megelegedett
2005.05.06, 10:14
Szia FVF!
Köszi a választ. Ez a 3 éves szavatosság azt jelenti, hogy a két éves gépet meghibásodás esetén díjmentesen kell megjavítani vagy cserélni?
A szavatosság,és a jótállás két különböző dolog.
A szavatossági igényt,a kötelező jótállási idő lejárta után lehet érvényesiteni,
általában kijavitás vagy azonos tipusú termékcserét eredményezhet.Ha elfogadja a forgalmazó a szavatossági igény jogosságát.A technika pedig az amit a szóvivő
Úr leirt.
Üdv!
A szavatossági igényt,a kötelező jótállási idő lejárta után lehet érvényesiteni
Én nem tudok arról hogy a szavatosság érvényesítésének feltétele lenne a jótállási idő lejárta...
Rosszul fogalmaztam.A szavatosság valóban lehet 3 év,de a kötelező jótállási
időn belül, a forgalmazónak kell bizonyitani.Bocs, a pontatlanságért.
Szerintem az alapeset,az szavatossági igény,a kötelező jótállási idő lejárta után.
Csak azért "kötözködtem" mert a szavatosság bizonyos szempontból több mint a jótállás, vagyis inkább más. A szersződés hibás teljesítésére vonatkozik, aminek csak egyik eleme a rejtett hiba és az abból eredő meghibásodás.
Éredkes, hogy a hp ellen még nem léptett fel senki, pedig teljessen általános az egy évenél nem sokkal öregebb fényképezőgépek meghibásodása, általában a memóriakártyérintkező megy tönkre...
A jótálláshoz képest ténylegesen nem tartalmaz a szavatosság többletjogokat. Ezért minden esetben az a logikus, hogy a jótállási idő alatt fel sem merül, hogy szavatossági jogaimat érvényesítem.
És mi a helyzet a félretájékoztatással pl? Azt mondja az eladó hogy ez a valami piros, és otthon mikor kibontom kiderül hogy kék... Az nem jótállási hanaem szvatossági kérdés nem?
Lehetigyis
2005.05.16, 11:47
Mint a téma indítója szeretném ismertetni a továbbiakban kialakult helyzetet.
2005. április 26-án leadtam a fényképezőgépet - 15.000,- Ft befizetése ellenében - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél, a szavatossági hiba megállapítása érdekében.
Április 27-én megkaptam postán a szakvéleményt, amelyben a szakértő megállapította, hogy valóban szavatossági hibás a gépem.
A fényképezőgépet és a szakvéleményt bevitettem a vásárlás helyére, az R-Desing Computer Kft-hez (Bp. XIII. Jász u. 71. sz.) ahol átvették a fényképezőgépet a szakvéleménnyel egy átvételi elismervény ellenében, majd közölték, hogy 8 napon belül megkapom a döntést.
Pár nap múlva telefonok kerestek, megkértek, hogy menjek el a fényképezőgépemért, és a szakvéleménnyel együtt vigyem el az RCE Kft-hez (Bp. XI., Szurdok u. 1.) akik a fényképezőgépet a R-Desing Computer Kft-nek szállította.
Egyben tájékoztattak, hogy megkérdik a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, hogy milyen formában tudják részemre visszaadni a befizetett 15.000,- Ft-mat. A pénzemet az óta is várom!
Megtettem, 2005. május 6-án leadtam a fényképezőgépet, kaptam egy munkalapot "garanciális javításról", majd közölték, hogy amikor megérkezik a cseregép, értesítenek. A hp-szervizpont.hu internet címen most ellenőriztem, tájékoztattak: "Tisztelt Ügyfelünk! A készülék 9 munkanap múlva fog elkészülni, szíves türelmét kérjük. Üdvözlettel HP Márkaszerviz" vagyis május 27-én várhatom a választ!!!! Ez szerint 21 naptári nap, vagyis 3 hét!
Ennyit a jogszabályban meghatározott csereidőről!
Lehet, hogy mégis használni tudom a 150.000,- Ft-ért vásárolt, most 70.000,-Ft érő fényképezőgépemet????
Lehetígyis
Örvendek, hogy az ügy azért rendeződni látszik, remélhetően hosszú távra.
A határidők eltolódása sajnos általános jelenség, állandó zaklatással lehet csak ennél jobbat kihozni, ami nagyon szomorú. Amennyiben visszafizetnék a vizsgálati díjat is, az korrekt lenne, mivel nem kötelezi őket semmiylen jogszabály.
Üdvözlet mindenkinek!
