[/quote]A szerviztől kérjél mindenesetre egy hivatalos papírt az óra állásáról, az legalább legyen a kezedben.
[/quote]
Sajnos megpróbáltam, de hiába az ismeretség csak birósági végzésre adnak ki bármit.
kisdízel
2010.01.26, 10:12
Sziasztok!
Egy újabb taggal bővült a használtautó kereskedők által megvezetett fogyasztók köre...
Az esetem a következő lenne: 2008 januárjában vettem egy 2005-ös évjáratú dízel Focust egy Bp. környéki kisváros autókereskedőjénél (amely az egyik japán márka hivatalos kereskedője és emellett használt autó értékesítésével is foglalkozik). Hosszú távra vettem az autót, így csak a véletlennek köszönhető, hogy kibukott a rejtett hiba!!! Néhány hónapja egy költözésnek köszönhetően el kellett gondolkoznom rajta, hogy megváljak szeretett autómtól. Elvittem egy előzetes állapotfelmérésre, ahol közölték velem, hogy autó teljes egészében át van fényezve (sajnos túl szép munkát végeztek a fényező "kollégák"...), illetve több pontján is valószínűsíthető, hogy sérülve volt! - ezek után esélytelen, hogy eladjam az autót
Tanácsotokat szeretném kérni, hogy mi tévő legyek? Perelhetem még a kereskedőt, vagy már a jogvesztő idő lejárt? Mi a teendő ilyen esetben?A tisztánlátás végett még némi plusz infó: az autót első alkalommal 3-an mentünk el megnézni, egy szombati napon. A használtautó értékesítésítő épp nem dolgozott, így a szalon egyik munkatársa mutatta meg az autót nekünk. Elmondása szerint egy megkímélt, külföldről behozott, szervízkönyves, sérülésmentes autóról volt szó. - nem emlékezett pontosan, hogy osztrák vagy német származású az autó
Sajnos ez nem keltett bennem gyanút, sőt meg is örültem neki, hogy németajkú országból származik az autó, mivel ott egy kicsit más a "dízelkultúra". Továbbá az autó ott állt jégbefagyva, és azonnal, minden gond nélkül beindult, mindazok ellenére, hogy váratlanul állítottunk be, így nem volt idő úgymond "előkészíteni" a "színjátékra" az autót. - ez is jó pont volt, mikor a megvétele mellett döntöttem
A próbakör illetve a részletesebb átvizsgálása után le lett előlegezve az autó, majd a regdíj befizetése után, a nevemen forgalomba is helyezték azt. Ugye az eredetvizsga is megtörtént, amin a jelenlétem nélkül zajlott le mivel 200 km-re laktam a kereskedőtől. Az autó átvételekor találkoztunk először a használtautókkal foglalkozó értékesítővel, aki nagy szemekkel nézett rám, hogy miért követelem tőle a szervízkönyvet, mert az ugyebár nincs az autónak, holott a kollégája másként tájékoztatott... - na de mindegy az autó ki volt fizetve, a nevemre volt írva, így nem volt mit tenni hazagurultam vele
Az elmúlt két évben rendben tette a dolgát, soha semmilyen problémám nem volt vele, törésre utaló nyomot sem fedeztem fel (szépen futott, nem szitált a kormány, nem húzott félre, stb.).
Az eredetvizsgával kapcsoltosan még annyit szeretnék megemlíteni, hogy az átvételkor kértem egy másolatot, amin csak annyi szerepelt, hogy körözésben nem szerepel, illetve az azonosítók jól meghatározhatóak. - szóval egy patyolat tiszta eredetvizsgálati eredményt kaptam, holott tudtommal festékvastagságmérést is kellett volna végezniük
Illetve később tudtam meg, hogy az eredetvizsgán különböző minősítést lehet elérni. AA, AB, stb. amiből tisztán látható akár az is, hogy esetlegesen korábban milyen mértékben volt sérült az autó!
Az eredetvizsgán elért eredmény kategorizálása mikortól kötelező? 2008. januárjában már így kellett volna eljárnia az eredetvizsgálatot végző cégnek vagy nem?Válaszotokat előre is köszönöm!
Mozigépész
2010.01.26, 21:34
Azért számomra nem tiszta, mi a bajod? Sima üzembehelyezéskor minek mérjenek eredetvizsgához rétegvastagságot? Ilyenkor a lényeg az Okmányirodának, hogy nem lopott az autó.
Szavatosság 2 év ha tudod bizonyítani (úgylátom tudod) hivatalos papírral, hogy az autó törött volt, árengedményt kérhetsz az eladótól. De ha ő sem tudta, akkor a bíróság sem biztos, hogy megitéli neked az árcsökkentést.
De azért el tudod adni, csak alacsonyabb áron.....
jó napot ! én Szlovákiábol vagyok, és szeretném a tanácsukat kérni. Tavaly
áprilisban elromlott az autónk, motorhiba, elvittuk Pestre egy szervizbe,
amit ajánlottak nekunk, mivel kozel lakunk a határhoz. Ott el is vállattak.
