[quote name='Joooe' date='2006.12.22, 11:46' post='22839']
Sajnos ez sem jön be mindenhol:
szia joooe
nem értem miért nem jön be - a jármű űlése nem a szélvédő mögött van ?
19/2005. ( VI.22.) Főv. Kgy. rendelet 21. § (1) A várakozási övezet területén, közúti várakozóhelyen a várakozási díjat
• az abban a díjövezetben elhelyezett parkolójegy kiadó automatánál, a megállást követően haladéktalanul, külön felhívás nélkül, vagy
• a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használatának esetén annak megindításával, a megállást követően haladéktalanul, külön felhívás nélkül vagy
• kézi beszedésű parkolójeggyel
kell megfizetni.
(2) A minimálisan fizetendő várakozási díj az adott területen érvényes díj alapján számított 15 percnek megfelelő összeg.
(3) Várakozási díjfizetés esetén legfeljebb az időtartam korlátozásnak megfelelő ideig lehet várakozni. Az övezetre meghatározott időtartam lejárta után a gépjárművel a várakozóhelyet el kell hagyni. A várakozási időtartam ismételt díjfizetéssel nem hosszabbítható meg.
[/u](4)
A parkolójegyet a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosítva, olvasható módon kell elhelyezni. [u]
ha a jogalkotó azt szertte volna, hogy a jegyet a szélvédő és a műszerfal találkozásához tegyék a jogkövető állampolgárok akkor azt írta volna -ezt nyilván nem tehette mert bizonyos esetekben lehetetlen , egyrészt mert nincs "műszerfal" vagy van de olyan ferde hogy lehetetlen azon megállítani a jegyet, másrészt vannak
anatómiai körülmények is pl. a terhes kismamák a pocijuk miatt nem tudnak a járműbe visszanyújtózva
benyúlni, vagy a hátfájósok, vagy akik éppen féltik a ruházatukat , vagy a jármű adottságaiból eredően
pl. cupé merci ahol akkora az ajtó , hogy az egymás melett álló autók miatt ki sem lehet nyitni rendesen az ajtót stb... a rendelet szövege a szévédő mögé jól láthatóan és adatartalmilag ellenőriztehő módon jatározza meg a jegy elhelyezését - utalva arra, hogy mindeképpen a járműben legyen elhelyezve a jegy és jól látható helyen ellenőrzésre alkalmasan - ez a két feltétel teljesül az ülésre elhelyezéssel is - innetől kezdve
jön a már nem rendelet hanem a polgári jogviszony keletkezése és az abban történő magatartás miszerint a rendelet meghatározza és a Legfelsöbb Bíróság is , hogy a jogkövető magatartás a jegy megváltásával
annak érvényességi idejére megvalósul , a jegy fent hivatkozott módon történő elhelyezése e jogviszonyon belül érvényes teljesítés körét kielégíti, a jogviszony másik résztvevőjének -kötelessége a jeg meglétének teljeskörű ellenőrzése mert egyrészt szolgáltató másrészt a rendelet konkrétan meghatározza, hogy milyen okok miatt bírságolhat tehát az okora vonatkozólag teljeskörű ellenörzést kell , hogy végezzen és fel kell kutassa a jegyet oyl módon, hogy KÖTELESSÉGE ELLENŐRZÉST LEFOLYTATNI- ami azt jelenti, hogy tevékeny módon egyedi vizsgálattal minden lehetséges és jól látható helyet fel kell kutasson és az ott elhelyezett jegy létéről vagy hiányáról meg kell győzödjön
ez az ellenőrzés[u] és ez kötelessége és nem kegy .
Amennyiben nincs érvényes jegy vagy valamilyen akadálya van az érvényesség megálalpításának a bírságolási okot konkrétan "meghatározva" (tehát alaki kötöttséggel) meg kell jelölje ,egyébbként mulasztást követ el az ellenőr , önmagában, hogy sétál az utcán és a szélvédő és műszerfal találkozásának zónáját nézi és nem ott van elhellyezve a jogkövetően megváltott jegy - AZ NEM ALAOPOZAZ MEG A BÍRSÁGOLÁS JOGOSSÁGÁT -mert a rendelet a parkolás jogszerűségét a fizetéshez köti , az ellenőrzésnek pedig szabálya van ; íme
SZABÁLYOS PARKOLÁS
http://www.centrumparkolo.hu/cp/Data/i061.htm#a1
A parkolási ellenõr megvizsgálja, hogy a várakozó gépjármûben jól látható helyen van-e az érvényes parkolójegy vagy az érvényes lakossági engedély. Amennyiben nincs, megnézi a legközelebbi automatát, hogy van-e ott jegyet vásárló személy. TEHÁT A JÁRMŰBEN JÓL LÁTHATÓ HELYEN - ez pedig lehet az ülés is !
Köszi a figyelmet , melelsleg jegyzem meg, hogy amire válaszoltál azt is én írtam egy másik fórumban
(JOGIFÓRUM) köszönet az idemásolónak ;-D
sziasztok sok sikert a perekhez
üdv;
JOLY-JOKER