mosomedve
2004.05.20, 13:06
Valaki segítsen nekem...
2003. május 9-én vásároltam egy Wirlpool mosógépet, ára 99900,- Ft. Idén januárban egyszer már elromlott, kiderült hogy rendeltetésszerű használat mellett is képes hibát produkálni, tudniillik, a mosópor adagolóba ha mosóport teszünk, eldugul a vízbefolyó rendszer és a gép leáll.
Akkortájt jeleztem a szerelőnek hogy a gép dobja mintha ütne. Ütemes kongást lehetett hallani ahogy mosott vagy centrifugált a drága. A szerelő megnézte és azt mondta nem üt a dob, ez ilyen...
Most május legelején végleg leállt a mosógép, vettem ki a 2 pólót és 4 pár zoknit, és ahogy kézzel fordítottam az üstön hogy az üst bordáira tapadt zoknikat felderítsem, a dob megakadt!
Szerelő jött, vizsgált, és közölte hogy elviszi a mosógépet mert nálam nincs hely hogy szétszedve tárolhassam mert bizony leszakadt a dob!! Amikor közöltem hogy én már szóltam hogy üt a dob, az volt a válasza hogy "ne nézzem hülyének, nem ütött a dob".
15 napja mosómasázok már kézzel és ma hivtam a szerelőt hogy mikor lesz már gépem, erre mondta hogy a 4 szükséges alkatrészből csak egy érkezett, mégpedig a fűtőszál, amit tán kidörzsölt a dob (!) és mikor rittam egyet hogy a 15 nap leteltével ugye vehetek-e másik gépet azt válaszolta hogy az "uniós szabályok miatt akár 60 nap is lehet a szerelés". Szóval cseregépem sincs, meg reményem se hogy mikor lesz gépem...
A jótállási könyvecskében az áll, hogy ha a javítás 15 vagy 30 (cseregép esetén) napon belül nem készült el, vagy a termék nem javítható, a termék azonos típusú új termékre való kicserélését kérheti.
Ez vajon hogy módosult mióta EU tagok lettünk???
A kérdés, hogy mikor lett a panasz leadva. Mert (bár ezt sem említetted) normális esetben 1 év jótállás van a termékre. Ez pedig nem az új (EU-s) hanem a könyvben szereplő feltételekkel érvényes. A pontos adatok ismeretében lennék csak képes arra, hogy segítsek, információt adhassak az ügyben.
mosomedve
2004.05.20, 13:55
hát, a szerelő május 4-én járt nálam, aznap el is vitte a gépet, azaz az 1 éves jótálláson belül..
mosomedve
2004.05.20, 13:56
a gépre 12 hó jótállást vállaltak, a vásárlástól számítv, azaz 2003. május 9-től
mosomedve
2004.05.20, 14:20
a panasz előző nap lett leadva, 2004. május 3-án
Bocsánat a szétaprózott válaszért, de a 3 hónapos kisfiam itt randalírozott a karomban...
Gratulálok hozzá, jó eleven, ha 3 hónaposan randalírozik:)
Ebben az esetben teljesen egyértelmű, hogy a jótállási jegyen megadott feltételek érvényesek. Amit EU-s változásokról regéltek, az természetesen ebben a formában nem igaz. Amilyen feltételekkel vállalták a garanciát, az érvényes az adott határideig.
A korábbi bejelentés (dobolás) csak akkor érne valamit, ha annak nyoma lenne.
Tudatni kell velük, hogy amennyiben a helyzet nem oldódik meg azonnal, akkor bíróság elé viszik az ügyet, mivel akadályozva vannak a hétköznapi teendők intézésében. Az ára 100 E FT, ami már egy ügyvéd nélküli per költségének többszöröse.
mosomedve
2004.05.20, 16:17
Köszönöm szépen!!!
Szinte éreztem hogy hülyére vesz a szerelő.
Amit holnap kap tőlem a fickó, azt nem teszi zsebre.
mosomedve
2004.05.21, 07:25
Csak hogy pontosan tudjak veszekedni: mivel a 15 napos szerelési idő lejárt és ugye nincs még mindig kész a gépem, ragaszkodhatok a cseréhez? Vagy ha a szerelő úgy dönt hogy rámtukmál most egy cseregépet a szerelés idejére, akkor azt el kell fogadnom és ezzel mostantól 30 nappal meghosszabbodik a szerelési határidő?
Bocs a sok kérdésért, de alaposan fel akarok készülni...
