Sziasztok!
Az alábbi eset történt meg velem.
Egy hónapja beugrottam a miskolci megyei könyvtárba egy órára suli előtt. A könyvtárban kötelező a csomagmegőrző használata, amit mindig be is tartottam. Így akkor is beraktam az egyik rekeszbe a farmerdzsekimet, a sulis füzeteimet és a táskámat. A táskámból kivettem a pénztárcámat és a mobilomat. Mikor végeztem a könyvtárban, kinyitottam az én rekeszemet, és döbbenten tapasztaltam, hogy a táskám eltűnt. Szóltam a portásnak (vagy biztonsági őr?), mire ő nemigen tudott mit mondani. Ugyanis nem volt feltörve az én rekeszem, kulccsal nyitották ki. Odajött egy könyvtáros is, és olyanokat kérdezgetett, hogy biztos volt nálam táska?, meg hogy biztos beraktam a táskám? Mintha hülye lennék. A portás azt mondta, csak neki van kulcsa a szekrényekhez, továbbá a rendőrséget felesleges kihívni, mert úgysem jönnek ki. Megírtam egy jegyzőkönyvet, majd elmentem a rendőrségre. Azt még tudni kell, hogy a táskámban voltak az irataim is a lakáskulcsommal és a munkahelyi irodakulcsommal együtt. A férjem rohant haza, nehogy ez idő alatt kipakolják a lakásunkat. Eredmény: a kulcsok, zárak lecserélése, és a járulékos költségek kb. 15 ezer forintomba került. Két hét után visszakaptam az irataim egy részét, a táskát a benne lévő dolgokkal nem. A könyvtár részéről azóta sem kerestek meg, hogy sajnáljuk, vagy valami hasonló. És persze a szabályzatuk szerint nem vállalnak felelősséget a ruhatárban, csomagmegőrzőben lévő tárgyakért.
Igazából ezt nem értem: Kötelező a csomagmegőrző használata, (mert vélhetően ellopnék egy könyvet), ugyanakkor felelősséget azt semmilyen mértékben nem vállalnak. Hol itt az igazság?
És gondolom minden egyes csomagmegőrző így működik. Kiírva persze nincs rajtuk, hogy saját felelősségre használja. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen naív, és szabálykövető, de most már kerülni fogom ezeket a csomagmegőrzőket és a könyvtárat is. Jobban jártam volna, ha a boltban veszek két értékes könyvet.
Ha valakinek van hasonló tapasztalata, szívesen venném, ha megosztaná velem/velünk.