antalt76
2009.07.27, 15:15
Tisztelt Fogyasztóvédelem!
A Vodafone előfizetéses ügyfele vagyok. Kétéves hűségnyilatkozatot irattak alá velem szerződéskötéskor. Negyedik hónapban már emelték a beszélgetés percdíját mindenféle tájékoztatás nélkül. Újabb három hónap elteltével ismét emelnek árat, mind a beszélgetését és a havidíjat is. Ismét semmi tájékoztatás a változásról.
Sérelmezem a módot, hogy tájékoztatás nélkül emelnek árat és nem egyszer, kétszer is három hónapon belül. Számlákkal tudom igazolni a tényeket.
A kezem kötve van 24 hónapig, a társaság még hatszor fog addig árat emelni, ha ez a trend marad?
Kérem a hatóságtól a felülvizsgálatot!
Üdvözlettel
antalt76
L_Matyi
2009.07.27, 15:41
(antalt76 @ 2009.07.27, 16:15)

A Vodafone előfizetéses ügyfele vagyok. Kétéves hűségnyilatkozatot irattak alá velem szerződéskötéskor. Negyedik hónapban már emelték a beszélgetés percdíját mindenféle tájékoztatás nélkül. Újabb három hónap elteltével ismét emelnek árat, mind a beszélgetését és a havidíjat is. Ismét semmi tájékoztatás a változásról.
Tájékoztatni tájékoztattak, csak ezt egyoldalú szerződésmódosítással teszik, azaz a honlapjukon/ügyfélszolgálaton megnézheted. Elvileg ha módosítják a szerződést, akkor jogod van felmondani, közzétételtől számítva talán 30 napig. Utólag már sajnos semmit se tehetsz. Ha ezt tényleg ilyen gyakran módosítják, akkor érdemes 20 naponta odanézni a honlapjukra és megnézni van-e valami. Felmondani ajánlott tértivevényes levélben kell, erre hivatkozva.
Itt láthatod, hogy ez elvileg megy, gyakorlatilag nem tudom a Vodánál mi a helyzet a UPC-nél nem egyszerű:
Mozigépész
2009.07.27, 16:02
Csak úgy módosíthat (ha jól tudom), hogy valami úton tájékoztatni kell az ügyfeleket, ilyen pl.: a napilapok, honlap stb.. De át kell nézni mit írtál alá, főleg az apró betűs részt amibe esetleg megemlítik a változtatás bejelentésének módját.
Nem értem mit akarsz ezzel a mondattal: "Kérem a hatóságtól a felülvizsgálatot!" ?
Ad egy azért mert ez egy fórum, nem egy panaszbejelentő.
Ad kettő nem Fogyasztóvédelemnek kell ezt jelezni, ez a Hírközlési főfelügyelet hatásköre ha jól emléxem.
antalt76
2009.07.28, 13:30
(Mozigépész @ 2009.07.27, 17:02)

Csak úgy módosíthat (ha jól tudom), hogy valami úton tájékoztatni kell az ügyfeleket, ilyen pl.: a napilapok, honlap stb.. De át kell nézni mit írtál alá, főleg az apró betűs részt amibe esetleg megemlítik a változtatás bejelentésének módját.
Nem értem mit akarsz ezzel a mondattal: "Kérem a hatóságtól a felülvizsgálatot!" ?
Ad egy azért mert ez egy fórum, nem egy panaszbejelentő.
Ad kettő nem Fogyasztóvédelemnek kell ezt jelezni, ez a Hírközlési főfelügyelet hatásköre ha jól emléxem.
Köszönöm a válaszokat, rájöttem már, hogy ez egy fórum, csak a méreg uralkodott rajtam és rögtön írtam a pár sort.
Milyen pofátlanok a nagy multik, ideértve a bankokat is. Úgy játszanak velünk, ahogy akarnak, annyit fizettetnek, amennyit akarnak. A hatóságokat is levegőnek nézik és a pénzbüntetéseket is röhögve kifizetik.
Mozigépész
2009.07.28, 20:39
A Voda meg sportot űz az apró betűs részben elrejtett csapdákról!
Üdv!
