Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Digitális, Hagyományos Fényképezőgép, Kamera
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Fusi
(Mozigépész @ 2008.07.14, 00:33) *

(Fusi @ 2008.07.13, 20:19) *

(lazurdeak @ 2008.07.10, 09:33) *

(Fusi @ 2008.07.09, 23:55) *

2007 novemberében vásároltam egy digitális fényképezőgépet. Elsőre meglepett,hogy amikor közöltem részletfizetési szándékomat kb. 10 százalékkal több lett az ára a kiírt vételárnál. (130000FT.) Ez van a számlán is!
Ezt megtehetik?

A gép színhibás lett. Márkaszervízbe adtam ,kiadták ugyanúgy. Másnap vissza javítási idő lejárt szervízbe be, és meg akartak győzni hogy ez nem hiba mindegyik digitális f.gép ilyen. Kértem adják ezt írásban, így mivel ezt javítani nem lehet kiadták a cserepapírt. Közben mástól is hallottam, hogy e típusnál ez típushiba. Nekem többet ilyen f.gép nem kell! Márkaboltban vettem és e márkából hasonló kategóriáju nincs.
Visszakérhetem az árát?

Megpróbálkozhatsz vele, de törvényes alapod nem nagyon van rá. Meg kell adnod az esélyt, hogy jól működő készüléket adjanak, pl. cseréljenek. Az, hogy hallottál valakitől egy típushibáról, még nem jogalap a pénz visszakérésére (elállás).

Ha többszöri javítás és csere is eredménytelen, az más, akkor lehet pénzt visszakérni...

Közvetlen kollegámnak jött elő, kétszer ugyanennél a géptípusnál ugyanez a hibája és neki visszafizették a vételárat. van valami rendelet v.hol a bizalomvesztésses kapcsolatban amire hivatkozhatnék. sjnos nem tudom hol. A vételárat felemelhetik?
Nincs rendelet az általad említett bizalom vesztéssel kapcsolatban! Milyen vételárat emelnek fel?
Törvény szerint, ha elállsz a szerződéstől, vagy nem tudják javítani, ugyan arra kicserélni, a vásárláskor általad kifizetett vétel ár jár vissza! Magyaránt akár emelkedett akár esett az ára az adott terméknek te akkor annyit fizettél, azt kapod vissza.

A fényképező gépnek akkor ha jól emlékszem a boltban kiírt ára 118 ezer Ft volt. Amikor közöltem ,hogy részletre szeretném megvenni akkor 130ezer lett! Ezt írták a részemre és a bank felé kiadott számlára is. Ugyanilyen arányban emelték a hozzá vásárolt memória kártya árát is! Indokolásuk az volt ,hogy a banknak régebben leadott árlistán nem tudnak változtatni. Belementem mert akkor e géptípust sehol nem lehetett kapni. Visszafizetni semmit nem akarnak, mondván köteles vagyok elfogadni a csereutalványra ugyanolyan típusú f.gépet. Én az eddig e tipusról hallottak miatt és a szervízben átéltek miatt még egyszer ilyet nem szeretnék! Nem azért vettem ,hogy a szervízbe járjak, és vitatkozzam levelezzek a szerelővel.
Mozigépész
(Fusi @ 2008.07.14, 19:04) *

(Mozigépész @ 2008.07.14, 00:33) *

(Fusi @ 2008.07.13, 20:19) *

(lazurdeak @ 2008.07.10, 09:33) *

(Fusi @ 2008.07.09, 23:55) *

2007 novemberében vásároltam egy digitális fényképezőgépet. Elsőre meglepett,hogy amikor közöltem részletfizetési szándékomat kb. 10 százalékkal több lett az ára a kiírt vételárnál. (130000FT.) Ez van a számlán is!
Ezt megtehetik?

A gép színhibás lett. Márkaszervízbe adtam ,kiadták ugyanúgy. Másnap vissza javítási idő lejárt szervízbe be, és meg akartak győzni hogy ez nem hiba mindegyik digitális f.gép ilyen. Kértem adják ezt írásban, így mivel ezt javítani nem lehet kiadták a cserepapírt. Közben mástól is hallottam, hogy e típusnál ez típushiba. Nekem többet ilyen f.gép nem kell! Márkaboltban vettem és e márkából hasonló kategóriáju nincs.
Visszakérhetem az árát?

Megpróbálkozhatsz vele, de törvényes alapod nem nagyon van rá. Meg kell adnod az esélyt, hogy jól működő készüléket adjanak, pl. cseréljenek. Az, hogy hallottál valakitől egy típushibáról, még nem jogalap a pénz visszakérésére (elállás).

Ha többszöri javítás és csere is eredménytelen, az más, akkor lehet pénzt visszakérni...

Közvetlen kollegámnak jött elő, kétszer ugyanennél a géptípusnál ugyanez a hibája és neki visszafizették a vételárat. van valami rendelet v.hol a bizalomvesztésses kapcsolatban amire hivatkozhatnék. sjnos nem tudom hol. A vételárat felemelhetik?
Nincs rendelet az általad említett bizalom vesztéssel kapcsolatban! Milyen vételárat emelnek fel?
Törvény szerint, ha elállsz a szerződéstől, vagy nem tudják javítani, ugyan arra kicserélni, a vásárláskor általad kifizetett vétel ár jár vissza! Magyaránt akár emelkedett akár esett az ára az adott terméknek te akkor annyit fizettél, azt kapod vissza.

A fényképező gépnek akkor ha jól emlékszem a boltban kiírt ára 118 ezer Ft volt. Amikor közöltem ,hogy részletre szeretném megvenni akkor 130ezer lett! Ezt írták a részemre és a bank felé kiadott számlára is. Ugyanilyen arányban emelték a hozzá vásárolt memória kártya árát is! Indokolásuk az volt ,hogy a banknak régebben leadott árlistán nem tudnak változtatni. Belementem mert akkor e géptípust sehol nem lehetett kapni. Visszafizetni semmit nem akarnak, mondván köteles vagyok elfogadni a csereutalványra ugyanolyan típusú f.gépet. Én az eddig e tipusról hallottak miatt és a szervízben átéltek miatt még egyszer ilyet nem szeretnék! Nem azért vettem ,hogy a szervízbe járjak, és vitatkozzam levelezzek a szerelővel.

Akkor te 130.000.- vetted a gépet, hitelre, jól átb@sztak. De neked ebben az esetben a 130.000.- jár, nem a 118.000.- hisz a papíron is ez áll ha jól értem.
Az, hogy te mit hallottál az a te magán ügyed, de a cégnek is vannak jogai nem csak neked, és ő javíthat, cserélhet, de ennek is vannak szabályai. Ha sokszor ugyan az a hiba, vagy nem tudják teljesíteni a javítást, cserét, na ekkor van neked lehetőséged a szerződés felbontásához! De ehez most jelen esetben az kell, hogy a másik gépnek is ugyan az a hibája legyen, így már van jogalapod! Ekkor már elválhatsz a szerződéstől! Formanyomtatvány is van ITT!
Trysii
Hamarosan polgári per a Szenyapixel közreműködésével... bangin.gif box.gif
Mozigépész
(Trysii @ 2008.09.01, 02:34) *

Na ! Várjuk a fejleményeket! clap2.gif
Trysii
(Trysii @ 2008.09.01, 02:34) *

Ha érdekel valakit, szeptember 17-én lesz a tárgyalás.
Ha valaki jönne, privátban küldöm a részleteket. starwars.gif
Trysii
Megvolt az első tárgyalás...

