Snowmanke
2010.01.01, 21:32
Sziasztok!
Kíváncsi lennék a véleményetekre.
Folyamatosan rendelkezel KGFB szerződéssel, nem okozol balesetet => emelkedik a Bonus szinted => csökken a biztosítási díjad (elvileg). Ez szinte egyértelmű.
De sajnos csak szinte...történt ugyanis, hogy idén párom biztosítása is az imént leírtak alapján pozitív irányba kellett volna változzon, meg is kaptuk ma a csekket, de ahhoz képest, hogy lépett egy bonus (B1) fokozatot, drágább lett az éves díj, mint tavaly az A0 besorolásban.
Ezzel nem is lenne semmi bajom, ha előzetesen értesítve lettem volna erről, de nem lettem...mindenhol csak azt olvasni, hogy a biztosítóknak KGFB esetén kötelező október utolsó napjáig meghirdetni a következő évi biztosítási díjait.
Szerintem az, hogy egy biztosító nyilvánosságra hozza a következő évi díjait (pl.interneten), nem egyenértékű azzal, hogy mindenféle előzetes bejelentés nélkül (tehát egyoldalúan) a várható díjcsökkenés helyett még emel is az éves díjon (mivel tudod magadról hogy ugrasz egy bonus-lépcsőt, joggal várod a díjcsökkenést, szerintem). Vagy ez jogszerű? Tehát annak ellenére, hogy előrelépsz egy bonus fokozatot, emelhetik a díjat, anélkül hogy erről téged legalább levélben értesítettek volna?Egyáltalán...amennyiben változik a biztosítás díja, nem kéne egy levélben értesíteni a szerződő felet, hogy ennyi lesz a jövő évi díjad, döntsd el, hogy maradsz, vagy váltasz...?
Egyébként az Allianz biztosítóról van szó.
Előre is köszi a választ, és Boldog Új Évet mindenkinek
Mozigépész
2010.01.01, 22:56
Tudtommal (bár nem biztos) kötelezően ki kell értesíteni levélben az ügyfelet, mennyi lesz a következő évi biztosítási díj. ezért tudsz újrakötni ua. biztosítónál, vagy váltani másik biztosítót.
Nálam nem volt semmi különös, és kaptam az AEgon-tól értesítés a következő évről, ebből gondolom, hgogy kötelező még most is, hisz annó a K&H is értesített!
Snowmanke
2010.01.04, 19:04
(Mozigépész @ 2010.01.01, 22:56)

Nálam nem volt semmi különös, és kaptam az AEgon-tól értesítés a következő évről, ebből gondolom, hgogy kötelező még most is, hisz annó a K&H is értesített!
Igen, nekem is ez a bajom...
lehetett szidni a MÁV biztosítót annó, de még ők is kiküldték minden év novemberében a következő évi díjat.
Esetleg valaki tud még valamit erről?
Leginkább az a része érdekelne, hogy kötelező e a biztosítónak kiküldeni a jövő évi díjat tartalmazó levelet.Illetve ha esetleg van valakinek ötlete, hogy hova fordulhatok ezzel a problémával, kérdéssel, az ne tartsa magában
én ezt találtam egy 2010 es változásos leírásban:
A rendelet értelmében a biztosítónak a biztosítási év utolsó napját megelőző 50. napig elküldött írásos
értesítőben kell tájékoztatnia a szerződőt a biztosítási évfordulóról, és a következő biztosítási évre
vonatkozó – a biztosító rendelkezésére álló adatoknak megfelelő – várható KGFB díjról.
Linkcsak most az nem tudom hogy a változás nyomán kell ezt megtenni vagy eddig is kellett.
egyébként szerintem ha problémát csinálsz belőle akkor biztos hogy azt fogják mondani hogy ők kiküldték csak lehet hogy a postán elkavarodott(ami amúgy könnyen előfordulhat mert tényleg ki szokták küldeni)
Snowmanke
2010.01.05, 19:10
Sztem annak is utána lehet nézetni a postán...amúgy nem hinném, hogy ha problémázok emiatt, akkor nekem kell bebizonyítani, hogy nem kaptam meg, azt tartom valószínűbbnek, hogy nekik kell bebizonyítani, hogy feladták...
