Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Internet
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
1, 2, 3, 4, 5
oze
[COLOR=blue][COLOR=blue][COLOR=blue]
Van egy kollégám, aki angol és panaszkodott, hogy a leveleinek többsége visszapattan apja (angliai) internet szolgáltatójától. Fel is hívta az Axelero-t, akik egyszerűen azt válaszolták, hogy tudnak a problémáról, a magyar szolgáltatók fekete listán vannak az AOL-nél, meg a többi nagy szolgáltatónál (a legutóbbi vírusok miatt), de nem tudnak mit csinálni.
Pénteken én is akartam küldeni egy levelet Kanadába. A címezett szolgáltatója a netsplash.ca, akiről ugyanúgy visszapattant a levél. Indoklás: "rejected because xxx.xx.xxx.xx is in a black list at bl.spamcop.net" (a számokat én x-eltem ki huh.gif ), vagyis feketelistás a szolgáltatóm.
Érdeklődtem a UPC-nél, hogy most akkor mi van. Autómata válasz jött: hamarosan válaszolnak (ma írtam nekik ismét és kértem, hogy a "hamarosan" szót definiálják).
A lényeg: Azt gondolom, hogy a szolgáltatók nem tesznek eleget a kötelezettségeiknek, hiszen ők e-mail szolgáltatást igérnek, amit nem tudnak maradéktalanul teljesíteni. Én megértem, hogy ez miért van, de nem lehet rájuk nyomást gyakorolni, hogy ugyan már, tegyenek ellene valamit? Ha rajtuk múlik, szerintem sosem lesz ismét magyar és angolszász szolgáltatók között e-mail kapcsolat.
Üdv:oze
FVF
Érdekes kérdés. Annak elemzése, hogy mit jelent az "e-mail küldés" hosszas lenne, igazi jogi csemege.

Biztosan akkor lenne szankcionálható a dolog, ha a szerződésben vállalná, hogy mely országokba, mely szolgáltatókhoz tudja biztosítani a kapcsolatot. Ez megfogható lenne.
szuperzsaru
A freestartnal van adsl internet elofizetesem. A problema a kovetkezo. A munkahelyemen az idei evtol kezdve az internet elofizetes koltsegenek egy reszet visszateritik szamla elleneben. Ez igy nagyon szep es jo lenne csak egy a baj a freestartos szamlan egyetlen szoval sem szerepel hogy internet elofizetes.

Szallito: Freestart Kft.
Vevo: Itt en vagyok
SZJ 64.20.18.0 *Startadsl2a fadsl*****@freestart.hu és a számla összege.

Keresemre hogy nem lehetne e feltuntetni azt hogy internetrol van szo a ceg mereven elzarkozott.
Ha jol tudom bármilyen számlán pontosan fel kell tuntetni hogy milyen szolgaltatasrol van szo. Az en esetemben egy technikai roviditesen es kodszamon kivul mas nem utal ra hogy mirol is van szo.

A masik hogy nem tudom sehogy se megnyitni a www.fvf.hu oldalt talan megszunt?
FVF
Azért nem tudtad, mert áramszünet volt a szervernél:)

A gond azért nem akkora, mint gondolod. Ugyan ebben a témában sem vagyunk illetékesek, de egy kis tájékozottság nem árt. A számlán lévő szj szám ugyanis egyértelműen megmutatja, milyen tevékenységről is van szó. Ezt ellenőrizheted a ksh, az apeh honlapjáról, de egy cd jogtárban is megnézheted.

Ezúttal kinéztem Neked, ide másoltam:

64.20.18 64.20.18.0 Internet-hozzáférés, -ellátás szolgáltatása
Ide tartozik: az Internet-hozzáféréshez szükséges
feltételek biztosítása.

A céged könyvelőjének ilyen számla esetében nem lehet kifogása. Az szj-szám ugyanis a számlával igazolt szolgáltatás pontos meghatározása. Szövegesen pedig a saját kódjával leírta, hogy az ebbe a körbe tartozó tevékenységek közül melyiket is adták el.
Tasmanian
Helló mindenkinek !

Nos lenne egy kérdésem xxyy Internet szolgáltatóval kötöttem szerzödést ADSL-re 2002.agusztusában. Ez a szerzödés 2004. agusztusig él, én ebben a hónapban uj lakhelyre költöztem. És seretném magammal vinni vagy lemondani az ADSL-t.
Magammal vinni nemtudnám csak ha viszem az eredeti fövonalat is ami kivan zárva, viszpont lemondani sem lehet csak ha kifizetem a hátralévő havidijakat agusztusig. Biztos fizetnem kell egy szolgáltatásért amit nemtudok használni??
Vagy az xxyy szolgáltatónak biztositania kéne az áthelyezést persze a megfelelő dijért cserében ? Elöre is köszönöm a hozzászolásukat.

Tisztelette Tas!
FVF
Meg kell nézned a szerződésedet, mert amit aláírtál, abban ez benne kell hogy legyen. Lehet technikai akadálya is, ha olyan helyre költözöl, ahol nincsen a megfelelő technikai háttér kiépítve, akkor nem tudnak mit tenni.