Sok mindent nem tudok elmondani a tárgyalásról, mivel tanúként vettem részt rajta, így sem az elejét, sem a végét nem hallottam, mert kiküldtek a teremből.

Természetesen az alperes nem képviseltette magát a tárgyaláson semmilyen formában. Mindösszesen egy ellenkérelmet küldött, amiben azt igyekezett bizonygatni, hogy meg sem kapták másfél évvel ezelőtt az elállásról szóló nyilatkozatunkat, amire azóta legalább 3 helyen elismertek, s reagáltak rá. Ügyetlen kis próbálkozás...

Különösen nagy hangsúlyt fektetett a bírónő az időpontokra. Különös tekintettel a szóban elhangzott vállalási határidőre, amit a javításra való átvételkor mondott a Szenypixel. Körülbelül 3 hét, vagyis 21 nap. A bírónő nagyon precíz volt, úgyhogy a kis asztali naptárján végigkövette a teljes folyamatot, hogy mikor próbáltuk először sikertelenül leadni, majd végül mikor adtuk le, mikor álltunk el a szerződéstől írásban, és mikor hívtak fel végül, hogy elkészült a gép, és jöhetünk érte /ez a nap megegyezett az új gép vásárlásának időpontjával/.
Azt is végigkövette, hogy a javítás ide alatt mikor hívtam őket, akkor mit mondtak, mikorra ígérték a gépet, és ehhez mérten mikor álltunk el a szerződéstől.

Sajnos, az alperes nem jött el, s nem is képviseltette magát, így nem született végzés első fokon. Új tárgyalási időpontot tűztek ki. Ezt azért gondolta a bírónő így, mert nem volt lehetősége az alperesnek bizonyítani a saját igazát, vagy bizonyítékokkal cáfolni a mi bizonyítékainkat, vagy állításaink helyességét. Vagyis nem tette meg /persze a másfél év, és a Békéltető Testületi tárgyalás, meg a FMH, és az azt követő bírósági idézés nem adott elegendő lehetőséget arra, hogy a Szenyapixel bármit is bizonygasson.

A lényeg az, hogy a tárgyalás folytatásához új időpontot jelölt meg a T. Bíróság, úgyhogy novemberben folytatódik a dolog.
A mostani tárgyalásról készülő jegyzőkönyvet kiküldik majd az alperesnek, s felszólítják őket, hogy rukkoljanak elő a bizonyító erejű dokumentumaikkal.

Dióhéjban ennyi történt.
Mozigépész
Na jó, de ha ekkor sem jelenik meg az alperes, akkor a bíróság a felperes javára fog dönteni!
HAJRÁ! clap2.gif
Trysii
(Mozigépész @ 2008.09.18, 13:20) *

Na jó, de ha ekkor sem jelenik meg az alperes, akkor a bíróság a felperes javára fog dönteni!
HAJRÁ! clap2.gif

Majd elválik. Bár ha eddig nem nagyon tudtak mivel előrukkolni, akkor ezután sem igen fognak tudni. bangin.gif box.gif
Orsili
Sziasztok, szeretném a véleméyneteket kérni az alábbi ügyről, mik a lehetőségeim?

Tavaly okt-ben vettem egy igényes Ricoh dig. fényképezőt, a Pixmania internetes áruházban, Fr.o-ból érkezett a gép, a számla minden.

Vásárlás után bő félévvel cucc krepa, használhatatlanná vált..
Nincs magyaro.-i szerviz, ezért ki kellett postázni Fr.o-ba, onnan küldték el Németországba, ahol a Ricoh egyetlen európai szervíze van. Másfél hónapon keresztül érdeklődtünk hetente, de mindig lepattintottak, hogy a német szervíz 40 napot ad magának a garanciális javításra, plusz még a szállítási idők, tehát kb. 2 hónap javítási idő szerintük várható, elfogadható javítási idő. Talán a gyakori emailezgetésnek köszönhetően, hamarabb másfél hónap múlva kaptunk egy vadiúj gépet.
Ez a gép 3 hónapon belül ismét használhatatlanná vált, ugyanaz a hiba jelentkezett, mint először.

Ezek után nem szeretnénk sem javítást, sem új gépet, a pénzt szeretnénk visszakapni.
Az elmúlt 12 hónap alatt több, mint 2 hónapig gép nélkül voltunk, ez egy ilyen árkategóriában (90ezer) nem elfogadható.

A sima megkeresésemre (a pénzt visszakérem) azt válaszolta a pixmania, hogy az eu-s szabályok szerint az új készülék megkapásától számított 7 napon belül lehetett volna elállni, most már nem, küldjük vissza, (ami megjegyzem, nem kevés pénz) és megjavítják (francia-német útvonalon keresztül, tudjuk, 40 nap a szervíz válallási ideje).

Mi a helyzet ezzel az eu-s kifigással, hol lehetne ennek utána nézni?

Köszönöm: Orsili
DTF
(Orsili @ 2008.10.11, 10:50) *

Sziasztok, szeretném a véleméyneteket kérni az alábbi ügyről, mik a lehetőségeim?

Tavaly okt-ben vettem egy igényes Ricoh dig. fényképezőt, a Pixmania internetes áruházban, Fr.o-ból érkezett a gép, a számla minden.

Nincs magyaro.-i szerviz, ezért ki kellett postázni Fr.o-ba, onnan küldték el Németországba, ahol a Ricoh egyetlen európai szervíze van. Másfél hónapon keresztül érdeklődtünk hetente, de mindig lepattintottak, hogy a német szervíz 40 napot ad magának a garanciális javításra, plusz még a szállítási idők, tehát kb. 2 hónap javítási idő szerintük várható, elfogadható javítási idő. Talán a gyakori emailezgetésnek köszönhetően, hamarabb másfél hónap múlva kaptunk egy vadiúj gépet.
Ez a gép 3 hónapon belül ismét használhatatlanná vált, ugyanaz a hiba jelentkezett, mint először.

Ezek után nem szeretnénk sem javítást, sem új gépet, a pénzt szeretnénk visszakapni.
Az elmúlt 12 hónap alatt több, mint 2 hónapig gép nélkül voltunk, ez egy ilyen árkategóriában (90ezer) nem elfogadható.

A sima megkeresésemre (a pénzt visszakérem) azt válaszolta a pixmania, hogy az eu-s szabályok szerint az új készülék megkapásától számított 7 napon belül lehetett volna elállni, most már nem, küldjük vissza, (ami megjegyzem, nem kevés pénz) és megjavítják (francia-német útvonalon keresztül, tudjuk, 40 nap a szervíz válallási ideje).

