Tisztelt FVF!
Egy élelmiszer boltban lejárt szavatosságú élelmiszereket is árulnak. Vettünk már lejárt szavatosságú csomagolt szalámit, kenőmájast, sört. Ha otthon ezt észre veszi a kedves vásárló és visszaviszi a terméket, akkor készségesen vissza adják a pénzt a boltban. Szerintük ezzel el is van intézve a dolog. Ha viszont nem veszi észre vagy lusta visszavinni akkor magára vessen a kedves vevő.
Bosszant, hogy ezt egy boltos megteheti. Mit tudok tenni, hogy ez a dolog megszűnjön? Azon kívül, hogy nem vásárolunk ebben a boltban.
Köszönettel
signum2
2005.02.07, 07:57

Sági olvastam a problémádat ez engem is felháborít. Szerinted mit kellene csinálni?
1.) A minőségvédelmi bírságot ki lehet szabni lejárt szavatosságú élelmiszerenként. 1 lejárt fajta 50.000 Ft. Szóval 1 túrórudi meg egy joghurt már 100.000 Ft. A boltos meg sír hogy nincs pénze stb...Meg hogy emberség is van a világon. Én ilyenor a minimum összeget írnám be 50.000 Ft, mert az összes sumákol, rajta maradt 5 kg lejárt hús, és még éjszakára a hűtőt is kihúzza , ne fogyjon az áram. Ennyit ér nekik az emberség, más emberek tisztelete.
2.)

Ejnye, bejnye emberség is van a világon, csak figyelmeztet az ellenőr, egy meleg kézfogással elválnak útjaik.
Köszi a választ signum2.
Beszéltem a Fogyasztóvédelmi felügyelőségtől egy hölggyel telefonon. Ő kérte, hogy küldjem el az élelmiszerek pontos megnevezését és a bolt pontos címét részükre.
Az a baj ezzel a bolttal, hogy nem igazán érdekli ez a dolog, ha valaki reklamál, vissza adja neki a pénzt és kész. Beszéltem több emberrel, akivel ez megtörtént. Összegyűlhetne párszor 50.000. Ft .
Lehet így boltot működtetni??? Felháborító. Az már csak mellékes dolog, hogy az árak nem igen vannak feltüntetve a termékeken, így a kasszánál szinte pofára számol. Igaz, hogy egy vidéki kis bolt, de úgy gondolom ott se hülye emberek élnek.
A Főfelügyelőségeknek az élelmiszerkereskedőkre kivetett bírságok közül a legtöbb a lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő miatt kerül kiszabásra. Ez többszázmilliós tétel egy évben. MI ezt tesszük.
Másik részről pedig tényleg az a megoldás, hogy vissza kell vinni, illetve ott a helyszínen is reklamálni kell miatta.
Egy fontos információ: ami aznap jár le, az még jó, az eladható!!!!
Az említett boltban azonban a sör, amit vettünk 2005.01.26-án, annak 2004.05. hóban járt le a szavatossága. A kenőmájas büdös és savanyú volt, kimért volt, így nem volt rajta dátum. A csomagolt szalámi gyártási napja 2004.05.07. , a lajárat dátuma el volt mosódva. ( szerintem szándékosan ) Kétlem, hogy az a szalámi még jó lenne 2005 februárjában.
Captain Crash
2005.02.09, 04:28
Bármilyen terméket veszel, nézd meg előtte a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejáratának dátumát!

