2005 májusában vásároltam egy falusi házat és nagy megelégedéssel vettem birtokba.
Berendezkedtem és éltem a mindennapjaimat. Aztán kezdtem rádöbbenni, hogy vannak problémák!
Nevezetesen észrevettem, hogy a reggeli órákban kb 1/2 8 magasságában elmegy az áram egy pár pillanatra. Ezt onnan vettem észre, hogy a számítógépemet bekapcsolva felejtettem este, és reggel kikapcsolva találtam. Aztán ez az eset megismétlődött majd minden nap a reggeli órákban kb negyed, fél óra elcsúszással, de azonos időpontokban. Aztán a napi munkám miatt a számítógép előtt töltöttem az időm nagy részét, és bosszankodva figyeltem fel a délelőtti 10-11, majd a délutáni 2-4, aztán az esti 7-8 óra körüli, pár pillanatra megszűnő áramszolgáltatásra. Ez azért is bosszantott, mert sok esetben elveszett a nehezen összekínlódott munkám, mert nem volt még elmentve, és ugye az áram kimaradás eredményeként a gépem kikapcsolt.
Ez csak bosszantott volna de elkezdtem számba venni a háztartásban üzemelő gépeimet, amik állandó áramellátást igényelnek és a rendszeresen kimaradó áramszolgáltatásokat figyelembe véve öregbednek!
Van Hűtő, fagyasztó, műholdas beltéri, számítógép stb....
Ezek arról híresek hogy nem szeretik a ki-be kapcsolgatásokat, és hajlamosak a tönkre menetelre ebből az okból kifolyólag. Éppen ezért felhívtam az áramszolgáltatómat, nevezetesen a DÉMÁSZ-t, hogy értesítsem őket erről az esetről, hátha nem tudnak róla még!
Az ügyintézővel folytatott kellemes beszélgetésből kiderült, hogy ez a dolog ezen a környéken rendszeres és megszokott, úgyhogy fogadjam el ami van, monda ő és javasolta, hogy költözzek vissza Pestre, ha már úgy megszoktam a kényelmet. Ebbe én nem akartam belenyugodni, mert egyszer a munkavégzésemben zavar, másod sorban pedig a háztartásban használt készülékeim élettartamát rövidíti meg ez a bevett szokás, harmadszor, nem azért költöztem ide, hogy a DÉMÁSZ kiköltöztessen!!
Próbáltam levélben panasszal élni, próbáltam telefonon, E-mailban és még személyesen is a területi irodánál, de mindösszesen annyit sikerült elérnem, hogy kaptam egy olyan választ a panaszomra, miszerint ha engem zavar az áramkimaradás akkor vegyek egy szünetmentes tápot! Egyébként vagy nem válaszolnak, vagy egyszerűen leráznak valami mondvacsinált magyarázattal. Borzasztóan idegesítő, amikor a legváratlanabb időpontokban ki marad az áramszolgáltatás és nincs mit tenni ellene.
Jelzem a számítógépem 2005 óta a mai napig, már három alkalommal ment tönkre! A monitorom két alkalommal volt szervizbe, egy nyomtató, egy mikrohullámú sütő, és egy villanybojler, valamint egy televízió teljesen használhatatlanná vált ez alatt az idő alatt.
Ezelőtt Budapesten laktam, közel negyven évig, de ezalatt az idő alatt nem ment tönkre annyi berendezési tárgyam mint itt a négy év alatt.
Kérdésem az lenne, hogy kihez, mihez fordulhatnék a panaszommal és egyáltalán van e jogalapja a panaszomnak, vagy ez megint csak a multi cégek kiváltsága, hogy a kiszolgáltatott fogyasztót cserbenhagyhassa, büntetlenül.
Jelzem nem csak én, hanem a térségünkben lakó lakók mindegyike panaszolja, de eddig még senkinek nem sikerült ebben az ügyben tenni valamit.
Van e olyan OMH által bemért és erre rendszeresített készülék, amit a hálózatra kötve üzemeltetnék (természetesen hivatalosan) és az a kimaradások idejét, hosszát és az esetleges visszakapcsoláskor keletkező, feszültség, áram lökések mértékét méri. Ha igen akkor ez hol szerezhető be és milyen fórumon, kell ezt hivatalossá tenni, hogy a méréseredményeinkkel aztán a megfelelő lépéseket meg tudjuk tenni a szolgáltatóval szembeni kártérítési perünkben, mert ha lehet akkor perbe fognánk a szolgáltatót és a visszamenőleges igényeinkkel is élnénk vele szemben.
Válaszát tisztelettel megköszönve
Üdvözlettel Vig Pál János