Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Általános Számtech Kérdés
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
dlukacs
Sziasztok

olyan kérdéssel fordulok hozzátok, ami már többször megfogalmazódott bennem korábban is

Vettem egy számítástechnikai terméket (ez esetben merevlemezt), ami meghibásodott, én viszont már nem szeretném azt a márkát használni tovább, így megkérdeztem a kereskedőt,hogy tudna-e biztosítani egy másk márkájú hddt, amire az volt a válasza, hogy igen, de csak a jelenlegi piaci áron számítja be a hibás winchestert.

Kérdésem az lenne, hogy a kereskedő megteheti-e ezt a törvények szerint, vagy ha cseréről ill. pénzvisszafizetésről van szó, akkor köteles-e a számlán szereplő árral kalkulálni?

Köszi
DTF
(dlukacs @ 2008.09.07, 11:33) *

Sziasztok

olyan kérdéssel fordulok hozzátok, ami már többször megfogalmazódott bennem korábban is

Vettem egy számítástechnikai terméket (ez esetben merevlemezt), ami meghibásodott, én viszont már nem szeretném azt a márkát használni tovább, így megkérdeztem a kereskedőt,hogy tudna-e biztosítani egy másk márkájú hddt, amire az volt a válasza, hogy igen, de csak a jelenlegi piaci áron számítja be a hibás winchestert.

Kérdésem az lenne, hogy a kereskedő megteheti-e ezt a törvények szerint, vagy ha cseréről ill. pénzvisszafizetésről van szó, akkor köteles-e a számlán szereplő árral kalkulálni?

Köszi

Első körben javítás vagy csere kérhető, de ha a csere többletköltséggel jár, akkor marad a javítás. Cserélni csak ugyanolyan termékre szabad! Ha sem javítás, sem csere nem lehetséges, akkor a teljes vételárat kell a kereskedőnek visszaadnia! Levásárlásra nem kötelezheti a fogyasztót, persze, meg lehet egyezni.
Ebben az esetben javaslom, hogy cseréltesd ki ugyanolyanra. Ha esetleg megint elromlik, akkor már kérheted teljes joggal a vételárat!
Úgy látom, hogy a mostani helyzetben a kereskedő sehogysem fog belemenni a teljes vételár visszaadásába!
dlukacs
(DTF @ 2008.09.07, 12:05) *

Első körben javítás vagy csere kérhető, de ha a csere többletköltséggel jár, akkor marad a javítás. Cserélni csak ugyanolyan termékre szabad! Ha sem javítás, sem csere nem lehetséges, akkor a teljes vételárat kell a kereskedőnek visszaadnia! Levásárlásra nem kötelezheti a fogyasztót, persze, meg lehet egyezni.
Ebben az esetben javaslom, hogy cseréltesd ki ugyanolyanra. Ha esetleg megint elromlik, akkor már kérheted teljes joggal a vételárat!
Úgy látom, hogy a mostani helyzetben a kereskedő sehogysem fog belemenni a teljes vételár visszaadásába!

Számítástechnikai boltokban elő szokott fordulni, hogy más terméket adnak meghibásodás esetén cserébe, pl ha a meghibásodott terméket már biztos hogy nem tudják beszerezni. A kérdésem, akár ettől a konkrét esettől elvonatkoztatva is, hogy az eredeti vételárral kell-e kalkulálni, hogyha más termékre ajánlja fel a kereskedő a cserét, vagy visszaadja a pénzem, vagy mondhatja azt, hogy a jelenlegi piaci értékét téríti meg ill. veszi figyelembe?
DTF
(dlukacs @ 2008.09.07, 20:35) *

Számítástechnikai boltokban elő szokott fordulni, hogy más terméket adnak meghibásodás esetén cserébe, pl ha a meghibásodott terméket már biztos hogy nem tudják beszerezni. A kérdésem, akár ettől a konkrét esettől elvonatkoztatva is, hogy az eredeti vételárral kell-e kalkulálni, hogyha más termékre ajánlja fel a kereskedő a cserét, vagy visszaadja a pénzem, vagy mondhatja azt, hogy a jelenlegi piaci értékét téríti meg ill. veszi figyelembe?