Itt két magatartást tanusíthatsz:
1. Szólsz, hogy hopp ez lejárt, kicserélik, veszel olyat, ami még nem járt le.
2. Odamész a pénztárhoz,

körülnézel, megveszed, ha eladják Neked, akkor máris vásárlók könyve és elsírod, hogy de kiszúrtak veled.
Én az elsőt javaslom! Egyrészt etikusabb, másrészt empatikusabb, harmadrészt szerintem ez áll legközelebb a helyes vásárlói-eladói magatartáshoz és a második magatartás vezet oda, hogy tojnak a vevő fejére és a jogszabályokra.
Igen, amennyiben mindenki visszadobja a lejárt terméket, ottmarad, összefogdosva koszos és deformált lesz, ezt már nem tehetik ki. Hosszú távon megfelelő fogyasztói odafigyeléssel ez a helyére fog kerülni.
Az lehetséges, hogy egyszer-egyszer kikerül lejárt termék, de manapság még túlságosan sok az ilyen, több ízben hamisítással is találkozunk, így vélelmezhető, hogy szándékossággal is szembenállunk.
Be kell bizonyítania a fogyasztónak, hogy nem csak a fogyasztóvédelmet érdeklik a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek. Meg kell mutatni, hogy igényesebbek vagyunk, ne adjanak nekünk ócska, lejárt árut!
Kedves Hozzászólók!
Az a baj, hogy ez a bolt egy kis faluban van, ahol mindenki ismer mindenkit. Még szinte a vevőnek kellemetlen beírni a panszkönyvbe. A nagyszüleim járnak ebbe a boltba és hát, az idős emberek nem igen nézik a szavatossági időt, Ők még megbíznak a boltosban. Az meg ezt és az idős emberek fogyasztói jogokkal kapcsolatos tudatlanságát kihasználva elad mindent. A 80 éves nagyszüleim nem fognak beírni a panszkönyvbe. Kénytelen leszek én megtenni a kezdő lépéseket ezügyben, mert bosszant a dolog. Nem egyszer fordult elő, hogy eladtak ilyen termékeket.
signum2
2005.02.10, 08:01
Az én véleményem szerint a kereskedők a vásárlókat nem tartják valami túl sokra. Az embereknek enni kell, egy bolt van a faluban vagy kettő, a kis öreg akiinek 15000 Ft-ja jut kajára úgysem fog elmenni a LIDL-be. Gátlástalanok, csak azért is, mert hát ugye a kis ember éhen nem akar halni. Van néhány rendes boltos eladó, aki beszedi a vásárlótérből a lejárt terméket. Csak az üzemeltető meg hétvégén kirakja ezeket. Az meg a másik hogy -20 C van, és nem fűtenek napközben a boltra, az eladó, vásárló meg megfagy. Ekkora spórolás!!!
Legutóbb bemegyek levásárolni a kajajegyemet, 5000-et ot hagytam.Körülnézek, mondom milyen lejárt termékek vannak, hát nem kellett sokáig keresnem.Legfelül megláttam egy szimpatikus másfél hete lejárt zala felvágottat, már csak a kukac hiányzott belőle. Szóltam is nekik illedelmesen.
Captain Crash
2005.02.10, 12:10
Kedves Sági!
Ahol van egy gátlástalan eladó, aki kihasználja a falut és az szégyen, hogy ezellen valaki fellép, ott az emberekben van a gond!
Engem is ismernek a környéken a boltosok, mégis beleírok a vásárlók könyvébe, ha problémám van. Ezt is tudják rólam, ezért egyre javuló eladói morállal szembesülök, mégha eleinte éreztem is, hogy nemtetszésüket fejezték ki.
Ők egy szolgáltatást nyújtanak, amiben benne van az, hogy neked mindig friss árut adnak el. A szolgáltatást te akkor veszed igénybe, amikor bemész. Ha a szolgáltatás nem megfelelő, akkor igenis jogod van ezt jelezni.
