Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Kéményseprés
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
Graver
Most már évek óta bosszant ez a téma, azért hozom fel, mert idén is megjelent a kéményseprő a családi házunknál, hogy beszedje a "füstadót". Én csak annak hívom, mert egy olyan szolgáltatásért kell fizetnem minden évben, amit nem kértem, nem veszek igénybe és nem is végeznek el. Mert van ugyan a házon egy kémény, de nem használjuk, mivel parapetes gázcirkónk van. Nem mintha a kéményseprő olyan nagyon be akarna jönni, hogy csináljon is valamit. Csak beszedi a pénzt, aztán elmegy. Tudom, hogy a kötelező kéményseprést rendelet szabályozza, de én ezt akkor is nonszensznek tartom. Milyen alapon fizessek a semmiért? A saját biztonságom érdekében - mondják. Ha vagyok olyan hülye, hogy eldugult, rossz kéményt használok és megfulladok emiatt, kinek, mi köze hozzá?
Akkor jöjjön a kéményseprő, ha hívom. Mert ezen az alapon a fodrásznak is fizetnem kéne évente akkor is, ha nem megyek el hajat vágatni, csak azért, mert nő a hajam...
Szóval ez nekem a jónép lehúzásának tűnik, összegtől függetlenül. A semmire 2 Ft-ot is sajnálok.
lazurdeak
(Graver @ 2009.08.14, 16:27) *

Most már évek óta bosszant ez a téma, azért hozom fel, mert idén is megjelent a kéményseprő a családi házunknál, hogy beszedje a "füstadót". Én csak annak hívom, mert egy olyan szolgáltatásért kell fizetnem minden évben, amit nem kértem, nem veszek igénybe és nem is végeznek el. Mert van ugyan a házon egy kémény, de nem használjuk, mivel parapetes gázcirkónk van. Nem mintha a kéményseprő olyan nagyon be akarna jönni, hogy csináljon is valamit. Csak beszedi a pénzt, aztán elmegy. Tudom, hogy a kötelező kéményseprést rendelet szabályozza, de én ezt akkor is nonszensznek tartom. Milyen alapon fizessek a semmiért? A saját biztonságom érdekében - mondják. Ha vagyok olyan hülye, hogy eldugult, rossz kéményt használok és megfulladok emiatt, kinek, mi köze hozzá?
Akkor jöjjön a kéményseprő, ha hívom. Mert ezen az alapon a fodrásznak is fizetnem kéne évente akkor is, ha nem megyek el hajat vágatni, csak azért, mert nő a hajam...
Szóval ez nekem a jónép lehúzásának tűnik, összegtől függetlenül. A semmire 2 Ft-ot is sajnálok.

Hozzászólásod több kérdést vet fel, melyekre megpróbálok külön válaszolni.

1. Szükséges-e a kötelező kéményseprés, vagy úgy kell annak, aki nem vigyáz magára?
2. Kell-e ellenőrizni a nem használt kéményeket? Jár-e díj az el nem végzett munkáért?
3. Ki fizesse a kéményseprést?
4. Ki végezze el a kéményseprést?

1. "Ha vagyok olyan hülye, hogy eldugult, rossz kéményt használok és megfulladok emiatt, kinek, mi köze hozzá?"
A veszélyes berendezések üzemeltetője felelős a berendezés biztonságáért. Sok esetben saját magad veszélyeztetése is tilos (ezért üldözik a kábítószerfogyasztást, ezért nem kapsz orvosi vény nélkül bizonyos gyógyszereket...). Mások életének, egészségének sőt sokszor nyugalmának veszélyeztetése pedig főleg nem megengedett (ezért lehet csak jogosítvánnyal vezetni, ezért kellenek mindenféle engedélyek pl. egy gyár alapításához.
A legtöbb házban többen laknak, de aki egyedül él, annak is lehetnek éppen vendégei akkor amikor egy szénmonoxid mérgezés történik. Ezért szó sincs arról, hogy csak te fulladhatsz meg egy rosszul szelelő kémény miatt.
Egy eldugult kémény nem csak fulladást, de tüzet is okozhat, amely esetleg már nem csak a te házadat érinti.
Vedd továbbá figyelembe, hogy ha meghalsz, az valóban a te bajod, de ha kis családoddal súlyosan megbetegszel és évekig gyógykezelni kell, azt az állam (értsd: az adófizetők, köztük én is) pénzeli. Közben kapod a táppénzt, szintén a többiek zsebéből. Tehát van közünk ahhoz, ha gondatlanságból ártasz magadnak.
Nem tartanám szükségesnek a kötelező kéményseprést. ha olyan társadalomban élnénk, ahol mindenki 100%-ig felel az általa okozott károkért: ha nincs felelősségbiztosítása, akkor a teljes vagyonával és minden jövedelmével. (Pl. a baleset okozója fizetné az összes áldozat gyógykezelését és kiesett jövedelmét, ha erre a saját jövedelméből nem képes, akkor a vagyona elkobzásával, ha vagyona sincs, akkor akár élete végéig tartó kényszermunkával.)
Jelenleg azonban Magyarország nagyon messze van ettől a modelltől, ezért a kötelező kéményseprést ésszerűnek tartom.

