Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Videokártya gondok
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
__Psion__
Éppen akkor csak ez a tipus volt az üzletben... tisztában vagyok mely márka milyen minőséget képvisel. De azt eszem amit elém tesznek. Ezt a VGA-t pedig nem a Connect3D gyártotta, pusztán csomagolta és cimkézte.
Relatíve sok videókártyám volt már és eddig eggyel sem volt semi gond, feltételeztem, h. most sem lesz. Tévedni pedig emberi... ph34r.gif

Kaptam egy számlát amin szerempel a Connect3D beszámtott értéke (Nettó: -37 500 Ft; Bruttó: -45 000 Ft)
és szerepel a Sapphire ára (Nettó: 40 925Ft; Bruttó: 49 110Ft). és a fizetendő összeg bruttó 4110 forint.

Felmerült bennem a kérdés, mi történik ha három éves garacia estén, a második év felénél viszem vissza a terméket? Meghívnak egy pohár sörre és le is van tudva a dolog?
asdf
A tutifranko az lenne, ha meglenne a vasarlaskori szamlad gyari szammal, es a minuszos szamlan is szerepelne az atvett, doglott connect3d gyari szama. Szerintem ez esetben csak a hivatal malmainak orleset kene kivarnod a bejelentes utan. Ekkor ugyanis sajat papirjukkal bizonyitanad a torvenysertest wink.gif
Csaba_20
Kellene lennie egy jegyzőkönyvnek a jótállási igényről, annak elutasításáról, a rendezés módjáról stb. Valamint egy jótállási jegynek az új kártyához. Így akár azt is mondhatják, hogy semmi baja nem volt a kártyádnak, csak jószívűek voltak és beszámították az új kártya árába.
__Psion__
Szerepel a Connect3D gyáriszáma az új számlán (ami elivleg a jótálasi jegy is egyben), de jegyzőkönyv sajnos nincs (vagyis volt, de azt ugye a szervízben leadtam).
Bennem is felvetődött ez a gondolat Csaba, végülis mindezek után bármit el tudok képzelni.
kutaspac
Ezt a topicot az év elején, februárban indítottam. A malmok "gyors" őrlésének köszönhetően mérföldkőhöz ért el ügyem.

Ha jól emlékszem, arról már beszámoltam, hogy bírósági ügy lett végül az alapproblémámból. A bíróság számtalan levélváltás után (köztem és a cég között, illetve a bennünket képviselő ügyvédi irodák közt) végre kitűzte a tárgyalás dátumát ez év november 20-ra.

A tárgyalást követően feltétlen beszámolok a fejleményekről is.

Mozigépész
(kutaspac @ 2007.10.11, 14:16) *

Ezt a topicot az év elején, februárban indítottam. A malmok "gyors" őrlésének köszönhetően mérföldkőhöz ért el ügyem.

Ha jól emlékszem, arról már beszámoltam, hogy bírósági ügy lett végül az alapproblémámból. A bíróság számtalan levélváltás után (köztem és a cég között, illetve a bennünket képviselő ügyvédi irodák közt) végre kitűzte a tárgyalás dátumát ez év november 20-ra.

A tárgyalást követően feltétlen beszámolok a fejleményekről is.

Na ezek után pláne érdekel....
xor
(__Psion__ @ 2007.06.15, 17:43) *

Szevasztok!

Volna egy porblémám, és ezzel kapcsolatban egy kérdésem.
2007. 02. 14.-én vásárolatam az Alien Computers -nél (http://www.aliencomputers.hu/) egy Connenct3D ATI Radeon X1900XT 256MB PCI-E tipusú videókártyát 59 970 Ft-ért.
Sajnálatos módon május végén a kártya meghibásodott (szétesett a kép, megszűnt a D3D támogatás, stb.).

Kérdés: szerintetek, így utólag tudok valamit tenni ez ellen?

ps.: bocsánat a "pongyola" fogalmazásért... whistling1.gif

Sziasztok,

Elnézést a hosszú idézetért de hasonló az esetem, és a cég is ugyanez (Alien Computers). A történet :

2 éves Geforce 6600GT kártyám ventilátora megállt, a gépet kikapcsoltam, a kártyát kivettem hogy ne sérüljön a melegedéstől. Bevittem a boltba és elmondtam hogy a ventilátorral baj van, jó lenne megjavitani. Közölték hogy hát a ventilátor az forgó-kopó alkatrész és arra nem vonatkozik a garancia, de szivesen kicserélik a kártyán a ventilátort ha kifizetem a ventilátor árát.(7 ezer forint a legdrágább esetben ) Mondtam hogy ez igy nem elfogadható és irjanak róla jegyzőskönyvet. Kaptam egy papirt miszerint a ventilátor a por miatt tönkrement - és ezért én vagyok a felelős, nem rendeltetésszerü használat.
Kérdés hogy ezek után mi legyen a következő lépés :

- a számla + garancialevél cég nevére van kiállitva,
- a kártyára 3 év garanciát kaptam, ebből még van 1 év.

A válaszokat előre is köszönöm,
xo
Captain Crash
A kérdés, hogy a használati- és kezelési útmutatóban mi szerepel? Ha az, hogy időközönként a ventillátort tisztítanod kell, akkor a jótállási felelősség alól mentesülnek adott hiba tekintetében. Ha nincs magyar nyelvű használati- és kezelési útmutató és ezen kötelezettségedről, vagyis a rendeltetésszerű használat mibenlétéről bizonyíthatóan nem tájékoztattak, akkor a jótállási kötelezettségük teljesítése alól nem mentesülnek.

