél már megéri vitatkozni, szakvéleményt szerezni és esetleg pereskedni is.

Tehát szavatossági igényedet jelentsd be tértivevényes levélben és várd meg, mit reagálnak.
Parblek
Kedves lazurdeak!

Köszönöm a válaszát, közben rendeződött az ügy smile.gif.
Felhívtam a Fogyvéd Hivatalt, és ott azt mondták, hogy vigyem a Békéltető Testület elé az ügyet.
Adtam még egy esélyt a dolognak, és felhívtam a kereskedőt, hogy nekem sincs kedvem az egész jogi herce-hurcához, ezért ha 30 napon belül megtörténik a csere (és a jóváírás) akkor részemről lezártnak tekintem a dolgot, de ez a maximum idő, amit még rá tudok szánni a dologra. egy hét múlva hozták a kanapéülést. ugyan a visszatérítésről (amit nem is tudok, hogy mekkora összeg lenne nem is tudok semmit, dehát a legfontosabb az a kanapé, és az végre megvan. Azt hiszem mindenesetre tanultam az esetből, de szerencsére megoldódott!

Köszönöm mégegyszer a segítségét!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.