Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Paprika
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
FVF
Akit a paprika kérdés érdekel, a következő linkekre kattintva kaphat több információt:
http://www.antsz.hu
http://www.eszcsm.hu
http://www.drinfo.eszcsm.hu

Mellesleg az alábbi termékek lehetnek egy ideig veszélyesek, ezkre terelődhet a gyanú:

- őrölt fűszerpaprika
- fűszerpaprikát tartalmazó fűszerkeverék
- gulyáskrém
- pörköltkrém
- halászlékocka és sűrítmény
- tubusos kolbászkrém
- levesporok (gulyásleves)
- fűszerkeverékek (tubusos)

Kellemes étkezést!:)
Cinke
Sziasztok!

Bennem azért maradt még néhány kérdés a paprika-üggyel kapcsolatban ...

A paprika-ügy kapcsán az elhangzottak mellett azt sem ártana tudni, pontosan mióta vanforgalomban egészségre veszélyes fűszerpaprika. Én legalábbis egy csomó különféle verziót hallottam már. Ami még nem világos:

Ha a tavalyi termés volt olyan gyenge, hogy ki kellett pótolni a dél-amerikai importtal, akkor lehetséges, hogy az csak idén augusztusban került volna az üzletekbe?? (Úgy olvastam, a "betakarítás" utáni érlelés, szárítás + poítás max néhány hónap, és azt sem hinném, hogy a csomagolás és terítés közel egy évig tartana...

Ami még szép lenne, szerintem, ha a kifejezetten ártalalmas szériák adatait is közzé tennék, legalább, ha már potenciálisan mérgeztek, hadd tudjam biztonsággal, valójában mennyire is...

Azt hiszem, a nagy gyártók sok embernek csalódást okoztak most. A jó hírnevet, a hosszú távú üzleti lehetőségeket cserélték most aprópénzre, alattomos módon:

A FOGYASZTÓKAT MÓDSZERESEN MEGTÉVESZTETTÉK!!!

- A csomagolásokon semmi infó nincs, - úgy túűnik, nem hogy származási ország nem fordul itt elő, de nincs gyártási idő sem, összetevők- pedig mint kiderült, vannak adalékanyagok, csak épp a palira vett vásárló nem értesül róla. Egyértelmű minőségjelzés sincsen, a legtöbb csomagolás szerintem egy NAGY 0.

Csak épp ki fogja végre felelősségre vonni a gyártót ezért??

Úgy látom, megy a mosakodás ezerrel - elvégre "nagyértékű hungarikumokról2 van szó, mindenki egymásra mutogat, én viszont úgy gondolom, ha egy gyártó úgy állítja be magát, hogy ő a minőség csúcsa, az eredeti, az igazi, akkor ezt elsőként és nagyobb súllyal a minőség folyamatos ellenőrzésében, és ne a marketing terén érvényesítse.

Még egy apróság: az ÁNTSZ-nek igen sokba fog kerülni az egész, bevizsgálásokkal, ellenőrzésekkel, néhány esetben kártérítéssel...

S erős bennem a gyanú, hogy mindezt a végén még pont a károsultak fogják megfizetni: teli tömnek méreggel, s aztán mint jó adófizető, fizesd meg mások baklövéseit! Öröm lenne látni, ha legalább ezt a feleléőtlen gyártók térítenék meg, s azt hiszem, ez a minimum, ha az U.S.A.-ban lennénk, a pereklnek köszönhetően valószínűleg már rég becsukhatták volna a kaput (illetve nem kockáztattak volna ilyesmit ...). Azt hiszem, EU ide vagy oda, van még hová fejlődni.
TheElf
A válasz egyszerű: Délamerikában potom 6 hónappal később van nyár, magyarul a gyenge termés miatti helyzetről értesülve úgy döntöttek kipótolják. A szállítás nem hiszem, hogy légi úton történt volna, ez pedig ugye újabb késést jelent 7-8 hónappal kell késésben legyen legalább a dolog, nyáron érik a paprika, erre a szüret és a szállítás közötti időszakot még ráadhatod, stb. és látod mennyivel a paprikaszüret után kell leghamarabb megjelenni az árúnak akkor, ha ugye nem a már meglévő készleteket adják el előbb. 2-3 hónap esetén is ez azt jelenti, hogy a nyáron kellett megjelennie, és augusztusban vissza is fogtak egy ilyen szállítmányt. Szerintem reális.
Shia-ko
A bevizsgálást végző egyik cég női vezetője azt mondta, hogy olyan angy mennyiségben található meg a bekevert paprika a cuccosban, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem színjavításról van szó. mad.gif
FVF
Az ÁNTSZ csak részben él az adófizetők pénzéből, hiszen jelentős bevétele van, csak azt leadja a kincstárnak, és az osztja el újra. A vizsgálatokat minden esetben elosztjuk a kifogásolt gyártók között, a bírság még ezen felül van, tudtommal az ÁNTSZ is így tesz.

Azért nem hozzák még nyilvánosságra a kifogásolt termékek neveit, gyártóit, mert ehhez hoszabb bizonyításra, pontos államigazgatási eljárásra van szükség. Ennek a végén lehet számlával a boltba, számla nélkül a gyártóhoz visszavinni a letiltott termékeket. Ki ne dobja senki, hacsak nem lusta visszavinni.

Addig fogyasztani az ÁNTSZ listáján lévőket lehet. EZ egy biztonsági óvintézkedés volt.

