Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Mit Tegyek A Parkettával?
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
fáncsi
Sziasztok
Lakást újítunk fel, ezért 2009. augusztusában elmentünk parkettát vásárolni. Mivel találtunk is megfelelőt, de nem volt raktáron így megrendeltük és megállapodtunk, hogy mikor kívánjuk elvinni. Megszerveztük a házhozszállítást, az iparost. Miután megbeszéltük melyik szobába melyiket szeretnénk, szálirányt stb. a vállalkozót hagytuk dolgozni. Sajnálatos azonban, hogy a kisebbik szobába szánt Diegótól vásárolt 6 doboznyi parketta fele egy teljesen más árnyalatú – bár ugyanolyan megnevezésű és cikkszámú – parketta volt, amit a mesterember sem tudhatott. Ezt a „rossz” vagy nevezhetjük eltérő árnyalatút kezdte lerakni a 3. szobában mikor már nem voltunk jelen. Így mikor már a 3 doboz „rossz” parkettát rakta le került csak sorra a mi általunk elképzelt és ténylegesen kiválasztott. Befejezte a munkát (lerakott még vagy 4 nm2 parkettát és látszódott az eltérés.
Hívtuk a Diego áruházat ahol az eladók mindent megtettek, hogy segítsenek. Velük maximálisan elégedettek vagyunk, ugyanakkor tájékoztattak arról, hogy eljárásuk a következő:
Küldenek egy minőségbiztosítási szakembert (ez eddig helyén való is, hogy majd 1 hét múlva az már nem) de az általuk jogosnak gondolt eljárás csak 2 féle lehet
- vagy adnak egyfajta értékcsökkenést
- vagy kapunk a 3 hibás doboz parketta helyett 3 elvileg jót.
Azért írom, hogy elvileg jót hiszen ők is elismerik, hogy nem valószínű hogy azoknak a színe meg fog egyezni.
Az összes többi költség engem illet. Indoklás miért nem ellenőriztem. Kérdeztem mégis mit? A lezárt dobozokat. A fólián keresztül egyformának tűntek. Akkor fizettessem ki a többi költséget a burkolóval neki észre kellet volna vennie. Mit, hogy én nem azt kaptam, amit kiválasztottam a boltban és fizettem érte. Ő ezt nem tudhatta.
Tehát most ott állok a kétségek között, hogy felszedetem a parkettát, és mivel csak egyfelől lehet bontani az egész szobát fel kell szedni ahhoz hogy a hibásak kikerüljenek. Imádkozom, hogy ne sérüljön a fal. Kapok 3 doboz parkettát amiért imádkozom, hogy stimmeljen a színe. Megveszem újra az összes szegőlécet 3000 Ft. Majd kiszállíttatom az egészet kb. 3000 Ft. majd újra lerakatom kb. 15000 Ft megveszem az új küszöböt és megpróbálok valakire rásózni 15 nm2 fahulladékot mert a konténerünket időközben elvitték és nem szórhatom az utcára. Tehát ha az időt és idegeskedést nem számoljuk több mint 20000 Ft-omba kerül még plusszban, hogy végre olyan parkettám legyen, mint amilyent választottam.
Kérdésem az lenne, hogy a fentiek ismeretében jogos-e az az elvárás a Diego felé, hogy ne csak a hibás paneleket cserélje díjmentesen hanem az ezzel felmerülő összes káromat, vagy legalább valamilyen kompromisszumos megoldást kárenyhítés címén.
Várom mit tegyek. Fogadjam el? Bocs, hogy hosszúra sikeredett. Örülnék néhány jó tanácsnak. Köszi.
L_Matyi
Ez elég nehéz dió. Tulajdonképpen az a kérdés, hogy miért a 3 dobozt cserélik, és miért nem a 6-ot? Végülis ha te körültekintően jártál el, akkor észre kellett venned a 4. doboznál, hogy nem jó a szín, és most várod, hogy a maradékot cseréljék ki olyanra. Ki tudja, hogy melyiknek rossz a színe? bangin.gif

Nem akarok hülyeséget mondani, nehéz eset, elvileg felel a Diego az okozott kárért, de neked is az elvárható mértékben körültekintőnek kell lenned. Persze nem életidegen, hogy otthagyod a mestert és csak este mész vissza. Szóval, ha tudod bizonyítani, hogy a vásárláskor nem látszott a különbség, de így letéve mégis komoly különbség van, akkor szerintem neked van igazad, ha ez nem megy, akkor nekik.

