Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
DVD-CD írók olvasók
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Captain Crash
Konkrétan erre gondolok. smile.gif
vobi
Nanézzük:

* a fogyasztó nevét, címét, - megvan
* a fogyasztási cikk (a továbbiakban: áru) megnevezését, vételárát, - ár nincs
* a vásárlás időpontját, - nincs
* a hiba bejelentésének időpontját, - van
* a hiba leírását, - van
* a fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényt, - nincs
* a kifogás rendezésének módját. - nincs

És akkor én most még viszakozhatok? vagy akkor én is ugyanolyan **** vagyok, mint ők?
Captain Crash
Te elálltál, ezen szándékodat vagy fenn tartod, vagy nem. Úgy érzem, hogy kellőképpen együttműködtél, a Békéltető testület is egy helyes megoldás lenne, hiszen az a peren kívüli megegyezést segíti elő. Úgy vélem, hogy ha a cég minimálisan is jogkövető magatartást tanusított volna, akkor nem kellett volna elállnod. De az, hogy aznapi (értékcsökkent) áron, számodra nem megfelelő terméket próbáltak rádsózni, majd azt mondták, hogy ha ez nem tetszik, akkor pereskedj, az szeritnem nem a megegyezést szolgálja.

U.i.: Ja és a jegyzőkönyvvel akkor szabálysértést követtek el. smile.gif
vobi
Köszönöm szépen az aktív részvételt mindenkinek, az ügy úgy látszik megoldódott. Sikerült átkonvertálni a kártyát egy szimpatikus monitorra.
Kellemes hétvégét! smile.gif
csiatt
Üdvözlöm!

A problémám a következő lenne:
Testvérem 2006.12.06.-án vásárolt Vodafone előfizetéssel egy Nokia 6131 tipusú készüléket Szegeden. A telefon a beérkezett sms-ek érkezésének dátumát nem pontosan jeleníti meg (órákban mrhető az eltérés).
Első körben még áprilisban, mikor a hibát észrevettük bevittük a helyi Nokia márkaüzletbe, ahol szoftverfrissítést csináltak rajta. A hiba továbbra is fennált. Ekkor visszavitte testvérem a Nokia márkaboltba, hogy továbbra is ugyanaz a hibája. Ekkor felküldték Pestre a Nokia hivatalos márkaszervizébe, ahonnan 2 hét múlva visszakapta azzal az üzenettel hogy ott is szoftverfrissítést hajtottak végre. Sajnos a hiba továbbra is fennált. Ekkor a helyi Nokia márkaképviselet ismételten felküldte Pestre, majd újabb 2 hét után jött a Jegyzőkönyv, hogy a készülék ilyen, hibásan kezeli a szoftvert. A márkaboltban mondták, hogy vigye a Vodafonhoz, kicserélik.
A vodafonnál kezdődött minden elölről. 2007.05.05-én átvették bevizsgálásra, majd ugyanabbak a Nokia szakszervízbe felküldték, ahol volt előzőleg 2-szer. Ekkor a testvérem kapott cserekészüléket, ami paramétereiben messze nem tudott annyit, mint a leadott készülék. 2 hét múlva szóltak (2007.06.20.) a Vodafontól, hogy átvehető a készülék. Pestről a márkaszervíz most azt írta a jegyzőkönyvbe, hogy a készülék tökéletesen működik (az előző jegyzőkönyv között eltelt 20 nap, de a készülék nem volt használva smile.gif ). Sajnos az átvétel meghiúsult, mert már a Vodafonnál kiderült, hogy a hiba továbbra is fennáll. Ekkor ismételten felküldték ugyanoda. Ma 2007.07.06-án voltunk a Vodafonnál, ahova a készüléket ismételten visszaküldte a márkaszervíz, hogy az előírásoknak megfelelően működik. Sajon a hiba most is ugyan úgy előjött.A Vodafone-nál először hülyítettek azzal, hogy innentől ők nem foglalkoznak vele, mert a vásárlástól eltelt 6 hónap. Majd közöltem, hogy a hiba jóval korábban jelezve volt. Utána mondták, hogy akkor megint felküldik Pestre. Mondtam azt nem várnám meg ugyanis már 5-ször volt javítva, cseréljék ki (ráadásul a 30 napos javítási és vállalási időpontot is túllépték). A cserétől elzárkóznak mert az ő szakvéleményük az, hogy jó a készülék. A miénket, amit ugyanaz a márkaszervíz adott ki nem fogadják el, ugyanakkor elismerik, hogy 30 nap után is rossz a készülék, de hát a szakvélemény a mérvadó.
Ezek után jött a fekete leves. Hasonló tudású készüléket (fényképezős) telefont nem adnak a 7. javítási periódusra, csak egy alap készüléket. A testvérem azért vette drága telefonnal az előfizetését, hogy a kirándulásait meg tudja örökíteni. A cserekészüléket nem fogadtuk el. És kértem azt is, hogy póstázzák ki ha megjött javítva a készülék. Ettől is ellálltak, holott szerintem jogos kérés, azok után, hogy eddig 12 délelőttje ráment az ügyre a tesvéremnek, és egy csipetnyi előrelépés sem történt.

A tényállás: a drága telefon majd 3 hónap javítás (5-ször volt javítani) továbbra is rossz. Ezt tudják a Vodafon márkaboltban is. De cserélni nem cserélik, mert a Nokiától Pestről olyan szakvéleményt kaptak másodjára, miszerint jó. Mi olyat ugyanattól a szervíztől korábban, hogy sajnos ilyen, hibája van. Elküldené a Vodafone megint javítani, de hát fejlemény ugye ezek után nem várható (ráadásul elkerülve egy újabb délelőtti sorbanállást a póstázástól elzárkózik). A javítás időtartalmára ilyen paraméterekkel rendelekző készüléket nem tud biztosÍtani a Vodafone.
Sőt attól is határozottan elzárkózik a Vodafone, hogy a telefonhoz kapcsolódó előfizetési szerződést felmondja, visszafizetve a készülék árát, mondván akkor megyünk máshova és veszünkk ott telefont előfizetéssel.
Jelen pillanatban készülék nélkül vagyunk itthon. Cserekészüléket nem fogadtuk el már így a 3. hónapra.

Kérdésem, hogy én mi tehetek az ügyben? Törődjünk bele, hogy a drága pénzért vásárolt telefon helyet hónapokig (lehet örökre) egy egyszerű alap csere készüléket használunk, amíg sokszor küldözgetik föl-le? A rengeteg elvesztegetett időre valami jelképes kártérítés igényelhető-e, vagy tűrjük továbbra is, hogy 2 hetente 1 délelőtt sorbanállunk az ügyfélszolgálaton minden eredmény nélkül. Illetve hogy lesz, milyen módon nekünk használható álltalunk megvásárolt szintű készülékünk?

Köszönettel mielőbbi válaszát:
Csicsvári Attila
Captain Crash
Örülök, hogy sikerült megoldani a problémád. smile.gif Kár, hogy a kötelezett nem volt erre képes önmagától.
csiatt
Elnézést a pár helyesírási hibáért, csak sietve gépeltem.

Még egy kérdés felmerült bennem:
A panszommal és sérelmemmel valójában ki a kompetens?
A Voafone azt mondja ő csak a kártyáért felel, és a szolgáltatásért (holott ugye ő volt az eladó)
A Nokia a Vodafonra mutat.
A márkaszervízzel nekem pedig semmi kapcsolatom nincsen.
asdf
Csiatt: vasarlok konyvebe bejegyzes /vodafone-nal/, utana bekelteto testulet, es a keszuleket addig at nem venni, amig nem hibatlan /ellenben bekeltetos targyalasra bekerni, es ott demonstralni a hibat/. En legalabbis ezt tennem.
szerk: a vodafone termeszetesen nem csak a kartyaert felel, egy keszulekcsomagot adtak el neked a sim kartya melle, ok pecseteltek le a telefon garijegyet, sz'al egy WTF-on kivul nem nagyon tudom mivel kommentalni ezt az egetvero marhasagot, hogy ok nem kompetensek a telefont illetoen.
shenon
Üdv.!
Lenne egy kérdésem, mert a törvény a távollévők között kötött szerződésekről nem teljesen világos számomra.

Konkrét eset, online vásárlás, viszont helyben üzletben történő átvétel és fizetés. Ehhez jár a 8 napos elállási jog, vagy nem? A kereskedő online is, és nem is (helyben is vannak értékesítők). Én interneten rendeltem, de boltban fizettem.
A röhej az, hogy mikor bementem a garancia-ügyintézőhöz, annyit mondott nagy kerek szemekkel, hogy még soha nem hallott a 8 napos elállás jogáról, pedig ő minden nap jogászokkal tárgyal. Hm.

Ha tud valaki válaszolni, nagyon megköszönném!
asdf
Afaik ugy van, hogy a tavkozlesi berendezes utjan /jelen esetben net/ megkottetett szerzodes /raboksz a megrendelem gombra/ eseten vonatkozik a 8 napos elallas. Hogy szemelyesen veszed at, az lenyegtelen, mert akkor a mar megkotott szerzodesben foglaltakat csak teljesititek /aru atadasa, fizetes/. Ha ezen 8 napos elallasi lehetosegrol viszont szerzodeskoteskor nem tajekoztattak, akkor 30 napod van erre. Egyelore ez mind szerintem, es afaik, majd jon Captain, es fuggolegesen bologat. (Vagy nem, es akkor leirja ellenveteseit smile.gif)
csiatt
asdf: köszi a választ!
Captain Crash
asdf: És jön is Captain. biggrin.gif

A távközlő útján kötött szerződések esetében az indoklás nélküli elállás jogát a fogyasztó tájékoztatás esetén 8 munkanapon belül gyakorolhatja. Tájékoztatás nélkül erre három hónap áll rendelkezésére. Ha a tájékoztatásra idő közben sor kerül, akkor a 8 munkanapos határidő a tájékoztó kézhez vétel napjától kezdődik.
A szerződéskötésnek kell távközlő útján megkötetnie. A távollévők között kötött szerződés tekintetében lényegtelen, hogy az hogyan történik a felek teljesítése, mert attól még a szerződés minősítése nem változik, tehát joga van a fogyasztónak az indoklás nélküli elállás jogát gyakorolnia.

