zebulon007
2009.08.03, 01:17
Sziasztok!
2008. 02. 01-én egy budapesti hangszerbolttól gitárerősítőt vásároltunk közel 80 000 Ft értékben! Egy idő után a termék meghibásodását észleltem, amely meghatározhatatlan időközönként előjövő ?hangszóró? recsegés formájában jelentkezett! Még az 1 éves garancia lejárta előtti napokban fel tudtam utazni Budapestre, hogy az üzletbe beadjam szervízre, erre a problémára hivatkozva! Sokszori telefonos érdeklődést követően (érdemleges választ egyszer sem kaptam) több, mint 1 hónap múlva jelentkeztek, hogy kész van, mehetek érte!
Állítólag a teljes hangszóró felújítása megtörtént (bár ez nem lett beírva a jótállási jegyen, csak az átvétel időpontja), örömmel vettem át és rövid kipróbálás után utaztam is haza, hogy végre használni tudjam! Az újabb használatba vétel során, újra szomorúan vettem tudomásul, hogy ez az erősítő ugyanolyan állapotban van, mint mielőtt felvittem szervízre! Ismét ez a random módon jelentkező recsegés… De legalább a bolt biztosított nekem 6 hónap garanciát a javítás utáni átvételkor!
Második utam a hangszerboltba sem járt sok szerencsével. Több mint 1 hónapos várakozás és sokszori érdeklődés után megint átvehettem a készüléket (de úgy, hogy elfelejtettek tájékoztatni, hogy elkészült) ismét hibásan, mely már otthon, az első hosszabb kipróbáláskor jelentkezett. Ráadásul a javítás másodszori időpontját sem akarták jegyezni a jótállási papíron, külön kellett többször is felhívnom a figyelmüket, hogy megtegyék! A 2. szervíz után is ugyanúgy recseg az erősítőm, mint mikor először felutaztam!
Ezek után felhívtam az üzletet, hogy valami számomra kedvező ajánlatban meg tudjunk egyezni. Én konkrétan egy cserére vagy a termék árának levásárlására gondoltam, de ilyen téren abszolút nem voltak hajlandóak együtt működni és kivonva magukat a felelőség alól azt javasolták, hogy forduljak a székesfehérvári forgalmazóhoz/importőrhöz, és továbbá panaszoljam el ott a történetemet!
A vásárlás számlájának kibocsátója a budapesti hangszerbolt, akitől ugye a termék vásárolva lett, a garanciát is ők biztosították a másodszori szervízelés után, a jótállási jegyen is az eladó szerv helyén ennek a boltnak a pecsétje szerepel, akkor tulajdonképpen nekem mi közöm van a székesfehérvári forgalmazóhoz? Miért nekem kell velük felvenni a kapcsolatot és miért nem ők teszik meg ezt helyettem egy jegyzőkönyvet készítve a hiba jelenlétéről? A válasz az volt, hogy mi csak egy szervíz vagyunk, bevihetem az erősítőt nyugodtan, de a legjobb esetben is csak ott fog állni, szervízelhetjük akárhányszor, ha nem akarom megkeresni az importőrt továbblépés céljából!
Jövő héten utazom Budapestre a hangszerüzletbe, hogy személyesen járjak el az ügy érdekében és szeretném a segítségeteket kérni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha teljes mértékben elállnak a termék kicserélésétől vagy levásárlásától! Kérhetem, hogy visszafizessék az árát? Kihez forduljak a továbbiakban, illetve jogos-e a panaszom?
Mozigépész
2009.08.03, 14:14
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet
az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
1. § (3) A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező
szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó). A jótállási jogokat a fogyasztási cikk
tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül (a továbbiakban: fogyasztó).Ez magyarul az eladó, és nem a nagykereskedő, hisz nem a nagykereskedő adta át a szerződésben foglat eszközt!
5. § (3) A jótállás keretébe tartozó javítás esetén a forgalmazó, illetve a javítószolgálat a jótállási jegyen
köteles feltüntetni:
a.) a javítási igény bejelentésének és a javításra átvétel időpontját, gépjármű esetében továbbá a
kilométeróra állását,
b.) a hiba okát és a javítás módját,
c.) a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő visszaadásának időpontját, gépjármű esetében továbbá a
kilométeróra állását,
d.) a jótállás - a kijavítás időtartamával meghosszabbított - új határidejét.Ezt érdemes megmutatni nekik!
Mivel nem törekedtek a kijavítással a 15 napra egyik esetben sem, második javítással sem sikerült a hiba elhárítása, így jelentős kellemetlenségre hivatkozva elállhatsz a szerződéstől!
Van a főoldalon erről egy
nyomtatvány, ha személyesen mész vagy beírod a vásárlók könyvébe, vagy átadod személyesen, és egy példányt aláírva visszakérsz, ne tudják letagadni. Ha beírsz a vásárlók könyvébe arra 30 napon belül válaszolniuk KELL!
zebulon007
2009.08.03, 17:48
(Mozigépész @ 2009.08.03, 15:14)

151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet
az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
1. § (3) A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező
szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó). A jótállási jogokat a fogyasztási cikk
tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül (a továbbiakban: fogyasztó).Ez magyarul az eladó, és nem a nagykereskedő, hisz nem a nagykereskedő adta át a szerződésben foglat eszközt!