2. "Mert van ugyan a házon egy kémény, de nem használjuk, mivel parapetes gázcirkónk van. Nem mintha a kéményseprő olyan nagyon be akarna jönni, hogy csináljon is valamit. Csak beszedi a pénzt, aztán elmegy."
Ebben nem vagyok teljesen biztos, de úgy tudom, hogy ha egy kéményt egyáltalán nem használsz, azt nem kell ellenőriztetni. (Miért is kellene, ha nem jelent veszélyt?) Viszont gondoskodnod kell róla, hogy valóban ne legyen használható (be kell falazni a nyílásait) és ezt be kell jelenteni az illetékes hatóságnál. Érdeklődj utána, hogy hol kell ez ügyben eljárnod, és mik a pontos feltételek. Ekkor már a következő évi díjat meg is takarítottad.
Azt viszont jogellenesnek és felelőtlenségnek tartom, hogy a kéményseprő a beszedett díjért nem végzi el a munkáját. Ha a kémény még létezőként van nyilvántartva, akkor be kellene mennie a házba és legalább azt megnéznie, hogy továbbra is használaton kívül van-e.
Ha gondolod, jelentsd be a kéményseprést végző vállalatnál, hogy szerinted az illető nem megfelelően végzi a munkáját.

3. "megjelent a kéményseprő a családi házunknál, hogy beszedje a "füstadót" ... "ez nekem a jónép lehúzásának tűnik, összegtől függetlenül."

Miután leírtam, hogy miért szükséges a kémények rendszeres ellenőrzése, valamint, hogy tudomásom szerint csak a használt vagy használható kéményeket kell ellenőrizni, felmerül a kérdés, hogy kinek kellene ezt fizetnie. Valóban adóról van-e szó?

Adónak azt nevezem, ha az állam kényszerrel átcsoportosít vagyont vagy jövedelmet. Ennek célja lehet állami feladatok ellátása (pl. a rendvédelem fenntartására, oktatásra), vagy - manapság ez a jellemzőbb - szociális újraelosztásra (pl. a nem dolgozók segélyezésére a dolgozók pénzéből, a "hátrányos helyzetű" rétegek olcsóbb utaztatására az "előnyös helyzetűek" pénzéből).

A "füstadó" nem esik egyik kategóriába sem. A potenciális károkozókkal (kéménytulajdonosok), megfizettetik a megelőzés költségeit, a kár valószínűségével arányosan (kémények száma). Hasonló rendszer ez a gépjárművek kötelező műszaki vizsgájához és általánosságban ezt tartom a lehető legtisztességesebb eljárásnak.

Szívesen látnék a magas ÁFA, SZJA stb. helyett sokkal több hasonlót, amikor az fizet, aki miatt az adott feladat szükségessé válik:
- A rendészeti, igazságszolgáltatási kiadásokat a bűnözőkkel fizettetném meg és nem a rendesen dolgozó emberekkel,
- a tűzoltósági beavatkozások költségét a kárt okozótól követelném (ha azonosítható az illető) és nem a vállalatok bevételéből, nyereségéből (iparűzési adó, társasági adó) finanszíroznám,
- a veszélyes sportok (síelés, ejtőernyőzés, motorverseny...) által okozott balesetek teljes ápolási költségét a résztvevőkkel vagy a szervezőkkel fizettetném, pl. felelősségbiztosítási különadó formájában, nem olyanok járulékából fedezném, akik vigyáznak az egészségükre,
- csak az ifjú népességnek azt a 25-50%-át oktatnám állami pénzen, aki komolyan veszi a tanulást és ennek megfelelőek az eredményei (ez ugyanis a jövőbe történő befektetés), a többit a szülők küldhetnék saját pénzen magániskolába vagy elmehetnének dolgozni, ugyanis pénzpocsékolás lusta diákokat iskolába járatni, és felháborít, hogy ezt az én adómból pénzelik.
- stb.

