Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Kéményseprőipari Kft., Homlokzati Kivezetés
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Építőipar
szky
2005-ben jogerős az építési engedély alapján beépítettem a tetőteret. A lakás fűtését és melegvíz ellátását egy Vaillant EcoTEC VUW 246 kazánnal oldottam meg.
A készülék saját égéstermék terminállal rendelkezik (homlokzati), azaz az égéstermék a tüzelőberendezésből, a tüzelő berendezésnek egy szabadban elhelyezkedő pontjából, kémény igénybe vétele nélkül közvetlenül a szabadba áramlik. Ezt a gyártó így is minősíttette. (MBVTI)
Az előbbiek szerint a 27/1996. BM rendelet hatálya alá tartozó kémény (égéstermék-elvezető) nem létesült, mert a rendelet hatálya magára a tüzelőberendezésre nem vonatkozik.
Kémény hiányában a kéményseprő-ipari közszolgáltató a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet szerint nem érintett, ezért az építési hatósági eljárások során, ide értve a lakhatási engedélyezési eljárást is a kéményseprő-ipari közszolgáltató szakvéleményének beszerzése nem írható elő, mert a gázkészülék elhelyezésének felülvizsgálatára a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. Törvény 22. § (2) bekezdése az elosztói engedélyest (gázszolgáltatót) jelöli ki. A Fővárosi Gázművek ennek tudatában beüzemelte a készüléket és a lakhatási engedélyhez hozzá is járult.
A kerületi építési hatóság viszont a lakhatási engedélyhez a Főv. Kéményseprőipari Kft. szakvéleményét kéri. De a Kft. szerint csak tető fölé lehet kivezetni az égésterméket. Már lassan egy éve levelezem velük, de nem hajlandóak kimozdulni az álláspontjukról, ragaszkodnak a 253/1997 (XII.20.) Korm. rend. 74.§-hoz, de nem jutottak el ugyanennek a rendeletnek a 80.§-hoz, ami legalább leírja a homlokzati kivezetés feltételeit, ha már esetleg mégis kéményről beszélünk.
Nekem elég lenne csak a használaton kívül lévő tartalék kéményről egy szakvélemény, de ezt külön nem hajlandó a Főv. Kéményseprőipari Kft megadni, ragaszkodnak hozzá, hogy a Vaillant kazán elvezetése nem szabályos. A Vaillant nem hajlandó ringbe szállni, de az MBVTI minősítését a kazánnak rendelkezésemre bocsátotta.
Röviden: a Fővárosi Gázművek elfogadja, hogy semmi köze sincs a készülékhez és az elvezetéshez a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nek, és számára megfelelő a készülék hazai minősítése. De a Fővárosi Kéményseprőipari Kft (lehet, hogy anyagi okokból?) mindenképpen a hatálya alá szeretné vonni, oly módon, hogy egy olyan elvezetést kíván velem építtetni, ami egyértelműen hozzá tartozik és minden évben jöhetnek "ellenőrizni", és fizethetek érte. Az önkormányzat építési hatóságának elég lenne a tartalék kémény minősítése, de azt külön nem hajlandó megadni a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.
Mit kéne tennem?
gerilege
Ez elég sokszereplős, komplex problémának tűnik nekem. Javaslom a jogi fórumot, mondjuk elsőre az ingatlanos vagy a közigazgatási topikot, ott sokan megfordulnak és biztos tudnak neked valami hasznosat mondani. http://www.jogiforum.hu/forum
szky
(gerilege @ 2010.02.16, 15:29) *

Ez elég sokszereplős, komplex problémának tűnik nekem. Javaslom a jogi fórumot, mondjuk elsőre az ingatlanos vagy a közigazgatási topikot, ott sokan megfordulnak és biztos tudnak neked valami hasznosat mondani. http://www.jogiforum.hu/forum

Megfogadtam a tanácsot és a www.jogiforum.hu oldalra ugyanezt feltettem a közigazgatásba. Számomra érthetetlen módon most is be tudok jelentkezni, de csak a Téma szerepel az oldalon és törölt felhasználónak vagyok minősítve! Nem értem, hogy miért? Valami olyan van a szövegben? A levelezésemben sem találtam semmilyen értesítést erről. Ki érti ezt?
gerilege
Látszik a hozzászólásod, és a válasz is, nem vagy törölve.
Ariadne
Üdv!