5. § (3) A jótállás keretébe tartozó javítás esetén a forgalmazó, illetve a javítószolgálat a jótállási jegyen
köteles feltüntetni:
a.) a javítási igény bejelentésének és a javításra átvétel időpontját, gépjármű esetében továbbá a
kilométeróra állását,
b.) a hiba okát és a javítás módját,
c.) a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő visszaadásának időpontját, gépjármű esetében továbbá a
kilométeróra állását,
d.) a jótállás - a kijavítás időtartamával meghosszabbított - új határidejét.Ezt érdemes megmutatni nekik!
Mivel nem törekedtek a kijavítással a 15 napra egyik esetben sem, második javítással sem sikerült a hiba elhárítása, így jelentős kellemetlenségre hivatkozva elállhatsz a szerződéstől!
Van a főoldalon erről egy
nyomtatvány, ha személyesen mész vagy beírod a vásárlók könyvébe, vagy átadod személyesen, és egy példányt aláírva visszakérsz, ne tudják letagadni. Ha beírsz a vásárlók könyvébe arra 30 napon belül válaszolniuk KELL!
Köszönöm a gyors választ!
Gondolom az nem jelenthet akadályt, hogy a készüléket nem én vásároltam, hanem ajándékba kaptam és nincs jelentősége a nyomtatványon ennek...remélem
A héten felviszem a papírt, ha netán nem hajlandóak értelmesen reagálni rá, akkor jön elő a Vásárlók könyvébe történő bejegyzés? És ki ellenőrzi ezt?
Mozigépész
2009.08.03, 19:26
Nem, hiszen a javításhoz a garancia jegy illetve blokk vagy számla kellhet.
Captain Crash
2009.08.04, 12:25
Amennyiben beírásra kerülne sor a vásárlók könyvébe, - javaslom kerüljön sor - feltétlen hangsúlyozd, hogy a jótállási időn belüli hibát a kétszeri, hosszan elhúzódó, számodra jelentős kényelmetlenséget jelentő (több hónap) javítás sem orvosolta, a kicserélésre vonatkozó igényed teljesítésétől a kereskedő elzárkózott, ezért a törvényben előírt második lépcsőben érvényesíthető jogod (elállás) döntöttél. Ennek értelmében a mai napon a szerződéstől elálltál.
Külön kihangsúlyozhatod, hogy a jogszabályi kötelezettségüknek sem tettek eleget akkor, amikor a jótállási jegyet elmulasztották helyesen kitölteni, illetve nem állítottak ki a 49/2003-as GKM. rendeletnek megfelelően jegyzőkönyvet sem (írásodból ezt vettem ki).
Nem mellékesen megjegyzem, hogy a vásárlók könyvébe tett beírásra reagálniuk kell, de az abban lévő egyoldalú nyilatkozat az elállásról - már ha így döntesz - csak későbbi bizonyítékként szolgálhat arra, hogy elálltál a szerződéstől. Tehát a vásárlók könyvébe tett bejegyzés az egyfajta írásos bizonyíték. Segítségével lehet fordulni a Békéltető Testülethez, illetve egy későbbi polgári perben bizonyítékul szolgálhat az állításaid alátámasztására.
Én fontosnak tartanám, hogy a kicserélésre vonatkozó igényedről is készüljön jegyzőkönyv és a vásárlók könyvébe, vagy a jegyzőkönyvre kerüljön feltüntetésre a korábbi javítások eredménytelensége és a javításra fordított idő is. Tehát így, vagy úgy, de a kötelezett (írásodból is egyértelműen kiderül, hogy a kötelezett az, aki a javítást is végezte, vagyis akitől a terméket vásároltad) nyilatkozni kényszerüljön a kicserélésre vonatkozó igényedről, s ne csak szóban történjen meg az elzárkózás. Ha pedig szóban történik, akkor tanú legyen jelen.
Amennyiben az adott üzlet a Nyugati pu.-nál lévő üzletközpontban található, úgy igénybe veheted az abban működő Vevőkör szolgálatait is, elmesélve a teljes történetet.
zebulon007
2009.08.04, 14:55
Ma számomra érthetetlen dolog történt, az utóbbi pár napban kezdtem kicsit komolyabban beleásni magamat a fogyasztóvédelmi kérdéseim megválaszolására, de mind hiába!

A mai napon megtört a jég és csak jelentéktelen ellenállást tanúsítva (az üzlet részéről) szinte minden gond nélkül belementek egy cserébe a nagykerrel egyeztetve! És már nálam is van az átvételi elismervény! Hihetetlen dolgok mennek...és tulajdonképpen semmi kézzel fogható tényt nem kellett felhasználjak!
Köszönöm mindenkinek a válaszát!
Captain Crash
2009.08.04, 20:41
Örülök, hogy megoldódni látszódik a problémád! Ha bármilyen fogyasztóvédelmi kérdésed lenne, akkor fordulj bizalommal hozzánk, lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segíteni.