Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Saturn - Műszaki Cikk Vásárlás
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
ARM206
Sziasztok!

Idén március elején vettünk a kispesti Saturn-ban egy kenyérsütőt. A vásárláskor rákérdeztem a garanciára, amiről azt a tájékoztatást kaptam, hogy "cseregarancia" van rá; vagyis az esetlegesen elromlott készüléket nem javítják, hanem kicserélik. Ezt le is írták is a géphez adott tájékoztatóban, idézem:
"Az általunk forgalmazott termékre 24 hónap szavatossági időt biztosítunk. A rendeltetésszerű használat során keletkezett meghibásodás esetén a terméket a vásárlást igazoló blokk ellenében a vásárlás helyszínén kicserélik."

A kenyérsütő a második használat során felmondta a szolgálatot. (Először egy egyszerűbb dagasztást csináltunk vele; - amikor sütni is próbáltunk előjött egy vélhetőleg már vásárláskor is fennálló hiba.) Így kb. 1 héttel a vásárlás után már mehettünk is vissza a Saturn vevőszolgálatához.
Itt aztán a dolgokat némi vállvonogatással aláfestve közölték, hogy a leírt szavatossági feltételeket nem veszik figyelembe, és a készüléket nem cserélik ki. Ha gondolom, hagyjam ott, és ők majd elküldik javítani.
Más alternatíva (vagy bármiféle párbeszédkészség) híján ezt választottuk; de kértem, hogy valamilyen formában rögzítsük a történteket. Kitöltöttünk egy "Jegyzőkönyv a fogyasztó kifogásáról" nyomtatványt, ahol a "fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényhez" beírtam, hogy szeretnénk érvényesíteni a vásárláskor szempontot jelentő "cseregarancia" lehetőséget; ők meg a saját rovatukhoz beírták, hogy "aránytalan többlet költséget [sic] jelent a készülék cseréje". A maguk részéről ezzel mindent be is fejeztek.

A történetnek ez még nem a vége. (A kenyérsütőt ugyanis még nem láttuk viszont.) Az eddigieket elsősorban azért írtam le, hogy ha valaki esetleg a Saturn-ban vásárol műszaki dolgot, tudjon róla, hogy a jelek szerint nem feltétlenül szándékoznak betartani a magukra vállalt (és akár írásba is foglalt) garanciális/szavatossági feltételeiket.

Vállvonogatásban viszont tényleg nagyon erősek! ;-)
Mozigépész
(ARM206 @ 2009.03.26, 13:22) *

Sziasztok!

Idén március elején vettünk a kispesti Saturn-ban egy kenyérsütőt. A vásárláskor rákérdeztem a garanciára, amiről azt a tájékoztatást kaptam, hogy "cseregarancia" van rá; vagyis az esetlegesen elromlott készüléket nem javítják, hanem kicserélik. Ezt le is írták is a géphez adott tájékoztatóban, idézem:
"Az általunk forgalmazott termékre 24 hónap szavatossági időt biztosítunk. A rendeltetésszerű használat során keletkezett meghibásodás esetén a terméket a vásárlást igazoló blokk ellenében a vásárlás helyszínén kicserélik."

A kenyérsütő a második használat során felmondta a szolgálatot. (Először egy egyszerűbb dagasztást csináltunk vele; - amikor sütni is próbáltunk előjött egy vélhetőleg már vásárláskor is fennálló hiba.) Így kb. 1 héttel a vásárlás után már mehettünk is vissza a Saturn vevőszolgálatához.
Itt aztán a dolgokat némi vállvonogatással aláfestve közölték, hogy a leírt szavatossági feltételeket nem veszik figyelembe, és a készüléket nem cserélik ki. Ha gondolom, hagyjam ott, és ők majd elküldik javítani.
Más alternatíva (vagy bármiféle párbeszédkészség) híján ezt választottuk; de kértem, hogy valamilyen formában rögzítsük a történteket. Kitöltöttünk egy "Jegyzőkönyv a fogyasztó kifogásáról" nyomtatványt, ahol a "fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényhez" beírtam, hogy szeretnénk érvényesíteni a vásárláskor szempontot jelentő "cseregarancia" lehetőséget; ők meg a saját rovatukhoz beírták, hogy "aránytalan többlet költséget [sic] jelent a készülék cseréje". A maguk részéről ezzel mindent be is fejeztek.

