Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Új Autó
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Járművek
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
L_Matyi
(garcia @ 2010.01.28, 15:23) *

ez piti problémának tűnik, de drága az autó és drága a hangfal is. De az érzés borzasztó, hogy gyakorlatilag hülyére vesznek...
Ja és a központi számitőgépes programjukba is valamit beírhattak, mert egy vidéki kereskedőt felhivva, "őőő..mindjárt visszahivom" megy a telefonon..
Ha nagyon zavar írásban tegyél panaszt (vásárlók könyve, tértivevényes levél), s várjad meg, míg err írásban reagálnak. Ha itt is tagadják, akkor érdemes lehet a gyártónál rákérdezni, ha szerinted ott ez a nyilvántartásban benne van. Esetleg Békéltető Testülethez is mehetsz ezek után, ott nekik bizonyítaniuk kell az állításukat.
TMsport
Tisztelt Fogyasztóvédelem!

Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz amelyben eddig még csak ellentétes véleményeket halottam, tényekkel alátámasztott érvelést még nem. Egy garanciális fél éves autóval rendelkezem. Ismerve a hazai márkaszervizekről hallható rémhíreket sokkal nyugodtabb lennék ha az autómat az ismerős márkafüggetlen szervizben javítanák. A szerviz rendelkezik minden engedéllyel, okleveles autószerelők dolgoznak ott és minden korszerű diagnosztikai berendezésük és más eszközük megvan ahhoz hogy szakszerűen végezzék el a szükséges karbantartásokat/javításokat. A kérdésben kikértem a márkakereskedő véleményét, aki elég felháborodott stílusban nekem esett, mondván hogy képzelem hogy bárki máshoz viszem az autómat, ebben az esetben elzárkóznak minden garanciális követelésemtől. Természetesen megértem hogy az elvégzett munkákra annak a szerviznek kell garanciát vállalni aki elvégezte. De mi a helyzet abban az esetben, ha valamilyen gyártási hibából bekövetkezett garanciális problémám lenne? Halottam egy véleményt ami ebben az esetben tetszene, miszerint bármely szerviz, mely rendelkezik megfelelő engedélyekkel elvégezheti a kötelező szervizeket és pecsételhet a szervizkönyvbe. Mégis mielőtt nekiugranék az első karbantartásnak, szeretnék hallani egy hivatalos véleményt, ha mégis vitára kerülne sor.

Segítségüket előre is köszönöm!
Mozigépész
1. Ez nem hivatalos NFH fórum.
2. Tudomásom szerint az érvelés addig okés, ha nem a megfelelő hivatalos szervizbe viszed (mind egy hova pl.: Opelt bármelyik Opeleshez, nem csak oda viheted ahol vetted, és hidd el nem minden szakszerviznek rossz a véleményezése), akkor a garancia ugrik arra a részre amit nem a hivatalos szerviben javítottak. Gondolom te olajcserére gondolsz, akkor ha a baj visszavezethető a nem megfelelő olajra akkor nem csinálják meg garanciába a motort.
Ez egyébként így van más terméknél is, ha más belejavított a garancia ugrik.
bakszi
Sziasztok!

Január közepén vásároltam egy személygépkocsit és pest felé menet elszakadt a vezérműszély és beállt a motor!Kihivtam egy szerelőt a szervizből és azt mondta hívjam fel a kereskedőt mert a használt autóra is köteles a kereskedő fél év garanciát vállalni csak ezt elszokták felejtani közölni a vásárlókkal mert 100 autóból 98 a 7.hónapig birja!Azt szeretném kérdezni hogyí ez tényleg így van-e és ha igen akkor az autó javítási költségeit neki kell állnia-e?vagy ilyenkor mit tehetek?esetleg bírósági útra kell vele menni és ha ide kerül az ügy mert nem tudok megegyezni a kereskedővel mennyi az esélyem?
L_Matyi
Szerintem ez vonatkozik rád (PTK):
(2) Fogyasztói szerződés esetében az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. A felek ettől eltérő megállapodása semmis.
Neki kell bizonyítania, ha nem ért egyet veled.

