[/quote]
A jó hír, hogy mivel 10000 Ft-nál drágább műszaki cikkről van szó, nem vagy köteles javított cserealaplapot elfogadni.
[quote name='kirol' post='27667' date='2007.08.07, 18:20']
Ez tuti? De erre vonatkozik az a kipirosozott rész náluk.
Mert ha ez így lenne, máris megoldódna a probléma, mert akkor ugye az enyémet se kellene megvárni amíg megjavítják, ugye ha nem kaphatok javítottat.
Szóval ez melyik törvényben van? Meg alapjában azt nem értem, hogy amit bekopiztam nagyker üzenetét/gariját az mennyire jogerős? Meghát én a vásárláskor megkaptam a garifeltételeket, ez a nagykeres hülyeséget meg csak most adták, de ugye rám az vonatkozik, amit ők adtak, nem. Aztán hogy ők mit csinálnak a nagykerrel az már nem az én dolgom, nem?
Na nem tudtam felhívni a Békéltető Egyesületet, mert mindkét szám Miskolcon azt mondta, előfizető nem kapcsolható. A pestin meg nem vették fel 15:55-kor, gondolom 16:00-ig dolgozhatnak azért.
lazurdeak
2007.08.08, 16:14
(kirol @ 2007.08.08, 17:01)

Meghát én a vásárláskor megkaptam a garifeltételeket, ez a nagykeres hülyeséget meg csak most adták, de ugye rám az vonatkozik, amit ők adtak, nem. Aztán hogy ők mit csinálnak a nagykerrel az már nem az én dolgom, nem?
Így van, amit nem kaptál meg vásárláskor, az nem része a szerződésnek. Szerintem a következő pont vág ide a Ptk-ból:
"205/B. § (1) Az általános szerződési feltétel csak akkor válik a szerződés részévé, ha alkalmazója lehetővé tette, hogy a másik fél annak tartalmát megismerje, és ha azt a másik fél kifejezetten vagy ráutaló magatartással elfogadta."
A nagykerrel való megállapodás az ő dolguk, nem a Tiéd.
(lazurdeak @ 2007.08.08, 17:14)

(kirol @ 2007.08.08, 17:01)

Meghát én a vásárláskor megkaptam a garifeltételeket, ez a nagykeres hülyeséget meg csak most adták, de ugye rám az vonatkozik, amit ők adtak, nem. Aztán hogy ők mit csinálnak a nagykerrel az már nem az én dolgom, nem?
Így van, amit nem kaptál meg vásárláskor, az nem része a szerződésnek. Szerintem a következő pont vág ide a Ptk-ból:
"205/B. § (1) Az általános szerződési feltétel csak akkor válik a szerződés részévé, ha alkalmazója lehetővé tette, hogy a másik fél annak tartalmát megismerje, és ha azt a másik fél kifejezetten vagy ráutaló magatartással elfogadta."
A nagykerrel való megállapodás az ő dolguk, nem a Tiéd.
Ez micsoda per 205/b?
Ariadne
2007.08.08, 17:11
(Blade @ 2007.08.08, 13:43)

(Ariadne @ 2007.08.08, 12:54)

Csere jelentéséről: nincs külön szó szerint leírva sehol, mivel ez teljesen magától értetődő, ha jogi szövegben használjuk ezt a fogalmat.
...
Igen, ez egyértelmű, de hol van az leírva, hogy csak új termékre lehet cserélni, haszáltra, javítottra nem?
Mondom nincs leírva így pontosan, hogy "csere az csak ugyanolyan", merthogy jogász emberek számára ez csak így értelmezhető. A használt, javított nem másik új termék, hanem egy használt javított. Másképp nem tudom leírni...
Csaba_20
2007.08.08, 17:56
Ariadne: A kérdés inkább arra vonatkozott itt már, hogy miért kötelesek csere esetén újat adni.Hírtelen egyébként én se tudom megmodani, de úgy gondolom a hibás teljesítésből következik, hogy csak új termékre lehet cserélni. Különben a PTK 309.§.(2) se nagyon kellene.
Lehet, hogy amit mondok nem jó.
DE(!) egyfelől az új / használt kérdés kapcsán: Egy új termék és egy használt termék számos dologban jogilag különbözik. De a várható élettartama, stb. is különbözik, tehát a számodra sem ugyanolyan.
Felmerül a kérdés, hogy az ugyanolyanra való csere az miért előírás, és miért kell ennek pont emiatt újnak is lenni. Hiszen ami tönkrement, használt volt, akkor hogyhogy az új az ugyanolyan?
Arról szól a dolog, hogy neked egy hibátlan, új terméket adtak el. Ha a garancia (jótállás, szavatosság) érvényes volt rá, akkor a hiba, vagy a hiba oka már akkor megvolt amikor te megkaptad.
Ergo: Nem az általad kért és kifizetett hibátlan új terméket kaptál, hanem ők hibásan teljesítettek. A rossz terméket ők visszakapják (te nem azt kértél) nem számolhatnak el amortizációt, használatot, stb. (ők okozták a kárt), és még mindig nem kaptad meg azt a hibátlan új eszközt amit megvették, tehát azzal még jönnek neked.
A csere egy hibás teljesítés után újabb kísérletet jelent a szerződésben vállaltak teljesítésére.
Ez a dolog logikája, ha jól értem
Ariadne
2007.08.09, 10:30
(Csaba_20 @ 2007.08.08, 18:56)