A Te eseteben is csak meg akarnak téveszteni ezzel az "EU-s" dumával. A 40 nap pedig szintén badarság, törekedniük kell a 15 napra! hiába fogják a szervizre, Te a fényképezőt tőlük vetted, a szerviz csak teljesítési segédje a Pixmanianak.
A "7 napos pénzvisszafizetés" sem pontos... Mivel te interneten keresztül rendelted a terméket, így a Távollévők közötti szerződésekre vonatkozó rendeletek, jogszabályok az irányadóak. Itt van egy olyan lehetőség, hogy a termék átvételétől számított 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhatsz a szerződéstől (visszaadod a terméket, a forgalmazó pedig a teljes vételárat).
Mivel 40 napra vállalják a termék javítását, így már alapból nem törekednek a törvényileg előírt 15 napra, szóval jogos lenne a cserét. De! Mivel már 2x ugyanaz a típusú fényképezőgép (ha jól sejtem ugyanazzal a hibával) elromlott, így a bizalmad megingott ebben a termékben, így nyugodtan kérheted vissza a teljes vételárat.
Az sajnos már más kérdés, hogy erre valószínűleg nem lesz hajlandó a Pixmania. Ekkor kell megemlíteni, hogy ha nem teszik, akkor beleírod a Vásárlók Könyvébe, hogy 40 napra vállalják/vállalták a javítást, amiért az NFH tuti megbüntetné őket.
Ha ez sem lenne hatásos, akkor bele kell írni a VK-ba mindent apró részletet és tovább menni a Békéltető Testület elé, ne adj Isten a bíróságra kel vinni az ügyet.

A legjobb megoldás ha vhogy megegyezel velük. Esetleg kérd a 3. cserét, vagy a vételár levásárlását, utalványt, stb.
asdf
Khmmmm...

A pixmania egy internetes webaruhaz, franciaorszagi szekhellyel. Ergo a magyar fogyvedelmi jogszabalyok emlegetese folosleges, nem vonatkoznak az esetre.
Mozigépész
Egyszer már beszéltük, hogy ezt a céget, messze nagy ívben kerülni KELL!
Orsili
(DTF @ 2008.10.11, 10:41) *

(Orsili @ 2008.10.11, 10:50) *

A Te eseteben is csak meg akarnak téveszteni ezzel az "EU-s" dumával. A 40 nap pedig szintén badarság, törekedniük kell a 15 napra! hiába fogják a szervizre, Te a fényképezőt tőlük vetted, a szerviz csak teljesítési segédje a Pixmanianak.
A "7 napos pénzvisszafizetés" sem pontos... Mivel te interneten keresztül rendelted a terméket, így a Távollévők közötti szerződésekre vonatkozó rendeletek, jogszabályok az irányadóak. Itt van egy olyan lehetőség, hogy a termék átvételétől számított 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhatsz a szerződéstől (visszaadod a terméket, a forgalmazó pedig a teljes vételárat).
Mivel 40 napra vállalják a termék javítását, így már alapból nem törekednek a törvényileg előírt 15 napra, szóval jogos lenne a cserét. De! Mivel már 2x ugyanaz a típusú fényképezőgép (ha jól sejtem ugyanazzal a hibával) elromlott, így a bizalmad megingott ebben a termékben, így nyugodtan kérheted vissza a teljes vételárat.
Az sajnos már más kérdés, hogy erre valószínűleg nem lesz hajlandó a Pixmania. Ekkor kell megemlíteni, hogy ha nem teszik, akkor beleírod a Vásárlók Könyvébe, hogy 40 napra vállalják/vállalták a javítást, amiért az NFH tuti megbüntetné őket.
Ha ez sem lenne hatásos, akkor bele kell írni a VK-ba mindent apró részletet és tovább menni a Békéltető Testület elé, ne adj Isten a bíróságra kel vinni az ügyet.

A legjobb megoldás ha vhogy megegyezel velük. Esetleg kérd a 3. cserét, vagy a vételár levásárlását, utalványt, stb.

A kérdésem pont erre vonatkozik, ha a magyar fogyasztóvédelmi szabályok nem vonatkoznak erre az esetrem hogyan lehet hozzáférni (mondjuk angolul) a vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokhoz.
Remélem, hgoy valaki tud segíteni ez ügyben...
lazurdeak
(Orsili @ 2008.10.13, 09:13) *

A kérdésem pont erre vonatkozik, ha a magyar fogyasztóvédelmi szabályok nem vonatkoznak erre az esetrem hogyan lehet hozzáférni (mondjuk angolul) a vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokhoz.
Remélem, hgoy valaki tud segíteni ez ügyben...

Hát a jogszabály ismerete csak egy dolog, teljesen más kérdés annak gyakorlati érvényesítése.

Azt nem tudom, hogy angol nyelven találsz-e valamit a releváns francia fogyasztóvédelmi jogszabályokról, de az biztos, hogy nem kötelező ilyennek léteznie. Az adott országban elvileg köteles vagy az ottani hivatalos nyelvet ismerni, vagy olyan jogi képviselőt szerezni, aki ismeri a nyelvet. (A magyar jogszabályok többsége sincs semmilyen nyelvre lefordítva, pl. még a KRESZ-nek sincs hivatalos fordítása vagy akár összefoglalója még angol nyelven sem - pedig az igen sok külföldit érint: mindenkit, aki Magyarországon közlekedik.) Tehát ha valahol találsz ilyen fordítást, akkor szerencséd van, de lehet, hogy az nem hivatalos, és ha esetleg hiányos vagy pontatlan, akkor senkit sem okolhatsz érte.

Ahol esetleg segítséget kaphatsz: az Európai Unión belüli, határon átnyúló fogyasztói panaszok intézésére van egy Európai Fogyasztói Központ nevű, állami pénzen fenntartott, de tudomásom szerint független szervezet. Elérhetőségük:

H-1012 Budapest,
Logodi u. 22-24.
tel: +36-1-473-03-38, +36-1-311-70-30
fax:+36-1-331-73-86

e-mail: info@efk.hu
www.efk.hu

Jót még nem hallottam róluk. Itt a fórumon egy esetre emléxem, ahol a panaszos bevonta őket az ügyintézésbe, a következő "eredménnyel": Az EFK - a magyar iroda és rajtuk keresztül a holland partner - próbál segíteni, de... hogy finoman fogalmazzak... igencsak impotens módon. Bár azt már elmagyarázták, hogy egyrészt ők nem hatóság, másrészt az EU-s jogharmonizációs problémák miatt külföldre nem olyan egyszerű érvényesíteni a fogyasztói jogokat, mint az az ember elsőre gondolná. (Welcome to the real EU!) Többszöri kérésem ellenére egyik iroda sem tudott (vagy volt hajlandó?) megnevezni olyan ügyvédet vagy hatóságot, amely - velük ellentétben - érdemben is foglalkozna az ügyemmel.

