Sziasztok,
Szombaton Édesanyámék vettek egy ülőgarnitúrát az egész család megcsodálta mindenkinek nagyon teccet.
Igenám, de vasárnap észre vettük, hogy rózsaszín foltok kijöttek rajta, hétfőn rögtön visszamentünk a boltba a boltos közli, hogy ez akciós termék volt és ennyi.
Meg, hogy akciós termékre nincs is garancia.
Nekem az a véleményem, hogy azért mert egy termék akciós az nem egyenlő azzal, hogy hibás is...
8000Ft-ot fizettünk nekik, hogy (kb 5 utcányit) hazavitessük, kiváncis leszek, hogy a visszaszállításra mennyit fognak kérni...
most reggel voltam ott és mondtam nekik, hogy ha nem hajlandók kicserélni vagy visszaadni az árát akkor hívom a fogyasztóvédelmet.
Valaki tud segíteni, hogy mi tévő legyek?
Captain Crash
2007.10.16, 15:05
A 72/2005-ös Korm. rendelet visszaemelte a kötelező jótállás hatálya alá azon bútorokat, melyek a 10 000 Ft bruttó vételárat meghaladják. A jótállási kötelezettség alól a kötelezettnek ki kell mentenie magát, ami nem annyiból áll, hogy "hát erre nincs garancia, mert akciós volt".
A fogyasztóvédelem nem fog kiszállni és igazságot tenni, mivel az ilyen polgári jogi szerződésekkel kapcsolatos jogviták eldöntésére a bíróság hivatott, nem egy hatóság. Olvass egy kicsit az alábbi linkeken, hátha, segít:
Sziasztok!
Nem tudom igazán jó helyre írok-e egyáltalán!
Nemrég sikerült megrendelni a beltéri ajtóinkat, amit régóta szerettünk volna.Elmentünk ahhoz a céghez, ahol az ablakokat is vásároltuk, s azokat határidőre, jó minőségben meg is kaptuk . Megrendeléskor többször elmondtuk, hogy natúr fenyőt szeretnénk,lakkozva. A fiatalember még indulás előtt az orrunk alá dugott egy színlétrát, hogy válasszunk. Mivel a legfelső úgy nézett ki, mint a natúr lakkozott, rámutattunk.
Most viszont megkaptuk az ajtókat, amik sárgák. Gyorsan visszamentünk reklamálni,de a válasz az volt, hogy mi választottuk!
Végülis megegyeztünk annyiban, hogy a tetőtérbe elfogadunk 3 ajtót,a többit(5) viszont újragyártják darabonkénti 20ezer Ft anyagköltségért, amit visszaadnak abban az esetben, ha el tudják adni a mostani ajtókat.
A másik problémánk, hogy plusz költségért, nem hossztoldott anyagból kértük az ajtókat. Ehhez képest a hossztoldott ajtókra furnért vasaltak, ami már néhol válik le. De van olyan ajtó is, amire elfelejtettek furnért tenni.Az egyikből kiszakadt egy darab,amit "szépen" befoltoztak. Ezeket viszont akkor vettük észre, amikor be akartuk szerelni a tetőtérbe őket.
Azt szeretném megkérdezni:
-valóban a mi hibánk, hogy ezt a színt kaptuk?
-mit tehetünk a hossztoldott anyaggal?
-kötelesek-e kicserélni ?
- a garancia érvényes ebben az esetben, vagy milyen formában lehet reklamálni?
- mivel elfogadtuk a tetőtérbe a 3 ajtót,ilyen hibáknál reklamálhatunk-e újra?
Kérem a segítségeteket!!!!!
Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem.
Tavaly április végén vettünk egy fürdőszoba-bútort az OBI-ban (~100.000 Ft volt +/- 100 HUF). Észrevettük, hogy az egyik ajtó műanyag rétege feljövőben van. Felhívtam az OBI-t és kérdeztem mi a teendő, mert szeretném ha az az egy ajtó javítva/cserélve lenne. Meg van a blokk - ez az össz, amit adtak mellé! - így feltételeztem semmi gond nem lehet.
De lett.

Telefonon azt a tájékoztatást adták, hogy ilyen bútoruk már nincs (meg sem tudtam mondani a számot, mivel a blokk otthon van, így nem tudta melyikről beszélek), garancia meg egyébként fél évig van az általuk forgalmazott bútorokra.
Be akarok menni személyesen, de láttam a fórumot és gondoltam megkérdezlek Benneteket is. Hol az igazsgág? Én úgy tudtam, hogy ilyen termékekre kötelezően minimum 12 hónap jótállási / garancia idő van...
Nagyon köszönöm a választ előre is!
Hofeherke
(Hofe @ 2008.01.30, 13:00)

Tavaly április végén vettünk egy fürdőszoba-bútort az OBI-ban (~100.000 Ft volt +/- 100 HUF). Észrevettük, hogy az egyik ajtó műanyag rétege feljövőben van. Felhívtam az OBI-t és kérdeztem mi a teendő, mert szeretném ha az az egy ajtó javítva/cserélve lenne. Meg van a blokk - ez az össz, amit adtak mellé! - így feltételeztem semmi gond nem lehet.
De lett.

Telefonon azt a tájékoztatást adták, hogy ilyen bútoruk már nincs (meg sem tudtam mondani a számot, mivel a blokk otthon van, így nem tudta melyikről beszélek), garancia meg egyébként fél évig van az általuk forgalmazott bútorokra.
Be akarok menni személyesen, de láttam a fórumot és gondoltam megkérdezlek Benneteket is. Hol az igazsgág? Én úgy tudtam, hogy ilyen termékekre kötelezően minimum 12 hónap jótállási / garancia idő van...
Ha nem tudnak/akarnak javítani, cserélni, akkor elállhatsz a szerződéstől. Ők visszakapják a hibás bútort, te visszakapod a teljes vételárat, és viszont látásra.
Mondd meg nekik, hogy vagy javítanak, vagy fizetnek. Ha nem reagálnak, akkor kérd a vásárlók könyvét, és írd bele ugyanezt. (Ha jól sejtem ilyenkor a visszaszállítás is őket terheli... gondolom a bútor 10kg-nál nehezebb, vagy terjedelmes...)
lazurdeak
2008.01.30, 16:35
(Hofe @ 2008.01.30, 13:00)

Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem.
De lett.

Hofeherke
Jól tudod: a 151/2003 kormányrendelet szerint új bútorokra 10.000 ft ár felett
1 év kötelező jótállás van. Ez időn belül az a feltételezés, hogy az áru hibás volt, ennek ellenkezőjét a forgalmazónak kell bizonyítania (pl. független laboratórium szakvéleményével).
Ha nem tudják bizonyítani, hogy a hibát Te okoztad (pl. nem rendeltetésszerű használattal), akkor kötelesek jótállásra, és akkor az van, amit Blade írt lentebb (csere vagy javítás, egyébként elállás és pénz vissza).
Mellesleg két év kötelező szavatosság is van minden termékre, ami azt jelenti, hogy ha Te bizonyítod, hogy az áru hibája "eredetileg" is megvolt, tehát nem Te okoztad, akkor szintén kötelesek javítani/cserélni. Tehát még egy év után sem lenne reménytelen a helyzet.
A gyakorlatban nem biztos, hogy könnyű lesz érvényesíteni a jogodat, de ha sokat rágod a fülüket, jó eséllyel előbb-utóbb megunják. Mindezt írásban tedd, hogy nyoma legyen (vásárlók könyve vagy tértivevényes levél).
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm az információkat Ma tervezem munka után őket meglátogatni, de tartok tőle nem lesz egyszerű:
A vásárláskor 2db slejfnit kaptunk, amit akkor át sem néztünk az egyik a Supershop pontfelírási bizonylat a másik pedig egy "Elfogadott tranzakció" feliratú papír. A nagyobbikra mutattak rá áprilisban, hogy "ez lesz a garancia/jótállást igazoló bizonylat". Kíváncsi leszek, hogy most mit mondanak majd... Ezen ugyanis még a termék sem szerepel csak a vásárlás értéke. Viszont van 2db ellenőrző szám (POS ID és TRX ID) feltételezem valamelyik alapján be tudják azonosítani...
El fogják ezt fogadni??
Hofe
lazurdeak
2008.02.04, 11:25
(Hofe @ 2008.01.31, 09:17)

Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm az információkat Ma tervezem munka után őket meglátogatni, de tartok tőle nem lesz egyszerű:
A vásárláskor 2db slejfnit kaptunk, amit akkor át sem néztünk az egyik a Supershop pontfelírási bizonylat a másik pedig egy "Elfogadott tranzakció" feliratú papír. A nagyobbikra mutattak rá áprilisban, hogy "ez lesz a garancia/jótállást igazoló bizonylat". Kíváncsi leszek, hogy most mit mondanak majd... Ezen ugyanis még a termék sem szerepel csak a vásárlás értéke. Viszont van 2db ellenőrző szám (POS ID és TRX ID) feltételezem valamelyik alapján be tudják azonosítani...
El fogják ezt fogadni??
Hofe
Kellett volna kapnod jótállási jegyet, ennek pontos tartalmát jogszabály szabályozza. Ennek hiánya természetesen nem a Te hibád, de megnehezítheti az ügyintézést. Azt előre nem lehet megmondani, mit fognak elfogadni, de nem jogos arra hivatkozniuk, hogy nem megfelelő a bizonylat, ha ők mulaszottak el normálisat adni. Ha akadékoskodnak, írd be a történteket a Vásárlók Könyvébe, erre kötelesek válaszolni.
Egyébként még utólag is kérhetsz jótállási jegyet, ha eredetileg nem kaptál, úgy tudom, kötelesek pótolni.
(lazurdeak @ 2008.02.04, 11:25)

Kellett volna kapnod jótállási jegyet, ennek pontos tartalmát jogszabály szabályozza. Ennek hiánya természetesen nem a Te hibád, de megnehezítheti az ügyintézést. Azt előre nem lehet megmondani, mit fognak elfogadni, de nem jogos arra hivatkozniuk, hogy nem megfelelő a bizonylat, ha ők mulaszottak el normálisat adni. Ha akadékoskodnak, írd be a történteket a Vásárlók Könyvébe, erre kötelesek válaszolni.
Egyébként még utólag is kérhetsz jótállási jegyet, ha eredetileg nem kaptál, úgy tudom, kötelesek pótolni.
Nagyon köszönöm a sok hasznos infót. Elmentem az áruházba személyesen és határozottan pozitívan csalódtam.

Kikeresték a számlát, amit nem kaptam meg, kaptam egy példányt megőrzésre.
Ezt követte a probléma elemzése, mire rögtön mondták "Hozza be kicseréljük".
... csak azt nem értem, hogy telefonon miért voltak annyira elutasítóak. Felvértezve mentem mindenféle infóval és gyakorlatilag pillanatok alatt, kedvesen, mosolyogva megoldódott az ügy...
Hofe
Biztos olvassák a fórumot, és tudják, hogy mire számítsanak
Nekem is van egy aktuális kérdésem, egy bútor vásárlása és hazaszállítása után a sértetlennek látszó dobozban bizony a tükör törött volt.Hogy bizonyítsam hogy nem én törtem el?Mi a helyzet ilyenkor a cserével?Számla rendelkezésre áll és 72 órán belül tudom még jelezni a problémám (ma vettük).
(ano @ 2008.02.16, 22:54)

Nekem is van egy aktuális kérdésem, egy bútor vásárlása és hazaszállítása után a sértetlennek látszó dobozban bizony a tükör törött volt.Hogy bizonyítsam hogy nem én törtem el?Mi a helyzet ilyenkor a cserével?Számla rendelkezésre áll és 72 órán belül tudom még jelezni a problémám (ma vettük).
Szerintem bizonyítani nem tudod, mert nem ellenőrizted, míg a szállítók kint voltak.
De jobb esetben elhiszik neked, és kicserélik, mert tényleg most vetted, és ilyen előfordul.
Sziasztok!
2006 októberében vásároltam egy tömör fenyőből készült előszobaszekrényt, s néhány hónap után az ajtó egyik betétjén megjelent egy pár centis repedés. Ezt jeleztem az eladó felé tavaly áprilisban, májusban elvitték az ajtót, majd pár hét múlva visszahozták szépen megragasztva. Most azonban újra, ugyanott megjelent a repedés, a ragasztó eddig bírta! A jótállás 1 évre érvényes, de ez esetben meghosszabodik-e?
Üdv
Ariadne
2008.04.03, 22:10
Szia!
Igen, ilyenkor erre a hibára újrakezdődik a jótállás.
teafozo
2008.04.15, 10:19
Sziasztok!
A múlt év végén vásároltam egy fürdőszobaszekrényt, amelynek az egyik fiókja sérült volt. Az eladó megígérte hogy január elején visszaküldik a fiókot a gyárba és hónap végére már meg is kapom az újat. Így, jóhiszeműen megvásároltam a szekrény teljes vételáron (fiók nélkül), persze kaptam egy elismervény, hogy ők tartoznak nekem egy fiókkal.
Azóta már többször is felhívtam a boltot, de ők egyfolytában a gyárra mutogatnak, hogy még nem készült el vagy hogy elrontották a festést stb. . Nekem ez már elég hihetetlenek tűnik, hogy 3 és fél hónapa alatt nem tudták kicseréltetni.
Mit tudok tenni annak érdekében hogy végre teljes legyen a szekrényem?
Esetleg van rá lehetőség, hogy kicseréljék a teljes szekrény vagy hogy vissza kapja vétel árat?
Előre is köszönöm a segítséget!
lazurdeak
2008.04.22, 14:06
(teafozo @ 2008.04.15, 11:19)

Sziasztok!
A múlt év végén vásároltam egy fürdőszobaszekrényt, amelynek az egyik fiókja sérült volt. Az eladó megígérte hogy január elején visszaküldik a fiókot a gyárba és hónap végére már meg is kapom az újat. Így, jóhiszeműen megvásároltam a szekrény teljes vételáron (fiók nélkül), persze kaptam egy elismervény, hogy ők tartoznak nekem egy fiókkal.
Azóta már többször is felhívtam a boltot, de ők egyfolytában a gyárra mutogatnak, hogy még nem készült el vagy hogy elrontották a festést stb. . Nekem ez már elég hihetetlenek tűnik, hogy 3 és fél hónapa alatt nem tudták kicseréltetni.
Mit tudok tenni annak érdekében hogy végre teljes legyen a szekrényem?
Esetleg van rá lehetőség, hogy kicseréljék a teljes szekrény vagy hogy vissza kapja vétel árat?
Előre is köszönöm a segítséget!
1. Szerintem egy szekrényen egy fiók hiánya lényeges hibának számít.
2. Te a bolttal szerződtél, akik megígérték neked, hogy kapsz egy fiókot. Semmi közöd hozzá (és nem is tudod ellenőrizni), hogy a gyár késlekedik, vagy a bolt nem küldte el időben a fiókot.
3. Miután teljes áron vásároltad a bútort, jogosan várod el, hogy a hiányzó fiókot hamarosan megkapd. Miután ez több, mint három hónapja nem történt meg, hivatkozhatsz arra, hogy jelentős kényelmetlenséget okoztak neked. Ezért elállhatsz a szerződéstől, azaz visszakérheted a pénzedet, az áru visszadása mellett.
A teendő szerintem: írsz nekik egy tértivevényes levelet vagy faxot, amelyben leírod a történteket, közlöd, hogy nem teljesítették a szerződésben vállaltakat, ezzel jelentős kényelmetlenséget okoztak, ezért elállsz a szerződéstől. Mintalevél elállásra:
Elállás és fizetési felszólítás.
Megjegyzem, tisztább lett volna az ügy, ha eleve nem fizeted ki és nem veszed át a bútort hibásan, e helyett írtok egy szerződést, mely szerint ők X. dátumig szállítanak neked egy hibátlan ilyen-olyan típusú szekrényt Y forintért. Amennyiben az X. dátumig nem szállítanak, akkor elállhatsz a szerződéstől. Ebben az esetben jobban kapkodták volna magukat, mint most, amikor a pénzt már megkapták.
Hasonló tapasztalatok miatt nálam alapelv, hogy hibás árut eleve nem veszek át, bármennyire is tetszik egyébként, és bármennyire is ígérik, hogy nemsokára kijavítják.
Sziasztok!
Vásároltunk egy konyhabútort 2007.05.16-án. Garanciálisan.
2008.04.12-én jeleztem a bolt felé, hogy a munkalap széle ami a mosogatótól kb 5-6cm-rre van megdagadt és a teteje megrepedt 25mm hosszan. A bolt kérte, hogy fotózzam le és küldjem el e-mailben, ill a garipapirt vigyem be nekeik és Ők továbbítják a gyártó cég felé a panaszomat. Ez meg is történt.
Ma (2008.05.15) felhívtak a gyártótól, hogy ez szerintük nem garanciális probléma mert nem rendeltetés szerűen használtuk. Én kérdeztem az Úrtól, hogy ez mosogatónál ill munkalapnál mit jelent, mert szerintem mosogatni csak vízben lehet és a munkalap ha vizet kap akkor megdagad. Ezt Ő is elismerte, de nem akar garanciában cserélni.
A munkalapot Ők szabták le és élfólijázták. A képeken (amit a reklamációhoz csatoltam) jól látszik, hogy az élfólija és a munkalap széle között kb 2 mm távolság van.
Mit tudok tenni ebben az esetben?
üdv:
snoop
(snoop @ 2008.05.15, 23:46)