308. § (1) A jogosult a teljesítés időpontjától számított hat hónapos elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági jogait. Ha a dolog használhatóságának legkisebb időtartamát hatósági előírás vagy kötelező műszaki előírás határozza meg (kötelező alkalmassági idő), és ez hat hónapnál rövidebb, az igény érvényesítésére ez a határidő irányadó.
Hat hónap mindenképp jár.

309. § (1) A szavatossági kötelezettség teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek - ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket - a kötelezettet terhelik. Fogyasztói szerződés esetében a felek ettől eltérő megállapodása semmis.
(2) Kicserélés vagy elállás esetén a jogosult nem köteles a dolognak azt az értékcsökkenését megtéríteni, amely a rendeltetésszerű használat következménye.
310. § Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint.
311. § (1) Ha a fogyasztói szerződés hibás teljesítésének oka a kötelezettel szerződő harmadik személy (előző kötelezett) hibás teljesítése, a fogyasztói szerződés kötelezettje követelheti az előző kötelezettől a hibás teljesítés miatt támasztott fogyasztói igények kielégítése költségeinek a megtérítését, feltéve, hogy a minőség megvizsgálására vonatkozó kötelezettségének eleget tett.
(2) A fogyasztói szerződés kötelezettje az (1) bekezdés szerinti igényét a fogyasztó igényének kielégítésétől számított hatvannapos elévülési határidő alatt érvényesítheti. Az igény az előző kötelezett teljesítése időpontjától számított legfeljebb öt évig érvényesíthető; e határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.
Minden költség őt terheli.
Josi
(bakszi @ 2010.04.06, 13:53) *

Sziasztok!

Január közepén vásároltam egy személygépkocsit és pest felé menet elszakadt a vezérműszély és beállt a motor!Kihivtam egy szerelőt a szervizből és azt mondta hívjam fel a kereskedőt mert a használt autóra is köteles a kereskedő fél év garanciát vállalni csak ezt elszokták felejtani közölni a vásárlókkal mert 100 autóból 98 a 7.hónapig birja!Azt szeretném kérdezni hogyí ez tényleg így van-e és ha igen akkor az autó javítási költségeit neki kell állnia-e?vagy ilyenkor mit tehetek?esetleg bírósági útra kell vele menni és ha ide kerül az ügy mert nem tudok megegyezni a kereskedővel mennyi az esélyem?

Elég izgalmas lesz a helyzet. Ugyanis minden gépkocsinál a gyár előirja, hogy mennyi év vagy km után KELL cserélni a vezérműszíjat.
Amennyiben ezt elérte akkor neked kellett volna ezt elvégeztetned.
Egyébként alapvető szabály használtautó vásárlásnál:
Ha nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy mikor volt szíjcsere akkor cserélni kell.
Ugyanez vonatkozik a motorolajra, szürőkre is.
Sok kellemetlenségtől óvhatod meg magad.
Szerintem sajna nem sok esélyed van ezt az eladón leverni.
Esetleg ha bebizonyítod, hogy vissza volt tekerve az óra, akkor jó esélyed van.
Érdemes márkaszervizben lekérdeztetni az a kocsi előéletét, ha lehetséges.
Milyen idős és milyen autóról beszélünk? Mennyi km van benne?
Zrubi
Közel 4 évvel ezelőtt, megvettük első saját autónkat. A választás - főként anyagi korlátok miatt - a "mi autónkra" esett, konkrétan az egyik (1,3 benzines 5MT 2WD) Suzuki Swift (2005-2010) modellre. Egészen mostanáig meg is voltunk vele elégedve, még annak ellenére is, hogy párszor visszahívták ilyen-olyan kisebb hibajavításra, alkatrészcserére. Persze van az a bizonyos Suzuki váltó-betegség - ami a fejlemények után már szintén megérne egy pár mondatot... A kocsit a Suzuki Pest (ma már Auto-Fort) márkaképviseletnél vettük, és oda is hordtuk kötelező a szervizelésekre. Nem volt velük különösebb gond vagy probléma, ha leszámítjuk azt, hogy mindig lényegesen drágábban csinálták, mint máshol - de előnyükre szól, hogy hamar megcsinálták, és közel vannak Mosolyog Egy nap aztán felfigyeltem, hogy a kocsi furán morog menet közben...