A weboldaluk alapján sem tűnik az EFK komoly társaságnak (pl. az "Aktuális hírek" alatt évi 5-6 közlemény található, az utolsó 2008. júniusi, ráadásul a kevés közlemény és tanulmány többsége is vagy összecsapott, trehány munka, vagy éppen használhatatlan sz@r - pl. a lisszaboni szerződés propagandaanyaga, amelyet nem is ők készítettek és a fogyasztóvédelemhez semmi köze).
Az a gyanúm, hogy a legtöbb állami szervezethez hasonlóan ott is kevéssé kompetens és még kevésbé motivált emberkék végeznek látszattevékenységeket.
Mindenesetre én nem sokat várnék attól a bandától, amelyik képes ilyen szövegű "tájékoztató" kiadványt kiadni: "A legelterjedtebb fizetési módok: a készpénz, a hitel- és bankkártyák." "Bizonyos típusú palackokra van betétdíj." "Az üzletek az év bármely szakában tarthatnak kiárusítást." De azért meg lehet próbálni, miután jobbat nem tudok.

Ha netán sikerült kiderítened, hogy a külföldi kereskedő megsértette a helyi jogszabályokat, akkor nekiállhatsz az adott országban (esetünkben Franciaországban) ügyvédet keresni, és ha találtál, akkor már indíthatod is a pert, természetesen az ottani bíróságon, francia nyelven. Nem ismerem a francia ügyvédek árait, de biztosan rendkívül kedvezőek. Ha nyered a pert, akkor felteszem hogy az ügyvédi költségeidet is leverheted a Pixmania (pontosabban Fotovista) cégen. Hát jó mulatást kívánok...

Máskor meg kellene gondolnod, mielőtt külföldről rendelsz bármit, hogy megéri-e az olcsóbb ár annak a kockázatát, hogy nehézkes lesz bármilyen kifogást rendezni, kezdve onnan, hogy esetleg nem a rendelt áruból szállítanak vagy hiányzik egy tartozék, egészen odáig, hogy hiba esetén elhúzzák a javítást és ráadásul egy csomó postaköltséget fizethetsz.

A konkrét esetben szerintem még viszonylag szerencséd van: ha itt a fórumon körbenézek Pixmania kulcsszóra keresve, akkor úgy tűnik, hogy rengeteg a kifogás velük szemben, de inkább bénák, mint tisztességtelenek. Ezért szerintem érdemes rugdosni őket, hogy javítsák a készülékedet, és majd valamikor vissza is fogod kapni jó eséllyel. Ha nem akarják a vételárat visszafizetni, akkor ezt a vonalat én nem erőltetném.

Írd majd meg, mire jutottál, hátha másoknak tanulságos lesz vásárlás előtti döntésükben.

Trysii
(Trysii @ 2007.06.01, 21:24) *

Canon 350D-t vittem szervízbe, mindösszesen egy Jump gomb hibával,é s már 6 hete rajta ülnek, azóta nem tudom használni. Beszéltem a fogyasztóvédelmisekkel, azt mondták, hogy írjak az eladónak tértívevényes ajánlott levelet, hogy cserét, vagy pénzvisszafizetést kérek.
három kérdésem lenne:
- Amennyiben nem mint magánszemély vásároltam a gépet, cégként kell reklamálnom is? Bélyegző meg minden?
- Mit kell tartalmaznia egy ilyen levélnek, amiben elállnék az üzlettől, vagy cserét kérnék?
- Mi a teendő akkor, ha miután elküldtem a levelet, mégiscsak eszükbe jutna, hogy elkészült a gép? Ilyenkor mondhatom még, hogy köszönöm, de én nem vagyok elégedett a szlgáltatásukkal, a géppel, és ragaszkodok a követeléseim teljesítéséhez?

Köszönöm a tippeket, tanácsokat!

Régebbi ugyan a post egy kicsikét, de itt az ideje, hogy vérfrissítés legyen az üggyel kapcsolatban, ugyanis van némi fejlemény:

Tisztelettel jelentem minden kedves érdeklődőnek, hogy a Trysii kontra Szenyapixel ügyben megszületett az elsőfokú bírósági határozat, melyben MINDEN követelésemet alaposnak ítélte a T. Bíróság, és fizetésre kötelezte az alperest. Persze nem fizettek, mi több, meg sem jelentek egyetlen tárgyaláson sem, se nem képviseltették magukat. Fellebbezés utáni másodfokú tárgyalás időpontjának kitűzésére várunk.

Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a segítő tanácsokat, támogatást, kiemelvén Captain Crash-t, és Ariadne-t, akik segítsége nélkül bele nemhogy ilyen eredmény nem lenne az ügyben, de talán bele sem vágtam volna az egész herce-hurcába.
HÁLA, és KÖSZÖNET!
clap2.gif

Folyt.köv.
Mozigépész
Csak így tovább! Több ilyen után már talán nem fognak sz@rakodni másokkal! bash.gif
málna
Olvastam a régebbi témáknál Olympus digitális fényképezőgép elemtartó fedelének a tartója letört, elvittem több szervízbe 15 000 ill., 18 000.- Ft a javítás.
A gép tökéletesen működik.

A szervíz szerint nem érdemes megjavítani, vegyek újat.

Akinek volt már ilyen problémája érdekelne, hogy érdemes-e megjavítani vagy vegyek újat?
Mozigépész
Gratula! Ezért érdemes volt új topikot nyitni! Ráadásul nem is FVF téma.
Én véleményem az, a te pénztárcád, neked kell dönteni! De keres más helyet is, hát ha kapsz bontottan olcsót.
Captain Crash
(Mozigépész @ 2009.04.11, 21:15) *

Gratula! Ezért érdemes volt új topikot nyitni! Ráadásul nem is FVF téma.
Én véleményem az, a te pénztárcád, neked kell dönteni! De keres más helyet is, hát ha kapsz bontottan olcsót.

Egyetértek. Ha fogyasztóvédelmi problémája van valakinek, akkor nyugodtan tárja elénk, de ilyen kérdéseknek én sem látom értelmét.
McGregor
Sziasztok !
2007 november 19 -én A DigitCam Kft szegedi üzletében vásároltam egy Canon PowerShot A460-as digitális fényképezőgépet. 2008 november 11 -én visszavittem az üzletbe, mert elromlott. Közölték, hogy jobban járok, ha én viszem a szervizbe és nem ők, mert úgy hamarabb kész lesz. Olyan lerázás szerű volt az egész, hogy nehogy már ők kínlódjanak vele. Mondtam, hogy küldjék csak ők el a szervizbe. Úgy is történt, átvették garanciális javításra.
2009 január 06-án (majdnem 2 hónappal később) küldtem nekik egy Mailt:
"Érdeklődni szeretnék, hogy a 2008 november 11 -én (lassan 2 hónapja) az Önök részére garanciális javításra leadott Canon PowerShot A460 (kék) tipusú digitális fényképezőgépemet, előreláthatólag mikor fogom megjavítva visszakapni. Amennyiben néhány napon belül (3 nap) nem érkezik számomra kedvező válasz, kénytelen leszek a Vásárlók könyvében írásban elállni a szerződéstől, mivel a javítás jelentősen meghaladta a törvényben megadott 15 napot, cserekészüléket nem kaptam és jelentős kellemetlenség ért, mivel a Karácsonyi családi eseményeket nem tudtam megörökíteni."