A vételár megfizetése a fogyasztó teljesítése, a termék - és az egyéb dolgok - átadása a kereskedő teljesítése. smile.gif
dyra
Sziasztok! Nekünk egy garanciás problémánk van : egy hét alatt cserélték a hibás alaplapot egy használt javítottra. Én ezt a levelet küldtem el a Fogyasztóvédelemnek. Esetleg, ha van valakinek valami tippje, hogy mire hivatkozzunk a nagykernél, azt nagyon megköszönném, mert nem igazán akarják nekünk ezt a problémát jogszerenű orvosolni. Bemásoltam a levelet, ebben minden le van írva. Szóval ez a problémánk...

" Tisztelt Fogyasztóvédelem!

2005. szeptemberében egy ügyfelünk vásárolt tőlünk egy igen márkás alaplapot. Erre az alaplapra a (gyártó) nagykereskedés 3 év garanciát vállalt. Nos, ez az alaplap 2007. májusában meghibásodott, mi átvettük és továbbítottuk a nagykereskedés felé. Ők igen gyorsan, egy hét alatt cserélték ezt a terméket. És itt jöttek a problémák : ez az alaplap már ránézésre sem volt újnak mondható, és a BIOS-t megvizsgálva kiderült, ez majd' 5600 órát működött, ami jóval több mint 200 nap. Így egyértelmű, hogy ez az alaplap használt. Felhívtam a nagykereskedést, ahol még az is kiderült, hogy ez egy javított, használt alaplap. Ők levélben a következőt írták nekem :

"Kedves Ádám!

Sajnálom, de ezúttal nem fogok tudni segíteni, mivel mi nem tudjuk garantálni, hogy minden esetben új termékre cseréljük a hibás termékeket. A gyártó is nagyon gyakran javítja, vagy másik javított terméket küld helyette. Az ABIT is.

Ebben a konkrét esetben sem egy új darabról van szó, az említett alaplapot, amit visszahoztatok 2005.09.01-én vásároltátok ti tőlünk, ami azt jelenti, hogy az alaplap több mint másfél éves (egészen pontosan 649 napot volt nálatok; az említett 200 nap több, mint 3-szorosát), ebből nem tudom pontosan mennyit használhatta ügyfeletek az alaplapot, de biztosan legalább annyit, mint a cserébe adott darab! És ami azt illeti, ez már egy régebben kifutott alaplap, amit a gyártó sem gyárt már, ezért nem tudjuk új darabra cserélni. Mivel cserét tudtunk biztosítani, ezért nem áll módunkban jóváírni sem a lapot.

Amiben tudok segíteni: adhatok egy másik ugyanilyen típusú, szintén javított alaplapot, esetleg az szimpatikusabb lesz ügyfeleteknek; vagy ha gondolja megvárhatja a sajátját, ami kb. nyár végére érkezik vissza (sajnos a nyári szabadságok miatt lelassul a gyártói ügyintézés is)."

Én e levél után hivatkozásokat küldtem nekik a Fogyasztóvédelem honlapjáról, ahol szerintem egyértelműen le van írva; hogy használt, javított termékre nem lehet cserélni. De sajnos ezt sem fogadták el.
Ezek után most állásfoglalást szeretnék kérni Önöktől, hogy mitévők legyünk? Fogadjuk el a használt javított alaplapot csereként vagy ragaszkodjunk az újhoz? És ha ragaszkodhatunk az újhoz, melyik az a jogszabály ami ezt egyértelműen kimondja? Mivel a cégünk ezzel a nagykereskedéssel jó kapcsolatban van - elmondásuk szerint -, ez esetben teljesítik törvényi kötelezetségüket. Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel: xxxxx "

Szóval itt tartok most, és nem tudom mi a fenét tudnék csinálni, ha nem akarják cserélni. Fegyvert mégsem tarthatok a fejükhöz.
Captain Crash
Szia, bár ez egy elsősorban fogyasztóvédelmi, - hangsúlyozom és tagolom - fogyasztó védelmi fórum, de mivel úgy látszik, hogy a törekvésetek az, hogy a fogyasztót megillető jogokat érvényesíteni tudjátok, ezért megpróbálok válaszolni arra, hogy mit tegyetek.

Mindenek előtt el kell mondanom, hogy a vállalkozás egy olyan dolog, amiben lehet egy üzleten bukni is,nem csak nyerni, ezt a kockázatot már akkor fel kellett mérned, amikor vállalkoztál. (Az nagy baj, ha ez csak most esett le. smile.gif ) Kereskedőként a fogyasztóhoz képes gazdasági erőfölényed van, mellyel felelősség is jár, ezen felelősség, hogy a fogyasztó vagyonát mindenképpen a jogszabályi kereteken belül óvod és biztosítod az őt megillető jogokat. Gondolom ebben egyetértünk. smile.gif Na hát akkor jöjjön a szárazabbik része.

A hatályos jogszabályok alapján a fogyasztói szerződések kapcsán a forgalmazóra általában nagyobb felelősség vonatkozik, mint a nagykerre, a nagyker-kereskedő viszonylatában. A nagyker és a köztetek köttetett szerződés nem fogyasztói szerződés, így nem vonatkozik rá sem a 49/2003-as GKM. rendelet, sem a 151/2003-as Korm. rendelet, sem a ptk.-ban a fogyasztói szerződések esetében megfogalmazott pár kógens rendelkezés.
A nagykerrel kötött szerződés ismerete nélkül nehéz bármit is mondani, de alapértelmezésben, ha a nagykerrel nem olyan szerződést kötöttetek, amellyel biztosítani tudjátok a fogyasztók számára az őket megillető jogokat, akkor nagyjából: magatokra vessetek. smile.gif
Érdemes megnézni a szerződéseteket a nagykerrel, aztán ha minden kötél szakad, akkor a polgári törvénykönyv 311. §-ába esetleg bele tudtok kapaszkodni:

311. § (1) Ha a fogyasztói szerződés hibás teljesítésének oka a kötelezettel szerződő harmadik személy (előző kötelezett) hibás teljesítése, a fogyasztói szerződés kötelezettje követelheti az előző kötelezettől a hibás teljesítés miatt támasztott fogyasztói igények kielégítése költségeinek a megtérítését, feltéve, hogy a minőség megvizsgálására vonatkozó kötelezettségének eleget tett.
(2) A fogyasztói szerződés kötelezettje az (1) bekezdés szerinti igényét a fogyasztó igényének kielégítésétől számított hatvannapos elévülési határidő alatt érvényesítheti. Az igény az előző kötelezett teljesítése időpontjától számított legfeljebb öt évig érvényesíthető; e határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.
(3) Az (1) bekezdés szerinti igényt az előző kötelezett is érvényesítheti a vele szerződő előző kötelezettel szemben, a (2) bekezdésben meghatározott határidők megfelelő alkalmazásával.

Azt mindenképp látnotok kell, hogy a fogyasztó felé nektek akkor is teljesíteni kell, hogyha a nagyker nem teljesít felétek. Magyarán, ha a fene fenét eszik is!
A kicserélés csak új és ugyanolyan termékre történhet, tehát ha a fogyasztónak használtat adtok, akkor jogsértést követtek el, illetve ha nem teljesítitek a jótállási kötelezettségeteket a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül, a jogszabályi és ésszerű határidőn belül nem állítjátok vissza a szerződésszerű állapotot, akkor azért is felelősség terhel titeket.

Érdemes ügyvédet fogadnotok, amennyiben a nagyker hozzáállása nem változik.
dyra
Természetesen az ügyfél felé már rendeztük a dolgot, mi a pénzt is vissza adtuk volna, de ő inkább levásárolta. Nekünk megéri a cég jó hirnevét fentartani. Én most egyszerüen csak azt szeretném, hogy a nagyker felénk is rendezze a tartozását. Köszönöm a segítséget!
Captain Crash
Ó, milyen rendesek vagytok, szeretjük a pozitív példákat, esetleg cégnevet is megtudhatunk? smile.gif

u.i.: Esetleg a nagyker nevét is leírhatod. smile.gif
vobi
Sziasztok!

A korrektség kedvéért: a mai napon megkaptam a User's-ben a megbeszélt monitort. Ezzel részemről az ügy lezárva.
Köszi mindenkinek mégegyszer!
smile.gif
kirol
Na nekem is az alaplapom cseréjével van egy kis probléma.

2007 Január 28-án vettem. És 2007 június 25-én vittem el a meghibásodott lapot a boltba, vagyis 5 hónapig használtam. 3 év garancia van rá.

Az alaplap Asus gyártmányú, 55.000 HUF értékű.
A memóriavezérlőjével van a gond.

Én elvittem június 25-én a boltba, hogy hibás. Július 11 -én küldték el nekem a cserealaplapot, mert kb. 300 km-re lakok a bolttól, és a vásárlás is futárszolgálat révén valósult meg.

Én boldogan bontom ki a csomagot, mire láttam, hogy az általam elküldött dobozt kaptam vissza. Ekkor gondoltam, biztos csak a lapot cserélték, a tartozékok megmaradtak.