Ariadne: A kérdés inkább arra vonatkozott itt már, hogy miért kötelesek csere esetén újat adni.Hírtelen egyébként én se tudom megmodani, de úgy gondolom a hibás teljesítésből következik, hogy csak új termékre lehet cserélni. Különben a PTK 309.§.(2) se nagyon kellene.
A kereskedőnél új terméket vettem, ezért természetesen újat kell kapnom is. Nem ócskásnál vásárolt, elromlott használt cuccokról beszélünk, az más tészta lenne...
A csere egy hibás teljesítés után újabb kísérletet jelent a szerződésben vállaltak teljesítésére.
Elf ezt itt nagyon frappánsan megfogalmazta, erről van szó!
Sziasztok!
Adott 2 db elektromos fogkefe (Braun márka, 2 év garanciával). Az egyiknek a jótállása 2006 novemberében lejárt, a másikra még idén decemberig érvényes.
Mivel mindkettő elromlott, nem működött, így elvittem szervízbe. A szervíz elismerte a hibákat, és a garanciális fogkefe esetében cserélte is magát a fogkefe részét (az akkumulátorral minden ok) térítésmentesen.
Viszont! Rákérdeztem, az újból induló garancia időtartamára, de azt a választ kaptam, hogy a cserélt egységekre, részegységekre 2 év helyett már csak 1 év a jótállás!
A másik fogkefe - mivel nem garanciális (tudom van rá még egy év szavatosság, de a szervízbe hiába magyaráznám, úgy sem értik) - így vettem egy új fejegységet (10eFt alatt). Erre viszont már nincs jótállás, csak a 2 év szavatosság (persze azt mondták, hogy 6 hónap a garancia).
Szerintem viszont ha 2 év garancia van egy termékre és az a jótállás időtartama alatt elromik és így vmelyik részegységét cserélik, akkor arra újból indul a 2 év garancia. Tehát a garanciális fogkefét illetőén újból indulna a csere napjától a 2 éves jótállás.
A másik fogkefe esetében (már lejárt a 2 éves jótállás) is újra kellene indulnia? Előfordulhat az, hogy a Braun márka csak az csomagban vásárolt termékeire (jelen esteben az elektromos fogkefékre) vállal 2 év garit, a külön vásárolt egységekre már csak a 2 év szavatosság érvényes?
Kezdem kapisgálni... szóval az az indok az új termékre történő cserére, hogy ezzel állítják helyre a szerződéses állapotot.
(Ariadne @ 2007.08.09, 11:30)