Erre másnap a következő Maílt kaptam:
"A szerviz információi szerint készüléke elkészült, de ennek postázása csak későbbi időpontban lesz esedékes, előreláthatólag a jövő hét folyamán. Amint megérkezik a gép, az átvételről értesíteni fogjuk.

Addig is megértését és szíves türelmét kérjük."

Ezután eltelt még közel 5 hét, amikor közölték, hogy kész van a készülék és kárpótlásként adnak vele egy 1 Gb -os memóriakártyát. Másnap 2009 február 13-án bementem az üzletbe ahol a Vásárlók könyvébe beírtam hogy a javítás 3 hónapig tartott és kérem a készülék vételárának visszaadását, mivel jelentősen túllépték az ésszerű javítási időt.

Ezután 2009 március 27 -én (42 nappal a Vásárlók könyvébe történt bejegyzés után)kaptam egy Maílt:
"Az alábbi levelet (mellékelve) kaptuk meg a pesti üzletből. A termék, ajándék memóriakártya és a jegyzőkönyvi lap az üzletben átvehető."

Erre még aznap ment a következő válaszom:

"Tisztelt címzett!

Az E-mailjük mellékleteként elküldött jegyzőkönyvvel kapcsolatban lenne néhány észrevételem.

1. A fogyasztó által érvényesíteni kívánt igény és a kifogás rendezésének a módja eltérő. A jegyzőkönyvben nem szerepel az eltérés indoklása.
2. A vásárlók könyvébe történt bejegyzés megvizsgálásáról és az intézkedésről az előírt 30 napon belül nem kaptam tájékoztatást.
3. A jegyzőkönyvön nem szerepel a kiállítás dátuma.

Ezen kívül felhívom figyelmüket a jegyzőkönyv következő soraira:
– ha sem a kijavításra, sem a kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül nem tud eleget tenni - választása szerint megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől.

Különösen érthetetlen számomra, hogy ezt a részt nem veszik figyelembe, holott már a 2009 január 06 -i E-mailemben is jeleztem, hogy jelentősen meghaladta a javítás ideje az elfogadható szintet és el fogok állni a szerződéstől. Ezt 2009 február 13 -án írásban is jeleztem a vásárlók könyvében. Erre kaptam válaszul határidőn túl a formailag és tartalmilag erősen kifogásolható jegyzőkönyvet.

Ismételten szeretném kérni a készülék vételárának a visszafizetését. Annyi engedményre hajlandó vagyok, hogy vállalom a teljes összeg, szegedi üzletükben történő levásárlását.

Amennyiben nem hajlandóak a teljes vételár visszafizetésére, kérem indokolják meg. Ebben az esetben azonban kénytelen leszek a vásárlók könyvének szabálytalan kezelése miatt (30 napon túli tájékoztatás) az áru vásárlásának helye szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatóságnál (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-alföldi Regionális Felügyelősége) cégük ellen panaszt tenni."

Tegnap 2009 április 16 -án kaptam tőlük ajánlva egy április 6 -i keltezésű levelet. Ebben közölték, hogy borzasztóan törekedtek a 15 napos határidőt betartani, de sajnos alkatrészhiány miatt nem sikerült tartaniuk az időpontot. Azt elismerték, hogy amennyiben a javítószolgálat nem végezte volna el a javítást ésszerű határidőn belül, úgy jogosult lennék elállni a fogyasztói szerződéstől. a következő sorban azonban közlik, hogy mi minősül ésszerű határidőnek és mi nem, azt a magyar fogyasztói jog nem fogalmazza meg egyértelműen. Mivel Ők elvégezték a javítást, így nem tartják jogosnak az elállási igényemet.

Bocsi, kicsit hosszúra sikeredett. Szerintetek van még valami esélyem ??

Ronia
Üdv Mindenkinek!

2009 07. 16.-án vásároltam a neten egy fényképezőgépet egy vidéki cégtől. 10.09-én a szakszervíz kiadott a gépért cserébe egy cserére jogosító papírt mivel elromlott az elektrónikája. Leküldtem a cégnek minden papírt és azóta vívok a tulajjal mert nem hajlandó visszafizetni a gép árát és követelte rajtam a rossz készüléket. Először szerettem volna egy ugyanolyan gépet, de már nincs nekik, akkor kértem küldjön egy listát hasonló árkategóriába. Küldött is 3 géptipust ami mind 10 ezerrel drágább. Kértem, hogy mivel ez nem felel meg utalja vissza a pénzem. Folyamatosan a jogászához irányít akit hiába hívok nem veszi fel a telefont. A tulaj szerint a beszállító felszámolás alatt van és azért húzódik az ügy. Mondtam neki én tőle vásároltam semmi közöm a másik céghez ez legyen az ő gondja. Most már az emailjeimre sem válaszol. Azt írta legutóbb, hogy felhívja a szervizt mert az ő kötelességük lenni cseregépet adni. Én fel is hívtam a szervizt, hogy ez a jóember miről ábrándozik és kiröhögték az ötletét. Tegnap megint írtam neki, hogy utalja a pénzem, mert 2 nap múlva kénytelen leszek a Fogyasztóvédők-höz fordulni. A röhely az, hogy 16 ezer Ft-ról van szó ami nekem elég nagy pénz és hiányzik a gép is. Addig nem tudok másikat venni, míg innen vissza nem kapom a pénzt. Szerintetek mit lehet tenni?
L_Matyi
A hibás készülék tényleg visszajár neki, azt szerezzed vissza a szerviztől, utána meg menjél be a boltba ha lehet és ott kérjed a pénzed, és adjad vissza a készüléket. Ha erre nem hajlandó, akkor ott írjál be a panaszkönyvbe.
Ronia
(L_Matyi @ 2009.10.28, 11:52) *

A hibás készülék tényleg visszajár neki, azt szerezzed vissza a szerviztől, utána meg menjél be a boltba ha lehet és ott kérjed a pénzed, és adjad vissza a készüléket. Ha erre nem hajlandó, akkor ott írjál be a panaszkönyvbe.

Igenám, de a szervíz nem adja ki a gépet. Rá van írva a papírra, hogy minden tartozékával együtt átvette. Bemenni az üzletbe. Egy napos túra lenne Bp.-ről Kisvárdáig meg vissza. A költségről már ne is beszéljünk. sad.gif
L_Matyi
(Ronia @ 2009.10.28, 12:56) *
Igenám, de a szervíz nem adja ki a gépet. Rá van írva a papírra, hogy minden tartozékával együtt átvette. Bemenni az üzletbe. Egy napos túra lenne Bp.-ről Kisvárdáig meg vissza. A költségről már ne is beszéljünk. sad.gif
Akkor nekik kell cserélniük is. Azt nem lehet, hogy az egyébként még értékkel bíró, de rossz készüléket a szerviz megtartja, és a bolt pedig ad egy másikat, hiszen a boltnak joga lenne a rossz készüléket, vagy annak darabjait értékesíteni. Eleve a szerviz nem dönthet helyetted, neked jogod lenne megtartani a rossz készüléket is. Ez egy márkaszerviz?
Ronia
(L_Matyi @ 2009.10.28, 13:02) *

Akkor nekik kell cserélniük is. Azt nem lehet, hogy az egyébként még értékkel bíró, de rossz készüléket a szerviz megtartja, és a bolt pedig ad egy másikat, hiszen a boltnak joga lenne a rossz készüléket, vagy annak darabjait értékesíteni. Eleve a szerviz nem dönthet helyetted, neked jogod lenne megtartani a rossz készüléket is. Ez egy márkaszerviz?