A következő eset történt meg velem a közeljövőben: megvásároltam a gondosan kiválasztott fényképezőgépemet. Csupán két havi válogatás, nézegetés, gyűjtés után beruháztam a masinába, ami egy Canon S1 IS típusú készülék. Hozzáértők véleményét is kikértem a masinával kapcsolatban, és a céggel kapcsolatban is.
A gép kategóriájában az egyik legjobb, mintegy 88.500,-. A cég, már gázosabb, főleg a garanciális ügyintézis. Mivel szakmában mozgok, tudom, hogyan kell használni a műszaki cikkeket, és már ilyen gép is volt a kezemben.
Tehát beruháztam a készülékre.
Elmúlt hét csütörtökön, vagyis 05.26.án megvásároltam. Nagyon örültem neki. Másnap (05.27) bevittem a munkahelyemre, hogy ellőjek pár képet, amikor a következő hibajelenséggel szembesültem: a készülék automatikus vakunyitója csak pár milliméterre nyitotta ki a vakufedelet, és a vaku is így sült el...
Megpróbáltam lenyomni (egyébként is kézzel kellene), de nem sikerült. Azonnal telefonáltam a céghez, hogy mi a teendő, ahol tanácsolták, hogy ne feszegessem, mert típushibás a készülék, vigyem be és rögtön kicserélik. A biztonság kedvéért megadták az email címüket, hogy legyen valami írásos bizonyíték is. A teljes hibaleírást elküldtem a cégnek. Gondoltam, hogy mégsem igazak a pletykák. Az illető nagyon készséges volt. Mivel pénteken a megfelelő papírok nem voltak nálam, és csak kedden tudtam elszabadulni a munkahelyemről elöbb, így 05.31.-én látogattam el a szervizükbe. Még mindig 3 munkanapon belül...
A készséges ember azonban mikor odaértem, már kevésbé volt vevőbarát. Kijelentette, hogy hiába típushibás a készülék, az én hibámból ment tönkre. Vagyis kifeszítettem a vaku fedelét. Az ellenkezőjét hiába állítottam nem hitte el. Megpróbáltam ész érvek elé állítani, de nem érdekelte a 3 napos cseregarancia, egyfolytába úgy állította be, hogy szándékosan tettem tönkre a készülékemet.
Végül átvette, garanciális javításra. Mintegy 3 hetet kellene várnom a gépemre, mire eljut Németországba és vissza. Cserekészülék felajánlás fel sem merült, csere, vagy pénzvisszafizetést pedig kizárta.
Nem nyugodtam bele... Utána kérdeztem ismételten pár illetékesnél, majd felhívtam a "készséges úriembert". 2 óra alatt sikerült is.
Az úriember ismét készséges volt, és kijelentette, hogy nem tehet semmit, semmi képpen nem hajlandóak kicserélni, hiába vette át, idézem: "karc és sérülésmentesen". A hibát nekem nem tudja bebizonyítani, csak elmondani. Nem győzött meg. Felajánlottam, hogy elhozom a készüléket, és mivel rendelkezik európai garancialevéllel is, megcsináltatom a magyar Canonnál. Azonban a magyarországi Canon nem vállal garanciális javítást, csak plussz költségért, mivel az említett cég nem rajta keresztül vásárol. Megcsinálhatják, akkor viszont a cég felé elvesztem a 2 év garanciáját. Patt helyzet.
Próbáltam nyomatékosítani a mondanivalómat, mire a "készséges úriember" bejelentette, hogy semmi esetre nem tud tenni semmit, mert már úton van Németországba.
Ilyenkor örülök neki, hogy itt élek. Ilyen gyors ügyintézés csak nálunk van. Nem is várják össze a hibás készülékeket, azonnal küldik. Ja, igen! A garanciális javítás után előreláthatólag bármikor felmerülhet ismét a hiba, sőt, javítás után is valószínűleg megmarad a rés, a vaku lehet, hogy soha nem lesz olyan, mint egy gyári gépen.
Hát mit is tehetnék????
A következő lépés a fogyasztóvédelem felé lesz, abban szeretném kérni a segítséget, hogy hogyan lehetne ennek az egész herce-húrcának a végére jutni. Az biztos, hogy sohasem fogom igazán élvezni a gépet.
S.O.S
Kérem, ha valaki tud, segítsen, mi lenne a leghelyesebb lépés???
Előre is köszönöm
A következő eset történt meg velem a közeljövőben
Át tudnád küldeni az időgéped tervrajzát? Én is szeretnék a jövőben vásárolni