Elf ezt itt nagyon frappánsan megfogalmazta, erről van szó!
Igen, de:
Ebbe nem számít az bele, hogy ha a vevő mondjuk fél évet sikeresen használta a terméket, ami elromlott? Az én értelmezésem szerint ilyenkor egy másik, működőképes, javítatlan, de fél évet használt eszköz még helyreállítaná a szerződéses állapotot, nem?
Ariadne
2007.08.10, 12:26
Nem, a magyar jogszabályokban kifejezetten nem kell megtéríteni az avulás, használat okozta értékcsökkenést. A "jótállásról" szóló EUs irányelvben is alapszabály, hogy nincs avulás, de lehetőség van ezzel ellentétes szabályozásra is - az államok nyilván nem tudtak megegyezni valamelyik irányba, hiszen egyes helyeken (pl. UK) van ilyen, máshol (mint nálunk) nincs.
Nálunk tehát az a szvsz szintén jól védhető megoldás van, hogy ha hibásan teljesített, újra próbálkozhat, az értékcsökkenést meg bebukja - kellett neki hibás terméket eladnia, így járt, ez egyfajta "büntetés" jellegű rendelkezés...
Az 1 ev kotelezo jotallasban ertelemszeruen csak ujat adhat. Node a +2 ev gyartoi gariban?
Blade: Nem véletlenül nincs ilyen módon való avultatás. Mondok pár szempontot.
1.) A fél év alatt van aki vigyáz a termékre, van aki nem. A kettő nem egyenértékű, és ezügyben ugye nagyon sok jogivta lenne. Ezért el kell dönteni, melyik fél érdeksérelmét tarthatjuk elfogadhatónak.
2.) Általánosan az a koncepció, hogy abból eredően, hogy a forgalmazó hibásan teljesít a fogyasztót nem érheti kár, hátrány hosszabb távon, viszont a forgalmazó a saját hibájáért vállalja a felelősséget tehát őt igen.
3.) Mindezek mellett, a jótállás célja nem csak az, hogy neked biztonságot adjon, hanem az is, hogy valóban megfelelő minőségű termék kerüljön a piacra.
Ha a megvett terméket félévente cserélik, és 3 év garanciás, akkor a 3 év után semmit sem fogod tudni valószínűleg használni, közben sem számíthattál rá, mert folyoton baj volt vele, ergo a termék szemét. Hiába járna jól a fogyasztó azzal, hogy a polgári jog engedélyezné az ilyet, de nyilvánvalóan rossz minőségű a termék. Rossz minőségű terméket jó minőségű termékként forgalomba hozni viszont tilos. Egészen pontosan: 50000 forint elkövetési érték alatt szabálysértés, afelett bűncselekmény, és az elkövetési érték nem feltétlenül a termék egységárát jelenti. Mivel a forgalomba hozásról intézkedni nem minden darab esetén külön intézkedik senki, ezért a nagyobb tételek értéke is meghatározó lehet.
Fontos, hogy a garancia egy vélelmet is jelent arról, hogy a termék idő előtti meghibásáodása egy gyártáskor meglévő hiba alatt kövekezett be. Az a gyártó, aki azt mondja, ez a vélelem hosszabb, mert az ő terméke olyan minőségű, hogy ki kell bírjon 3 évet, a szerződésben ezt vállalja. Ha a gyártási minőség olyan, hogy 2 évet bírt ki, akkor a termék már az eladáskor sem felelt meg az általa vállalt minőségi követelményeknek.
Na holnap felhívom a Békéltető Testületet, kíváncsi vagyok mire jutunk.
Közben megírtam már a boltnak, hogy aug. 25-én letelik a 2 hónap, és szerződést bontok velük.
Nem válaszoltak semmit. Én pedig ezt akkor beleegyezésnek vettem részükről is.
Ariadne
2007.08.13, 08:17
(kirol @ 2007.08.12, 13:37)

Na holnap felhívom a Békéltető Testületet, kíváncsi vagyok mire jutunk.
Közben megírtam már a boltnak, hogy aug. 25-én letelik a 2 hónap, és szerződést bontok velük.
Nem válaszoltak semmit. Én pedig ezt akkor beleegyezésnek vettem részükről is.
Elállásnak nevezik a dolgot, és nem kell hozzá a másik fél beleegyezése, egyoldalú nyilatkozat.
Na ott a Békéltető Testületnél azt mondták, ha cégnéven van, akkor csak perelhetek a bíróságon, náluk nem lehet mit csinálni.
Azt mondta péntekenként a megyei bíróságon van ingyenes panasznap, menjek el.
Hétfőn is hívtam a boltot, azt mondták megkérdezik mi van a nagykertől, mert ők most se tudtak semmit mondani. Azóta is hívnak.
Melyik országban van a legközelebbi Asus gyár, nem tudjátok?
Hihetetlen dolog történt tegnap délután.
Délután hívnak a boltból, hogy kicserélték az alaplapomat, lehet menni érte. Ráadásul egy Újra!
Nem semmi! Ez tartott 2 hónapig.
Jövő héten megyek úgyis le Pestre, így mostmár személyesen veszem majd át.
Ariadne
2007.08.17, 14:29
(kirol @ 2007.08.17, 09:09)

Délután hívnak a boltból, hogy kicserélték az alaplapomat, lehet menni érte. Ráadásul egy Újra!
Hú, micsoda jó napok vannak mostanában, nahát!

Gratula, de azért tartsd szárazon a puskaport, bontsd ki és nézd meg a lapot, tartozékok megvannak-e, nem tűnik porosnak, használtnak, na és persze új jótállási papírt is kell adniuk - új termék, új jótállás.
(Ariadne @ 2007.08.17, 15:29)

(kirol @ 2007.08.17, 09:09)

Hú, micsoda jó napok vannak mostanában, nahát!

Gratula, de azért tartsd szárazon a puskaport, bontsd ki és nézd meg a lapot, tartozékok megvannak-e, nem tűnik porosnak, használtnak, na és persze új jótállási papírt is kell adniuk - új termék, új jótállás.

