Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Szórakozóhelyek, Discók
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vendéglátás / Idegenforgalom
norbeurg
Helló,

ma egy olyan igazságtalan probléma jutott eszembe, amely nem is értem, hogy miért nem történt már meg korábban, hiszen szerintem ez már sok mindenkinek szöget üthetett a fejébe.

Autóban gyakran hallgatok rádiót, és hallom a különböző clubok hirdetéseit, melyben jelen esetben a Studiót reklámozták, melynek végén közlik, hogy belépés hölgyeknek 1000 Ft, uraknak 2000 Ft.

Többszöri hallás után már megütötte a fülemet ez a mondat, és rájöttem, hogy a legtöbb helyen ez így is van, vagyis a férfiak mindenhol többet fizetnek a belépőért, és véleményen szerint igazságtalanul.

Ugyan miért fizessek én többet, ugyanazért a szolgáltatásért, azért mert pasi vagyok?!Több helyet foglalok talán?...Rajtunk még többet is keresnek, hiszen többet iszunk mint a nők biggrin.gif Ez negatív diszkrimináció férfitársaimra nézve, illetve pozitív megkülönböztetés a hölgyek irányába. De mindemellett azt sem értem, hogy mi a célja, oka ennek a különbségtételnek.
És nem kell félreérteni, itt nem egy nőellenes megnyilvánulást próbálok kibontakoztatni, távol álljon tőlem!
Itt csupán egy olyan igazságtalan probléma merült fel bennem, mely biztos vagyok, hogy jogilag nem helyes.
Hogyan tehetik ezt meg?Milyen alapon?Hogyan van hozzá joguk? És miért nem tűnik ez fel senkinek?

Lehet, hogy nem pont itt kapnám a megfelelő választ kérdéseimre, de jobb ötlet nem jutott eszembe egyenlőre mint a fogyasztóvédelem, hiszen szerintem kompetensnek kellene lennie ezen ügyben is.

Köszönettel veszem az okosító válaszokat, hozzáfűznivalókat!
lazurdeak
(norbeurg @ 2009.03.20, 20:00) *

Helló,

ma egy olyan igazságtalan probléma jutott eszembe, amely nem is értem, hogy miért nem történt már meg korábban, hiszen szerintem ez már sok mindenkinek szöget üthetett a fejébe.

Autóban gyakran hallgatok rádiót, és hallom a különböző clubok hirdetéseit, melyben jelen esetben a Studiót reklámozták, melynek végén közlik, hogy belépés hölgyeknek 1000 Ft, uraknak 2000 Ft.

Többszöri hallás után már megütötte a fülemet ez a mondat, és rájöttem, hogy a legtöbb helyen ez így is van, vagyis a férfiak mindenhol többet fizetnek a belépőért, és véleményen szerint igazságtalanul.

Ugyan miért fizessek én többet, ugyanazért a szolgáltatásért, azért mert pasi vagyok?!Több helyet foglalok talán?...Rajtunk még többet is keresnek, hiszen többet iszunk mint a nők biggrin.gif Ez negatív diszkrimináció férfitársaimra nézve, illetve pozitív megkülönböztetés a hölgyek irányába. De mindemellett azt sem értem, hogy mi a célja, oka ennek a különbségtételnek.
És nem kell félreérteni, itt nem egy nőellenes megnyilvánulást próbálok kibontakoztatni, távol álljon tőlem!
Itt csupán egy olyan igazságtalan probléma merült fel bennem, mely biztos vagyok, hogy jogilag nem helyes.
Hogyan tehetik ezt meg?Milyen alapon?Hogyan van hozzá joguk? És miért nem tűnik ez fel senkinek?

Lehet, hogy nem pont itt kapnám a megfelelő választ kérdéseimre, de jobb ötlet nem jutott eszembe egyenlőre mint a fogyasztóvédelem, hiszen szerintem kompetensnek kellene lennie ezen ügyben is.

Köszönettel veszem az okosító válaszokat, hozzáfűznivalókat!

Ez a gyakorlat szerintem jogsértő. Alapvetően ugyan szerződéses szabadság van, azaz mindenki annyiért árulja a szolgáltatását, amennyiért akarja (tehát bármely cég megteheti, hogy Józsinak ad 50% kedvezményt, de Ferinek nem, mert Józsi szebben kérte), ugyanakkor bizonyos csoportokkal szembeni diszkriminációt nem engednek meg a magyar törvények: faji, vallási, nem szerinti diszkrimináció elvileg tilos. Pl. van egy alkotmány nevű izénk, amely szerint:

"66.§ (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a férfiak és a nők egyenjogúságát
minden polgári és politikai, valamint gazdasági, szociális és kulturális jog
tekintetében."

Ha egy férfitól magasabb díjat kérnek ugyanazért a szolgáltatásért, akkor nyilvánvalóan sérül a gazdasági egyenlőség, az általad idézett esetben pedig ez nyilvánvalóan megvalósul. Tehát az adott árazási módszer alkotmányellenes.

Más kérdés, hogy mit tehetsz ez ellen. Ugyanis az egyenlőséget biztosító jogszabályokat nem a férfiak, hanem a nők és (egyes) kisebbségek védelmében találták ki, bár nem így fogalmazták őket. Ha alkotmánysértésről van szó, akkor elsősorban a különböző ombudsmanok lehetnek illetékesek. Például az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál talán próbálkozhatsz, de nem tudom, hogy foglalkoznának-e az üggyel.

A másik, amit tehetsz, hogy bojkottálsz minden olyan helyet, ahol ilyen gyakorlatot alkalmaznak. Pl. nem jársz diszkóba, dögöljenek meg...
ityam
Hát én az idézett jogszabályból nem vágtam le hirtelen hogy ettől most miért ne lehetne adni a nőknek 50% kedvezményt.

Az a kerdes hogy hova van leirva az hogy mit jelent gazdaságilag egyenjogunak lenni.
Mert hogy te ezt ugy ertelmezted hogy ugyanannyiert kell adni mindenkinek a szolgaltatast akkor igazad van.De nem vagyok benne biztos hogy ha ezt igy ertelmezzuk az jo.

Amugy arra a kérdésre hogy miert van ez a szabály sok helyen annak az az oka hogy több lány jöjjön be. és majd a sok lány miatt jön mégtöbb férfi.
Ha viszont nem jönnek a lányok akkor a férfiak sem fognak jönni hamarosan.Szal ezért probaljak elősegiteni hogy jöjjenek a lányok.Olyan discot meg nem lattam ahol tobb lett volna a lany mint a fiu. Bár mostanság nem jártam discoba.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.