Az import fűszerpaprika max. 20%-ban lehetett jelen. Az előírások szerint.
hadoba
Igen, a 20% importpaprika tartalom rajta is van néhány csomagon,tehát ő tájékoztatta a fogyasztókat (csak ugye nem arról volt szó hogy az nem ehető)

A másik,hogy az ÁNTSZ rengeteg hibát követett el ezzel a paprika üggyel kapcsolatosan.
Egyrészt olyan terméket is fogyasztásra alkalamsnak talált,amelynek lejárt a fogyaszthatósági határideje (http://www.antsz.hu/down/kulso/aktualis/paprika_termekek_v1_0.pdf)

Aztán folyamatosan adják ki az u.n. hibalistákat, tehát ami pl. november 3-án ehető volt, az november 7-én már nem az...és amit látunk hogy most sincs paprika a polcokon.

Nincs mese, minden gyárba minilabort kell telepiteni a gyár pénzén, és akkor beindulhat a termelés és tuti jó áru lesz a polcon, és ugye egyátalán lesz áru a polcon.

Ekkor megállapodik a piac,leül a balhé és el lehet kezdeni a visszavitelt megszervezni.

Persze ez csak az én véleményem..
Shia-ko
(hadoba @ 2004 Nov 11, 06:19 PM)
Nincs mese, minden gyárba minilabort kell telepiteni a gyár pénzén, és akkor beindulhat a termelés és tuti jó áru lesz a polcon, és ugye egyátalán lesz áru a polcon.

Ez csak azért butaság, mert ezt sem véletlenül csinálták, vagy annyira alkalmatlanok, hogy el kell küldeni őket Kenyába kekszet kapálni. Ilyen hibákat csak szándékosan, vagy felelőtlenül lehet elkövetni, persze az egyértelmű, hogy következményei nem igazán lesznek. nuke.gif
Ezen pedig a saját labor sem segít. mad.gif
hadoba
Hát ha ennyire hülyék vagyunk akkor felteszem a kezem..
TheElf
(hadoba @ 2004 Nov 11, 06:19 PM)
A másik,hogy az ÁNTSZ rengeteg hibát követett el ezzel a paprika üggyel kapcsolatosan.
Egyrészt olyan terméket is fogyasztásra alkalamsnak talált,amelynek lejárt a fogyaszthatósági határideje (http://www.antsz.hu/down/kulso/aktualis/paprika_termekek_v1_0.pdf)

Alapvetően rosszul állsz a kérdéshez, az a határidő ami a csomagoláson van nem mindig jelent egy abszolút határidőt. Akad olyan sajt is, aminél bizony jobb megvárni míg lejár, ugyanis a minőségmegőrzési idő szempontjából az érett sajt más mint a nem érett, s mondanom sem kell az utóbbi drága lenne, ha az illetékes üzem várná ki míg kész van, ezért eladják jóval korábban, ráírnak egy minőségmegőrzési időt, ami után nem csak fogyasztható de jobb is. A leveskocka pl. kiszárad idővel de a belőle főtt levesen ez nem látszik, csak kicsit nehezebb jól megfőzni. Ismét itt egy minőségmegőrzési idő. Egy nyitott csomagban lévő paprika is olyan: Sokminden történhet vele ami lezárt csomagban nem történik meg, és amitől ugyan a minősége esetleg megváltozik de továbbra is fogyasztó marad. Az ÁNTSZ viszgállata egyetlen dolgot vizsgáll: Emberi fogyasztásra alkalmas-e a termék. Az aludtej is az, mégsem lehet sima tejes dobozban forgalomba hozni az aludtejet, mert mint tej bizony lejárt a minőségmegőrzési ideje.

az ÁNTSZ a feladatát végzi, megkeresi mi az ami egészére ártalmas, mi az ami nem. A száraz kenyér, az aludtej, stb. átmenne egy ÁNTSZ vizsgállaton mert amit nekik kell vizsgállni abból a szempontból rendben van az FVF viszont ettől még büntethet érte.
hadoba
Hát kicsit félreérted a dolgot..smile.gif

Az ÁNTSZ ezt a terméket 'forgalmazható és felhasználható'- nak minősitette, tehát ki lehet tenni a polcra, és majd jól megbüntet ha megtalálja.

Az más kérdés, hogy a fogyasztók szokásai alapján pl. a camember-t is a lejárat után a legjobb, de forgalmazni már akkor nem lehet...

Nos, tehát itt a tévedés az ÁNTSZ részéről...
És az a ciki,hogy még most is ott van a honlapjukon ez...
Amúgy csak megjegyzem,hogy gőzerővel dolgoznak a laborokban,igy ha megnézed a november 11-i listát,akkor 2 azaz két termék került bevizsgálásra előző nap..jó kis tempó mi?
FVF
A gyártók többsége vagy rendelkezik laborral, vagy állandóan vizsgáltatja mintáit laborokkal, mert komoly biztonsági elvárásoknak kell megfelelniük, ezek teljesülését maguk szavatolják. Ebbe csúszott most is hiba, a kis labor szerintem sem segítene.
Én megtaláltam az ÁNTSZ honlapon az összes terméket...
hadoba
Valóban ott van az összes addig bevizsgált termék.
De jelenleg kb.3 hónapra való vizsgálandó van még az ÁNTSZ laborokban,amit ha igy haladnak tovább is kell majd vizsgálni.
A másik alapvető gond,hogy pl. a mai napon gyártott Kalocsai paprika sem hozható forgalomba,mivel az nem szerepel a lapon.Én ugye arról senki sem szól,hogy a most gyártottak jók-e?
Szal van itt ezzel gáz rendesen..
FVF
Hát még nem is zárult le az ügy...
hadoba
Hát lassan 3 hete áll a bál, és még most is -enyhén szólva- hiányosak a polcok..itt komoly döntés hiányára utalnak a dolgok..nem népszerü elismerem,de hol ha itt nem kell határozottnak lenni az illetékeseknek..
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.