Hú ezer éve nem jártam ezen az én régi kedvenc fórumomon, de most gugli kereső véletlenül kidobta ezt a hozzászólást, meg is válaszolom akkor, ha esetleg azóta nem oldódott meg a dolog vagy másnak okulásul.

A homlokzati kivezetést újonnan 2009 szeptembere óta már egyáltalán nem lehet engedélyeztetni, akkor szigorítottak a szabályokon a rengeteg veszélyesen elhelyezett, pl. utcán járda fölé lógó kivezetés miatt. Szabályai az OTÉK-ban szerepelnek.

74. § (1) A tüzelő-, energiatermelő berendezések gáznemű égéstermékét - a 80. §-ban foglaltak kivételével - a tető fölé, szabadba kell kivezetni. E célra égéstermék-elvezetőt (kéményt, füstcsatornát) kell tervezni és megvalósítani a vonatkozó előírások, továbbá a (2)-(8) bekezdésekben foglaltak figyelembevételével.

80. § (1) Homlokzati égéstermék-kivezetést létesíteni - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - építmény, építményrész homlokzatán nem lehet.

(2) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthető - ha a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület - e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő
a) földszintes és szabadon, illetve oldalhatáron álló épület homlokzatán,
b ) többszintes épület homlokzatán azzal, hogy lakásfűtő (6 kW-nál nagyobb hőteljesítményű) és vízmelegítő (együtt vagy külön) gázfogyasztó készülék homlokzati kivezetésének tengelyétől mért 2,0-2,0 m-es sávban a kivezetés felett a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellőztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró nincs.

(3) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely nem létesíthető
a) a gyalogos és gépkocsival használt átjárókban, aluljárókban, áthajtókban,
b ) a légaknában,
c) a légudvarban, a 71. § (4) bekezdésében foglaltak kivételével,
d) a bevilágító aknában,
e) a zárt, át nem szellőző kis alapterületű belső udvarban, verandán, beépített loggián, tornácon, padláson, ki nem szellőző zugokban,
f) a közvetlenül csatlakozó járdaszinttől mért 2,10 m-es magasság alatt.

Gyakori eset, hogy bár van kémény, de nagyon drága lenne a béleltetés, viszont van egy alkalmas csupasz falfelület, ahova megoldható lenne a kivezetés. A két szakasz együttes értelmezésével számomra egyértelmű, hogy ha bár van kéményem, de ha a 80. § (2) bek-nek megfelelő helyre akarom kivezetni, azt engedélyeznie kellene mind a kéményseprőknek, mind a földgázelosztónak.
Ehhez képest a Főgáznál már a gázterv leadásához (!) is megkövetelnek egy kéményes szakvéleményt, mely szerint a meglévő kémény alkalmatlan a kivezetésre, ezért kifejezetten homlokzatit lehet csak létesíteni. A jogszabály ezt egyáltalán nem követeli meg, ennek ellenére enélkül nem lehet leadni homlokzati kivezetéses tervet engedélyeztetésre. A kéményesek pedig saját tapasztalatom szerint nem hajlandóak kiadni olyan igazolást, mely szerint bár van kéményem, de ettől még egy szabályszerű helyre akarom kivezetni. Sajnos a jogszabályértelmezés igen messze áll tőlük, plusz copy paste módszerrel írják a szakvéleményeket súlyos pénzekért, így bár jogszabály alapján lehetséges lenne a homlokzati kivezetés, de ténylegesen nem megvalósítható. Ez a 2009 szeptember óta fennálló helyzet, akkor módosult így az OTÉK.

Nekem végül éppen a módosítás előtt sikerült építtetnem homlokzati kivezetést, kéményes ellenőrzés volt is azóta, megnézték a tartalékkéményt és egy szavuk nem volt a homlokzati kivezetésre, fizetnem sem kell miatta. Régi vita ez a kéményseprők és a földgázelosztó társaságok között, a kéményseprők pénzéhsége és korruptsága határtalan sajnos... Azzal tudsz védekezni, hogy mivel a készülékkel együtt tanúsított rendszerről van szó, ezért az nem kémény, hanem a készülék része, így nem kérhetnek pénzt érte. Ez azonban ténylegesen nehezen védhető, mert a kéményseprő törvény szerint a vízszintesen menő égéstermék elvezető is kémény, így a kötelező közszolgáltatás alapján fizetendő díj vonatkozik erre is.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.