Egyébként köszönöm a gratulációt..
mosomedve
2004.05.21, 09:16
Kérdésem tárgytalanná vált!
Kiharcoltam magamnak az új gépet!!
Hálás köszönet a segítségért!!
Örülök, hogy sikerqlt, gratulálok!!!
Barata László
2004.07.29, 08:13
2004.04.01.-én vásároltam egy Whirpool AWT 7105 tipusu automata mosógépet. A mosógép meghibásodott amit 2004.06.05-én bejelentettem. Még aznap kijött szerelő és megállapította, hogy egy "közdarab" elnevezésű alkatrészt kell benne kicserélni, amit meg kell rendelni. Az alkatrész ezidáig nem érkezett meg, a gépet nem lehet használni. A garancia levélben le van írva, hogy ilyen esetben 15 nap után cserekészüléket kell biztosítani, 30 nap után pedig a vásárló csereutalványt kérhet. Cseregépet nem hajlandóak biztosítani, mondván: megváltozott a törvény. Azt szeretném tudni, hogy a szervíz hány nap után köteles (ha egyáltalán köteles) kölcsönkészüléket adni, mikor lehet csereutalványt kérni, illetve kérhetem-e, hogy térítsék meg a patyolatköltségeket.
A patyolatköltségeket maximum bíróságon lehet behajtani. Erre ugyanis sajnos nem hajlandóak a cégek, bár a 15 napból kicsúszva, vagy talán azon belül is ez kötelességük lenne.
Itt egy merőben új problémával állunk szemben, hiszen igaz, hogy az új jogszabályok szerint ők már nem KÖTELESEK cserekészüléket biztosítani, de mivel a jótállási jegyen feltüntetett feltételekben ezt vállalták, kötelesek azt teljesíteni. A megváltozott jogszabályok ugyanis azt is leírják, hogy az ott felsorolt feltételeknél jobbat vállalhat a kereskedő. Itt pedig ez történt, lepecsételte, dátumozta.
Sajnos, - amennyiben a jótállási jegy mást nem tartalmaz - cserére nem kötelezettek. Akárhányszor javíthatják. A javítási idővel a jótállás időtartalma meghosszabbodik, ezért a javítási időt a jótállási jegyen vagy szervízfüzetben fel kell tüntettetni.
A jogszabályok - sokak hitével szemben - meghagyták a 15 napos ügyintézési határidőt.
30 nap utánra vállalták a jótállási jegyen a cserét, így szerintem az már aktuális, érdemes elmenni a kereskedőhöz elkérni a vásárlók könyvét, és az ügyet elmesélni ott is, jegyzőkönyv az ő állásfoglalásukról, és panasz az eddigi bánásmódról, patyolatköltségekről, és jelzed, hogy a fogyasztóvédelem eljárása után fontolgatod, hogy polgári peres eljárásban patyolatköltségestől mindenestől behajtod a károd.
Ha viszont elismerik a károdat a jegyzőkönyvben akkor elismert tartozás, és egy ügyvédi figyelmeztetés után lehet kérni fizetési meghagyást az ügyben... Az ilyet a kereskedő sokszor kidobja (nem tudja mi az) ellenben ha nem fellebbezi meg határidőre akkor jogerős.
Jogsértett
2004.10.07, 14:32
Üdvözlök Mindenkit!
Magamról csak annyit, négy fiúgyermekes családapa vagyok, csak hogy érzékelni lehessen a mosógép kiesése által okozott kataklizmát. 2004.03.29-én vásároltunk egy ....... WDS 105 T típusú mosó-szárító gépet a kispesti ........ban. A mosógép négyszer romlott el 6 hónap alatt, kétszer fődarabcserén (motor és elektronika) esett át. Utolsó javítása 2004.09.13-tól 30-ig tartott a ....... szervíz műhelyében. Amikor a készüléket visszakaptuk és kipróbáltuk, továbbra is használhatatlan volt. Ezt a következő munkanapon újra bejelentettük, most már nem hibajavítást, hanem a készülék kicserélését kérve. Ezt a ....... Kft, mint vezető szervíz HATÁROZOTTAN elutasította. Mivel a szervíz szerint újra motorcsere, vagy elektronika csere lenne szükséges, továbbra is fenntartottam az igényemet a cserére. Szerény becslésem szerint az újra- és újra beépített alkatrészek értéke már bőven meghaladja a mosógép árát. A kálvária még csak most kezdődik.