Erre látom, hogy a csomagban lévő alaplap egy használt alaplap, aminek "csak" ennyi hibája van:

~ A CPU foglalat egyik tüskéje el van hajlítva (konkrétan zárlatossá tette volna a rendszert, ha összerakom)

~ Az alaplap processzorfoglalata, a kis tüskék össze vannak kenve fehér szilikonpasztával, pedig Önök azt mondták, ha azon akár egy porszem lesz, nincs garancia. Erre Önök leküldenek egy összekentet nekem.

~ A lap alját rengeteg karcolás díszítni.

~ A lap mindkét oldala valakinek a kezétől össze-vissza van kenve fehér szilikonpasztával

~ A WiFi egység már cselrélve volt rajta, mert látszik a forrasztás helye, valamint a hátoldalon bizonyos mértékben meg van égetve az integrált lap védőlakk rétege.

~ Szerintem a Bios is cserélve volt rajta, mert filcel össze van írkálva, hogy javított.

~ Memóriafoglalat is sérült, valaki fordítva akarhatta belerakni a modult, mert a középső elválasztó kis pöcök sérült.

~ Egyes fém alkatrészek korrodáltak

~ PS2 port lóg

Én ekkor már csomagoltam is vissza az egészet. A CPU foglalat egyik tüskéjének elhajlása, a gépem többi részét, pl. a CPU-t is hazavágta volna a zárlat miatt ha összeraktam volna.

Ekkor rögtön felhívtam a boltot, hogy itt valami nem stimmel és ez csúnya húzás volt a részükről.

Július 20-án személyesen visszavittem nekik a szintén rossz csereterméküket.

Ma már ugye augusztus 4-e van, vagyis már 41 napja tart ez a hercehurca. És én még most se látok semmi előrrelépést a dologban.

A nagyker azt mondta a boltnak, hogy ők azért se adnak új terméket. Én mondjuk alappból úgy tudtam, hogy újra kell cserélniük.
Így most azt mondták, megvárhatom, amíg az enyémet megjavítják. Na de én erre mennyit
vagyok köteles várni? Már lassan 2 hónapja nincs alaplapom!

Ha valakit érdekel, megnevezhetem a konkrét boltot és a nagykert is!

Azonkívül, hogy nem új termékre cseréltek, csak az felháborítóbb, hogy egy szar, működésképtelen terméket akartak rámsózni, amit ugye ha beépítettem volna, még nagyobb károm keletkezett volna.

Szóval mit tudnátok tanácsolni?
Csaba_20
Minimális utánaolvasást elvárunk. Nem véletlen gyűjtötték össze a szükséges tudnivalókat a többiek. Ha elolvastad volna őket, akkor tudnád, hogy amennyiben se a kijavítást, se a kicserélést neked okozott jelentős kellemetlenség nélkül nem tudják elvégezni legfeljebb 15 napon belül, árleszállítást kérhetsz, vagy elállhatsz a szerződéstől. Jogosan verheted az asztalt, hogy adják vissza neked a vételárat, mert a 2 hónappal már jelentős kellemetlenséget okoztak. Te a forgalmazóval(akinél vetted) állsz szerződésben és nem kell érdekeljen, hogy ő hogyan tudja megoldani a törvényi kötelezettségeit.
asdf
Masik alapszabaly, hogy futartol, postastol a csomag kibontasa nelkul csomagot nem veszunk at, barmi problema van a cuccal, azonnal megall minden, jegyzokonyv, es megy vissza a termek a feladohoz. Tehat a csomag felbontasa nelkul a futart/postast nem engedjuk elmenni.
kirol
(Csaba_20 @ 2007.08.04, 23:55) *

Minimális utánaolvasást elvárunk. Nem véletlen gyűjtötték össze a szükséges tudnivalókat a többiek. Ha elolvastad volna őket, akkor tudnád, hogy amennyiben se a kijavítást, se a kicserélést neked okozott jelentős kellemetlenség nélkül nem tudják elvégezni legfeljebb 15 napon belül, árleszállítást kérhetsz, vagy elállhatsz a szerződéstől. Jogosan verheted az asztalt, hogy adják vissza neked a vételárat, mert a 2 hónappal már jelentős kellemetlenséget okoztak. Te a forgalmazóval(akinél vetted) állsz szerződésben és nem kell érdekeljen, hogy ő hogyan tudja megoldani a törvényi kötelezettségeit.

Köszi!

Na visszaolvastam kicsit, de nem lettem sokkal okosabb.

Nálam is fennáll az, hogy Cég nevére lett véve az alaplap. És előrrébb írta valaki, hogy ekkor más vonatkozik rám, nem ugyanaz, ami a sima fogyasztóra.

Legutóbb ezt írták nekem:

" A nagyker szerviz által javított alaplapot átvette, annak minőségével kapcsolatban késtégei voltak és bár ezt csak szóban jelezte de ragaszkodott az ön saját termékének javításához. Ennek javítási idejéről a nagyker szervize tájékoztatta, hogy akár hosszabb idő is lehet. A 2. kifogásolható alaplapot július 20-án vettük át ettől még csak 11 munkanap telt el.

Az ügyében hétfőn konzultálunk a nagykerrel."

Na szerintem nem munkanapot kell számolni, hanem rendes napot, ami holnap már 17 nap lesz.
Valamint én elsősorban nem a saját termékem javításához ragaszkodtam, hanem újat szerettem volna kapni.
De ugye azt mondták nekem, hogy a nagyker azt mondta, úgyse ad újat, és mivel működésképtelen cserelapot kaptam, ezért mondtam, hogy akkor ugyan inkább az enyémet akarom vissza.

Ennek a javítási idejéről engem nem tájékoztattak, mint írták.

Szóval holnap remélhetőleg visszahívnak.
Szerintetek akkor mire hivatkozhatok?
Mert szeretném, ha már vége lenne a dolognak.

Előrre is köszönöm a segítségeteket/tanácsotokat.

UI.: Mivel holnapra már jó lenne képben lenni az üggyel kapcsolatban, jó lenne ha még ma tudna valaki válaszolni, hogy holnap akkor mivel reagálhatnék az eddigi dolgokra.
Mert én pl. úgy gondolom, hogy szerintem már ha a legutóbbi júl.20-at is vesszük, akkor is már 17 nap eltelt, ha meg a legelsőt, akkor 42 nap. És akkor kérhetem vissza a pénzemet? Mert ugye ez még nem 30 nap ha a legutóbbit vesszük, de ugye ők adták a működésképtelen cserét, ami elég szemét húzás volt szerintem.

Meg a belinkelt "olvass el" -ek gondoom mint a sima fogyasztókra vonatkoznak, és most azt nem tudom, hogy céges vásárlás esetén mi a más?
kirol
Pl. ezt én is elküldhetem nekik, vagy mivel átvettem a rossz csereterméket, ezért csak a júl 20-tól eltelt időt számolhatom? Vagy cég esetén ez se érvényes rám?

"Tisztelt XY Kft.!
Fizetési felszólítás

Alulírott Gipsz Jakab (1111 Budapest, Zsák utca 99.) az alábbiakról tájékoztatom Önöket.
2006. január 1-én a XY Kft. Nagykörúti üzletében ( 1111 Budapest, Nagykörút 11.) egy .[Márka]. típusú, .[Termék neve]. vásároltam x Ft értékben. A .[Termék neve]. meghibásodott. Az elromlott termékkel 2006 augusztus 1-én befáradtam a Nagykörúti üzletükbe, ahol a termék kijavítását kértem, melyre Önök 2006 augusztus 15-ét jelölték meg határidőnek.
Felhívom szíves figyelmüket arra a körülményre, hogy a termék megvásárlásakor a XY Kft. és köztem (Gipsz Jakab) ingó adásvételi szerződésjött létre, mely jogügyletre a mindenkor hatályos Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadóak, mely szerint hivatkozással a Ptk. 277. § 4. bekezdésére a felek a szerződés teljesítése során – többek között - együttműködésre kötelesek. Önök e kötelezettségüknek több ízben sem tettek eleget, e magatartásuk a szerződés teljesítésére vonatkozóan nem jogszerű. Mindezt alátámasztja az a tény is, hogy a termék felöl egyetlen alkalmommal sem tájékoztattak, annak ellenére, hogy személyes adataimat ismerték, mert azt ebből a célból rendelkezésükre bocsájtottam.
Hivatkozva az 1959. évi IV. Törvény (Továbbiakban: Ptk.) 306. § (2)-ben előírtakra, az XY Kft. az abban foglaltaknak megfelelően a 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 4. § (2)-ban meghatározott és a saját maga által vállalt határidőn belül nem tudott eleget tenni, így a Ptk. 306. § (1) b. szerint igényelt kijavításra, ill. kicserélésre vonatkozó kérelmemnek sem tudott eleget tenni, így nekem jelentős kényelmetlenséget okozott és jogszerűtlen magatartásával ezen enyhíteni sem szándékozott, kijelentem, hogy a szerződéstől 2006. szeptember 7-én a elálltam. Felhívom figyelmüket, hogy mivel Ptk. 309. § (2) értelmében elállás esetén nem vagyok köteles megtéríteni a dolognak azt az értékcsökkenését, amely a rendeltetésszerű használat következménye, így az eredeti vételár megfizetésére kötelesek.

A fentiek ismeretében ezennel felszólítom a XY Kft.-t, (1111 Budapest, Nagy krt. 11.) hogy a jelen levél kézhezvételétől számított ?3?, azaz ?három? munkanapon belül részemre fizessen meg a lent megjelölt számlaszámra x Ft-ot és annak 2006. szeptember 7-étől a teljesítés napjáig járó, jelen naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamatnak megfelelő kamattal növelt összegét. Felhívom figyelmüket arra, hogy felszámolási eljárás kezdeményezhető Önök ellen, ha a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül, indokolt írásbeli nyilatkozatban a fentebb említett követelésem nem vitatják és nem is egyenlíti ki azt. Amennyiben az említett határidőig az Önök részéről a teljes összeg megfizetése nem történik meg, kénytelen leszek megtenni minden szükséges jogi lépést annak érdekében, hogy a jogos és Önök által nem vitatott követelést jogi úton érvényesítsem, melynek minden költségét Önökre hárítom.