Így leadtuk az autót. a javítás hosszu 3 honapig tartott, de orultunk hogy
végre kész van. Kifizettuk , hazahoztuk. Az auto ment szeptember 1-ig. Mivel
jótállas alatt volt, levittuk ismet. De a javítás már 4 !!!! hónapig
tartott, mindig az volt a kifogás hogy nincs alkatrész. Jól van, vártunk.
2 hónapja a férjem hazahozta, ja még fizettunk hozza, de 100 km utan megint
elromlott, ugyanaz a hiba.Ismét levittuk, elismerték a hibát, de már megint 2 honapja ott van az auto, és még mindig nincs kész. Szeretném a tanácsukat kérni, hogy ilyenkor nekunk mihez van jogunk, mivel nem vagyok magyar állampolgár így nem ismerem az ittani torvényeket. De már nagyon kivagyunk ettol a helyzettol. Elore is koszonom mindenkinek a segítségét és tanácsát
L_Matyi
2010.04.12, 09:10
Csak a garanciális javítás esetén (illetve szavatosság vagy jótállás esetén) van határidő megadva, egyébként csak az lehet irányadó, hogy mit írnak a jegyzőkönyvre, amikor átadod az autót. Van rá garancia még, vagy ez csak egy sima használt autó javítás? Ha van rá garancia, akkor érdemes oda visszavinni ahol vetted, ők kötelesek törekedni a két héten belüli javításra.
ez nem uj auto, de akkor sem értem, akkor annak alapján, amit írtál, javíthátnák az autonkat nyugodtan évekig is??? de hiszen ez nem normális, hogy ezt meglehessen tenni ...
L_Matyi
2010.04.12, 14:49
Szabad verseny van, nem vagy köteles hozzájuk vinni. Rengeteg autószerelő van, ha valaki jobb ajánlatot ad, akkor oda kell vinni. Megértelek, de még kötelező alkatrészellátás sincs Magyarországon, ehhez képest te jól jártál, mert van legalább alkatrész. Mondhatná azt is, hogy bocs, ehhez már nincs alkatrész, vegyél újat.
Mozigépész
2010.04.12, 15:46
Annyit tudsz csak tenni, hogy visszakéred az árat, amit fizettél, mivel a problémát nem oldották meg, és keresel másik szerelőt!
Koszi a választ ... hát nem tudom, van-e okom oromre, mert már 1 éve huzodik az autojavítás, igaz ebbol 2 honapig ment az auto
és ha tegyuk fel én vissza kérem a pénzt, és ok nem akarjak vissza adni? vagy még hónapokig fog huzodni a javítás ilyen olyan kifogással? ilyenkor nem lehet sehova sem fordulni? már elég sok pénzunk van benne ( fél millio Ft) olvastam a netem a fogyasztovedelemrol, azokhoz sem lehetne panaszzal fordulni?
szerinted mit tegyek? már nagyon kivagyunk ettol a helyzettol ...
L_Matyi
2010.04.13, 08:59
Miért ragaszkodsz ehhez a szerelőhöz? Én a helyedben átmennék egy másikhoz. Felhívhatod az NFH-t, hátha nekik van valami más ötletük...
én nem ragaszkodok ehez a szerelohoz, de a javítást már kifizettuk, így hogy vigyuk el az autot??? a másiknál ujbol kellene fizetni ... azért koszi, hogy probálsz segíteni ... majd informállak az uj fejleményekrol
Sziasztok!
Olyan problémám lenne,hogy vettem egy használt autót,magánszemélytől!
Nagyon kipróbálni nem volt lehetőségem,mert nyakig ért a sár.Géptető felnyit,alapjáraton picit volt hangosabb,de nem vészes.Kérdeztem az eladót van e valami baja a kocsinak,ő nem tud semmiről,nem rohad,alá is nézhetek!
Mai nap gondoltam rendesen kipróbálom!
Futómű kopog,kóvályog az úton,mint gólyafos a levegőben,motorja zakatol,elég durván!Csak a motor részre 150e ft ot kellene rákölteni!A 170e ft os kocsira!!!?
Mondtam neki mi a helyzet,erre rám csapta a telefont,meg hogy ne nézzem hülyének,nála minden működött!
Nálam is működik,csak nem mindegy hogyan...
Megkérdeztem még eladás előtt,miért akarja eladni,kell a pénz,elsírta az egész életét!
Az a kérdésem,hogy mivel semmit nem mondott a kocsiról,így 3napon belül van e értelme visszavinnem és visszakérni a pénzem!
És ha nem hajlandó,mit tegyek!
Ha kihívok oda egy rendőr,nála fel tudom jelenteni?
Gyors válaszra lenne szükségem,mert vasárnap jár le a 3 nap és még nem kezdtem bele az átíratásba,és nem is tenném,ha van rá esély,hogy visszakapjam a pénzt%
Üdv:Tomi
L_Matyi
2010.05.10, 10:27
Attól függ írtatok-e alá valamilyen szerződést. Szóban kötött szerződésnél elég nehézkes lesz bebizonyítani, hogy nem tudtál valamilyen hibáról...
Igen,készült róla normális adás-vételi szerződés!
De a 3nap már letelt,az ilyenkor nem számít?
L_Matyi
2010.05.12, 08:46
(Tomee @ 2010.05.12, 08:12)