Bizonyos pontok törvény által kötve vannak , de az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) megalkotása azért minden cég esetében egyedi.

Evvel kell pontosan tisztában lenni, ez minden tudnivalót tartalmaz.
TheElf
(Tasmanian @ 2004 Apr 27, 10:14 AM)
Helló mindenkinek !

Nos lenne egy kérdésem xxyy Internet szolgáltatóval kötöttem szerzödést ADSL-re 2002.agusztusában. Ez a szerzödés 2004. agusztusig él, én ebben a hónapban uj lakhelyre költöztem. És seretném magammal vinni vagy lemondani az ADSL-t.
Magammal vinni nemtudnám csak ha viszem az eredeti fövonalat is ami kivan zárva, viszpont lemondani sem lehet csak ha kifizetem a hátralévő havidijakat agusztusig. Biztos fizetnem kell egy szolgáltatásért amit nemtudok használni??
Vagy az xxyy szolgáltatónak biztositania kéne az áthelyezést persze a megfelelő dijért cserében ? Elöre is köszönöm a hozzászolásukat.

Tisztelette Tas!

Tasmanian: Engedelmeddel egy kicsit bővebb magyarázattal szolgállok: Amikor a szolgálltató kedvezményt ad hűségszerződés miatt azt nem szívjóságból adja, hanem jól megfogott üzleti érdekből. Ugyanis a hosszú elkötelezettség jelent számára biztosítékot arra, hogy a beruházása idővel megtérül. Ha te áthelyezed, akkor a központ oldalán lévő sok előfizetőt ellátó drága hardware elem maradhatna kihasználatlan, így nem éri meg nekik. Sőt, a hátralévő pár hónap kedvéért felszerelt eszközre adni a kedvezményt (amikor esetleg továbbköltözöl) ismét nem érné meg. A dolog nagyjából így működik, de akad még pár szempont.

Mit lehet tenni? Nagyon egyszerű. Ahonnan elköltöztél, az ottani új lakóval megegyezni és megosztozni a költségeken.
bantok
Matáv elutasította a számlareklamációmat, melyben modemes internetkapcsolatom révén egy általam le nem töltött és nem kezdeményezett nagy összegű külföldi hívást nem fogok kifizetni.

Van-e valakinek tapasztalat, vagy ötlete a témában. Következő lépésként a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz fordulok: http://www.nhh.org.hu/
TiB
Hello bantok!

Nehez ugy, de a fogyasztovedelmi torveny alapvetoen a fogyasztot vedi. E-szerint a fogyaszto reklamaciojat a szolgaltatonak erdemben meg kell vizsgalnia. Ehez viszont irasos reklamacio kell - en tertivevennyel szoktam az ilyeneket intezni. Ha ugy latod, hogy a szolgaltato nem vegzett erdemi utanajarast, akkor is van helye fellebezesnek, ilyenkor viszont mar celszeru bekapcsolni a Fogyasztovedelmi Felugyeloseget, akik az ugyben teritesmentesen allnak rendelkezesre jogvedelem szempontjabol.

Ha jol tudom, akkor a fogyaszto irasos szamlareklamacioja nyoman a szolgaltatonak kell igazolni a szamla jogossagat es nem a fogyasztonak az ellenkezojet!

Azonban alaposan at kell olvasni az Altalanos Szerzodesi felteteleket, mert abban szabalyozhatjak a reklamacio menetet, foleg a fizetessel kapcsolatban. Elfogadott eljaras, hogy a szamlat elobb ki kell fizetni, majd a vizsgalat utan vissza fizetik a jogosulatlanul kiszamlazott osszeget.

Nem vagyok biztos benne, hogy a NHH illetekes ilyen ugyben, de a FVF biztosan.

Sok turelem kell hozza!
FVF
Nem nagyon tudunk a fogyasztó mellé állni, az eset ugyanis többnyire egyes (jellemzően, de nem kizárólagosan szexuális tartalmú) oldalak látogatásakor beinduló tárcsázóprogramok miatt van, melyek hosszas távol-keleti hívásokat indítanak. Volt már nem egy ilyen bejelentés, megkérdezem majd, hogyan állnak ezek, de emlékeim nem sok jót ígérnek Neked.