Persze alaposan megnézem majd. De csak a lap lesz (remélhetőüleg!!) új, a tartozékok az eddigiek lesznek. Bár ez legyen a legkevesebb.
Na holnap megyek, kíváncsi vagyok.
Sziasztok! A garancia folytatása!
Szóval bementem a boltba ahol vásároltam az írót, kérdeztem mit tudnak nekem mondani, a válasz még mindíg az hogy nem tudnak semmit, mondtam az eladónak hogy akkor vagy fizessék vissza az árát vagy cseréjék ki. Mire az eladó hát egyiket se tudja teljesíteni!!! Azt mondta hogy csak a főnök engedéjezheti, mire én hívd fel a főnököd hát ő hétvégén nem éri utol. Azt monda nekem menjek vissza hétfőn de mondtam hogy nem mert most vagyok itt és nem Székesfehérvári vagyok most kérem azt ami megíllet. De nem adott semmit, elkértem a vásárlók könyvét és leírtam röviden az esetet. A következő lépésem viszont az lesz hogy megyek a fogyasztó védelemhez!!!!
Arra hivatkozott hogy mikor én a gépet vásároltam akkor az más cég volt, és az már megszűnt, a cég neve különben a Users kft a mostani neve a Users Crew kft. Azt mondta hogy nem ők a jogutódok és nem is tudják hogy kicsoda, de érdekes a dolog mert a régi dokumentumok közt még midíg szerepelek náluk, kérdem én ha ők más cég akkor hogy vagyok még mindíg az adatbázisukba??
Azt hittem hogy ez egy normális cég, mikor vettem a gépet én 160zer forintot hagytam nekik ott!
De úgy látszik hogy nekik nem fontos az hogy az eber vissza menjen bármit is venni!
És ezek szerint nekik az is megéri hogy 5-6 ezer forintér a fogyasztóvédelem kutakodjon náluk!
Nem tudom mi lesz a vége de ha egy mód van rá, megpróbálom kiharcolni az igazam!
Ja a cég neve Users Crew Kft. Székesfehérvár Kégl György u.10
Köszönöm a hozzászólásokat!
Jampi
Jarmina
2007.11.13, 21:25
Üdv!
Májusban vettem egy HP Laptopota, ami nemrég romlott el teljesen, elvittem a legközelebbi szervízbe hátha csak szoftergond, de az alaplap hibás. Az egy év garanciában még benne vagyok tehát, csakhogy a garanciajegyemet számlástól elfújta a szél...
Kérdés:
- A HP gyári szám alapján tartja számon a termékeit és vásárlóit? Ekkor a kisker. is köteles pótolni a garanciajegyet? Egyáltalán köteles-e pótolni a garanciajegyet, vagy egy 200.000 Ft-os laptopot elveszettem, mert nincs meg a garanciajegyem?
(Jampi @ 2007.11.12, 11:08)

Sziasztok! A garancia folytatása!
Es ehhez miert is kellett uj topik?

Es Jarminanak is

, mert egy kerdest csak egy topikban irunk le, nem pedig 2-3-4-be.
WindowsNT
2007.11.21, 13:02
Nyitottam egy topikot kimondott az optikai meghajtóknak.
Tavaly vettem egy ASUS DVD írót amely sajna nyár végén "rosszalkodott" és ezért elvittem az ASPECT Computer szervizébe (XIII. ker. Hegedűs Gyula utca), lényeg, hogy a szervizes elmondása szerint csak tisztítani kellett ez szinte majd egy kerek hónapos "munkafolyamatban" végezték el, sajnos nem csak annyi volt a hibája, hogy tisztítani kellett, (nem olvasta a dvd-et stb.) mert most megint el kellett vinnem a szervizbe újabban hibásan írta ki a cd-ket. Adolf Hitler annak idején örült volna, ha ilyen fejmosós/agymosós emberei lettek volna, ugyanis megpróbálták bemagyarázni, hogy előzőleg csak azért kellett tisztítani (szerintük) mert poros helyen használom és bóvli dvd-et cd-et használok stb, ezek nem igaz állítások, állítólag most is megjavították az igaz nem tisztítani kellet, hanem a hibás írására találtak gyógymódot.
Mivel én is benne vagyok a számtechben ezért tudom, hogy nem mindent lehet javítani, attól félek, hogy nemsoká lejár a jótállás és újra valami hibája lesz, vagy lehet egy gyári hibás verziót vettem.
A vásárlók könyve az ASPECT-nél nincs az önkormányzat jegyzője által hitelesítve, ezért beírni sem érdemes, kérdés mit lehet tenni?, hogy elismerjék a hibát és kicseréljék.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv
Elso korben jelezni a jegyzonek a problemat

Marmint, hogy nincs hitelesitve a vendegkonyv.
WindowsNT
2007.11.21, 19:19
(asdf @ 2007.11.21, 13:20)

Elso korben jelezni a jegyzonek a problemat :) Marmint, hogy nincs hitelesitve a vendegkonyv.
Köszi ez megvan már.
Üdv
(WindowsNT @ 2007.11.21, 13:02)