na izé... bocsi... szóval kcisit komolyabban:
Fényképezőgépre kötelező a jótállás.
3 munkanapon belül cserélniük kellett volna, ha elismerik a garanciális igényt, nincs olyan, hogy kicsit ismerik el, és javítják...
Ha kaptál megfelelő jegyzőkönyvet, és abban szerepel hogy 3 munkanapon belül javításra vették át, akkor azzal szerintem fordulj a legközelebbi fogyasztóvédelmi felügyelőséghez.
Ha nem kaptál, akkor ezt írd be a vásárlók könyvébe, és jelentsd be a fogyasztóvédelemnél, mivel a 49/2003-as GKM rendelet alapján kötelesek jegyzőkönyvet felvenni.
Az időgépemet nem adom....
Az átvételkor egy szervíz felvételi lapot nyomtak a kezembe, amin szerepel, hogy:
"Hiba leírása: a vaku fedél nem nyílik ki. Csak a készüléket vettük át, karc és sérülésmentesen".
Tehát akkor menjek és verjem még egyszer az asztalt?
Már küldtem egy levelet a fogyasztóvédelemhez is, kíváncsi vagyok a véleményükre.
Köszönöm a tanácsodat, biztos, hogy lesz még folytatása a dolognak, nem hagyom ennyiben.
Esetleg az nem zavarhat be, hogy a szervizes állítása szerint már úton van a német Canonba...
az időgépem....hát elszúrtam, tehát a közelmúltban történt
"Esetleg az nem zavarhat be, hogy a szervizes állítása szerint már úton van a német Canonba..."
Nem, ez teljes mértékben az ő dolguk, a lényeg hogy újat kell kapnod, mégpedig - FVF korábbi hozzászólása alapján - lehetőleg azonnal. Akkor húzhatja egy kicsit az időt ha alapos a gyanú, hogy a meghibásodást nem rendeltetésszerű használat okozta, ekkor bevizsgálják, és ha bizonyítani tudják az igazukat, akkor nem kell cserélniük.
A munkalapon is szerepel a dátum ami igazolja, hogy 3 munkanapon belül vitted vissza, nem?
"Tehát akkor menjek és verjem még egyszer az asztalt?"
Az nem árt

