Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Pénzváltás
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
lajszlo
Az lenne a kérdésem, hogy pénzváltáskor vajon kötelező-e alkalmazni a forintkerekítési szabályokat? Arra az esetre gondolok, amikor én adom a valutát, a kereskedő pedig a forintot. Egy konkrét cégnél szoktam váltani, és mindig lefele kerekítenek (tehát pl. a 4-re végződő összeget 0-ra), de nem tudom, hogy erre érvényes-e a kerekítési jogszabály, mert az úgy kezdődik, hogy "kézpénzzel, forintban történő kifizetés esetén", ami jelen esetben nem áll fent, hiszen valutával fizetek. Ilyenkor mi van, úgy kerekítenek, ahogy akarnak?
lazurdeak
(lajszlo @ 2009.08.19, 11:08) *

Az lenne a kérdésem, hogy pénzváltáskor vajon kötelező-e alkalmazni a forintkerekítési szabályokat? Arra az esetre gondolok, amikor én adom a valutát, a kereskedő pedig a forintot. Egy konkrét cégnél szoktam váltani, és mindig lefele kerekítenek (tehát pl. a 4-re végződő összeget 0-ra), de nem tudom, hogy erre érvényes-e a kerekítési jogszabály, mert az úgy kezdődik, hogy "kézpénzzel, forintban történő kifizetés esetén", ami jelen esetben nem áll fent, hiszen valutával fizetek. Ilyenkor mi van, úgy kerekítenek, ahogy akarnak?

Nagyobb bajod sose legyen. Szerintem nem kell jogszabály, megmondod, hogy kérsz még öt forintot, és 95% eséllyel meg fogod kapni, mert ekkora összeggel nem fognak vacakolni. Ha mégis, akkor döntsd el, hogy megéri-e neked ekkora összeg miatt máshová menni vagy beírni a Vásárlók Könyvébe.
lajszlo
(lazurdeak @ 2009.08.19, 11:49) *

Nagyobb bajod sose legyen. Szerintem nem kell jogszabály, megmondod, hogy kérsz még öt forintot, és 95% eséllyel meg fogod kapni, mert ekkora összeggel nem fognak vacakolni. Ha mégis, akkor döntsd el, hogy megéri-e neked ekkora összeg miatt máshová menni vagy beírni a Vásárlók Könyvébe.

Bocs, de nekem itt most nem az a lényeg, hogy ki tudom-e harcolni magamnak az 5 forintot, hanem hogy elvileg, a jogi szabályozás szerint jár-e, vagyis hogy igazam van-e vagy sem. Ja, egyébként eddig próbáltam hívni a fogyasztóvédelmi tanácsadó irodát és az FVH regionális irodáját, de sehol sem voltak képesek válaszolni a kérdésre (mindkét helyen "nem tudom pontosan, de szerintem..." kezdetű választ adtak, ráadásul a két helyen pont ellentéteset), szóval ha van ötleted, hogy hol lehetne még érdeklődni, kinek lehetne írni, azt is megköszönném.
Mozigépész
Mert a valutaváltás nem fogyasztóvédelem, hanem PSZÁF dolog.
Kerekítési szabályt a Magyar Nemzeti Bank adta ki a forint kerekítésére, erről ITT olvashatsz.
Ha ezt veszem alapul, számitáskor forint alap van, ha ezt utalják forint alapon kell, ha kifizetik, mivel nem létezik 1, 2 Ft, ezért 5 Ft-ra kell kerekíteni.
"az 1-re, 2-re végződő összegeket lefelé, 0-ra;
a 3-ra, 4-re végződő összegeket felfelé, 5-re;
a 6-re, 7-re végződő összegeket lefelé, 5-re;
a 8-ra, 9-re végződő összegeket felfelé, 0-ra kell kerekíteni "
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.