Bankszámlaszám: XY Bank xxxxxxxx-xxxxxxxx-xxxxxxxx

Amennyiben a jelen levelemben foglaltaknak nem tesznek eleget, a szükséges jogi lépések mellett, haladéktalanul kezdeményezni fogom az ügy kivizsgálását az illetékes felügyeleti szervektől, annak érdekében, hogy az Önök által tanúsított magatartás a jövőben más fogyasztókkal ne fordulhasson elő.

Ez a levél tértivevényes küldeményként kerül kézbesítésre.

Budapest, 2006. _______________
Tisztelettel:
Gipsz Jakab"
Captain Crash
kirol: Ahol a jogszabály munkanapot említ, ott munkanapot kell érteni, ahol napot, ott naptári napot. Azt, hogy a fogyasztói minősítés mikor ítélhető oda nem természetes személynek, azt bíróság döntheti el. Több jogász egybehangzó véleménye és pár bírói határozat alapján azt kell mondjam, hogy a hatályos jogszabályok szerint akkor, ha a nem természetes személy az értékesítési lánc végén végfelhasználóként jelenik meg, akkor a fogyasztói minősítés odaítélhető neki.

Amennyiben nem minősülsz fogyasztónak, úgy a fogyasztói szerződésekre vonatkózó rendelkezések nem vonatkoznak rád. Így például a 49/2003-as GKM. rendelet és a 151/2003-as Korm. rendelet sem és a Polgári törvénykönyv fogyasztói szerződésekre vonatkozó kógens rendelkezései sem.
kirol
(Captain Crash @ 2007.08.05, 11:48) *

kirol: Ahol a jogszabály munkanapot említ, ott munkanapot kell érteni, ahol napot, ott naptári napot. Azt, hogy a fogyasztói minősítés mikor ítélhető oda nem természetes személynek, azt bíróság döntheti el. Több jogász egybehangzó véleménye és pár bírói határozat alapján azt kell mondjam, hogy a hatályos jogszabályok szerint akkor, ha a nem természetes személy az értékesítési lánc végén végfelhasználóként jelenik meg, akkor a fogyasztói minősítés odaítélhető neki.

Amennyiben nem minősülsz fogyasztónak, úgy a fogyasztói szerződésekre vonatkózó rendelkezések nem vonatkoznak rád. Így például a 49/2003-as GKM. rendelet és a 151/2003-as Korm. rendelet sem és a Polgári törvénykönyv fogyasztói szerződésekre vonatkozó kógens rendelkezései sem.

Aha. wacko.gif

Vagyis konkrétan mit tehetek akkor holnap? Kicsit érthetőbben ha kérhetném. Köszönöm!
Csaba_20
(kirol @ 2007.08.05, 12:23) *
Aha. wacko.gif

Vagyis konkrétan mit tehetek akkor holnap? Kicsit érthetőbben ha kérhetném. Köszönöm!

Azt kell eldöntened, hogy fogyasztónak tartod-e magad(pontosabban a céget, akinek vetted), mert ha nem, akkor a törvény fogyasztókra vonatkozó részei nem érvényesek rád. Ez esetben elő kell venned a szerződést és a jótállási jegyet, mert azok az irányadóak. Ha fogyasztónak, akkor a fogy.véd. tv. rád is vonatkozik. Ez esetben valószínűleg összetűzésbe fogsz kerülni a forgalmazóval, mert ők általában a cégeket automatikusan nem tartják fogyasztónak. Pedig az a fogyasztó, aki az értékesítési lánc végén található, tehát a végfelhasználó. Legalább is több jogértelmezés szerint így van. Ezt valószínűleg már csak polgári peres úton fogod tudni bizonyítani. Ehhez pedig ügyvédre lesz szükséged.

Ha pedig cégről van szó, akkor tessék a jogi osztályra bízni ezt az ügyet.
kirol
(Csaba_20 @ 2007.08.05, 13:45) *

(kirol @ 2007.08.05, 12:23) *
Aha. wacko.gif

Azt kell eldöntened, hogy fogyasztónak tartod-e magad(pontosabban a céget, akinek vetted), mert ha nem, akkor a törvény fogyasztókra vonatkozó részei nem érvényesek rád. Ez esetben elő kell venned a szerződést és a jótállási jegyet, mert azok az irányadóak. Ha fogyasztónak, akkor a fogy.véd. tv. rád is vonatkozik. Ez esetben valószínűleg összetűzésbe fogsz kerülni a forgalmazóval, mert ők általában a cégeket automatikusan nem tartják fogyasztónak. Pedig az a fogyasztó, aki az értékesítési lánc végén található, tehát a végfelhasználó. Legalább is több jogértelmezés szerint így van. Ezt valószínűleg már csak polgári peres úton fogod tudni bizonyítani. Ehhez pedig ügyvédre lesz szükséged.

Ha pedig cégről van szó, akkor tessék a jogi osztályra bízni ezt az ügyet.

Fogyasztónak tartom-e magamat, ezt én döntöm el?
Ezt a gépet egy családtag cége nevére vettük. Nem valami multi cég, ahol lenne jogi osztály. smile.gif

A szerződést és a jótállási jegyetet illetően nekem egy számlám van csak, meg egy lap, amin rajta van hogy 3 év gari van rá. Ennyi.
Csaba_20
(kirol @ 2007.08.05, 15:24) *
Ezt a gépet egy családtag cége nevére vettük. Nem valami multi cég, ahol lenne jogi osztály. smile.gif

A szerződést és a jótállási jegyetet illetően nekem egy számlám van csak, meg egy lap, amin rajta van hogy 3 év gari van rá. Ennyi.

Azt, hogy fogyasztónak minősülsz, azt bíróság mondhatja ki. De ettől persze te tarthatod magad annak. Azt tapasztaltam, hogy az ilyen "családtag cége nevére vett" termékeket a forgalmazók alapból úgy kezelik, mintha nem fogyasztói szerződést kötöttek volna. Ezért ha te előhozakodsz azzal, hogy te igenis fogyasztói szerződést kötöttél velük és megilletnek a fogyasztókat megillető jogok, akkor dacból is kivárják, míg bírósági ügyet csinálsz belőle. Ha meg nem tartod magad annak, akkor meg a kettőtök között kötött szerződést veszik elő. Ha azon tényleg nincs semmi az égvilágon,csak annyi amennyit te állítasz, akkor ez az út se hiszem, hogy bírósági ügy nélkül zárul, amennyiben te elkezded az asztalt verni.

Nincs senki, aki meghozza helyetted a döntést, hogy mit csinálj. Ha pontos jogi felvilágosítást akarsz, mindenképp ügyvédet kell megkérdezned, aki az ügy részletes ismeretében többet tud neked mondani. Esetleg fordulhatsz telefonos segítségként a Fogyasztóvédelemhez.
kirol
(Csaba_20 @ 2007.08.05, 17:27) *

(kirol @ 2007.08.05, 15:24) *

Azt, hogy fogyasztónak minősülsz, azt bíróság mondhatja ki. De ettől persze te tarthatod magad annak. Azt tapasztaltam, hogy az ilyen "családtag cége nevére vett" termékeket a forgalmazók alapból úgy kezelik, mintha nem fogyasztói szerződést kötöttek volna. Ezért ha te előhozakodsz azzal, hogy te igenis fogyasztói szerződést kötöttél velük és megilletnek a fogyasztókat megillető jogok, akkor dacból is kivárják, míg bírósági ügyet csinálsz belőle. Ha meg nem tartod magad annak, akkor meg a kettőtök között kötött szerződést veszik elő. Ha azon tényleg nincs semmi az égvilágon,csak annyi amennyit te állítasz, akkor ez az út se hiszem, hogy bírósági ügy nélkül zárul, amennyiben te elkezded az asztalt verni.

Nincs senki, aki meghozza helyetted a döntést, hogy mit csinálj. Ha pontos jogi felvilágosítást akarsz, mindenképp ügyvédet kell megkérdezned, aki az ügy részletes ismeretében többet tud neked mondani. Esetleg fordulhatsz telefonos segítségként a Fogyasztóvédelemhez.

Hát elég gáz ügy. És akkor pl. a hozzám tartozó területi egységet kell felhívnom?

Pl. ezt:
Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Kirendeltsége

Területi igazgató: Dr. Tóth Zsuzsanna

3525 Miskolc, Városház tér 1.

3541 Miskolc, Pf. 184.

tel.: (46)500-380

fax: (46)500-381

Szóval abból, amit írtál nekem ez jött le:

Mivel akkor én jelen esetben nem minősülök fogyasztónak, ezért semmilyen törvény nem véd engem, vagyis addig szopathatnak, ameddig akarnak, mert cég lévén ezekszerint semmilyen törvény nem véd engem, csak ha bíróságra megyek????

Ez elég gáz akkor. És kicsit furának is találom, hogy a cégeket illetően semmilyen törvény nem védi őket. Mert szerintem csak kellene, hogy valami hasonló legyen a cégnek is, mint a sima fogyasztónak, nem? Mert akkor ennyi erővel azt is mondhatnák, hogy elromlott, így jártál, nem cserélünk, nem javítunk, úgyse kötelez minket semmi. Nem?
Csaba_20
(kirol @ 2007.08.05, 19:01) *
Mivel akkor én jelen esetben nem minősülök fogyasztónak, ezért semmilyen törvény nem véd engem, vagyis addig szopathatnak, ameddig akarnak, mert cég lévén ezekszerint semmilyen törvény nem véd engem, csak ha bíróságra megyek????

