Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Mit Tehetek.......?
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Coleridge
Tisztelt illetékes válaszadó!

2005 májusában vásároltam egy falusi házat és nagy megelégedéssel vettem birtokba.
Berendezkedtem és éltem a mindennapjaimat. Aztán kezdtem rádöbbenni, hogy vannak problémák!
Nevezetesen észrevettem, hogy a reggeli órákban kb 1/2 8 magasságában elmegy az áram egy pár pillanatra. Ezt onnan vettem észre, hogy a számítógépemet bekapcsolva felejtettem este, és reggel kikapcsolva találtam. Aztán ez az eset megismétlődött majd minden nap a reggeli órákban kb negyed, fél óra elcsúszással, de azonos időpontokban. Aztán a napi munkám miatt a számítógép előtt töltöttem az időm nagy részét, és bosszankodva figyeltem fel a délelőtti 10-11, majd a délutáni 2-4, aztán az esti 7-8 óra körüli, pár pillanatra megszűnő áramszolgáltatásra. Ez azért is bosszantott, mert sok esetben elveszett a nehezen összekínlódott munkám, mert nem volt még elmentve, és ugye az áram kimaradás eredményeként a gépem kikapcsolt.
Ez csak bosszantott volna de elkezdtem számba venni a háztartásban üzemelő gépeimet, amik állandó áramellátást igényelnek és a rendszeresen kimaradó áramszolgáltatásokat figyelembe véve öregbednek!
Van Hűtő, fagyasztó, műholdas beltéri, számítógép stb....
Ezek arról híresek hogy nem szeretik a ki-be kapcsolgatásokat, és hajlamosak a tönkre menetelre ebből az okból kifolyólag. Éppen ezért felhívtam az áramszolgáltatómat, nevezetesen a DÉMÁSZ-t, hogy értesítsem őket erről az esetről, hátha nem tudnak róla még! whistling1.gif
Az ügyintézővel folytatott kellemes beszélgetésből kiderült, hogy ez a dolog ezen a környéken rendszeres és megszokott, úgyhogy fogadjam el ami van, monda ő és javasolta, hogy költözzek vissza Pestre, ha már úgy megszoktam a kényelmet. Ebbe én nem akartam belenyugodni, mert egyszer a munkavégzésemben zavar, másod sorban pedig a háztartásban használt készülékeim élettartamát rövidíti meg ez a bevett szokás, harmadszor, nem azért költöztem ide, hogy a DÉMÁSZ kiköltöztessen!!
Próbáltam levélben panasszal élni, próbáltam telefonon, E-mailban és még személyesen is a területi irodánál, de mindösszesen annyit sikerült elérnem, hogy kaptam egy olyan választ a panaszomra, miszerint ha engem zavar az áramkimaradás akkor vegyek egy szünetmentes tápot! Egyébként vagy nem válaszolnak, vagy egyszerűen leráznak valami mondvacsinált magyarázattal. Borzasztóan idegesítő, amikor a legváratlanabb időpontokban ki marad az áramszolgáltatás és nincs mit tenni ellene.
Jelzem a számítógépem 2005 óta a mai napig, már három alkalommal ment tönkre! A monitorom két alkalommal volt szervizbe, egy nyomtató, egy mikrohullámú sütő, és egy villanybojler, valamint egy televízió teljesen használhatatlanná vált ez alatt az idő alatt.
Ezelőtt Budapesten laktam, közel negyven évig, de ezalatt az idő alatt nem ment tönkre annyi berendezési tárgyam mint itt a négy év alatt.
Kérdésem az lenne, hogy kihez, mihez fordulhatnék a panaszommal és egyáltalán van e jogalapja a panaszomnak, vagy ez megint csak a multi cégek kiváltsága, hogy a kiszolgáltatott fogyasztót cserbenhagyhassa, büntetlenül.
Jelzem nem csak én, hanem a térségünkben lakó lakók mindegyike panaszolja, de eddig még senkinek nem sikerült ebben az ügyben tenni valamit.
Van e olyan OMH által bemért és erre rendszeresített készülék, amit a hálózatra kötve üzemeltetnék (természetesen hivatalosan) és az a kimaradások idejét, hosszát és az esetleges visszakapcsoláskor keletkező, feszültség, áram lökések mértékét méri. Ha igen akkor ez hol szerezhető be és milyen fórumon, kell ezt hivatalossá tenni, hogy a méréseredményeinkkel aztán a megfelelő lépéseket meg tudjuk tenni a szolgáltatóval szembeni kártérítési perünkben, mert ha lehet akkor perbe fognánk a szolgáltatót és a visszamenőleges igényeinkkel is élnénk vele szemben.