Megoldásként azt szokták javasolni, hogy használjunk - ingyenesen letölthető - szoftvert ezen programok beindulásának a megakadályozására.
juditwolf
Tényvázlat:
2003. decemberében 1 éves szerződést kötöttünk egy noname szélessávú internet szolgáltatóval. Középszintű csomagot választottunk havi 10000Ft-ért, otthoni használatra. Az Internet azonban a bevezetésétől kezdve mind a mai napig problémás . Nagyon alacsony sebességű, számos alkalommal megszakad, gyakran nincs. A felsoroltak teljesen lehetetlenné teszik annak élvezetét. Problémánkat számos alkalommal, szinte minden 7en jeleztük. A szolgáltató ki is szállt, de egyik alkalommal sem sikerült a problémát orvosolni. Az utolsó kiszálláskor felvett jegyzőkönyvben ő maga le is írta, hogy csak a Mini csomag sebességén jönnek az adatok ( megj.:a gyakorlatban azonban még azon se )és a hiba nem a mi gépünkben van. E jegyzőkönyv alapján kértük a szerződés közös megegyezéssel történő felbontását arra hivatkozva, hogy nekünk nem elegendő a "mini" szolgáltatás, amit ők nekünk nyújtani tudnak. A cég ügyvezetője azonban kérelmünket elutasította,arra hivatkozva, hogy a jegyzőkönyvben leírtakat nem úgy kell értelmezni, ahogy le van írva, hanem ahogy ők gondolják,idézem:" a javaslatunk a mini csomagra nem az volt, hogy erre fizessen elő , mert mást nem tudunk adni, hanem az, hogy a hiba elhárításáig mini csomagot számlázunk, amelynek sebességét garantálni tudjuk." Valamint tájékoztat arról, hogy a vonalhiba javítása folyamatban van.
Kérdéseim:
5 hónap nem túl hosszú várakozási idő a "vonalhiba javítására"? ( tán szegény szolgáltatónak csak sikerül megjavítani decemberre, a szerződés lejártára)
Hogy történhet meg az, hogy egy fogyasztó és szolgáltató között létrejött szerződés csak a nyújtható szolgáltatás maximumát határozza meg, azt azonban nem, hogy mi az a minimum sebesség amit szolgáltatónak minden esetben garantálnia kell? Véleményem szerint ez elég erősen kimeríti a tisztességtelen szerződési feltételek fogalmát, hisz fogyasztónak esélye sincs felbontani a szerződést idő előtt, mert szolgáltató végülis arra nem vállalt kötelezettséget, hogy mi az a minimum standard, amit teljesítenie kell.
A segítséget előre is köszönöm
FVF
Egyetértek, de ebben az esetben bírósághoz kellene fordulnia, vagy legalábbis evvel kellene "fenyegetnie" a szolgáltatót, hiszen polgári peres eljárásban csak ők jogosultak dönteni. Én nem "noname" cégként írnám le, hiszen az ügy adott, amennyiben igaz, úgy kéretik nem eltitkolni a többi érdeklődő látogatótól a cég nevét. Többek között ez az egyik lehetősége annak, hogy a tisztességtelen piaci magatartást tanusító cégeknek vagy meg kelljen változtatniuk magatartásukat, vagy ki kell essenek a piacról.

Nem tudom, részletesen tanulmányozták -e a cég ÁSZF-ét (Általános Szerződési Feltételek) (vagy Szerződési Feltételek), mert az abban foglaltak az irányadóak. Ezt természetesen meg lehet támadni, de ezt azért előtte (mármint a szerződés megkötése előtt) tanácsosabb megtenni.
juditwolf
Az említett cég neve RLAN Internet és Sopron környékén nyújt szolgáltatást ( már ha annak lehet nevezni a semmit ). Környékünkön a többi előfizető is szinte mind elégedetlen. A szerződési feltételekben pedig mint leírtam, az előfizető szerződésibontási lehetőségei nem is szerepelnek. Falunkban, a vonalas Internettől eltekintve, más Internet szolgáltató választására nem volt lehetőség, így a hangzatos "korlátlan internethasználatnak" sokan mások is "bedőltek". A legszomorúbb az, hogy az előfizetők nagy része, gyakorlatlan internet használó lévén, jóhiszeműen aláírta ezeket a szerződéseket, nem is gondolva azt, hogy SEMMIT nem kap érte.
A polgári peres eljárás megindítása részünkről már nem sokat várat magára, csak ugye felmerül a bizonyíthatóság kérdése. Hisz előfordulhat, hogy a bírósági eljáráskor - érdekes módon - az Internet hihetetlen gyorsasággal fog szárnyalni.
TheElf
Ismét egy kis háttér azzal kapcsolatban, hogyan is alakul ki egy ilyen helyzet: A tárcsázó programot kaphatod vírussal, spywarevel, vagy akár oldalról letöltve is, az egyetlen lényeges dolog, tudtod nélkül bontja a netes hívást, elhalkítja a modem hangszóróját és tárcsáz, immár a megadott számra. Így elérhetsz általában különböző oldalakat és az ő proxyjukon keresztül a netet. Miért jó nekik? Mert ez egy nemzetközi emelt díjas hívás: A hívás díjából némi részesedést kapnak ők is. Pereskedni nem tudsz mert messze vannak. És ugye nekik a szolgálltató mindenképpen fizet. Az ő szolgálltatójuknak is fizet a többi hívásban érdekelt szolgálltató (pl. a MATÁV) így nem teheti meg, hogy a kedvedért benyeli a költséget. TE és egyedül TE felelsz azért, hogy ilyen programnak ne legyen esélye a gépeden elindulni. A hívás megtörtént, a szolgálltatás megvolt a számla is jogos és baromi könnyen tudják ezt bizonyítani.