u.i.: Nem azért mentesülnek a jótállási kötelezettségük teljesítése alól, mert forgó-kopó alkatrész, hanem, azért mert a rendeltetésszerű használat az ( ha tényleg ez szerepel a használati- kezelési útmutatóban), hogy bizonyos időközönként meg kell tisztítani, akkor ha ezt nem tetted meg, akkor adott hiba esetében nem terheli őket jótállási kötelezettség, ha az adott hiba oka ezen kötelezettség elmulasztása miatt keletkezett.
Értsd: Ha valamilyen egyéb meghibásodás történik, akkor azon hibák tekintetében mentesülnek a jótállási kötelezettségük teljesítése alól, melyek esetében bizonyítani tudják, hogy az adott hiba oka az az, hogy te nem tettél eleget a használati- és kezelési útmutatóban leírtaknak, vagyis nem rendeltetésszerűen használtad.
xor
(Captain Crash @ 2007.11.20, 16:08) *

A kérdés, hogy a használati- és kezelési útmutatóban mi szerepel? Ha az, hogy időközönként a ventillátort tisztítanod kell, akkor a jótállási felelősség alól mentesülnek adott hiba tekintetében. Ha nincs magyar nyelvű használati- és kezelési útmutató és ezen kötelezettségedről, vagyis a rendeltetésszerű használat mibenlétéről bizonyíthatóan nem tájékoztattak, akkor a jótállási kötelezettségük teljesítése alól nem mentesülnek.

u.i.: Nem azért mentesülnek a jótállási kötelezettségük teljesítése alól, mert forgó-kopó alkatrész, hanem, azért mert a rendeltetésszerű használat az ( ha tényleg ez szerepel a használati- kezelési útmutatóban), hogy bizonyos időközönként meg kell tisztítani, akkor ha ezt nem tetted meg, akkor adott hiba esetében nem terheli őket jótállási kötelezettség, ha az adott hiba oka ezen kötelezettség elmulasztása miatt keletkezett.
Értsd: Ha valamilyen egyéb meghibásodás történik, akkor azon hibák tekintetében mentesülnek a jótállási kötelezettségük teljesítése alól, melyek esetében bizonyítani tudják, hogy az adott hiba oka az az, hogy te nem tettél eleget a használati- és kezelési útmutatóban leírtaknak, vagyis nem rendeltetésszerűen használtad.

Nos magyar nyelvü utasitása a kártyának nincs, jótanácsokat, tippeket trükköket nem adtak sem szóban sem irásban. Amúgy a kártya nem volt elhanyagolva, több alaplapot megjárt, olyankor mindig megtisztitottam a lerakódott portól. Mi legyen a következő lépés? Kérjem ujra hogy javitsák meg a kártya hütőjét és ha nem hajlandóak akkor kérjek irásos indoklást? Milyen hatósági szervhez érdemes fordulni ha nem hajlandóak együttmöködni? (valószinűbb)

A választ köszönöm,
xo
csu
kb 2ezer forintos hűtőt ráteszel aztán csao. nem tudom mit kell ezen matekolni. Vagy ha neked megbzható hűtés kell azt meg kell fizetni. A gyártóknak van pl Zalman hűtővel szerelt VGA kártyájuk is természetesen 3-4 ropival drágábban, de ha olcsó kell akkor sajnos el kell fogadni hogy ezeket cserélni kell. Vegyél 1 Zalman ZM80-HP-ét én már a 4. kártyámon használom minden gond nélkül. Én tennék rá 1 2000Ft-os gagyit aztán 2évig az is működik megint, és nem kell várnom a garanciára a számteket ismerve 30 napot.
TheElf
Békéltető Testülethez. Ezek a kamarák mellett működnek, az eljárásuk ingyenes, a határozatuk ajánlás jellegű, az ellen fellebbezésnek helye nincs.
kutaspac
Tegnapi napon reggel 8.30 órai kezdettel tárgyalási szakaszba lépett ügyem. Kb. 2 órás volt az egész dolog, de sajnos nem zárult még le, következő forduló is lesz majd január 11-én, ugyanis alperes új információnak vette a keresetem alapjául szolgáló problémaleírást, miszerint a biztosított cserekészülék nem rendelkezik video bemenettel.

Alperes a tárgyalás alatt azt akarta bizonyítani tesztekkel és szakértői véleménnyel, hogy a 7900 GTX jobb vga kártya, mint a 7800 GTX.

Mivel azonban nem ez képezte a per tárgyát (tekintve, hogy ezt semelyik fél sem vitatta), bíró megkérdezte alperest, hogy a video bemenettel kapcsolatosan milyen információval tud szolgálni. A válasz az volt, hogy semmilyennel, ezért megidézi a cég vezetőjét és az ügyben közreműködő eladót a kérdés tisztázása végett.

Na ekkor kicsit ideges lettem, mert akkor mi szükség volt erre a tárgyalásra???

Szóval most várhatok jövő év elejéig a folytatásra az alperes felkészületlensége vagy pedig szivatása miatt. Mert azt is el tudom képzelni, hogy direkt húzzák ők is a dolgot. Sőt, tuti ez van. Csak nem akarják elismerni, hogy hibáztak.

Egyenlőre ennyi.

Folyt. köv.
Mozigépész
(kutaspac @ 2007.11.21, 08:59) *

Tegnapi napon reggel 8.30 órai kezdettel tárgyalási szakaszba lépett ügyem. Kb. 2 órás volt az egész dolog, de sajnos nem zárult még le, következő forduló is lesz majd január 11-én, ugyanis alperes új információnak vette a keresetem alapjául szolgáló problémaleírást, miszerint a biztosított cserekészülék nem rendelkezik video bemenettel.

Alperes a tárgyalás alatt azt akarta bizonyítani tesztekkel és szakértői véleménnyel, hogy a 7900 GTX jobb vga kártya, mint a 7800 GTX.

Mivel azonban nem ez képezte a per tárgyát (tekintve, hogy ezt semelyik fél sem vitatta), bíró megkérdezte alperest, hogy a video bemenettel kapcsolatosan milyen információval tud szolgálni. A válasz az volt, hogy semmilyennel, ezért megidézi a cég vezetőjét és az ügyben közreműködő eladót a kérdés tisztázása végett.

Na ekkor kicsit ideges lettem, mert akkor mi szükség volt erre a tárgyalásra???