Válaszát tisztelettel megköszönve

Üdvözlettel Vig Pál János
L_Matyi
Majdnem biztos vagyok benne, hogy nem megfelelő az áramszolgáltatás, és ezt nem tehetnék meg, de valamilyen jogszabályra, vagy szerződésre kéne hivatkozni. Azt javaslom, hogy olvassad el az aláírt szerződést, annak összes mellékletét és keressed meg benne az áramszolgáltatás minőségére vonatkozó kitételeket. Ha ott nem találsz semmi értelmeset, akkor nyugodtan kérdezzél rá az ügyfélszolgálatnál, hogy hol van leírva, hogy ők mit vállaltak, ezt biztos le kellett írják. Ha nem hajlandóak elmondani, akkor egy ajánlott tértivevényes levélben tedd fel nekik a kérdést. Arra vigyázz, hogy a leveledben ne panaszkodj, és ne legyen csak egy darab kérdés, mert akármi mást írsz, akkor arra a másikra fognak válaszolni, és erről "megfeledkeznek".
Ha megvan az, hogy mit vállaltak, hol van leírva, akkor szívesen venném, ha ide is bemásolnád, legalább mi is okosodunk belőle és akkor elemezhetjük, hogy ez megfelelő-e.
Leutóbb a FEOSZ indított pert az E-on ellen, mert nem szolgáltattak megfelelően, ha gondolod, esetleg őket is felhívhatod, vagy a helyi fogyasztóvédelmet, hogy van-e ezzel kapcsolatban tapasztalatuk.
L_Matyi
Megtaláltam, ezeket olvassad el:
II. Információadás dokumentált megkeresésre A villamosenergia-ellátással kapcsolatos dokumentált megkeresés esetén a beérkezéstől számított 15 napon belül választ adunk. (A válaszadás meghosszabbodhat, ha elosztói közreműködés is kell.)
...
A kötbér kifizetése a II. pontban a fogyasztó bejelentése alapján történik, míg a többi esetben automatikusan. A kötbér összege 5000 Ft lakossági fogyasztó esetén, és 10000 Ft nem lakossági fogyasztó esetén.

1. A villamos energia ellátás megszakadásának gyakorisága (A szolgáltatás kimaradások évi átlagos száma az összes fogyasztóra vonatkoztatva) db/év: 3,01
Az azért ciki szerintem, hogy egy ilyen papírban a rájuk vonatkozó szavakat se tudják helyesen írni, helyesen: villamosenergia-ellátás.

Ezt nem pontosan értem:
2. A villamos energia ellátás megszakadás átlagos időtartama (A szolgáltatás kimaradások átlagos időtartama az összes fogyasztóra vonatkoztatva) óra/év: 5,95
3. Az érintett fogyasztók villamos energia ellátás megszakadásának időtartama (A szolgáltatás kimaradások átlagos időtartama az érintett fogyasztókra vonatkoztatva) óra/év: 1,98
Az összes fogyasztóra vonatkoztatva nagyobb szám jött ki nekik mint a csak érintett fogyasztókra.

A DÉMÁSZ Rt. köteles az előre tervezhető karbantartási, felújítási munkálatok miatti
szüneteltetés időpontjáról és várható időtartamáról a rendszerhasználókat az alábbiak szerint
értesíteni:
  • feljogosított fogyasztókat 15 nappal a szünetelés előtt.
...
Az értesítés elmulasztása szerződésszegésnek minősül, melynek jogkövetkezményeit
feljogosított fogyasztók esetén a hálózathasználati szerződés, az egyéb engedélyesek esetén a
velük kötött szerződések, közüzemi fogyasztók esetén a közüzemi szerződés tartalmazza.

Coleridge
Köszönöm a segítséget, átnézem a dolgokat.
Én is kerestem, de ezek szerint rosszul, mert nem találtam ilyeneket. sad.gif
Referálok a fejleményekről!
Coleridge
Nos, átolvastam a megjelölt oldalakat, de sajnos ebben a kimaradásokra vonatkozó rész csak ennyi

Ha egy felhasználótól bejelentés érkezik, hogy a felhasználási helyén nincs, de környezetében
van villamos energia ellátás.......

Ez csak bla, bla, bla, bla......

Aztán még ezt:

A villamosenergia-ellátással kapcsolatos dokumentált megkeresés esetén a beérkezéstől
számított 15 napon belül a DÉMÁSZ Hálózati Kft. választ ad.

Ez meg azért sántít, mert már többször is megkerestem őket, de mindig leráztak valami mondvacsinált ürüggyel. Nevezetesen az egyik levelük arról informált (nem biztos, hogy pontos vagyok de a lényege ez volt, ha módom lesz rá akkor beszkennelem a levelüket ide), hogy a madarak által okozott hálózati károk miatt van ez a sok pillanatnyi kimaradás, aztán egy másikban arra hivatkoznak, hogy a szél össze érinti a vezetékeket és akkor zárlat keletkezik amit egy automatika érzékel és lekapcsolja a hálózatot egy pillanatra.
Szóval megy a ködösítés, viszont amkor megkérdeztem, hogy a szél, vagy a madarak miért menetrendszerűen közlekednek, óramű pontossággal napi szinten, akkor erre csak vállvonogatás volt a válasz.

Sajnos ettől nekem sokkal bővebb információ kell, mert a DÉMÁSZ a saját irataiban nagy valószínűséggel nem fog olyat közzé tenni, amivel őt el lehetne kapni.

Ide nekem, vonatkozó törvény, vagy rendelet kellene, ami kimondja, hogy XY szolgáltatás mit tehet meg és mit nem!! sad.gif
L_Matyi
(Coleridge @ 2009.10.18, 09:26) *
Ha egy felhasználótól bejelentés érkezik, hogy a felhasználási helyén nincs, de környezetében van villamos energia ellátás.......

Ez csak bla, bla, bla, bla......
Várjál, most akkor csak nálad megy el, vagy a többieknél is? Ez nem mindegy!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.