Némi problémám lenne a Vodafone-nal. Előfizetőjük vagyok néhány éve, és elterveztem, hogy a hűség lejárta (2010. július) után a szolgáltatás megszűntetését kérem. 2010. augusztusában kötöttem is egy új, jobb előfizetést a T-mobile-nál, így használaton kívül helyeztem a régebbi számomat, néhány hétig még bekapcsolva tartottam, hogy zökkenőmentes legyen az átállás. Időközben némi anyagi gondom támadt, így nem rendeztem a Vodafone számláimat egy ideig, s természetesen a kimenő szolgáltatás korlátozására került a sor. Október elején megegyeztem a behajtási csoporttal telefonon, hogy a hónap közepén kifizetem a hátralévő 24.500 forint körüli összeget, és egyúttal meg is szűntetem a havidíjas előfizetésemet az egyik üzletükben. A márkakereskedésben rendkívül sokáig megvárattak, majd egy olyan hölgyhöz kerültem, aki arra hivatkozván, hogy ő nemrég kezdett el itt dolgozni, közölte, hogy nem tudja megszűntetni az előfizetésem, csak a számlát tudom befizetni nála. Másik ügyintézőhöz nem tudott áttenni, újabb félórát kellett volna várnom, így azt a megoldást javasolta, hogy csak 21.000 forint körüli összeget rendezzek, mert ha a 3500 forint adminisztrációs díjat nem fizetem ki, akkor a kimenő szolgáltatás nem lesz visszaállítva, tehát nem kerül további havidíj kiszámlázásra, ráérek bármikor visszajönni. Én elfogadtam ezt az ajánlatot. Ezután egészségügyi okok miatt nem tudtam foglalkoztam az üggyel, gondolván ráérek. Főleg, hogy nem is lehet a márkakereskedésen kívül ezt elintézni, ott pedig minimum félórás várakozási idővel kell számolni, amit külön-külön is felháborítónak tartok. Januárban a kockázatkezelési csoport e-mail felhívására lettem figyelmes. Teszteltem a szolgáltatás elérhetőségét, ami a használt mobiltelefon rossz állapota miatt többszöri próbálkozást kívánt, így két hívás és egy sms látható a januári számlámban. Mivel az egészségem tovább romlott, később műtétre is sor került, így telefonon próbáltam tájékozódni az üggyel kapcsolatban, de ők is csak azt tudták javasolni, hogy a márkakereskedést keressem fel személyesen és tegyek panaszt a későbbiekben. Erre március elején került sor, majd a hónap végén elutasításra került a kérelmem, mondván hogy az ÁSZF szerint csak írásban van lehetőségem bejelenteni a megszűntetési szándékomat, s ha ezt októberben megtettem volna, akkor jogos lenne az igényem. Nyilván az októberi beszélgetés a márkakereskedésben a kezdő ügyintézővel nem került rögzítésre, így nem bizonyítható egyértelműen, hogy félre lettem tájékoztatva. Az állításomat alátámasztja az októberi befizetés előtt pár nappal történt telefonbeszélgetés, ahol kijelentem egyértelműen megszűntetési szándékomat, továbbá az, hogy gyakorlatilag a fent említett 3 tesztelésen kívül nem hogy nem használtam a szolgáltatást, de még csak a hálózatra sem voltam feljelentkezve. Nem tartom életszerűnek, hogy ha egy ügyintéző mond nekem valamit egy márkakereskedésben, akkor azt nekem azonnal ellenőriznem kell az ÁSZF-ben, hogy nem akar-e átejteni. Az én igényem az, hogy engedjék el a kiszámlázott havidíjakat, összesen a két hívást, az egy sms-t és az októberi számlafizetéskor fennmaradt adminisztrációs díjat vagyok hajlandó kifizetni. Jogos-e az igényem, illetve milyen segítséget tudna nekem nyújtani a Fogyasztóvédelem? Bírósági, illetve békéltető testületi ügyet nem szeretnék, ha egy mód van rá. Azt gondolom, hogy a most követelt kb. 20 ezer forint miatt túlzás lenne.
Köszönöm előre is a segítő szándékú válaszokat!
Mozigépész
2011.04.11, 13:12
Erre csak azt tudom mondani, magadnak köszönheted.
1. Hagytad az ügyet csúszni
2. Ráutaló magatartást tettél a próbálgatással.
3. ÁSZF-ben ha le van írva, annak nem ismerése nem mentesít.
4. Fogyasztóvédelem helyetted nem fog lépni!
5. Ha nem tudtok a Vodafone-al megegyezni, marad a bíróság, akár akarod akár nem.
Kedves fórumózok,
A Vodafone-nal gyűlt meg a bajom, ugyanis a 2 éves tarifahűség köt hozzájuk, ennek ellenére idén árat emeltek. Nem csak a 27%-os ÁFA kulcs változás miatt, hanem az előfizetésem netto díját is megemelték!