Igen,készült róla normális adás-vételi szerződés! De a 3nap már letelt,az ilyenkor nem számít?
Én nem tudok semmilyen olyan szabályról ami 3 napon belül valami különleges jogot adna neked. Ugyanazok a jogaid mint korábban. Ha a szerződésben benne van a kocsi állapota és azzal ellenkező a mostani, azaz jobb állapotúnak van leírva a szerződésben, mint ami valójában, akkor jó eséllyel felléphetsz ez ellen.
A szerződésben nincs semmi az állapotáról,kézzel csak az adatainkat írtuk bele,a többi pedig a hivatalos nyomtatott rész!
Ő egy szót sem szólt,hogy 120e ft ot kell költeni a 160e ft os kocsira,csak mikor elvittem szerelőhöz,akkor szembesültem vele!
És másnap vittem,tehát az sem lehet,hogy nálam ment tönkre!
Szóval akkor mit tudok tenni?
Mozigépész
2010.05.12, 20:40
Perelni. Ugyanis magán embernek nem kell garanciát, szavatosságot vállalnia.
gretaletta
2010.05.31, 07:17
Sziasztok!
Ha tudnátok segíteni.....
24-én vettem egy használt autót kereskedőtől. A hirdetésben és szóbeli elmondása alapján az autó sérülésmentes, kitűnő állapotú, rozsdamentes. Kifizettem, nagyon örültem. A táli gumik nyárira való cseréjénél derült ki, hogy a küszöbök csak gittből vannak, szépen alvázvédőzve. Bakolni sem lehetett az autót, mert beszakadt a küszöb:( Ezenfelül az összes kötelező tartozék hiányzik az autóból. A kuplungra azt mondta, azért kemény, mert szőrös a bowden, szerelő megnézte, a kuplung és a váltó is más, mint az autó típusa. komplett csere:((a szélvédő mosómotor is valami berhelt és működésképtelen is.
És még sorolhatnám. Én hozzá nem értő laikus vásárló vagyok, aki szakemberhez, autókereskedőhöz fordult autóvásárlás miatt. Egy csomó nem közölt és a szerelő által talált hibát benyelek az autó korából eredően. De úgy érzem a műküszöb és a variált kuplung, váltó már kimeríti a megtévesztés tévedés fogalmát, ami miatt a szerződést megtámadhatom.
Ha van valaki aki gyorsan véleményt tudna mondani, segíteni, megköszönném.
Üdv.,
gretaletta
Mozigépész
2010.05.31, 18:57
Teljes mértékig igazad van, de gyakorlatilag a pénzedet vissza csak polgári peres úton tudod visszaszerezni.
Felszólítani az eladót, és ha nem hajlandó, akkor marad a per.
gretaletta
2010.06.01, 06:01
Köszönöm, hogy válaszoltál. Remélem meg tudunk egyezni peren kívűl, ronda dolog lenne, ha erre kerülne sor:((
Legszívesebben leírnám az egészet és kitenném mindenhová, hogy mindenki okuljon belőle.
Én egy életre megtanultam a leckét, az biztos.
L_Matyi
2010.06.05, 07:25
(gretaletta @ 2010.06.01, 07:01)