Tavaly vettem egy ASUS DVD írót amely sajna nyár végén "rosszalkodott" és ezért elvittem az ASPECT Computer szervizébe (XIII. ker. Hegedűs Gyula utca), lényeg, hogy a szervizes elmondása szerint csak tisztítani kellett ez szinte majd egy kerek hónapos "munkafolyamatban" végezték el, sajnos nem csak annyi volt a hibája, hogy tisztítani kellett, (nem olvasta a dvd-et stb.) mert most megint el kellett vinnem a szervizbe újabban hibásan írta ki a cd-ket. Adolf Hitler annak idején örült volna, ha ilyen fejmosós/agymosós emberei lettek volna, ugyanis megpróbálták bemagyarázni, hogy előzőleg csak azért kellett tisztítani (szerintük) mert poros helyen használom és bóvli dvd-et cd-et használok stb, ezek nem igaz állítások, állítólag most is megjavították az igaz nem tisztítani kellet, hanem a hibás írására találtak gyógymódot.
Mivel én is benne vagyok a számtechben ezért tudom, hogy nem mindent lehet javítani, attól félek, hogy nemsoká lejár a jótállás és újra valami hibája lesz, vagy lehet egy gyári hibás verziót vettem.
A vásárlók könyve az ASPECT-nél nincs az önkormányzat jegyzője által hitelesítve, ezért beírni sem érdemes, kérdés mit lehet tenni?, hogy elismerjék a hibát és kicseréljék.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv
Nos. Optikai meghajtót manapság nem javítanak, hacsak nem Blue Ray íróról van szó.
Akkor követted el a hibát, amikor nem a forgalmazóhoz vitted vissza, hanem a szervízhez: ezzel implicite javítást KÉRTÉL. A szervizesek meg - mivel ők a bullshiteléshez és a javításhoz értenek - bullshiteltek téged, mert dolgozni nem szeretnek.
Egyébként a javítás időtartalmával meg kell hosszabbodnia a garanciának az egész javított készülékre, a javított alkatrésznek a garanciája újraindul - de a gyakorlatban egy optikai meghajtó maga egy alkatrész.
Első körben vidd vissza oda, ahol vetted, és minden további nélkül kérj cserét. Jobb helyeken levesznek egy újat a polcról, kapsz egy új garijegyet, és már kész is. Rosszabb helyen esetleg ott kell hagynod egy hétre, amíg bevizsgálják, hogy tényleg rossz-e, és csak utána kapsz másikat... olyanról még nem hallottam, hogy bárki ilyet javíttatott volna.
WindowsNT
2007.11.23, 13:45
[/quote]
Nos. Optikai meghajtót manapság nem javítanak, hacsak nem Blue Ray íróról van szó. :D
Akkor követted el a hibát, amikor nem a forgalmazóhoz vitted vissza, hanem a szervízhez: ezzel implicite javítást KÉRTÉL. A szervizesek meg - mivel ők a bullshiteléshez és a javításhoz értenek - bullshiteltek téged, mert dolgozni nem szeretnek. :devil:
Egyébként a javítás időtartalmával meg kell hosszabbodnia a garanciának az egész javított készülékre, a javított alkatrésznek a garanciája újraindul - de a gyakorlatban egy optikai meghajtó maga egy alkatrész.
Első körben vidd vissza oda, ahol vetted, és minden további nélkül kérj cserét. Jobb helyeken levesznek egy újat a polcról, kapsz egy új garijegyet, és már kész is. Rosszabb helyen esetleg ott kell hagynod egy hétre, amíg bevizsgálják, hogy tényleg rossz-e, és csak utána kapsz másikat... olyanról még nem hallottam, hogy bárki ilyet javíttatott volna. :blink:
[/quote]
No ezt a szót, hogy "bullshiteltek" mit jelent?
Sikerült végül is tegnap hoztam el és persze a "vendégkönyvbe" is tettem megint egy bejegyzést, de amikor hazafelé mentem kellemes meglepetés ért, kíváncsi voltam, hogy kívülről látni e valamit és igen lehetet látni valamit méghozzá nekem ASUS 1608PS íróm volt és egy 1814-es volt a dobozban, otthon betettem és beigazolódott valóban 1814-es adtak, ugyanis a belét cserélték ki a az acéltok ugyanaz maradt.
Ezt a Auchanban vettem és ez volt szervizként feltüntetve és nem sikerült kiderítenem, hogy hová küldik tovább, mert nem ők csinálták, hanem valami ASUS szervizbe küldték tovább.
Azzal magyarázták, hogy, ha 500 ft-ért lehet javítani akkor nem cserélik ki, de végül is cserélték, de a garancia csak a javítás időtartamával hosszabbodott meg aminek kevésbé örülök.
Én is így tudtam, hogy nem javítják, de megpróbáltak hülyének nézni ezért írtam a fejmosást.
Lehet kellene követelni rajtuk az újboli egy év garit?.
Ja nem blu ray.
Köszi a választ.
Üdv: Windows NT
(WindowsNT @ 2007.11.23, 13:45)