Olvasd el a 49/2003-ast ( -> információk a fogyasztóvédelemről) kérd hogy vegyenek fel jegyzőkönyvet a reklamációról. (Már ha a szervíztől kapott lap nem tölti be ezt a funkciót)
Köszönöm a tanácsokat!
Egyébként hogyan tudnák bizonyítani, ha tényleg útközben van??? Kérésem ellenére mikor bevittem nem mutatták meg, mert ők nem szedhetik szét.
Már akkor gyanakodtam.
Ha viszont útközbe van, akkor vajon cserélik?
a 09/2003as jogszabályt pedig elolvasom, és ma
"Egyébként hogyan tudnák bizonyítani, ha tényleg útközben van???"
Miért fontos ez? ... 3 nap belül jelezted... Újat kell kapnod, vagy a pénzed vissza, ha nem tudnak másikat adni. Feltéve persze, hogy jogos a reklamáció és valóban rendeltetésszerűen használtad.

Hogy hova küldözgetik a régit, ráolvasással vagy kézrátétellel akarják megjavítani vagy bármi, az téged ne érdekeljen, az ő gondjuk.
Shia-ko
2005.06.02, 14:56
(Szaszi @ 2005 Jun 2, 09:10 AM)
Kijelentette, hogy hiába típushibás a készülék, az én hibámból ment tönkre.
Bizonyítási kötelezettsége van 6 hónapon belül.
HA a készülékre jótállás van, akkor az egész jótállási idő alatt van bizonyítási kötelezettsége.
A fél év a szavatosságra vonatkozik.
Üdv Mindenkinek!
Még egyszer szeretném megköszönni minden hozzászólónak a reakciót. Szerencsémre, már ismét van a kezemben egy vadi új gép. Kicserélte a cég, csak egy 30 perces ÜVÖLTÉS kellett.
Tegnap óta az új készüléken még nem jelent meg a hiba, remélem nem is fog, és végre egy használható készülékem lesz.
Egyébként, senkinek sem ajánlóm ezt a típust. A CANON S1 IS típushibás készülék, garanciális javítás után is bármikor bekövetkezhet a meghibásodás.
A garancia miatt mindenkinek ajánlom, h messziről kerülje el a Visegrádi utcai üzletet, és a cég többi üzletét. A garancia általában 12-24 hónap, de amint meghibásodás jelentkezik, akkor csakis a felhasználót hibáztatják......érdekes piaci magatartás.
Nekem szerencsém volt, remélem okultok az esetemből, és CSAKIS a magyarországi viszonteladóknál vásároltok, vagy multiknál. Drágábbak, de ha meghibásodás merül fel, akkor nem húzzák ki magukat a garancia alól.
Ha valaki gondot akar magának vásároljon és EXTRÉM helyzetbe kerül......
Sajnos az esettel nem vagyok egyedül....már alaposan körbejártam és szerencsés vagyok.
Tanács: akinek bármiféle garanciális próblémája van, részletesen olvasson utána a jogainak, nem árt. Egy pillanat alatt leszerelik az embert, ha nem tud kapaszkodni semmibe.
Üdv...
(ha bárkinek hasonló problémája van, bátran írjon, sokan segítenek....)
Yoisten
2005.07.05, 21:58
Nem tudom az üvöltés mennyire a megoldás, én nem tartom a repertoárban.
Egyébként vajon miért nem a Cannon Hungárián keresztül vetted a gépet? Nyilván ott jóval drágább volt. Ez a tradeoff, no free lunch. Persze lehet jönni a jogszabályokkal, meg minden mással is, de egyelőre senki nincs aki betartassa a cégekkel.
Külföldön olcsóbbak a digitgépek, csak itthon a márkaképviseletek meg akarják magukat szedni, teljes joggal, hisz ezért profitorientált vállalkozások és nem alapítványok. Van országos hálózat, sok néni a aki felveszi a telefont és ad egy kollégát mert fingja nincs semmiről, külön szervizes bácsi, eladó, stb.
Az Extrem meg pár éve egy lukban nyomult talán a Visegrádi vagy melyik utcában, aztán rájöttek ők is, hogy a magyar árérzékeny. Így olcsóbban adják a gépeket, de nyilván nincs mögötte egy kellően nagy szervízhálózat. Megjegyzem, teljesen jogosan. Ha gáz van, megy vissza a németekhez és ott cserélik.
Kíváncsi vagyok, hogy ha legközelebb szükséged lesz gépre, akkor is itt veszed-e, vagy kifizetsz plussz tizenszázalékokat a Canon Hungary garjegyért. Ahol ettől függetlenül járhatsz így.
Ez a 3 nap alatt mit kell csinálni, szerintem már régen nem létezik. A legújabb törvényben pedig emlékeim szerint a 2hetes javítási időre csak törekedni kell, így az sem kérhető nagyon számon.
Ha egyszer jótállás van, akkor teljesen lényegtelen ennek teljesítése szempontjából, hogy mennyi volt az ára... azt számolgassa úgy ki a bolt, hogy megérje nekik.
3 nap az van , meg azért a 15 nap durva túllépése is jogszabálysértés...
Yoisten
2005.07.05, 23:55
Törekedik rá -> visszaküldte a gyártónak Németországba. Ennél jobban hogy lehet rá törekedni? A régi kötelező 15 (30) napos időt sem mindig tartották be és nem emléxem, hogy bármelyik üzletet bezárták vagy komolyan megbüntették volna. Most még puhább lett a szabályzás, mert a jogalkotó gondolom abban reménykedett, hogy majd így is lehet versenyt teremteni. Az A cég pikk-pakk cserél, a B meg pöcsöl vele több hónapot. Egy ilyen árérzékeny piacon ez szerintem nem lehetséges.
Ha a vásárló tisztában is van a jogaival, akkor sem feltétlen tud neki érvényt szerezni, mert senki nem fog nekiállni egy 2010ig tartó pereskedésnek egy nem időben kicserélt fényképezőgép miatt.
Egy FVF büntetésnek szerintem nulla elrettentő ereje van.
Legutóbb pl. a Noni Juice (valamelyik pronyó tévén állandóan megy a reklámja) meg egyéb gyógyhatásúnak mondott készítmény forgalmazójára róttak ki 1milliós büntetést! Nem 10, nem 100 és nem azonnali felszámolás, sóval hintés! A sok szerencsétlen idős ember meg bedől és a kis nyugdíjukból ilyen placebora költenek.
Nem csak annyi van, hogy törekedni kell, hanem az is hogy a vásárlónak okozott jelentős kellemetlenség nélkül. Adhat pl cserekészüléket, ha tudja hogy nem tartható a 15 napos határidő. Nem véletlen van megnevezve a 15 nap, ezt azért nem teljesen ugyanúgy kell értelemezni, mintha csak annyi lenne írva, hogy törekedni kell a mielőbbi kijavításra, vagy ha mondjuk semmi sem lenne.
Mármint szerintem, de én nem értek a joghoz
Nem elég visszaküldeni a gyártónak, sőt. Arról, hogy cserél vagy javít -e, kifejezetten 3 nap áll rendelkezésre, ennyi idő alatt nyilatkozni kell. Ha ez megvan, azt mondom javítok, s megy akárhová javításra, akkor a törekvésre tényleg elég a postázás.
Igazad van Yo, az elrettentésre elég potenciál ma nincsen meg sem a közigazgatásban, sem a fogyasztók szélesebb tömegében.
Hozzá kell tennem, hogy jogszabályellenesnek tartom azt a gyártói magatartást, hogy adott garanciát nem adnak át a kiskereskedőnek, ha meg átadják, csak a kiskereskedő spórol rajta, az meg 100%-ra az.
Hahó All!
Azért vissza-vissza nézek. A géppel azóta már 2GB-nyi képet löttem, és nagyon zsír!
Azért válaszolnék a kérdésekre: Yoisten értelemszerűen az ember keresi a legmegfelelőbb megoldást, a legjobb döntést. Hosszasan nézelődtem mire "a" cég mellett döntöttem. Nem igazán volt még gondom a garanciával (kiv. Mistral..., mint mindenkinek