Szóval most várhatok jövő év elejéig a folytatásra az alperes felkészületlensége vagy pedig szivatása miatt. Mert azt is el tudom képzelni, hogy direkt húzzák ők is a dolgot. Sőt, tuti ez van. Csak nem akarják elismerni, hogy hibáztak.

Egyenlőre ennyi.

Folyt. köv.

Kitartás! Ne hagyd annyiban! Lelkiekben veled vagyunk!
TheElf
kutaspac: Szerintem az ügyben még lesz egy másodfok is...

A történet szempontjából a bemenet kérdése is teljesen irreveláns, hiszem fogyasztás, nyák mérete, áram ellnátás módja, design, kompatibilitás, stb. is számíthat szempontnak, nem csak a videobemenet, ellenben te nem vagy köteles megmondani mi a gondod vele, cserélni csak ugyanolyanra lehet. Ha nem tud se javítani, se cserélni akkor elállhatsz a szerződéstől.

Ami viszont a kereskedő érvelése mögött lehet, az egy nagyon furcsa érvrendszer, ami pontosan elmondja: miért is beszélek kockázatokról.

A kereskedő azt mondja cserélt, de mivel nem ugyanolyan a kártya ezért most is hibásan teljesített. A mostani hibás teljesítés sem javítással, sem cserével nem megoldható, marad tehát az árleszállítás és az elállás lehetősége, mivel nem jelezted, hogy ez hogy korlátozná a használatot, ezért ez az ő értelmezésük szerint jelentéktelen hiba, ergo elállás nincs, árleszállítás van, jelezve, ha jelzed, hogy ez korlátozza a használhatóságát a terméknek, akkor megoldják. Mivel magasabb értékű a termék, ezért a hibás teljesítéssel téged nem ért hátrány, az árleszállítás mértéke 0 forint aminek a mértkével nem volt vita. A két kártya között érték különbözettel számolnak, nem árkülönbséggel. Elég csúnya érvelést lehet ebből összerakni.
kutaspac
A tárgyaláson, mivel alperes egy olyan dolgot akart bizonyítani, amit egyik fél sem vitatott, bíró világosan felhívta a figyelmét, hogy a videobemenetre kell hogy koncentráljon.

Ez azt jelenti, hogy neki kell most bizonyítania, hogy volt e valóban video bemenet a 7800-on és hogy az mikor ment tönkre. A teljesítés előtt már hibás volt, vagy a hiba a teljesítést követően keletkezett, esetleg nem rendeletetés szerű használatból.

Biró megjegyezte, hogy bár a bizonyítás alperest terheli (szakértő bevonása, akinek a díját szintén alperesnek kell megelőlegezni; kb 50 ezer Ft.), tekintve, hogy a forgalmazótól már úgy jött vissza a 7900-as kártya, hogy a 7800 nem javítható ezért van a csere, biztosan állítható, hogy a készülék rendeltetés szerű használat mellett romlott el. Persze ekkor még mindig nem tiszta, hogy eleve rossz volt, vagy később lett rossz. Ez ugye azért fontos, mert a vásárlás és visszavitel közt azért eltelt jó másfél év.

Szóval a szakértői díj nagy, a perérték viszonylag, legalábbis ahhoz képest kicsi, ezért megfontolásra intette alperest a bíró, hogy belemegy e ebbe a játékba, hiszen a forgalmazó állásfoglalása egyértelmű az ügyben, és ennyi idő elteltével már azt is mérlegelni kell, hogy megvan e a kártya, és műszaki vizsgálatra átadható e a szakértőnek. Ez pedig nyolc hónap elteltével igen valószínűtlen, hogy egy hibás, rossz készüléket a forgalmazó ennyi ideig őrizzen, adott esetben küldföldről a nagykeren keresztül visszajusson a kiskereskedőhöz.

Ha van kártya, szakértő már akkor sem tudja megállapítani biztosan, hogy már eleve hibás terméket adtak e el (és még akkor is ott van a forgalmazó szervízének véleménye és ügyben tanusított magatartása, tehát, hogy elismerték a hibát és cserekészüléket ajánlottak fel).

Ha viszont nincs kártya, ami a legvalószínűbb, akkor a bizonyítási kényszernek nem tud eleget tenni alperes, így azonnal megnyertem az ügyet.

Ekkor már csak az a kérdés, hogy meg tudunk e egyezni a kártérítési igényemben, tekintettel, hogy cégem nem tudta használni az egész konfigurációt emiatt, tehát a céges ügyek intézése erre az időre, legalábbis egy darabig, amíg nem vettem másik kártyát megállt (tehát kárenyhítési kötelezettségemnek eleget tettem). Viszont mivel a videó bemenet kérdése ekkor sem oldódott még meg, igazolható bevételtől estem el, mert épp egy megbízás teljesítése közben történt mindez.

Így jön képbe a kártérítési igényem, elmaradt haszon tekintetében, és erről majd még meg kell egyeznünk.

Captain Crash
kutaspac: Kiváncsian várjuk a további fejleményeket és bízakodva várjuk, hogy a kötelezett belássa, hogy a görcsös erőlködéssel nem megy sokra. smile.gif
Mozigépész
(Captain Crash @ 2007.11.26, 11:55) *

kutaspac: Kiváncsian várjuk a további fejleményeket és bízakodva várjuk, hogy a kötelezett belássa, hogy a görcsös erőlködéssel nem megy sokra. smile.gif

Így van, egyre érdekesebb számomra! biggrin.gif
horus
Üdv,

2007 januárjában, egy évek óta bejáratott, kedvelt boltomban vásároltam egy viszonylag drága (~45e) videokártyát, melyen elég hangos volt a gyári hűtés. Ezt kiküszöbölendő egy hónappal később vettem rá egy másik hűtést, átszereltem, azzal viszont az volt a baj, hogy a videokártya egyik chipje nagyobb igénybevétele esetén túlmelegedett, a kártya pedig lefagyott. (A témában jártasak tudják, hogy ilyenkor maradandó károsodást nem szenved a kártya.)

