Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Autószerelő és Vizsgáztatás
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Járművek
hhw
Autószerelő és a vizsgáztatás
Párom gépész ember, alaposan felkészítette műszaki vizsgára a kocsiját, egy ismerős autószerelő pedig még egyszer leellenőrizte, majd elvittük vizsgáztatni az autót. (mindene az autója)
Mindig ebbe a műhelybe hordta a családunk vizsgára az autóit, ....közel van.
Délben telefonálnak, hogy kb. 4 alkatrészt cserélni kell benne. Mondtuk, hogy nem kérjük a cserét, írják össze mi az és megcsináljuk. Mikor a párom elment a kocsiért, darabokban volt a kormánymű és elő voltak készítve az új alkatrészek. Ismételten kértük, hogy nem kell szerelni, de ekkor már elpattant a húr és elárulta párom a "szakinak", hogy amit ki akar cserélni, az bizony frissen van cserélve, ezért is nem értjük a dolgot. A "szakember" közölte, hogy márpedig ő így, ha nem cserél ki valamit, nem vizsgáztatja le az autót... Elképedtünk, kértük rakják össze (futóművet beállítás kézzel...) és elvisszük a kocsit. Estére összedobták nagy nehezen és 4000.- ft-ot kértek munkadíjat. A kocsit nagy nehezen sikerült helyretenni és máshol problémamentesen levizsgáztatni. Azt azért el kell mondani, hogy úgy szerelték össze a kormányművet, hogy a kerék majd kiesett hazáig a helyéről stb. Máig nem hagy nyugodni a dolog, simán kifizettetett volna velünk 50000-et szükségtelen cserékért....és még volt képe 4000 ft-ot (nem az összegről van szó) elkérni ezek után. Mit tehettünk volna? Hol lehet jelezni, hogy egyértelműen valami nem stimmel az autószerelő múszaki vizsgáztatása körül? (Nem felkészítésre vittük a kocsit, csak vizsgára) Van-e joga ilyenkor futóműig lebontani az autót a beleegyezésünk nélkül?
Kenderice
Alapból csak azt csinálhat vele, amiben megegyeztetek. Ha valami gond van, akkor önhatalmúlag nem állhat neki kijavítani és a végén odatenni a megrendelő elé a számlát, hogy ezeket kellett megjavítani. Ilyenkor úgy kell, hogy felhibázzák az autót, felhívják vagy odahívják a tulajdonost és egyeztetnek vele. Nekem is volt ilyen problémám régen. Valami kis javításra hagytam ott a kocsit, és amikor szólt a szerelő, hogy mehetek érte, akkor mondta, hogy még ez is-az is rossz volt és mindent megjavítottak rajta. Persze vagy 20 ezerrel több lett volna. Odaadtam neki az általam megrendelt javítás díját és elmagyaráztam neki, hogy a többit benyelte, mert nem rendeltem meg, mehet fűhöz-fához, nem érdekel.

