Előzmények:
2004.05.24. DeLonghi vizes porszívó vásárlás az Elektro World-ben: 49.990 Ft.
A készülék majdnem 1 évig hibátlanul működik, de 2005. májusában a hibajelenség: üzemelés közben megáll. A szervíz kijavítja /jótállási jegyen: 'panelcsere' szerepel/.
2005. decembéreben a hibajelenség megismétlődött, ugyanúgy megállt menet közben.
A szervíz már fizetős javításként akarta bevállalni, de közben sikerült Önöket megkeresni és tájékozódni, ennek ellenére nem volt egyszerű a "nem fizető javítás" elérése. (A szervíz elsőre elutasított, a fogyasztóvédelemhez fordultam, aki visszaküldött a szervízhez. A szervíz ezek után az Elektro World-höz... a végén a szervíz a munkát garanciálisként elvégezte.)
A készüléket a javítást követően olyan családtag vette át, aki nem műszaki ember és ilyenekben nem jártas; a jótállási jegyen ezen alkalomkor a hiba oka vagy a javítás módja olvashatatlan, szóban a problémáról nem tájékoztatták. Tudom, hogy a hibajelenség ugyanaz volt, mint az előző alkalomkor, de a jegyen a javítás módjánál a megjegyzés "panelcseré"-nek sehogy sem olvasható. És mivelhogy a szervíz monopol helyzetben van (térségben egyetlen, ahová vihetem ezt a típust), kicsit kiszolgáltatva érzem magam, mert:
2 hónap működést követően a porszívó ismét megállt működés közben, ugyanolyan módon.
Milyen lehetőségem van, hogy ne "sétáltassam" ezt a berendezést a végén már majd havonta? A garanciális javítások sorozata sem megoldás számomra, valószínű, hogy nem a szervízzel van baj, a mindig újra és újra beépített alkatrész konstrukcióhibás.
Szeretném a vételárat visszakapni és valahol Nyugat-Európában egy ugyanilyen vizes alapú porszívót vásárolni, mert szükségem lenne rá egészségügyi okok miatt (porallergia).
Furcsa, hogy 50 ezer Ft-ért olyan porszívót árultak, ami nem bír ki heti egyszeri 70 nm-es lakás porszívózását. Rejtett hibás?
Ariadne
2006.03.07, 17:05
Nini, egy válasz nélkül maradt kérdés. Lássuk...
Először is ez nem a fogyasztóvédelem fóruma, és itt senki nem ad hivatalos véleményt. Ellenben sok-sok hasznos tanácsot adunk - legalábbis ezen vagyunk.
Először is tisztázni kellene, hogy menyi "garancia" volt a porszívóra? A leírtak alapján több, mint a kötelező egy év.
Másrészt érdemes először elolvasni a Joooe fórumtárs által készített összefoglalót itt
link.
Ha ezután is marad még kérdés, állok(unk) elébe.
hello,
kérdésem a következő lenne:
új porszívót vásároltam két napja és sajnos számomra használhatatlan, ugyanis a porszívó fejét nem lehet átállítani hogy "kefés" vagy nem kefés legyen. Mindegy, a lényeg az hogy visszavittem ma, hogy becseréljem egy másikra ami már használható lenne és elhajtottak, hogy műszaki cikket nem tudnak "csak úgy" becserélni még 3 napon belül sem... A porszívó be sem lett üzemelve az összes fólia rajta volt, úgy ahogy eredetileg bontottam ki. Mit tudok csinálni? Én úgy tudtam hogy 3 napon belül bármilyen különösebb indok nélkül is tudok cserélni, levásárolni... Ez lenne a kérdésem, hogy van e valami szabályozás erre vonatkozólag? Vagy csináljak gyorsan valami "problémát" hogy legyen okom visszavinni?
A válaszokat előre is köszönöm.
Majin
Ui.: A vásárlás az "A" betűs hiperszupermarketben történt, nem tudom van e jelentősége.
L_Matyi
2009.10.22, 09:04
Nincs 3 napos cserelehetőséged, csak internetes vásárlás esetén, de ott 8 napos elállási lehetőséged lenne. Szóval a boltnak igaza van. Ha valami problémája van a készüléknek, akkor a 3 napon belül kötelesek egy UGYANOLYANRA kicserélni, így ezzel se lennél előbbre.