Ha törvényeket nézzük, és az adott dolgot nem lehet javítani, akkor ugyanolyanra kell cserélni. ha ez sem lehetséges, akkor a teljes vételár jár vissza.
Ha a fogyasztó belemegy abba, hogy más dologra cserélje a forgalmazó, akkor annak a jogszabályhoz/rendeletekhez már nincsen köze, egyéni megállapodás. Tehát ha azt választod, hogy másra cserélje, akkor ő tuti nem fogja az eredeti vételáron beszámítani a régi cuccot.
gammalaci
(DTF @ 2008.09.07, 22:36) *

(dlukacs @ 2008.09.07, 20:35) *

Ha törvényeket nézzük, és az adott dolgot nem lehet javítani, akkor ugyanolyanra kell cserélni. ha ez sem lehetséges, akkor a teljes vételár jár vissza.
Ha a fogyasztó belemegy abba, hogy más dologra cserélje a forgalmazó, akkor annak a jogszabályhoz/rendeletekhez már nincsen köze, egyéni megállapodás. Tehát ha azt választod, hogy másra cserélje, akkor ő tuti nem fogja az eredeti vételáron beszámítani a régi cuccot.

Sziasztok!

Hasonló eset miatt érdeklődnék én is.
A videókártyámat 2006-ban vettem 119.000.-ért. Most meghibásodott. Elvittem a szervízbe mert még garanciális. Ha nem tudják javítani és nem tudják ugyan olyanra kicserélni, akkor ezek szerint a vásárláskori árat kérhetem vissza. (a jelenlegi ára kb 25.000.-)
Ha esetleg arra kerülne a sor, hogy nem tudják se cserélni se javítani, és esetleg problémáznak az üzeltben, hogy ők a jelenlegi árat akarjék visszafizetni, akkor hogy tudom én azt érvényesíteni, hogy a vásárláskori összeget kapjam vissza?

A választ előre is köszönöm.
Kenderice
(gammalaci @ 2008.09.09, 15:08) *

Sziasztok!

Hasonló eset miatt érdeklődnék én is.
A videókártyámat 2006-ban vettem 119.000.-ért. Most meghibásodott. Elvittem a szervízbe mert még garanciális. Ha nem tudják javítani és nem tudják ugyan olyanra kicserélni, akkor ezek szerint a vásárláskori árat kérhetem vissza. (a jelenlegi ára kb 25.000.-)
Ha esetleg arra kerülne a sor, hogy nem tudják se cserélni se javítani, és esetleg problémáznak az üzeltben, hogy ők a jelenlegi árat akarjék visszafizetni, akkor hogy tudom én azt érvényesíteni, hogy a vásárláskori összeget kapjam vissza?

Ha nem tudják sem javítani sem cserélni (ugyanolyanra, más márkájú ugyanolyan paraméterekkel rendelkező SEM lehet), akkor a vásárláskori árat kell hogy visszaadják. A törvény egyértelműen fogalmaz.
Velem is történt hasonló eset, én beleegyeztem abba hogy az elromlott kártya helyett kaptam egy másik, de sokkal nagyobb teljesítményűt.
Ha nem akarják visszafizetni a vételárat, írj bele a panaszkönyvbe. Ez általában hatni szokott. Ha mégsem, akkor fogy.védelem.
gammalaci
Köszönöm a gyors választ.
gammalaci
Sziasztok megint!

2008 09 09-én beadtam a szervízbe a videókártyát és még a mai napig nem történt semmi előrelépés. (2008 10 10).
A szervízlapra az van ráírva hogy "kb. 30 nap". Ez a "kb." azért elég riasztó smile.gif
Kérdésem az lenne, hogy nincs valami időbeli korlát arra hogy meddig lehet szervízben a termék?
Vagy kérhetek-e addig cserekészüléket, mivel ez nekem munkaeszköz lenne.