Másnap bevittem a bejáratott szervizbe a kocsit, hogy vizsgálják meg, mi adja a fura hangot. Egy szakember jött, és elmentünk kipróbálni, hogy ő is hallja, miről beszélek. Alig gurultunk ki a szerviz kapuján, az első 3 megtett méter után a szerelő rám nézett és azt mondta: nyelestengely csapágy. Mivel autókkal sosem foglalkoztam igazán, kértem némi magyarázatot a kifejezés megértéséhez, majd megelégedéssel nyugtáztam, hogy legalább jól sejtettem, hol a probléma. Azt azonban még mindig nem értettem, hogy ez mitől van. Az autó viszonylag új, szinte csak én vezettem, érzésem szerint nem hajtottam szét, normál használat mellett következett ez be, 57000 km körül - ami szintén nem indokolja, hogy bármi tönkremenjen a váltóban (vagy bárhol!) A szavaiból, és a használt kifejezésekből egyértelműen arra következtettem, hogy nem most lát ilyen problémát először - és ez a történet kimenetelének ismeretében igen fontos momentum!

Visszamentünk a szervizbe, ahol ecsetelte, hogy mit lehet ezzel tenni:

Bejöhetek bármikor, még aznap megcsinálják: kicserélik a problémás csapágyakat, a művelet várható költsége pedig: 150.000 HUF lesz. Kértem hogy menjünk vissza a munkafelvételre, mert az szerintem nem elfogadható, hogy egy "új" gépjárműben 57.000 km után az ilyen mértékű meghibásodást normálisnak tekintik, és kifizettetik a cserét a tulajdonossal. Főleg, hogy ha belegondolok: mit várhatok ezután? 60.000 km-ként 150.000 HUF-os szerviz rendszeresen?

Kérdeztem a munkafelvételen, hogy mi van, ha ez a probléma a garancia időn belül előjön? A válasz a következő volt: "akkor természetesen ingyen megjavítjuk". Ez pedig azt jelenti, hogy a probléma üzemszerű használat során előjön! - és ezt el is ismerik azzal, hogy garanciaidőn belül szó nélkül javítják!

Kértem, hogy adjanak egy írásos szakvéleményt a járművem állapotáról és problémájáról. Ekkor változott meg a hangnem a részükről, és egyből elutasításba váltott át: Ők ilyet nem tudnak adni. Kérdem én, hogy akkor ki tud ilyet, ha a hivatalos Suzuki márkaszerviz NEM?

Ezek után, a munkafelvételis ember elkezdte lökni a hülyeséget, amikből idéznék párat:

...egy kávéfőző esetében biztosan mindenki elolvassa a használati útmutatót, de egy 3 millás autó esetében senki...
...valakinek ki kell fizetnie a révészt...
...biztosan nem volt megfelelően szervizelve...
...lehet hogy nem cseréltek benne olajat...
...ezt még senkinek nem sikerült megreklamálnia és garancia időn túl elintéznie...

Ezen a ponton a főnökét kértem. Fel is hívta, a beszélgetés a következőképp zajlott:

- Helló, van itt egy ügyfél, és megszólalt neki a nyelestengely.
- Hol vásárolták a kocsit?
- A Suzuki Pestnél.
- Hol szervizelték a kocsit?
- A Suzuki Pestnél.
- Megvolt minden kötelező szerviz?
- Igen, mindegyik időben megvolt.
- Hány kilométer van a kocsiban?
- 57000 km.
- Garancia időn belül van még?
- Nem, már nem.

