Sziasztok!
A következő lenne a problémám:
Új házat vásároltunk 1 évvel ezelőtt. Amikor beköltöztünk készült egy jegyzőkönyv a hiányosságokról.
Az elmúlt egy évben nem lett sokkal rövidebb a lista, az építő céget nem nagyon lehetett elérni.
A múlt héten írtam egy levelet nekik, melyben figyelmeztettem őket, hogy új házakra garancia van, és nekem lennének problémáim.
A hivatalos levél hatására, előkerült a Kft. Eljött egy emberük és jegyzőkönyvet vettünk fel a javítandó hibákról és az elmaradt munkákról.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben ezután megint nem tennének semmit (erre nagy esélyt látok), mit tudok tenni azért, hogy kikényszerítsem a munkák elvégzését?
Sok helyen keresgéltem, ha jól értem 15 nap áll rendelkezésükre, hogy nyilatkozzanak a problémák jogosságáról?
Ha ezt nem teszik meg, az azt jelenti, hogy elfogadják azokat?
A 15 nap után mennyi idő alatt kell elvégezni a munkákat?
Amennyiben nem tesznek semmit, fordulhatok a fogyasztóvédelmi hatósághoz?
Ők bírságolhatnak? Szoktak ilyen esetben bírságolni, vagy csak figyelmeztetés jár ezért (ezt azért kérdezem, mert, ha erről tájékoztatom a kft-t, esetleg elgondolkoznak azon, hogy bírságot fizessenek v. elvégezzék-e a munkát)?
Köszönöm!
Laci
Szia,
Én is új házat vettem, és nálunk is voltak garanciális problémák. Szerencsére - főleg a lakók aktivitása miatt - előbb-utóbb a problémák nagy részét megoldotta a kivitelező.
Azt megmondom, hogy a fogyasztóvédelemmel nem érdemes próbálkozni, ők is csak azt fogják elomdani,
amit mi is. Bírságolni csak formai hiányosságoknál fognak, érdemben nem tudnak segíteni.
Ha jól látom már hivatalosan felszólítottad az eladót a hibák kijavítására. Ezek után, amennyiben nem javítják ki azokat, a következőket teheted:
- Jogod van visszatartani a vétalárból a hiányosságoknak megfelelő részt. Persze ezért átvétel előtt
a teljes összeget ki kell fizetni, nehoyg véletlenül élhess ezzel a jogoddal
- Jogod van mással kijavíttatni a hibákat és ezt a kötelezettel kifizettetni
- Végső esetben jogod van elállni a szerződéstől, visszaadni a lakást, és visszakövetelni a teljes vételárat
Ezzel az utolsó kettővel az a baj, hogy hiába élsz velük, a követelésed kifizetését csak peres úton tudod érvényesíteni. Az meg sokáig tart, és mire vége van, megszűntethetik a Kft-t, és akkor egy fillért sem látsz az esetleg bíróságon is igazolt követelésedből. Ez itt magyarország...
Éppen ezért neked is a "magyar módszert" javaslom: járj a nyakára az építtetőnek addíg, amíg ki nem javítják a hibákat. Próbálj meg lehetőleg írásbeli nyilatkozatot kicsikarni belőlük, hogy mikorra készülnek el a javításokkal, küldj nekik tértivevényes levelet időközönként, amiben felszólítod őket a javítások elvégzésére... és így tovább. Jogilag ezek a lépések nem sokat érnek, ellemben sokkal inkább eléred vele, amit akarsz,
mint ha elkezdesz pereskedni. Persze ha nem is állnak szóba veled, vagy fél évig csak hitegetnek, akkor már érdemes komolyabbra fordítani a szót, és perelni.
Nézd meg, mi van a szerződésedben:
- ki a jótállásra kötelezett. A mi szerződésünkben a generálkivitelező, de amig nme kapjuk meg a garijegyet (1 éve várunk rá) addig az eladó.
- kötbért kérhetsz a késedelmes javításra. Nálunk napi 2000 Huf.
Finoman célozhatsz rá a cégnél, hogy a neten meg fogják találni az ügy adatait (szigoróan csak bizonyíthetó tényeket), ami nme éppen a jó hírüket fogja kelteni. Küldj minden felszólítást tértis levélben.
Sziasztok!
