Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Kávéfőzők
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
Kira
Igaz, ez fogyasztóvédelmi fórum, de internetes kereskedőként is szeretnék tisztában lenni, mit kérhet egy vásárló, mit nem.
Kávéfőzőt vásárolt ügyfelem, de nincs megelégedve a lefőzött kávé minőségével, ezért vissza szeretné küldeni a gépet, és kéri vissza az árát. Ez az eset minek minősül, elállás a vásárlástól? De már használta a gépet. Mi ilyenkor a teendő?
L_Matyi
Amennyiben 8 napon belül jelezte elállási szándékát, akkor ezt megteheti. A termék visszaszállítását viszont a vevőnek kell megoldania. A termék teljes ára visszajár neki, kivéve, ha nem megfelelően bánt vele, megsérült stb., de az üzemszerű használatból eredő sérülések és értékvesztés nem számít.

A 17/1999. (II.5.) kormányrendeletben van ez szabályozva (internetes vásárlás + kiszállítás esetén): Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről
János100
A következő kérdésem lenne. Az újonnan vásárolt automata kávéfőzőnk meghibásodott. Annak rendje-módja szerint visszavittem a kereskedőhöz, aki azt mondta, hogy 3-4 hét alatt kijavíttatja a hibát. Most már az 5-dik hét is eltelt, és még semmi hír a javításról. Kérdésem, hogy meddig húzhatja a kereskedő a javíttatást? Mikor kérhetem a csrerét, esetleg a pénz visszafizetését? Van erre valami gyakorlat, mert a ptk-ban konkrét idő nincs említve. Milyen jogokkal élhetek ebben a helyzetben?

Köszönettel,
Sándor János
Mozigépész
Mit már annyi helyen leírtuk 15 napra kell törekedniük a javítással, viszont a tapasztalat, hogy 30 nap után már jogossá válsz a vásárlás elállásától, és a vételárat kérheted vissza! Cserét bármikor kérhetsz, de addig és annyiszor javíthatnak, ahányszor akarnak!
Olvasgass ITT!
bericse
2009.aug.4-én a mezőkövesdi TESCO-ban vásároltam kávéfőzőt 6990 ft-ért. Néhány nap múlva meghibásodott (kikapcsolt mielőtt lefőtt vna a kávé). Végül augusztus 26-án visszavittük az áruházba, ahol javításra átvették. 10 nappal később jelezték, hogy készen van, mehetünk érte. A férjem mielőtt átvette volna belenézett a dobozba és észrevette,hogy össze van törve benne a kiöntő. Így nem volt hajlandó átvenni a főzőt sem. Az áruházban ígéretet tettek, hogy kérnek a szervíztől új kiöntőt és értesítenek ha megérkezik. A garancia levelet visszaadták a számlával együtt, viszont erről (mármint hogy ottmaradt a kávéfőző) semmilyen papírunk nincsen. (Bár eddig ezt nem tagadták le). Sőt a garancia levélen egy hang nincs arról sem, hogy egyáltalán javították, vagy csak náluk lett volna..Többször érdeklődtünk személyesen azóta, de mindig azt válaszolták, hogy a szervíz még nem küldte a kiöntőt. Most szeptember 29. van és nem tudom mit tehetnénk.... Köszönöm ha válaszol valaki. Ági
L_Matyi
(bericse @ 2009.09.29, 18:22) *
Most szeptember 29. van és nem tudom mit tehetnénk.... Köszönöm ha válaszol valaki. Ági
Én a helyetekben bemennék, és megpróbálnám rávenni őket, hogy adják vissza a pénzt. A TESCO elég nagyvonalú szokott lenni ilyen ügyekben. Mondd meg, hogy neked kellene már egy kávéfőző, és nem tudod megvárni ezt. Ha nem hajlandóak erre, akkor próbálj szerezni egy papírt, hogy mikorra javítják ki (ezzel elismerik, hogy náluk van). Ha ez se sikerül, akkor írjál be a vásárlók könyvébe, és ott írjad azt, hogy elállsz a szerződéstől, de remélhetőleg idáig nem jutsz el.
2Borg
Sziasztok!