A főalkatrész fogalma az új rendeletek és törvény számára már ismeretlen, ezért avval példálózni már sajnos időszerűtlen.
A jogszabályok nem írják elő azt, hogy hány javítás után kell cserét adni (csak ugyanolyan készülékre lehet cserélni), annak időpontját a kereskedő megszabhatja, bár tény az is, hogy az intézkedést a vevőnek okozott kellemetlenségek nélkül kell elvégezni, ez mosógép esetében hatványozottan érvényes.
Amennyiben tényleg cserélnek benne valamit, az értéke rá kell, hogy ébressze a kereskedőt arra, hogy cserélni kellene.
kaktusz
2004.10.16, 18:45
Üdvözletem!
Az én történetem is a mosógép körül forog (18 hónapos a kicsike), azonban ha megengeditek nem részletezném, pusztán kérdéseimet tenném fel vele kapcsolatban.
1.) A szerviz állitása szerint minden mosógépre egy év a jótállás, azonban nekem másfél éve, amikor a mosószáritógépet vásároltam a Média Markt olyan jótállási jegyet adott, ami egyértelműen kijelenti, 24 hónap jótállást vállal a készülékre. A szervíznek kötelessége -e elfogadni a 24 hónapról szóló jótállási jegyet?
2.) A készülék használati utasítása egyértelműen leírja, hogy egy-egy program hány perc alatt fut végig. Ha egy adott program végigfutási ideje 70 perc, de a mosógép 100-110 percig mos, akkor feltételezem, hogy valami elromlott. A szervíz szerint, mivel ők még ilyet nem láttak, ez nem hiba. Véleményük szerint ez azért van, mert kicsi a viznyomás, túl hideg a víz (egyik sem!), és különben se hisztizzek, mert egy mosógépnek az a dolga hogy mosson, nem az, hogy az órát figyelje. (Meg kell említsem azt a szakszerű, mármár viccbe illő megállapításukat is, hogy nem kell aggódnom, ilyenkor nem fogyaszt több áramot a mosógép, hiába mos tovább, mert a dob ugyanannyit fordul egy program alatt... )
Hiba -e, ha a mosási idő ilyen nagy mértékben eltér a használati utasításban foglaltaktól?
3.) A készülék magyarországi forgalmazójától, vagy a Kermitől megkérhetem -e a mosási idő +/- eltérésére vonatkozó műszaki paramétereket, illetve kötelesek -e azt kiadni?
4.) Lakóhelyemen a szervizhálózatnak két szerelője van. Az egyik "csak hordozható" a másik "csak helyhezkötött" szerelést vállal. Megítélésem szerint kevés helyhezkötöttebb háztartási készülék van egy mosógépnél. A "helyhezkötött" szerelő telefonon azt mondta, ha ki is jön a mosógépemet megnézni, akkor sem lesz ideje végig figyelni egy mosási programot, hogy tényleg tovább mos -e, úgyhogy készüljek rá, hogy el fogja vinni a készüléket, és majd a szervízben teszteli. Közöltem, hogy a készüléket a házból ki nem viheti, és a "megfigyelése" a szervizben is ugyanannyi idő, mint itt a helyszinen, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy végig kell néznie egy programot ahhoz, hogy rájöjjön mi a hiba.
Ragaszkodhatok -e ahhoz, hogy a helyszínen javítsák meg a mosógépem?
5.) Mit lehet az ilyen kóklerekkel kezdeni???
Jogsértett
2004.10.17, 11:18
Üdvözlök Mindenkit!
Örülok is meg nem is. Mindenütt falakba ütköztem, általános tapasztalataim szerint a jogszabályokat nem ismerik, ha mégis, akkor úgy értelmezik, hogy ne nekem legyen igazam. Felelősséget senki sem vállal, még a saját kijelentése után sem. A mosógépet egyébként megjavították, a motort kicserélték. VALAMINT EGY KÖRÖMNYI LYUKAT RAGASZTÓVAL BETÖMTEK, AMI A HIBÁT OKOZTA! A víz összegyűlt a szárító csövében, innen a lyukon keresztül a motorra csepegett.
1. Ha a gépet kicserélik, csak ugyanilyet kaptam volna (a hibával együtt).
2. Ezt a hibát a kétheti szerviz próbapadon nem tudták kideríteni.
3. A ragasztócsepp értéke 1 Ft, az eszmei értéke felbecsülhetetlen.
Nekem van (most már) a legdrágább, de MŰKÖDŐKÉPES mosógépem. Tudom, hogy senki sem igényel jótanácsot, de nem érdemes a hivatalos utat választani, SEMMI ESÉLYED, inkább nyerd meg a szerelő bizalmát (BÁRMILYEN ESZKÖZZEL)!