A helyedben felhívnám a Fogyasztóvédelmet vagy az OFE-nél valakit, hogy láttak-e már ilyen esetet, és mi a megoldás.

Ha ez nem visz előbbre, akkor várjad meg a Diego emberét, legyen a kezedben egy papír, hogy tényleg ők hibáztak (valami jegyzőkönyv amit ők adnak). Csere stb. és utána csináltassad meg a parkettádat rendesen. Ha mindennel elkészültél, akkor a rájuk vonatkozó számlákat próbáljad meg behajtani rajtuk. (Persze ne írjál alá közben olyan papírt, hogy neked ez a megoldás elfogadott és nem fogsz pereskedni.) Ezt szépen tértivevényes levélben, számlamásolatokkal kell megpróbálni, arra kénytelenek hivatalosan válaszolni.
fáncsi
Számomra a nem jó szín az, amelyik nem egyezik a kiállított mintadarabbal. Vásárláskor bontatlan csomagolású parkettát kapsz, lefóliázva (tejszerű fólia)+alatta szép nagy papír és a parkettából ténylegesen két tenyérnyi látszik. Látod, hogy viszel x doboz kávébarna parkettát.

Végső megoldásként én is erre gondoltam. Reméltem valaki találkozott ehhez hasonlóval. Köszönet a telefonszámokért
lazurdeak
(fáncsi @ 2009.09.24, 14:15) *

Számomra a nem jó szín az, amelyik nem egyezik a kiállított mintadarabbal. Vásárláskor bontatlan csomagolású parkettát kapsz, lefóliázva (tejszerű fólia)+alatta szép nagy papír és a parkettából ténylegesen két tenyérnyi látszik. Látod, hogy viszel x doboz kávébarna parkettát.

Végső megoldásként én is erre gondoltam. Reméltem valaki találkozott ehhez hasonlóval. Köszönet a telefonszámokért

Nos, hasonló esettel még én sem találkoztam, de elvi szinten én a következőt gondolom:

A burkolást szakemberrel végeztetted, akinek tudnia kell, hogy egy adott szobát egyféle színű parkettával szokás burkolni. Ha az általad neki adott parketta színe láthatóan nem egyenletes, akkor elvárható, hogy ő ezt észrevegye és kötelessége felhívni a figyelmedet arra, hogy az általad adott alapanyag nem megfelelő minőségű és csak akkor folytatni a munkát, ha a minőségi probléma tudatában is kéred azt.

A hibás teljesítésért elsődlegesen az felel, akivel szerződésben állsz, tehát szerintem esetedben a felelős a burkoló. Ezért az a minimum, hogy a kapott, remélhetőleg most már egyszínű parkettát ingyen lerakja, gondoskodva a szükséges egyéb anyagokról (szegélyléc stb.) Aztán ő követelhetné a kárát (pl. elmaradt munkabér) a kereskedőn, aki aztán perelhetné a gyártót stb.

Más kérdés, hogy a gyakorlatban ezt mennyire tudod érvényesíteni (kaptál-e számlát a burkolásról, mennyire meggyőzhető a szakember stb.).

fáncsi
Elviekben egyet is értek veled. De mint az előzőekben leírtam - mivel laminált parkettáról van szó – egy irányból lehet rakni. Márpedig az első 3-4 doboz parketta egyszínű volt, viszont nem az amit választottam. Ez az amit próbáltam az elején is írni. Nem felemás parkettát rakott. (A többi szintén egyszínű ami megfelel a kiválasztottnak. Tehát mire észre kellet volna vennie addigra be is fejezte) Én úgy gondoltam, hogy ennek a 3-4 doboznyi parkettának, lerakásának stb. költségeit szeretném áthárítani és nem a teljes szobának megfelelőt. Szerintem ez így lenne korrekt.
Teljesen más lenne a helyzet, ha jó parkettával kezdett volna és a rosszal fejezi be. Úgy maximálisan elfogadható lenne a parkettabolt által ajánlott csere a minőségi kifogásra és még meg is köszönném.
gerilege
Én nem vagyok szakértő, csak néhány dolgot írnék le, amit tudok vagy gondolok.