A most épülő új társasházi lakásommal akadt egy kis problémám. A szerződés szerint a klímaberendezés és klíma előkészítés nem része a kivitelezésnek. Én mégis úgy gondoltam hogy majd szükségem lesz klímára, ezért a Beruházó által javasolt klímaszerelővel elvégeztettem a klímához tartozó csövek szerelését a kivitelezés megfelelő fázisában. Ezután folytatódott a ház építése, jelenleg egy hónap van hátra az átadásig, ezt valószínűleg tartani is tudják.
A Klímaszerelő egy-két hete visszament a kivitelezésre, hogy befejezzen még valamit a klíma előkészítésen, ekkor vette észre hogy a kondenzvíz elvezető csövet - amit ő az erkély padlójába épített - a Kivitelező eltörte, ráépítette a szigetelést és a burkolatot. Ezt a problémát jeleztem a Kivitelezőnek, kértem hogy oldják meg a problémát. A Kivitelező azt a választ adta, hogy ő ezt nem fogja megoldani, majd a lakás átadása után csináltassam meg saját költségemre. Ő ugyanis nem tudott róla hogy klímaszerelés folyik, nem adott rá engedélyt. De nekem a Klímaszerelőt a Beruházó ajánlotta. Az a problémám, hogy a lakás építésének szereplői közti vitának a fogyasztó látja kárát.
A célom az lenne, hogy még az átadás előtt ezt a hibát valaki kijavítsa, nem tudom hogy ezt hogyan érhetném el, ebben szeretnék segítséget kérni. Előre is köszönöm:
Zoltán
Sziasztok!
A következő probléma megoldásában szeretném kérni mindenki segítségét:
Alig egy éve vásároltunk egy új építésű tetőtéri lakást. A lakás területén több helyen megjelent a penész- főképp a konyha területén -, és vannak olyan területek is, ahol már a „beázás” jelei is megmutatkoznak a falakon.
A felmerült problémákkal kapcsolatban a jótállási igényünket benyújtott. Azonban a „terepszemle” során döbbentem csak rá arra, hogy a penész, és a beázás valójában a mi hibánkból kifolyólag jelent meg, hiszen az eladó véleménye szerint a penész nem a rossz tetőszerkezet miatt alakultak ki, hanem a konyha magas páratartalma miatt, ami abból fakad, hogy felszerelt páraelszívó nem került kivezetésre. (Ennek oka leginkább az volt, hogy a kivezető nyílás nagyon messze esik a páraelszívótól, és nem szerettük volna az összhangot rontani a kivezetéssel.) A penészfoltok eltávolítására pedig egy a festékboltokban kapható nagyon jó szert ajánlott - természetesen saját költségen-!
Ezt követően kértem az eladót, hogy a jótállási jegyben foglaltaknak megfelelően írásban válaszoljon az általunk szintén írásban benyújtott problémákra, de ez a mai napig nem történt meg.
A történethez még hozzá tartozik, hogy a lakás tetőszerkezetét megnézettük egy ismerőssel, aki elmondta, hogy a szerkezet több ponton sem felel meg a tetőtéri lakássokkal kapcsolatos elvárásoknak.
Leginkább azt szeretném elérni, hogy a problémás helyeket az eladó kijavítsa, természetesen saját költségen. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Mit lehet, és mit a leginkább célszerű tenni ilyen helyzetben?
Előre is köszönöm,
Kata
Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom hova/kihez forduljak a problémámmal.
Tavaly december elején vettük át az új lakásunkat. A lakás fűtését és a melegvizet is egy zárt
égésterű, E**** R** ** típusú kazán biztosítja. Már egy héttel az átvétel után gond volt a kazánnal, a kémény nem megfelelő szigetelése miatt a lecsapódott pára visszafojt a kazánba ami miatt a főbiztosíték lecsapta az egész áramot. Ezt jelentettem a cégnek, egyben kivitelezőnek, akitől a lakást vásároltuk. A harmadik alkalom után jöttek csak ki és leszigetelték a kéményt. Minden egyes alkalommal vizsont a saját költségünkön kellett kihívnunk a készülék márkaszervízét és sajnos egy alkalommal sem tudtak tenni semmit, csupán a hibát és annak okát megállapítani és a munkalapra ráírni a szükséges beavatkozásokat a hiba megszüntetése érdekében.