Na ezen röhögött a szervizes. Nézd meg a paírt amit kaptam azon minden rajta van.

(Ronia @ 2009.10.28, 13:51) *

(L_Matyi @ 2009.10.28, 13:02) *

Na ezen röhögött a szervizes. Nézd meg a paírt amit kaptam azon minden rajta van.

Basszus, csatoltam a képet az hova lett?? Hogy kell képet feltölteni?
Mozigépész
Csereutálvány a gép ami a szervizben van. Ezért kell ez a cserénél. Maximum a mit kérhet még az egyébb tartozékok amik nem kelletek a szervizeléshez.
Sajnos ügyvédi felszólításra lesz szükséged, szerintem!
Képet valamiért nem lehet feltenni, marad a képmegosztó oldal, és a kép linkjét tedd be ha gondolod.
szpit
Üdv!
Az alábbi problémám akadt a Camera Kft szervízzel:

Nemrég vásároltam Canon fényképezőgépet és a szervízhez fordultam hogy megtudjam érvényes-e a jótállási jegy amit adtak.
A jótállási jegyen van pecsét és kitöltött dátum, gyártási szám stb.

Elküldtem nekik a jótállást (ezt: http://acg.xdl.hu/jotallas.jpg ) amire a következőt mondták:
"Sajnos így nem érvényes, mert nincs rajta a kereskedő pecsétje csak a forgalmazóé.
Megértését kérjük."

Ez tényleg így van hogy két pecsét kell rá? Ilyenkor mit lehet tenni?

Előre is köszönöm!
Péter
L_Matyi
(szpit @ 2009.12.02, 14:48) *
Ez tényleg így van hogy két pecsét kell rá? Ilyenkor mit lehet tenni?
Tulajdonképpen te nem állsz szerződésben a szervizzel, csak azzal, akitől vetted a gépet, így a legegyszerűbb ha oda visszaviszed. Ők majd leboxolják a hivatalos szervizzel, hogy miért nem tettek rá ezt vagy azt.
A PTK megemlíti ezt, de ez arról szól, hogy az eladó mit köteles adni neked, külön szerviz által biztosított garanciapapírra nem tudok semmit se mondani, valószínűleg az nincs szabályozva.
(3) Fogyasztói szerződés esetében a jótállási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a jótállás kötelezettjének nevét és címét, a jótállás tartalmát, időtartamát, területi hatályát és a belőle eredő jogok érvényesítésének módját; utalnia kell továbbá arra, hogy a jótállás a fogyasztónak a törvényből eredő jogait nem érinti. A jótállási nyilatkozatot a fogyasztó kérésére írásban vagy más maradandó eszközzel rögzíteni kell, és a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani. Jótállást kötelezően előíró jogszabály a jótállási nyilatkozatra vonatkozóan további követelményeket állapíthat meg. Az e bekezdésben meghatározott feltételek nemteljesülése nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét.
Mozigépész
Álltalában a bolt pecsétje van rajta, de ettől még érvényesíteniük kellene a garanciát.
Viszont az tény, hogy a bolttal állsz szerződésbe, így nekik kell érvényesíteni a garanciális javítást.
TiNa$
A héten tönkretettem a fényképezőgépem sad.gif !
Segítsetek légyszíves!
Még karácsony előtt kéne!
Ha apám megtudja:NEKEM ANNYI bash.gif !
Kispesten kéne Olympus szerviz!
KÉRLEK SEGÍTSETEK!
Életmentő lenne!
Ide írhattok,ha nem válaszolok: cs.kendra96@gmail.com
Köszönöm szépen!
clap2.gif
L_Matyi
Örülj neki, hogy Budapesten van szerviz, minden kerületben nem lehet. Egyébként egy Google keresés ezeket adta ki:

Olympus mintabolt és szervizátvevőhely
1074 Budapest, Dohány u. 67.
Telefonszám: (+36 1) 696 0721
Fax: (+36 1) 696 0722
E-mail: mailto:olympusmintabolt@axico.hu
Internet: www.olympusmintabolt.hu
Nyitva tartás: H-P: 10.00-18.00, Sz-V: Zárva

Axico Kft.
1138 Budapest, Váci út 117-119.
Telefonszám: (+36 1) 450 2970
Fax: (+36 1) 351 2576
E-mail: olympus.szerviz@axico.hu
Internet: http://www.axico.hu/
Nyitva tartás: H-P: 9.00-17.00, Sz-V: Zárva

Fókusz Fotó Kft.
1113 Budapest, Bocskai út 34/b (Bejárat a Tas Vezér utca felől.)
Telefonszám: (+36 1) 361 1605, (+36 1) 361 1606
Fax: (+36 1) 381 0032
E-mail: info@fokuszfoto.hu
Internet: http://www.fokuszfoto.hu/
Nyitva tartás: H-P: 9.00-16.00, Sz-V: Zárva

Spider Szerviz Kft.
1041 Budapest, Nyár utca 130.
Telefonszám: (+36 1) 370 0699
Mobil: (+36) 30 996 6942
Fax: (+36 1) 231 0004
E-mail: spiderszerviz@t-online.hu
Nyitva tartás: H-P: 9.00-17.00, Sz-V: Zárva

sz.bogdan
Sziasztok.

Olyan problémám van hogy elromlott a Pentax fényképezőm.
A garanciája lejárt így csak pénzért javitják meg. Ez még oké.
Bevittem 2009.Oktober 26-án a hivatalos szervízbe (Camera Kft. 1085 Budapest, Somogyi Béla u. 19)
leadtam hogy csinálják meg. Mivel a Pentax szervíze Németországban van így kiküldték oda.
Bementem 2009dec 30-án hogy megkérdezzem hogy mivan, és azt modták hogy a kinti szervíz cég csődben volt akkor költözött az ünnepek alatt nem dolgoznak stb (és nem tudják megsürgetni).... A srác bent az mondta hogy 2010 januárjában biztosan megkapom a gépet....
a kérdésem a következő.: meddig lehet szervízben egy ilyen műszaki cikk???, nincs e rá valami szabály vagy bármi .. értitek szóval...
valakinek ez a munkaeszköze és október 26 óta eltelt több mint 2 hónap...
Én ezzel dolgozom.... és mivel másik gépem nincs így nemtudok dolgozni.
valaki tudd valamilyen ötletet, tanácsot adni??

előre is köszönöm

szabó bogdán
Mozigépész
(sz.bogdan @ 2010.01.05, 20:10) *

Sziasztok.