Amit tehetsz, hogy bemész, és nagyon udvariasan elmondod, hogy sajnos rosszat vettél, tudod, hogy a te hibád, és szívesen levásárolnád/választanál egy másikat. A nagy üzletláncok meg szokták engedni néha ezt. De semmiképp se kötelezheted őket erre.
Sajnos vásárlás előtt kellett volna megnézned. Azt nem is értem, hogy nem tudsz hozzá beszerezni másik fejet? Ezek azért cserélhetőek szoktak lenni, még egy régi/másik típusú készülékről is lehet, hogy rá tudod tenni a fejet.
Hát ez nem a legjobb hír.. Mindenesetre köszi a választ! MEgpróbálok futni még egy kört hátha megszánnak,és levásárolhatom...
Mozigépész
2009.10.22, 23:06
3 nap csere csak akkor van ha meghibásodott a termék. (nem javítathatnak)
Esetedben vásárlás előtt kellet volna meggyőzödni, meg fel el e neked a termék. Ha nprmális a bolt akkor tudsz cserélni másikra, de ezzel az indokkal nem kérheted vissza a pénzedet. Az más kérdés ha a bolt belemegy.
2009. április hónapban vásároltam egy porszívót, amelyre a gyártó 1 év jótállást vállalt. A porszívó 2009. október hónapban tönkrement (szívóteljesítménye lecsökkent, műanyag alkatrészei elkoptak, stb..).
2009. október 15-én elvittem az illetékes szervizbe (lakóhelyemtől 50 km-re), ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy 15 munkanapon belül javítják a terméket.
Ma 2009. december 06. van és a porszívó még mindig nem készült el. Többszöri megkeresésemre azt a tájékoztatást kaptam, hogy kezdeményezték a termék cseréjét.
Kérdéseim a következők:
1. Meddig tart a cserével kapcsolatos eljárás, amit állítólag a szerviz kezdeményezett?
2. Jogszerű-e, hogy ennyi ideig várat a szerviz?
3. Mit tehetnék, hogy az ügyem megoldódjon?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
EE
L_Matyi
2009.12.10, 10:51
(100 @ 2009.12.06, 17:58)

2009. április hónapban vásároltam egy porszívót, amelyre a gyártó 1 év jótállást vállalt. A porszívó 2009. október hónapban tönkrement (szívóteljesítménye lecsökkent, műanyag alkatrészei elkoptak, stb..).
2009. október 15-én elvittem az illetékes szervizbe (lakóhelyemtől 50 km-re), ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy 15 munkanapon belül javítják a terméket.
Ma 2009. december 06. van és a porszívó még mindig nem készült el. Többszöri megkeresésemre azt a tájékoztatást kaptam, hogy kezdeményezték a termék cseréjét.
Kérdéseim a következők:
1. Meddig tart a cserével kapcsolatos eljárás, amit állítólag a szerviz kezdeményezett?
2. Jogszerű-e, hogy ennyi ideig várat a szerviz?
3. Mit tehetnék, hogy az ügyem megoldódjon?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
EE
Elvileg törekedniük kell a 15 napra, de 30 nap után már lehet verni az asztalt és akár el is lehet állni a szerződéstől (pénz vissza).
bartaszili
2009.12.31, 13:28
Üdv!
Porszívóról jutott eszembe, hogy leírom én hogy jártam:
Vettünk kb. 3 éve egy Samsung SC7830-as porszívót. Olyan 35-36 körül lehetett, tehát nem az az 5-10 ezres kategória. Nagyon jó kis gép volt. De most ősszel semmiből semmi leégett a motorja. Azt hittem simán javítható (megtekercselik, stb.), de nem, mert az egészet cserélni kell (műanyag tokban van). Természetesen az országban nincs bent ilyesmi, de az európai raktárban sem, mert már megszűnt típus. Vállalták volna pár hétre, hogy beszerzik az új motort, de a legolcsóbb helyen 17e körül lett volna. Szerettük a porszívót, de azért nem ennyire. Vettem 12-ért másat kompletten és majdnem olyan jó... Hát hová gondolnak, hogy akár az 50%-át elkérik a porszívó árának, mikor régen pár ezerért meg lehetett tekercseltetni egy leégett motort!!!!!! Lassan leszokok a márkás holmikról, mert lócitromot nem ér a szerviz lehetőség.