Hozzáértőknek: a kártya egy 512 MB-os Sapphire Ati Radeon X1950PRO, a hűtését pedig egy Arctic Cooling Accelero X2-re cseréltem, amit később a nemzetközi, majd a magyar hardverfórumokon is sokat kritizáltak a hűtésének elégtelensége miatt. (Kérésre fórumos hozzászólásokra is tudok linkeket adni.) A hűtés gyártója a panaszok miatt kiadott egy plusz alkatrészt, melyet 1 dollárért be lehetett szerezni (+ postaköltség). Sikerült is néhány nap alatt hozzájutnom egyhez, de a hiba - ugyan több idő múlva - ugyanúgy jelenkezett - másoknál is.

Mivel az új hűtés nem váltotta be a hozzá fűzőtt reményeimet, visszaszereltem a gyári hűtést, és így a videokártya hangosan bár, de november 1-ig hibátlanul működött. Aznap viszont egyik pillanatról a másikra elromlott, másik két gépben is kipróbáltam, és még csak a ventillátora sem pörgött fel.

Visszavittem a boltba, ahonnan vásároltam, ők pedig továbbküldték a nagykereskedésnek, ahonnan ők szerezték be. Azóta a nagykerben pihen, és ezen a héten már elkezdtem kérdezősködni a boltban, hogy tudnak-e valamit a videokártyámról. Ők felhívták a nagykert, de azok már három napja csak húzódoznak (nincs bent a szervizes kolléga, stb.).

Tudni kell, hogy jól ismerem a bolt dolgozóit, ahonnan vásároltam, évek óta hozzájuk járok, nem akarom, hogy rajtuk csattanjon az ostor, de szeretném a videokártyát visszakapni (működőképesen természetesen), vagy az árát levásárolni.

Kérdéseim: megszűnt-e a garancia azzal, hogy másik hűtést vásároltam a kártyára? Erről még sehol nem olvastam, talán szándékosan felejtik elközölni az ilyesmit a vásárlóval? Ha jól tudom a nem rendeltetésszerű használat okoz garanciavesztést, és nálam ez nem állt fenn. Sem a videokártya, sem a hűtés kézikönyvében nincs szó garanciavesztésről.

Mit tehetek?

Előre is nagyon köszönöm a válasz(oka)t!
Kenderice
Hát ha nem akarsz összeveszni az ismerősökkel (15 nap-jelentős kényelmetlenség-fogy.védelem-stb...), akkor várj. Azt meg, hogy volt rajta másik hűtő is, ne reklámozd nekik.
TheElf
horus: Garanciavesztés kötelező jótállás esetén nincs, tudniillik a jogszabályból eredő kötelezettség megszűnését a jogszabály nem teszi lehetővé. A kötelező jótállás esetén a jogszabályban leírt feltételektől a fogyasztó hátrányára eltérni nem lehet, a szerződésekben lévő minden ilyen kitétel semmis.

Magyarra lefordítva: Kötelező jótállás esetén csak az 1 vagy több év lejártával szűnik meg a garancia, semmilyen egyéb esetben sem. Mivel a garancia ilyen megszüntetése ellentétes a vonatkozó jogszabályokkal még jó, hogy nem akarnak ilyesmiről tájékoztatni. Az ilyen "tájékoztatásnak" ugyanis következményei is lehetnek.

Ami viszont igaz, hogy jótállás esetén és a szavatosság első 6 hónapjában jogszabály vélelmezi, hogy a hiba már a teljesítéskor megvolt, ezt a törvényi vélelmet a forgalmazónak kell megdüöntenie, a bizonyítás egyik megnevezett eszköze a független akreditált laboratórium szakvéleményének beszerzése, de természetesen a bíróság előtt bizonyítási szabadság van.

A hiba teljesítés előttre való visszavezethetősége (ergo: már akkor rossz volt a kártya amikor megvetted) nem azt jelenti, hogy már akkor sem indult a ventillátor sem, hanem azt jelenti, hogy pl. már akkor volt a kártyának egy olyan tervezési / gyártási hibája, amiből következik, hogy a termék belátható időn belül így megállhat rendeltetésszerű használat esetén is.

A hűtésbe való beavatkozás elérheti, hogy több IC esetén, bár azonnal nem jelentkezik látható maradadó károsodás, ezek a tervezetnél magasabb hőmérséklettel, hőingással találkoznak, ez pedig hossz távon okozhat károsodásokat.

Ha az XBOX 360 "Red ring of death" hibáját nézed, akkor az ilyen melegedés-lehűlés ciklusok, az ezzel járó hőtágulás, stb. egyszerűen eltöri az alaplapot. A tesztelésnél nem jött elő, mert annál hosszabb ideig tart. Ergo: Könnyen lehet, hogy bizonyíthatóan a hűtésbe való beavatkozás okozza a hibát.

Ugye ilyenkor a bizonyítás, bevizsgállás, stb. kapcsán keletkezett káruk megtérítésére vonatkozó igényeikre is oda kell figyelni.

Amúgy az itt máshol leírtak szerint törekedniük kellett volna a 15 napon belüli elintézésére, neked ezzel nem okozhanak jelentős kényelmetlenséget, ergo akár lehet pedzegetni a szerződéstől elállást is, a vonatkozó jogszabályokat idézve. Sőt, akár meg is lépheted. Az ügy jogi útra terelésétől viszont óvakodnék.
horus
Igen ám, de pedzegethetem-e én a szerződéstől való elállást a nagykerrel szemben úgy, hogy kihagyom belőle a viszonteladói boltot?
Vagy mindenképpen a bolt felé kell megtennem ezt és ők majd elintézik a dolgot a nagykerrel, ahogy tudják/akarják?