A válaszokat előre is köszönöm.
Blade
Először is azt tartsd szem előtt, hogy a garanciális kötelezett a bolt, ahol a kártyát vetted, nem a szervíz. Én a szervízzel nem is állnék szóba, hacsak nem a bolt saját szervize: intézze azt a kötelezett. Ugyanígy cserét, pénzvisszafizetést is a boltban kérhetsz, és az ottani vásárlók könyvébe kell beírnod is.
Jogilag csak annyi a kikötés, hogy a forgalmazónak törekednie kell a 15 napon belüli cserére vagy javításra, a vásárlónak jelentős kellemetlenség okozása nélkül. Cserekészüléket nem kötelesek adni, bár ha adnak, az csökkenti a kellemetlenséget, amit okoznak.
Egyébként a videokártyákat nem javítják (legtöbb esetben egyszerűen nem lehet), csak a csere vagy a pénzvisszafizetés jöhet szóba. Más típusra csak akkor cserélhetnek, ha abba te is beleegyezel.
Szóval ha nem cseréltek azonnal, az azt jelenti, hogy szórakoznak veled. Vagy azért teszik, mert nincs
ugyanilyen kártyájuk, és hátha egy hónap múlva majd belemész egy előnytelen cserébe, vagy azért, mert addíg sem kell fizetniük míg a kártyád a polcon pihen.
Figyelj arra, hogy ha visszaadják, hogy kijavították, lehetőleg helyben ellenőrizd le, hogy jó-e. Tudom ez egy videokártyánál problémás... talán vidd be a képed, és kérd meg őket, tegyék be, próbáljátok ki. Ugyanis gyanús, hogy csak a polcon állt egy hónapig.
Ha más kártyát ajánlanak fel, előbb mindenképpen nézz utána, hogy tud-e legalább annyit, mint a tied, mielőtt ezt elfogadnád.
A jelenlegi vételárát ne fogadd el a kártyának. A számlán szereplő ár jár vissza.
Amennyiben elhúzódik a javítás, menj be (telefonon ne is próbálkozz), kérd a vásárlók könyvét, és írd bele, hogy mivel az elhúzódó javítás jelentős kellemetlenséget okoz neked (mivel ez munkaeszöz), vagy cseréljék ki ugyanolyan típusúra, vagy el fogsz állni a szerződéstől. Erre kapsz majd egy hivatalos válszt 30 napon belül. Ha ekkorra sincs kártyád, se pénzed, akkor elállhatsz a szerződéstől. Ehhez fomát találsz a fórum általános részében.
Javaslom még ezt is átolvasásra.
gammalaci
Köszönöm a választ.
gammalaci
(Blade @ 2008.10.10, 15:52) *

Először is azt tartsd szem előtt, hogy a garanciális kötelezett a bolt, ahol a kártyát vetted, nem a szervíz. Én a szervízzel nem is állnék szóba, hacsak nem a bolt saját szervize: intézze azt a kötelezett. Ugyanígy cserét, pénzvisszafizetést is a boltban kérhetsz, és az ottani vásárlók könyvébe kell beírnod is.
Jogilag csak annyi a kikötés, hogy a forgalmazónak törekednie kell a 15 napon belüli cserére vagy javításra, a vásárlónak jelentős kellemetlenség okozása nélkül. Cserekészüléket nem kötelesek adni, bár ha adnak, az csökkenti a kellemetlenséget, amit okoznak.
Egyébként a videokártyákat nem javítják (legtöbb esetben egyszerűen nem lehet), csak a csere vagy a pénzvisszafizetés jöhet szóba. Más típusra csak akkor cserélhetnek, ha abba te is beleegyezel.
Szóval ha nem cseréltek azonnal, az azt jelenti, hogy szórakoznak veled. Vagy azért teszik, mert nincs
ugyanilyen kártyájuk, és hátha egy hónap múlva majd belemész egy előnytelen cserébe, vagy azért, mert addíg sem kell fizetniük míg a kártyád a polcon pihen.
Figyelj arra, hogy ha visszaadják, hogy kijavították, lehetőleg helyben ellenőrizd le, hogy jó-e. Tudom ez egy videokártyánál problémás... talán vidd be a képed, és kérd meg őket, tegyék be, próbáljátok ki. Ugyanis gyanús, hogy csak a polcon állt egy hónapig.
Ha más kártyát ajánlanak fel, előbb mindenképpen nézz utána, hogy tud-e legalább annyit, mint a tied, mielőtt ezt elfogadnád.
A jelenlegi vételárát ne fogadd el a kártyának. A számlán szereplő ár jár vissza.
Amennyiben elhúzódik a javítás, menj be (telefonon ne is próbálkozz), kérd a vásárlók könyvét, és írd bele, hogy mivel az elhúzódó javítás jelentős kellemetlenséget okoz neked (mivel ez munkaeszöz), vagy cseréljék ki ugyanolyan típusúra, vagy el fogsz állni a szerződéstől. Erre kapsz majd egy hivatalos válszt 30 napon belül. Ha ekkorra sincs kártyád, se pénzed, akkor elállhatsz a szerződéstől. Ehhez fomát találsz a fórum általános részében.