) ezért nem is gondolkoztam azon, h akár 100 v 120 ezer manit adjak ki azért a gépért, amit 90 körül megvehetek.
Az tuti, hogy még egyszer nem szivesen csinálnám végig. Lehet, h pár emberkének nem tetszett a fellépésem, de ahogyan írtam, megpróbáltam a békés megoldást is párszor. Szerencsém volt. Azonban nem haragszom a cégre, mert kicserélték a gépemet....az én "drágaságomat"

.
Az tuti, h jó lecke volt. A szervizes ürge pedig csak a dolgát végezte. Nem haragszom rájuk, azonban ha nem lettem volna nyomatékosabb, akkor lehet, h a mai napig nem lett volna normális gépem.
Nem bántam meg.
Pont
Olympus márkaboltban vásároltam digitális fényképezőgépet 100000ft-ért, pár hónap mulva az "ajtaja" meghibásodott, nem mindig zárt rendesen, pedig a kikapcsolásért is ez felelös. Visszavittem garanciális javitasra, ahol az ügyintézö hölgy egy karcolásra hivatkozva azt mondta, hogy nem érvényes a garancia, amit én el is fogadtam (minek ejtettem le). A javitás viszont 32000ft-ba került volna, ennyiért nem csináltattam meg, mivel a probléma ellenére a készülék jól használható. Azóta a helyzet tovább romlott: két (kb 3mm hosszú csavar) kiesett (és eltünt) az "ajtóból", ami használhatatlanná tette a gépet. Ismét elvittem a márkaboltba, ahol elmondták, hogy ennek a modellnek BÁRMILYEN JAVITÁS 32000ft-ba kerül, vagyis ennyiért csavarnak be két csavart. Ternészetesen a (speciális)csavarokat én nem vásárolhatom meg, ilyesmivel nem foglalkoznak.
Természetesen ennyi pénzért nem hagytam ott a gépet, megmutattam egy fényképezőgép-szerelőnek, aki a probléma maghallgatása után egyből azt kérdezte, hogy Olympus gépről van-e szó, közölte, hogy ez tipus hiba ennél a márkánál.
Korrekt-e, hogy a márkaboltban karcolásra hivatkozva nem veszik át garanciális javitásra a készüléket, amikor tipus-hibáról van szó? Korrekt-e, hogy hogy két csavar beszereléséért 32000ft-ot kérnek?
A válaszokat előre is köszönöm:
Dósa Balázs
Korrekt-e, hogy a márkaboltban karcolásra hivatkozva nem veszik át garanciális javitásra a készüléket, amikor tipus-hibáról van szó?
Nem. Bármely hiba garanciális javítását csak akkor utasíthatják el, ha "nem rendeltetésszerű" használat okozta. Magyarul, ha megkarcolódott, de a kifogásolt hiba nem ennek a következménye, KÖTELESSÉGE garanciában javítani, vagy BIZONYÍTANI hogy a kifogásolt meghibásodás a nem rendeltetésszerű használat követkeménye. Ha a nem rendeltetésszerű használat (leejtés), és a kifogásolt hibajelenség között nyilvánvalóan nincs összefüggés, kötelessége javítani.
Mondjuk ha csak úgy kiesnek belőle csavarok, tudom már hogy milyen márkát kell kerülni
A hibát valóban okozhatta leejtés, amire a karcolás utal, ezért nem is forsziroztam az elején a garanciális javitast. Engem leginkább a 32000ft-os ÁLTALÁNOS JAVITÁSI KÖLTSÉG yavar, meg az, hogy kiderült, tipushibáról van szó.
De ha elismerték hogy típushiba, akkor csak nem a leejtés okozta, nem?
Szerintem a nem garis javítás árát úgy szabaj meg ahogy akarja, vidd máshova ne hivatalos szervizbe, biztos van olyan szerelő aki reális árért megcsinálja.
Elvittem, 7500ft-ért megcsinálják máshol. A tipushibát nem ismerték be, a szerelő mondta, hogy ez gyakran előfordul ennél a modellnél.
Vettem egy digitális fényképezőgépet, amely SD kártyával bővíthető.
Vettem bele egy ilyet is. Az első két hónapig bírta. Elromlott.
Gondoltam a kártya a rossz.
Ki is cserélték a kártyát garanciával.
A cserélt is elromlott egy két hetes használat után.
Ezt már nem tudták kicserélni ezért visszaadták a pénzemet.
Egy másik üzletben vettem egy más tipusú SD kártyát.
Ez is jó volt néhány hónapig, majd ez is elromlott.
A hibák: nem lehet formázni, nem csinál meg minden képet amit elkattintok,
az utolsót formázni sem lehet, a gép egyáltalán nem tudja használni.
Másik gépbe is beleraktam, ott sem mükődött.
Vissza vittem hát a fényképezőgépet a szervízbe, ahol mükődik a gép,
természetesen nekem is működött a gép mindegyik kártyával egy darabig,
csakhát 3 kártya is tönkrement 1-2 hónap alatt.
A szerviz vissza akarja adni a gépet, hogy az jó.
Mit tehetek ilyenkor?
Nehéz ügy mivel hónapok kellenek a bizonyításhoz...
A szervíznek igaza van mert náluk nem rossz, neked is igazad van mert nálad meg rossz...
ez a szívás tipikus esete...

