dvdiro001
2010.04.18, 18:27
A közalkalmazottak évente 12 alalommal kedvezményes menettérti utazásra jogosultak a 85/2007. (IV. 25.) korm. rendelet szerint. Azon az A4-es lapon, amit a közalkalmazottak kapnak, van összesen 12 rubrika az utazások nyilvántartására (1 rubrika: 1 oda-vissza út).
A volán honlapján (http://www.volan.hu/dijszab2.html) a menettérti utazásról a következő szerepel így, ebben a formában:
"A kedvezmény bármely helyközi viszonylatban történő menettérti utazásra használható. Egy kedvezményes menettérti utazásnak minősül az odairányban
- a célállomásra történő közvetlen utazás,
- az átszállással történő utazás az utazás megkezdését követő nap 24. óráig, függetlenül az átszállások számától és attól, hogy az utazás csak autóbusszal vagy vonattal és autóbusszal (kombináltan) történik,
valamint az ugyanilyen visszairányú utazás (visszautazás)."
Tapasztalatom szerint a Pécs-Szeged közötti útvonalon a buszvezetők többféleképpen értelmezik a fenti szabályt. Volt olyan, hogy több nap is eltelt az oda-visszautam között, mindkét utat ugyanabba a rubrikába jegyezte be a buszvezető, de olyan is előfordult, hogy az oda-visszautat 2 külön rubrikába írták be azzal az indoklással, hogy a két út között 24 óránál több telt el, vagy azzal, hogy 1 rubrikába csak 1 utat lehet beírni.
Véleményem szerint (1) a fenti szabályból nem következik, hogy az oda-vissza útnak 24 óra alatt kell megtörténnie, (2) az oda-vissza utat ugyanabba a rubrikába kell bejegyezni.
Szeretném másoknak is kérni a véleményét.
L_Matyi
2010.04.18, 19:19
(dvdiro001 @ 2010.04.18, 18:27)

Véleményem szerint (1) a fenti szabályból nem következik, hogy az oda-vissza útnak 24 óra alatt kell megtörténnie, (2) az oda-vissza utat ugyanabba a rubrikába kell bejegyezni.
Szerintem is így van. Ha megnézed, egy rubrika tulajdonképpen három részre van "osztva", fele a vonat (retúr), a másik fele meg még két részre. Én ezt úgy értelmezem, hogy oda jön a busz egyik és másik irányba.
Nekem is hasonló problémám van.
A vasúton külön négyzetbe pecsételték be az oda és vissza utat (elővételben megvettem a visszaútra a jegyet), arra hivatkozva, hogy csak akkor mehetne egy kedvezménybe a visszaút, ha menettérti jegyet vennék, de mivel 5 nap múlva utazok haza, és 100 km-en belül, nem tudok menettérti jegyet venni.
Szerintem félreértelmezik a Korm. rendeletet, ott ugye az szerepel, hogy "12 alkalommal menettérti utazásra vehető igénybe", nem csak akkor ha menettértibe veszi az ember a jegyet. És hiába magyarázza nekik az ember, mutatja a jogszabályt, váltig állítják, hogy én tudom rosszul.
A buszon ugyanez (kombináltan veszem igénybe a kedvezményt, vasúttal kezdem meg és folytatom busszal 1 átszállással, visszafele ugyanez), ott meg a sofőr még az odaútnál is variált, hogy nem kombinált, tehát a buszt szépen nekem külön bepecsételte, mikor már aznapra egyet pecsételt a Máv is. Mondhattam, meg mutathattam neki a Korm. rendeletet, aztán a vége az volt, hogy szépen bejelentettem a volánnál, ott meg elnézést kértek és érvénytelenítették a jogtalan bejegyzést.
A vasútnál mi a helyzet igazuk van, csak akkor vehető igénybe egy kedvezmény alatt az oda és vissza út, ha menettérti jegyet vesz az ember? Mert a jogszabályból ilyen nem következik.
L_Matyi
2010.05.30, 20:47
(Balee @ 2010.05.30, 20:59)

A vasútnál mi a helyzet igazuk van, csak akkor vehető igénybe egy kedvezmény alatt az oda és vissza út, ha menettérti jegyet vesz az ember? Mert a jogszabályból ilyen nem következik.
Szerintem nincs igazuk, de ezt nehéz lenne bizonyítani. Az a legjobb, ha online meg tudod venni a jegyet a vonatra (a nagy pályaudvarokon vagy jegykiadó), mert akkor egyáltalán nem is pecsételnek, függetlenül attól, hogy oda, vagy vissza, vagy menettérti, vagy helyjegyes, vagy IC... Ha a kaller akar ő pecsételhet online vett jegy esetében, de nem szokott akarni. Az egész rendszer úgy rossz ahogy van. A becsületesek szívnak, a többeik meg orrba-szájba hamisítják ezt az A4-es vackot.