adequate88
2009.12.25, 12:40
Üdvözletem
Egy ismerős házaspár került egy kis kalamajkába.
Karácsonyra foglaltak egy éjszakára egy szobát vidéki városba de elutazás előtt a picibaba belázosodott és nem vállalták be az utat. Így csak az érkezés estéjén tudták lemondani a szállást, viszont a hotel belső szabályzata szerint 48 órán belüli lemondás esetén számlázza a szoba díját.
Most nem tudják mit tegyenek, fizessenek vagy ne, hiszen csak netes foglalás volt amiről kaptak visszaigazolást de semmi más.
Kerestem neten de nem találtam meg a kapcsolódó jogszabályokat, a válaszokat előre is köszönöm.
L_Matyi
2009.12.26, 09:57
Kötöttek egy szerződést a hotellel, és ez aszerződés nem volt tisztességtelen, teljesen szokásos. Az első éjszakát le szoktát számlázni, ha valaki nem mondja le 24 v. 48 órával előtte, hiszen nincs már lehetőségük másnak eladni. Szerintem teljesen jogos a hotel követelése.
Elvileg a netes foglalás miatt a
17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről vonatkozna rájuk, de pont ezért ki van szedve az ilyen jellegű szolgáltatás, mert ellehetetlenítené a hoteleket:
(4) Nem kell alkalmazni a 2-6. §, valamint a 7. § (1) bekezdésének rendelkezéseit
...
b) az olyan szállást nyújtó, szállítási, étkeztetési vagy szabadidős szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekre, amelyek alapján a vállalkozás e szolgáltatásokat meghatározott időpontban vagy meghatározott időszakban nyújtja.
gerilege
2010.01.05, 17:44
Üdv,
Én pont az ellenkezőjére szeretnék kérdezni, ráadásul nemzetközi esetben (Ausztria).
Volt kétéjszakás foglalásom, amit megerősített a hotel, és kérték, hogy én is erősítsem meg, amit megtettem (igaz az ünnepek miatt pár nappal később válaszoltam csak), erre újból visszaírtak, hogy köszönik szépen.
Amikor megérkeztünk, akkor viszont azt mondták, hogy mivel későn erősítettem meg, ezért mégsem tudnak szobát adni csak az egyik éjszakára a kettőből, amit foglaltunk.
Ajánlott másik hotelt, hogy menjünk oda inkább, amit meg is tettünk. Elég ellenséges volt az eredeti szállodában a hölgy és nem is kért bocsánatot, de végül is kár nem ért minket.
Tudja valaki, hogy Ausztriában hová lehet fordulni ilyen esetekben, és hogy érdemes-e?
L_Matyi
2010.01.05, 21:51
Én előbb nekik írnék, hátha utólag belátják, hogy ez így nem volt korrekt. Esetleg megnézheted, hogy a neten hol lehet értékelni a hoteleket, és ott is leírhatod, hogy még csak elnézést se kértek, hátha ezek után elnézést kérnek (és arra, hogy írjad le, hogy már kárpótoltak is :-)
Egyébként ide lehet fordulni ilyen esetekben, de előbb mindenképp érdemes velük megpróbálni egyezkedni:
Európai Fogyasztói Központ Magyarország