2008.04.12-én jeleztem a bolt felé, hogy a munkalap széle ami a mosogatótól kb 5-6cm-rre van megdagadt és a teteje megrepedt 25mm hosszan. A bolt kérte, hogy fotózzam le és küldjem el e-mailben, ill a garipapirt vigyem be nekeik és Ők továbbítják a gyártó cég felé a panaszomat. Ez meg is történt.
Ma (2008.05.15) felhívtak a gyártótól, hogy ez szerintük nem garanciális probléma mert nem rendeltetés szerűen használtuk. Én kérdeztem az Úrtól, hogy ez mosogatónál ill munkalapnál mit jelent, mert szerintem mosogatni csak vízben lehet és a munkalap ha vizet kap akkor megdagad. Ezt Ő is elismerte, de nem akar garanciában cserélni.
A munkalapot Ők szabták le és élfólijázták. A képeken (amit a reklamációhoz csatoltam) jól látszik, hogy az élfólija és a munkalap széle között kb 2 mm távolság van.
A gyártó véleményét nem vagy köteles elfogadni szakvéleményként, csak akkreditált bevizsgáló testület szakvéleményét. A szakvéleményt a forgalmazónak kell megcsináltatnia, ha mentesülni akar a kijavítás/kicserélés alól.
A következő lépés az, hogy vagy tértivrevényes (!) levélben, vagy a vásárlók könyvében (az üzletben) leírod, hogy mi a panaszod, és hogy - arra hivatkozva, hogy a hibát maximálisan rendeltetésszerű használat okozta - a termék kijavítását kéred. Írd le azt is, hogy amennyiben a forgalmazó ennek az ellenkezőjét kívánja bizonyítani, akkor kérjen szakvéleményt akkreditált bevizsgáló testülettől (a listát a fórum általános részében megtalálod), mert csak az ő véleményüket tekinted elfogadhatónak.
Amenniben erre is nemleges válatsz kapsz, vagy nem kapsz választ 30 napon belül, akkor lehet bejelenteni az elállást a szerződéstől, és békéltető testülethez/bíróságra menni.
Ha maximálisan szemetek, akkor sokáig tarthat, de a végén lesz használható bútorod, vagy visszakapod az árát.
Amit ne csinálj:
- ne szállítsd sehova a bútort. Ez a kötelezett dolga (10 kg-nál gondolom nehezebb, illetve terjedelmes az áru).
- ne csináltass szakvéleményt saját pénzen. Ez a kötelezett dolga, és senki sem fogja megtéríteni neked.
- ne felejtsd el, hogy az eladóval és nem a gyártóval állsz szerződéses viszonyban. A gyártó azt mond, amit akar, te az eladótól követelheted a szerződés hibáltan teljesítését, az nem kell, hogy érdekeljen, hogy ők ezt hogy intézik el.
(Blade @ 2008.05.16, 12:00)

(snoop @ 2008.05.15, 23:46)

A gyártó véleményét nem vagy köteles elfogadni szakvéleményként, csak akkreditált bevizsgáló testület szakvéleményét. A szakvéleményt a forgalmazónak kell megcsináltatnia, ha mentesülni akar a kijavítás/kicserélés alól.
A következő lépés az, hogy vagy tértivrevényes (!) levélben, vagy a vásárlók könyvében (az üzletben) leírod, hogy mi a panaszod, és hogy - arra hivatkozva, hogy a hibát maximálisan rendeltetésszerű használat okozta - a termék kijavítását kéred. Írd le azt is, hogy amennyiben a forgalmazó ennek az ellenkezőjét kívánja bizonyítani, akkor kérjen szakvéleményt akkreditált bevizsgáló testülettől (a listát a fórum általános részében megtalálod), mert csak az ő véleményüket tekinted elfogadhatónak.
Amenniben erre is nemleges válatsz kapsz, vagy nem kapsz választ 30 napon belül, akkor lehet bejelenteni az elállást a szerződéstől, és békéltető testülethez/bíróságra menni.
Ha maximálisan szemetek, akkor sokáig tarthat, de a végén lesz használható bútorod, vagy visszakapod az árát.
Amit ne csinálj:
- ne szállítsd sehova a bútort. Ez a kötelezett dolga (10 kg-nál gondolom nehezebb, illetve terjedelmes az áru).
- ne csináltass szakvéleményt saját pénzen. Ez a kötelezett dolga, és senki sem fogja megtéríteni neked.
- ne felejtsd el, hogy az eladóval és nem a gyártóval állsz szerződéses viszonyban. A gyártó azt mond, amit akar, te az eladótól követelheted a szerződés hibáltan teljesítését, az nem kell, hogy érdekeljen, hogy ők ezt hogy intézik el.
Köszi a választ, már intézkedtem
Beigértem a boltnak a Bizotságot ha érdemben nem foglalkoznak a dologgal. Ja és a birságot is megemlitettem amit a jegyzőkönyv ki nem állitásakor elkövetett jogsértésükkel érdemeltek ki.
snoop
UI: a lakhelyem szerinti bizottság kb 250 km-re van a bolttól. ami a mai benzinárak mellett és 2,3 alkalmat számolva 15-20 ezer forint. ez biztos megér nekik 1,6 méter munkalapot.
lacizoli
2008.07.09, 10:36
Tisztelt Tanácsadó!
A múlt héten vásároltam a SCONTO áruházban egy ágyat 120.000 Ft-ról volt leértékelve 59.500Ft-ra. Bíztam benne, hogy egy ilyen áru ágy már erősebb, hisz kb 110 kiló vagyok, barátnőm 60. Ami bíztató, hogy nem alattam szakadt be, viszont a 60 kilós barátnőm ráült az ágy szélére, és a fekvő felület keretje szabályosan kettétört. Szerintem lehetetlen, hogy anyaghiba nélkül kettétörjön, de ha igen, akkor kérdésem, hogy milyen anyagból készülhetett. Nincs szabályozva, hogy minimum milyen vastag lécből kell egy ágyat elkészíteni. Milyen ágy az, ami nem bír ki egy 60 kilós embert, hozzáteszem, azt, hogy milyen vastag lecekből rakták össze természetesen nem látni a kárpit miatt, tehát vásárláskor nem lehet eldönteni.
Nem lehetne bevezetni egy szabályozást, hogy az ágyak vásárlásánál mit bír az ágy? Milyen súlyra ajánlott? Vettem annó egy forgószéket, azon fel volt tüntetve. Egy ilyet nem lehet bevezetni?
Az igazi panaszom az, hogy bejelentettem a hibát, és közölték velem, hogy 1 hét múlva egyeztetnek velem időpontot, hogy mikor tudnak kijönni megnézni. Ez felháborító! Min aludjak 1 hétig? Ráadásul azt mondták, hogy törésre nincs garancia. Ahoz hogy rendesen megnézzék, meg kell bontani a kárpitot. Ilyenkor mi a teendő? Jogos, hogy 1-2 héten belül nem lesz semmi, és a földön aludjak? Ha szétbontja a kárpitot, kinek kell javítani? Ilyenkor ha cserét állapítanak meg, köteles vagyok elfogadni, vagy kérhetek pénzvisszatérítést? Ráadásul a hazaszállítás 5400Ft volt (számlával igazolhatom). Ha visszaadják a pénzem, kérhetem a szállítási költség megtérítését is? (Az üzletnek a hivatalos szállítója szállított).
Előre is köszönöm válaszát.
lazurdeak
2008.07.25, 07:07
(lacizoli @ 2008.07.09, 11:36)