Pár héttel a lakás átvétele után viszont újabb gond jelentkezett a kazánnal, iszonyat hangosan kezdett el zörögni, kattogni. Persze megint azonnal hívtuk a márkaszesrvízt, ki is küldtek egy szerelőt aki anélkül hogy bármit is megnézett volna a kazánon vagy azon belül elmondta hogy ez egy típus probléma és a vízben lévő szennyeződések, illetve ha a fűtési rendszer nem volt megfelelően átmosva, akkor az onnan eredő szenyeződésekkel egyetemben a gáz lángjának hatására ráég a nagyon szűk csövek belsejére melyekben a fűtési melegvíz kering a kazánon belül. Emiatt ugye elszűkül a keresztmetszet és már nem úgy működik ahogy kellene. Még azt is elmesélte hogy ez a probléma minden ilyen kazánnál jelentkezik kb. 2 hónap után, de van amelyiknél csak egy év eltelte után. Végezetül közölte hogy ez nem garanciális hiba és a javítása kb. 60.000 Ft!
Hát ettől egy kicsit megzuhantunk mert nem érzem hogy mi lennénk a hibásak azért mert egy új építésű lakásban egy hónap után ilyen probléma jelentkezett a kazánnal.
Ekkor kezdtem utána nézni a dolgoknak és találtam meg az adásvételi szerződés szövegében az utalást a garanciával kapcsolatban a 181/2003. (XI. 5.) Kormány rendeletre a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról.
Ezek szerint, ha jól értelmezem a rendeletet, mivel a kazán a mi esetünkben szerintem egy olyan lakás- és épületberendezés mely a lakás alkotórészének minősül, a vállalkozóval szemben 3 év kötelező jótállást érvényesíthetek.
Kérem írják meg hogy jól gondolom-e vagy sem és hol és hogyan kezdhetném el a jogaim érvényesítését a vállakozóval szemben. Már több mint két hónapja folyamatosan jelezzük a problémát, emaileket, faxokat küldözgetünk, telefonon jelzünk de semmi nem történik.
Nem kívánom senkinek azokat az éjszakákat amiket a kazán hibás mőködése miatt voltunk(vagyunk) kénytelenek elviselni, borzasztó. Szerencsére ahogy melegszik az idő egyre kevesebbet fűt a kazán de nem szeretnénk igy nekiindulni egy új fűtési szezonnak :-(
Előre is köszönök minden segítséget és tanácsot!
(zilyes @ 2009.03.25, 13:01)

Ekkor kezdtem utána nézni a dolgoknak és találtam meg az adásvételi szerződés szövegében az utalást a garanciával kapcsolatban a 181/2003. (XI. 5.) Kormány rendeletre a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról.
Ezek szerint, ha jól értelmezem a rendeletet, mivel a kazán a mi esetünkben szerintem egy olyan lakás- és épületberendezés mely a lakás alkotórészének minősül, a vállalkozóval szemben 3 év kötelező jótállást érvényesíthetek.
Igen, ugyanez történt nálunk az egész lakóparkkal: a teljes folyadékot le kellett cserélni a kazánokban (kb. 200 lakásról van szó...).
De itt is az építtetőnek kellett mindezt intéznie illetve fizetnie, hiszen - mint ahogy teljesen jól megtaláltad - tőlük vetted az ingatlant, tehát a garanciális kötelezettség őket terheli. A kazán gyártójával semmiféle jogviszonyban nem vagy, és ha jól sejtem a kazánban a folyadékot is ők töltötték föl - ezek szerint - nem megfelelően, tehát nem te okoztad a hibát.
Ha szerencséd van, nem megy csődbe az építtető, még mielőtt ki tudnád kényszeríteni a javítást - mert ha igen, akkor nem lesz kin behajtani.
Javaslom, minnél előbb írj tértivevényes (!) levelet az építtetőnek (aki eladta neked az ingatlant), amiben vázolod a hibát, és követeled a garanciális javítást.
Semmiképpen ne engedd, hogy visszaküldjenek a kazán szervízhez - intézzék csak ők az ügyletet, te nem jutottál velük dűlőre.
Amennyiben még nem fizettél ki mindent a lakásért (ezt kétlem...), jogszerűen visszatarthatsz az árból annyit, ami arányban áll a fenn álló hibák javításával.