Köszönöm a figyelmet! (Remélem ez volt az egyetlen lyuk).
(kaktusz @ 2004 Oct 16, 06:45 PM)
1.) A szerviz állitása szerint minden mosógépre egy év a jótállás, azonban nekem másfél éve, amikor a mosószáritógépet vásároltam a Média Markt olyan jótállási jegyet adott, ami egyértelműen kijelenti, 24 hónap jótállást vállal a készülékre. A szervíznek kötelessége -e elfogadni a 24 hónapról szóló jótállási jegyet?
Szerződésben a kötelező jótállásnál hosszabb önkéntes jótállást vállalhat a forgalmazó, ha a szervíz elhajt, akkor irány az üzlet ahol vetted, érdemes itt egy kicsit határozottabban intézkedni
Ahogy Elf írja, a szerződésben (tehát a jótállási feltételekben) vállalt feltételek érvényesek a szerződő felekre, s mivel a szervízt a szerződésben nevesítik a kötelezettségek teljesítésére, rá is.
JOgsértett: azért sok esetben találni (csak a panaszosok között is) olyan embereket, akik sikerrel érvényesítették a jogszabályokban meghatározott utat, lehetőségeket.
Más kérdés, hogy egyes esetekben kell kompromisszumkészség és találékonyság ahhoz, hogy elfogadjunk egy számunkra kedvező, felajánlott lehetőséget.
kaktusz
2004.10.18, 13:03
A többi kérdésemre is kérnék szépen választ.
Köszi!
Nem kötelesek a helyszínen javítani, amennyiben megindokolja, hogy nem lehetséges, nincsenek meg a technikai feltételei. Természetesen lehet ragaszkodni a helyben javításhoz, de ha nem, akkor nem.
Egyébként ha írsz egy e-mailt vagy privát üzenetet, akkor megírom a műszaki osztályon az illetékes nevét, s ha csak ennyi a mosógéppel a probléma, akkor elbeszélgethetsz erről vele.
turelmes
2004.12.10, 10:07
4 héttel ezelött az egyik országos müszaki áruházlánc vidék boltjában megrendeltem egy mosógépet (épp nem volt az üzletben, az akcós ujságban szerepelt). Foglalót fizettem. A terméket 4 nappal késöbbre igérték (a foglalón ez nem szerepel), azonban azóta sem kaptam meg. Többször is érdeklödtem telefonon, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy a központi raktárban van ilyen tipus, igényelték is, azonban nem szállították ki a részükre. Azt igérték, hogy a mosógépet mindenképpen leszállítják az akciós áron, de azt nem tudják, hogy mikor. Mit tegyek? A vásárlástól nem szivesen állnék el, mert nekem pont az a tipus kellene, de a türelmemet kezdem elveszíteni. Gondolom a foglaló dupláját visszakérhetem, de mi a helyzet, ha nem szeretnék elállni a vételi szándékomtól? Meddig vagyok köteles várni (a foglalón nincs határidö)? Megtehetem-e, hogy a szennyest mosodába szállítom és a költségeket a vételárból levonatom?
Ezzel az áruházlánccal, de egy másik városban müködö bolttal kapcsolatos egy másik észrevételem is: az akciós újságban megjelenö terméket az akció kezdete utáni 2-3. napon már az eredeti áron lehet kapni (az "akció" fél hónapig tart), merthogy az akciós készlet kifogyott (az újságban szerepel is, hogy a készlet erejéig). Etikus ez így? Már sokszor fordultam ki a boltból bosszúsan (ezért is vásároltam másik városban), az egésznek szivatás jellege van...
POntosan mondod, a foglaló dupláját kérheted vissza, hiszen nem történt határidőre teljesítés. Én ezt be is menvén kérném is, akkor biztos meggyorsul az ügy...
turelmes
2004.12.16, 09:13
Igen, de lehet, hogy azt mondják, hogy visszaadják a pénz dupláját (2*10000 Ft), én meg járhatom újra a boltokat. Ezt is elég nehezen sikerült kiválasztani... Mással nem lehet fenyegetözni? Olyasmire gondolok, hogy bár a papíron nem szerepel se határidö (bár talán a szóbeli tájékoztatás is elég) se kötbér, de esetleg lehet valami szabályzó, ami kimondja, hogy extrém esetben fel lehet számítani kötbért. Vagy amit említettem is, hogy a nem teljesítésböl nekem hátrányom származott (sok mosatlan), amit rájuk lehetne terhelni. Csak nem tudom, a jog mit mond ilyen esetre?