Hello!

Ezzel kapcsolatban akkor még 1 kérdés. Az edigital-nál vettem a készüléket és az ő szervizükbe adtam is le javításra. De gondolom a vidkarit. kiküldték az asus szervízbe. Ilyen esetben az edigital szervízében verjem az asztalt és kérjem a vásárlók könyvét vagy egyből a boltba menjek emiatt?
DTF
(gammalaci @ 2008.10.13, 13:24) *

(Blade @ 2008.10.10, 15:52) *

Hello!

Ezzel kapcsolatban akkor még 1 kérdés. Az edigital-nál vettem a készüléket és az ő szervizükbe adtam is le javításra. De gondolom a vidkarit. kiküldték az asus szervízbe. Ilyen esetben az edigital szervízében verjem az asztalt és kérjem a vásárlók könyvét vagy egyből a boltba menjek emiatt?

Nem kell feltétlenül az Edigital szervizébe menned, mehetsz bármelyik márkaboltjukba is!
ego73
Sziasztok!

Az alábbi problémában szeretnék segítséget kérni.

2008. 08. 29.-én vásároltam egy számítógép konfigurációt, amit elég hamar ki is szállítottak. Az első bekapcsolás után kiderült, hogy nem indul el a gép. Az összerakás sem sikerült normálisan, mert az egyik memória modult nem illesztették be. Persze a számla szerint fizettem az összeszerelésért és a tesztelésért is.
Végül is a problémát megoldottam (ehhez kellett egy garanciális szervizhez történt visszaszállítás) és újra bekapcsoltam a masinát, elindult. Fel szerettem volna telepíteni valamilyen operációs rendszert (XP, Vista), de állandóan lefagyott a telepítés közben. Megkérdeztem egy-két, nálam nagyobb tudású embert és azt mondták, hogy hardvereszköz problémája van. Erre én 09. 22.-én visszaküldtem garanciális szervizre a gépet egy kísérőlevéllel, amely tartalmazta a reklamált problémákat, amelyet 2008. 10. 15. vagy 16.-án visszakaptam az alábbi e-mail kíséretében:

"T. Vásárlónk!

A konfiguráción BIOS frissítést hajtottunk végre, mely a megadott hibajelenségeket ez után nem produkálta. A mai napon a gépet a GLS futárcégnek kiszállításra átadtuk, holnap várható az érkezése."

Nagyon örültem ennek egészen addig, amíg be nem kapcsoltam a számitógépet. Ekkor ugyanis kiderült, hogy az általam reklamált problémák nem szűntek meg, és az okos emberek szerint a gondom a BIOS frissítéssel nem szüntethető meg.

Abba szeretném a segítségeteket kérni, hogy ebben az esetben mit tegyek? Persze, lehet, hogy türelmetlen vagyok, de már 6 hete kifizettem a gépet és az óta nem használható rendeltetésszerűen.

Köszönettel: P.ego.T.
L_Matyi
Amennyiben van igazolásod arról, hogy már kétszer is járt náluk a gép és nem sikerült megjavítaniuk, és neked nagy szükséged van a gépre, akkor esetleg elállhatsz a szerződéstől (tértivevényes levélben), azaz ők megkapják a gépet te meg a pénzedet vissza. Valószínűleg viszont erre nem lesznek hajlandóak, így szerintem jobban jársz, ha adsz nekik még egy esélyt és te beviszed a gépet, ott előttük produkálod a hibát és erről jegyzőkönyvet vesztek fel, ebben legyen benne, hogy mikorra lesz kész a gép (két héten belül) és amikor érte mész újra ellenőrizzed, hogy tényleg megjavították-e.
A helyedben először kideríteném - amennyiben lehetséges - hogy pontosan mi baja van a gépnek (pl: http://www.ultimatebootcd.com/) hátha könnyen megállapítható, és könnyen reprodukálható a hiba így, és akkor egy gyors pl. kártyacsere megoldja a dolgot. Kezdjed egy memóriateszttel (memtest).
zozy
Sziasztok!