Meg azért az gyanús, hogy az enyém is fennakadt a postán, meg a páromé is, mert én sem kaptam ilyen levelet, nemcsak a párom, a postázási cím pedig ugyanaz...bár ez nyilván nem bizonyít semmit, csak mondtam...
Mindenesetre köszi az infót, jó lenne tudni, hogy 2009-re is érvényes volt e ez a szabály...valaki esetleg nemtudja?
ha tippelnem kell akkor a nyomdának elküldenek egy bazinagy adatbázist mindenkinek az adataival hogy nyomtassák ki és küldjék el postán.
Szal a felelősséget nem ismernék el hogy ők hibáztak. Az meg nem elvárható hogy ajánlott/tértivevényes levelet küldjön mindenkinek.
próbáljad meg esetleg azt elintézni hogy ugyanannál a biztosítónál az új szerződéskötőknek érvényes árra módosítsák a szerződést méltányosságból mivel nem tájékoztattak róla hogy mennyivel rosszabbul jár ha nem köti újra.
Valami hasonló szöveggel próbálkoznék én.
De az én vagyok.
Az a baj hogy évközben biztosítót váltani nem tudom mennyire lehetséges a kötelezőnél. Hivatalosan nem nagyon lehet szeritnem.
Üdv!
Alapszitu Aegon biztosító:
2009. november: Férjem nevén van 2 db személygépkocsi. Az egyik B10, a másik B03 besorolású.
2009. november 25.: A B10 besorolású autót eladtuk, aminek a szerződése decemberben érkezik meg.
2009. november 30.: A B03 kgfb felmondjuk a biztosítónál, ahol azt mondják, hogy a másikat ne mondjuk fel, várjuk meg a szerződést, és majd érdekmúlás miatt szüntessük meg. A B10 bónusz ekkor a megmaradt autóra lesz érvényes az újrakötéskor, a B03-at pedig még két évig felhasználhatjuk, ha új autót veszünk ez idő alatt.
2009. december 9.: Férjem bevitte az adás-vételi szerződést a biztosítóba, bemutatta, érdekmúlás miatt felbontották a szerződést, és újra kötötte a megmaradt autóra a biztosítást. A biztosítási ajánlatban az szerepel, hogy a besorolás B10 lett (mivel tudtommal a besorolás nem autóra, hanem személyre vonatkozik), és a negyedéves díjunk 3546 Ft lett, amit a férjem be is fizetett.
2010 január: kaptunk kárigazolásokat a felmondot szerződésekre, valamint egy díjfizetési igazolást, hogy be van fizetve a biztosítás.
2010. február 15.: Jött 2 db levél, majdnem azonos szöveggel, hogy az előzményszerződés alapján igazolt bónuszfokozat B03, így a díjunk 3546-ról 8751 Ft-ra változott.
A szöveg, amiben a két levél eltér:
Tájékoztatjuk Önt, hogy biztosítási ajánlatát feldolgoztuk, és azt díjszámítási hiba miatt - a szabályzat és a törvényi előírások alapján - csak módosítással fogadhajuk el.
Kelt 2010. február 5.
Kérdéseim:
1. Ha a bónusz fokozat emberhez tartozik és nem gépjárműhöz, és a szabályzatban az van, hogy a kedvezőbb besorolást felhasználhatod a másik tulajdonodban lévő gépjárműnél, akkor miért soroltak vissza B03-ba?
2. Az ajánlatban az szerepel, hogy a biztosítónak 15 napja van a kockázatelbírálásra attól kezdve, hogy kézhez kapta az ajánlatot. Mivel Aegon irodában kötöttük, ezért gondolom ez december 9+15 nap, ami nagyon bőven le is járt már február 5-ig.
3. Mi a teendőnk azon kívül, hogy bemegyünk? Mivel fognak minket elkápráztatni, hogy eszünkbe se jusson tiltakozni?
4. Ha nem fogadjuk el a szerződést, akkor mehetünk másik biztosítóhoz új szerződést kötni?
5. Ott milyen bónuszt fogunk kapni előre láthatóan?
Köszi: Bogi