Próbálkozhatsz kártérítéssel, de nem sok eséllyel. Itt az a lényeg, hogy visszaléphetsz a szerződéstől. Sokat járkáltál, de mit várhatsz ha megjön egy olyan szolgáltatótól, aki nem képes teljesíteni a kötelességét? Szerintem ilyenkor jobb sokszor újat venni... Végülis kerestél 10000 FT-ot:)
turelmes
2004.12.16, 15:18
Lehet, hogy végül ez lesz, de még gondolkodom. Az a baj, hogy ez pont az a tipus, amire nekem szükségem van, és ilyet, vagy hasonló tudásút, paraméterüt, minöségüt nem láttam, ráadásul az akció keretében elég olcsó is. Ha Pesten laknék, nem gondolkodnék, ott biztos találnék, de ez vidék...
Ha javításhoz alkatrész kell, csereutalványt intéznek, stb. akkor mennyit fogsz várni? Most nekik is fontos, ne állj el a szerződéstől.
turelmes
2004.12.16, 18:47
Eszembe jutott még egy dolog. Bár a Foglalón nincs szállítási határidö és kötbér (de szóban közölte a szállítás várható napját, és a szóbeli megállapodás egyenértékü az írásbelivel), viszont ki van kötve, hogy ha leszállítás után x napig nem egyenlítem ki a vételárat, akkor naponta y forintot számolnak fel. Talán ezen el lehetne indulni, hogy mivel a szerződés egyenrangú felek közt köttetik, nem lehet egyoldalú (nekem csak kötelezettségeim, neki meg jogaik), és ellentétes kikötés hiányában ez a tárolási díj iránymutató lehet a szolgáltató által fizetendö kötbérre is. Vagy ez így hülyeség?
Tisztelt FVF!
A következő kérdésben szeretnék infót illetve tanácsot kérni. Üzletünkben vásároltak egy mosógépet 2004.03.20-án. 2005.04.08-án a vásárló azzal a problémával keresett meg, hogy 2005.03.07-án jelezte a szerviz felé, hogy probléma van a géppel. A szerviz a garanciapapíron feltüntetett dádum szerint 2005.03.08-án programkapcsolót cserélt a készülékben. Néhány nap múlva ismét a javítószolgálathoz fordult, mert a gép továbbra sem működött. A szerviz ismét programkapcsolót cserél. A gép még ezután sem működött megfelelően. A vásárló ismét jelezte a problémát a szerviz felé és közben hozzánk is fordult segítségért. Elmondta, hogy nincs megelégedve a helyi szervizes illetővel, mert nagyon durva a modora és 2. javítás után sem működik megfelelően a mosógép. Én erre írtam egy levelet a beszállító cégnek, akkik arra az időre már tudtak a dologról, mert a vásárló egy levélben feléjük is jelezte a problámát. A beszállító cégtől azt a választ kaptam, hogy a vásárló írásban tett panaszára szervizesük 2005.04.08-án megkísérelte bevizsgálni a készüléket, de az illető ettől elzárkozott. A levelük végére azt írták, hogy a garanciális idő lejárta után a szavatosság jogosságának bizonyítása a fogyasztót terheli. Ezekután én megkértem egy másik szervizt, hogy készítsen szakvéleményt a készülékről, amivel fordulhatok a beszállitó felé a csereigényemmel. Közben a vásárló már a fogyasztóvédelemhez fordult segítségért.
Szeretném megkérdezni, hogy ebben a helyzetben mi lenne a helyes és gyors megoldás.
Köszönettel!
Subi
A fogyasztó még jótállási időn belül van, hiszen a kifogást az egy éven belül jelezte (mázlija volt, az biztos), s a készülék azóta sem működik. A bejelentést kell alapul venni, s a működésképtelenség ideje hozzáadódik a jótállási időtartamhoz.
Ebben az esetben pedig - ha vita merül fel - a forgalmazó kötelessége a bevizsgálás. Azt nem értem, hogy miért nem engedte elszállíttatni. Szerintem a megoldás abban rejlik, ha ésszerű kompromisszumot keresve vagy más szervizest küld hozzá (érthető, hogy 3 javítás után a bizalma megrendült benne), vagy megállapodnak a cserében.