Én is kínálok szolgáltatást, és a vevők érdekében - ha meg is vannak elégedve, akkor is - a szolgáltatáson javítani kell. Akinek a szolgáltatása nem megfelelő és felháborítónak tartja, hogy valaki jelzi azt, az nem szolgáltatást végez, hanem kiszolgáltatást!
Én is veszek igénybe szolgáltatást, és elvárom hogy azt nyújtsák, amit ígérnek. Ilyen vagyok, valahogy megmaradt bennem, hogy az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó!
Írj bele abba a vásárlók könyvébe! Téged vernek át, a falut verik át, kihasználnak, kihasználják, hogy mindenki beszari, visszaélnek a helyzeteddel! Évekig ezt teszik, te szívod meg! Meddig mehetnek még el? Meddig tűröd, tűrítek, hogy kihasználjanak benneteket?
Ezen utolsó véleménnyel teljes mértékben egyetértek!!!!!
Amúgy van egy jó megoldás arra, hogy a cásárlók könyvét szívesebben adja oda egy egy bolt: A pozitív tapasztalat beírását sem tilja a törvény, és bizony ez egyes vizsgállatoknál a hatóság munkáját is megkönnyíti, hiszen könnyen felmérik így mennyi a pozitív, mennyi a negatív tapasztalat, egy hiba valóban egyedi eset és avéletlen műve, vagy rendszeres.
Sziasztok, nem pont a lejarattal, de a fogyasztahatosaggal kapcsolatban nekem is lenne nehany megjegyzesem.
1. A Bp. Polus Centerben levo Tescoban (Szentmihalyi utnal) mar tobbszor elofordult, hogy a tejtermekek, amiket vasaroltam, romlottak voltak - annak ellenere, h a lejarat teljesen ok volt. Ez a Tesco aruhaz velemenyem szerint egyebkent meglehetosen igenytelen, - mind a valasztek, mind a kiszolgalas teren -, es az a gyanum, h hebe-hoba lekapcsoljak/ vagy nem megfelelo kapacitason mukodtetik a hutoket. A problema mar mas ismeroseimmel is elofordult.
2. Hasonlo tapasztalatot mar nehany budapesti Spar boltban is sikerult begyujtenem.
Gondolom, a hutesre is vannak eloirasok. Remelem, neha ellenorzi ezeket is valaki. (telen is)
Ellenőrizzük a termékeket állandóan, sok is a szabálytalanság, de a bírság is.
Be kell jelenteni az ilyen problémát a megyei vagy fővárosi felügyelőségeken.
Captain Crash
2005.03.21, 20:04
A Tescó raktárterülete a XIII. kerületben egy nyitott tér, melyre a környezet hatásai egyértelmüen befolyással vannak. Nyáron rengeteg termék, olyan, amelyre rá van írva, hogy napfénytől elzárt helyen kell tárolni ott kinn "melegszik".
Mivel tőlünk könnyebb hátulról megközelíteni a bevásárlóközpontot, így a tavalyi évben többször is láthattuk, hogy rengeteg terméket kinn tárolnak mindenféle hűtés nélkül.
Hogyha eljönnek majd a plusz 20-30 fokok szívesen arra jártunkkor készíthetek fotókat az ott tapasztaltakról, ezen információk bizonyításáról, de úgy gondolom, ha valaki mindezt megnézi saját szemével, jobban elhiszi talán.
Nem egyszer volt olyan, hogy az ott lévő áruk hetekig kinn voltak. Erre abból következtettünk, hogy azok helye és elhelyezkedésük nem változott.
Másik probléma, hogy az árukat szállító cégek rendre egyidőben érkeznek a bevásárlóközpont raktárhelyiségéhez és nem kis időt várnak, amíg ki tudják pakolni a termékeket. Gondolom, hogy a szállító járművek kellően el vannak látva olyan biztonságos tárolást szolgáló berendezéssel, amely ezalatt az idő alatt ugyanolyan paramétereket biztosít, mint amikor a gépjármű működik.