Szerk: rájöttem, hogy hülye kérdés volt, persze hogy a boltba kell mennem, mi közöm nekem a nagykerhez? smile.gif
kutaspac
No végre eljött ez a 2008. január 11. péntek, ugyanis a mai napon volt ügyem tárgyalásának második fordulója.

Szilveszter után jó hírekkel kezdődött az év. Ügyvédem azzal az új információval keresett fel, miszerint alperes képviselője meg kíván egyezni velem peren kívül és kérte, hogy tegyek egy ajánlatot. Ügyvédemmel ezt meg is beszéltem és szerintem egy eléggé méltányos felajánlást tettünk az ügy rendezése érdekében:

a vga kártya eredeti vételárát kértem és a kártérítési igényemet oly formán, hogy árkiegészítéssel hajlandó vagyok levásárolni náluk (ez 40.000.- Ft-ot jelent), ugyanis egy monitort szerettem volna venni. Ennek vételára 61.500.- Ft, így még én fizettem volna nekik 21.500.- Ft-ot és le van tudva az egész dolog. Persze ekkor még nekem kellett vállalnom az ügyvédi költségeket, ami szintén méltányos ajánlat, nem terheltem rájuk. A bíróságnak fizetett illetéket is csökkentették volna, onnan is visszajönne még kb. 5000.- Ft. Szóval az eredeti készülékem ára és a perköltségeimet tulajdonképpen úgy térítették volna meg, hogy levásárolom náluk.

Persze ezt nem fogadták el, közölték, hogy 100.000.- Ft-nál többet nem hajlandóak fizetni. Ment még egy telefonváltás és önrészként még plussz egy 10-est bevállaltam, csak rendeződjön a dolog, magyarul 31.500.- Ft-ot fizettem volna nekik az új monitorért. Ez sem volt nekik megfelelő, maradt a peres eljárás folytatása.

Így is történt, ma délelőtt 10.00-kor kezdődött a tárgyalás, amire alperes képviselője idézte meg a számtek cég vezetőjét és azt az alkalmazottat, aki ügyemben, mint szervízes eljárt.

A bíróságon azonban csak a szervízes jelent meg, kezében a felajánlott cserekészülékkel. A cégvezető halaszthatatlan ügyére hivatkozva ki akarta menteni magát, amit bíró azonnal kifogásolt, hiszen nem a bíróság ídézte őt be, hanem saját jogi képviselője, ezért érthetelen, hogy miért nem akart megjelenni, amikor ő maga akart eljönni, mint tanú. Alperes képviselője szerint ugyanis olyan dokumentumokkal rendelkezik, amik megfelelő alapot nyújtanak követeléseim elutasítására.

Bíró azonban elutasította alperes kérelmét egy újabb tárgyalásra, ahol már meg tud jelenni a cégvezető, mert minek rá várni. Az előző tárgyalás óta megfelelő idő telt el, hogy bármilyen újabb kifogással, kimentéssel vagy terhelő bizonyítékkal készüljenek, ennek azonban nem tettek eleget, ezért bíró határozottan felszólította alperes jogi képviselőjét, hogy amennyiben most, itt, jelen tárgyaláson rendelkezik az igényem megtagadását alátámasztó bármilyen kifogással, akkor azt tegye meg, különben lezárja az ügyet és nem húzza, halasztja tovább. Bíró szerint ugyanis egyértelmű a hibás teljesítés, a követelésem megalapozott, a továbbiakban már csak a kártérítési igényemmel hajlandó foglalkozni.

Természetesen alperesnek is volt válasza. Álláspontjuk szerint én nem rendeltetésszerűen használtam a készüléket, ugyanis ez alapvetően játékok grafikai megjelenítését szolgálja, nem pedig video digitalizására való, így én rosszul használtam és ezért ment tönkre. Aztán azt is firtatta, hogy egy 8800 gtx-re akartam cserélni, ami szintén nem VIVO-s kártya.

Bíró hamar leállította alperest, átlátta, hogy egyik kifogása sem tartozik jelen ügyhöz, vagyis inkább, hogy félrebeszél alperes, mert ha egy készüléknek egy alapfunkcióján kívül van más képessége is, és azt is használja az ember, akkor az egyértelmű, hogy nem rendeltetés ellenes használat. Az pedig, hogy én milyen más alaktrészt akartam választani, nem tartozik a tárgyhoz, az az én dolgom, hogy milyen megfontolásból választom azt, amit.

Vissza is tértünk a tárgyhoz. Mielőtt azonban bíró folytatta volna, alperes jelezte, hogy jóhiszeműen meg akartak egyezni peren kívül, mire mi vázoltuk, hogy milyen egyezséget akartunk mi, illetve ők kötni. Bíró is méltányosnak találta a dolgot, és innentől kezdve ő forszírozta, hogy ne folytassuk a pert, próbáljunk meg az ő segédletével egyezségre jutni.

És ekkor eldőlt minden, hiszen bíró végülis, ha lehet ezt így mondani, veleünk, velem volt. Alperesnek minden lehetősége elúszott a maga igazának bizonyítására, hiszen látszott, ha tovább folytatja, a bíró akaratával szemben megy, és ez ugyebár nem a legjobb pozíció, tárgyalási alap.

Bíró el is kezdett számolni, és a vége 146.000.- Ft lett, ami az eredeti készülékem vételárát, az azt terhelő kamatokat, és az eddigi perköltségeimet tartalmazza. Egyezség esetén a felek maguk vállalják az ügyvédi munkadíjat, így azt nem is számolta bele. Alperes ott a tárgyaló teremben fel is hívta a cégvezetőt, aki végül is beleegyezet. Végülis jobban jártak így, hiszen ha a bíró dönt, akkor minden perköltség az ő nyakukba zúdúl, és akkor a kártérítési igényemről még nem is esett szó...