A többi nem is érdekes, nyilván azt kapta válaszul a főnökétől, hogy: "húzd az időt, hülyítsd még pár hétig azzal, hogy megkérdezzük a Suzuki Magyarországot"

De egy lényeges információt azért akaratlanul is adtak:

- a probléma létezik, hiszen egy főnök is tudja, miről van szó, egyetlen kifejezésből(!)
- tudják, hogy ez rendszeres probléma,
- tudják hogy az ügyfélre kell tolni a sz**t, mert a Suzuki Magyarország nem hajlandó elismerni a problémát

Utána persze azt kaptam válaszul hogy: "van remény, jövő héten megkeressük ez ügyben, addig tárgyalnak a Suzukival".

2 hét után annyit kaptam válaszul, hogy: "Sajnáljuk, de nem garanciális probléma!"

A fura az, hogy a fórumokat, alkatrészboltokat keresgélve megállapítható hogy:
több helyen szakemberek megállapították, hogy a váltó egyszerűen alul van méretezve az alkatrészboltok teli vannak a problémás csapággyal. Illetve, hogy a csapágyból létezik megerősített változat.

Később aztán felhívtam több márkaszervízet is, amiből kiderült, hogy:

- kb azonos áron dolgoznak, ez az ár pedig 100.000 HUF körül mozog. - A hozzáállás persze változó: Volt ahol magától érthetődő volt a csereautó a szervizelés idejére.

- Arra is kaptam tippet, miért kaphattam ennél többet az említett szervizben: "arra az esetre, ha esetleg kuplungot is kell cserélni" (Azonban olyan még egyszer sem volt, hogy az ajánlatban lévő összegnél kevesebbet kellett volna fizetnem...)

- Az is kiderült, hogy a suzuki (kb 2 éve) lecserélte a kérdéses nyelestengely csapágyat egy másik, erősebb darabra. Ezzel tulajdonképp elismerve a szériahiba tényét.

Mindezek után írtam nekik (Suzuki Pest) egy levelet, amiben kértem hogy ha nem tudják ezt saját hatáskörben elintézni, akkor adják meg azon felelős személyek nevét, akikdöntésre jogosultak az ügyben. - Válaszra sem méltattak.

A sztori már megjelent itt is:
http://homar.blog.hu/2011/07/27/szeriahibas_suzuki_swift
Mozigépész
Mivel kérdés nincs, így gondolom tudod mit kell tenned.
De nézzük a jogi oldalt, 2 év szavatosság van az autódra is, de ilyenkor is hat hónap után a vevőnek kell bizonyítani, hogy a hiba meg volt a vételkor. Jelen esetben is ez van, mivel hallomásra senki nem ad, és egy "szériahibás" alkatrész sem kerül bele minden kocsiba, ezért van, hogy visszahíváskor a motorszám alapján tudják megmondani bele esik e a hibásak közé.
Ha szakvéleménnyel tudod bizonyítani az igazadat a bíróság előtt, akkor mindent ráverhetsz, addig sajnos nem. Így is a négy év miatt nehézkes lesz az ügy.
Garancia után meg oda viszed javíttatni az autót ahová te akarod.
Zrubi
Kérdés akkor lesz, ha jogi útra kell terelnema problémát, mert a szerviz nem tudja 'megoldani'...

Egy írásos panaszlevéllel egyébént annyit már elértem, hogy a szerviz vezetője felhívott, és azt mondta újratárgyalják az ügyet a gyártóval...

Tehát, van miről beszélniük - ez is valami :)

Rapiscan
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Vásároltam Németországban egy 2011. 03. havi használt motorkerékpárt 415 km-el. Az eladó hivatalos Yamaha képviselet. A motorra 2 év "Europaweite Garantie" van. Az egyik hazai Yamaha képviselet szerint garanciális problémákkal a vásárlás helyéhez fordulhatok. Ezek szerint itthon nem érvényes a garancia?
Mozigépész
Van Magyar garancia jegyed? Ha nincs akkor ez van, vagy visszaviszed a vásárlás helyére, hisz jogilag vele állsz szerződésbe.
TBG
Sziasztok.

