(Eri @ 2008.07.28, 02:48)

Sziasztok,
Próbáltam sokat tájékozódni, de nem találtam megoldást a problémámra. Segítenétek?
Egy 1 éves ( még jó hogy 2 év a jótállás) 150 literes vízmelegítőről van szó, (amit sajnos nem tudok tömegközlekedéssel szállítani) aminek mindig ugyanaz a "bimicsodája" romlik el -ez ugyanis típushiba-mondja a szervizes. Szólok hogy rossz 1 hét múlva ér rá megnézni, megnézi, anyagot kell rendelni az 2 hét mire megjön, újabb 1 hét mire kijön beszerelni. Az új alkatrésszel működik 2 napot és kezdődik minden elölről. Ez úgy gondolom jelentős kényelmetlenség...és már kétszer eljátszottuk. Meddig legyek türelmes?
Gondom még hogy a jótállási szelvényemet sem töltötte ki a szerelő hiába kértem meg rá. Így nincs sem egy dátumom, sem jegyzőkönyvem amivel mehetnék reklamálni. (Egyáltalán mivel vegyem rá, hogy kitöltse nekem a papírt? Azt mondta: náluk megvan, meg küldik a hajdugyárba.)
És hova ismehetek relamálni? A forgalmazóhoz cserekérelemmel mivel azonos jellegű a hiba (elmondás alapján, mert papírom nincs róla)? Vagy a szervizbe vásárlók könyvébe írni hogy meghaladják a 15 napot?
Jól értelmeztem hogy ha esetleg kicserélnék akkor a forgalmazónak kellene leszerelni, elszállítani, az újat pedig kiszállítani és felszerelni?
Azt olvasom, hogy a FVF-től kérhetek szakvéleményt gond esetén, de az díjköteles. Mégis milyen nagyságrendről van szó?
Most romlott el harmadszor. Lassan 2 hónapja nem tudunk fürödni, mosogatni, stb. Szerintetek kit hívjak holnap? A szervizet? Megint 3 hét?
Bocsi a sok kérdésért, de előre is köszönöm ha segítetek.
Kedves Eri!
Amit leírtál, az szerintem kimeríti a "jelentős kényelmetlenség" fogalmát. Az viszont baj, hogy ezt nem tudod bizonyítani. Máskor nem szabad hagyni, hogy semmilyen nyoma ne maradjon a hibának és a javításnak. Ha a szerelő nem hajlandó kitölteni a jótállási szelvényt, akkor
- próbálj vele aláíratni bármilyen papírt, amelyen pár mondatban elismeri, hogy a jótállási szelvény kitöltését megtagadta
- ezzel vagy enélkül is tegyél panaszt a szervizben (dokumentáltan, tehát nem telefonon, hanem pl. faxon, tértivevényes levélben, vagy ha személyesen voltál náluk, akkor írhatsz a vásárlók könyvébe, ebből kell kapnod egy másolatot, amit eltehetsz). Ha erre nem is válaszolnak, akkor is nyoma van.
Szerintem most a teendő a következő: természetesen újra bejelenteni a hibát és megpróbálni pótolni a hiányzó bejegyzéseket.
Van tanúd a korábbi javításokra vagy bármi más, amivel esetleg tudod igazolni, hogy mikor mi történt? Ha igen, nyomás be a szervizhez és verni kell az asztalt.
Ha problémáznak, hívd fel kedves figyelmüket a 151/2003. kormányrendelet megfelelő pontjára:
"(3) A jótállás keretébe tartozó javítás esetén a forgalmazó, illetve a javítószolgálat a jótállási jegyen köteles feltüntetni:
a) a javítási igény bejelentésének és a javításra átvétel időpontját, gépjármű esetében továbbá a kilométeróra állását,
b ) a hiba okát és a javítás módját,
c) a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő visszaadásának időpontját, gépjármű esetében továbbá a kilométeróra állását,
d) a jótállás - a kijavítás időtartamával meghosszabbított - új határidejét."
Figyeljünk: nem azt írja: hogy ráírhatja, ha éppen olyan kedve van, hanem
köteles feltüntetni. Helyezd kilátásba, hogy ha úgy gondolják, az eljárásuk mégis helyes, akkor a Fogyasztóvédelemnél teszel panaszt és legközelebb velük fognak beszélgetni, nem veled, aminek eredménye egy helyes kis bírság is lehet.
Ha sikerül a bejegyzéseket pótolni és nem javítják meg 15 napon belül, akkor kérhetsz javítás helyett cserét, hivatkozva arra, hogy a javítási kötelezettségüket többször nem tudták teljesíteni, vagy elállhatsz a szerződéstől (pénzdedet visszakéred), hivatkozva a jelentős kényelmetlenségre. Én az utóbbit javaslom, ha ennyire megbízhatatlan a szerkezet. Ezt a kereskedőtől kell kérned, vele állsz szerződéses kapcsolatban. Ameddig nincs a kezedben papír a korábbi javításokról, szerintem nem sokat tehetsz.
Jól érted, a kereskedőnek kell megoldania a szállítást és esetleges újbóli beszerelést.
FVF már nincsen (átnevezték), és úgy tudom, azelőtt sem foglalkoztak bojlerek vizsgálatával. (A fórum kezdőlapján megtalálod az akkreditált laboratóriumok jegyzékét). De ezzel ne foglalkozz, jótállási időszak alatt neked nem kell semmit bevizsgáltatnod.
Részletesebben lásd:
Önvédelmi kézikönyv, Fogyasztói jogok hibás teljesítéskor, Elállás fejezetek, illetve sablon az elálláshoz a Mellékletben.