Ez elég gáz akkor. És kicsit furának is találom, hogy a cégeket illetően semmilyen törvény nem védi őket. Mert szerintem csak kellene, hogy valami hasonló legyen a cégnek is, mint a sima fogyasztónak, nem? Mert akkor ennyi erővel azt is mondhatnák, hogy elromlott, így jártál, nem cserélünk, nem javítunk, úgyse kötelez minket semmi. Nem?

Mégegyszer mondom. Azt eldönteni, hogy fogyasztó vagy-e a bíróság dolga. Mondhatod te a cégnek, akitől vásároltál, hogy te fogyasztó vagy, de amennyiben az ő véleménye eltérő és mindkét fél kitart álláspontja mellett, akkor az ügyeteket csak bíróság tudja csak megoldani.

A cégeket az általuk kötött szerződések tartalma védi és ugyanúgy vonatkozik rájuk a PTK, csak nem védi őket úgy, mint a fogyasztókat. Tessék odafigyelni szerződéskötéskor és nem utólag siránkozni.
kirol
(Csaba_20 @ 2007.08.05, 19:49) *

(kirol @ 2007.08.05, 19:01) *

Mégegyszer mondom. Azt eldönteni, hogy fogyasztó vagy-e a bíróság dolga. Mondhatod te a cégnek, akitől vásároltál, hogy te fogyasztó vagy, de amennyiben az ő véleménye eltérő és mindkét fél kitart álláspontja mellett, akkor az ügyeteket csak bíróság tudja csak megoldani.

A cégeket az általuk kötött szerződések tartalma védi és ugyanúgy vonatkozik rájuk a PTK, csak nem védi őket úgy, mint a fogyasztókat. Tessék odafigyelni szerződéskötéskor és nem utólag siránkozni.

Oké, már csak azt nem értem, milyen szerződésről beszélsz.

Én bementem a boltba, megrendeltem mit szeretnénk, milyen számlázási címre. Majd átutaltuk az összeget a számlaszámukra, majd megkaptuk az árut, amiben volt egy számla a cég nevére az összeggel, meg egy másik lap amit az egyes alkatrészek mellé oda volt írva, hogy hány év gari van rá. Valamint a garanciafeltételüket még hozzárakták, ami a sima fogyasztóké volt. Ennyi.

Semmi más szerződé, ilyesmi nem volt. Ez nem valami hoszzútávu együttműködés volt, amiről szerződést kellene írni, csak erre az egy gépre vonatkozott.

asdf
(kirol @ 2007.08.06, 08:31) *

Oké, már csak azt nem értem, milyen szerződésről beszélsz.

Én bementem a boltba, megrendeltem mit szeretnénk, milyen számlázási címre. Majd átutaltuk az összeget a számlaszámukra, majd megkaptuk az árut, amiben volt egy számla a cég nevére az összeggel

Ezzel a muvelettel letrejott egy olyan dolog, amit ugy hivnak: Fogyasztoi szerzodes. (ha nem mondok marhasagot wink.gif). Sot, ha felszallsz a buszra, es megeteted a vonaljegyet az automataval, jogilag az is egy szerzodeskotes kozted es a bkv kozott.
Blade
(kirol @ 2007.08.04, 12:38) *

Engem érdekel. devil.gif
Bár neked semmi közöd ahhoz, hogy melyik nagykertől szerezték be a cuccot, ráadásul én arra tippelnék, hogy a kisker hazudik is, mint a vízfolyás.

Erről jut eszembe, pénteken a Lehel piacnál jártam, amikor valaki megkérdezte, merre van a mistral. biggrin.gif
Elmondtam neki, meg azt is, hogy keressen inkább egy másik boltot, mert a Mistralnál a garancia mint olyan nem létezik... tongue2.gif

Én bementem a boltba, megrendeltem mit szeretnénk, milyen számlázási címre. Majd átutaltuk az összeget a számlaszámukra, majd megkaptuk az árut, amiben volt egy számla a cég nevére az összeggel, meg egy másik lap amit az egyes alkatrészek mellé oda volt írva, hogy hány év gari van rá. Valamint a garanciafeltételüket még hozzárakták, ami a sima fogyasztóké volt. Ennyi.

Én úgy tudom, hogy ha nem továbbértékesítésre vetted a cuccot, akkor fogyasztónak számítasz, akkor is, ha nem természetes személy vagy, hanem alapítvány, BT, vagy egyéni vállalkozó, stb. Magyarul neked egy rendes fogyasztói szerződésed van, amire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mintha a saját nevedre kérted volna a számlát. Annyival lehet gond, hogy illetékes vagy-e eljárni a vásárló cég nevében, de ezt egy meghatalmazással könnyedén meg lehet oldani. (Szégyen annak a forgalmazónak a fejére, aki idáig alacsonyodik...)
kirol
(Blade @ 2007.08.06, 11:07) *

(kirol @ 2007.08.04, 12:38) *

Engem érdekel. devil.gif
Bár neked semmi közöd ahhoz, hogy melyik nagykertől szerezték be a cuccot, ráadásul én arra tippelnék, hogy a kisker hazudik is, mint a vízfolyás.

Erről jut eszembe, pénteken a Lehel piacnál jártam, amikor valaki megkérdezte, merre van a mistral. biggrin.gif
Elmondtam neki, meg azt is, hogy keressen inkább egy másik boltot, mert a Mistralnál a garancia mint olyan nem létezik... tongue2.gif

Én úgy tudom, hogy ha nem továbbértékesítésre vetted a cuccot, akkor fogyasztónak számítasz, akkor is, ha nem természetes személy vagy, hanem alapítvány, BT, vagy egyéni vállalkozó, stb. Magyarul neked egy rendes fogyasztói szerződésed van, amire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mintha a saját nevedre kérted volna a számlát. Annyival lehet gond, hogy illetékes vagy-e eljárni a vásárló cég nevében, de ezt egy meghatalmazással könnyedén meg lehet oldani. (Szégyen annak a forgalmazónak a fejére, aki idáig alacsonyodik...)

Nemhiszem, hogy hazudnának a nagyker nevét illetően, mert már én is írtam (leveleztem) a nagykernek. Vagy te milyen hazugságra gondolsz?

Na én nem továbbértékesítésre vettem, hanem én használnám. Szóval ha ez tuti lenne, amit írtál, az jó lenne. Csak jó lenne ezt kideríteni.
Blade
Ha lehet, ne idézd be az egész kórtörténetet, csak ami érdekes... úgy könnyebben olvasható.
(kirol @ 2007.08.06, 11:58) *

Nemhiszem, hogy hazudnának a nagyker nevét illetően, mert már én is írtam (leveleztem) a nagykernek. Vagy te milyen hazugságra gondolsz?

Arra, hogy a nagyker miatt nem cserélnek. Én is másra fognám a dolgot, és a nagyker kézenfekvő bűnbak. A lényeg, hogy a nagyker téged abszolut nem érint, hiszen te a kiskertől vásároltál, velük vagy szerződéses kapcsolatban. Az összes többi csak kifogás.
kirol
(Blade @ 2007.08.06, 14:00) *

Ha lehet, ne idézd be az egész kórtörténetet, csak ami érdekes... úgy könnyebben olvasható.
(kirol @ 2007.08.06, 11:58) *

Arra, hogy a nagyker miatt nem cserélnek. Én is másra fognám a dolgot, és a nagyker kézenfekvő bűnbak. A lényeg, hogy a nagyker téged abszolut nem érint, hiszen te a kiskertől vásároltál, velük vagy szerződéses kapcsolatban. Az összes többi csak kifogás.

Lehet. Eddig nem hívtak, pedig megállapodtunk, hogy ma hívnak. 18.00-ig vannak nyitva, 17:30 -ig várok, aztán felhívom őket én. Már vagy 1000x.

A lap 55.000 HUF

Eddig ráköltöttem:
2x3000 HUF postaköltség
2x3500 HUF vonatjegy le pestre, majd vissza

Szóval kurva anyjukat. Lassan másikat vehetnék.
asdf
Ez a tanulsag, hogy olyan webaruhazbol, melynek nincs atvevopontos halozata (bar sztem egy megyeszekhelyes atvevoponttal baromira nincs kisegitve az ember), ha nem pestiek/megyszekhelyesek vagyunk/nem jarunk pestre vagy a megyeszekhelyre, nem vasarolunk.
kirol
Na persze ma se hívtak. De én felhívtam őket. Persze az illetékes soha nincs bent a boltban. Azt mondták 5 perc múlva visszahívnak. Na az 16:25-kor lett volna esedékes. Most meg már 18:14 van, meg 18:00-kor be is zártak.

Nem tudom mitévő legyek, de már nagyon ideges vagyok.
Csaba_20
(asdf @ 2007.08.06, 10:27) *
Ezzel a muvelettel letrejott egy olyan dolog, amit ugy hivnak: Fogyasztoi szerzodes. (ha nem mondok marhasagot wink.gif ). Sot, ha felszallsz a buszra, es megeteted a vonaljegyet az automataval, jogilag az is egy szerzodeskotes kozted es a bkv kozott.

A BKV esetén valószínüleg már akkor létrejön a szerződés, hogy felszállsz a járműre. unsure.gif

Csaba_20

Először nem írtad, hogy nem magánszemélyről van szó, hanem cég névre lett véve a termék, pedig lényeges körülmény. Még akkor is, hogyha jogilag nem ettől változik meg a fogyasztói státuszod.

Aztán kifejezetten azt írtad, hogy nem kaptál semmit a számlán és egy papíron kívül, amin annyi van, hogy 3 év a jótállás. Majd most kiderült, hogy mégiscsak megkaptad a jótállási feltételeiket. Ez is lényeges körülmény. Olvasd el, hogy mit írtak le a feltételek között! Aztán olvasd el, hogy milyen jogok illetnek meg fogyasztói szerződés esetében!