ugrott 30ezer vagy jarhatok 2 havonta SD kartyat cserelni, mivel azt
a kartya vasarlas helyen visszacserelik, mert tenyleg hibas lesz.
Mi lenne, ha en vinnek magammal egy kartyan es ott elottuk menne tonkre, elotte mukodne mondjuk egy masik gepben az enyemben tonkre menne, majd a masikban sem lenne jo ezutan?
Vagy az mar teljesen hasztalan otlet?
Valamilyen hivatalos fogyasztovedelmi szervezettol hol tudok tanacsot kerni?
Esetleg egy telefonszam, vagy valami, a XXII ker-ben vasaroltam a gepet es itt is
lakom.
Előre is köszönöm.
Kérni kell a szerviztől egy nyilatkozatot, hogy gép hibátlan, nem rontja el a kártyát. Ezután ha lehet ott a szerviznél, vagy ahol a gépet vetted kell venni kártyát bele. Ha legözelebb is elromlik, szembesíteni kell őket a nyilatkozatukkal, és mivel a "gép jó" cseréljék a kártyát. És így tovább. Ki fogják cserélni a gépet, ha már az ő zsebükre megy a kártyacserélgetés

Ha sikerül előttük produkálni a hibát, akkor persze nemigen mondhatják, hogy nem hibás...
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a területi felügyelőségek elérhetőségeit megtalálod az
fvf honlapján.
Sok sikert!
A hivatalos fogyasztóvédelmi hozzáálás is ez lesz, ez egy bizonyíthatatlan hiba, egyszerűen nem tudsz mit tenni.
Gondolj bele a szervíz helyzetébe, bejön valaki, hogy nem jó a gép és cseréljék ki, de a szervízben nem produkál hibát, te sem cserélnél, hanem visszaadnád, hogy ez pedig jó.
A baj az, hogy hogyan tudod elérni, hogy a szervízben menjen tönkre a kártya?
Beköltözöl egy hónapra?
De Joooe tanácsa nem rossz, vedd ott a kártyát ahol a gépet és legyen egy jegyzőkönyved, hogy te beadtad a gépet szervízbe azzal, hogy tönkreteszi a kártyát.
Bár így sem tudod azt bizonyítani, hogy abban a gépben ment tökre a kártya, csak azt, hogy amikor beviszed a rosszat, abban volt.
Esetleg azt próbáld meg megbeszélni, hogy tegyenek egy gar. szalagot a kártya kivételi helyére, ezzel lehet bizonyítani, hogy te nem vetted ki a kártyát.
Más megoldás nincs.
Kösz a segítséget, ezt a garanciaszallagot még megprobálom, aztán ha
a szervíz részéről negatív visszajelzést kapok, elhozom a gépet.
Mégyegyszer kösz a válaszokat.
Üdv.
érdekes...
na manapság nem lesz ilyen.
garanciaidőn túl már nem egységáras javítások vannak, hanem alkatrész szintű.