Mivel a költségek amiket a többi szolgálltató számláz ki a MATÁVnak beleértve azt is akinek a serverét ezek a programok hívják, ezért a MATÁV itt nem is tud nagyvonalú lenni nem is tud érdemben engedményt adni még méltányosságból sem. Ráadásul bárhova mész két dolog fog bebizonyosodni: A hívás megtörtént, és egyedül te felelsz érte. A MATÁV ugyanis nem tilthat ki egyes hívásirányokat globálisan (pl. az adott szexoldalt tudatosan használók miatt), te viszont kérhetsz a vonaladra korlátozást, tehát ők minden tőlük elvárható, és általuk megtehető védelmet megadtak.

A helyzet akkor sem jobb, ha a miboltelefonra letöltött java alkalmazás hív emelt díjas számot vagy küld emelt díjas SMSt... Elméletileg indíthastz kártérítési pert az adott tárcsászóprogram mögött álló szolgálltatás üzemeltetője ellen, de ugye abban az országban ahol üzemel, az ottani jogszabályok szerint, az ottani bíróságon... És ha egy el nem olvasott ablakban yes-t nyomtál és ott szerepelt a hívás ténye akkor peched van.

Akad erre más trükk is: Ahol yes-t nyomsz ott egy idegen nyelvű számodra érthetetlen oldalra van hivatkozás ami a részletes feltételeket tartalmazza (a szerződés eredeti nyelvén...) ugye te pedig a megadott gomb megnyomásával jelezted: A szerződés feltételeit megértetted és elfogadod.

Egyes feltört programokra van rátelepítve hasonló dialer, az nem kérdez semmit, de sok szerencsét, ha pereskedsz, igen pontos nyilvántartásuk van arról mi van a gépeden feltörve, és ugye ők meg feljelentenek. Esetleg amit csinálnak a szolgálltató országában nem is illegális. Nem egyszerű az ilyen helyzet.
Shia-ko
Viszont ebben az esetben is elértétek a célotokat. wink.gif
FVF
Egyrészt igen, másrészt több ember egyöntetűen tanusíthatja az igazat, ez bizonyító erejű. Másrészt meg ott van az gyértelmű bizonyíték: az alacsonyabb szolgáltatás számlázása. A kérdés csak az, hogy mit akartok elérni? Konkrétan vissza is lehet vonni a keresetet abban az esetben, ha már működik a szolgáltatás. De én ettől nem félnék, mert annak technikai okai vannak, hogy most nem működik. Valószínűleg nem bírja a terhelést a rendszer, vagy (vészesetben) ki sincsen építve. Én lépnék...
TheElf
Ezek a 2.4Ghz-n működő rendszerek mindenhol problémásak. Miért? Mert a szabvány nem nagy területen lévő nyilvános szolgálltatásra lett tervezve. A szolgálltató egyszerűen azt fogja mondani, hogy ő nem vállallt minimumot csak maximumot, és felhívta a figyelmet rá, milyen eszközzel milyen típusú szolgálltatást nyújt, és ennek korlátai bárki számára könnyen (kis utánajárással) megismerhetőek. Ha bepereled őket akkor az első dolgok lesz az, hogy hoznak 5-6 tanút aki náluk érdeklődött a korlátokról és kapott egy kis füzetet amiben minden szépen le volt írva, és ezekután vagy megrendelte vagy nem a szolgálltatást. Mivel szakhatóság mindent rendben talált, a szolgálltatásuk szabályos, ők veled méltányosan jártak el, de te az adott típusú szolgálltatástól elvárhatónál többre szeretnéd ezt használni, ezzel mások lehetőségeit csorbítva c. magyarázat. Könnyen lehet, hogy a perköltséget is bukod. Egy aláírt általad elfogadott szerződést utólag támadsz meg, amikor a szolgálltatással kapcsolatos műszaki sajátságok nyílt, bárki számára megismerhető szabványokból következnek. Ne sok jóra számíts.
ratonyi
Nos igen, a 2,4 GHz egy kivétel minden alól, ez ugyanis szabad frekvencia, bizonyos korlátozásokat betartva bárki szolgáltathat, nem kell frekvenciaengedélyt kérni. Ebből következik, hogy az állam nem is garantálja, hogy az ott nyújtott szolgáltatások valóban működnek (ne csak internetszolgáltatásra gondolj, hanem pl. riasztórendszerekre). Én mielőtt bíróságra mennék, mindenképpen kérnék egy vizsgálatot a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól, már csak azért is, mert egy iylen vizsgálat során született határozat (ha a javadra dönt) felgyorsíthatja a bírósági ügymenetet. Érdemes az NHH-tól megkérdezned, hogy kérhetsz-e ilyen esetben kötbért, ezt ugyanis elég szépen szabályozza az elektronikus hírközlési törvény.