A múlt héten vásároltam a SCONTO áruházban egy ágyat 120.000 Ft-ról volt leértékelve 59.500Ft-ra. Bíztam benne, hogy egy ilyen áru ágy már erősebb, hisz kb 110 kiló vagyok, barátnőm 60. Ami bíztató, hogy nem alattam szakadt be, viszont a 60 kilós barátnőm ráült az ágy szélére, és a fekvő felület keretje szabályosan kettétört. Szerintem lehetetlen, hogy anyaghiba nélkül kettétörjön, de ha igen, akkor kérdésem, hogy milyen anyagból készülhetett. Nincs szabályozva, hogy minimum milyen vastag lécből kell egy ágyat elkészíteni. Milyen ágy az, ami nem bír ki egy 60 kilós embert, hozzáteszem, azt, hogy milyen vastag lecekből rakták össze természetesen nem látni a kárpit miatt, tehát vásárláskor nem lehet eldönteni.
Nem lehetne bevezetni egy szabályozást, hogy az ágyak vásárlásánál mit bír az ágy? Milyen súlyra ajánlott? Vettem annó egy forgószéket, azon fel volt tüntetve. Egy ilyet nem lehet bevezetni?
Az igazi panaszom az, hogy bejelentettem a hibát, és közölték velem, hogy 1 hét múlva egyeztetnek velem időpontot, hogy mikor tudnak kijönni megnézni. Ez felháborító! Min aludjak 1 hétig? Ráadásul azt mondták, hogy törésre nincs garancia. Ahoz hogy rendesen megnézzék, meg kell bontani a kárpitot. Ilyenkor mi a teendő? Jogos, hogy 1-2 héten belül nem lesz semmi, és a földön aludjak? Ha szétbontja a kárpitot, kinek kell javítani? Ilyenkor ha cserét állapítanak meg, köteles vagyok elfogadni, vagy kérhetek pénzvisszatérítést? Ráadásul a hazaszállítás 5400Ft volt (számlával igazolhatom). Ha visszaadják a pénzem, kérhetem a szállítási költség megtérítését is? (Az üzletnek a hivatalos szállítója szállított).
Előre is köszönöm válaszát.
1. Külön szabvány (tudomásom szerint) nincs az ágyakra, mint sok más termékre sem, de van egy általános kitétel a Ptk-ban, mely szerint a terméknek/ szolgáltatásnak alkalmasnak kell lennie arra a célra, amelyre azt általában használni szokták. Esetedben ez nyilván nem teljesült: az ágy szélére gyakran ülnek 60, sőt 100 kilós emberek).
(Más lenne, ha mondjuk gyermekágyként árulták volna, annak nyilván nem kell elbírnia egy felnőtt súlyát...)
Törésre akkor nem vonatkozik a garancia, ha azt nem rendeltetésszerű használat okozta (pl. ugráltatok rajta). Ha más ok miatt törik, akkor természetesen ez is garancia alá esik. (10.000 forint felett a bútorokra egy év jótállás=garancia kötelező: 151/2003 kormányrendelet melléklete.)
2. Miután az ágy rendeltetésszerű használattól elromlott, a bolt hibásan teljesített. Elvben javítást vagy cserét kérhetsz (azonos típusúra), de a bolt mondhatja, hogy a csere neki sokkal többe kerül, mint a javítás, így a gyakorlatban ők választhatnak.
Törekedniük kell 15 napon belüli javításra. Addig sajnos a Te bajod, hogy min alszol.
3. Ha többszöri javítás / csere után is elromlik a bútor, vagy a javítás 15 napnál lényegesen tovább tart, akkor elállhatsz a szerződéstől, a pénzedet visszakérve. ("Jelentős kényelmetlenség")
4. Ha hibás teljesítés miatt elállsz a szerződéstől, elvben a károdat követelheted. Ez a szállításra is vonatkozik, mert feleslegesen fizettél a fuvarozónak. (A gyakorlatban ezt kevéssé esélyes leverni a kereskedőn, de megpróbálhatod, mert jogilag jár neked...)
Részletesebben lásd:
Fogyasztóvédelmi kézikönyv, Fogyasztói jogok hibás teljesítéskor, Javítás, Csere, Elállás fejezetek.
Kaccabogar
2009.01.22, 09:27
Sziasztok!
Szeptemberben vettünk egy ülőgarnitúrát, amihez x ezer forintért kértünk plusz szövetet, hogy 2 előző garnitúrához tartozó puffot behúzassunk vele.
Az ülőgarnitúra egyik fele (sarok - 2 részből áll) december közepén minden extrém környezeti hatás ellenére (ezt úgy értem, hogy nem ugráltak rajta gyerekek, sem más, csak szimplán ráült valaki) beszakadt, azóta inog az egész épen maradt felület is.
Az üzletben jeleztük a problémát, ahol készséggel válaszoltak is. Azt mondták, hogy mivel ez egy vidéki üzlet, csak akkor tudják elszállítani javítás céljából, ha lesz rendelés attól a gyártótól. Karácsony előtt pár nappal ki is jött egy fickó, hogy mi a helyzet és ha már itt van, akkor el is viszi. (Ezt mi nem engedtük - az ünnepek alatt üres lett volna a nappali, semmi ülőhely... úgy gondoltuk, hogy várhat januárig. Erre azt mondta, hogy legkésőbb január 2. hetében jönnek és elviszik megjavítani. Na azóta sem jött senki. Hívtuk a boltot és állításuk szerint nincs megrendelés, ezért nincs szállítás sem, szóval az ülőgarnitúránk azóta is félig használható csak.
De mi van akkor, ha tavaszig vagy Isten tudja meddig nem lesz megrendelés? Akkor nem lesz megjavítva/kicserélve a bútor? Persze azt sem lehet tudni, hogy jó pár hónap múlva lesz-e olyan szövet, mint amilyet mi a puffokra rendeltünk - ha nem, akkor újra x ezerért vásároljunk újat, és ismét fizessünk a behúzásért?
Kihez lehet fordulni ilyen panasszal? Vagy mi a teendő ilyenkor?
Előre is köszi a válaszokat!
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban:
2009. májusában vettünk egy kanapét egy bútoráruházban. Be kell látnunk, hogy nem mehet így tovább, hogy nincs egy nyugodt éjszakánk rajta. Nem lehet kényelmesen aludni, reggel kikászálódni belőle lehetetlen. Már-már megkockáztatnám, hogy egyenesen káros az egészségre, mert kettétörik az ember gerince rajta. Az ágy fekvőrésze 160x200-as, egy elválasztással. Mikor próbáltuk a boltban örültünk, h de jó, ez majd nem esik a derekunkhoz. Na de, azzal nem kalkuláltunk, hogy az ember a gyakorlatban nem egy helyen fekszik és a párnák miatt általában lejjebb is csúszik, nem ütközik bele a fejünk a fejtámlába. A felsőrészen rugós matrac van, az alsó részen pedig csak egy szivacs.
A szivacs olyannyira szivacs, hogy összecsukott állapotban ha nappal használja az ember és ráül, akkor egyszerűen összemegy szivacsa alatta. Fekve pedig olyan, mintha az ember alsó része totál lejjebb esik a törzsénél. Kb. kettészeli a gerincet. A szivacsot egy kezemmel össze tudom nyomni, annyira kis puha.
Nem tudom, h jól írom-e le a dolgot, de a kérdéseimre térek inkább.
Létezhet-e olyan, hogy azt mondja majd a gyártó, hogy ez így márpedig jó? Hogyan bizonyíthatnám be, hogy a kanapé teljesen alkalmatlan arra a funkcióra, amire kitalálták? (vagy akár hogyan bizonyhatják be nekem, h márpedig így jó).
Milyen lehetőségeim, kilátásaim vannak úgy egyáltalán egy ilyen ügyben?
Nagyon szépen köszönöm!
Vivien
(Captain Crash @ 2007.04.19, 15:57)