Jótállási idő alatt, ha egy termék nem javítható, akkor cserélni kell.
A fogyasztót meg kell győzni, hogy az ide-oda telefonálgatás és levelezés helyett üljenek le Önök - hiszen önök vannak szerződéses jogviszonyban - és rendezzék a kérdést minél előbb. Napi használati cikkről van szó, tehát a kérdés elodázása súlyosan sérti a fogyasztó jogszabályokból eredő jogait.
Vettem egy Ariston moso-szaritogepet, amit mar rosszan kaptam, de mivel epp lakasfelujitas kozben voltunk nem tudtam kiprobalni harom napon belul.
Mindenesetre hibas, felhivtam az Ariston ugyfelszolgalatot, es teljesen korrekten kikuldtek a szerelojuket, aki viszont mar a telefonba megmondta, hogy nem tudja megcsinalni. Kijott a szerelo ranezett, elmondtuk neki a hibat, aztan elment, hogy meg ilyet nem hallott, nem tud vele mit kezdeni, de tovabbitja a problemat az Ariston kozpontjaba.
Ariston ugyfelszolgalatat felhivtam (csak telefonos ugyfelszolgalatuk van, szemelyesen nem lehet veluk beszelni), ahol lehulyeztek, uvoltoztek velem, majd ramcsaptak a telefont, mutan kozoltem veluk, hogy szamomra az nem megoldas, hogy majd vmikor elbiraljak a kozpontban, hogy javithato-e a keszulekem vagy sem, miutan a szervizuk kozolte, hogy nem, az, valamint, hogyha nem javithato, akkor adnak egy csereutalvanyt, amivel en menjek el oda ahol vettem, es szallitassam ki veluk, amiert fizessek ujbol, majd kotessem be vizszerelovel, amiert szinten fizessek ujbol.
Kerdes, ha a szerviz kozolte hogy nem javithato, akkor nem kotelessek azonnal cserelni?
Kotelezhetnek arra, hogy en intezzem a cseret? en ugy gondoltam, hogy ok hozzak az ujat, bekotik, es viszik a regit, nem igy mukodik?
Mennyi ideig szorakozhatnak velem, hogy vizsgaljak a hibat?
Szabalyos-e, hog ynincs szemelyes ugyfelszolgalatuk?
tudok-e barmilyen panaszt tenni ellenuk, aminek karos hatasa lesz rajuk nezve?, elore tudom-e mozditani vhogy az ugyemet?
Koszi a segitseget elore is:)
(151/2003 korm. rendelet)
6. § (1) A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani.
(2) Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.
"Kerdes, ha a szerviz kozolte hogy nem javithato, akkor nem kotelessek azonnal cserelni?"
Elvileg nem kötelesek azonnal cserélni, a bejelentéstől számítva 15 nap alatt kellene elvégezni.
Persze ilyenkor jogos elvárás, hogy minél előbb megtegyék ezt, saját hírnevüknek ártanak vele ha nem igyekeznek.
(Joooe @ 2005 Jul 19, 09:06 AM)
(151/2003 korm. rendelet)
6. § (1) A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani.
(2) Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.
Elvileg nem kötelesek azonnal cserélni, a bejelentéstől számítva 15 nap alatt kellene elvégezni.
Akkor sem ha a szakszerviz kijelentette, hogy javithatatlan?
Ha MediaMarktban vettem az Ariston gepet, akkor a Media a forgalmazo nem?
Vagy rosszul gondolom?
Na mindegy Aristont tobbet sose veszek enyire regen alaztak/szivattak meg, mint ok, de a heten bemegyek a kozponti irodaba asztalt borogatni
De kinezem beloluk, hogy kidobatnak a biztonsagi orrel

A cseret ugy kepzelik, hogy adnak egy csereutalvanyt, amivel elmegyek a Mediaba ott elintezem a dolgot, majd a szervizzel egyeztetek idopontot a bekotesrol, szal utanajarhatok a dolognak + 2 vagy 3 nap szabit vehetek ki 1 helyett...
Vagy rosszul gondolom?
Jól gondolod
(Joooe @ 2005 Jul 19, 09:13 AM)
Vagy rosszul gondolom?
Jól gondolod
De ez is nonszensz, nem?, a szerviznek kene eliteznie mindent...