No ezt a szót, hogy "bullshiteltek" mit jelent?
Rád nem használnám, ugyanis ez egy elég durva angol kifejezés arra, hogy "kamuzik". Bullshit=hazugság, kamu Bullshitting someone="megvezetni" valakit, "beadni" valakinek valamit
(WindowsNT @ 2007.11.23, 13:45)

Sikerült végül is tegnap hoztam el és persze a "vendégkönyvbe" is tettem megint egy bejegyzést, de amikor hazafelé mentem kellemes meglepetés ért, kíváncsi voltam, hogy kívülről látni e valamit és igen lehetet látni valamit méghozzá nekem ASUS 1608PS íróm volt és egy 1814-es volt a dobozban, otthon betettem és beigazolódott valóban 1814-es adtak, ugyanis a belét cserélték ki a az acéltok ugyanaz maradt.
Azzal magyarázták, hogy, ha 500 ft-ért lehet javítani akkor nem cserélik ki, de végül is cserélték, de a garancia csak a javítás időtartamával hosszabbodott meg aminek kevésbé örülök.
Szóval papíron javítottak, gyakorlatban cseréltek... jó trükk. De a javított alkatrésznek (a fém házon belüli rész) így is meghosszabbodott a garanciája... viszont erről te külön papírt nem kapsz, hanem legközelebb a javítást igazoló papírral menj garanciát érvényesíteni (amin remélhetőleg fel van tüntetve, hogy mit csináltak vele).
Ja, és drukkolok neked, hogy új belet kapott az íród, nem egy másik rossz 1814-est raktak bele...
Azt tudom javasolni, hogy a számítógép alkatrészkeket inkább kiskereskedőtől, "ócskavasastól" szerezd be. Ha adhatok tippet, én a Surielt javaslom, ők velem mindíg korrektek és barátságosak voltak... de az Aqua és az Amp se hagyott eddig cserben. Óvakodj a Mistraltól!
WindowsNT
2007.11.23, 15:10
Hát igen remélem nem egy rossz 1814-esét rakták bele. Sajnos semmilyen alkatrés és semmi nincs egyáltalán feltüntetve, de lehet, ha megint arra járok akkor lehet bemegyek és követelni fogom, hogy a szerviztől szedjék ki, hogy mit is cseréltek benne mert valóban kellene lenni egy listának, hogy mit és miért cseréltek benne.
Sajnos nagyon szemetek az ASPECT-nél.
Amiket ajánlottál csak az Aquát ismerem itt a moszkva téri üzletben nagyon kedvesek, valaki megkért, hogy bővítsem a gépét memóriát kellet bele venni és beszámították a régit amit kb három héttel (régebben volt még tavaly) ezelőtt tőlük vettem, hogy ugyanaz legyen a kettő dualba, kedvesek és rendesek. A Mistralról én is sokat rosszat olvastam.
Szerintem itt politikai vonzata is van a dolognak és lakossági nyomás is kellene a politikusokra nézve, hogy változtassanak a fogyasztóvédelmet érintő rendeleteken, hogy ne tudjanak visszaélni a szervizek és becsapni a vevőt.
Másik sajnos minden számtech cucc kb két-két és fél év és annyi, most cseréltem alaplapot és teljes platformot miatta, mert a cca két és fél éves ráadásul nem is nonames alaplap elszállt, ezelőtt szintén egy PIOONER dvd író (ASUS előtt volt) adta meg magát méghozzá egy év egy hónap jótállás lejárt és kész, ja és nem ipari méretekben írok dvd-t, most a szintén nem nonames (Chieftech) tápegység rendetlenkedik ezt is ki kell cserélni majd.
Mivel mindent kínjába gyártanak a rizsföld szélén álló üzemekbe hajtják be a rizsföldekről az embereket hardvereket gyártani, sajnos ezért megy minden tönkre, szóval kezdem észrevenni, hogy talán a nonames cucc is jó lenne mert legalább olcsó, ha bekotlik és nem sajnálja úgy az ember.
Köszi a válaszokat.
Üdv.
U.i: Köszi a szómagyarázatot.
(WindowsNT @ 2007.11.23, 15:10)

Szerintem itt politikai vonzata is van a dolognak és lakossági nyomás is kellene a politikusokra nézve, hogy változtassanak a fogyasztóvédelmet érintő rendeleteken, hogy ne tudjanak visszaélni a szervizek és becsapni a vevőt.
Én szkeptikus vagyok a politikával kapcsolatban, de ha úgy gondolod, hogy ezzel lehet változtatni,akkor kezdhetsz lobbizni...