A következő esettel kapcsolatban lennék kíváncsi a véleményetekre:

Több mint egy éve vásároltam a fent nevezett kávéfőzőt. Vásárlás előtt kiderítettem, hogy az Auchan és az Interspar is forgalmazza a géphez a kapszulákat, amiket - ki gondolná? - kizárólag a Tchibo forgalmaz. A gépbe semmilyen más kávé nem való, de úgy gondoltam, bánja a fene hogy melyik cég zsebeli be a pénzem, ha jó kávét iszom. Márpedig ez jó kávé, ráadásul 4 féle van belőle, bizonyára majd piacra dobnak többet is!
Aztán szép lassan felismertem a valóságot.. blink.gif
A 4 kapszulából egy koffeinmentes, egy ihatatlan (Brazil), egy szódával elmegy (Creme cafe). Na, az összes többi viszont finom (Espresso)..
Az első fél évben többé-kevésbé normális volt az ellátás a kapszulákból, utána már szinte soha nem találtuk a polcokon mind a 4 ízt. Nem mintha vágytunk volna pl. a Brazilra, de a két iható kávé volt a legkevésbé megtalálható. Mindkét áruházban kérdezősködtem, és azt állították, hogy a Tchibo nem szállít rendesen. Ez valószínűleg igaz is, mert elég valószínűtlen hogy mindkét multiban rendelnének egyszerre rosszul. Kb. egy hónappal ezelőtt viszont új, eddig nem tapasztalt üzleti fogással találkoztam: A 4 kapszulából egy sincs az áruházakban!!! Zéró! 0! bash.gif
Öt alkalommal próbálkoztam, a mai volt ebből az utolsó. Baromi mérges vagyok. Eldöntöttem hogy a fogyasztóvédelemhez fordulok, de egyrészt szükségem lenne pár okos tanácsra, hogy hogyan is fogjak hozzá, másrészt megragadom az alkalmat, hogy mindenhol népszerűsítsem ezt rendkívül korrekt vállalatot.

Az esethez hozzátartozik, hogy 1.16.-án levelet küldtem (alább bemásolva) a levelek@tchibo.hu -ra, amit 2 nappal később meg is jelenítettek a gépükön, de válasz még nem jött. Tisztában vagyok vele, hogy még nem járt le a határidejük a válaszra, de ez is sokat elmond a cég hozzáállásáról!

Az érdekelne leginkább, hogy milyen fogyasztóvédelmi jogokat érvényesíthetek ezügyben.

Előre is köszönöm a reakciókat! (Lehet, hogy ezt a topicot a termékekhez kellett volna tennem, ha így van, sorry!)
Mozigépész
Érdekes a dolog, mert ez sajnos nem igazán tartozik ide, hisz akkor beszélhetünk itt problémáról, ha a készüléket javítani kell.
Mivel itt "kiegészítő" dologról beszélünk, az ilyen mértékben nincsen szabályozva....
Sajnos a forgalmazót tudod kérdezni, de kötelezni nem biztos, hogy tudod...
L_Matyi
Szerintem is elég nehéz megfogni őket. Leginkább (esetleg) a kötelező alkatrészellátás lenne itt helytálló, amit kormányunk szíveskedett pár éve eltörölni, így még ez se.

Egyébként Budapesten a MOM parkban szerintem lehet kapni. De van még két üzletük ezen kívül. A vidékiek megint szívnak:
http://www.tchibo.com/corweb/servlet/conte...yitvatarts.html

A legjobb amit csinálhatsz, hogy írsz a Homárnak, vagy egyéb helyeken elkezded "népszerűsíteni" őket. Azért a válaszukat érdemes megvárni.
2Borg
Köszi a hozzászólásokat, ne hagyjátok abba! biggrin.gif

Hát, nehezen hiszem el, hogy nincs erre valami szabályozás. Egyrészt nem biztos hogy a szaküzleteikben egyáltalán árulják a kapszulát, másrészt az előbbi linken látható, hogy két budapesti és egy pécsi márkaboltjuk van, tehát az ország többi részébe is el kell valahogy juttatniuk az árut.
Nekem relatív közel vannak a budapesti üzleteik, bár csak a kávéért nem szeretnék 1-2 órát utazgatni. Azt gondolom, hogy a cégnek kötelessége lenne eljuttatnia a boltokba a kávét, hacsak nem tájékoztatják a vásárlót előre hogy pl. kizárólag az északi-sarkon árulják.