Szóval lassan egy év telt el azóta, hogy ez a dolog elkezdődött, és ugyanott van mind a két fél, ahol egy éve elkezdtük. Legalábbis én biztosan, hiszen én a kártyám árát akartam visszakapni, ami így végülis megtörént és a kamatok révén az ügyvédi költségeimet is rendezni tudom. Vagyis meg fog történni, ugyanis február 15-ig kaptak határidőt az összeg átutalására. A végzés a mai nappal jogerőre emelkedett, az ügy így lezáródott.

Személyes véleményem az, hogy ha valaki olyan helyzetben van, hogy nem kell neki a lóvé azonnal vissza, és van más kártyája, alkatrésze a meghibásodott helyett, akkor menjen bele a "játékba" és vigye végig az igazát. Azt hiszem ez egy szélmalomharc, és bármennyire örülök, hogy nyertem, sajnos ez nem fogja a kereskedőt jobb belátásra téríteni. Főleg talán azért nem, mert ritka, hogy valaki idáig elmenjen egy garos cserélés miatt. Talán ha szendvicsemberként körbejárnék a városban és szórólapokat osztogatnék, hogy van esély a nyerésre, és ne törődjünk bele abba, amit a kereskedő mond, és ne fogadjuk el feltétlenül azt, amit ő ajánl, és legfőképp nem kell elhinni mindent, amit a kereskedő határozottan állít, nem kell megijedni, beszarni, akkor változhatna a világ és az emberek szemlélete is. De tudom, hogy ez álom, felesleges erőlködés. Főleg úgy, hogy az első ügyvédem le is akart beszélni a dologról, mert szerinte nem fogok nyerni, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy még az ügyvédjében se bízzon meg 100%-ig, inkább nézzen maga utána a dolognak.

És még egy utolsó jótanács. Ha valaki mégis vállalja ezt az egész procedúrát, de rosszra fordulnak az események, dobja be a magyar nyelvű használtai utasítás hiányát. A legtöbb számtek termékhez nem adnak, ami önmagában hibás teljesítésnek minősül. Azonnal pernyertes lesz!!! smile.gif

Szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, az érdemi hozzászólásokat. Köszönöm.
Blade
Gratulalok a sikerhez! Ha mindenki ilyen kirato lenne, nem packaznanak velunk a forgalmazok! biggrin.gif

Gratulalok a sikerhez! Ha mindenki ilyen kirato lenne, nem packaznanak velunk a forgalmazok! biggrin.gif
Mozigépész
Én is gratulálnék, több ilyet, és talán el menne a kedvük a kereskedőknek a fogyasztók átb...-hoz!
Captain Crash
kutaspac: Örülök, hogy lezárult az ügyed és annak is, hogy eredményesen. Remélem ezzel mások számára is világos lett, hogy bizony némely dologban tévedtek és levonják a kellő következtetéseket.
bences
Hello!

Vettem ma egy gigabyte geforce 8600gt 512mb gddr2 videokártyát, amire egészen addig amíg hazaértem azt hittem h ddr3-as memóriával szerelt, neten is sok helyen írnak rá ddr3at, valamint az a4team.hu weblapján sincs feltüntetve ez az adat, és más ilyen áru kártyán is az van, a lényeg, h nem is gondoltam h ddr2es a memória, tudom h ez az én hibám, de sajnos most ez a helyzet, hozzáértő fórumon azt mondták h ha tudom cseréltessem ki másikra. Ehhez kapcsolódik a kérdésem. 3 napon belül visszakérhetem a pénzem a kártyájért cserébe? Vagy nekem az is megfelel, ha kicserélhetem egy másik kártyára, ami ilyen árban van. Szóval kérhetem cserére az eladót, és neki teljesíteni kéne ezt a kérésem? Felhívtam őket, h lehetséges e ez, de azt mondták, h a szervízt keressem, mert ők foglalkoznak a cserével, mondtam h nem hardveres problémám van, de ugyanezt mondták rá, és h a szervíz csak hétfőn lesz legközelebb nyitva. ha ma vettem akkor az még 3 napon belül van, ha szombaton is nyitva vannak? vagy a mai nap az első? Ebben kérném segítségeteket, köszönöm előre.

Bence
Blade
(bences @ 2008.01.24, 20:18) *

3 napon belül visszakérhetem a pénzem a kártyájért cserébe? Vagy nekem az is megfelel, ha kicserélhetem egy másik kártyára, ami ilyen árban van. Szóval kérhetem cserére az eladót, és neki teljesíteni kéne ezt a kérésem?

1) Nincs jogod visszakérni a pénzed, vagy cserét követelni, ha az eladó teljesítette, ami az adás-vételi szerződésben van. (nincs beleírva, hogy ddr3-as)
2) Amennyiben az adásvételi szerződésben ddr3-as videokártya szerepel, akkor 3 éven belül bármikor követelheted a megfelelő modellre cserélését.
3) ha se ddr2, se ddr3 nincs a szerződésben, de úgy véled, hogy ezzel az eladó nem megfelelően tájékoztatott, vagy félretájékoztatott, akkor elvileg van lehetőséged eljárást indítani, de nem hiszem, hogy ez megállna
4) van viszont lehetőséged megegyezni az eladóval a szerződés módosításáról. Ebbe minden belefér, amit leírtál, de nem kötelezheted őket semmire: a jóindulatukon, illetve a kiállásodon múlik, hogy mit sikerül elérned.
bences
Köszi a segítséget. Kicserélték másikra, nagyon rendesek voltak. Tudom ajánlani másnak is az a4team -et.
NHo
Hello!