Lehetne persze a kéményseprést is állami pénzből végeztetni, és akkor a többszörösébe kerülne, ráadásul jelentős részét olyanok fizetnék, akiknek esetleg semmi köze semmilyen kéményhez. (Lásd pl. a négyes metró nevezetű SzDSz pénzmosodát, amely már a tervek szerint is kb. négyszer-ötször annyiba kerül kilométerenként, mint a madridi metró, kérdés, mennyivel lesz több, mire megvalósul: Az index összehasonlítása a budapesti és a madridi metró költségeiről).
Csak ekkor nem vennénk észre, hogy mennyire drága, mert beépülne a sokféle adó valamelyikébe.

Ez azonban nem fogyasztóvédelmi, hanem politikai kérdés.

4. Ki végezze a kéményseprést?

Jelenleg a kéményseprők monopolhelyzetben vannak, amivel egyáltalán nem értek egyet. Ha lenne verseny, akkor hamar kiderülne, hogy sokkal olcsóbban is elvégezhető a szolgáltatás.

Például: a távfűtő művek egyfolytában azt hazudozták, hogy ennél olcsóbban nem lehet szolgáltatást nyújtani, majd miután az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a helyi diktátorok (khm... akarom mondani, képviselőtestületek) nem tilthatják meg a leválást, rögtön kiderült, hogy olcsóbb is tud lenni a távfűtés.

Azt tartanám helyesnek, ha a kéménytulajdonosok választhatnának több cég közül, akik meghatározott (szigorú) feltételeknek megfelelnek.

Én ezt tartom a legfontosabb fogyasztóvédelmi kérdésnek.
Mozigépész
Lehet ezen vitatkozni, de egyikőtöknek sincs igaza, és mégis!
Jelen helyzettel az a baj, hogy a monopol helyzetben lévő kéményseprő vállalatok csak beszedik a pénzt, viszont sokszor csak direkt felszólításra mérik meg esetleg a huzatot. Haverom direkt kérésére (egyébként tűzoltó) nagy kegyesen mérték meg. Ez a felháborító!
Mint más fórumokon is felmerült a kérdés, ha meg se nézi a kéményt, és bekövetkezik a legrosszabb, a kéményseprő vállalat felelősséget vállal ezért?
Ergo: az ellenőrzésnek van létjogosultsága, de nem ilyen módon.
Kémény lefalazása, bejelentése után nem kell fizetni!
Graver
A veszélyes berendezések üzemeltetője felelős a berendezés biztonságáért. Sok esetben saját magad veszélyeztetése is tilos (ezért üldözik a kábítószerfogyasztást, ezért nem kapsz orvosi vény nélkül bizonyos gyógyszereket...). Mások életének, egészségének sőt sokszor nyugalmának veszélyeztetése pedig főleg nem megengedett

Nos, bizonyos szempontból igazad van. De. Ezen az alapon, a gáztűzhelyemet sem használhatnám (a gázcirkóról nem is beszélve), hasonló évenkénti kötelező ellenőrzés nélkül. Azzal mégse törődik senki sem. A saját jól felfogott érdekem, hogy megfelelő műszaki állapotban tartsam, és helyesen használjam. Érdekes módon, ahhoz elég "felnőtt" vagyok, hogy ezeket rám bízzák, ne kelljen hivatalból ellenőrizni senkinek.
Ha a felhozott példáknál maradunk, nem csak a kémény nem megfelelő használatával veszélyeztethetem magamat, családomat, esetleges vendégeimet, környezetemet, de még számtalan más módon is - ha így nézzük, akkor minden állampolgár (de legalább család) mellé minimum 1 biztonsági őr kellene, hogy vigyázzon, ne csináljanak magukat és másokat veszélyeztető hülyeséget.

Én is úgy tudtam, hogy a nem használt kémény után nem kell fizetni, ha a füstnyílást befalazzák. Tavaly azonban, mikor felvetettem ezt a kéményseprőnek, az volt a válasz, hogy az nem elég, le kell bontani a kéményt, csak akkor nem kell fizetni.

Ha olyan hasznos, kívánatos és hatékony lenne ez a fajta megelőzés, nem lenne minden évben annyi szénmonoxidmérgezés kis hazánkban.

Szóval miért épp a kéménynek szentelnek kiemelt figyelmet? (Mondhatnám úgy is: miért azt választották, mint a sarcolás lehetséges módját.) Mert kívülről is jól látható, és szinte minden házon van.