Kell, hogy legyen valami jogi megoldás! Várom a további véleményeket!
Mozigépész
Sajnos egyáltalán nincs igazad.
Te (átírva a dolgot) vettél egy tojásfőzőt, de ha nem kapsz hozzá tojást az hiába a forgalmazó dolga volna az értékesítés, ez már más lapra tartozik. Magyarul kávét lehet kapni, igaz nem a te gépedbe valót, egyedi, ezt senki nem korlátozhatja, korlátozza.
Sőt, régi szabály volt, hogy alkatrészt a készülékhez (fogjuk rá, hogy ez van a kávé kapszulával) kellet biztosítani X évig. Jelenleg ez megszűnt, magyarul a kávéfőződben elszáll a fűtőszál, nem lehet kapni, akkor nincs felelőse, kivéve ha garanciális. Ha nem, dobhatod ki... Garanciális esetben visszakaphatod az árát. Ebben az esetben viszont nem.
2Borg
Ez elég rosszul hangzik. Aztán csodálkoznak ha a K. vásárló behajítja a kávéfőzőjét a kirakatukba! mad.gif
De hülye helyen élünk!

Asszem holnap piacra dobom a lézer kést speciális elemmel.
Mozigépész
Azért ne add fel, próbálkozz a forgalmazót "jobb" belátásra bírni..... sad.gif
Pókica
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni!
2008.10.24-én vásároltonk egy Saeco ODEA Sporty automata kávéfőzőt.
A garanciális feltételek leírásában a következő szerepel:
"A termékre, annak alapos ellenőrzése után 24 hónapos, míg a központi egységre, mely a Saeco egyedülálló szabadalma, 36 hónap kiterjesztett jótállást vállalunk."

2010. januárjában elromlott a készülék. A kávé továbbítóü henger eltört, ezt mondták a szervízben.
Kicserélték ezt a hengert, a darálómotort, és 2 órai munkadíjat számoltak fel.
22.700 Ft-ot fizettem a javításért.

Kérdeztem, hogy miért nem érvényes erre garancia?
Állítólag a szervíz lelevelezte az Olaszokkal, és Ők szimplán csak azt mondták, hogy erre nem érvényes és kész...

Mit lehet ilyen esetben tenni?
Nem vagyok az a reklkamálós típus de ez eléggé bosszant...

Segítségeteket előre is köszönöm!
Pókica
Kenderice
1. Miért fizettél, ha garanciális időn belül vagy?
2. Mit érdekelnek téged az olaszok? Tőlük vetted, vagy a bolttól?
Mozigépész
Bezony nem kellet volna fizetni, mert
1. garanciális javításra lett leadva, nem fizetősre
2. bizonyítaniuk kell, hogy nem vonatkozik a garancia, mert.... az nem indok mit mondott az Olasz, BIZONYÍTANI, hogy a nem rendeltetés szerű használat miatt keletkezett a hiba, hisz ha az egy évnél többet adnak garit, annak feltételei nem lehetnek rosszabbak mint az egy év garinak!
4. első körben akkor is árajánlatot kellett volna tenni
Utólag próbálkozhatsz, de szerintem ez után polgári per keretében tudnád a pénzed visszakapni! sad.gif
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet
az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
1. § (4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a
jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában
átszállnak a fogyasztóra.
Baum
Sziasztok!

Elég hasonló a helyzetem, mint Pókicának volt, a fő különbség csak annyi, hogy én még nem vettem át a javított terméket.
A helyzet a következő (megpróbálom tárgyilagosan leirni, és nem a saját oldalamra húzni):
2009 októberében vásárolt Saeco Odea Giro Plus automata kávéfőző pár hete furcsán kezdett viselkedni (épphogy csöpögött belőle a kávé, nem jött ki kellő mennyiség, "mellékvíz" tartályt minden főzés után üríteni kellett).
Elvittem tehát a központi szervízbe, ahol megállapították, hogy eltört a kávéadagoló fej/henger, és mivel ez törés, lehet, hogy nem tudják garanciálisan megjavítani. Rákérdeztem, mondják már el, hogyan lehet letörni azt a fejet. Némi gondolkodás után azt válaszolták, hogy ha a központi egységet úgy próbáljuk kivenni, hogy a belseje még nem állt vissza alaphelyzetben, akkor az szorul, és eröltetés hatására le lehet törni (én a használat során nem emlékszem hasonlóra, mindig simán ki lehetett szedni a KPE-t, és a tört alkatrész elnézve nem kis erővel lehet azt letörni).