Nem vásárolok általában a Tesco-ban, csak ha úgy tartja kedvem, de velem is előfordult, hogy romlott terméket sikerült kifognom. Vajon a felvázoltaknak mennyi közük lehet?
Lehet...
Ezt ki is lehetne vizsgálni, amennyiben bizonyítékok vannak rá. MI csak forgalomba hozott termékekkel foglalkozhatunk, de körüljárva sok mindent meg lehet vizsgálni.
Sziasztok! én már nem is csodálkozom azon amiket itt írnak azt sem tudom,hogy mennyi a valóságos büntetés a minket szándékosan átverő cégeknél. Komolyan mondom előttem pakolja ki a hölgy a lejárt tejterméket ha szólok azt mondja meg kell nézni a lejáratot mindenkinek, ha nem veszi észre elviszi ,ha igen ottmarad az áru.Hát mi folyik ebben az országban? onnan lehet tudni hogy melyik a lejárt termék (tej) hogy befelé fordítják a tetején látható szavatossági dátumot persze szétrakják a még megfelelők között. A virsli folyós halmaz állapotú volt mikor már harmadik szólás után is kinn találtam eldugtam az üdítők közé nehogy elvigye valaki. egyszerűen nem hiszem el hogy manapság mi mindent megetetnek velünk még a nem lejárt is mint egy két esetben kiderült sem biztonságos akkor milyen lehet a lejárt? Kár ezen mérgelődnünk ez van ezt kell szeressük ,csak az a baj,hogy egyszer elfogy a türelmem(volt már rá példa) aztán vagy én kapok infarktust vagy a börtönbe kerülök mert azt hiszem agyon csapok majd valakit,ugyanis ha szólok valami miatt, néha kifejezetten agresszívan válaszolnak a legtöbb esetben hölgyek pedig a 115-kg-os tömegemmel igencsak megdolgoztatnám a 40-50kg-os néniket. A biztonsági őr egyszer kimenekült az üzletből mert már igencsak ki voltam akadva egy árvita miatt ( a polcon nem annyiba került mint a gépben-kit érdekel halkan jegyzem meg) Aztán odakinn elmondta ,hogy így kell eladni nekik a terméket leárazottnak feltüntetni aztán pedig drágábban eladni ,a legtöbb esetben nem veszik észre mert egyszerre több mindent vesznek,de aki csak azért megy oda annak azonnal feltűnik a turpisság.No de már tényleg nem mérgelem magam inkább iszom egy sört a VISZONTLÁTÁSRA
Sziasztok!
A tv-ben láttam, hogy több helyen is romlott-kukacos-stb. alapanyagból csináltak élelmiszert, amit sosk-sok helyen el is adtak. Az egyik hír végén elmondták, hogy 500.000Ft büntetést fizetnek. Ha egy élelmiszerboltban két-három, akár előző nap lejárt terméket találnak, ugyanennyibe kerül. Hogy van ez?
Üdv az új fiútól!
Leszoktunk róla, hogy náluk vásároljunk, elvégre nem én vagyok a legkisebb, hogy számítsak.
De január 17-én mégis elmentünk egy bizonyos dologért (ami természetesen ideiglenes áruhiányként röhögött a képünkbe), viszont találtam olyan szemes kávét, amelyet szeretek, viszont ritkán kapható (legalább is máshol). Vettem egy kilós zacskóval. Másnap felbontottam a zacskót - a kávénak elvétve volt illata, viszont enyhén avéttas szaga volt. A zacskó alján a lejárat: 2008 december. Sajnos a blokkot kidobtam.
Vagy én vagyok olyan szerencsétlen, hogy 50 zacskóból pont a lejártat kapom ki, vagy...
Most azon gondolkodom, hogy visszamegyek, ha van még lejárt kávé, lefényképezem (az aznapi újsággal) veszek egy újabb kilót és kiverem a dilit.