Még azon is elgondolkodtam, hogy ha kijelentem a kéményseprőnek, hogy be van falazva a füstnyílás, joga van-e bejönni, és ezt ellenőrizni? (Alighanem erre szolgál a kibúvó, hogy nem elég befalazni, le kell bontani a kéményt.)
L_Matyi
Egyetértek lazurdeak-kal.
(Graver @ 2009.08.15, 10:38) *
Nos, bizonyos szempontból igazad van. De. Ezen az alapon, a gáztűzhelyemet sem használhatnám (a gázcirkóról nem is beszélve), hasonló évenkénti kötelező ellenőrzés nélkül. Azzal mégse törődik senki sem.
Itt statisztikákról van szó. Az a statisztikák szerint kevesebb balesetet okoz valószínűleg. Azért egy gázszivárgást gyorsan észrevesznek a lakók, míg egy szénmonoxidot nemigen. Olyat még nem hallottam (ettől még persze lehet), hogy egy gáztűzhely annyi szénmonoxidot termelt volna, hogy meghalt valaki.

A saját jól felfogott érdekem, hogy megfelelő műszaki állapotban tartsam, és helyesen használjam. Érdekes módon, ahhoz elég "felnőtt" vagyok, hogy ezeket rám bízzák, ne kelljen hivatalból ellenőrizni senkinek.
Sajnos az emberek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy mi az ő jól felfogott érdeke. Az állam nagyon sok olyan feladatot átvállal, és kötelezővé tesz, amely csak egy olyan társadalomban fordulhat elő, ahol az emberek jelentős része nincs tisztában bizonyos dolgokkal (környezetvédelem, hitelek, nyugdíj, kötelező egészségügyi biztosítás stb.). Értelmes emberek maguktól is gondolnak erre, a többieket meg az állam kényszeríti, de az állam nem tehet különbséget, mert az diszkrimináció lenne, így mindenkinek kötelezők ezek.

Én is úgy tudtam, hogy a nem használt kémény után nem kell fizetni, ha a füstnyílást befalazzák. Tavaly azonban, mikor felvetettem ezt a kéményseprőnek, az volt a válasz, hogy az nem elég, le kell bontani a kéményt, csak akkor nem kell fizetni.
Érdemes lenne ennek utánanézni. Az, hogy az az ember, aki tőled a pénzt beszedi/zsebreteszi, mit mond, nem mérvadó.

Ha olyan hasznos, kívánatos és hatékony lenne ez a fajta megelőzés, nem lenne minden évben annyi szénmonoxidmérgezés kis hazánkban.
Ha még ennyi ellenőrzés se lenne, sokkal több mérgezés lenne.

Szóval miért épp a kéménynek szentelnek kiemelt figyelmet? (Mondhatnám úgy is: miért azt választották, mint a sarcolás lehetséges módját.) Mert kívülről is jól látható, és szinte minden házon van.
Valószínűleg veszélyesebb mint a többi, nem ellenőrzött dolog. Ebben nem látok nagy összeesküvést.

Még azon is elgondolkodtam, hogy ha kijelentem a kéményseprőnek, hogy be van falazva a füstnyílás, joga van-e bejönni, és ezt ellenőrizni? (Alighanem erre szolgál a kibúvó, hogy nem elég befalazni, le kell bontani a kéményt.)
Nincs joga bejönni, de neked attól még fizetned kell. smile.gif
bindzsula1
Most akkor tisztázzuk!Befalazott kémény esetén szedhetnek e díjat még ha a kémény tetejére nem tettem záró fedlapot?Minden más nyílás be lett falazva.Én a tetőre nem mászok mert leesek!Turbós gázkazánom van és az nem kéménybe megy hanem egy különálló kis csőben van kivezetve ami nem kéménynek minősül.
Mozigépész
Egy kérdés egy helyen, felesleges volt ezért új topikot nyitni!
Ha bejelentetted a kémény lefalazását, van erről papírod akkor nem.
Van olyan kéményseprő vállalat (Önkormányzat rendelettől is függ), ahol le kell bontani a kéményt tetőszintig, van ahol nem.
pjotrkolja
(bindzsula1 @ 2009.09.21, 11:18) *

Most akkor tisztázzuk!Befalazott kémény esetén szedhetnek e díjat még ha a kémény tetejére nem tettem záró fedlapot?Minden más nyílás be lett falazva.Én a tetőre nem mászok mert leesek!Turbós gázkazánom van és az nem kéménybe megy hanem egy különálló kis csőben van kivezetve ami nem kéménynek minősül.

