(Ancsusz @ 2009.04.10, 22:46)

Sziasztok!
Felnőtt fodrászképzőbe járok,és a gyakorlati helyemen az egyik fodrászcikk szállítótól vásároltam egy Oster márkájú hajvágógépet. A mesterem hajvágás közben kb.4 hónap elteltével egyszer arra lett figyelmes,h nagyon hangos a gépem.A motorikus részével nincs is problémám,de ha a toldó fejeket ráteszem amivel vághatok különböző hosszúságokat,akkor hozzáverődik a kés részéhez és nagyon hangos a gép ami nem természetes a tapasztalt fodrászok szerint.. Én azt hittem ez természetes mivel tapasztalatlan vagyok még. Visszavittem a gépet a kereskedőhöz aki azt mondta,h elküldi a gyártónak. 1hónapot vártam a hívásukra mikor bementem az üzletbe,h érdeklődjek a gépről. A gépet visszakaptam,és nem csináltak vele semmit mert azt mondták nincsen semmi baja azt mondta nekik a gyártó. Én kérdeztem,h ez 1 hónapba került? Erre az volt a válasz,h nem találták a számomat. (Persze,ezt nem hittem el,mert láttam mikor a gép dobozából gyorsan kivették a cetlit amin a nevem és a telefonszámom szerepelt.) Megadták a gyártó számát,h rendezzem én el vele ha nekem nem felel meg. A gépet hazavittem,a hangja rettenetesen hangos és nem tudom így használni ,ráadásul amióta visszakaptam a kés és a toldófej gyor összecsapódásátók kilazulnak a csavarok amik a kést tartják.
A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben mi a teendő?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Ancsusz
Na, úgy látom, más nem akar válaszolni, így megpróbálom én. Azt előre megmondom, hogy nem értek a hajvágógépekhez.
Az általad leírt helyzet a legnehezebbek közé tartozik: a fogyasztó azt állítja, hogy a termék hibás, a forgalmazó viszont ezt nem ismeri el.
Először is, mindent, ami történt, foglaljatok írásba, ha ez eddig nem történt meg. Azaz ha nem került feljegyzésre az eset a jótállási jegyre vagy a vásárlók könyvébe, akkor ezt pótolni kellene: vidd vissza még egyszer és vegyetek fel jegyzőkönyvet illetve írj a vásárlók könyvébe. Erre kötelesek válaszolni.
Ha már van papírod róla, hogy panaszt tettél náluk és szerintük a gép hibátlan, akkor a következők a lehetőségeid:
1. Szerzel egy szakértői véleményt, hogy a gép hibás, ezt elviszed nekik, ha nem javítják vagy cserélik, elmész Békéltető Testülethez, majd bíróságra. A bíróság kötelezheti őket a jótállási kötelezettségük teljesítésére. Ezzel az a baj, hogy akármilyen szakvéleményt sem a kereskedő, sem a bíróság nem köteles elfogadni. Vannak akkreditált laboratóriumok, az ő szakvéleményük állítólag általában perdöntő, de ezeknél komoly pénzbe kerül egy vizsgálat (10.000 forint nagyságrend). Ezt neked kell állni. Ha neked ad igazat a bíróság, akkor ezt is "leverheted" a kereskedőn az ügyvédi és egyéb költségeiddel együtt, de ha azt mondják, hogy az általad írt hiba nem jelentős, akkor buktad a vizsgálat díját.
Ráadásul egy peres eljárás több évig is tarthat.
2. Használod a gépet intenzíven és reménykedsz, hogy a leírt összecsapódásoktól keletkezik valami komolyabb baja, amit már nem lehet letagadni. Ekkor visszaviszed, és kéred a javítást / cserét. Ha netán azt mondják, ilyen állapotban nem lett volna szabad használni, eléjük tolod a saját véleményüket, mely szerint a gépnek nem volt baja.
3. Felveszed a kapcsolatot közvetlenül a gyártó céggel, megírva, hogy elégedetlen vagy a termékkel ezért és ezért, a szerviz véleményét nem fogadod el, tegyenek valamit. Elvileg ők semmire sem kötelezhetők, de egyes gyártók szívükön viselik az ilyesmit.
(Megjegyzem, az általad leírtak alapján a gyártó valószínűleg sosem látta a gépet, a magyar kereskedő lehet, hogy csak kitalálta a történetet, hogy ne kelljen foglalkoznia a dologgal.)
4. Kidobod a gépet a kukába és veszel egy megbízhatóbbat.
+1: Az összes ezzel foglalkozó internetes és egyéb fórumon leírod / elmondod a tapasztalataidat és mindenkit lebeszélsz az Oster márkáról. Ettől neked nem lesz jobb, de valamennyire vissza tudsz vágni a cégnek.