A burkolatoknál (tapéta, járólap, szalagparketta, színezett álmennyezet, stb) az azonos típus és cikkszám nem garancia arra, hogy azonos árnyalatot kapsz, a gyártás sajátosságai miatt. A jövőben célszerű azt is megnézni, hogy ugyanabból a sorozatból származik-e. Kell a csomagoláson lennie valami dátumnak, vagy egyéb azonosító kódnak, amiből kiderül, hogy azonos sorozat-e, mert csak arra garantálja a gyártó az azonos árnyalatot. Az más kérdés, hogy a boltok össze-vissza rakják a különböző szállításokból származó anyagokat, és nem mindig (inkább nem) hívják fel a vevő figyelmét erre.

Szóval én első körben azt nézném meg, (illetve arra kérdeznék rá, ha nem tudom a doboz oldalán lévő számokból a megfelelőt megtalálni), hogy ugyanabból a sorozatból van-e a két különböző árnyalatú doboz. Csak azért szólok, mert könnyen megeshet, hogy harmadjára meg egy harmadik árnyalatot kapsz, ha csak három dobozzal kérsz, és tök mindegy, hogy melyik árnyalatot rakta le először a mester, nem lesz hat egyforma doboz. Tehát nincsen olyan, hogy jó vagy rossz szín, és az, hogy az árnyalata nem egyezik meg a mintadarabbal, abból nem következik, hogy valamelyik is rossz. (Ezt látatlanban mondom, persze ha az egyik bükk szín, a másik meg cseresznye, az teljesen más tészta.)

Ha különböző sorozatból vittél három-három dobozzal, akkor szerintem nem nagyon tudsz utánamenni, és fogadd el, amit az üzlet ajánl, ha nem durván üt el, akkor kérjél valamilyen értékcsökkenést. Ha azonos sorozaton belül más a szín, akkor picivel jobbak talán az esélyeid, de szerintem ennek sem nagyon érdemes komolyabban utánamenni, az egyezkedés során arra lehetne hivatkozni, hogy a szalagparketta rendeltetésszerű és szokásos felhasználása során egyszerre csak egy dobozt bontasz ki, és ezért nem róható fel neked, hogy csak a negyedik doboznál észlelted, hogy eltérő az árnyalat.

Viszont az üzlet szempontjából szerintem teljesen irreleváns, hogy te valakivel pénzért rakattad le a parkettát, a burkolóval szemben meg csak akkor tudnál fellépni, ha lerakta volna fele ilyen fele olyannal. A burkoló és az üzlet között semmilyen jogviszony nem áll fenn, még közvetlenül sem.

Összességében HA azonos sorozatban különböző színek voltak, akkor a boltban én kérnék annyi és olyan dobozzal, hogy a végén legyen hat felhasználatlan egyforma árnyalatú dobozod, és kérném, hogy a feleslegesen elhasznált parkettán kívüli egyéb alapanyagok árát még tegyék hozzá, mert azonos sorozat volt, és a jellemző felhasználása a parkettának az, hogy egymás után bontod fel a szükséges dobozokat.

A mesterrel meg próbálnék egyezkedni, attól függően, hogy mennyit rakott le eltérő színből, mert az meg szerintem hozott anyagnál neki nem róható fel, hogy nem ellenőrizte végig az összes dobozt, mielőtt elkezdte rakni, ő azt az anyagot rakja le, amit te adsz neki. De amit jelentősen eltérő árnyalatban pluszban rakott le a harmadik doboz után, annyit adjon vissza legalább. A következő körre meg egy másik burkolót hívnék, aki nem rak le még négy nm-t eltérő árnyalatból.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.