Bevittem 2009.Oktober 26-án a hivatalos szervízbe (Camera Kft. 1085 Budapest, Somogyi Béla u. 19)
leadtam hogy csinálják meg. Mivel a Pentax szervíze Németországban van így kiküldték oda.
Bementem 2009dec 30-án hogy megkérdezzem hogy mivan, és azt modták hogy a kinti szervíz cég csődben volt akkor költözött az ünnepek alatt nem dolgoznak stb (és nem tudják megsürgetni).... A srác bent az mondta hogy 2010 januárjában biztosan megkapom a gépet....
a kérdésem a következő.: meddig lehet szervízben egy ilyen műszaki cikk???, nincs e rá valami szabály vagy bármi .. értitek szóval...

előre is köszönöm

szabó bogdán
1. Ezért kár volt új topikot nyitni, ahol most találod a hozzászólásod meg volt eddig is, és ezzel foglakozik.
2. Mivel nem garanciális javításról beszélünk, így ez nincs szabályozva, oda viszed ahova akarod, max visszakérheted, mert nem javították meg időbe és neked kell.
3. Nem írtad van e írásos nyoma, mennyi időre vállalták, ha van és túllépték kérheted vissza a gépedet, és nem kell fizetned érte, hisz a hibályukból nem készült el időre, ha nincs idő megadva, akkor esetleg kérhetnek pénzt (másik esetben is ha olyan a cég). Ezt leadás előtt tisztázni kell, mert utólag lehet huzavona ebből.
sz.bogdan
(Mozigépész @ 2010.01.05, 23:43) *

(sz.bogdan @ 2010.01.05, 20:10) *

Sziasztok.

előre is köszönöm

szabó bogdán
1. Ezért kár volt új topikot nyitni, ahol most találod a hozzászólásod meg volt eddig is, és ezzel foglakozik.
2. Mivel nem garanciális javításról beszélünk, így ez nincs szabályozva, oda viszed ahova akarod, max visszakérheted, mert nem javították meg időbe és neked kell.
3. Nem írtad van e írásos nyoma, mennyi időre vállalták, ha van és túllépték kérheted vissza a gépedet, és nem kell fizetned érte, hisz a hibályukból nem készült el időre, ha nincs idő megadva, akkor esetleg kérhetnek pénzt (másik esetben is ha olyan a cég). Ezt leadás előtt tisztázni kell, mert utólag lehet huzavona ebből.

bocsánat
és köszönöm válaszát
Előd
Üdvözlök Mindenkit!

Tegnap (2010.09.08) vásároltam ajándékba a Dunakeszi TESCO-ban egy FINEPIX AV 100 digitális fényképező gépet.
Mára már megtudtam, hogy nem tudja azokat a paramétereket amit én szeretnék.
Vissza akartam cserélni egy magasabb kategóriával jobb készülékre. Természetesen drágább készülékre.
Elzárkóztak tőle.
Mivel ez nem hibás készülék és már kitöltötték a jótállási jegyet ezért nem hajlandók vissza venni.

A TESCO vezetője kinyomtatott törvényekre hivatkozva elutasította kérésemet.
Már nem él az a lehetősége a fogyasztónak, hogy eláll a vásárlástól 3 nap-pon belül?

Hosszú várakozás után ( kb. 1 óra) jegyzőkönyvbe vettük az eseményt és távoztam.

Kérek segítséget, fontos lenne!
Üdv.: ELŐD
DTF
(Előd @ 2010.09.09, 16:32) *

Üdvözlök Mindenkit!

Tegnap (2010.09.08) vásároltam ajándékba a Dunakeszi TESCO-ban egy FINEPIX AV 100 digitális fényképező gépet.
Mára már megtudtam, hogy nem tudja azokat a paramétereket amit én szeretnék.
Vissza akartam cserélni egy magasabb kategóriával jobb készülékre. Természetesen drágább készülékre.
Elzárkóztak tőle.
Mivel ez nem hibás készülék és már kitöltötték a jótállási jegyet ezért nem hajlandók vissza venni.

A TESCO vezetője kinyomtatott törvényekre hivatkozva elutasította kérésemet.
Már nem él az a lehetősége a fogyasztónak, hogy eláll a vásárlástól 3 nap-pon belül?

Hosszú várakozás után ( kb. 1 óra) jegyzőkönyvbe vettük az eseményt és távoztam.

Kérek segítséget, fontos lenne!
Üdv.: ELŐD

Szia!

Nem köteklesek visszavenni. a 3 nap: nincs elállás. Arról van szó, hogyha a termék a vásárlást követő 3 napon belül elromlik, akkor az eladó köteles azt cserélni, nem javíthatja. a csere természetesen uyganolyanra történik. elállás akkor van - és akkor 8 munkanap - ha pl. telefonon vagy neten keresztül veszed - távollévők közötti szerződés.

A TE esetedben ott a hiba, hogy kibontottad. Ha ezt nem tetted volna, akkor szó nélkül visszavették volna (persze erre nem kötelesek, de iratlan szabály).

üdv.

Feri
tamasu
Sziasztok!

Velem a következő történt,
- Sony videókamerát vásároltam az árelőny.hu Kft. üzletében (AVPLANET) 2 hónapja.
- A kamera meghibásodását 1 héttel a vásárlás után észleltem (én hibám, hogy csak ekkor tudtam kipróbálni a kamerát, 10 perc után meghibásodott), az üzlet utasítására a legközelebbi Sony márkaszervízt (RMD-Electronic Kft.) kerestem fel garanciális javítás céljából.
- A Sony márkaszervízbe háromszor kellett a kamerát visszavinnem, mivel a szervíz által javítottan visszaadott kamera mindhárom alkalommal hibás maradt. Az első alkalommal 3 hétig, a második két alkalommal 2-2 hétig volt a kamera a szervízben. Ezekután a szervíz közölte, hogy nem tudja a terméket sem javítani, sem kicserélni, mivel az értékesítő nem a Sony Magyarországon keresztül szerezte be a terméket, így egy igazolást állított ki, hogy a termék nem javítható, a vásárlás helyszínén cseréljék ki.
- Az árelőny.hu Kft. nem fogadta el ezt az igazolást, jegyzőkönyvet vett fel, és ismételt javításra küldte a készüléket egy általa kiválszatott szervízbe (állítólag egy osztrák sony szervízbe), amely javításra min. 3-4 hetes ismételt átfutási időt mondtak.

Az lenne a kérdésem, hogy ez jogszerű eljárás?
Mármint az egy dolog, hogy az életben többet nem vásárolok ebben az üzletben, de ezen kívül nem tehetek semmit ellenük?
A Sony ügyfélszolgálaton nem tudtak semmi kecsegtetőt mondani, de kicsit nonsensenek tűnik, hogy egy vadi új kamerát 10 percig használok, majd 3 hónapig szervízelik (vagy még ugye ki tudja meddig?), és visszakapok egy agyonjavított vackot, és örüljek neki?