Legszívesebben leírnám az egészet és kitenném mindenhová, hogy mindenki okuljon belőle.
Miért nem teszed? Az könnyen lehet, hogy segít, nem csak másokon, hanem rajtad is. (Persze előbb próbálkozz a felszólítással, de utána nyugodtan mehet pl. a Homárra.)
Kenderice
2010.06.05, 10:27
Még azt hozzátenném, hogy a használtautó-kereskedők 90%-a simlis. Én ha veszek, csakis magánszemélytől, harmadik fél kizárásával.
gretaletta
2010.06.06, 05:25
(L_Matyi @ 2010.06.05, 15:55)

(gretaletta @ 2010.06.01, 07:01)

Miért nem teszed? Az könnyen lehet, hogy segít, nem csak másokon, hanem rajtad is. (Persze előbb próbálkozz a felszólítással, de utána nyugodtan mehet pl. a Homárra.)
Mindent megpróbáltam, 1 hetet töltöttem el az utánjárással...annyi derült ki, hogy nekem van igazam, viszont ennek bizonyítása horribilis összegbe és hónapokba kerülne. Így maradok balek. Igaz ezt a titulust megszerezni sem volt olcsó mulatság. És a kereskedő megmenekült, lesheti a következő áldozatait.
Törvények, jogszabályok vannak, csak éppen ezek betartatása, érvényesítése nem kellőképpen gördülékeny, hatásos szerintem. Védtelennek érzem magam és nagyon ostoba voltam. Legyen tanulság mindenkinek.
L_Matyi
2010.06.07, 09:41
Azért egy kis publicitást biztos megér a dolog. Ha a Homárnak elküldöd, lehet, hogy a cége védelmében inkább megegyezik veled, ártani biztos nem árthat. Ide is leírhatnád a cég adatait. A Békéltető Testület nem kerül semmibe se, és néha az is segít. Szóval van még bőven ingyenes alternatívád is.
gretaletta
2010.06.07, 10:29
(L_Matyi @ 2010.06.07, 18:11)

Azért egy kis publicitást biztos megér a dolog. Ha a Homárnak elküldöd, lehet, hogy a cége védelmében inkább megegyezik veled, ártani biztos nem árthat. Ide is leírhatnád a cég adatait. A Békéltető Testület nem kerül semmibe se, és néha az is segít. Szóval van még bőven ingyenes alternatívád is.
Nincs semmi lehetőségem, hidd el. A Békéltető Testület valóban ingyenes, de 3 hónap részükről az ügy átfutása.Nekem erre nincs sem időm, sem energiám. Ha nem sikerül a békéltető, akkor egy hivatali állapot felmérést készítenek, aminek fix 200 ezer a tarifája:( És zután jön a polgári peres eljárás ami +idő és pénz.
A kereskedő nevét nem merem leírni, mert hitelrontás miatt jogi következményei lehetnek:( Elég annyi, hogy egy alföldi nagyváros autókereskedése. Öreg autó, olcsó áron....nekem ez a megtakarított pénzembe került (családi okok miatt kellett az autó), ők meg tudták volna oldani, hogy úgy adják el, hogy nem vernek át senkit. Ha alkatrészként árulják ki az autót, akkkor is pénzüknél lennének.De utóleg könnyű okosnak lenni. Megcsináltatjuk, annyiért amennyi az ára volt és lesz 5 évig egy megbízható autóm,amivel a beteg anyukámat tudom vinni kezelésekre, amíg lehet........................................bőgök vége.
L_Matyi
2010.06.07, 10:43
(gretaletta @ 2010.06.07, 11:29)

Nincs semmi lehetőségem, hidd el. A Békéltető Testület valóban ingyenes, de 3 hónap részükről az ügy átfutása.Nekem erre nincs sem időm, sem energiám.
Hát, pedig egy próbát szerintem megér, de te tudod. Utána nem vagy köteles továbbmenni, ha nem neked adnak igazat, akkor abbahagyod és kész. Ingyen volt.

