Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Pénztárválasztás 2009
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Pénzügyi szféra
babu1974
Tisztelt Fórumozók!

Tegnap szembesültem az egészségpénztár problémáival,és nem tudom ki adhatna választ a kérdéseimre.
Egy nagyobb összeget fizettem be személyesen a saját számlámra az OTP-ban,hogy a sejtbank zárolni tudja.Előző nap vonták le szintén az EP. szokásos havidíjat a folyószámlámról (mindkettő OTP-s) de az EP-s számlára még egyik sem érkezett be! A befizetésnél a hölgy azt mondta,hogy még aznap a másik számlára kerül,de sehol semmi. Felhívtam ma az OTP EP. ügyfélszolálatát ahol azt a választ kaptam,hogy 4-5 munkanap az átutalás,de arra nem kaptam választ,hogy mi tart ennyi ideig. A postán ha befizetem a csekket azonnal utalják tovább a címzettnek.Nem értem az OTP-nek mi tart ennyi ideig hiszen "házon belül"
történik az utalás!? Hiába fizettem be a pénzt,ha nem tudják zárolni mert az valahol "kering"! Pedig már esedékes lenne a szerződés szerint. Ilyenkor ki a felelős?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Szép napot mindenkinek! cool.gif
lazurdeak
(babu1974 @ 2008.09.11, 11:07) *

Tisztelt Fórumozók!

Tegnap szembesültem az egészségpénztár problémáival,és nem tudom ki adhatna választ a kérdéseimre.
Egy nagyobb összeget fizettem be személyesen a saját számlámra az OTP-ban,hogy a sejtbank zárolni tudja.Előző nap vonták le szintén az EP. szokásos havidíjat a folyószámlámról (mindkettő OTP-s) de az EP-s számlára még egyik sem érkezett be! A befizetésnél a hölgy azt mondta,hogy még aznap a másik számlára kerül,de sehol semmi. Felhívtam ma az OTP EP. ügyfélszolálatát ahol azt a választ kaptam,hogy 4-5 munkanap az átutalás,de arra nem kaptam választ,hogy mi tart ennyi ideig. A postán ha befizetem a csekket azonnal utalják tovább a címzettnek.Nem értem az OTP-nek mi tart ennyi ideig hiszen "házon belül"
történik az utalás!? Hiába fizettem be a pénzt,ha nem tudják zárolni mert az valahol "kering"! Pedig már esedékes lenne a szerződés szerint. Ilyenkor ki a felelős?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Szép napot mindenkinek! cool.gif

OTP-nél és egyes más bankoknál is előfordul az ilyesmi. Szerintem az általános szerződéses feltételekben nem vállalnak konkrét határidőket. Ezért nem is hiszem, hogy felelősségre lehet vonni őket. Ha irreálisan hosszú ideig nyújtják az átutalást és ebből igazolható károd származik, akkor esetleg...

Amúgy nincs olyan, hogy "házon belül" , ezek külön cégek, külön rendszerekkel, az csak a marketing dumákban számít, hogy mindegyiket OTP-nek hívják, ebből az ügyfélnek előnye nem nagyon származik. De mit vársz egy olyan cégcsoporttól, amelyik még azt sem tudja elintézni, hogy pl.
- a devizaszámládról bármely fiókban rendelkezhess (konkrétan nálunk a kerületben csak egy fiókban álltak velem szóba, amíg dollár számlám is volt - persze megszüntettem egy idő után mert a francnak van kedve így - egyetlen dolog életemben, amit az OTP-nek köszönhetek, így legalább megúsztam, hogy elveszítsem a pénzem, mikor a dollár pár év alatt felére értéktelenedett)
- hétvégén komolyabb készpénzt tudj kivenni a számládról (asszem, most 20.000 forint a limit), mert hiába vannak hévégén nyitva tartó fiókok, a rendszerüket nem hajlandók péntek estétől hétfő reggelig működtetni

Szóval ne várj tőlük sokat. Ha nagyon sürgős, vedd ki kp-ben (0,5% veszteség, de bankkártyával kevesebb) és kocogj át vele befizetni a másik helyen. Magyarország, XXI. század...