Másik sajnos minden számtech cucc kb két-két és fél év és annyi, most cseréltem alaplapot és teljes platformot miatta, mert a cca két és fél éves ráadásul nem is nonames alaplap elszállt, ezelőtt szintén egy PIOONER dvd író (ASUS előtt volt) adta meg magát méghozzá egy év egy hónap jótállás lejárt és kész, ja és nem ipari méretekben írok dvd-t, most a szintén nem nonames (Chieftech) tápegység rendetlenkedik ezt is ki kell cserélni majd.
Mindennel ez a tapasztalatom, nem csak az ócskavassal...
Egyébként az én DVD írómat már kétszer kellett cserélni, mert egyre több DVD-t rontott el (a végén már 50%-ban), és a 3. is éppen bekrepálni készül... tegnap már egyáltalán nem tudtam vele CD-t írni. Már lassan sajnálom a forgalmazót... ők mindíg elsőre cseréltek, nem pont ugyanarra a márkára, hátha jobb lesz... de úgy tűnik, mintegyik ugyanolyan tréh.
WindowsNT
2007.11.28, 16:54
(Blade @ 2007.11.28, 11:44)

Én szkeptikus vagyok a politikával kapcsolatban, de ha úgy gondolod, hogy ezzel lehet változtatni,akkor kezdhetsz lobbizni... :blink:

Mindennel ez a tapasztalatom, nem csak az ócskavassal...
Egyébként az én DVD írómat már kétszer kellett cserélni, mert egyre több DVD-t rontott el (a végén már 50%-ban), és a 3. is éppen bekrepálni készül... tegnap már egyáltalán nem tudtam vele CD-t írni. Már lassan sajnálom a forgalmazót... ők mindíg elsőre cseréltek, nem pont ugyanarra a márkára, hátha jobb lesz... de úgy tűnik, mintegyik ugyanolyan tréh. :ermm:
Na akkor legalább tudom, hogy másnak is gondjai vannak a számtech cuccokkal.
Itt csak az a legnagyobb baj, hogy ha márkásat vesz az ember akkor sincs biztonságban, nem tudom, hogy nyugatabbra tőlünk, hogy intézik az ilyen ügyeket, de van elképzelésem (garis intézésre gondolok).
(WindowsNT @ 2007.11.28, 16:54)