Ingrid: Szívesen

Kedves Tanácsadó!
A 6 éve vásárolt bőrülőgarnítúránk(nagyon jó hírű országos cégtől), egyik leginkább használt eleme a természetes kopás és bizonyos fokú fényvesztése mellett elkezdett ragadni. A kevésbé használt darabok egy-két helyen kisebb-nagyobb foltokban szintén elkezdtek már ragadni, igaz nem annyira, de csak idő kérdése és pont annyira fog ragadni, mint az elődje. Annyira ragad, hogy pár ruhadarabunkból már kimosni sem lehet. Nem tudjuk mitől alakult ez ki. Reklamáltunk a cégnél akik egy fotó elkészítésén kívül semmit nem tettek, holott már 2 hónapja jeleztük a problémát. Akkor ők számlát kértek, hogy egyáltalán náluk vásároltuk-e, az ő termékük-e. Számlánk sajnos nincs ugyanis a garancia lejárta után jöttek elő a problémák. Szerintünk ez nem is garanciális probléma. Ha a bőr rendeltetésszerűen van ápolva, ahogy a gyártó azt javasolta, persze az őtőle vásárolható bőrápoló kendővel (horror áron!) akkor ezek nem is jelentkezhetnének. Mi sajnos (az őtőlük folyamatosan vásárolt) a bőrápolón kendőről sem tartottuk meg a számlákat, nem gondoltuk, hogy egy bőr ülőgarnitúra ami több százezer forintba került nem bír majd többet mint valami gagyi. Az előző ülőgarnitúránk textil volt és kibírta kettő gyermek felnövekedését. Röhej hogy ezen csak ülünk és simogatjuk a tisztító kendővel és szétrohad a bőr. Nekünk kell keresnünk valakit akit meghatározná a bőr baját, vagy a cég dolga lenne érdemben lépni... valamit?
L_Matyi
2009.11.13, 15:04
(777 @ 2009.11.12, 22:59)

A 6 éve vásárolt bőrülőgarnítúránk(nagyon jó hírű országos cégtől), egyik leginkább használt eleme a természetes kopás és bizonyos fokú fényvesztése mellett elkezdett ragadni.
6 év után már nem nagyon lehet mit kezdeni. Kizárólag a nyilvánosság marad, mint nyomásgyakorlási eszköz, jogi kötelezettsége nincs már ekkor a cégnek (hacsak nem vállalta ezt). Javaslom a cég megnevezését, és esetleg egy szép cikket a Homárra.
ballakornel
2009.12.18, 17:10
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni egy bútorvásárlás során felmerül probléma miatt. Leírom a történetet, akinek van bármilyen hasonló tapasztalata, vagy ötlete, kérem, írjon!
Úgy két hónapja rendeltem meg egy lengyel bútorgyár komódját egy magyar boltból. 4 hetet kellett várni rá, telefonáltak is, hogy megjött, mehetek érte. Lapra szerelt, a dobozokat kibontva otthon vettem észre, hogy hiányzik a 4 fiók hátulja. Telefonáltam a boltba, az eladó megnézte, hogy van-e náluk raktáron, és visszahívott, hogy van, és postázza (akkor még esett le, hogy ha van raktáron, akkor én mire vártam 4 hetet?). (Mellesleg ez volt az utolsó eset, hogy felhívtak a boltból, pedig lett volna rá okuk bőven.) Visszatérve, ez a beszélgetés egy hétfői napon zajlott le, 1 hónapja. Szombaton még sehol semmi, én hívtam őket megint, hogy mikor is adták fel, mert mennék reklamálni a postára - ja, csak csütörtökön tudtál feladni, mert úgy kellett legyártaniuk. Hm. Következő szerdán még mindig nem volt értesítő a postaládában, be is mentem a Zugló 1-esbe, ahol a csomagos hölgy elő is kereste a dobozt - valamint azt is elmondta, hogy azért nem kaptam semmit róla, mert ezt bizony nem csütörtökön adták fel, hanem most hétfőn (egy héttel az első reklamáció után). No, hát mindegy, megvan, az a lényeg. Hazamentem, elkezdtem összerakni - volt, ahol farigcsálni kellett a tipliket, nem volt középen a furat, anyáztam is, hogy lehet ilyen munkát végezni, de összeraktam, csak már legyen kész. Utolsó lépés a fiókok alja, amit hátulról kellett előre csúsztatni - nem passzolt. Akkor mértem meg: kisebb hátsó rész küldtek. 1 centi, elsőre nem látszik, feszegetni sem kellett. Csak nem megy a helyére az alja, ráadásul maga a fiók sem.
Másnap (csütörtök) már jóval morcosabban hívtam fel a boltot, elmondtam, hogy nem jó, amit küldtek. Küldjék újra, de nem itthon leszabott alkatrészt kérek, hanem gyárit, és most már odalakat is, mert ezt a részt ragasztani kellett, már nem lehet szétszedni. - "nem jó? pedig gyári csomagból vettük ki, hogy előbb el lehessen küldeni!" Hogy mi van? Egy hétig tartott kivenni a dobozból? (Ennek már két hete.) Oké, megreklamálják a gyárban, de egy hét, amíg ideér, amit küldenek. Jó, nem érdekel, csak legyen jó. Egy hét múlva persze nem történt semmi. Írtam egy mailt, amire nem válaszoltak, kicsit vártam, majd újra (én) telefonáltam: "elnézést, még nem érkezett meg, de holnap vagy holnapután jön szállítmány." Rendben, viszhall. Vártam három napot, ne mondják, hogy zaklatom őket, majd ma újra (én) telefonáltam: "Sajnos nem küldték, nekik is nagyon kellemetlen." Hát még nekem, nézegetni a lukat a szekrényben.
Annyit hozzátennék mindenesetre, hogy a bútorral -ezen kívül - semmi probléma nem volt. Minden részét szépen össze lehetett rakni, a csavarok, egyéb szerelvények hiánytalanul megvoltak.
Van egy bútorgyáros ismerősöm, ő azt mondta, hogy bizony előfordul, hogy kimarad ez-az, pedig ők mindig össze is rakják szállítás előtt, amit küldenek. De aztán küldik. Szerintem ezek elfelejtettek reklamálni a gyárnál. Vagy sz*rtak rá. A lényegen sajnos nem változtat.
Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, igyekeztem rövidre fogni, de így jött ki. Meg tudná valaki mondani, mi a fenét lehet kezdeni ezzel? Tulajdonképpen utálom már ezt a szekrényt, azt hiszem visszavetetem velük, úgy, ahogy van. Aztán azt csinálnak vele, amit akarnak.
Ami igazán dühít, az az, hogy
1: Össze vissza hazudnak. Mi gyártottuk/gyári volt, elküldtem/közben nem is...
2: Ha csúsznak, akárki hibájából, akkor miért várják meg, hogy én hívjam őket? Ezzel csak magukat hozzák szar helyzetbe, ha előre szólnak, hogy elnézést, ez van, akkor azt mondom jólvanba**od, megesik. De ebből csak az jön le, hogy nem érdekli őket.
Hát ennyi, bármilyen tanácsot szívesen veszek, akinek volt hasonló tapasztalata kérem ossza meg velem, hogy mit lehet ilyen esetben csinálni.
Köszönettel,
Balla Kornél
L_Matyi
2009.12.20, 21:37
Mindenképpen jelezzed nekik írásban, hiszen így nem tudod később bizonyítani, hogy mi volt. Azt amit most nekünk elmondtál egy tértivevényes levélben el kéne nekik küldeni, hogy biztos legyen a dolog. Egyébként meg jogod van árleszállítást kérni, szerintem a te helyzetedben ez a legkézenfekvőbb megoldás. Írjál nekik, hogy továbbra is várod az alkatrészt és árleszállítást szeretnél, azért, mert ennyit kellett a várni a termékre, valamint ha nem küldik meg a végleges és jó terméket, akkor egy hónap múlva elállsz a szerződéstől (azaz visszaadod a szekrényeket és visszaköveteled az árát).
ballakornel
2009.12.22, 16:02
(L_Matyi @ 2009.12.20, 21:37)