Nehéz ám úgy segíteni, ha kombinátfogóval kell kihúzni belőled az információt. clap2.gif
kirol
(Csaba_20 @ 2007.08.06, 19:45) *

Először nem írtad, hogy nem magánszemélyről van szó, hanem cég névre lett véve a termék, pedig lényeges körülmény. Még akkor is, hogyha jogilag nem ettől változik meg a fogyasztói státuszod.

Aztán kifejezetten azt írtad, hogy nem kaptál semmit a számlán és egy papíron kívül, amin annyi van, hogy 3 év a jótállás. Majd most kiderült, hogy mégiscsak megkaptad a jótállási feltételeiket. Ez is lényeges körülmény. Olvasd el, hogy mit írtak le a feltételek között! Aztán olvasd el, hogy milyen jogok illetnek meg fogyasztói szerződés esetében!

Nehéz ám úgy segíteni, ha kombinátfogóval kell kihúzni belőled az információt. clap2.gif

Na a számla, gariidős papír, plusz ez a lap volt, ennyi:

Információk

A vásárlót a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi törvény 248., 277., 278., 305-311., 685 paragrafusai valamint a 49/2003. (VII.30.) GKM rendeletben és a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendeletben (azon termékek esetében, emikor a hivatkozott renelet(ek) mellékletei a kérdéses terméket a rendelet hatálya alá sorolják) meghatározott alábbi jogok illetik meg:

1. Az általunk biztosított jótállás a fogyasztó törvényből eredő jogait nem érinti.

2. A vásárló jótállási és szavatossági igényét a szabályosan kitöltött és a vásárláskor kapott jótállási jeggyel (151/2003. (IX.22.) Korm. rende­let) illetve a vásárlást igazoló számlával (49/2003. VII.30.) GKM rendelet) érvényesítheti. A jótállási jogokat a fogyasztási cikk tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül. (Fogyasztó: a gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eső célból szerződést kötő személy) A vásárló köteles a hiba felfedezése után kifogását haladéktalanul jelezni a javítószolgálatnak. A közlés késedelméből eredő kárért a fogyasztó felelős.

3. A vásárló hibás termék esetén díjmentes kijavíást vagy kicserélést kérhet, kivéve ha a választott jótállási igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezetteknek a másik jótállási igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget. Kijavítás során csak új alkatrész kerülhet beépítésre.

4. Ha a kötelezett a kijavítást illetve a kicserélést nem vállalta vagy e kötelezettségének az 5. pontban megfogalmazottak alapján nem tud ele­get tenni, - a vásárló választása szerint - megfelelő árleszállitást igényelhet, vagy elállhat a szerződéstől.

5. A forgalmazó köteles a kijavítást vagy kicserélést - az áru tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfe­lelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kellemetlenség nélkül elvégezni, valamint a forgalamazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb 30 napon belül elvégezze.

6. Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított 3 munkanapon belül érvényesít csere­igényt, a a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a.) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

7. A termék kijavítása esetén a jótálás időtartama meghosszabbodik a hiba közlésének napjától kezdve azzal az időtartammal, amely alatt a vásárló a terméket hiba miatt rendeltetésszerűen nem használhatta.

8. Jótállás (151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet) esetén a terméknek vagy főegységének kicserélése esetén a jótállás időtartama a kicserélt ter­mék vagy főegység tekintetében újrakezdődik.

9. Ha a hiba ténye vagy jellege (pl. a termék kijavíthatósága, a javítás módja, az értékcsökkenés mértéke, stb.) tekintetében vita merül fel, a jótállásra kötelezett már nem köteles a Fogyasztóvédelem Főfelügyelőségtől szakvéleményt kérni. A fogyasztónak azonban lehetősége van arra, hogy saját költségére, a szakvéleményeztetést maga kérje a Főfelügyelőségtől vagy más elfogadott bevizsgáló állomástól. A mi­nőségvizsgáló szerv határozata (szakvéleménye) nem kötelezi a Feleket, ha ezt követően is vita merül fel, a kötelezett és a vevő közötti jogvita eldöntésére a Bíróság jogosult.

A JÓTÁLLÁS FELTÉTELEI ÉS A JÓTÁLLÁSI IGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK KIZÁRÓ OKAI:

10. A Winner-Star Kft-nél vásárolt számítástechnikai termékeket minden esetben az erre felhatalmazott kereskedelmi egységgel helyeztessék üzembe, illetve szereltessék be, mivel a nem felhatalalmazott kereskedelmi egységek által üzembe helyezett alkatrészek jótállása (szava­tossága) iránti igényeket (vitás esetben) elutasítjuk! Jótállási igényük bejelentése mellé (vitás esetekben) mindig kérjük a szakszerű besze­relést, illetve üzembehelyezést végző, felhatalmazott kereskedelmi egységek számláját vagy annak másolatát bemutatni.

11. A termékeken található garanciacímke illetve gyári azonosítók eltávolítása, olvashatatlansága, megsértése vagy annak kísérlete azonnal a jótállási (szavatosági) kötelezettsésg megszűnését vonja maga után!

12. Nem rendeltetésszerű használat ból eredő meghibásodások (égés, törés, repedés, vonali vagy hálózati túlfeszültség, elemi kár, villámcsa­pás, szándékos rongálás, elégtelen hűtés, helytelen vagy szakszerűtlen tárolás vagy szállítás (számítástechnikai alkatrészek esetén a cso­magolás (doboz, antisztatikus védőzacskó) a szakszerűtlen szállítás illetve tárolás alapfeltétele), iparszerű igénybevétel, stb.) illetve nem felhatalmazott szerviz által végzett javítások, megbontások, átépítések, szoftver vagy BIOS frissítések, stb. esetén cégünk jótállási illetve szavatossági kötelezettsége megszűnik! (Merevlemez, vagy más adathordozó meghibásodásából bekövetkezett adatvesztésekért felelős­séget nem vállalunk, az adatmentést valamint a kártérítést nem áll módunkban vállalni.)

13. Alkatrészek vásárlása esetén az azok közötti, illetve a már meglévő alkatrészekkel fennálló inkompatibilitási problémákra jótállást nem vállalunk. (Bizonyos, meghatározott esetekben cégünk extraszolgáltatásként, bár erre törvényi kötelezettsé­ge nincs, lehetőséget biztosít az alkatrészek értékegyeztetéses becserélésére, de hibátlan termék esetében pénzvisszafi­zetésre semmilyen esetben nincs lehetőség - erre törvényi kötelezettségünk nincs.) Szervizeink csak hardverhibák kijavítására vállalnak garanciát, szoftverproblémák (meghajtó driver összeférhetetlenség vagy hiba, vírus, beállítási vagy konfigurálási hibák illetve hiá­nyosságok) kijavítása nem feladatunk, ezeket nem áll módunkban orvosolni.

* 14. Kérjük, a hibásnak vélt alkatrészekkel együtt hozzák vissza azok tartozékait is (kábelek, tápegység, Driver CD, doboz, stb.), mert csere esetén a szervíz kifizetteti a hiányzó tartozékok értékét, illetve egyes esetekben a cserét is megtagadhatja. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az LGA775-ös CPU foglalattal ellátott alaplapokat csak a foglalatot védő műanyag lemezzel vesszük át!
* 15. azonosító nélküli kellékekre és kábelekre, festékpatronokra, tonerekre, ventillátorokra, adathordozókra, floppy, CD, DVD, stb.) és nettó ezer Ft-ot el nem érő termékekre 3 nap szavatosságot vállalunk (adathordozókat csak anyaghiba (pl. megfolyás) esetén cserélünk) abban az esetben, ha a kérdéses termékre vonatkozóan egyéb törvényi vagy jogszabályi rendelkezés nincs. Merevlemez, vagy más adathordozó meghibásodásából bekövetkezett adatvesztésekért felelősséget nem vállalunk, az adatmentést valamint a kártérítést nem áll módunkban vállalni.

16. azokban az esetekben, amikor azt külön jogszabály nem szabályozza a meghibásodás miatt kicserélt termékekre a cserével a szavatossá­gi idő nem kezdődik újra, illetve a cserélt alkatrész beszámítási értékét az éppen aktuális áron számoljuk.

A jótállási jegyen szereplő "CE" megfelőségi jel a vonatkozó rendeletek szerint az erre a jelölésre kötelezett termékekere vonatkozik.

A termékek visszavásárlásával, esetleges garanciális ügyintézésével minden esetben a garanciajegyen feltüntetett szakszervíz foglalkozik.

SZERVÍZÜNKBEN TÖRTÉNŐ BEVIZSGÁLÁS NÉLKÜL A GARANCIÁLIS ÉS ESETLEGES VISSZAVÁSÁRLÁSI ÜGYEKET NEM ÁLL MÓDUNKBAN INTÉZNI.

(A jótállási jegy elvesztése a jótállás érvényesíthetőségének megszűnését vonja maga után)

Na így akkor más a helyzet??? És mostmár ismeritek a boltot is. smile.gif
asdf
(Csaba_20 @ 2007.08.06, 19:32) *

A BKV esetén valószínüleg már akkor létrejön a szerződés, hogy felszállsz a járműre. unsure.gif
Valoban igy lehet...
kirol
Na ma se hívtak volna. Írtak 2 sort, hogy nem érkezett meg az alaplapom.