Felhívtam a telefonos ügyfélszolgálatot, elmondásuk szerint lett volna lehetőségem felmondani a szerződést, de ők tájékoztattak engem az ÁSZF változásról még november végén és a Népszavában, illetve a Magyar Nemzetben is közzétették, ezért már rég megszűnt a 15 napos elállási jogom.
Hogy kerek legyen a történet, a számlalevélen csak ezt a tájékoztatást kaptam:
"Tájékoztatjuk, hogy 2012. január 1-vel az Általános Szerződési Feltételek, valamint az ÁFA törvény módosítás miatt egyes tarifáink bizonyos havi- , .... díjai megváltoznak. További információért hívja a ....."
Utána néztem az ÁSZF-ükenk, az ide vágó pont:
9.2.3 (105. oldal)
"Értesítés:
A Szolgáltató a módosítás hatálybalépését 30 nappal megelőzően értesíti az Előfizetőket.
A Szolgáltató az Általános Szerződési Feltételeinek azon módosításait, amelyek új szolgáltatás bevezetése miatt válnak szükségessé és a már korábban nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó általános szerződési feltételeket nem érintik, továbbá, amelyek következtében kizárólag valamely előfizetési díjak csökkennek csak azok hatálybalépésével egy időben hozza nyilvánosságra.
Új szolgáltatás bevezetése esetén, amennyiben az a már nyújtott szolgáltatásokat nem érinti, vagy ha a módosítással kizárólag valamely előfizetői díj csökken a fenti 30 napos határidőt a Szolgáltató nem köteles alkalmazni.
Az ügyfélszolgálatok címének, telefonszámának és nyitva tartási idejének változása esetén a Szolgáltatót nem terhelik a módosítással kapcsolatos kötelezettségek, azonban a Szolgáltató ezt köteles központi ügyfélszolgálatán, a honlapján, valamint az internetes ügyfélszolgálati címén köteles naprakészen hozzáférhetővé tenni.
A Szolgáltató az értesítési kötelezettségének a következő módon tehet eleget:
i. számlalevélben (amennyiben a szolgáltató küld ilyet), illetve számlaértesítő elektronikus levélben;
ii. ha a szolgáltató számlalevelet nem köteles küldeni vagy a számla küldésére nincs mód, mert az értesítésre jogszabály által előírt időpont megelőzi a számlalevél küldésére az Általános Szerződési Feltételek által előírt megküldési időpontot, a Szolgáltató –választása szerint- jogosult:
a. az Előfizetőt az előfizetői szolgáltatás jellegéhez igazodóan közvetlen értesítéssel (például szóban telefonon, SMS-ben, MMS-ben);
b. elektronikus levélben az Előfizető által megjelölt e-mail címen;
c. egyéb elektronikus hírközlés útján, az internetes honlapon közzétételre utalással
d. az értesítendő Előfizetők körétől függően országos vagy megyei napilapban legalább két alkalommal feladott közlemény útján értesíteni, ez utóbbi esetben a egyidejűleg köteles az értesítést ügyfélszolgálatán is hozzáférhetővé tenni. Az Előfizető hozzájárulása esetén a Szolgáltató a számlát postai út helyett elektronikus számla bemutatási rendszer útján is megküldheti az Előfizető részére, ez esetben a számlaértesítő elektronikus levél minősül számlalevélnek. Az Előfizetőt (1) a számlaértesítő elektronikus levélben vagy (2) az elektronikus számlában, amennyiben lehetséges a számlaértesítő elektronikus levélben erre történő utalással kell értesíteni.
Nem alkalmazható a d) pont szerinti értesítési mód, ha az Előfizetői Szerződés tárgyát képező szolgáltatásra irányadó az Előfizető által fizetendő előfizetési és egyéb kapcsolódó díjak, - beleértve a számhordozással kapcsolatos díjakat, a szerződés megszűnésekor esedékes díjakat, az Előfizető számára nyújtott kedvezmények, valamint a költségek mértéke, a díjak megfizetésének ideje, módja változik.