És végül nem elkeserítésképpen, de ha még nem tetted volna meg, pillants be ide: http://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=22321. Sok jóra ne számíts.
TheElf
Megjegyzés: A 2.4Ghz nem erre való, amikor aaz EUban is szokásos korlátozást bevezették volna, pont ezek a szolgálltatók sírtak, sajnos akkor az állam nem a fogyasztó érdekeit nézte. Márpedig ahol ilyen szolgálltató megjelenik ott nehezebb összeszedni az ADSLhez, kábelnethez szükséges ügyfélszámot. Pech.
lkate
Problémánk a következő:
Még a telefonvonal megrendelése idején azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ugyan az ADSL szolgáltatás nincs bevezetve a környékre, lehetőség van másik központhoz átkérni a telefonszámot, így be tudják hozzánk is kötni az ADSL internetet.
Azóta eltelt 4 hónap telefonálgatásokkal, telefonszámlákkal és az ADSL-t mindenkinek kampányával.
Épp a minap kaptunk mégegyszer olyan tájékoztatást, hogy a telefonszám átkérhető. Most fejeztem be a beszélgetést a Cég munkatársával az Ügyfélszolgálatukon, aki azt a tájékoztatást adta, hogy ez mégsem kivitelezhető.
Félretájékoztatásuk következtében immár több hónapja fizetem az előfizetési díjat, amely előfizetést egyébként nem rendeltem volna meg.
Kérdéseim a következők:
- Miért nem egységes a tájékoztatás egy vállalaton belül?
- Etikailag elfogadható-e egy olyan hirdetés, amit - tapasztalataim szerint - nem tudnak teljesíteni?
- Mivel az előfizetői szerződést az ADSL bevezetés miatt kötöttük meg és erről tájékoztattuk is a Cég-et a szerződés megrendelése folyamán, szeretném megtudni, hogy miért maradt el a megfelelő és teljeskörű tájékoztatás, ahogy azt egy ilyen nagy és sikeres vállalattól, aki büszke az Ügyfelekkel való bánásmódjára, elvárható lenne?

Plusz: megrendeltünk egy szolgáltatást, amit alig használok és meglennék nélküle, azért, hogy általa egy másikhoz jussunk és ezért kötelesek vagyunk fizetni!

Mit lehet ilyenkor tenni?
Seegítségüket előre is köszönöm!
FVF
Etikusnak nem etikus, ez nem kérdés. A problémát azonban jogi oldalról kellene orvosolni. Ha nem laksz messze megyeszékhelytől, akkor azt javasolom, hogy a céggel történt egyeztetés után forduljon megyei békéltető testülethez. Annak elítélő határozata a cégekre nézve eléggé negatív. Másként a szolgáltatás nem teljesítése esetén természetesen visszaigényelhető a befizetett összeg, amennyiben a szolgáltatás a szolgáltató hibájából nem teljesült. Nem könnyű persze, hiszen, ha ők nem ismerik el, akkor békéltető testületek után csak bíróságok dönthetnek az ügyben.
Zotyo
Néhány hónappal ezelőtt történt a következő, szerintem eléggé tanulságos eset:

Céges (flotta) ADSL-em van, amelyet a cégem fizet és az ő nevén is fut. A telefonvonal viszont amin az ADSL-t használom a sajátom. Valamilyen regisztrációs hiba folytán azonban, amelyet a Matáv követett el, az ADSL számla az én nevemre és a cégem címére lett kiállítva.
Ezeket a számlákat a cégem reklamáció kíséretében visszaküldte a Matávnak és nem fizette ki az összeget.
Én ezekről a dolgokról mit sem sejtve egyszer csak azt vettem észre, hogy nem tudok otthonról telefonálni, mert a Matáv három hónap után letiltotta a kimenő hívásokat.
Felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol a legnagyobb megdöbbenésemre azt közölték, hogy számlahátralékom van. Mint kiderült nem a távbeszélő, hanem azokat az ADSL számlákat nem fizettem ki, amelyeket nem is nekem kellett volna.
Hozzáteszem, hogy eközben az ADSL szolgáltatás remekül működött !
Két napi ordítozás, levelezés és szexuális inzultálás után sikerült tisztázni a félreértést és elérni, hogy a Matáv visszakapcsolja a vonalat. argue.gif
Arra a levelemre viszont a mai napig sem kaptam választ a Matávtól, hogy milyen jogcímen szüneteltet egy olyan szolgáltatást, amely után minden számlát pontosan és hiánytalanul kifizettem. mad.gif
Azt már meg sem említem, hogy vannak olyan országok ahol az ADSL szolgáltatáshoz nem kell távbeszélő előfizetés.

Zoli
Shia-ko
Ezek már megint a MATÁV kisded játékai, ami miatt izgatódnak fel nagyon sokan. wacko.gif
Ennek egy részét a GVH tudja vizsgálni, bár csoda, ha eddig nem szúrta ki a szemüket. ermm.gif
ragan42
A problémám a következő:

Június 23-án kötöttem Szegeden az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt.-vel egy szerződést ADSL internet bekötésére. a szerződésben 30 napos határidőt vállalt a társaság a bveserelésre, amit nem tartottak be, arra hivatkozva, hogy modemhiány lépett fel, és hiába érdeklődök nap mint nap a telefonos ügyfélszolgálatnál, mindig ugyanazt hajtogatják, hogy a lemaradások pótlása miatt csúszni fog a beszerelés. Ugyanakkor egy Budapesti ismerősöm július 5-én igényelt vonalat szintén az Invitel Rt-nél, és 9-én beszerelték. Talán két különböző Invitelről lenne szó? Kétséges. Ez esetben azonban a modemhiányra való hivatkozás alapját veszti.
FVF
A lényeg, hogy amennyiben a szerződés alapján már él az előfizetés, akkor szólni kell, hogy az előfizetési díjat úgy számítsák be, hogy az csak akkor pörögjön, amennyiben már szolgáltatás is van hozzá.