Vizsgáztatási anomáliák esetén talán a nemzeti közlekedési hatóság az illetékes..
lacu
Nekem az a gyanum, hogy a KPM-es vizsgabiztosok kőkeményen összejátszanak a szervizekkel. Merem ezt a véleményemet bátran kijelenteni azok alapján, hogy engem a múlt héten egy márkaszervízben alaposan megszívattak.
Közel volt már a műszaki vizsgám lejáratának ideje s gondoltam, elviszem egy szervízbe, hogy ott a szervízkönyv által esedékessé váló átvizsgálással együtt a vizsgáztatását is letudjam.
Köztudott azonban, hogy a jelen világgazdasági helyzetben az autókereskedőknek nem igazán megy a bolt, így eladás helyett maradt nekik a szervízszolgáltatás.
Bevittem az autómat (most 6 éves!), hogy kéremszépen, ez meg az, és a vizsga ....
Először felemelték és átvizsgálták, s azonnal kiszóltak hogy az első fékrendszert meg valami stabilizátor munkahengert egy az egyben ki kell cserélni, mert a féktárcsa berágódott és nagyon rozsdás. (Szerintem ha a fékpadon megfelelő a fékhatás, ugyan kit érdekel a rozsda? Alul 10 autóból 9 általában rozsdás - naés?)
Na mindegy, valami akciós ajánlattal belementem a teljes cserébe.
Aztán "megint jöttek, kopogtattak", hogy bizony a vizsgabiztos így nem engedné át, mert eléggé rozsdás a kipufogódobja.
Megnéztem, (a kocsi fel volt emelve) - hááát tényleg volt valami elváltozás a külsején, de egyáltalán nem volt lyukas! Azt is kicserélték, mert hát ugyebár - így nem mehet át a vizsgán. (Pedig egy ügyesen hegesztő karosszériás 10 perc alatt "helyretette" volna)
Aztán újra jöttek az újabb hibával ... kavicsfelverődés van a szélvédőmön, ki kell cserélni.
Amikor én ezt az autót 1 évesen megvettem, már akkor rajta volt a kavicsfelverődés a tükör környékén ... és én 5 (ÖT) teljes éven át - a fél Európát bejárva észre sem vettem, miután a vezetésben és a jó kilátásban abszolúte nem zavart!
A vizsgabiztost bezzeg igen. Ez eléggé érdekes. (Az átkosban volt olyasmi, hogy minden műszaki vizsgára a karcos szélvédő és a fékcsőcsere előírt sarc volt )
A szélvédőcsere 70000 forintomba volt, ezért másnap utánanéztem áraknak a neten. Megtudtam, hogy az ilyen munkálatokat máshol 8 és 16 ezer között végzik el a beragasztással, teljes ki- beszereléssel együtt.
Vagyis itt még az is drága volt!
De mert muszály volt levizsgáztatni, mit tehettem mást? Morcos magánvéleményemre még meg is jegyezték hozzá, hogy ez a cserebere amúgy 105 ezer forintba lenne, de most éppen kedvezményes.
Hát köszönöm szépen!
Ebben a korrupt országban biztosan kijön ebből vizsgabiztos tiszteletdíja ... is. Hogy egy munkán ennyi bevételt hozott a szervíznek.
Zártrendszerű műszaki vizsga! Számítógépes trükközés meg miegymás. Nesze neked autósember. Ráadásul - a vizsga érvényessége - 6 éves autó lévén - csak két évre szól, holott ennyi pénzért akár 20 év lehetne.
A zöldkártya vizsgálat egészen más kategória: hivatalosan ugyan megszünt, de az árát mégis beszedik a vizsgadíjjal együtt. Vagyis? Újabb szabadrablás az autóstársadalom ellen törvényesített formában. Amint az eredetvizsgálat, melyet szerencsére - és kivételesen - nem kellett újra csináltatnom ... (potom 17 ezerért)
Aamikor hazamentem az autóval ... és a borsos számlával, az asszony majdnem sírógörcsöt kapott. Otthagytam ezeknek csaknem 3 havi fizetésemet az egy napi munkáért, hisz 6 éves autómon szinte mindent ki akartak cserélni. Még jó, hogy nem adtam le a kocsival a távirányítós slusszkulcsot, mert minden bizonnyal abban elemcsere lett volna.
Ja hogy nem kell?
Az kit érdekel, ha ott, lehet abban a szervízben az is vizsgakövetelmény.

A szerviz a külső Üllői úton az Opel Tóth - mert ez itt a reklám helye.

FL
Ppetya
Sziasztok!
Segítséget szertnék kérni, hogyan szerezhetnék érvényt igazamnak.
Nemrég (2010-12-28-án) elvittem autómat egy pécsi kipufogó szervizbe, egy felxi cső cserére, korábban megegyeztünk 16000 Ft-ban telefonon (amit a cég nem is tagad) de mivel a szerelés elhúzódott, ezért tőlem 28000 eFt-ot kértek, mivel nem is volt nálam ennyi, ezért az összeg vitatása mellet a nálam lévő 19eFt-ot átadtam, a többit postán ígértem.
Viszont kb 1 hétre rá voltam egy másik szerelőnél más ügyben ahol fény derült rá, hogy az egyik tőcsavar bele van törve a kipufogóba, így a 3 helyett csak 2 csavar tartja. Én láttam a szerelőnél egy letörött tőcsavart, de gondoltam nem az enyémről van, vagy ha mégis akkor kicserélték.
Ma visszamentem a szerelőhöz, ahol természetesen tagadták azt, hogy ők beletörtek volna bármit is, vagy ha mégis beletörnének bármit is, akkor ők azt mindig kicserélik. Nem ismerik el a hibát, nem hajlandóak helyre hozni, és ennek költségét sem állják, valamint tartozok nekik még 9 e Ft-tal. Csak saccolni tudok, de szerintem egy szervízben 30 eFt körül kijavítják ezt a hibát.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy miképp tudnám a káromat megtéríttetni a céggel, hogy ez nekem a legkevesebb pénzembe kerüljön, valamint ezek után a náluk lévő 3eFt-omat is visszaköveteljem.
Milyen hatósághoz kell fordulnom, és szerintetek mennyi esély van rá, hogy igazamnak érvényt szerezzek, és megtérüljön a károm?
Köszi
Péter
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.