November 30.-án délután betértem a kőbányai – Sibrik Miklós út 23. sz. alatti – 42-es számú Penny Market élelmiszer-áruházba azzal a céllal, hogy egy üveg eredeti narancslét vegyek. Amikor a polcra kitett termékeket nézegettem, azt azonnal megláttam rajta hogy éppen aznap jár le a gyártó által szavatolt hivatalos szavatossága. Ezért aztán – mivel nekem egy későbbi időpontra kellett volna – hát nem vettem meg, de a pénztárnál a pénztárosnak megemlítettem. A jelzésemre azt mondta, mit problémázok, ma még jó. ……
Itt az 1-es kép kell legyen
Ma, azaz december 3.-án ismét betértem ebbe az üzletbe és mit látnak szemeim?
A lejárt szavatosságú narancslét akciósan árusítják!
Én ezeddig mindig úgy tudtam, hogy már minőségi kritériumának, azaz a szavatossága lejáratának a közelében is csak csökkentett áron szabadna az ilyesmit árusítani,
lejárata után viszont EGYÁLTALÁN NEM!. Nemhogy akciósan de egyszerűen SEHOGYSEM!
Itt a 2-es kép kell legyen
Vettem azonban egy üveg akciós narancslevet már csak a hitelesség érdekében, sőt még el is fogom fogyasztani ha tudom, viszont érdekességként jelzem, talán jobban oda kellene figyelnie a kereskedelmi felügyeleteknek vagy az országos Fogyasztóvédelemnek az ilyen aprócska trükközésekre! Kérdezem én,ott nyugaton, odahaza az „anyaországában” egy ilyen Penny Market nevű cégcsoport minden bizonnyal egyáltalán nem merné megjátszani a lejárt áru árusítását az igényes fogyasztóinak, és csupán a magyarországi bírkanépnek mehet minden ócskaság, mert ezeknek úgyis mindegy?
Itt nem ám egy hanem mindjárt 3 napos határidőtúllépésről van szó, tehát egyáltalán nem véletlenül van a dolog, tovább az hogy még akciósnak is van meghírdetve, méginkább megerősíti a tényt, ez egy - a gyártó által minőségében már NEM GARANTÁLT termék!
Itt van a 3-as kép
F László
vásárló
L_Matyi
2009.12.04, 09:32
Ha jól tudom erre van lehetőségük, csak egyértelműen fel kell tűntetni. Ha ők vállalják a felelősséget, hogy ettől senkinek semmi baja nem lesz, akkor árulhatják. Azét a lejárati dátum úgy van meghatározva, hogy akkor már esetleg, van olyan termék, aminek valami baja van, de bizonyos termékek esetén ez inkább azt jelenti, hogy például akkor már nem jó az állaga, vagy a színe, szaga stb., de még bőven fogyasztható. Ez inkább a gyártót kell, hogy zavarja, hiszen a márkát járatja le vele.
Egy narancslé szerintem nem tud pár nap után olyan romlott lenni, hogy attól komoly bajod legyen (azt rögtön éreznéd az ízén). Gondolom/remélem tejtermékeknél és húsnál ezt nem teszik meg.
Mozigépész
2009.12.04, 15:33
Mindketten rosszul tudjátok. Ha lejárt a szavatossága az élelmiszernek azt csak abbna az esetben szabad tovább értékesíteni értékcsökkenten (ez akár akció is lehet ha fel van tüntetve miért), ha van tisztiorvosi engedély a bevizsgálásról, és ha jól emléxem ez ad egy határidőt amíg lehet forgalmazni.
Lényeg jó pénzért nekik kell bevizsgáltatniuk, és engedélyt kérniük.
Egyébként áttettem a megfelelő fórumba, mert volt már ilyen, nem kellet volna nyitni, csak körülnézni. A lehetőségekről (bejelentés) olvashat is vissza!
L_Matyi
2009.12.04, 16:07
(Mozigépész @ 2009.12.04, 15:33)