A késlekedésért - mivel hibásan teljesült a szolgáltatás - fel lehet mondani a szerződést, s más valakivel újat kötni.
ragan42
Sajnos nincs választási lehetőség, a térségben csak az Invitel Rt. elérhető.
TheElf
(ragan42 @ 2004 Aug 9, 10:21 PM)
A problémám a következő:

Június 23-án kötöttem Szegeden az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt.-vel egy szerződést ADSL internet bekötésére. a szerződésben 30 napos határidőt vállalt a társaság a bveserelésre, amit nem tartottak be, arra hivatkozva, hogy modemhiány lépett fel, és hiába érdeklődök nap mint nap a telefonos ügyfélszolgálatnál, mindig ugyanazt hajtogatják, hogy a lemaradások pótlása miatt csúszni fog a beszerelés. Ugyanakkor egy Budapesti ismerősöm július 5-én igényelt vonalat szintén az Invitel Rt-nél, és 9-én beszerelték. Talán két különböző Invitelről lenne szó? Kétséges. Ez esetben azonban a modemhiányra való hivatkozás alapját veszti.

Nem egésszen, az ADSL belépési díjának egyik eleme a modem ára, használt modemet sehova nem telepítenek így az a tuljadonosnál marad akkor is, ha a szerződést felbontja, ugye szolgálltatóváltásnál kapsz egy új modemet a régi marad. A modemet pedig nem az internet szolgálltató, hanem a hálózati szolgálltató biztosítja. Ha Budapestre rendelsz Invitel ADSLt, az MATÁV hálózat, a MATÁV pedig rendelkezik elég modemmel, az Invitel területen pedig az Invitel készlete számít. A modemhiány pedig nem univerzális, hanem a cég saját hibája, így meg kell őket fenyegetni, hogy a szerződésszegő magatartásuk miatti károdat (elmaradt kedvezmények, netacafe számlák, stb) polgári peres eljárásban fogod rajtuk behajtani.
zsuzsi
Szóval a Vodán kívül még a net szolgáltatómmal is gondom van.8 hónapja kötötték be,és körülbelül ebből jó ha egy hónapot rendesen tudtam netezni,havi 9900Ft-ért.Mindig szólunk nekik ha gond van,általában 3 héten belül kijönnek,egy hétig kb jó,aztán ismét használhatatlan.A múltkor a nagy esőben beázott az antenna(rádiós net),és 4 hétbe telt mire kijöttek,de közben én már kapcsolatba léptem a Fogyasztóvédelemmel.Most aránylag jó a net,de mégsem vagyok vele megelégedve.A beígért 128 Kb-es letöltés maradt 20.Ez elég lassú.Ha sokan neteznek a városban,képtelenség betölteni egy oldalt.Ilyen esteben szerintem érdemes lépni,mert ha nekem nem jó a netem,gondolom másnak is problémája van vele.
TheElf
zsuzsi: kbit nem azonos kbyte-vel... Így a 128 kbit és a 20 kbyte közül el kell keserítselek, az utóbbi a nagyobb. A rádiós netről pedig eleve lehet tudni: Beltéri használatra tervezett technológia, amit max hotspotokban használnak, de alapvetően nem nyilvános állandó internet szolgálltatásra való, ha egy területen több szolgálltató megjelenik elfogy a csatorna, és a saját szabályos házon belüli eszközeid nem működnek, mert a normális teljesítmény sokszorosát használják ezek a szolgálltatók. Persze egy ilyen esetben a sértett is nagyobb adóteljesítménnyel próbálkozik, stb. magyarul ott a net se fog menni. Mit vársz egy szakszerűtlenül összebarkácsolt megoldástól?