A következő a gondom:

2011 májusában rendeltem egy új autót. A kereskedő 3 hónapos határidőre vállalta a szállítást, sajnos ezt semmiféle papírban nem rögzítettük. 3 hónap múlva benyögte, hogy a gyárban 1 hónap szabi volt júniusban, így késik a szállítás, de semmi konkrét időpontot nem tud mondani. A megrendelőben az is benne van, hogy megváltozhat a szállítás időpontja, de ha egyébként is tudta, hogy csúszni fog a szállítás a szabadság miatt, akkor miért ajánlotta be a 3 hónapot? Nincs gond a 4-5-6 hónappal, ha ezt előre tudjuk és eszerint vállaljuk vagy nem a jármű megvételét. Ráadásul eladtuk nekik a használt kocsinkat is, aminek az árát kötelező előlegként bent hagytuk. Ezt nem is lehet visszakapni, ha visszalépünk a megrendeléstől, de mivel nincs konkrét szállítási időpont, lehet-e az, hogy a végtelenségig ülnek a pénzen, autó meg a kanyarban sincs?

Üdv

Péter
Mozigépész
El kell állni a szerződéstől mivel ő nem teljesít, és csak úgy egyoldalúan nem módosíthat határidőt.
oliver777
Lenne 3 kérdésem új autóra vonatkozó szavatossággal kapcsolatban?
1. Ha hivatalos márkaképviselőtől veszek egy új autót, akkor a szavatossági igényt bármely hivatalos márkaszervizben lehet érvényesíteni? (Tehát a gyártó vagy maga a kereskedő vállalja a szavatosságot?)
2. Ha használtan vesznek egy gépkocsit, de még a szavatossági idő lejárta előtt, akkor a szavatosság az új tulajdonost is megilleti?
3. Utolsó kérdésem lényegében a kettő ötvözete: Ha külföldön forgalombahelyezett autót veszek magyarországi márkaképviseletben használtan, akkor a "gyári" 3 éves szavatosság fennmarad (hátralévő része) az eladó márkaképviselettel szemben?
A választ előre is köszönöm!
Mozigépész
1. Elméletileg igen
2. Igen
3. Nem, mert nem itthon volt szervizelve, tehát nem köteles a 3 év GARANCIÁT bevállalni, hisz ez az "alap" követelmény.
Olyan meg nincs, hogy 3 év szavatosság, csak 2 év.
oliver777
(Mozigépész @ 2011.10.25, 14:08) *

1. Elméletileg igen
2. Igen
3. Nem, mert nem itthon volt szervizelve, tehát nem köteles a 3 év GARANCIÁT bevállalni, hisz ez az "alap" követelmény.
Olyan meg nincs, hogy 3 év szavatosság, csak 2 év.

Rosszul fogalmaztam, nem 3 év szavatosság, hanem 2 év szavatosság + 3. év végéig ugye a jogvesztő határidő (ha a harmadik évben derülne fény a hibára)

A 3. kérdésem pontosítanám: külföldön márkaképviseletben vásárolt gépkocsi, amit márkaszervizben szervizeltek (tehát vezetett szervizkönyve van), és a egy magyar márkaképviselet hozta be, és értékesítette.

Köszi ismételten előre is a választ.
Mozigépész
Akkor a behozó a kötelezett.
Sipi-
Sziasztok!

Hogyan befolyásolja egy még garanciális autó garanciáját, ha a szerencsétlenül letört külső tükröt nem márkaszervízben cseréltetem ki (horror áron), hanem másik szervízben, netán saját magam?
A tükröt 3 csavar tartja, bárki ki tudja csavarna és egy elektromos csatlakozót összedugni. Gyári tükröt lehet kapni nem márkaszervízben, maximum 1/3-ad áron.

Köszönöm a segítséget előre is.

Üdv,
Sipi
L_Matyi
(Sipi- @ 2012.01.30, 11:00) *
Hogyan befolyásolja egy még garanciális autó garanciáját, ha a szerencsétlenül letört külső tükröt nem márkaszervízben cseréltetem ki (horror áron), hanem másik szervízben, netán saját magam?
Sehogy. A garancia él, egészen addig, míg nem tudják bizonyítani, hogy a hibát te vagy a másik szerviz okoztátok. Persze erre a tükörre nem, mert nem ők adták el. :-)
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.