legalábbis a fényképezőgépek. sok lehetett az elégedetlenség és úgy látszik elérte a kritikus tömeget...
ez a sok nap viszont érdekes... (már itt a szavatossági ügyben) a "hivatalos" ideje 15 naptári nap szokott lenni...
Üdv!
Lenne egy problémám, remélem itt tud nekem valamit tanácsolni, mit is tehetnék..
Tehát a történet a következő:
Budapesten egy nevesebb fotó és számtech. üzletben vettem egy digitális fényképezőgépet, idén január végén. Pár hónap múlva kisebb hibák léptek fel, így hát elvittem az üzlet szervíz részébe, gondolván majd megcsinálják.( 2 év garancia van rá ) Persze ha ilyen egyszerű lenne a történet...de nem.. Odaadtam a gép garanciajegyét ( amit az üzlet állított ki) és a számlát,( mivel az üzlet honlapján is ez szerepel szervizelési feltételként ) mire a kissé arrogáns fiatalember közli velem, hogy ez nem elég, neki szüksége van még egy un. Európai garanciajegyre, anélkül nem veszi be a gépet. Ezt arra hivatkozva kéri, hogy a számlán az áll " saját garancia kiadva" . Namost... nekem a gép összes papírja megvan egy helyen, a dán használati útmutatótól a japánig, viszont ilyen emlitett garancialevelem nincs. Hiába állítja, hogy ők ezt biztosan kiadták, mert rajta van a számlán... én biztos vagyok benne, hogy ilyet nem kaptam, hisz ha minden egy helyen van akkor az is meglenne... ha lenne. Ennyi lenne a kis történetem, azóta semmi fejlemény, a szervízben a "kedves" eladó gondolom teljesen hülyének nézett csak mert nő vagyok, biztos nem találok egy papírt...Most itt vagyok egy nem olcsón vett géppel, ami még egy éves sincs, de alig működik és nem tudom mit tehetnék. Ha valakinek van valami ötlete, tippje, tanácsa szivesen fogadom.
Előre is köszi!
Mira
Ha van egy szamlad rajta a termekkel, es egy garanciajegyed rajta a termekkel es a gyari szammal, mindez ugyanarrol a naprol, akkor te mar jo vagy, semmi mast nem kerhetnek /alapvetoen mar a szamlat sem kerhetnek, mert VAGY szamla, VAGY garijegy mar elegendo ahhoz, hogy azt feltetelezzek, hogy te azt biza ott vetted/. Amennyiben valami marhajo indokot mondanak, hogy kell nekik ez az euro garijegy, akkor sajna azt te elvesztetted, nekik mint boltnak szamla elleneben /szerintem/ kotelesseguk potolni. Potlas utan pedig irany a szerviz. Hogy azt hogyan kerulheted el, hogy a garjegy potlasaert lehuzzanak par ezer forintra, azt majd nalam tapasztaltabbak megmondjak
(asdf @ 2005 Oct 19, 12:17 PM)
Ha van egy szamlad rajta a termekkel, es egy garanciajegyed rajta a termekkel es a gyari szammal, mindez ugyanarrol a naprol, akkor te mar jo vagy, semmi mast nem kerhetnek /alapvetoen mar a szamlat sem kerhetnek, mert VAGY szamla, VAGY garijegy mar elegendo ahhoz, hogy azt feltetelezzek, hogy te azt biza ott vetted/.
Szia!
Igen megvan a számla is a gari jegy is, a gép típusával gyári számával a bolt pecsétjével, dátummal ellátva...
A héten akartam újra visszamenni, ezúttal nem egyedül, mert valszeg ha én "csapok" az asztalra nem történik semmi, de remélem a bátyám már hatással lesz rájuk. Csak jó/ jó lenne tudni, hogy mire számíthatok, ill. mit követelhetek tőlük ezért írtam először inkább ide.
Ariadne
2005.10.19, 12:31
Nem kérhetnek pénzt ezért az EUs garijegyért, mivel azt nekik lett volna kötelességük kiadni, a fogyvédelem (elvileg) bírságolhat is ilyenért...
Egyébként hanta lehet a szöveg, ha itthon vetted, tényleg elég annyi, amennyit asdf írt.
Itt a fórumon megvannak a jogszabályok, ajánlom figyelmedbe a 151/2003-as korm rendeletet és a 49/2003-as GKM-eset, azokat kinyomtatva az orruk elé tolhatod.