Érdekes, sok más cégnél van mikrohullámú net, csak kicsit más frekvencián, profi eszközökkel, és drágábban. Pont azért, mert a professzionális eszköz, a saját friekvenciasáv, stb. drágább. Lehet választani.
a8337
Sziasztok!
A kérdésem a következő: ha szélessávú internetkapcsolatra vágyom, miért kell előfizetnem pl. a HBO-ra, vagy a Sport1-re, vagy miért van "szükségem" egy vezetékes telefonszámra...? Én ezt árukapcsolásnak érzem, hiszen rámkényszeritenek egy olyan szolgáltatást, amit nem szeretnék igénybe venni. Az ADSL esetében a net-kapcsolat függtelen a telefonbeszélgetéstől, a telefonkábel használatáért a netszolgáltató fizet (az én esetemben a MATÁV-nak - és fizettet velem is, gondolom, benne van az árban). Német, amerikai és kanadai barátaimnak a kábelnet-, ill adsl-előfizetéshez nem kell a tv-csomagra is előfizetniük, vagy vezetékes telefonszámot fenntartaniuk - nekem kellene vennem egy legalább minimum-csomagot, vagy a tv-csatornákból, vagy egy telefonszámból... Miért??? Ezt én árukapcsolásnak érzem!!! Kérlek, ne mondjátok el a dolog technikai hátterét, mert ezt értem. A HOZZÁÁLLÁST nem értem: ez olyan, mintha a kenyeret csak akkor vehetném meg, ha vennék hozzá sütőlapátot is, a boltban meg azt mondanák, hogy "de hát enélkül nem készül...." wacko.gif
Shia-ko
Úgy tudom, a Chellohoz nem kell tv előfizetés, de ezt csak olyantól ahallottam, akinek más kábelszolgáltató adja a műsort, és a UPCtől csak a chellot rendelte. unsure.gif
TheElf
(a8337 @ 2004 Sep 6, 01:29 AM)
Sziasztok!
A kérdésem a következő: ha szélessávú internetkapcsolatra vágyom, miért kell előfizetnem pl. a HBO-ra, vagy a Sport1-re, vagy miért van "szükségem" egy vezetékes telefonszámra...? Én ezt árukapcsolásnak érzem, hiszen rámkényszeritenek egy olyan szolgáltatást, amit nem szeretnék igénybe venni. Az ADSL esetében a net-kapcsolat függtelen a telefonbeszélgetéstől, a telefonkábel használatáért a netszolgáltató fizet (az én esetemben a MATÁV-nak - és fizettet velem is, gondolom, benne van az árban). Német, amerikai és kanadai barátaimnak a kábelnet-, ill adsl-előfizetéshez nem kell a tv-csomagra is előfizetniük, vagy vezetékes telefonszámot fenntartaniuk - nekem kellene vennem egy legalább minimum-csomagot, vagy a tv-csatornákból, vagy egy telefonszámból... Miért??? Ezt én árukapcsolásnak érzem!!! Kérlek, ne mondjátok el a dolog technikai hátterét, mert ezt értem. A HOZZÁÁLLÁST nem értem: ez olyan, mintha a kenyeret csak akkor vehetném meg, ha vennék hozzá sütőlapátot is, a boltban meg azt mondanák, hogy "de hát enélkül nem készül...." wacko.gif

Nagyon súlyos tévedésben vagy. Amikor te a netet rendeled meg a kábelen rendelkezésre álló frekvenciasáv használatáért fizet a szolgálltató nem egy csak net számára külön fenntartott fizikai vonalért. Ez utóbbit bérelt vonalnak hívják, ha ilyenre vágysz akkor legtöbb szolgálltató készséggel beköti neked. Ha esetleg azt mondod, hogy te egy már meglévő hálózatra tartasz igényt amit fenntartanak neked, és azon egy frekvenciasávot szeretnél másra is használni akkor bizony fizetsz a hálózat fenntartásért is.
zsuzsi
Értem,de nem tudtam hogy ilyen lesz,nem igazán értek hozzá sőtt,egyáltalán nem.De két éves szerződést írtam alá! sad.gif
Mikula Mihály
[COLOR=blue][COLOR=blue]Sajnos az internet szolgáltatatással lenne problémám!
Nálunk az internet szolgáltatató nagyon nem olyan szolgáltatást nyújt mint amit elvárna az ember...
Én informatikus-vegyész hallgatóként jártas vagyok ezekben a technológiákban és nem tudom elképzelni azt hogy a pénzemért miért nem képes egy cég ÁLLANDÓ sávszélességet biztosítani.
A nyolcadik kerületben lakom és itt a környéken csak ez a szolgáltatató van csak.
Higgyék el nekem azt hogy itt nincs más, mert már megkerestem több konkurens céget azzal a problémával hogy szerenék másik vonalat ide.
Az a cég amiről beszélek az a bevárosi távközlési társaság.
A részleteket itt: http://www.beltav.hu/ lehet megtekinteni.
Elég gyötrelmes az is hogy ilyen weblapjuk van és az is hogy NINCS ott semmilyen e mail cím csak egy telefonszám, ami 9-16 óráig él :D
Én mint felhasználó szerené, önöket kérni arra vizsgálják felül ezt a szolgáltataást.
Köszönettel Mikula Mihály
TheElf
Láttam sokkal rosszabb honlapot is, állandó sávszélességet nem sokan nyújtanak pláne nem lakossági csomagban, email címet nem kötelező adni (én se adnék) az ügyfélszolgállat máshol sem egész napos. Amit írnak sávszélesség azt valószínűleg tartják is, más kérdés, hogy a MenthaNet felé tudják ezt maximum biztosítani, onnen a BIXig már "a neten vagy, nem az ő rendszerükön az nem garantálható".
Shia-ko
A beltav mikrohullámon szolgáltat, és mivel elég kis cég, nincs saját hálózata, (mondjuk csak 2nek van, ) így bérli a sávszélességet, kérdés mennyit? Persze nem garantál semmit, és amíg nincs fetűnő eltérés, addig nem is tudsz reklamálni. Az ár alapján elsőre én is ajánlottam, de amikor haverom beköttette, és mondta, hogy nappal mit kap, mert csak éjszaka kap 368-at, akkor már inkább egy 128as ISDN, mert heavy usereknek úgysem elég semmire, egyébként meg talán úgy olcsóbb, de itt lehetne szó a Matáv-UPC belváros felosztásáról is, csak ugye az nem illdomos. mad.gif
TheElf
Úgy tudom nem csak 2 cégnek van saját hálózata... De nem változtat ez semmit érdemben a lényegen.