"Javaslom, minnél előbb írj tértivevényes (!) levelet az építtetőnek (aki eladta neked az ingatlant), amiben vázolod a hibát, és követeled a garanciális javítást."
Köszönöm a választ!
Megfogadtam a tanácsodat és postáztam tértisen mindent.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy erre reagálnak-e bármilyen módon.
Sziasztok!
Hát sajnos semmi :-( Magasról tesznek a tértis levélre is. Érdemes még bármivel is próbálkozni?
Lassan már kezdek belenyugodni a szükséges kazáncserébe a saját költségemen...
De azért szívesen csinálnék egy kis antipropagandát a kedves/tisztelt cégnek...
Mozigépész
2009.04.16, 11:57
30 napjuk van a válaszra, utána már mehetsz bíróságra is, első körben a békéltető testületet ajánlom!
(Mozigépész @ 2009.04.16, 11:57)

30 napjuk van a válaszra, utána már mehetsz bíróságra is, első körben a békéltető testületet ajánlom!
Ezt nem tudtam! Köszönöm az infót. Akkor számolom a napokat.
Kérem, ha valaki tud, segítsen!
2007-ben épült tégla építésű társasházi lakásról van szó, mely már 2007 telén penészesedni kezdett a beton koszorúnál és a beton tartópilléreknél (teljesen kirajzolódott ezeknek a helye sárga, majd fekete színű penésszel). A kivitelező többszöri kérésünkre sem reagált érdemben semmit azóta.
Kérdéseim:
-új lakásra mennyi garancia van és az mire terjed ki?
-milyen lehetőségek vannak a probléma orvoslására?
-mely hatóságok foglalkoznak ilyen jellegű panaszokkal?
-van-e esélye, értelme jogi úton kártérítést kérni?
Köszönöm a választ! Halihó
Mozigépész
2010.01.14, 11:26
Szavattossági kötelezetsége van, sajnos ezt orvosolni csak bírósági úton tudod, mert ilyen esetbe senki nem akarja vállalni a felelőséget. Van hasonló topik, oda helyeztem ezt a hozzászólást is!
Üdvözletem!
1 és fél éve vettünk egy új építésü társasházi lakást .1 éve penészedik a fal több helyen.Ilyen olyan megoldással próbálkozgat a kivitelező-eladó,aproblémát azonban megoldani"annak dacára hogy már lakberendezőnek állva átrendeztették velünk a lakást"nem tudják.A türelmünk elfogyott,sőt alergiásak lettek a gyerekek.Mit lehet tenni?
Sziasztok!
Kérlek segítsetek, ha van valami ötletetek, esetleg találkoztatok már ilyennel. A problémám az, hogy vásároltunk egy új építésű ingatlant. A lakásban a lakópark értékesítési irodája működött 2 évig, tehát napi jeleggel használták a lakást, a konyhát a fürdőket, a szobákat.
Megtekintéskor az értékesítő ígéretett tett szóban arra, hogy az általuk okozott hibákat kijavítják. Ez a szerződésbe nem került bele, ahogy az sem, hogy két évig irodaként üzemelt. Most költöztek ki belőle és mi megtekintettük az ingatlant, ami bútorok nélkül most már látszik, hogy le van lakva. A hibák feltérképezéskor közölték velünk, hogy csak azokat javítják ki, melyek garanciálisak, tehát gyakorlatilag a fúrt lyukakat betömik és körbefestik. A többi hibát pl. a konyhabútor beszakadása, az ajtófélfa lógása, a fuga repedezettsége nem javítják ki, mivel a szerződésben az szerepel, hogy megtekintett állapotban vásároltuk meg az ingatlant.
Szerintetek hogyan érvényesítsük az érdekeinket? Mire érdemes / lehet hivatkozni?
Előre is köszönöm,
Stewie
Mozigépész
2010.03.25, 20:58
Sajnos csak azt tudom mondani, ügyvéd.
Attól, hogy nem mondták meg még mi van (rejtett hiba) azt is belehet hajtani rajtuk, de ilyenkor sem akarnak lépni, és lehet bírósághoz fordulni!

Megjegyzem ezt a hozzászólást felesleges több helyre beírni, nem is szabad! Akkor sem kapsz hamarabb választ!