Ba****k meg egymást mostmár tényleg. Ennyire nem képesek, hogy felhívjanak.
Blade
(kirol @ 2007.08.06, 20:13) *

Nekem nem más. Ugyan ez egy nagyon szemét szerződés, amit valszeg összeollóztak több helyről, de a lényeg ugyanaz: mivel jelentős kellemetlenség okozása nélkül nem tudják javítani az alaplapodat (kb. 15 nap), ezért egy pontosan ugyanolyan ÚJ alaplapra kell cserélniük. Ha erre nem hajlandóak/képesek, akkor elállhatsz a szerződéstől (árleszállítást akkor kérhetnél, ha a memóriavezérlő hibája miatt azért még használhatnád az alaplapot... mi is volt vele a probléma?).
Ezt a hatályos törvények írják elő, amit ők is elfogadnak, ahogy azt az 1-es pontban is írták.
A Gyakori kérdésekben itt található a rá vonatkozó rész (Kicserélés csak ugyanolyan típusú új termékre történhet.)
A jogszabályokkal kapcsolatban már nehezebb a dolgom. Először is találtam valami érdekeset:
309. §
(1) A szavatossági kötelezettség teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek — ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket — a kötelezettet terhelik. Fogyasztói szerződés esetében a felek ettől eltérő megállapodása semmis.

Sajnos az ara vonatkozó részt nem sikerült megtalálnom, hogy csak újra történhet a csere... valaki, aki tudja, segítsen!
lazurdeak
(Blade @ 2007.08.07, 15:12) *

Sajnos az arra vonatkozó részt nem sikerült megtalálnom, hogy csak újra történhet a csere... valaki, aki tudja, segítsen!

Ez tudomásom szerint nem általános szabály, csak a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben felsorolt tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik. (Személyi számítógépek és alkatrészeik 10.000 forintos vételár felett tartoznak ide.):
5§ (2) A kijavítás során a fogyasztási cikkbe csak új alkatrész kerülhet beépítésre.
kirol
(Blade @ 2007.08.07, 15:12) *

(kirol @ 2007.08.06, 20:13) *

Nekem nem más. Ugyan ez egy nagyon szemét szerződés, amit valszeg összeollóztak több helyről, de a lényeg ugyanaz: mivel jelentős kellemetlenség okozása nélkül nem tudják javítani az alaplapodat (kb. 15 nap), ezért egy pontosan ugyanolyan ÚJ alaplapra kell cserélniük. Ha erre nem hajlandóak/képesek, akkor elállhatsz a szerződéstől (árleszállítást akkor kérhetnél, ha a memóriavezérlő hibája miatt azért még használhatnád az alaplapot... mi is volt vele a probléma?).
Ezt a hatályos törvények írják elő, amit ők is elfogadnak, ahogy azt az 1-es pontban is írták.
A Gyakori kérdésekben itt található a rá vonatkozó rész (Kicserélés csak ugyanolyan típusú új termékre történhet.)
A jogszabályokkal kapcsolatban már nehezebb a dolgom. Először is találtam valami érdekeset:
309. §
(1) A szavatossági kötelezettség teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek — ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket — a kötelezettet terhelik. Fogyasztói szerződés esetében a felek ettől eltérő megállapodása semmis.

Sajnos az ara vonatkozó részt nem sikerült megtalálnom, hogy csak újra történhet a csere... valaki, aki tudja, segítsen!

A memóriavezérlőnek az a baja, hogy van 4 memóriafoglalat (ASUS P5W DH Deluxe, 55000 HUF), és 2-2 a dual channel (1-3, 2-4 a párok). Na ugye ebbe az első és második slot nem működik rendesen, így nem tud dualban menni a ram. Amúgy elvileg működne, de ugye nekem így nem jó, mert 2 db RAM-om van, mait dualban akarok használni.

Amikor megkaptam az ugyan zárlatos használt cserelapot (Ez persze nem számítít nekik, hogy szart adtak), és reklamáltam akkor ezt írták nekem, hogy a nagyker ezt mondta így ugye utólag:

Garanciális Ügyintézés

Általános Tudnivalók
A szerviz a cégünktől vásárolt termékek garanciális ügyintézését végzi.
A garanciális ügyintézés: Hétfőtől Csütürtükig 9-16h ig vehető igénybe.

A garancia feltétele:
- A hibásnak vélt termék antisztatikus csomagolásban, LGA775-ös alaplapok esetében a CPU foglalatot védő műanyag lapkával együtt.
- A hiba irásban, (hibás, nem jó, rossz, nem mükődik és hasonló pontosságú hibaleirásokat a hozzáállásunkkal díjazzuk. Ismeretlen hiba esetén: ha a termék bekapcsol, további tesztet nem végzünk)
- Garancialevél (lehetőleg fénymásolva).
Csak a hibás terméket vesszük át, komplett számítógépek átvételére nincs lehetőség. Ha technikai vagy szakmai háttere nem elégséges a hibás alkatrész megállapításához, ajánljuk figyelmébe valamelyik szakszerviz szolgáltatásait (Pl. Profi2000). Az termék átvételtől számított egy héten belül a tesztelést elvégezzük. A termék kiegészitőit nem vesszük át, hacsak nem azok is hibásak. A cseredarab is kiegészítőktől mentesen kerül átadásra.
A gyártó termékeire saját, gyárilag felszerelt hűtőivel vállal garanciát, ezek eltávolitása, cseréje a garancia megszűnését vonja maga után.

A VGA kártyákat kérjuk ellenörizzék (főleg a nagyobb értékűeket), mert az esetleges alkatrész sérülést vagy hiányt a számla keltétől számitott 3 napon túl nem áll módunkban garanciálisnak elfogadni.

Jóváirás a termék kiegészítőivel történik, amennyiben a kiegészitők átadása nem lehetséges, a termék értékét avultatjuk.

Gigabyte, ASUS, Biostar termékek:
A Gyártó fenntartja a jogot a javításra, a meg nem javított alaplapokat kicseréli egy ugyanolyan (vagy nagyobb tudasu) uj vagy javitott termékre, vagy ha ez nem lehetséges, jóváírja.
A hibás termékeket ugyanolyan vagy megegyező tudású termékre cseréljük.
Az átfutási idő kb. 1 hónap. Az újonnan bevezetett alaplapok és a High-End VGA kártyák esetében a csere időtartama megnőhet.

A termékekre vonatkozó garancia időtartama:
- ASUS, Gigabyte Alaplap, VGA kártya: 3év,
- ASUS, Gigabyte Optikai meghajtók, BIOSTAR termékek: 2év,
- Hordozható Számítógépek: N1401 - 2év, egyéb: 1év.
- Kommunikációs eszközök: 2év.
A BIOSTAR IDEQ barebone PC esetében csak a hibás alkatrészt vesszuk át, tehát ha pl. alaplap vagy tápegység probléma van, azokat kiszerelve intézhető a garancia.

A garancia feltétele:
- A hibásnak vélt termék antisztatikus csomagolásban, LGA775-ös alaplapok esetében a CPU foglalatot védő műanyag lapkával együtt.
- A hiba irásban, ("hibás", "nem jó", "rossz", "nem mükődik" és ennek megfelelő pontosságú hibaleirásokat a hasonló hozzáállásunkkal díjazzuk. Ismeretlen hiba esetén: ha a termék bekapcsol, további tesztet nem végzünk)
- Garancialevél (lehetőleg fénymásolva).
Csak a hibás terméket vesszük át, komplett számítógépek átvételére nincs lehetőség. Ha technikai vagy szakmai háttere nem elégséges a hibás alkatrész megállapításához, ajánljuk figyelmébe valamelyik szakszerviz szolgáltatásait (Pl. Profi2000). Az termék átvételtől számított egy héten belül a tesztelést elvégezzük.

Az alkatrészt hat hónapnál tovább nem őrizzük.

A termék kiegészitőit nem vesszük át, hacsak nem azok is hibásak. A cseredarab is kiegészítőktől mentesen kerül átadásra.
A gyártó termékeire saját, gyárilag felszerelt hűtőivel vállal garanciát, ezek eltávolitása, cseréje a garancia megszűnését vonja maga után.
Jóváirás a termék kiegészítőivel történik, amennyiben a kiegészitők átadása nem lehetséges, a termék értékét avultatjuk.
Az érintkezőfelület vagy az alkatrészek megégése, vagy fizikai sérülése garanciavesztéssel jár. Vitás kérdések esetén a kérhetjük a gyár állásfoglalását a feltételes kiküldési mód igénybevételével.

Easydisk, Kingmax:
Ügyintézésre csak a termék szükséges, a jóváirás a termék kiegészítőivel történik, amennyiben a kiegészitők átadása nem lehetséges, a termék értékét avultatjuk.
A Kingmax memóriákon található garanciacimke (fehér alapon fekete felirat) eltávolítása a garancia megszünésével jár. Az érintkezőfelület vagy az alkatrészek megégése, vagy fizikai sérülése garanciavesztéssel jár.

Egyéb memóriák:
A memóriákon található garanciacimke (sárga alapon fekete felirat) eltávolítása a garancia megszünésével jár. Az érintkezőfelület vagy az alkatrészek megégése, vagy fizikai sérülése garanciavesztéssel jár.

Lapmonitorok:
A pixelhibák tekintetében az árlistában szerepel inforáció. Ha az árlistában a garancia rovatnál "Profi" szó szerepel, úgy a garanciális ügyintézést a Profi2000 Kft végzi. Ha Ha a Profi2000 a terméket nem javithatónak ítéli, csereigazolast ad a termék helyett, amelyet ügyintézésre szervizünkbe kell bejuttatni. További információk a termékkel kapott Profi2000 garancialevélen találhatóak. A Profi2000 3 napos cserével nem foglalkozik, csak szervízelésse. Ilyen esetekben a garanciális ügyintézés a Viszonteladó feladata.

Egyéb esetben a termékeket az összes kiegészítőjével vesszük át.

Logitech:
A termékeket az összes kiegészítőjével vesszük át.

Zalman:
A termékeket az összes kiegészítőjével vesszük át.