Mozigépész
2010.01.01, 15:21
Kedves bartaszili!
Megszünt az a jogszabály miszerint alkatrészeket KELL tartaniuk (régen 5 év volt a fődarabra, 2 a többi alkatrészre ha jól emlékszem) az eladástól. Természetesen garanciális időn belül kellene, de ha mégsincs akkor jön a választás lehetősége, csere más termékre (nem kötelező) pénz vissza (ilyen esetbe kötelező).
Fogyasztói társadalomba élünk, így garancia után annyit kérhetnek az alkatrészért amennyit akarnak, így kényszerítve a vásárlót arra, hogy vegyen újjat.
Az én történetem hasonló az előzőhöz, csak én már egy kicsit elöbbre tartok.
2009.08.27.én vásároltam porszívót(1 év garancia), 2009.11.02.-án visszavittem a boltba, mivel a kiegészítők tönkre mentek. Az egyik fej elkopott a másikban nem forgott a kefe és a fejjel a porszívó sem szívott. A bolt nem foglakozott velem, mivel 3 nap eltelt a szervíz az illetékes.
A szervízben azt mondták, hogy megrendelik a fejeket a poszívóhoz ( az egész készüléket ott kellett hagynom) és majd értesítenek. Nem történt semmi, amikor érdeklődtem azt mondták,hogy még nem érkeztek meg a fejek. Ezt mondták januárban is, de mikor február 5.én újra érdeklődtem közölték, hogy a garancia a fejekre nem érvényes. Ha szeretném akkor megrendelhetik a két fejet együtt 12.000 Forintért. Próbáltam a nyugalmamat megőrizni és közöltem, hogy hétfőn választ adok.
Milyen lehetőségem van ebben az esetben?
Ha panasszal élek kinek kell benyújtani, a boltnak vagy a szervíznek?
Ha az alkatrészekre nem volt garancia akkor miért nem mondták amikor beadtam a készüléket a szervízbe,miért kellett erre 3 hónapot várnom,hogy megtudjam.
Már az is felháborító,hogy ennyit vártam és a végén károljam el saját magam. Amúgy 27000 Forintba került a porszívó, ennyi pénzért nem ezt vártam volna.
A válaszokat előre is köszönöm
Üdv.
L_Matyi
2010.02.08, 13:06
(varga @ 2010.02.06, 13:43)

Milyen lehetőségem van ebben az esetben?
Ha panasszal élek kinek kell benyújtani, a boltnak vagy a szervíznek?
Ha az alkatrészekre nem volt garancia akkor miért nem mondták amikor beadtam a készüléket a szervízbe,miért kellett erre 3 hónapot várnom,hogy megtudjam.
Már az is felháborító,hogy ennyit vártam és a végén károljam el saját magam. Amúgy 27000 Forintba került a porszívó, ennyi pénzért nem ezt vártam volna.
Először is nem a szervizbe kellett volna beadni, hanem a boltba. Ők az illetékesek. A szerviz csak próbálkozik, a garancia teljeskörű, mindenre vonatkozik. Ha a szervizzel nem boldogulsz, akkor sajnos a boltba kell leadnod, és nekik is hagyni kell két hetet, hogy üljenek rajta és megpróbálják kijavítani a dolgot. Ha nem sikerül, akkor 30 nap után náluk már kérheted vissza a pénzed (aztán vagy adják vagy nem). Mivel sajnos nem a szervizben vetted, így őrajtuk ilyet nem lehet számon kérni.
petooee
2010.12.30, 17:19
Sziasztok,
nem tudom már, hogy mikor vásároltam egy Zanussi porszívót a Tescoban 9990 Ft-ért, majd pár hónappal később tönkrement, visszavittem, volt nekik készleten, helyből ki is cserélték, eddig minden rendben! Ez 2009.08.17.-én történt, ekkor a porszívó már 11.990 Ft-ba került, így az új blokkra ezt az értéket nyomták rá.