A történetnek ez még nem a vége. (A kenyérsütőt ugyanis még nem láttuk viszont.) Az eddigieket elsősorban azért írtam le, hogy ha valaki esetleg a Saturn-ban vásárol műszaki dolgot, tudjon róla, hogy a jelek szerint nem feltétlenül szándékoznak betartani a magukra vállalt (és akár írásba is foglalt) garanciális/szavatossági feltételeiket.

Vállvonogatásban viszont tényleg nagyon erősek! ;-)

Cseregarancia jogilag nem létezik, de vállalhat az eladó, gyártó ilyet. A papír ellentmondásos, hisz 24 hónap szavatosságról beszél, ez viszont megint más, ez a garanciával hasonló, de a szavatosság igényénél hat hó után a vevőnek kell bizonyítani, hogy a hiba vásárláskor meg volt, első hat hónapban ez az eladót terheli. A másik meg az, hogy gondolom a szavatosságot azért írták rá mert a termék ára nem haladta meg a tízezer forintot, hisz az felett kötelező a jótállás!
A másik dolog, hogy sima garancia esetén 3 nap után nem kötelesek cserélni, hivatkozva a fent említett aránytalan többletköltségre, ez jogos is lenne szavatosság esetében is.
Én helyedbe a vásárlók könyvébe, vagy tértivevényes ajánlott levélben felhívnám a figyelmüket az ellentmondásra, amennyiben nem cserélnek bejelentést teszel a FVF, GM, Önkormányzatnál, illetve ha nem megy akkor a bíróságra is elmész. Erre 30 napjuk van válaszolni, de ez idő alatt meg is kell tudniuk javítani, ha nem javították ki ez alatt a hibát, akkor hivatkozva a jelentős kellemetlenségre, elállhatsz a szerződéstől, és a vételár jár vissza.
ARM206
Köszönöm a segítő jellegű hozzászólást!

Igen, én is tudom – tulajdonképpen már a vásárláskor is tudtam -, hogy a „cseregarancia” nem jogi fogalom. Én is úgy értelmeztem, hogy ez egy kvázi „önként” (értsd: értékesítési okokból) vállalt többlet-szolgáltatás, mint pl. a „helyszíni javítás”, vagy a „plusz garanciaévek”. Ami engem meglepett, az az, hogy az eladó milyen egyszerűen kilépett a vásárláskor megígért, önként vállalt szolgáltatás teljesítése alól. (Ha egy 10 nappal korábbi vétel esetén; a készülékre vetett egyetlen pillantás nélkül az eladó aránytalan többletköltségre hivatkozik… nos, nekem nem sok elképzelésem marad, mikor látná ő olyannak a helyzetet, hogy be is tartsa az eladáskori vállalását. Az ember már-már kísértésbe esik, hogy azt gondolja, ezeknek eszük ágában sem volt a „cseregarancia”; hanem simán hülyére vettek. (Vigyázat, irónia. :-) ))

Mivel a Saturn-ban láttam már pl. LCD-TV-t is azzal ajánlani, hogy bizonyos hibák esetében a készüléket nem javítják, hanem cserélik, gondoltam, érdekes lehet megosztani a tapasztalatot másokkal is. Amikor ugyanis azzal szembesülsz, hogy a vásárláskori ígéretükkel ellentétben nem oldják meg azonnal a problémádat, hanem egy garanciajegy bevonásával (ha már felvetődött: a citált kenyérsütőnek is van gar.jegye) elkezdenek törekedni a 2 hét alatti javításra… nos, olyankor valahogy becsapva érzed magad.

A „törekedésükről” meg annyit, hogy a cseregaranciás kenyérsütőt – mondani sem kell – azóta sem láttuk még viszont.

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.