Egy olyan problémám van,hogy vásároltam egy tápegységet. 2 hét után meghibásodott. Elvittük a szaküzletbe,akik elküldték a hozzájuk tartozó szervizbe. Két hét javítás után megérkezett a készülék,és hazavittük. Otthon vettük észre,hogy nem ugyan az a készülék,mivel ütött kopott volt. Lehetett rajta látni hogy használt.( annak ellenére ugyanolyan készülék volt) Visszavittük másnap és reklamáltunk,hogy egy használt készüléket kaptunk.A válasz az volt,hogy nem kötelesek új készüléket adni,csak azonos típusú működőképeset. Nem voltam hajlandó elfogadni,mivel mi egy új készüléket vettünk nem használtat!
Az lenne a kérdésem, hogy kötelezhetőek-e arra,hogy ha nem tudják javítani a mi készülékünket,akkor egy új készüléket kapjunk.(a gyári szám is bizonyítja,hogy nem az eredeti készülék) Válaszukat előre is köszönöm unsure.gif
L_Matyi
(zozy @ 2009.10.04, 10:32) *
Az lenne a kérdésem, hogy kötelezhetőek-e arra,hogy ha nem tudják javítani a mi készülékünket,akkor egy új készüléket kapjunk.(a gyári szám is bizonyítja,hogy nem az eredeti készülék)
Igen, kötelesek új készülékre cserélni, sőt, ha alkatrészt tesznek bele, akkor is újat kell használniuk. Különben egy új, de rossz készüléket 100-szor is eladhatnának újnak, majd amikor visszahozza a vevő, mindig adnak egy használtat helyette. Új áron nem adhatnak használtat...

Talán ez az irányadó itt:
(PTK 306. § @ 2009)
A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
Ha jól értelmezem a dolognak meg az egy tulajdonsága, hogy új. Méghozzá elég fontos.
Gyula84
Helló

Mai nap bevittem a videokártyám amin észre vettem egy szériahibát ami ugye az összes ezen verzión megtalálható. A lényege az hogy 2 beállítása van 2D és 3D az elsőn alacsonyabb órajeleken megy a másodiknál pedig a normálon. A hiba pedig az, hogy mikor kilépek játékból nem veszi vissza az órajeleket magától amit hardveresen kéne végeznie így nekem többet fogyaszt a kártya mint kéne alapállípotban. A kérdésem az lenne, hogy a szérihibát azt lehet garanciáztatni ? mert nekem azzal jöttek, hogy ezt vissza fogják hozni, úgy ahogy van és nekem ki kell fizetni a költségeket sad.gif

Üdv:Gyula
Mozigépész
1. Nem értek hozzá, de szerintem szoftveresen kellene visszavennie, így nem garanciális a hiba. De ha neked van igazad, akkor garanciális a hiba.
2. Mi az a "szérihiba"? Ha a széria hibára gondolsz, azt te soha nem fogod tudni bizonyítani, ha csak nem szerzel olyan papírt amin a gyártó elismeri a hibát, vagy visszahívja a terméket.
Gyula84
Köszönöm a választ.
A video kártya BIOS-ában van egy szoft annak kéne vezérelnie tehát a hardverben van a hiba.
ja igen széri hibára gondoltam. Ezt azért gondolom, mert megkérdeztem több embert is és nekik is ezt csinálja persze ők is dühösek, mert ez nincs feltüntetve, hogy ez a kártya így müködik.
jampi30
Üdvözlök mindenkit!

A következő lenne a problémám. 2010 II 15.-én rendeltem telefonon az A4team-től egy Acer t230h monitort ami még aznap megérkezett és mehettem átvenni. Az átvételkor kértem, hogy próbáljuk ki, de ezt megtagadták, modván " erre nincs lehetőség". Kifizettem, hazavittem, bekapcsoltam, és naná, hogy van rajta 2 pixelhiba. Másnap felhívtam őket hogy szeretném kicseréltetni, vagy elállnék a szerződéstől. Erre közölték hogy a pixel hiba nem garanciális hiba (jogos) és mivel hogy személyesen vettem át az árut, így nem állhatok el a szerződestől!Erre bementem és kértem a vásárlók könyvét és írásban is elálltam a szerződéstől, de ők továbbra sem vették vissza a monitort!
A kérdésem a következő: Mi a következő lépés, mit tehetek még, illetve mennyit várjak, hisz a monitort nem akarom használni, (össze van csomagolva) de kellene a munkámhoz egy monitor.