Lenne nekem is egy kérdésem videokártyával kapcsolatosan.
Nemrégiben vettem egy új videókártyát. Ez tönkrement, van rá gari, visszavittem...elméletileg jövő hétvégén visszakapom. Ezzel semmi gond.
A kérdésem viszont az lenne, hogy nincs-e valami mód arra, hogy az eladó kicserélje egy másik márkára, ugyanis ezzel több (szerintük szubjektív) problémám van. Az első az, hogy például nincs rajta TV összeköttetésnél teljes képernyős videó mód. (több videókártyám is volt már, mindegyiken meg tudtam oldani, ez a szakmám, de ennek ellenére megkérdeztem az eladókat, ők se tudtak rá választ adni, és a help szerint kell lennie egy fülnek,amely ezt az opciót tartalmazza, de számomra érthetetlen módon nincs! ). Ezen felül több ismerősöm is van,akinek tönkre ment ilyen videokártyája, és nem szeretnék megint egy hónap múlva 2 hétig elesni a számítógépemtől, azért mert esetleg az új megint elromlik.
Szóval kinéztem egy másik kártyát, a kettő között minimális árkülönbség van (3000Ft, amit persze kifizetnék). Beszéltem az egyik eladóval, aki azt mondta, hogy nem lát rá sok esélyt, hogy megejtség a cserét.
Van erre valami jogorvoslati módszer,vagy csak a meggyőzés ereje segíthet? smile.gif

A válaszokat előre is köszi.
Üdv.
lazurdeak
(NHo @ 2008.02.07, 00:34) *

Hello!

Nemrégiben vettem egy új videókártyát. Ez tönkrement, van rá gari, visszavittem...elméletileg jövő hétvégén visszakapom. Ezzel semmi gond.
A kérdésem viszont az lenne, hogy nincs-e valami mód arra, hogy az eladó kicserélje egy másik márkára, ugyanis ezzel több (szerintük szubjektív) problémám van. Az első az, hogy például nincs rajta TV összeköttetésnél teljes képernyős videó mód. (több videókártyám is volt már, mindegyiken meg tudtam oldani, ez a szakmám, de ennek ellenére megkérdeztem az eladókat, ők se tudtak rá választ adni, és a help szerint kell lennie egy fülnek,amely ezt az opciót tartalmazza, de számomra érthetetlen módon nincs! ). Ezen felül több ismerősöm is van,akinek tönkre ment ilyen videokártyája, és nem szeretnék megint egy hónap múlva 2 hétig elesni a számítógépemtől, azért mert esetleg az új megint elromlik.
Szóval kinéztem egy másik kártyát, a kettő között minimális árkülönbség van (3000Ft, amit persze kifizetnék). Beszéltem az egyik eladóval, aki azt mondta, hogy nem lát rá sok esélyt, hogy megejtség a cserét.
Van erre valami jogorvoslati módszer,vagy csak a meggyőzés ereje segíthet? smile.gif

Üdv.

Másik típusra történő cserére a kereskedő nem kötelezhető, de ha meg tudod győzni, akkor jó.

Javításra vagy cserére van jogod. Ha a hiba sem javítással, sem cserével nem orvosolható (pl. konstrukciós probléma), akkor elállhatsz a szerződéstől (a kütyüt visszaadod, pénzedet visszakéred, aztán veszel rajta, amit akarsz). Ugynacsak elállhatsz, ha a javítás vagy csere jelentős kényelmetlenséget okoz neked (pl. többször kell javítani, 15 napnál lényegese hosszabb ideig tart...).

De jelentéktelen hiba miatt elálásnak nincs helye. Az általad írt problémák (félsz, hogy majd megint elromlik, teljes képernyős TV mód hiánya) jelentéktelen hibának tűnnek - ha persze meg tudod indokolni, miért alapvetően fontos ez a bizonyos mód, az más. Kisebb, nem javítható hiba esetén árleszállítást kérhetsz, pénzt vissza szerintem nem.
NHo
(lazurdeak @ 2008.02.07, 12:22) *

(NHo @ 2008.02.07, 00:34) *

Hello!

Üdv.

Másik típusra történő cserére a kereskedő nem kötelezhető, de ha meg tudod győzni, akkor jó.

Javításra vagy cserére van jogod. Ha a hiba sem javítással, sem cserével nem orvosolható (pl. konstrukciós probléma), akkor elállhatsz a szerződéstől (a kütyüt visszaadod, pénzedet visszakéred, aztán veszel rajta, amit akarsz). Ugynacsak elállhatsz, ha a javítás vagy csere jelentős kényelmetlenséget okoz neked (pl. többször kell javítani, 15 napnál lényegese hosszabb ideig tart...).

De jelentéktelen hiba miatt elálásnak nincs helye. Az általad írt problémák (félsz, hogy majd megint elromlik, teljes képernyős TV mód hiánya) jelentéktelen hibának tűnnek - ha persze meg tudod indokolni, miért alapvetően fontos ez a bizonyos mód, az más. Kisebb, nem javítható hiba esetén árleszállítást kérhetsz, pénzt vissza szerintem nem.

Köszönöm a válaszod.
Annyi lenne összesen a hozzáfűznivalóm,hogy a "jelentéktelen" szó szvsz kicsit erős,mikor a videókártya egyik fő funkciója nálunk a videó kivetítése a tv-re. Az árlistában kihangsúlyozták az TV-kimenetet,stb.
Az meg hogy ha kéthavonta elviszem két hétre javíttatni,az sem túl előnyös. Persze ez nem kötekedés, csak azért írom, hogy megértsd, miért hoztam fel ezeket hibának. (Azt meg sem említem,hogy az előző 7300GT-m majdhogynem veri ezt a 8600GT-t smile.gif ,és ezt azért nem említem,mert ez nem megalapozott indok arra,hogy szeretném a cserét). Viszont ha a kártya nem képes ellátni az alapvető tőle elvárt funkciókat (teljes képernyős vid, és hogy egyáltalán működjön smile.gif ), akkor szerintem ez indokolhatja a cserét. Mindenesetre köszönöm válaszod, és megpróbálom őket meggyőzni a cseréről.
Lesz, ami lesz.
Üdv.
Blade
(NHo @ 2008.02.08, 00:18) *

Annyi lenne összesen a hozzáfűznivalóm,hogy a "jelentéktelen" szó szvsz kicsit erős,
Ez a szó szerepel a jogszabályban. tongue.gif
(NHo @ 2008.02.08, 00:18) *

mikor a videókártya egyik fő funkciója nálunk a videó kivetítése a tv-re. Az árlistában kihangsúlyozták az TV-kimenetet,stb.
Az meg hogy ha kéthavonta elviszem két hétre javíttatni,az sem túl előnyös. Persze ez nem kötekedés, csak azért írom, hogy megértsd, miért hoztam fel ezeket hibának. (Azt meg sem említem,hogy az előző 7300GT-m majdhogynem veri ezt a 8600GT-t smile.gif ,és ezt azért nem említem,mert ez nem megalapozott indok arra,hogy szeretném a cserét). Viszont ha a kártya nem képes ellátni az alapvető tőle elvárt funkciókat (teljes képernyős vid, és hogy egyáltalán működjön smile.gif ), akkor szerintem ez indokolhatja a cserét. Mindenesetre köszönöm válaszod, és megpróbálom őket meggyőzni a cseréről.