Mindketten rosszul tudjátok. Ha lejárt a szavatossága az élelmiszernek azt csak abbna az esetben szabad tovább értékesíteni értékcsökkenten (ez akár akció is lehet ha fel van tüntetve miért), ha van tisztiorvosi engedély a bevizsgálásról, és ha jól emléxem ez ad egy határidőt amíg lehet forgalmazni.
Lényeg jó pénzért nekik kell bevizsgáltatniuk, és engedélyt kérniük.
Egyébként áttettem a megfelelő fórumba, mert volt már ilyen, nem kellet volna nyitni, csak körülnézni. A lehetőségekről (bejelentés) olvashat is vissza!
Hú, ezt nem tudtam, hogy ennyire szigorú, csak arra emlékeztem, hogy ennek van valami módja.
Mozigépész
2009.12.04, 22:18
Szerintem ők sem tudják, gondolom abba a régi szabályban gondolkodnak ami már nem él, hogy + 1 hét van, ha jól emléxem annó így volt. Most már nem, és sok lóvét kell a vizsgálatért fizetni, gondolom azért, hogy kidobják....
(L_Matyi @ 2009.12.04, 09:32)

Ha jól tudom erre van lehetőségük, csak egyértelműen fel kell tűntetni. Ha ők vállalják a felelősséget, hogy ettől senkinek semmi baja nem lesz, akkor árulhatják. Azét a lejárati dátum úgy van meghatározva, hogy akkor már esetleg, van olyan termék, aminek valami baja van, de bizonyos termékek esetén ez inkább azt jelenti, hogy például akkor már nem jó az állaga, vagy a színe, szaga stb., de még bőven fogyasztható. Ez inkább a gyártót kell, hogy zavarja, hiszen a márkát járatja le vele.
Egy narancslé szerintem nem tud pár nap után olyan romlott lenni, hogy attól komoly bajod legyen (azt rögtön éreznéd az ízén). Gondolom/remélem tejtermékeknél és húsnál ezt nem teszik meg.
Most én nem arról kezdtem el a témát feszegetni, hogy majd ha lejár,
meg hogy lesz neki esetleg valami "túlhordásos" ÁNTSZ engedélye, hanem arról szólt a fáma, hogy egyszerűen
lejárt a termék forgalmazhatósági ideje!
Ennyire egyszerű a képlet!
Van általában minden TESCO áruházban /
ez itt a reklám helye/ a tejtermékes környezetben egy olyan hűtőpult vagy tárolótér, ahol szinte minden árucikk "már majdnem lejárt" vagy éppen aznap jár le! És ezért akciósként vagy értékcsökkent-ként de jóval olcsóbb
- de nem ám másnap, harmadnap, meg stb. jár le és akkor még mindig az eredeti árán árulják!
Van a példának okáért a IX. kerületben néhány olyan üzlet (MB-Shop Reál Élelmiszer) /
ez itt ismét a reklám helye/, amelyekben olcsón, akár az eredeti ár 1/3-áért lehet megvásárolni a lejárathoz nagyon közeli élelmiszer-termékeket. De
ez egyáltalán NEM UGYANAZ, mint ami már tegnap lejárt!
Köztudott dolog, hogy egyes sajtoknak, sajtszerű termékeknek akkor jön ki az igazi értékük, amikor már jócskán túlvannak a szavatossági időn. De ezt a trükköt
nem lehet a vásárlók rovására megdobni, hogy a termék feldátumozásával ellentétben még mindig az eredeti árán adják. Ez ugyanis kimeríti a vásárló becsapása, vagy a romlott élelmiszerrel való üzérkedés teljes fogalmát.
Pontosan a vásárlók tájékoztatására és
NEM VÉLETLENÜL írják /vagy nyomtatják rá valahová/ az áru minőségi lejáratának idejét! A lejárat közelében még lehet -
de inkább kell - valami figyelemfelkeltő kiírás amellyel még forgalmazni lehet,
ám a lejárata után
EGYÁLTALÁN NEM! - és szerintem teljesen függetlenül attól, hogy a termék minősége esetleg majd még hosszú hónapokig
elfogadható! Azt a VÁSÁRLÓ majd eldönti ... amúgy meg mehet a megsemmisítőbe, kukába, égetésre, stb.
L_Matyi
2009.12.14, 23:46
Igazad van, de nem ez itt egy fogyasztóvédelmi fórum, igyekszünk segíteni egymásnak, és te most nem kérdeztél, csak tényeket hoztál fel. A Tesco említett hűtőjét én is szeretem, ott jó sajtok vannak. :-)
Ha ennyire zavar írjál be a vásárlók könyvébe, egy-két ilyen beírás után biztos átgondolják a dolgot.
supermok
2010.02.15, 09:05
Szombaton (02.13.) vettem fagyasztott, kisütnivaló húst, viszont csak most reggel(02.15.) vettem észre amikor belenéztem a hűtőbe, hogy a lejárati ideje 01.18.
Ha megvan a blokk, ma még visszavihetem?
a, és vissza adják a pénzt, vagy le kéne vásárolnom? Ezután nem biztos hogy szívesen költeném itt a pénzem, mert ez már nem az a kategória, hogy "jaj, csak véletlenül kint maradt tegnap!"
Előre is köszi mindenkinek!
Üdv!
L_Matyi
2010.02.15, 09:58
(supermok @ 2010.02.15, 09:05)

