wrenata
2004.11.03, 21:07
Kedves Valaki, aki tud nekem segíteni!
Még új vagyok ezen a honlapon, de felháborodásomat szeretném közzétenni. Ma férjemmel, kb. két évnyi hosszas spórolás után elindultunk, hogy bútort vásároljunk. Nappali szobánkat szeretnénk berendezni. Most éppen ülőgarnitúrát kerestünk, találtunk is 238 ezer forintért. Az üzletben közölték, hogy fél év jótállást kaphatunk a fent említett bútorra. Elmentünk egy másik helyre, ahol ugyanez a bútor már 278 ezer forint volt. Itt az eladó minősíthetetlen stílusban beszélt velünk, s amikor a garanciára kérdeztem, közölte, hogy fél év. Ezt én igencsak furcsálltam. Erre ő mondta, hogy még én ÖRÜLJEK, mert ők nem lennének kötelesek adni.
Nos, én utánanéztem, és sajnos úgy tűnik, valóban nem. Csak kérdezem én, hogy van az, hogy valamire kiadok negyedmillió forintot, és nem jár rá garancia, vagy ha a gyártó igen jóindulatú, akkor egy fél év!? Ha veszek egy pár cipőt 10-20 ezer forintért, arra két év van, erre meg semmi? Hiszen rugós, ágygépe van, szövete van, ami ugyebár igen könnyen tönkremehet. Egyébként pesszimizmusom nem alaptalan, hiszen egyik családtagom két évvel ezelőtt vásárolt hasonló bútort, hasonló paraméterekkel. A szövetért 5% felárat fizetett. A garancia a bútorra 5 év, a szövetre két év volt. Másfél év, abszolút rendeltetésszerű használat után (ültek rajta csupán) a szövet kibolyhozódott. Reklamációjára a gyártó úgy reagált, hogy ők a szövetet AJÁNDÉKBA kapták, holott a szerződésben feketén-fehéren ott van a felárról szóló rész. A kereskedő azt javasolta, hogy írjon a gyártónak egy szívhez szóló levelet, mert akkor talán (!) orvosolják a problémát. A bútorra több, mint három évig spóroltak (ahogyan mi két évig)! Hol van itt az igazság? Vagy én vagyok túl naív? Engem azonban mégis felháborított. Most nézelődöm tovább, hátha találok olyan kereskedőt, aki megszán és ad némi garanciát...
Elnézést kérek a hosszú megnyilvánulásért, és ha esetleg valakit untattam, én azonban mégis tanulságosnak találom a történetet! Még jó, hogy európai polgár lehetek....
A felháborodás jogos, de a háttér egy része igaz, kötelező jótállás tényleg nincsen a bútorokra.
Szavatosság azonban van. Szerintem egyértelmű, hogy a bútor tartós fogyasztási cikk, ezárt arra 3 év jótállás van. Avval, hogy egy cég fél évet vállal, nem tett semmit, hiszen a szavatosság első fél éve ugyanazon jogokat biztosítja (a 3 napos csere kivételével) mint a jótállás.
A cégek adnak önkéntes jótállást, s nem egy áruházat - gyártót - ismerek, akik akár 10 év jótállást is adnak egy ülőgarnitúrára. Nézzetek körül az északi termékek területén:)
Én nem vennék ilyen rövid jótállással bútort ennyi pénzért, de mint azt fentebb említettem, a vásárló keze nincsen elengedve, csak a szavatossági ügyintézés esetén a vásárlónak több dolga akad, nehezebb a kereskedői ellenállás esetén javíttatni, főleg cserélni.
wrenata
2004.11.08, 16:50
Kedves FVF!
Válaszodat nagyon köszönöm! Azóta is nézelődtünk, de eddig sajnos a max. jótállás 1 év volt. Még folytatjuk, hátha szerencsével járunk. Én a szavatosságnak is örülök, hiszen akkor (még ha utána is kell járnom), azért van a kezemben valami. Egyébként ez esetben mit jelent az általad említett macerásabb ügyintézés? Ezt már csak kíváncsiságból kérdezem, remélem, nem kell majd ezzel foglalkoznom, és tartós, jó minőségű bútort sikerül majd vásárolnunk.
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Renáta
Shia-ko
2004.11.08, 16:55
Neked kell szakvéleményt kérjél, és fizetned, hogy valóban gyártási hibás-e.
Bizony. Tudtommal mi vagyunk a legolcsóbb bevizsgáló, s a komplett bútor 16 000+ÁFA, a részegység 6000+ÁFA. Ezek így szabálytalan árak, csak eddig mindig cégek voltak a megrendelőink, s ők ÁFA-s bontásban kérték az árat. Hivatalosan persze 20000 meg 7500:)
A szolgáltatók egy része sokszor azt hiszi, hogy a szavatosság rájuk nem hárít kötelezettségeket, ennek megértése is időt igényel. Nézzétek meg az általam sugallt áruházat is!!!
wrenata
2004.11.10, 17:50
Sajnos ettől akkor mégsem lettem boldogabb! De mindkettőtöknek nagyon köszönöm a felvilágosítást!
Kedves FVF!
Az általad "sugallt" áruházat már megnéztük, de sajna nincs olyan bútor, ami a mi elképzeléseinknek megfelelne.

( Mi egy 3-2-1-es garnitúrát szeretnénk, aminek a 3-as része nyitható, és ágyneműtartós. Ezek után már csak reménykedni merek, hogy ne rossz minőségű bútort vegyünk.
Mindegy, majdcsak megoldjuk. Mégegyszer köszönöm!
Üdvözlettel:
Renáta
Kisebb áruházak esetében meg lehet próbálni alkudozni, avval az érvvel, hogy Ti megvennétek, mert jobban tetszik, mint egy hasonló, de ők adnak 5 év garanciát. Amennyiben egy kisebb bolt üzletvezetőjével ezt megbeszéled, lehet, hogy változtat a gyakorlatán:)