A kereskedő nevét nem merem leírni, mert hitelrontás miatt jogi következményei lehetnek
Hitelrontásnak csak akkor számít ha nem az igazat írod le, ha az igazat írod le, akkor esélytelen, hogy bántsanak. Én is sokszor leírtam, hogy az Extreme Digital egy szemét állat cég, akik folyton és szándékosan megsértik a fogyasztóvédelmi törvényeket és ezért olyan olcsók. Ez az igazság, pórbáljanak meg beperelni miatta.
gretaletta
2010.06.07, 11:21
(L_Matyi @ 2010.06.07, 19:13)

Nincs semmi lehetőségem, hidd el. A Békéltető Testület valóban ingyenes, de 3 hónap részükről az ügy átfutása.Nekem erre nincs sem időm, sem energiám.
Hát, pedig egy próbát szerintem megér, de te tudod. Utána nem vagy köteles továbbmenni, ha nem neked adnak igazat, akkor abbahagyod és kész. Ingyen volt.

A kereskedő nevét nem merem leírni, mert hitelrontás miatt jogi következményei lehetnek
Hitelrontásnak csak akkor számít ha nem az igazat írod le, ha az igazat írod le, akkor esélytelen, hogy bántsanak. Én is sokszor leírtam, hogy az Extreme Digital egy szemét állat cég, akik folyton és szándékosan megsértik a fogyasztóvédelmi törvényeket és ezért olyan olcsók. Ez az igazság, pórbáljanak meg beperelni miatta.
Matyi!
Köszönöm a jó tanácsaidat! Reménytelen eset vagyok, nem tudok tovább lépni, Anyumra fordítom most minden energiámat.
Köszönöm, hogy törődél velem.
És mégegyszer: mindenkinek legyen tanulság az esetem.
kisgyerek0902
2010.06.12, 06:33
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem tőletek!Vásároltam egy kismotort egy "barátomtól" 60 ezerét!Na már most én ki fizettem neki 30 ezret ebből és úgy beszéltük meg,hogy szeptemberig rá érek a maradék 30-at ki fizetni.Természetese hirtelen neki nem ér rá és követeli a fent maradó részt egybe "még ma felszólítással",és nem ezt várna egy barától az ember illetve be ígérte,hogy jön és elviszi a motort.A következő lenne a kérdésem ha én írattam vele egy adásvételit ami nálam(és ebbe nem szerepel hogy tartozom neki egy sima adásvételi tanukkal ) van akkor is meg teheti hogy jön és el viszi és buktam 30 ezret vagy hogyan van ez?
Köszönöm mindenkinek
Kenderice
2010.06.12, 09:49
(kisgyerek0902 @ 2010.06.12, 07:33)