Szombaton (02.13.) vettem fagyasztott, kisütnivaló húst, viszont csak most reggel(02.15.) vettem észre amikor belenéztem a hűtőbe, hogy a lejárati ideje 01.18.
Ha megvan a blokk, ma még visszavihetem?
a, és vissza adják a pénzt, vagy le kéne vásárolnom? Ezután nem biztos hogy szívesen költeném itt a pénzem, mert ez már nem az a kategória, hogy "jaj, csak véletlenül kint maradt tegnap!"
Előre is köszi mindenkinek!
Üdv!
Jó lett volna, ha ott észreveszed. Sajnos most már az ő jóindulatukon múlik, hiszen hogyan bizonyítod, hogy ezt a húst nem január elején vetted? Szerintem menj vissza, és mondjad el szépen nyugodtan, hogy ez történt, tudod, hogy megesik az ilyen, biztos bennmaradt, de te nem mered felhasználni...
Mozigépész
2010.02.15, 19:48
Illetve nézd meg van e a hűtőjükben ilyen szavidős termék, mert akkor tudod bizonyítani, hogy náluk vetted!
Sziasztok.
Avval a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy tud abban valaki tanácsot adni, hogy égetett szeszesitalt, kb mennyibe kerülne bevizsgáltatni? Nevezzük mondjuk Jim Beam nek a whiskey t.
Van erre lehetőség, laborvizsgálati módszer, hogy meghatározzák, hogy az üvegben árult szesznek, van e bármi köze a címkéhez?
Egy bizonyos helyen, Budapesten, Kínaiak által üzemeltetett helyen, többször vásároltam szeszes italt.
Másodszor fordult elő velem, hogy allergiás rohamnak tűnő, enyhe mérgezést mutató tüneteim voltak.
Természetesen kevés mennyiségtől