Hát ez úgy van, hogy a forgalmazó a jótállásra kötelezett, így neki minden ezzel kapcsolatos ügyet intéznie kell.
A jogszabály lehetőséget ad neked arra, hogy saját döntésed szerint egyből a jótállsi jegyen szereplő szervizhez fordulj. Pl ha abban reménykedsz így gyorsabb lesz.
DE amennyire én tudom szerviz csak javítás esetén illetékes, ha kijelentették hogy nem javítható, akkor onnantól kezdve a forgalmazó dolga a cserét elvégezni.
(Joooe @ 2005 Jul 19, 09:19 AM)
DE amennyire én tudom szerviz csak javítás esetén illetékes, ha kijelentették hogy nem javítható, akkor onnantól kezdve a forgalmazó dolga a cserét elvégezni.
Hat eleg vicces elkepzelni, amint a Mediamarktol kihozza a keszuleket a szallito, aztan be is koti

Es hogy a budos eletben nem fog 15 napon belul megtortenni, az is biztos, inkabb 30, amig az ember mindenhol keresztulveri a jogos igenyet.
Mar a 7. napnal jarok, es semmi nem utal ara, hogy barmi tortenne.
Ariadne
2005.07.20, 12:19
Kellene szerezned papírt arról, hogy javíthatatlan, azt lehetne lobogtatni a Mediánál, és az alapján ki kellene hogy cseréljék. Ez a bizonyos papír mondjuk ideális esetben a GKM rendelet mellékletében szereplő hibabejelentő lap - ezt elvileg kötelező kitölteni, amikor bejelented a hibát...
Egyébként ha ennyire megrendült a bizalmad a márkában, akkor inkább a pénzedet kellene visszakérned a Médiától azzal az indokkal, hogy minősíthetetlen volt Aristonék eljárása, nem akarsz ilyen márkát többet - aztán ha nagyon ellenállnak, esetleg "nagylelkűen" kiegyezni egy "levásárlásban" (ami egyébként jogilag nem létező megoldása a problémának, nem kötelezhetnek erre). Egyébként a 151/2003-as kom rend szerint a javításon kívül minden más dologgal tényleg a forgalmazónak kell foglalkoznia.
Na ma bent voltam szemelyesen az Ariston kozpontban, ahol NEM fogadnak ugyfeleket es nincs ugyfelszolgalat

Masfel ora beszelgetes utan, amikor szoltam, hogy az ugyvezeto igazgatoval is beszelnek, akkor hirtelen megoldottak a problemamat, legalabbis reszben:)
Kaptam egy csereutalvanyt, amit ha beviszek a mediaba, akkor ok elvileg kiszallitjak az uj keszuleket, amit en bekotok. Igaz, hogy a jotallasban az van, hogy a forgalmazonak kell bekotnie, de mindegy, ezt mar rajuk hagytam.
Majd meg kijon a szervizuk elszallitani a rossz keszuleket vmikor.
Meg a Mediara leszek kivancsi, hogy mikorra szallitjak ki a keszuleket, es , hogy mi mindenbe fognak belekotni. Mennyit kernek a kiszallitasert, meg ilyenek.
(Ariadne @ 2005 Jul 20, 12:19 PM)
Kellene szerezned papírt arról, hogy javíthatatlan, azt lehetne lobogtatni a Mediánál, és az alapján ki kellene hogy cseréljék. Ez a bizonyos papír mondjuk ideális esetben a GKM rendelet mellékletében szereplő hibabejelentő lap - ezt elvileg kötelező kitölteni, amikor bejelented a hibát...
Egyébként ha ennyire megrendült a bizalmad a márkában, akkor inkább a pénzedet kellene visszakérned a Médiától azzal az indokkal, hogy minősíthetetlen volt Aristonék eljárása, nem akarsz ilyen márkát többet - aztán ha nagyon ellenállnak, esetleg "nagylelkűen" kiegyezni egy "levásárlásban" (ami egyébként jogilag nem létező megoldása a problémának, nem kötelezhetnek erre). Egyébként a 151/2003-as kom rend szerint a javításon kívül minden más dologgal tényleg a forgalmazónak kell foglalkoznia.
Hibabejelento lapot nem adnak, a szerviz meg csak akkor ad papirt arrol, hogy javithatatlan, ha az Ariston rabolint, szal ordogi kor volt.