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem tőletek!Vásároltam egy kismotort egy "barátomtól" 60 ezerét!Na már most én ki fizettem neki 30 ezret ebből és úgy beszéltük meg,hogy szeptemberig rá érek a maradék 30-at ki fizetni.Természetese hirtelen neki nem ér rá és követeli a fent maradó részt egybe "még ma felszólítással",és nem ezt várna egy barától az ember illetve be ígérte,hogy jön és elviszi a motort.A következő lenne a kérdésem ha én írattam vele egy adásvételit ami nálam(és ebbe nem szerepel hogy tartozom neki egy sima adásvételi tanukkal ) van akkor is meg teheti hogy jön és el viszi és buktam 30 ezret vagy hogyan van ez?
Köszönöm mindenkinek
Két lehetőség van.
Vagy tartja magát a barátod a megegyezéshez, hogy szeptemberig adod neki oda a 30e-t, vagy visszaadja ő a 30-at, te pedig a motort.
Mindenesetre nem viheti el tőled semmiképpen, mert az már lopás, hiszen az adásvételiben te vagy az új tulaj.
juzernev
2010.06.23, 17:35
Nemrég - mivel betörés során mindkét autónkat ellopták - rákényszerültem, hogy használt autót vásároljak.
Sok nézelődés után meg is találtam egy olyat ami tetszett, árban is megengedhetőnek tűnt.
Nem volt hibátlan a jármű, de mégis bizalmat keltett.
A próbaút során némi kotyogást hallottam a futóműből. A kereskedő biztosított róla, hogy maximum 2 szilent cseréjével megoldható a probléma.
Nem nyugtatott meg a dolog, kértem, hogy vihessük el bevizsgáltatni az autót az általam megadott helyre, amit a kereskedő visszautasított, mert hogy budapest másik felén volt. Ezt megértettem. Megállapodtunk, hogy a közelben lévő vizsgahelyen bevizsgáltatjuk az autót. A bevizsgálás megtörtént, a szerviz / vizsgahely szakértője igazolta a kereskedő állítását, hogy 2, maximum 3 szilent cserélye szükséges. 20.000 Ft alkatrész + szerelési költség. Az autó fékjét fékpadon tesztelték és azt állították, hogy vizsgaképes az autó. A bevizsgálás díját én fizettem.
Ma jutottam el oda, hogy a szükséges szervíz (olajcsere, szűrőcserék, vezérlés cserét) meg tudjam csináltatni.
A szerelőm átnézése során kiderült, hogy szinte minden szilent és a gátlók cserére szorulnak, illetve a fékek is azonnali cserére érettek (mind a tárcsa, mind a fékbetétek, hátul a dobok és fékpofák).
Ezek a hibák egy tapasztalt szerelőnek azonnal fel kellettek hogy tünjenek, nem beszélhetünk "kifejlezetten rejtett, az eladó által sem ismert" hibákról.
A becsült anyag költség a legolcsóbb utángyártott alkatrészekkel is kb. 440.000 ft + 90.000ft munkadíj.
Bár tudom, hogy a használtautó vásárlás rizikós dolog, de úgy érzem, hogy kifejezetten aljas módon tévesztettek meg a gépjárművel kapcsolatban, ahol még a szervíz is összejátszott a kereskedéssel.
Milyen lehetőségeim vannak a továbbiakban? A segítő tanácsokat köszönöm.
Mozigépész
2010.06.23, 22:46
Pl.: nem nyitsz feleslegesen új topikot, és átolvasod azt ahová betettem.... (csak körül kell nézni)
laszlo74
2010.08.24, 12:22
Sajnos nekem sincsenek jó tapasztalataim a kereskedőkkel kapcsolatban. Röviden próbálom leírni a történetemet.
Pár hete lefoglalóztam egy autót egy kereskedésben azzal a tudattal és tájékoztatással, hogy az autó 3 éves és családi használatban volt és 73.0000 km van benne. De ezt majd tudják igazolni a szervizkönyvvel is amint a tulaj behozza. Az autó szép állapotúnak látszott és meg is tetszett. Így elhatároztam magam, hogy lefoglalózom.
Miután ez megtörtént a szervizkönyv sehogy sem akart meglenni kutakodni kezdtem az autó múltjával kapcsolatban. Kiderült, hogy céges autó volt, lízingelt és nem 72.0000 km van benne hanem 175.0000 km amit ők (kereskedő) visszaállítottak. A lízingelő cég készséges volt és segített. Az autónak mint kiderült vezetett szervizkönyve volt csak ugye ezt letagadták.
Nem akartam venni több millió forintért egy agyonhajtott lízingelt autót és felhívtam a kereskedőt. Nagy nehezen visszautalta a felét a foglalónak 50.000 Ft. De nekem ez kevés mert nem miattam hiúsult meg az üzlet hanem miatta.
A legszebb dolog az egészben, hogy az autót már azon a héten eladták ahogy az én foglalóm lejárt.
Próbáltam neki elmagyarázni, ha nem kapom vissza a pénzem fel fogom jelenteni a fogyasztóvédelemnél és meg fogom keresni az új tulajt és tájékoztatni fogom, hogy mit is vett valójában.
Nagyon bunkó módon elküldött melegebb éghajlatra.
Ami a legmegdöbbentőbb, hogy az elhangzott beszélgetésünk után felhívott telefonon és az ő primitív szókincsével életveszélyesen megfenyegetett.
Aminek a lényege az lenne, hogy meg fog kerestetni és számoljak a következményekkel.
Nem ijedek meg tőle és ezek után lehet a rendőrséget is fel fogom keresni.
Lehet egyedi eset az enyém, de szerintem nem.
IGEN EZ MA MAGYARORSZÁG ILYEN KERESKEDŐK VANNAK!
L_Matyi
2010.11.17, 21:19
Jogos a követelésed a javításra, cserére nem. Sajnos nem vitted vissza három napon belül, akkor szó nélkül cserélniük kellett volna. Most nekik kell bizonyítaniuk, hogy te rosszul használtad, és amiatt ment tönkre, ha nem tudják, akkor nekik ki kell javítaniuk.
Vásároltam egy használt autót egy kereskedőtől (kis értékű autó-bizományos értékesítés). A kocsit szemrevételeztem, mentem is vele jó volt, miután a kocsi hibáival tisztában voltam leadtam a foglalót. Másnap mentem az autóért, megkötöttük a szerződést, majd mikor előhozták a kocsit, az eladó annyit mondott hogy ja azt elfejtette mondani hogy a kocsit lehet ugyan zárni de nyitni már nehézkesen, ott előttem meg is mutatta a csomagtérfedélnél. Kicsit siettünk, de tudomásul vettem hogy ez típus betegség, majd megoldom. Amikor hazaértem elvittem egy kulcsmásolóba (nem volt költségem vele) de a problémát nem tudták megoldani sehogysem, tehát a zárak vannak „szétesve“ és a kocsit nem tudom bezárni.
A szerződésbe amit kötöttünk velük a következő szerepel: „A vevő kijelenti, hogy a Gépkocsit megtekintette, és kipróbált állapotban vásárolja meg, a gépkocsiz esetleges javítása előtti sérülésekről tájékoztatást kapott, így annak állapotát ismeri, az neki mindenben megfelel. […] Az eladó kijelenti hogy rejtett hibákról nincs tudomása, gépjárműre garanciát, szavatosságot nem vállal.“
A problémám az volna hogy a szerződés megkötése előtt, nekem a kereskedő és senki sem jelezte a zár problémát amikor megnéztük az ajtók nyitva voltak. Erre a problémára csak átadáskor (szerződés aláírást követően) hívta fel a figyelmünket. Ilyenkor mit lehet tenni? Mert egy komplett zárcsere majd 40.000Ft, vagy bontóba 20.000 körül, de szerintem ez az elhallgatás kategória, van esélyem arra hogy a javítási költségeket ők állják és nem én? Fogyasztóvédelem?
Én abban is benne lennék hogy felesben fizessük ki a javításokat, de jelen állás szerint ő egy olcsóbb megoldás felé akar vinni, bontóból hozzak zárat és akkor minden ajtót más kulccsal nyithatok
Mozigépész
2010.11.30, 08:51
Tanúd van az esetről, hogy utólag említette meg?
(Mozigépész @ 2010.11.30, 08:51)