Tisztelettel: Kocsis István
Mozigépész
"Meghibásodott fogyasztási cikket a forgalmazó - három munkanapon belüli érvényesítés esetén - köteles kicserélni [151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 7. §, 1997. évi CLV. törvény 6. §]."
Igaz a pixel hiba be van határolva mikor garanciális, de mivel nem tudtad (nem akarták) kipróbálni, ezért cserét kérsz. Bírósági per erre a kérdésre:
"A Korm. rendelet 7. §-a kivételes szabályt tartalmaz arra az esetre, ha fogyasztó a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesíti jótállási csereigényét. Ezen rendelkezés abban jelent kivételt a GKM rendelet 4. §-a alól, hogy a csereigény három munkanapon belüli érvényesítése esetén a forgalmazó nem alkalmazhatja a GKM rendelet 4. §-ának (1) bekezdését, vagyis nem választhatja az áru kijavítását, hanem köteles a meghibásodott árut - amennyiben van ugyanolyan árucikk a forgalmazónál - előzetes vizsgálat nélkül azonnal kicserélni."
Cikk ITT nézhető meg!
jampi30
(Mozigépész @ 2010.02.17, 22:31) *

"Meghibásodott fogyasztási cikket a forgalmazó - három munkanapon belüli érvényesítés esetén - köteles kicserélni [151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 7. §, 1997. évi CLV. törvény 6. §]."
Igaz a pixel hiba be van határolva mikor garanciális, de mivel nem tudtad (nem akarták) kipróbálni, ezért cserét kérsz. Bírósági per erre a kérdésre:
"A Korm. rendelet 7. §-a kivételes szabályt tartalmaz arra az esetre, ha fogyasztó a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesíti jótállási csereigényét. Ezen rendelkezés abban jelent kivételt a GKM rendelet 4. §-a alól, hogy a csereigény három munkanapon belüli érvényesítése esetén a forgalmazó nem alkalmazhatja a GKM rendelet 4. §-ának (1) bekezdését, vagyis nem választhatja az áru kijavítását, hanem köteles a meghibásodott árut - amennyiben van ugyanolyan árucikk a forgalmazónál - előzetes vizsgálat nélkül azonnal kicserélni."
Cikk ITT nézhető meg!

Tisztelettel köszönöm a gyors választ, de sajna a garancia papíron rajta van hogy az lcd kijelzőn lévő pixel hiba nem minősül garanciális hibának csak az ISO 13406-2 szabvány (class II pixelpolicy) által megadott kirívó esetekben. Ezek után gondolom nem hívatkozhatok arra hogy hibás a termék, csak a szerződéstől való elállásra, amit szintén nem akarnak elfogadni mert személyesen vettem át a monitort, de szerintem a távollévők között kötött szerződésre vonatkozó kormány rendelet nem az áru átvételéről hanem a megrendelés módjáról szól.
Aikoon

Számítógép vásárlás

Nemrég vásároltam egy alaplapot, memóriát, és processzort a gépembe. Mikor összeraktam nem akart beindulni a memória nem megfelelően működött, Írtam az eladónak, hogy mi a problémám ők erre visszaírták, hogy itt meg itt ezt meg ezt próbáljam állítani a bios-ban, Értek a számító gépekhez, de anyira nem hogy belepiszkálja az alaplap lelkébe és ezzel esetleg tönkre tegyem, ezt meg is írtam nekik és kértem hogy vizsgálják be garancián belül (a problémát az eladónak 3 munkanapon belül jeleztem amúgy). Ki is jött a futár és visszavitte az adott termékeket, a problémám ott kezdődik, hogy mikor megvettem a gyerek leszedte az alaplap aljár a levonót, amin elméletileg a gyári szám volt.
Ezt a levonót mivel visszaragasztani nem tudtam, beleraktam a kis-könyvébe. Ám mikor megérkezett az eladóhoz, kaptam egy levelet, hogy a garancia ugrott mer nincs rajta a gyári számról a levonó az alaplapon, a másik két terméket bevizsgálják, de az alaplaphoz hozzá se nyúlnak, és szerintem pont, hogy azzal van a probléma.