Mindenképpen jelezzed nekik írásban, hiszen így nem tudod később bizonyítani, hogy mi volt. Azt amit most nekünk elmondtál egy tértivevényes levélben el kéne nekik küldeni, hogy biztos legyen a dolog. Egyébként meg jogod van árleszállítást kérni, szerintem a te helyzetedben ez a legkézenfekvőbb megoldás. Írjál nekik, hogy továbbra is várod az alkatrészt és árleszállítást szeretnél, azért, mert ennyit kellett a várni a termékre, valamint ha nem küldik meg a végleges és jó terméket, akkor egy hónap múlva elállsz a szerződéstől (azaz visszaadod a szekrényeket és visszaköveteled az árát).
Köszönöm a választ!
Ez a levél és az árleszállítás jó ötlet, nem jutott eszembe. Valami jegyzőkönyv félére gondoltam, csak ahhoz nem tudom mit és hol kell intézni. A napokban írok nekik, kíváncsi vagyok, erre reagálnak-e valamit.
Kellemes ünnepeket!
ballakornel
2010.02.08, 17:12
Helló ismét!
Itt vagyunk 2010 februárjában, és a fiókok azóta sincsenek meg. Nagyjából a faszinak fogalma sincs arról, hogy mit is kellene küldeni, ezért összeírtam neki. Ez sajnos csak két hete derült ki: kiküldte az embereit, akik helyette érezték kellemetlenül magukat, amikor kiderült, hogy rosszat hozatott ki velük. Tulajdonképpen a gyárból most érkezetek meg az elemek, amit két hónapja rendelt: viszont ez a szerencsétlen nem az én szekrényemhez való fiókokat hátulját írta a listába, ha nem a hármashoz valót. (hogy tiszta legyen a kép: én elmondtam neki, hogy ez milyen komód, és mi kell - fiók oldalak és hátsó rész, ehelyett ő egy kisebb komódhoz rendelt csak fiók hátulját. Köszi. Nekem meg azt hazudta, hogy én azt csak később jeleztem az oldalakat, azokat azért nem rendelte meg. Persze ezt alapból baromság, miért jeleztem volna később, amikor miatta mehetnek a kukába azok is?).
A fogyasztóvédelem nem foglalkozik az üggyel, a békéltető testületet tanácsolták. Ott papírokat kell csatolni, amiben elutasítja bolt a kérésemet ("különösen a vállalkozás írásbeli nyilatkozatát a panasz elutasításáról"). Ilyenem persze nincs. Van egy jegyzőkönyvem. Fiókom nincs. Ezek után mit csináljak?
Jah, a tértivevényes levélre nem jött válasz... úgy általában, semmire nem jön. Elég sok e-mailt küldök nekik, választ ritkán kapok, akkor sem konkrétumokat ír, hanem bizonygatja, hogy mindent megtesznek az ügy érdekében... ami persze szintén nyilvánvaló kamu, de most mit mondjak erre?
L_Matyi
2010.02.08, 17:36
(ballakornel @ 2010.02.08, 17:12)

A fogyasztóvédelem nem foglalkozik az üggyel, a békéltető testületet tanácsolták. Ott papírokat kell csatolni, amiben elutasítja bolt a kérésemet ("különösen a vállalkozás írásbeli nyilatkozatát a panasz elutasításáról"). Ilyenem persze nincs. Van egy jegyzőkönyvem. Fiókom nincs. Ezek után mit csináljak?
Jah, a tértivevényes levélre nem jött válasz... úgy általában, semmire nem jön. Elég sok e-mailt küldök nekik, választ ritkán kapok, akkor sem konkrétumokat ír, hanem bizonygatja, hogy mindent megtesznek az ügy érdekében... ami persze szintén nyilvánvaló kamu, de most mit mondjak erre?
A Békéltető Testület jó ötlet, nem kell, hogy elutasítsák a kérésedet, elég az, hogy megpróbáltál zöld ágra vergődni velük, de nem sikerült. Most viszont el kéne dönteni, hogy mit kérsz a cégtől. Vissza az egész, kártérítés, vagy fiók. Utóbbi esetben a Békéltető nem sokat tud tenni. Azt javaslom, hogy kérjél árleszállítást (kártérítést) és a fiókokat. A Békéltető nagyobb nyomást gyakorol rájuk, ezért szokott működni, érdemes megpróbálni. Megoldani viszont nem tudja a dolgot.
ballakornel
2010.02.23, 12:49
(L_Matyi @ 2010.02.08, 17:36)

(ballakornel @ 2010.02.08, 17:12)

A Békéltető Testület jó ötlet, nem kell, hogy elutasítsák a kérésedet, elég az, hogy megpróbáltál zöld ágra vergődni velük, de nem sikerült. Most viszont el kéne dönteni, hogy mit kérsz a cégtől. Vissza az egész, kártérítés, vagy fiók. Utóbbi esetben a Békéltető nem sokat tud tenni. Azt javaslom, hogy kérjél árleszállítást (kártérítést) és a fiókokat. A Békéltető nagyobb nyomást gyakorol rájuk, ezért szokott működni, érdemes megpróbálni. Megoldani viszont nem tudja a dolgot.
Nah, úgy néz ki, megoldódik a dolog. Postára adták, a megrendelőt elküldettem velük, azon a jó kódok voltak már. Persze azért, mert én írtam össze nekik.

Ha mégsem jó elemeket küldenek, még folytatom a történetet. Köszi a válaszokat, és a tanácsokat!
Sziasztok!
Tavaly nyáron vásároltunk egy 160x200-as matracot az egyik hazai prémium gyártótól. Pár hét múlva a "besüppedés-mentes"-nek hirdetett matrac gyakorlatilag behorpadt. A két szélén legalább 5 centivel lejjebb fekszünk nejemmel, mint középen. Fel is vettük a gyártóval a kapcsolatot, hogy a 10év garanciával ellátott termékükért jöhetnek is, javítsák meg, vagy cseréljék ki.
Azt válaszolták, hogy a Fogy-véd. tv. szerint háromszori javítási kötelezettségük van, addig ők nem tudnak cserélni, ez van. Hetek teltek el, mire kijöttek érte és a javítási időnek beígért 2 hét helyett 3,5 hetet kellett várnunk, mire visszahozták (cserematracot biztosítottak addig).
A 15 napos javítási időt hosszasan túllépték!
Mikor visszahozták, egy fecnit adtak, hogy matrac vissza, cserematrac el. Semmilyen jegyzőkönyv, vagy papír, hogy mit csináltak, stb.
Mellesleg a matrac ugyanolyan besüppedt, mint volt. Feltételezem, hogy semmit sem csináltak vele.
Kérdésem az lenne, hogy mikortól követelhetem a cserét, végső esetben a vételárat?
Előre is köszönöm!
Üdv, Gábor
Mozigépész
2010.02.25, 11:28
1. Cserét bármikor kérhetsz, de elutasíthatják ha javítani tudják, viszont (itt jön be amit ők is említettek, bár hibásan) ha többszöri javítás sem hoz eredményt, jelentős kellemetlenségre hivatkozva cserét vagy a pénzt kérheted vissza. (jelentékeny hiba esetén árleszállítást) Bírósági szempontból a harmadik sikertelen kísérlet után már megáll a fogyasztó csere vagy vételár visszakövetelése.
2. 15 nap tudtommal munkanap, tehát nem lépték túl, hisz elviteltől számítva 3.5 hét az ugye 14-15 nap, hisz egy hét 5 munkanap.
3. Jelen esetben egyből visszaküldeném, és kérném a javításról a jegyzőkönyvet.
(Mozigépész @ 2010.02.25, 11:28)