Köszönettel,
Tamás
Kenderice
Menj be a boltba és közöld velük, hogy hibás teljesítés miatt (többszöri, sikertelen javítás, nem törekednek a 15 napon belüli javításra) el fogsz állni a szerződéstől amennyiben nem cserélik a terméket egy ugyanolyan, új termékre. Ha nem ismerik el azonnal az igényedet, ugyanezt leírod a vásárlók könyvébe, arra kötelesek válaszolni. Három napjuk van, hogy érdemben nyilatkozzanak a kérésedről.
Továbbá megemlítheted, hogy panaszt fogsz tenni a Fogyasztóvédemi Hatóságnál, mivel korlátoztak a fogyasztói jogaid gyakorlásában azzal, hogy elküldtek egyenesen a szervizhez, valamint a 15 napon belüli javításra egyáltalán nem törekednek, mivel alapból 3-4 hetet mondanak a javításra.
Mozigépész
Nos javítanék sok helyen.
A vásárlók könyvébe a beírásra 30 napjuk van válaszolni, utána lehet panaszt tenni az illetékes jegyzőnél aki szankcionálhat.
A másik az, hogy a 3 hét (5*3=15) a tizenöt nap, és a bíróságnál is a 30 nap feletti a mérvadó, ami meg 6 hét is lehet. Hétvége nem munkanap (még) ezért nem számít bele a javítási időbe, de a garancia a szervizbe töltött idővel hosszabbodik meg, ebben benne van a hétvége is.
Kenderice
Én is javítanék.
1. Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három MUNKANAPON belül köteles értesíteni a fogyasztót.
Azt írtam, hogy erre van 3 napjuk, nem a vásárlók könyvébe beírt kifogás megválaszolására.

2. A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt NAPON belül elvégezze.
Ahol a törvény napot ír, az naptári nap, ahol munkanapot, az munkanap. Tehát a 15 napon belüli javítás elvégzése az gyak. 2 hét és 1 nap.
Mozigépész
1. Nem a vásárlók könyvére szól amit írtál, hanem ha helyben nem tudnak dönteni csere, javítás, egyéb, de te meg azt írtad: "Ha nem ismerik el azonnal az igényedet, ugyanezt leírod a vásárlók könyvébe, arra kötelesek válaszolni." Nos erre meg 30 nap van a válaszra mint írtam.
2. Mivel a 15 napnál TÖREKEDNI KELL, a törekedni nem jelent kötelezőt! Így a bírói gyakorlatra lehetne támaszkodni, de az sem ír pontos időt.
Kenderice
1. Véleményem szerint ha nem tudnak azonnal nyilatkozni az igényről, akkor be lehet írni a vásárlók könyvébe mert "szó elszáll, írás megmarad". A közlés módjától függetlenül akkor is csak 3 munkanapjuk van a döntésre.
2. Én nem azt írtam, hogy kötelező a 15 napos határidő, hanem azt, hogy naptári és nem munkanapról van szó a jogszabályban.
zs2
sziasztok!

Egy különös problémával fordulok hozzátok.

Panasonic FT2 a prolémás dolog.

Elvileg vízálló.

Mégis bement pár csepp. (a kallantyú ami extra "lock"-ot biztosít eléggé lötyög.Sajnos nem egyedi eset, mert az összes általam csekkolt darabé lötyög)

ezt úgy vettem észre, h kiírta a gép, ajtó nyitva.Erre én gyorsan kikapcsoltam.

Kiszáradt.

Irány a vásárlás helye: i-way kft. PEst, Domustól egy sarokra.

1 hónapnyi telefonálgatás után (mit tudnak, mikor lesz kész a bevizsgálás stb.) + a kelet európai centerummal is felvéve a kapcsolatot (elvégre fizetni nem fogok, ha gyárilag szar valami, akkor se ha típushibás)
kiderült, hogy az i-way NEM KÜLDTE el a szervízbe 1 hónap alatt.(az ügyfeles csávónak f*ngja sem volt hol a gépem, a szervíz sem tudott róla-->ettől kissé kiborultam:)

Túl azon, h baj van a géppel (imádom a gépet!) túl azon, h végülis működik, úgy érzem, h "sz*patnak anyám.stop" és ez bosszant.

Tudok bármit is tenni ez ellen?Jogilag végül is nehezen támadhatóak, ahogy néztem a fogyasztóvédelmi törvényt.De mégis valami kártérítés, vagy valami nem illet meg.Mégsem tudom használni a kamerámat 1 hónapja (+extra idő, mert csak 1 hónap után jut el majd a szervízbe)

igazából rutin ügynek kéne lennie, mégis vontatottan halad.Szerintem nonszensz.

valakinek bármi használható ötlete van?
Mozigépész
Olvasni, mert ne mond, hogy nézted a rendelkezéseket, mert akkor tudnád mi a helyzet.
Vissza a vásárlás helyére és kérni a cserét vagy a pénzedet, hisz egy hónap után jelentős a kellemetlenség.
Mire kellene kártérítés? Milyen anyagi követelésed van? Ha a telefonos költségedre kérnéd, akkor fordulj bírósághoz, másképpen nem megy. Nem kell telefonálgatni, ha nincs kész egy hónapon belül akkor a fent említett dolgot kell tenni és kész.
zs2
(Mozigépész @ 2011.08.27, 09:29) *

Olvasni, mert ne mond, hogy nézted a rendelkezéseket, mert akkor tudnád mi a helyzet.
Vissza a vásárlás helyére és kérni a cserét vagy a pénzedet, hisz egy hónap után jelentős a kellemetlenség.
Mire kellene kártérítés? Milyen anyagi követelésed van? Ha a telefonos költségedre kérnéd, akkor fordulj bírósághoz, másképpen nem megy. Nem kell telefonálgatni, ha nincs kész egy hónapon belül akkor a fent említett dolgot kell tenni és kész.

hát így konkrétan nem volt leírva, h jelentős kellemetlenség, vagy mire gondolsz?

lehet, h nem pontosan fogalmaztam, mert nem voltam eléggé higgadt állapotban.Szóval úgy érzem, h 1 hónapig gép nélkül lenni, nem normális dolog.

Tehát elvileg simán kérhetek cserét, vagy pénzt?

Na ezt megpróbálom.

Na, kiröhögnek, akkor mi a következő lépés?
Mozigépész
49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet
a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézésér

4. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztót tájékoztatni arról, hogy a kijavítást vagy kicserélést a Ptk. 306. §-ának
(2) bekezdése értelmében - az áru tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel -
megfelel határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(2) A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül
elvégezze.

15 napon túl már hibás teljesítésre lehet hivatkozni:

306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági
igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva
aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt
értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
b ) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem
vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint -
megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

Bírósági perből:

A bírói gyakorlat mind a kicserélés, mind az elállás iránti igényt - kijavítható hibánál - általában abban az esetben tekinti alaposnak, ha a hiba gyakran ismétlődik, a javítások ellenére hosszabb időn keresztül fennáll, vagyis a sorozatos javítás sikertelennek bizonyul, és így a jogosultnak huzamosabb időn keresztül kényelmetlenséget, időveszteséget okoz.

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.