Az értesítésnek a következőket kell tartalmaznia:
(1) Az i.pont -számlalevél, számlaértesítő elektronikus levél esetén
a) pontos utalást az Általános Szerződési Feltételek módosított rendelkezéseire;
b) a módosítások lényegének rövid leírását;
c) a módosítások hatálybalépésének időpontját;
d) a közzétett Általános Szerződési Feltételek elérhetőségét;
e) ha a Szolgáltató az előfizetői szolgáltatások díját módosítja, vagy a díjban foglalt szolgáltatás mennyiségét csökkenti, akkor a módosított díjat, mennyiséget és a változás összegét, több szolgáltatást tartalmazó díjcsomagok esetén szolgáltatásonként elkülönítve;
f) azt a feltételt, jogszabályváltozást vagy hatósági döntést, lényeges körülményt, amellyel a módosítást a Szolgáltató indokolja;
g) az Előfizetőt az Általános Szerződési Feltételek egyoldalú módosítása esetén megillető jogokat. "
Vastagon szedve a számomra fontos pontok. Ha jól értelmezem a leírtakat: nem lett volna elegendő két országos napilapban köttétenni a módosítást, mivel a havidíjam változik. A számlán is kellett volna tájékoztatniuk, de akkor a felsorolt elemeknek szerepelni kellett volna a számlán, de a dátumtól eltekintve semmit konkrétumot nem írtak.
Abban kérném a segítségeteket, hogy ha valóban nem járt el jogszerűen a Vodafone, van-e most lehetőségem a hátrányos egyoldalű szerződés módosítás miatt következmények nélkül felmondani a szerződésemet? Nem vagyok jogász, ezért elképzelhető, hogy félreértelmeztem valamit :)
Köszönök előre is minden segítséget!
Mozigépész
2012.02.06, 22:29
Sajnos nem olvasol a sorok között. Ott a "tehet" "választása szerint", "megküldheti". Mind feltételes mód, és ha ebből a napilapos dolog meg volt, illetve írtad, hogy volt a számlalevélen erről értesítés, még ha nem is részletes, utána járhattál volna, innentől nekik van igazuk. (ez már sajnos volt téma régen) De ha nem hiszed el, akkor keres egy ügyvédet, mert másképpen ezt nem tudnád elintézni.
Ajánlom a pár előtted lévő hozzászólást is elolvasni.
Először is köszönöm, hogy végigolvastad

Tényleg nem igazán tudok olvasni a sorok között, nem tanultam jogos, csak próbálok kiigazodni a szerződéses feltételek között.
Gyanús volt a "tehet", "lehet" meg hasonló megfogalmazások, de ami viszont konkrétnak tűnik, az a vastagon kiemelt d, pont. Abból nekem az jött le, hogy ha a változás érinti az havi előfizetési díjamat, akkor nem alkalmazhatják a napilapokban kirakott közleményt.
Illetve azt is részletezi az ÁSZF, hogy ha a számlalevélen küldik ki az értesítést, akkor milyen formában kell megtenniük, miket kell tartalmazni és azok közül sok minden nem valósult meg.
Igazad van, hogy én is figyelmetlen voltam, észrevettem november végén az értesítést, de mivel 01.01 elsejei hatályú és az ÁFA törvény módosításra hivatkoznak, ezért nem gondoltam volna, hogy ezen felül még emelnek. Erre jobban kell figyeljek a jövőben...
Ügyvédet nem fogok fogadni emiatt, annyit nem ér az egész (ezt nyilván a Voda is tudja, ezért mernek eltérni az általuk lefektetett feltételektől), de megírtam nekik is a kifogásaimat, kíváncsi vagyok mit reagálnak és talán megéri elküldeni az ügyet a levelezéssel együtt a felügyeleti szervüknek.
Egyébként a magánvéleményem (és ez semmin nem változtat), hogy elég inkorrekt dolognak tartom, hogy ilyen jellegű változásnál úgy gondolják, hogy ha két újságban megjelentetik, akkor az összes érintett ügyfél tudni fogja. Az értesítési módok közül választhatták volna, hogy írnak levelet, e-mailt, felhívnak, sms-t küldenek, gondolom nem véletlen azt választották, ami a legkevesebb előfizetőhöz jut el...
Írtad, hogy ez volt már korábban is téma, hol lenne érdemes keresgélnem? A fenti esetet természetesen elolvastam

Máskor is felmerült?
Mozigépész
2012.02.07, 11:21
Nekem a Teleneor leánynevén Pannon küldött sms-t is decemberben, hogy az áfa miatt változik minden, ezért hívjam az X számot, vagy valamelyik boltban megtudom a részletet. De mint ha lett volna valami (igaz nem részletes) leírás a számlán is.