(Amúgy az egyetlen dolog, amely működik, az a belföldi forint bankszámlák közötti utalás, de azt hiszem, az is csak azért, mert ott jogszabályi kötöttségei vannak a bankoknak. Én még emlékszem azokra az időkre, amikor ezeket az utalásokat is napokig szándékosan pihentették - persze az átutaló számlájáról már leemelve, hogy addig is nekik kamatozzon az a sok-sok milliárd...)
M@té
Sziasztok!

A történt kicsit hosszú, de érdemes végigolvasni. Az OTP Egészségpénztárról szól és még most, a történet elején elmondom hogy a lényege az hogy ha van OTP Egészségpénztáros számlád akkor szüntesd meg gyorsan ha pedig nincs akkor nehogy legyen.

Aki nem ismerné ezt a szolgáltatást annak mondom, hogy az alapötlet az hogy az a munkaadók különböző juttatásokat adnak a munkavállalóknak pl.: egészségpénztári számlára fizetnek pénzt és ezzel elvileg mindenki jól jár mert a munkaadó ezeket a pénzeket el tudja számolni, a dolgozó sokkal gazdagabb lesz., smile.gif és az állam is örül mert mindenki egészséges lesz.
Ez a gyakorlatban úgy néz ki hogy egy adott egészségpénztár szerződésben van boltokkal, patikákkal stb... ahol a meg lehet vásárolni bizonyos termékeket és el lehet számolni az egészségpénztári kártya terhére. Egyszóval a rendszer rossz. Bonyolult, átláthatatlan utálják a boltok is és a vevők is! Egyedül a pénztárak járnak ezzel jól...

No de sebaj ennek tudatában vásároltam én 2007 januárjában egy kifejezetten számítógép nézésére szolgáló szemüveget, (ami egyébként szintén egy kamu csak annyi pénz gyűlt már össze az egészségpénztári számlámon, hogy valami hülyeségre el kellett már költenem...) ennek értéke 40.000 forint volt és annak rendje és módja szerint a számlák küldözgetése a bolt és az én részemről a pénztár felé meg is történt. Majd februárban kaptam én egy levelet egy csekk társaságában, hogy bizony én ezt a terméket jogosulatlanul vettem igénybe mert hát oké hogy a munkám miatt napi 8-10 órát ülök monitor előtt, de kell egy külön orvosi javaslat ami valóban igazolja hogy a termékre szükségem van, de amennyiben ezt az orvosi javaslatot nem pótolom, be kell fizetnem a 40.000 Ft-t . Jó ok telefon a pénztárnak: biztosan lehet pótolni az orvosi javaslatot? igen lehet! OK! Háziorvoshoz elmentem, kitöltöttük, aláírta, mindez 5000Ft, beküldtem. Később érdeklődtem hogy rendben van-e a dolog, a pénztár kijelentette, hogy köszönik minden oké a csekket ebben az esetben nem kell befizetni. Ez volt 2007. február - március környékén.

Egy évvel később, 2008-ban, a 2007-es adóév lezárása idején szépen begyűjtöttem az összes adóigazolást amit kaptam, többek között az OTP Egészségpénztár által kiállított példányt is. elmentem a könyvelőhöz és szépen megcsináltuk az adóbevallásomat majd a végére kihozta, hogy hát sajnos az OTP-s adóigazoláson ott szerepel egy 40.000 Ft-os nem támogatott összeg ami ebben a formában jövedelemnek minősül és hát azután bizony adót kell fizetni... Először fogalmam sem volt hogy miről van szó majd később beugrott hogy a januári szemüveg ára. Bementem az OTP Egészségpénztár székházába (Mérleg utca) és mondtam, hogy itten valami elírás történt. (Az ügyfélszolgálatos "hölgy" útszéli stílusáról most ne beszéljünk.) Hosszas vita után kiderült hogy valóban az adóigazolás rosszul lett kiállítva és rögtön közölték hogy Ők ezzel nem tudnak mit csinálni, mert a "rendszerben" már nem lehet módosítani... újabb hosszas vita (üvöltözés) után az ügyfélszolgálat vezetőjével sikerült beszélnem, aki szintén nem csinált semmi érdemlegeset csak annyit, hogy adott egy üres füzetet ami az "észrevételek" felirat állt és abba írhattam bele a panaszomat. Illetve megpróbáltam kézzel megírni egy jegyzőkönyv szerűséget, amit lepecsételt és aláírt... smile.gif

Nos hát így történt hogy a munkáltatóm (és általam) fizetett EP szolgáltatás jogos igénybevétele után a pénztár egyoldalú hibájából a 2007-es évre az összes többi mellet még plusz 10.000-12.000Ft adót kellet befizetnem.