Ariadne
2005.07.20, 13:08
Ügyes
Ha pénzt kérnének a kiszállításért, szerintem hivatkozz arra, hogy ez garanciális csere volt, vagyis nekik kell állniuk a költségeket, mivel nem azért cserélgeted a mosógépet, mert mondjuk nem tetszett a színe.
Hehe, az uj moso szaritogepnek is ugyanaz a baja, mint a reginek:)
Ez 3 napon belul romlott el, es most is kb. egy honap lenne mg kicserelik.ű
Eloszor kikuldik a szervizt, hogy irjon egy szakvelemenyt ugyanarrol a hibarol, 1 het mulva ernek ra, aztan utana lehet barmit kezdeni, vicces...
Mostanában mindenre ezt irom...

a fogyasztóvédelem ilyenkor miért nem tesz semmit?
Három napon belül elromlott mégis egy hónap a csere?
Nyaraltok?
Vegulis megoldodott.
Nekem kellett az Arisotonnal telefonon megbeszelni, hogy faxoljak el a szervizhez a hibabejelntest, aztan elmenni szemelyesen a szervizbe, (ahol latatlanban rairtak, hogy javithatatlan, mivel egyszer mar voltak ugyanezzel a hibaval). aztan a papirral a mediamarktba, ahol nem adtak vissza a penzt amig el nem viszik a keszuleket.
Masnap elvittek, aztan masnap este mar visszadtak a penzt is.
Mondjuk tudtommal a medianak minden papir nelkul rogton vissza kellett volna adnia a penzt, nem?
Chakotay
2005.09.29, 22:38
Sziasztok,
Elekezdtem keresgélni a neten a reklamációval kapcsolatos jogaimat illetően, és akkor találtam rá erre a portálra. Sok értelmes megoldást láttam itt. Írok, hátha valaki könnyen tud tanácsot adni.
Van egy mosógépem, melynek múlt héten már olyan zaja volt, hogy úgy döntöttem ezt azonnal meg kell nézetnem. Felkerestem a hivatalos márkaszervízt, ahonnan még azon a héten kijött hozzám egy úriember, aki pár perc szöszmötölés után kibökte, hogy VALÓSZÍNŰLEG "xy" a probléma. Elvitte a motort és azt mondta, hogy amikor megcsinálja visszahozza, beépíti a gépbe és teléjesen biztosan akkor fog kiderlüni, hogy tényleg az volt-e a baja a gépnek amit ő gondolt. Már itt sántított a történet.
Két napra rá, hogy elvitte a motort már hívott is, hogy kész van és hozná vissaszerelésre. Hittem, hogy én vagyok a világ legszerncsésebb embere. Négy nap alatt elintézni egy ilyen ügyet, Magyarországon. Csak hittem
Visszaszerelésre került a motor, az első percben nem is hallottam semmi különöset, fizettem, számlát nem kaptam (csak garanciajegyet), szerelő elment. Két adag ruha után hallottam, hogy a korábban észlelt hang még mindig hallható, ám azért nem hallottam elsőre mert a motor kb. kétszer olyan hangosan zúg az állítólagos "motorfelújítás" után, mint annak előtte. Ez a zaj nyomta el a korábbit
Arra vagyok kíváncsi, hogy ebben az esetben milyen jogaim/lehetőségeim vannak a reklamálásra, illetve milyen kötelességei vannak a szervízembernek?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv,
Chakotay
Ezt most nm értem, hogy-hogy fizettél és kaptál garanciajegyet?
Most akkor garanciális volt még?
De akkor miért fizettél?
Chakotay
2005.10.02, 02:06
A msosgép garanciája már évekkel ezelőtt lejárt, a javításért minden féle képpen fizetnem kell. A garanciajegyet a szerelő által elvégzett javításra (motorfeljújítás) kaptam.
Milyen rendes cég, nem szoktak ilyenért jótállási jegyet adni (bár szavtosságot vállalni kötelező..)
Szóval a teendő a következő, ismételten kihívni az úriembert és elmondani, hogy nem szűnt meg a probléma, hanem hatványozódott.
Lehetőleg ezlért a kiszállásért nem fizetni, hiszen vállalt az előző munkájára jótállást, meg egyébként is lenne rá szavatosság.
Ariadne
2005.10.03, 09:04
Meg jótállás is van rá, nem csak szavatosság, ha 20.000 Ft felett volt a javítás értéke. Van erről egy korm. rend.
Chakotay
2005.10.12, 22:08
A jótállás és a garancia között mi a különbség?
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Ki fogom hívni az embert, újra...