A kérdésem az, hogy ebben az esetben tényleg ugrik a garancia?
Mozigépész
A másik hozzászólásodat töröltem mert:
1. nem jó volt a hely, bár valamiért összeakadt más témával
2. egy kérdést egy helyen!
Ha nem kapsz választ annak az oka az, hogy nem tud senki válaszolni a kérdésedre.
Az esetedben az a probléma, hogy hagytad leszedni, de szerintem jelzed ezt nekik és, hogy hol található meg a szám akkor elfogadják.
Egyébként jogos a dolog a részükről, mert így nem beazonosítható a termék, és ha neked van kettő ugyan olyan akkor ha a másikon nincs gari, így tudsz még is egy garira két dolgot javíttatni.
Aikoon
Kössz szépen a segítséget, jeleztem nekik de nem fogadták, sajna ez van.
Manófül
Sziasztok

Vásároltam egy számítástechnikai hardvert használtan tokkal vonóval,garanciapapírral.Használtam a terméket egy darabig majd egyszercsak meghibásodott.A garancia még érvényes de nem az én nevem szerepel a számlán.Ilyenkor visszavihetem a boltba én is vagy mindenképpen kell hozzá az "eredeti" vásárló?Egyelőre még nincs nálam a papír mert több termék lett egyszerre a boltban vásárolva ezért nem kértem még el.Elfogadják a lefénymásolt garanciapapírt is? Olyat is hallottam hogy nem kell a garanciapapír hozzá csak a terméket be kell vinni oda ahol vásárolták és ott a számítógépben benne van a szériaszám alapján. huh.gif
Mozigépész
Senki nem kéri el a személyidet! Viszont a garipapír pedig kell. Ha nem kérik az más tészta, de kell. Számla csak akkor ha nincs meg a garanciapapír.
georg
üdvözletem.segítség vagy vélemény kéne.rendeltem egy Benq monitort az extremdigitaltól vissza igazolták de másnap kaptam egy e- mailt hogy hogy nyilvánvalóan láthattam hogy a 28900 ft ár nem jó mert elírták és 42900 a jó ár de nekem 39000 is oda adják.05,03 ig adtak határidőt a válaszra.én úgy gondolom hogy a meghirdetett ár a mérvadó de nem vagyok biztos ha valaki segíteni tudna meg köszönném.
L_Matyi
1996. évi LVII. törvény a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról:
8. § (1) Tilos a gazdasági versenyben az üzletfeleket megtéveszteni.
(2) Az üzletfelek megtévesztésének minősül különösen, ha
a) az áru ára, lényeges tulajdonsága - így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak;
Ez a GVH hatásköre.

1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről:
Az ár feltüntetése
14. § (1) A fogyasztót - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a külön jogszabályban meghatározottak szerint írásban tájékoztatni kell a fogyasztóknak megvételre kínált termék eladási áráról és egységáráról, illetve a szolgáltatás díjáról.
(2) Nem kell alkalmazni e § rendelkezéseit az árverés útján értékesítendő termékre, ha annak kikiáltási (induló) árát az árverési tájékoztató meghatározza.
(3) Az eladási árat, az egységárat, illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni.
(4) Az eladási árat és az egységárat, illetve - határon átnyúló szolgáltatásnyújtás kivételével - a szolgáltatás díját a Magyar Köztársaság törvényes fizetőeszközében kifejezve fel kell tüntetni.
(5) A termék eladási áraként és egységáraként, illetve a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni.
(6) Ha a termékre vonatkozó kereskedelmi kommunikáció megjelöli a termék eladási árát, az egységárat is meg kell adni a külön jogszabályban foglaltak szerint.
(7) Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár vagy szolgáltatási díj felszámítására.

Ez ha jól látom vonatkozik netes eladásra is. (2. § E törvény alkalmazásában: a) fogyasztó: az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy, aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje), de azért jó lenne valai más véleményét is megvárni.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.