1. Cserét bármikor kérhetsz, de elutasíthatják ha javítani tudják, viszont (itt jön be amit ők is említettek, bár hibásan) ha többszöri javítás sem hoz eredményt, jelentős kellemetlenségre hivatkozva cserét vagy a pénzt kérheted vissza. (jelentékeny hiba esetén árleszállítást) Bírósági szempontból a harmadik sikertelen kísérlet után már megáll a fogyasztó csere vagy vételár visszakövetelése.
2. 15 nap tudtommal munkanap, tehát nem lépték túl, hisz elviteltől számítva 3.5 hét az ugye 14-15 nap, hisz egy hét 5 munkanap.
3. Jelen esetben egyből visszaküldeném, és kérném a javításról a jegyzőkönyvet.
Köszönöm a választ!
A javítási időbe beleszámít-e az, amíg kiérnek és elviszik a matracot? Mert a kiérkezésük is legalább 1-1,5 hónap volt... Vagy ez hogy van definiálva?
Köszönöm!
Mozigépész
2010.02.25, 14:40
Vitel, visszahozás. Ez bírósági joggyakorlatban 30 nap után van.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, mert nagyon tudatlan vagyok a témáben!
2008. októberében a Kikában vásároltam egy bőrszövet kanapét (3-2-1), és a 3 és 2 üllésses kanapén a varrás mentén szétszakadt a szövet. Az a vicces, hogy 2 héten belül szakadtak el. Rendeltetésszerüen használtuk. Lehet tenni ilyenkor bármit tenni? Vagy az egyetlen megoldás lenyelni a békát!
Előre is köszönöm!
Mozigépész
2010.02.26, 21:27
Nem igazán értelek... 2008-ban vetted, de nem értem a két hetet. Mai nap előtt két héttel ezelőtt szakadt el, vagy a vásárlás után?
De különben is mind egy, szavatossági időbe beletartozik még, de sajnos ha nem akarják maguktól javítani (egy próbát megér) neked kell bizonyítanod, hogy a hiba gyártási, minőségi probléma.
nikácska
2010.03.23, 09:34
Sziasztok!
Egy hete vásároltam egy emeletes ágyat,két nap használat után a 30kg-os gyermekem alatt leszakadt a polcos lépcső két foka.Én másnap vissza mentem az üzletben és közölték ,hogy akciós termék volt,sőt még azt is mondták hogy ez csak bemutató termék,egyedi darab,nincs rá garancia.Majd meg ígérte a tulajdonos az alkalmazotton keresztül,hogy kiküld valakit mert csak csavar és tipli hiányzik.Ja az elején elfelejtettem ,hogy az össze szerelést ők végezték mert ez egy nagy monstrum,középen íróasztal,és az alsó ágy is csúszik szét.A lépcső darabokra tört nem csak a tipli volt a hibás szerintem.Na most mit tegyek?Nem értem hogy gyerek ágy ként funkcionált terméket így mer a készítő is kiadni a kezéből,egy szülő a biztonságra törekszik,.Még arról nem is beszélve ,hogy a kislányom elég jól meg ütötte magát.Köszönöm,ha válaszoltok!
Kenderice
2010.03.23, 13:45
(nikácska @ 2010.03.23, 09:34)

Sziasztok!
Egy hete vásároltam egy emeletes ágyat,két nap használat után a 30kg-os gyermekem alatt leszakadt a polcos lépcső két foka.Én másnap vissza mentem az üzletben és közölték ,hogy akciós termék volt,sőt még azt is mondták hogy ez csak bemutató termék,egyedi darab,nincs rá garancia.Majd meg ígérte a tulajdonos az alkalmazotton keresztül,hogy kiküld valakit mert csak csavar és tipli hiányzik.Ja az elején elfelejtettem ,hogy az össze szerelést ők végezték mert ez egy nagy monstrum,középen íróasztal,és az alsó ágy is csúszik szét.A lépcső darabokra tört nem csak a tipli volt a hibás szerintem.Na most mit tegyek?Nem értem hogy gyerek ágy ként funkcionált terméket így mer a készítő is kiadni a kezéből,egy szülő a biztonságra törekszik,.Még arról nem is beszélve ,hogy a kislányom elég jól meg ütötte magát.Köszönöm,ha válaszoltok!
Attól, hogy bemutató darab volt és akciós, a garancia (szavatosság) még ugyanúgy érvényes.
Abban az esetben, ha azért akciós, mert hibás a termék és ezt kifejezetten a tudomásodra hozzák, ott már csak korlátozott a garancia, vagy nincs is...
A szavatosság első 6 hónapjában a boltnak kell bizonyítania, hogy nem rendeltetésszerű használat miatt tört/romlott el a termék.
Úgyhogy nyugodtan követeld a kijavítást vagy cserét.
nikácska
2010.03.24, 19:57
Nagyon köszönöm a segítséget.Igaz ígéretet kaptam ,hogy megnézik ,de az ígért időpontban nem jelentkeztek.Így nekem kell lépnem.Köszönöm!
001_Sanya
2010.04.29, 19:38
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Március 21-én megláttuk álmaink ülőgarnitúráját a KIKA-ban potom 249.990 Ft-ért. Mivel akkor ünnepelte az 50. üzletét, ezért akciósan 213.933 Ft vételáron sikerült megvenni.
Április 3-án elhoztuk de sajnos az örömünk csak 10.-ig tartott, ugyanis nyikorogni kezdett a bal oldali ágyrész. Mondanom se kell, hogy rögtön hívtam a KIKA-t és elmeséltem a panaszom. Azt mondták, majd
kijön hozzám egy szervizes és Ő a helyszinen kijavítja. Nekem ez nem nagyon tetszett, hogy egy hét után már baj van a garnitúrával de nem volt mit tennem.
18-án az 50 kg-os édesanyám alatt a karfa beszakadt amikor rákönyökölt. Ekkor ismét reklamáltam és nem értettem, hogy egy első osztályba sorolt garnitúra amit 249.990 Ft-ért vesztegetnek, miért rakják össze silány módon.
Adott napon megjött a szervizes és megírta a jegyzőkönyvet. A lényeg az,hogy a javítást nem engedtük mert cserét szerettem volna kieszközölni. A reakciója az volt, hogy csak 2 javítást követően jöhet szóba a csere és a forgalmazó már lépést tett a reklamáció kezelésére.
29.-én meg is jött a várva várt levél ami a következőt tartalmazta:
A jegyzőkönyv szerint a nyikorgás az akasztófülek ÚJBOLI BESZERELÉSével megszüntethető a támla beszakadása külső hatás eredménye, de ezt is javítani tudják. Ön a javítástól elzárkózott.
A gyártónak a fogyasztóvédelmi törvények szerint garanciális időn belül javítási kötelezettsége van, amennyiben az áruátvételtől számított 3 napon túl jelzi a termékkel való problémáját. Hibás teljesítés esetén a vásárló kérhet javítást ( általában nagy értékü terméknél) vagy cserét, de csak akkor, ha
az a javításhoz képest nem eredményez a gyártónak aránytalanul nagy többletköltséget.
Kérem, írásba foglalva küldje el nekünk a javításba való beleegyezését levelünk kézhezvételétől számított egy héten belül!
Amennyiben nem kapunk választ, úgy a reklamációját nem áll módunkban elfogadni.
A nagybetüs résznél próbáltam kihangsúlyozni, hogy egy vadi új egy hetes garnitúránál miért kell ÚJBOLI BESZERELÉS. Így látszik milyen munkát végeztek ilyen gyenge anyaggal.
Úgy gondolom ilyen esetben kérhetem a cserét ha már kiadok 213.933 Ft-ot.
Segítsetek légyszives mit tehetek ebben az esetben........... tényleg visszautasíthatják a reklamációmat????
Jogos a követelésem a cserét illetően, bár a márkában csalódva a pénzemet kérném vissza ha lenne rá mód!
Előre is köszönöm a válaszotokat!
Mozigépész
2010.04.30, 11:43
1. Igaza van a szervizesnek, ameddig tudnak javítani javíthatnak.
2. "Márkában csalódtam" mi után? Ennyiből gondolod ez a duma alap lehet bármihez? Cserét bármikor kérhetsz, de nem kötelesek míg a hibát ki tudják javítani.
3. Ha nem tudják orvosolni a hibát (min. 3 sikertelen javítás után), illetve nem törekednek a 15 napra javítás során (ez általában 30 nap után), akkor vagy cserélnek, vagy ilyenkor már jogosan kérheted vissza a pénzedet. De csak ezek után, addig nem lesz az a bíróság sem aki a javadra ítélni.
001_Sanya
2010.06.17, 18:37
(Mozigépész @ 2010.04.30, 12:43)