Seagate, Samsung, Maxtor:
A terméket antisztatikus csomagolásban, vagy müanyag védődobozában vesszük át. A Seagate és egyes Samsung merevlemezeken található garanciacimke (sárga alapon fekete felirat) eltávolítása a garancia megszünésével jár. Az érintkezőfelület vagy az alkatrészek megégése, vagy fizikai sérülése garanciavesztéssel járhat, ezeket felételesen áll módunban átvenni.

A merevlemezeket tesztprogramjuk lefuttatasa utan kiadott hibakoddak kerjuk hozni. (Maxtor - Powermax, Samsung - Hutil, a honlapjukrol letoltheto.)

Processzorok:
A processzorokat hűtőpasztától megtisztított állapotban, megfelelő csomagolásban vesszük át.
A processzorokon található feliratokat eltávolítani nem szabad. A garanciacimke ( sárga alapon fekete felirat) eltávolítása a garancia megszünését jelenti. Fizikailag sérült processzorokat (hajlott, vagy kiányzó érintkezők, égett alkatrészek, sarkazott processzotmag) nem veszünk át.

Készülékházak:
A fizikailag sérült termékeket a vásárlástól számitott 3 napon belül emailben kérjük jelezni, majd eredeti állapotban a összes tartozékával együtt telephelyünkre eljuttatni. Egyéb esetben ezen termékek ügyintézése nem áll módunkban.

Feltételes Garancia:
A termék cseréje akkor lehetséges, ha azt a beszállító vagy gyártó javítva visszaküldi, kicseréli, esetleg jóváírja. Ezt minden esetben meg kell várni, bizonyos esetekben több hónapot is igénybevehet.

Garanciából való kizárást okoz:

1. Nem megfelelő csomagolás. (néhány példa: több termék egyetlen dobozban elválasztók nélkül, ezáltal a termékek érintkezhetnek egymással a szállítás során. Levélben feladott termékek bármilyen védelem nélkül)
2. Szakadt, átvágott vezetékek.
3. Kiégett csavarlyuk.
4. Szakszerűtlen beszerelés, telepítés által okozott károsodás.
5. 5V-GND zárlat, 3V-GND zárlat. (Azok az alaplapok ill. VGA kártyák amik nem bekapcsolhatok (A tápegységet rögtön lekapcsolják, ventillátorok nem pörögnek fel) feltételes kiküldés alá esnek).
Kivételt képezenek a következő esetek:
A. Eset: állítsuk be a mérőeszközt kb. 200ohmra, tegyük a fekete mérőpólust a földre(GND), a pirosat a tápcsatlakozóra(5V), hogy lássuk, h a 3.3VCC és 5VSTB rövidre záródik-e. Ha igen, akkor jogos a garancia.
B. Eset: csatlakoztassuk a tápegységet az alaplapra és a hálózatra, de ne kapcsoljuk be az alaplapot. Állítsuk be a mérőeszközt kb 20V-ra. Érintsük a fekete pólust a földre(GND), a pirosat a 5VSTB-re, hogy lássuk az áram stabil 5V-e. Ha nem, akkor jogos a garancia.
C. Eset: állítsuk a mérőeszközt kb. 200ohm irányába. Tegyük a piros pólust a földre(GND), a feketét az USB+-ra (VCC) és az USB- -ra (GND). Ha az ellenállás bármely esetben eltér a többitől vagy 0ohm, jogos a garancia.

Érvényes:
2005 December.
Blade
(kirol @ 2007.08.07, 18:20) *

A memóriavezérlőnek az a baja, hogy van 4 memóriafoglalat (ASUS P5W DH Deluxe, 55000 HUF), és 2-2 a dual channel (1-3, 2-4 a párok). Na ugye ebbe az első és második slot nem működik rendesen, így nem tud dualban menni a ram. Amúgy elvileg működne, de ugye nekem így nem jó, mert 2 db RAM-om van, mait dualban akarok használni.

Nos, ez annyiban rossz hír, hogy a hiba csak korlátozza az alaplap használhatóságát, ezért elvileg árleszállítással is meg lehet oldani a problémát, nem lehet rögtön elállni a szerződéstől. Azért rossz hír, mert az összegben nem fogtok tudni megegyezni, ezzel pedig tovább lehet húzni a procedúrát.
A jó hír, hogy mivel 10000 Ft-nál drágább műszaki cikkről van szó, nem vagy köteles javított cserealaplapot elfogadni.
(kirol @ 2007.08.07, 18:20) *

Gigabyte, ASUS, Biostar termékek:
A Gyártó fenntartja a jogot a javításra, a meg nem javított alaplapokat kicseréli egy ugyanolyan (vagy nagyobb tudasu) uj vagy javitott termékre, vagy ha ez nem lehetséges, jóváírja.
A hibás termékeket ugyanolyan vagy megegyező tudású termékre cseréljük.
Az átfutási idő kb. 1 hónap. Az újonnan bevezetett alaplapok és a High-End VGA kártyák esetében a csere időtartama megnőhet.

Ez itt egyértelműen jogsértő hozzáállást tükröz: ez előnyös, ha bíróságra kerülne az ügy... egyébként nem túl jó, hiszen a jog helyett ezt akarják majd az ügyet intéző alkalmazottak figyelembe venni...

(lazurdeak @ 2007.08.07, 18:03) *

5§ (2) A kijavítás során a fogyasztási cikkbe csak új alkatrész kerülhet beépítésre.

És ez miért jelenti azt, hogy a kicseréléskor adott termék nem lehet javított? Itt nem javításról van szó, hanem cseréről.
Ha viszont javításról van szó, akkor a 15-30 nap javítási idő számít, valamint hogy a saját alaplapját kell visszakapnia, nem valami más "állatorvosi lovat", amin már mindent javítottak. Ha erre nem képesek, akkor viszont cserélniük kell, mégpedig újra. (bár tudnánk a törvényi hivatkozását...). Ha erre sem képesek, akkor képtelenek helyerállítani a szerződéses állapotot, tehát - amennyiben a cucc így is működik - a vásárló árleszállítást kérhet, vagy ha nem, elállhat a szerződéstől.
Jól tudom?
kirol
Na tegnap felhívtam a fogyasztóvédelmet, ott is kb. azt mondták el amit eddig is tudtam, de amúyg tök rendes volt
a csávó. 16:35 kor hívtam, azt hittem már nem is dolgoznak, erre felvették, és mondta a nő, hogy mindjárt
kapcsolja a megfelelő személyt. Én gondoltam a zott ül, és hallja hogy csörög a telefon, akkor ránéz az órájára,
és látja, hogy 16:35 van, és majd gondolja magában, hogy a ku*** anyádat telefonálsz ilyenkor, amikor már mindjárt megyek haza.
De nem így lett, tök rendesen elmondott mindent, válaszolt a kérdéseimre meg minden.

Szóval ami a lényeg ő azt mondta, akkor minősülök cégként sima fogyasztónak, ha pl. a következő példának megfelelek:
Autószalon vesz egy TV-t, akkor ők ezt nem a cég profiljuknak irányvonalában használják, így ők ekkor fogyasztók.

Na nálunk üzletviteli tanácsadás van, ahol nem számítógéppel beszélünk számítógéppel, vagyis szerintünk fogyasztónak minősülünk.

Azt mondta, hogy hívjam fel a Békéltető Testületet, ők majd megmondják. Délután fel is hívom őket.

Amúgy tegnap mivel a bolt, mint írtam nem volt arra képes, hogy visszahívjon, csak 1 mondatban leírták, hogy az alaplapom
nem jött még vissza, megírtam nekik, hogy aug 25-én szerződést bontok velük. Ekkor már pont 2 hónapos lesz az ügy, és a legutóbbi
dátumtól, ami júl 20 is eltelt több, mint 1 hónap.

Erre nem reragáltak azóta se semmit, pedig már eltelt 24 óra.
Ariadne
Csere jelentéséről: nincs külön szó szerint leírva sehol, mivel ez teljesen magától értetődő, ha jogi szövegben használjuk ezt a fogalmat. Ha x márkájú alaplap helyett y márkájút, vagy 1000-es helyett 1200-asat kapok, akkor nem kicserélték, hanem szerződést módosítottunk, ugyanis az már egy másik termék. (Kék manós bögre helyett kék manós bögre még csere, de zöld manós bögre, kék zsiráfos bögre vagy kék manós tálka már nem.) Szerződésmódosításra viszont nem kötelezhetnek a fogyvéd jogszabályok alapján, csak cserére, tehát nem vagyok köteles elfogadni másmilyet.

Különösen akkor egyértelmű (szerintem) a dolog, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a legtöbb esetben lehet szükségem mondjuk kifejezetten arra a videókártyára, amit vettem. Mert mondjuk csak PCI-E foglalatú a jó, meg a kedvenc ölőslövős játékom csak az NVidia kártyákat szereti, és egyébként is az a kék színű hűtés meg a piros nyáklap az egyetlen alkalmas színösszeállítás a plexiloldalú házamba. biggrin.gif
Blade
(Ariadne @ 2007.08.08, 12:54) *

Csere jelentéséről: nincs külön szó szerint leírva sehol, mivel ez teljesen magától értetődő, ha jogi szövegben használjuk ezt a fogalmat.
...

Igen, ez egyértelmű, de hol van az leírva, hogy csak új termékre lehet cserélni, haszáltra, javítottra nem?
kirol
(Blade @ 2007.08.08, 13:43) *

(Ariadne @ 2007.08.08, 12:54) *

Csere jelentéséről: nincs külön szó szerint leírva sehol, mivel ez teljesen magától értetődő, ha jogi szövegben használjuk ezt a fogalmat.
...

Igen, ez egyértelmű, de hol van az leírva, hogy csak új termékre lehet cserélni, haszáltra, javítottra nem?

Hát igen, ez érdekelne engem is. Ha az az írás jogerős lenne, akkor gondolom nem lenne tele helyesírási hibával ellenben azzal, amit láthattatok.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.