Először javítást kérhetsz, ha nem megy, kicserélést másik ugyanolyanra, ha ez sem megy, akkor elállhatsz a szerződéstől, és visszakérheted a pénzed. Sajnos a gyakorlatban általában azért nem megy ennyire gördülékenyen...
Köszi!
Majd a héten megpróbálom mégegyszer.. de ezúttal nem egyedül az tuti
Amúgy amikor megnézte a gépet, először azt állította, hogy ő nem látja az említett hibáját sem, aztán megmutattam neki és belátta, hogy tényleg hibás de javítható, azóta már rosszabodott az "állapota" a gépnek.. Ennyit a szakszerűségről
Amugy annyira nem ertem az ilyen kreten akadekoskodast. Normalis helyen ugy mukodne a dolog, hogy van normalis gyariszamos nyilvantartas, feltelefonal a boltba, mond egy gyari szamot, a gep meg kikopi, hogy ekkor meg ekkor adtuk el x-nek. Amennyiben 2 even belul van a dolog, maris beveheto garis esetnek.
petergabi1
2005.10.25, 15:05
[COLOR=blue]Szeretném ha segítene valaki,mert lehet,hogy az én "készülékemben van a hiba"!Januárban vásároltunk egy digit.fényképezőgépet egy bizonyos helyen/mert hülye azért nem vagyok/.Szept.ben elromlott és az egy szem szervízbe elvittük Bp.re/esztergomból/.Itt közölték,hogy csak vidéken javíttat a gyártó/KYOCERA/ és ez kb.1-2 hónap lesz.Már itt is eltorzult a fejünk egy kicsit,hogy akkor minek Nekem ez a masina,ha nem is használhatom ennyi ideig.1.5 hónap után érdeklődésemre közölték,hogy már külföldön/

/szerelik az én kis csöppemet.Nem is tudják,hogy meddig

!Most akkor mi van?Ezeknek mindent lehet?Szóval tud valaki segíteni,hogy merre induljak a panaszommal?Egyébként a papíron 2hét szerepel,hogy ennyi idő a szervízelés.Előre is köszi a választ:Gabi
Ariadne
2005.10.25, 16:22
A javítás az ő egyéni problémájuk, ott csinálják, ahol akarják. Lényeg, hogy 15 napra kell(ene) törekedniük határidőileg, ezért volt ott 2 hét. Sajnos nincs szabály, amivel kényszeríthetnék őket arra, hogy be is tartsák...
Amit tehetsz: asztalborogatás. Kérd (követeld), hogy adjanak helyette egy másikat (vagy csereutalványt, van ahol így megy), különben elállsz a szerződéstől, és visszakéred a pénzed. Az első dolgot a szervíznél való asztalracsapással érdemes kérni, kilátásba helyezve a másodikat, ha pedig ellenállnak, akkor írj bele mindent a vásárlók könyvébe. Fenyegesd meg őket, hogy a fogyasztóvédelem 50.000-es bírságot szabhat ki rájuk (de ne mondd meg nekik, hogy a gyakorlatban nem nagyon teszik ezt meg sajna

)
Ha eredménytelen, lehet menni asztalracsapkodni Nagy Piroskához (mert hülyék azért nem vagyunk

), de ez már a nehezebb része. Igazából a szervízzel kéne zöld ágra vergődni, és kicsikarni belőlük a gépedet, vagy egy cserére jogosító utalványt, mert ha nincs semmilyen "végleges" nyilatkozat a szervíz részéről, valszeg nem nagyon áll szóba veled Piroska.
szerk:

félreértések elkerülésére: Nagy Piroska nem valódi személyre utalás, hanem egy jogira...
petergabi1
2005.10.26, 12:33
Köszi a véleményt,habár nem mondom,hogy boldoggá tetté.Az a nagy szerencséjük,hogy már nem Bp.en lakunk,mert biztos,hogy az asztalborogatás már meglenne.Teljes tanácstalanság

Gabi
Valóban a szerviznél kellene erőteljesen reklamálni!A 15 napos törekedés,sajnos megvalósul,ha megrendelték az alkatrészt,vagy a javitás jellege olyan.
Sajnos a szervizek alkatrészbázisai, ugyan az EU-n belül van,de általában Hollandia,Belgium stb.Sajnos ez minden fotómárkára igaz.
Tudom ,nem vigasz,de egy ismerősömnek 2,5 hónapig volt a NIKON-nál a gépe.
(Alaplapra várt!)
Érdemes vásárlás előtt alaposan mérlegelni, hogy milyen tipust válasszunk!
(Szervizelési lehetőség,stb...)