Tanúd van az esetről, hogy utólag említette meg?
Igen. Sőt még mutogatta is hogy ha így meg úgy játszom vele akkor nyitja. Nekem a mai napig nem ment.
De félek hogy a szerződésben kizártuk a szavatossági jogot ezért ez nem jó, bár ez akkor sem gondolom hogy etikus lépés volt. Az a fő kérdés hogy a fogyasztóvédőknél van e esélyem így ebben a formában.
Kenderice
2010.12.01, 10:48
Szavatossági jogot szerintem nem lehet kizárni...
L_Matyi
2010.12.01, 10:55
A fogyasztó terhére nem lehet eltérni. Azaz semmis a szavatosság kizárása.
(L_Matyi @ 2010.12.01, 10:55)

A fogyasztó terhére nem lehet eltérni. Azaz semmis a szavatosság kizárása.
Ha ez biztos és nem akarnak csak olyan alternatívát kínálni ami összegszerűen csak nekik jó nekem viszont csak részben oldja meg a problémámat (minden zárhoz külön kulcs

, ami egy autónál vicc kategória), akkor a javítási költségeket követelhetem rajtuk? Mondjuk úgy hogy felújítottam a zárakat, ami költségben töredéke egy új komplett zárszerkezetnek és számlát is kérek róla a vevő nevére!
Mondjuk ami most még egy fejlemény, bár ez nem hatott meg, hogy a kereskedő nem tudott a hibáról neki is csak akkor szóltak amikor szerződést már aláírtuk. Ha még el is hiszem ez akkor sem mondható jóhiszeműségnek.
L_Matyi
2010.12.01, 12:42
PTK306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
B) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
(2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(3) Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja.
(4) A jogosult a kijavításig vagy kicserélésig az ellenszolgáltatás arányos részét visszatarthatja.
(5) Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely a szavatossági jogoknak a törvényben meghatározott sorrendjétől a fogyasztó hátrányára tér el.
Nos ma kicseréltettem a zárat mert elegem lett hogy van egy autóm amit nem tudok használni, a kereskedő meg húzza az időt. Kértem számlát a vevő nevére. Most megyek majd a kereskedőhöz és leverem rajta! Köszi a helpet...komolyan egy sört megérdemelnél
L_Matyi
2010.12.01, 21:05
(L_Matyi @ 2010.12.01, 21:05)