Másik dolog, amiben viszont hibásabbnak érzem magam, hogy mivel alig csöpögött az adagoló fejből a káve, elolvastam a hibaelhárítás részt, amiben a következő szerepelt: "Tűvel szüntesse meg az adagoló fej dugulását". Na én barom ezt meg is próbáltam és az adagoló fejben lévő gumicsövet át is szúrtam. Ezt is jeleztem a szervízben, meg is mutattam nekik a leírásban ezt a részt, mire a szervízes is kiakadt, hogy ki irhatott ilyet bele a hibaelhárításba, és megnézik mit tehetnek.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek után otthon alaposan megnéztem ezt a részt, és az útmutatóban pontosan az szerepelt, hogy ha a gőz, vagy a víz nem folyik rendesen(ez volt a baloldali hasáb hibajelenségében), akkor a papír másik részén volt mint megoldás, hogy tűvel probáljuk a dugulást kipiszkálni az adagolófejből. Utólag összerakva ez a gőzadagolót jelentheti és nem a kávéadagolót (ezt amikor mutattam, a szervízes embernek sem tűnt fel, hogy az nem a kávéadagoló fejet jelentheti).

Ma június 10-e van. A javítást 14-re, hétfőre vállalták. Eddig semmiféle visszajelzést nem kaptam a szervíztől.
A kérdésem a következő: milyen jogaim vannak, ha pl. hétfőn elmegyek és elémraknak egy nagy számlát. Van bármilyen választási lehetőségem?
Változtatna bármit-e a dolgon, ha előtte felhívnak, hogy ezt csak pl. 25e Ft-ért tudják megcsinálni.

Azért irtam leginkább ide, hogy felkészülhessek válaszreakciókra, illetve tisztába legyek a lehetőségeimmel ha esetleg ki akarnak fizetettni velem egy kisebb vagyont.

Segítségeteket előre is köszönöm:

Baum
L_Matyi
(Baum @ 2010.06.10, 09:27) *
A kérdésem a következő: milyen jogaim vannak, ha pl. hétfőn elmegyek és elémraknak egy nagy számlát. Van bármilyen választási lehetőségem? Változtatna bármit-e a dolgon, ha előtte felhívnak, hogy ezt csak pl. 25e Ft-ért tudják megcsinálni.
Nem vagy köteles kifizetni, ha előre nem mondták meg, hogy körülbelül mennyi lesz. Ha garanciálisan adtad be, akkor ők csak akkor javíthatják ki a te költségedre, ha bizonyították, hogy te rontottad el. Az, hogy akár te is elronthattad, nem számít. A használati útmutató a gép része, ha az abban lébő baromságot megcsinálod, akkor az az ő bajuk, ha nem egyértelmű a használati, az is az ő bajuk.

Azért, ha azt mondják, hogy a belét kicserélték, de a gumicső 1500Ft-os árát ki kell fizetned, meggondolandó, hogy elfogadjad, egyszerűen csak azért, mert egyszerűbb.
Baum
(L_Matyi @ 2010.06.10, 10:26) *

(Baum @ 2010.06.10, 09:27) *
A kérdésem a következő: milyen jogaim vannak, ha pl. hétfőn elmegyek és elémraknak egy nagy számlát. Van bármilyen választási lehetőségem? Változtatna bármit-e a dolgon, ha előtte felhívnak, hogy ezt csak pl. 25e Ft-ért tudják megcsinálni.
Nem vagy köteles kifizetni, ha előre nem mondták meg, hogy körülbelül mennyi lesz. Ha garanciálisan adtad be, akkor ők csak akkor javíthatják ki a te költségedre, ha bizonyították, hogy te rontottad el. Az, hogy akár te is elronthattad, nem számít. A használati útmutató a gép része, ha az abban lébő baromságot megcsinálod, akkor az az ő bajuk, ha nem egyértelmű a használati, az is az ő bajuk.

Azért, ha azt mondják, hogy a belét kicserélték, de a gumicső 1500Ft-os árát ki kell fizetned, meggondolandó, hogy elfogadjad, egyszerűen csak azért, mert egyszerűbb.

A végeredmény a következő lett:
Végül is felhívtak, hogy a javítást 10e Ft-ból tudnák megcsinálni. A srác mondott egypár variációt, hogy tud letörni az a műanyag, én meg próbáltam alkudozni starwars.gif , hogy a garancia terhére csináljanak meg valamit. Végül abban maradtunk, hogy a munkadíjból kapok 20% kedvezményt, így úgy néz ki 9000Ft-ból megúszom.
Megfogadva Matyi tanácsát az egyszerűség kedvéért belementem ebbe, mivel eredetileg sokkal nagyobb összegtől féltem.

Köszi a segítséget:
Baum

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.