Üdv!
Akkor tisztázzuk ... kéményseprő-ipari közszolgáltatás alá nem vonandó kéménynek minősül az az égéstermék elvezető, amelynek bekötőnyílásait és tisztítási pontjait nem oldható technikával lezárták (kvázi elfalazták), és a tisztítási pontokat jól látható módon megjelölték. Tetejét lezárni, a tetőn kívüli részt lebontani nem kell ... mivel BM rendelet szabályozza a kéményseprést ezt egy önkormányzati rendelet véleményem szerint nem űberelheti. A kéményseprő egyéni elképzelése pedig nem releváns ...
A fent említett kémények után kéményseprési díjat nem kell fizetni, a használaton kívül helyezést a közszolgáltatónál be kell jelenteni.

A zárt égésterű kazánod túlnyomásos égéstermék elvezetője is kémény, amennyiben függőlegesen vezeti ki az égésterméket. (ezen vitáznak a kéményseprők és a gázszerelők ...)

Csak egy javaslat, de el nem végzett munkáért senki ne fizessen, ne írjon alá semmit ... ha már ott a kéményseprő engedje meg neki a szolgáltatás elvégzését és követelje is meg azt ... átjárhatóság ellenőrzés, visszaáramlás érzékelés (gáz), tisztítás koromeltávolítás, teljes nyomvonal ellenőrzése, gépes mérés (ahol kell, gáz) stb.

A kéményseprő közszolgáltató nem hatóság, az ingatlanba a tulajdonos engedélye nélkül nem léphet be, de mivel tevékenységének "tűrését" és elősegítését kötelező jelleggel rendelet írja elő, az tevékenység végzésének akadályozása hatósági eljárást vonhat maga után, aminek alapja lehet a kéményseprő bejelentése.
bodo
Üdvözletem!
Engedjétek meg,megosszam a kéménysepréssel kapcsolatos,friss tapasztalataimat,véleményem.

Mai nap november 13-án,szombaton érkezett a kéményseprő.
Elmondta,már járt itt 1 hete...természetesen,mind minden dolgos ember,hétköznap dolgozunk,így olyankor hiába is jön.
Nem csinált semmit,csak kicsengettem a pénzt,amiről enyhén szólva is lemondható, 3600 Ft az 1 perces munkáért irreális!! Ennyit egy hiéna Taxis kér el a turistától Pesten,és nem egy közcélú vállalat!!
Amely munka önmagában is annyiból állna,hogy digitális CO-mérővel megméri a két külön kéménnyel ellátott gázkonvektorok szénmonoxid értékét az egészségügyi határérték vonatkozásában.
Immár három hete fűtünk!
Tehát ha bármi probléma adódott volna,már nem élnénk!!
Én is fontosnak tartom,hogy a konvektoraim beüzemelése biztonságos legyen.
Ebből ki indulva gondolom,senki nem úgy indítja el a fűtését,hogy este 11 kor egyszer csak egy év elteltével bekapcsolja,majd le is fekszik aludni.
Én 3 hete gondosan odafigyelve kapcsoltam be őket.
Sajnos az egyik konvektor őrláng hibája miatt gázszerelőt kellett kihívnom.
Megjavította,majd a kéménycsöveket is ellenőrizte (Ő is) szelelnek-e,és nincs bármely cső szétcsúszva!
Ezért fizettem 6500 Ft-ot.
Így elmondhatom, a fűtésem kezdete 10 000 Ft-al kezdődött.
Kétszer fizettem ugyanazért is!
Mivel ez az ellenőrzés már a kéményseprő érkezése előtt megtörtént,nem is kellett megnéznie!Csupán beszedte a pénzem!
felesleges is lett volna,mert ha kémény hiba lenne,már nem élnék!
Viszont ennél még a Gyurcsány is többet melózott a pénzéért!!
Egyébként pedig 3-4 000 Ft ért beszerezhető már digitális co-szint mérő,ami azonnal riaszt,ha baj van!
Hozzáteszem,ahol kisgyermek van,sokan használják már!!!
Kéményeink takaró fedéllel vannak ellátva,korom nincs mert csak gázzal fűtünk!
Úgy érzem,mint ha az ablakon dobnám ki a pénzt így karácsony előtt.
Természetesen olyan embereknél,akik nem elég körültekintőek a fűtés beüzemelésénél,biztosan nagyobb a kockázat.
Valamint ezt a céget is fent kell tartanunk...
Csupán az ember igazságérzetét bántja,hogy 2 szer fizetek valamiért,és még én keményen megdolgozom pénzemért,a másik csak bekopog érte hozzám!
Köszönöm a lehetőséget!
Üdvözlet!
bodo
Annyit hozzá tennék előzőekben leírtakhoz,hogy amíg egymást nézzük hülyének,egymást "rántjuk" le...addig teljesen mindegy ki kormányoz ebben az országban!..
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.