Na akkor legalább tudom, hogy másnak is gondjai vannak a számtech cuccokkal.
Itt csak az a legnagyobb baj, hogy ha márkásat vesz az ember akkor sincs biztonságban, nem tudom, hogy nyugatabbra tőlünk, hogy intézik az ilyen ügyeket, de van elképzelésem (garis intézésre gondolok).
Nem tudom, mi a gondod a garanciális szabályokkal: szerintem ha ismered a jogaidat, és kerülöd a kifejezetten rossz forgalmazókat, akkor nincs nagyobb gond.
Lehet, hogy nyugatabbra kevesebb a problémás forgalmazó, nem tudom... de a cucc pont ugyanolyan ott is.
WindowsNT
2007.12.05, 19:08
Elintéződött!!!
Tegnap mentem a postára mert jött egy tértivevényes ajánlott levél az ASPECT-től, tartalma, hogy megvizsgálták az ügyemet és kicserélik a javított írómat, ez ma meg is történt és örülök is neki remélem az újjal nem lesz probléma.
Hogy mi a gondom a szabályokkal, lehet azzal semmi, de látom először packáznak az ügyféllel, ezt tapasztaltam már amikor az útválasztó is bekrepált először ott is eljátszották a javítást aztán nemsokára másodszorra is viszontláttuk egymást a szervizben, másodszorra cserélték ki.
Szóval miért kell "javítást" színlelve elsőre visszadobni, hogy semmi baja?, miért nem lehet elsőre kicserélni?, itt jegyzem meg, hogy sajna a számítástechnikában nem azonnal jön elő a hiba, nincs mit tenni tesztelni kell és próbálgatni talán több időráfordítással ez meg is valósulna, de így nem, hogy szervizes bedugja összekapcs és kész jó náluk nem jelentkezett a hiba.
Miért gond ez, egyrészt bosszúság főleg aki munkahelyéről jön késő este, de annak is bosszúság aki másként dolgozik a lényeg az utazási költség is tetemes ma már, nekem négy vilijegy kellett ehhez az akcióhoz azaz mivel két alkalommal mentem 8 azaz nyolc az annyi mint =1840 és a mai csereakcióval együtt 2760 forint (bérletet nem tudom kihasználni ezért nincs) szóval ez a legfőbb gond, főleg akinek több jegy kell vagy vidéki és nincs bérlete.
Másrészt hozzáállás kérdése is a szervizek részéről, hogy talán nem kellene packázni a vevőkkel, mert ez nemcsak a szerviz szempontjából rossz, de az eladó cégnek sem tesz jót.
.NetRolller 3D
2009.08.11, 14:44
Tavaly ősszel vettem egy cégtől (a nevét még nem írom ki - ha az ügy nem rendeződik, publikálom) egy LG GH22LS30 DVD-írót, mely idén júliusban hibásnak bizonyult (nem olvassa az írott +R DL lemezeket, még a saját maga által írott, más meghajtóban olvashatókat sem). Visszavittem, az eladó koszos lencsére gyanakodott, de nem sikerült megtisztítania, ezért visszaküldte a nagykernek, "néhány napon belül elkészül" megjegyzéssel. A "néhány nap" végül egészen mostanáig húzódott, amikoris kiderült, hogy az író javíthatatlan, ráadásul ezt a típust már nem tudják beszerezni (csak Lightscribe nélküli társát, a GH22NS30-at), tehát visszakapom a pénzt. Igenám, de az eladó csak a nettó árat akarja visszaadni, ráadásul 25%-os áfával számol, pedig a vásárlás idején az áfakulcs még 20% volt - sőt, a 25%-os áfát úgy számolja, hogy a bruttó árból 25%-ot vesz le! (Egy kis matek: a bruttó árnak, vagyis a nettó ár 125%-ának a nettó ár 25%-a nem 25, hanem 20%-a, mivel 0,25/1,25 = 0,2 != 0,25.) Vagyis a tényleges vételárnak csak háromnegyedét akarja visszaadni.
Kérdés:
-Valóban csak a nettó árat vagyok jogosult visszakövetelni?
-Ha igen, nem a vásárláskori áfakulccsal kéne számolniuk? Nekem bűzlik, hogy annak idején az általam befizetett összeg 84%-át (20%-os áfa) kapta a cég, de csak 80%-át (25%-os áfa - pláne, ha 75%-át, az 33%-os áfa lenne!) akarják visszaadni, különösen hogy a különbözetet nem kellett az adóhivatalnak befizetniük... (Tudtommal visszamenőleges áfaemelés nem volt.)
-Ha valóban a mostani áfakulccsal kell számolni, akkor milyen jogon számol 75%-os visszafizetendő összeggel az eladó? (Ismételten "25%-os" áfa esetén a bruttó ár a nettónál 25%-kal lesz magasabb, de az áfa a bruttó árnak csak 20%-át teszi ki, tehát a visszafizetendő összeg 80%, és nem 75 - kamatos kamatszámítás!)
-És végül: hova forduljak?
L_Matyi
2009.08.11, 16:08
(.NetRolller 3D @ 2009.08.11, 15:44)

Kérdés:
-Valóban csak a nettó árat vagyok jogosult visszakövetelni?
-És végül: hova forduljak?
- Nem, a bruttó árat kell, hogy visszakapjad. A szerződés előtti állapotot kell visszaállítani, miszerint neked volt X pénzed neki meg egy DVD írója.

- Fogyasztóvédelem, de előbb írjál be a vásárlók könyvébe, az azért már hatásos szokott lenni, arra 30 napon belül válaszolnia kell.
.NetRolller 3D
2009.08.11, 18:01
Milyen jogszabályra hivatkozzak?
lazurdeak
2009.08.12, 04:48
(.NetRolller 3D @ 2009.08.11, 19:01)

Milyen jogszabályra hivatkozzak?
Polgári Törvénykönyvre. Egy mintát találsz a következő fórumban Captain Crash-től:
Elállás és fizetési felszólításTermészetesen a bruttó összeget kell visszakövetelni, ahogyan L_Matyi is írta.
Sajna valoban nem elerheto a termek (es hasonlo sem az lg-tol). Ez esetben neked termeszetesen vasarlaskori teljes osszeg jar vissza. Ha erre nem hajlik, kered a vasarlok konyvet, abba leirsz mindent -szamlarol meg most csinalsz egy masolatot-, gondolom atvetelnel nem irt jegyzokonyvet, ird bele azt is nyugodtan. Egy pldany a tied, masolata mehet bejelentes formajaban az NFH-hoz.
(egyebirant meg nem ertem az egeszet, beszelunk itt maximum 1000-1500 forint kulonbsegrol, aki ekkora szarrago az minek kereskedik?)
Captain Crash
2009.08.17, 20:33
A legtöbb kereskedő nem ismeri a fogyasztókat megillető jogokat és a kereskedelemben megszokott stílusban kezeli a fogyasztóit is. Egyetértünk abban, hogy ez nem helyes.
A jelzővel, amivel illetted a kereskedőt azonban nem.
.NetRolller 3D
2009.08.19, 16:00
Jegyzőkönyvet írt átvételnél, valamint átvételi elismervényt is adott. Ez talán meglepő... :-)