Ha valakinek van ötlete, hogy mit lehet ezzel tenni, (így 2008 végén) akkor azt szívesen venném, egyébként sejtem hogy kb. semmit. smile.gif

Köszi:
Máté
Blade
Nekem az az ötletem, hogy menj be az APEH-hez, és tájékoztasd őket arról, hogy az egészségpénztár tévedett.
Ők sem fognak örülni neked (végülis nem azért fizetik őket, hogy a panaszoddal foglalkozzanak...), de nekik van egyedül hatalmuk arra, hogy az egészségpénztár hibáját kijavíttassák.

Én azért kerülöm az ilyen intézményeket, mert többe kerül az idő, amivel utána járok a dolgoknak, mint amennyi előnyt jelenthetnek nekem... pénz beszél, utalványokkal foglalkozzon akinek nincs jobb dolga... cool.gif
Lecci
Azt olvastam a Világgazdaság on-line-on, hogy visszásságokat talált a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Tempo Egészségpénztár egyik részvényvásárlásával kapcsolatban az ez év nyarán lefolytatott célvizsgálata során. A hatóság ezért kezdeményezte az igazgatótanács elnökének, Busa Klárának és az igazgatótanács több tagjának a felmentését, valamint Polyák Imre ügyvezető munkaviszonyának a megszüntetését. Busa Klárának emellett egymillió, a kassza több vezetőjének pedig fejenként félmillió forintos bírságot kell fizetnie.
Namost, ehhez képest, a honlapjukon még semmi változás nincs, Busa Klára még elnök, a Polyák Imre meg ügyvezető, minket tagokat nem is tájékoztatnak erről?
Akkor most mi az igazság?
Ez akkor a fogyasztók, értsd pénztártagok pontos és hiteles tájékoztatása?
Oxi
Jövőre az egyéni adókedvezmény mértéke változatlan marad, így az önkéntes pénztári számlára történő egyéni befizetéssel továbbra is jelentős megtakarítás érhető el.

Az egészségpénztár vagy az önkéntes nyugdíjpénztár tagja, az általa fizetett tagdíj, eseti befizetés, valamint a részére juttatott támogatói adomány együttes összege után 30%-os adójóváírást érvényesíthet.

Ezzel a lehetőséggel érdemes élni...

A gépjármű felelősségbiztosítás kapcsán 2009-re már sokan "megtanulták" , hogy érdemes időnként megnézni, azt hogy hol is van a biztosításuk és milyen ajánlattal jött ki a többi biztosító.

A pénztárak vonatkozásában a gyakori, évente, félévente történő átlépéseknek kevesebb az értelme, de a időnként mindenki értékelheti, elemezheti saját helyzetét.

A megtalált információk alapján ki lehet választani a megfelelő pénztárat, nyugdíjpénztárak vonatkozásában annak a megfelelő portfólióját, stb...

Melyik pénztárt válasszam?
L_Matyi
Oxi, úgy látom, hogy az első hozzászólásod (is) egy reklám volt, ezért töröltem. Ha az oldal egy ténylegesen sok hasznos információt felsorakoztató oldal lenne, akkor hagynám, de nem az. Az elérhetőségek között nincs telefonszám, az oldalon meg olyan magyartalan megfogalmazások vannak, amit egy pénzügyi tanácsadó cég esetében gyorsan javítanék, pl.: "a választott pénztárba tagságot létesítenek, belépnek, átlépnek".
A PSZAF oldalán sokkal több, hasznosabb és megbízhatóbb, naprakész adat található, az oldal is onnét vett át számos anyagot: http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/penztarak
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.