Most megint tönkrement a porszívóm, nem az a baja, ami a másiknak volt, hanem a porzsák részénél a műanyag megrepedt. Visszavittem a hölgynek, mert úgy tudom minden új termékre 2 év garancia van, de ő azt mondta, hogy erre csak 1 mert kis értékű, így nem foglalkoznak vele.
A kérdésem az, hogy igaza volt a hölgynek?
Várom válaszotok,
Tisztelettel,
Mozigépész
2010.12.30, 19:00
Honnan vetted a 2 év garanciát?
1 év van a 10000.- feletti tartós fogyasztási cikkekre. ez kötelező, de az ár alatt lévőkre is lehet adni.
Az a baj, hogy te kevered a szavatosságot a garanciával, és gondolom fogalmad sincs mi is az.
Szavatosság mindenre van, ennek 2 év az ideje. Az első 6 hónapban az eladón van a bizonyítás terhe, így azt sokan garanciának mondják, mert hasonló hozzá. Viszont fél év után neked kell bizonyítani szakvéleménnyel, hogy a hiba a gyártáskor létezett, és csak most jött elő, nem te használtad nem rendeltetésszerűen a készüléket.
Te esetedbe ez nem éri meg, hisz a szakvélemény lehet drágább mint maga a készülék.
petooee
2010.12.30, 20:19
(Mozigépész @ 2010.12.30, 19:00)

Honnan vetted a 2 év garanciát?
1 év van a 10000.- feletti tartós fogyasztási cikkekre. ez kötelező, de az ár alatt lévőkre is lehet adni.
Az a baj, hogy te kevered a szavatosságot a garanciával, és gondolom fogalmad sincs mi is az.
Szavatosság mindenre van, ennek 2 év az ideje. Az első 6 hónapban az eladón van a bizonyítás terhe, így azt sokan garanciának mondják, mert hasonló hozzá. Viszont fél év után neked kell bizonyítani szakvéleménnyel, hogy a hiba a gyártáskor létezett, és csak most jött elő, nem te használtad nem rendeltetésszerűen a készüléket.
Te esetedbe ez nem éri meg, hisz a szakvélemény lehet drágább mint maga a készülék.
Köszi!
Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok.
Vásároltam 2010-09-25.-én az Auchanban egy Dyras aquafilteres (24.000Ft) porszívót aminek kb: 2 hónap után eltört a szívófejének a csatlakozója hosszában (leesik a csőről, és így használhatatlan).
Nagy nehezen átvették javításra, de előtte természetesen jöttek mindenfélével.
Nem rendeltetésszerű használat - kérdeztem, hogy az egy porszívónál miként nézhet ki?
Rátámaszkodtunk - a nejen 45 kg, én nem porszívózom.
A szívófejre nem jár garancia - mondtam, hogy a papíron 1 év teljeskörű, és plusz egy év garancia van a fő alkatrészekre. Tehát mivel egy éven belül vagyok, kérem a javítást.
Nagy nehezen átvették, és rögtön az infó - 3 hétig is eltarthat. Közöltem a hölggyel, hogy 15 nap, mire ő - erre csak törekedni kell (első körben ő sem törekedett a 15 napra, kapásból 21-et mondott), és különben is ismerem én a jogszabályt? Visszakérdeztem, hogy ő pedig ismeri-e a DAS-t?
Erre azonnal megírta a jegyzőkönyvet, átvette a porszívót, és máris végeztem.
Úgy gondolom, hogy a szívófej amennyiben hibás, akkor a gép nem tudja ellátni az alapvető funkcióját, ezért szerintem a javítás (csere, akármi) iránti kérésem jogosan elvárható igény.
Most várom, hogy értesítsenek a javításról. Azt viszont nem tudom, hogy amennyiben elutasítanak merre induljak.(remélem, hogy nem így lesz)
Fremen72
2011.02.27, 19:55
(bartaszili @ 2009.12.31, 13:28)

Üdv!
Porszívóról jutott eszembe, hogy leírom én hogy jártam:
Vettünk kb. 3 éve egy Samsung SC7830-as porszívót. Olyan 35-36 körül lehetett, tehát nem az az 5-10 ezres kategória. Nagyon jó kis gép volt.