1. Igaza van a szervizesnek, ameddig tudnak javítani javíthatnak.
2. "Márkában csalódtam" mi után? Ennyiből gondolod ez a duma alap lehet bármihez? Cserét bármikor kérhetsz, de nem kötelesek míg a hibát ki tudják javítani.
3. Ha nem tudják orvosolni a hibát (min. 3 sikertelen javítás után), illetve nem törekednek a 15 napra javítás során (ez általában 30 nap után), akkor vagy cserélnek, vagy ilyenkor már jogosan kérheted vissza a pénzedet. De csak ezek után, addig nem lesz az a bíróság sem aki a javadra ítélni.
T. Mozigépész!
Köszönöm a válaszod és próbáltam higgadtan mérlegelni a dolgot. Miután a javítás mellett döntöttem küldtem a KIKA-nak egy levelet, hogy kérem a hibák javítását. A szervizes 05.14-én kijött és a támla állványszerkezetét megerősítette, az ülés hullámrugóinak a felfogatását pedig lecserélte.
Az utóbbi művelethez hozzátette, hogy némelyik felfogatás vagy erősebben, vagy gyengébben volt rögzítve, illetve nem volt alatta egy bizonyos műanyag betét.
Reméltem minden rendben lesz ezek után de sajna az örömöm nem tartott sokáig, ugyanis a támla ismételten beszakadt édesanyám alatt a javítás melletti részen.
06.11-én ismételten felhívtam a KIKA-t és elpanaszoltam gondomat. A hölgy nagyon udvariasan közölte velem, hogy beszél a főnökével és másnap felhív. Ez a hívás vasárnap történt meg. Közölte velem /az az udvarias hölgy aki már nem volt annyira udvarias/ ,hogy mivel az előző hiba is külső behatás következtében történt, ezért ezt a hibát már nem javítják ki hiába garanciális a termék.
Mikor azt mondtam neki, hogy ha nem tesz eleget a kérésemnek a fogyasztóvédelemhez fordulok csak annyit mondott, hogy jogomban áll.
Mit tehetek ebben az esetben? Visszautasíthatják ilyen esetben a javítás elvégzését?
Kérném mielőbbi válaszod.
Köszönettel: Sanya
Sziasztok!
A következő problémába futottunk bele, szívesen venném a véleményeteket.
Vásároltunk internetes webshop-on keresztül egy ülőgarnitúrát, házhozszállítással. Amikor a bútor megérkezett, csak egy szállító hozta, egyedül pakolta le az autóról. Közben megsérült az egyik sarka. Mivel csak egyedül jött, természetesnek vette, hogy otthon lévő feleségem segít neki felcipelni a darabokat az emeletre. Összerakta a bútort, kiderült, hogy sérült a sarka. Egyből jeleztük az ügyfélszolgálaton a hibát, ígéretet tettek a komplett cserére. Mindezt úgy, hogy újfent csak egy ember fog érkezni, oldjuk meg a lakásba felcipelést. Rosszul tudom, hogy a kifizetett házhozszállítás nem az utcára szól, ha pedig emeletre kell felvinni akkor maximum emeletenként kérhet egy összeget? Tudom, hogy nem egy extra probléma, csak bosszant és érdekel.
Köszönöm!
BuckaMacska
2011.06.08, 18:23
Kedves Mindnyájan! Segítsetek! A mai napon kiszállítottak nekem egy nem épp olcsó kanapét (+ fotelt). 8 hét helyett 10 hetet vártam rá. A szállításnál a rakodóember odacsapta a plafonhoz, majd leugatta a gondnokot, aki ezt sérelmezte, hogy .........

Lerakta a kanapét a szobába szétszerelt állapotban becsomagolva. (Az üzletben senki nem jelezte, hogy a kanapé összeszerelést igénylő állapotban fog érkezni.) Gyorsan aláíratta a fiammal a papírt, hogy átvette, majd lelépett. Ezek után kibontva kiderült, hogy a kanapé lábát sikerült szilánkosra törni, ráadásul egy furat rossz helyen van, ezért a többi részt sem lehet összeszerelni.
Telefonhívásra kijött a garanciális ember, aki csak a lábról vette fel a jegyzőkönyvet, mivel akkor még nem kezdtük el összeszerelni a bútort és a furat kérdés még ezért nem derült ki. Azt mondta, hogy kb két hét alatt tudja pótolni a lábat. De a furatról még nem esett szó. Szóval holnap terveim szerint bemegyek az üzletbe, hogy a vásárlástól való elállást írjak hibás teljesítésre való hivatkozással. Egyelőre ezt tudtam kitalálni. A gondnok tudja tanusítani, hogy mi történt, a falon pedig lejött a vakolat. A fiam nem rendelkezett meghatalmazással, hogy aláírhat a nevemben. A bútoros ember megmagyarázta, hogy én vagyok a hibás.

Szóval mérges vagyok és élni akarok a jogaimmal.
Segítsetek: milyen jogok illetnek meg engem? Van-e jogom elállni 3 napon belül??? A foteltől is??? A 151/2003-as kormányrendelet mellékletében csak műszaki cikkeket láttam, bútort nem.
Mivel pénteken vidéken vagyok, ezért muszáj SOS jeleznem a problémát a bolt felé, hogy a 3 napon belül maradjak. Mi mindent javasoltok, mit írjak a vásárlók könyvébe? Oda kell írni az ilyesmit?
Mindenkinek előre köszönöm, aki tanácsokkal tud segtíeni!
Mozigépész
2011.06.08, 21:12
Nincs, 3 napon belül cserélni kell nem javíthatnak.
BuckaMacska
2011.06.09, 09:10
(Mozigépész @ 2011.06.08, 22:12)

Nincs, 3 napon belül cserélni kell nem javíthatnak.
Köszönöm. Engem most azzal izélgetnek, hogy nekem is vannak ám kötelezettségeim. Szerinted mik azok????
mézescsupi
2011.07.24, 20:34
2011. június elején vásároltunk egy ülőgarnitúrát billenős fotellel. A jótállási jegyen I. minőségi osztályként jelölve. A nyitható fotel textilbőr felületén 2-3 nyitási alkalom után észleltem a mozgó részek közötti sérülést, melyet a pünkösdi ünnepek után 2011. június 14-én telefonon jeleztem a kereskedő felé. ( Közben a férjem kórházban volt, úgyhogy az első héten nem a fotelt próbálgattam, hanem a kórházba rohangáltam.)
2011. július 15-én (1 hónapot követően) a gyártó képviselője elvitte garanciális javításra a fotelt. A képviselő szemrevételezés során megállapította, hogy a fotel gyári hibás, túl szorosan rakták össze, nem is értette, hogy adhatta így ki az asztalos. Kértem a fotel cseréjét, melyet a cég képviselője elutasított.
2011. július 22-én visszahozták a javított fotelt, azonban az egyik karfánál továbbra is sérült a textilbőr felülete. A lábtartó élén jelzett felületi sérülést nem javították, csak valamilyen színezővel tompították a színeltérést.
A háttámla tűzését az újbóli varrás során minősíthetetlen módon, összegyűrve varrták újra.
Az árut nem vettem át. Tájékoztatásuk szerint a gyártó két hétig nyári leállás miatt szünetet tart.
Kérdésem: milyen követeléseim lehetnek a gyártóval (eladóval) szemben?
Többféle verzió megfordult a fejemben:
a) Visszakérem a teljes vételárat.

Újból legyártatom a billenős fotelt (erre a gyártó képviselője azt mondta, hogy úgysem tudom megkülönböztetni, hogy javították vagy újragyártották a fotelt!?)
c) nem billenős változatban, hanem fix kivitelben kérem a hibás fotelt, a különbözetet pénzben visszakérem.
Kérem tanácsukat, mi a véleményük az esetről?
Mozigépész
2011.07.27, 09:46
Az a nem jöhet még szóba, mivel:
"A dolog kicserélése iránti igényt általában nem alapozza meg az első sikertelen javítás (1959. évi IV. törvény 306. §).
A Ptk. 306. § (1) bekezdésének a) pontja lehetővé teszi ugyan a jogosultnak a választást a kijavítás és a kicserélés között, de a kicserélés iránti igényt - a kötelezett méltányolható jogi érdekét védve - feltételekhez köti. Nem helytálló az a felperesi hivatkozás, hogy a csereigény jogszerűségéhez elegendő egy sikertelen javítás elvégzése. A perben eljárt bíróságok helytállóan állapították meg, hogy a Ptk. 306. § (1) bekezdés a) pontja szerint a felperest nem illette meg a kicserélés joga, mert a kijavítással összehasonlítva az alperesnek a kicserélés aránytalan többletköltséget eredményezett volna. Azt pedig a felperes maga sem állította, hogy az alperes a kijavítást nem vállalta, és megfelelő határidőn belül nem végezte el. A bírói gyakorlat mind a kicserélés, mind az elállás iránti igényt - kijavítható hibánál - általában abban az esetben tekinti alaposnak, ha a hiba gyakran ismétlődik, a javítások ellenére hosszabb időn keresztül fennáll, vagyis a sorozatos javítás sikertelennek bizonyul, és így a jogosultnak huzamosabb időn keresztül kényelmetlenséget, időveszteséget okoz."
Idézet egy periratból, ez ide is érvényes.
A többi pontot meg nem tudod rájuk erőltetni, de ha belemennek akkor elfogadható.