De nekem egy dolog különösen tetszik: Bizonygatja, hogy informatikus és ért a témához: Azért egy fórumon még nem sikerült megtalálni a net szolgálltatók témát. Pedig az Invision Power Board kényelmesebb, átláthatóbb mint egy phpBB2, mondjuk egy vbulletin, vagy egy burning board jobb smile.gif
Speedy_go
Jónapot kívánok!

Egy olyan kérdésem lenne hogy mit tudok tenni ha a kábelszolgáltatóm a szerződésben foglalt sebességet nem nyujtja szinte soha.Megrendeltem egy 512/128-as kábelszolgáltatást és legjobb esetben is csak 20-al tudok letölteni.Igazából nem is ez a legnagyobb probléma hanem az hogy játékra is használja a család és 500-as pinget tud csak produkálni.Joggal várhatom el a szolgáltatómtól hogy nyujtsa nekem a havi 12500 ft-os előfizetési díjért a megfelelő sévszélességet?kihez tudnék fordulni ezügyben?

Segítségüket előre is köszönöm!
Shia-ko
A pingel nem sok mindent tudsz csinálni, mert azt nem garantálják, kivéve, ha benne van a szerződésben.
A sávszélproblémát jelezted feléjük?
Speedy_go
Persze hogy jeleztem nekik és már többen is nem csak én.Egy darabig jó aztán megint elromlik.Azt mondogatta nekem a főnökük hogy ők megvesznek egy bizonyos sávszélességet és azt osszák szét.Aztán a jelek szerint elfogy és akkor totális csöd az egész.Engem az érdekel hogy hová lehetne bejelenteni ezt hogy nézzenek rájuk?
Shia-ko
Mivel nem garantáltak semmit, csak egy max. értéket adtak, meg, panaszt tehetsz az FVFnél, hogyha jelentősen, és hosszú távon ér téged hátrány, az ígért szolgáltatáshoz képest, de nem tdom, hogy tudnak-e valamit tenni. wacko.gif
TheElf
A ping azért sokban múlik azon is, hogy hol a server, a sávszélességből az 512 mint maximum van megadva általában a minimum pedig többnyire 128kbit, ami pedig 20Kbyte/sec, ha a fejléceket nem is nézzük, ráadásul a legtöbb kábeles szolgálltatónál van havi limit ami után a szerződés szerint is korlátoznak. Egy terhelt kábeles hálózat esetén a ping nem garantálható, főleg úgy, hogy nem tudjuk milyen irányba kéne a ping...
FVF
Itt is az lehet a hiba, hogy túl sok az előfizető, túlterhelt a rendszer.

Én tennék panaszt az FVF-nél és a Hírközlésnél is, de valószínű, hogy a nálunk tett panasz is a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál landol. Ebben nekik van jogosultságuk eljárni.
TheElf
(FVF @ 2004 Sep 27, 09:33 AM)
Itt is az lehet a hiba, hogy túl sok az előfizető, túlterhelt a rendszer.

Én tennék panaszt az FVF-nél és a Hírközlésnél is, de valószínű, hogy a nálunk tett panasz is a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál landol. Ebben nekik van jogosultságuk eljárni.

A baj, hogy a minimumot tartják, a maximumot is betartják, és van olyan helyzet amikor tudja is. A szerződésben pedig minden szépen le volt írva, milyen sebesség érték mire vonatkozik.
TheElf
Ő nyújtja a kapcsolatot, a másik szolgálltató nem fogadja az oda már megérkezett levelet...
Speedy_go
Köszönök szépen minden hozzászólást.Igazából én azt hiszem hogy nekem igazam van hogy nem jó a szolgáltatás mert a szerződésben nem volt sem max sem min sebesség csak az hogy 512/128.Ez a le és felmenö oldal.És van egy olyan rész is amiben azt írja hogy a bekötéstől ezt a sebességet garantálja.Mostmár csak az érdekelne engem hogy pontosan hol tehetnék panaszt.Cím elérhetőség érdekelne.

Köszönöm!
TheElf
Ha ezt írja a szolgálltató akkor viszont igazad van, de ekkora szerencséje ritkán van egy embernek, ugyanis a legtöbb szerződésben a minimumot is megjelölik...
Shia-ko
Amiben benne van a szolgáltató nem törődömsége, mert a vírusszűrés nem okoz jogi problémáket, mint a spamszűrés. dry.gif
TheElf
Érdemben a spamszűrés nehezen megoldható idejében, könnyű felkerülni ilyen listákra, és nem tehet sokat ilyenkor a szolgálltató. A dolog másik fele, hogy a spam szűréssel az a baj, hogy elsősorban tüneti kezelés...
FVF
MI fellépünk a spam-ek ellen, csak külföldi esetében nehéz. HA hazait láttok, akkor azt küldjétek el az m.siklosi@fvf.hu címre. Reklámfelügyeleti eljárást lehet indítani ellenük.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.