Nekünk is ugyanilyen gépünk van, és most tört el a gégecső és a ciklonrész közötti alkatrész. Kedves bartaszili, esetleg nincs meg a kiszuperált gép? A legpraktikusabb "recycling" ha kettőből össze lehetne rakni egyet... Tudom, hogy esélye nem sok van, figyelembe véve az eltelt időt.
Sziasztok!
Talán jó helyen kérdezek... Kerestem már velük (LMP Kft.) kapcsolatban fórumot, de érdekes módon nem találtam.
A probléma a következő: édesanyám elment egy termékbemutatóra, ahol sikeresen meggyőzték, hogy szüksége van egy Steam Home 2010 nevű porszívó / gőztisztító berendezésre. Természetesen adtak hozzá ajándékba egy indukciós főzőlapot, melynek értéke 160.000 forint (boltban 10-12.000 forintért lehet hasonlót kapni), és egy rozsdamentes edénykészletet, ami végül is nem olyan rossz... És így együtt csak 250.000 forint volt, de szerencsére lehet részletekben fizetni.
Szóval nem tudom, hogy hogyan, de anyut és még két hölgyet sikerült meggyőzniük, jó napjuk volt. A vásárlás a múlt év végén történt, de anyu annyira szívére vette a dolgot (nem jellemző rá az ilyen vásárlás, eddig mindenkit mindennel elhajtott a fenébe), hogy eddig rejtegette a holmit :-( Pedig ha rögtön szól, talán még vissza lehetett volna lépni, kisebb veszteséggel az üzlettől.
Tehát pár hete kipróbáltuk a porszívót, ami egy nagy halom ócskavas: a szívóteljesítménye nagyon kicsi, gyakorlatilag nem lehet vele porszívózni. És ebből szeretnénk most kiindulni, és az üzletet semmissé tenni ;-) Ugyanis a leírásában 1000W szívóteljesítmény szerepel!!! Ami képtelenség: 400W már nagyon jó lenne egy porszívótól.
Szerintetek van arra remény, hogy mivel a gép nem teljesíti a műszaki leírásban szerepelő paramétereket, visszavásároltassuk? Az ügynök még olyannal is vakított, hogy ez a porszívó egy zárt rendszerű készülék, ami csak beszívja a levegőt, de nem fújja ki... Persze, hagyományos hátsó nyílások nincsenek rajta, mert ez körben, alul fújja ki a beszívott levegőt. Ráadásul porszák nincs is benne, csak egy kis szűrő: jócskán fújja ki a port is. Tehát ennek az (ugyan csak szóban közölt) specifikációnak sem felel meg.
Ha ilyen esetben (a specifikációtól lényegesen eltérő paraméterek) ennyi idő után is vissza lehet lépni az üzlettől, akkor lépni fogunk valamerre: először tárgyalni az LMP Kft.-vel, aztán ha nem kompromisszum képesek, akkor fogyasztóvédelem, bevizsgálás, forgalomból kivonatás - már ha van egyáltalán engedélyük forgalmazni azt a lomot!
Tényleg: ha nincs is engedélyük rá, mert nem bevizsgált stb. termék, akkor mi van?
Üdv: Vasti
vargamac
2011.04.10, 11:07
Kedves Vasti!
A forgalombahozatalhoz csak elektromos biztonsági vizsgálat kell, de ezt helyettesítheti a gyártó CE jelzete is. Ha viszont a készülék nem teljesíti a műszaki specifikációban jelzett paramétereket, lehet kötelezni a forgalmazót, hogy adjon olyan készüléket, ami ezeket teljesíti. Ha ez a típus egyáltalán nem tudja azt, amit mondtak róla, lehet kezdeményezni a forgalomból való kivonását, ill. eljárást a fogyasztók megtévesztése tárgyában a forgalombahozó ellen. Ennek büntetési tétele max. a cég teljes árbevételének 10 %-a lehet. Viszont mindezeket vizsgálatokkal kell bizonyítani, ami nem olcsó mulatság.
Az azért vicces, hogy a levegőt beszívja, de nem fújja ki. Akkor hová lesz a beszívott levegő? Lavoisier forog a sírjában ekkora ostobaság hallatán.
Sok sikert
Vargamac