Már csak egy helyreigazítást kérek az adásvételi szerződés is fogyasztói szerződésnek minősül?
L_Matyi
2010.12.02, 10:22
Igen, de ez már két sör lesz, mert csak tovább kellett volna olvasnod a PTK-t.
d) fogyasztó: a gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő személy;
e) fogyasztói szerződés: az a szerződés, amely fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki (amely) a szerződést gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében köti; a törvény jótállásra és kellékszavatosságra vonatkozó szabályai alkalmazásában az a szerződés minősül fogyasztói szerződésnek, amelynek tárgya ingó dolog, kivéve a villamos energiát, a - tartályban, palackban vagy egyéb módon korlátozott mennyiségben vagy meghatározott űrtartalommal ki nem szerelt - vizet és gázt, továbbá a végrehajtási eljárás vagy más hatósági intézkedés folytán eladott dolgot, valamint az olyan árverésen eladott használt dolgot, amelyen a fogyasztó személyesen részt vehet (fogyasztási cikk);
(L_Matyi @ 2010.12.02, 10:22)

Igen, de ez már két sör lesz, mert csak tovább kellett volna olvasnod a PTK-t.
d) fogyasztó: a gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő személy;
e) fogyasztói szerződés: az a szerződés, amely fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki (amely) a szerződést gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében köti; a törvény jótállásra és kellékszavatosságra vonatkozó szabályai alkalmazásában az a szerződés minősül fogyasztói szerződésnek, amelynek tárgya ingó dolog, kivéve a villamos energiát, a - tartályban, palackban vagy egyéb módon korlátozott mennyiségben vagy meghatározott űrtartalommal ki nem szerelt - vizet és gázt, továbbá a végrehajtási eljárás vagy más hatósági intézkedés folytán eladott dolgot, valamint az olyan árverésen eladott használt dolgot, amelyen a fogyasztó személyesen részt vehet (fogyasztási cikk);
És ha a szerződésben szereplő személy magánszemély? Mert ez egy bizományos autó, tehát a szerződést én az előző tulajdonossal kötöttem, de a kereskedőn keresztül.
L_Matyi
2010.12.02, 19:37
Akkor ugrott a söröm. Magánszemélyek közt bármit ki lehet kötni ha jól tudom. Ügyes volt a cég, hogy így csinálta. Mit jelent az, hogy rajta keresztül kötötted?
(L_Matyi @ 2010.12.02, 19:37)

Akkor ugrott a söröm. Magánszemélyek közt bármit ki lehet kötni ha jól tudom. Ügyes volt a cég, hogy így csinálta. Mit jelent az, hogy rajta keresztül kötötted?
Hát annyi, hogy a kocsit beszámították, de az eladó nevén maradt, gondolom az adó miatt. ÉS így a szerződésben az eladó nem a cég hanem a magánszemély. Mondjuk az autó meglepően jó állapotban van. Csak maga az elv hogy a tulajdonos meg tagadja hogy bármi gond lett volna a zárral. Korrekt ember az is! Zárspecialista csóka elmondta hogy mi a helyzet és hogy mi lehetett az előtörténet. Tehát az eladó hazudik! Az egésszel nem lenne gondom, ha nem így derül ki
L_Matyi
2010.12.06, 16:02
Hú, akkor ez egy színlelt szerződésnek tűnik a cég részéről. Ezt az APEH-nek elmeséled biztos örülnek. Ez egy egyszerű kis adócsalás.

A te szempontodból annyiból lényeges, hogy így már bíróság előtt megtámadhatod. Persze, ennyit nem ér meg az egész, de egy APEH bejelentést, vagy azzal való fenyegetést biztos megér.
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérek:magánszemélytől vettem egy 5 éves autót. Elismerte, hogy volt törve az eleje, de a hátulját nem. Megnéztem ismerőssel, réteg vastagságmérővel, minden oké volt. Most kiderült, hogy volt törve a hátulja is. Mit tudok csinálni?Perelhetem?
Mozigépész
2011.01.26, 14:34
Persze, sok sikert, mert az fog kelleni meg egy jó ügyvéd! (sajnos)