nem ittam meg az egész üveggel.
Az italokon van zárjegy, roppan a kupakjuk, mégis egész erős meggyőződésem hogy hamisítványokról van szó. Valami féle ki tudja honnan származó szesz, aromával.
szeretnék ennek a végére járni, persze sajnos 50 100 ezreim nincsenek a vizsgálatra

Most is van egy bontott üvegem, és vennék egy újat, blokkal vagy nyugtával kontroll mintának, így nem érhet az a vád hogy esetleg én kotyvasztottam valamit, hogy lejárassam a kereskedőt.
ha valaki tud segíteni, hova kell vinni egy ilyen whiskey t, ahol egy labor véleményezi. kérem írja meg.
nem vagyok hippohonder,

és whiskeyt is ittam már jó párat életemben.
mégis másodszor fordult elő ilyen hirtelen rosszullét, és mindkét alkalommal abból a bizonyos Kíinai boltból származott az ital. szerintem ez nem véletlen, szeretnék a végére járni.
köszi a segítséget előre is !
Mozigépész
2010.04.19, 11:32
VPOP-nál kell bejelentést tenni, ők foglalkoznak ilyennel. (hamisítás) A bevizsgáltatás igen költséges.
(Mozigépész @ 2010.04.19, 12:32)

VPOP-nál kell bejelentést tenni, ők foglalkoznak ilyennel. (hamisítás) A bevizsgáltatás igen költséges.
Köszi a válaszod. Csak azért gondoltam esetleg egy bevizsgálásra, mi van ha mégis én tévedek?
ok nélkül minek küldjem rá a vámosokat.
Az hogy igen költséges egy bevizsgálás, ez mit jelent? 10 15 ezret nekem megérne, és akkor rögtön bizonyíték is van.
Mozigépész
2010.04.20, 18:27
A bevizsgálás jóval több lehet, de felvilágosítást kérhetsz ÁNTSZ-nél, mert az élelmiszert ők vizsgálják be. Kérdezd meg a helyi ÁNTSZ-t!
(Mozigépész @ 2010.04.20, 19:27)

A bevizsgálás jóval több lehet, de felvilágosítást kérhetsz ÁNTSZ-nél, mert az élelmiszert ők vizsgálják be. Kérdezd meg a helyi ÁNTSZ-t!
Köszönöm válaszod, és ne vedd magadra de sajnos nem értek egyet. nagyon közeli családtagom 40 évet dolgozott az ÁNTSZ nél, nem igazán találkozott ilyen üggyel.
A másik dolog a vámosok. ha épp arról a parancsnokságról járnak oda gyakran, ugye nem gondoljuk mi kis naívak, hogy nincsen összefonódás? ez az ország nem erről híres ugye?

ha a kis kínai ide jön kis hazánkba, Q7 el és nagy mercikkel jár, és a Magyar az alkalmazottja, talán "fussa" a vámosoknak is kenőpénzre. különben is a vámos mit néz? zárjegy van?, van. valami kínai kriksz kraksz a beszerzésről van?, van. kenőpénz a zsebemben megvan... meg. alles gut.
hát a " fogyasztó " "védelemről " pedig annyit, ha valakinek támad egy gyanúja, és kb 1 havi fizetésbe kerülne laborban letesztelni, az akkor kit is véd?

a fogyasztót? úgyse csinálja végig senki.
laikusként, szerintem kb el kellene párologtatni egy ilyen piát, le desztillálni az alkoholt ami elpárolog, és megnézni hogy az ablakmosó folyadékra hasonlít e? vagy az eredeti whiskey re.
mindegy, én végig járom. de a "fogyasztó védelem " től eddig annyit nem sikerült megtudni, hova kell vinni egy ilyen whiskeyt, és konkrétan mennyibe kerül a bevizsgálása?
egy válaszlevél annyi nem érkezett. ez a fogyasztók védelme !!
Kedves FVF!
Érdeklődni szeretnék, hogy az kifogásolható-e ha olyan testápolót árulnak akciósan ami lejárt, de a termék lejárati idejét kihangsúlyozzák és értékcsökkentnek tüntetik fel? Végül is tájékoztatnak róla, hogy lejárt a szavatossága.
Köszönettel:
Viki
Mozigépész
2011.05.04, 18:32
Itt nincs FVF! (mert már nem jár fel, meg már nem így nevezik, hanem NFH)
Nos ha hivatalosan csinálják nincs ezzel gond.
(Mozigépész @ 2011.05.04, 18:32)

Itt nincs FVF! (mert már nem jár fel, meg már nem így nevezik, hanem NFH)
Nos ha hivatalosan csinálják nincs ezzel gond.
Kedves Mozigépész!
Mit értesz hivatalosságon? Hogy lehet hivatalossá tenni?
Köszi!
Viki
Mozigépész
2011.05.06, 10:30
Nagyon egyszerű, minden termék legyen akár élelmiszer is, bevizsgálnak, hogy megfelel e még, akkor meghosszabbítható a forgalmazása ez általában egy hét, de termék függő. Ez nem olcsó ezért nem is szokták alkalmazni, tehát ezért írtam ha legális.