Ha én lennék a forgalmazó, azt mondanám, hogy a neten megtalálhattad a grafkártya pontos tulajdonságait, és a szerint választottál. Ráadásul a TV kimenet csak egy ezredrangú pluszfunkcionalitás a videokártyán, alapvetően monitorokhoz készült. És persze a modern TV-ken van DVI vagy monitor bemenet is (a tieden nincs?), ami sokkal jobb, mint a tuneres. Ezek után nem hivatkozhatsz arra, hogy nem teljesíti a PTK 1959/IV/277§ "alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos fajtájú szolgáltatásokat
rendszerint használnak," kitételét.
De nem vagyok forgalmazó, ezért azt mondom, hogy beszéld meg velük, hogy a cseretermék helyett egy másik modellt kérsz... ez nekik csak némi macerába kerül, pénzbe nem. cool.gif
randras
Egy héttel ezelőtt vásároltam egy videókártyát. A kártyahibásan működik, valószínüleg gyárilag hibás. Visszamentem tehát az üzletbe a garanciát érvényesíteni a kártyára, ott viszont közölték, hogy a kártya hátoldaláról hiányzik a sorozatszám-matrica, ami nélkül nem tudják azt tovább küldeni a nagykereskedésnek. A matrica önhibámból veszett el, ez tény, azonban ezután keresni kezdtem a lehetőségeket, felhívtam a cég egyetlen hivatalos magyar szervizét, ahol nagy meglepetésemre közölték, hogy csak notebookokkal foglakoznak. Na most mit lehet ilyenkor tenni, kérdem én, annak tudatában, hogy a blokkon és a termék dobozán rajta van a benne lévő termék sorozatszáma, és a kettő természetesen megegyezik. A kereskedő azt feltételezi, hogy a náluk vásárolt dobozba egy máshol vett kártyát raktam, és így próbálok "csalni". Mik a lehetőségek???
asdf
Kezdjuk a kalyhanal. Mi vegett tavolitottad el a gyari szamot tartalmazo cimket?
Blade
(randras @ 2008.03.12, 17:16) *

Na most mit lehet ilyenkor tenni, kérdem én, annak tudatában, hogy a blokkon és a termék dobozán rajta van a benne lévő termék sorozatszáma, és a kettő természetesen megegyezik. A kereskedő azt feltételezi, hogy a náluk vásárolt dobozba egy máshol vett kártyát raktam, és így próbálok "csalni". Mik a lehetőségek???

Sajnos szerintem ez "vérciki", mert a kártya a termék, és ha nem tudod bizonyítani, hogy azt az adott forgalmazótól vetted, akkor tényleg megtagadhatják a jogaid érvényesítését erre hivatkozva. sad.gif
Én megpróbálnám megkeresni a leesett címkét (igen, le tud esni, kézzel ráragasztják az egyenetlen hátlapjára), vagy ha nincs meg, akkor a márkagaranciával próbálkoznék a gyártó képviseleténél.
randras
(Blade @ 2008.03.13, 13:33) *

(randras @ 2008.03.12, 17:16) *

Na most mit lehet ilyenkor tenni, kérdem én, annak tudatában, hogy a blokkon és a termék dobozán rajta van a benne lévő termék sorozatszáma, és a kettő természetesen megegyezik. A kereskedő azt feltételezi, hogy a náluk vásárolt dobozba egy máshol vett kártyát raktam, és így próbálok "csalni". Mik a lehetőségek???

Sajnos szerintem ez "vérciki", mert a kártya a termék, és ha nem tudod bizonyítani, hogy azt az adott forgalmazótól vetted, akkor tényleg megtagadhatják a jogaid érvényesítését erre hivatkozva. sad.gif
Én megpróbálnám megkeresni a leesett címkét (igen, le tud esni, kézzel ráragasztják az egyenetlen hátlapjára), vagy ha nincs meg, akkor a márkagaranciával próbálkoznék a gyártó képviseleténél.

az egyetlen magyarországi képviselet az a szervíz, ahol csak notebookokkal foglalkoznak
senkiföldi
Dunaújvárosban az Unitel számítástechnikai szaküzletben 2 éve vásároltam egy 6600GT videokártyát.
Eddig tökéletesen ment 350W -os FSP táppal. Egy hete 3D alatt szétesik a kép és 2D alatt is néha elmegy a kép. Bevittem boltba ott a helyi szervízes át is vette, majd két nap múlva közli velem , hogy a kártyának nincs semmi baja. Csak min. 420W -os tápot vegyek hozzá.
Ha eddig működött majdnem két évig a kisebb táppal, akkor nem mondhatja azt , hogy vegyek nagyobb tápot. És azzal majd működni fog.

Mit lehet ilyen esetben tenni?
Most ezt azért mondták mert még kb. egy hónap van garanciából, és nem akarnak foglalkozni vele?
asdf
A gyarto oldalan, a kezelesi utmutatoban fel van tuntetve, hogy mi szuksegeltetik a kartyahoz. Ha ott nem irnak 420W-ost, akkor nem kell hozza. De ha ennyire keves ido van mar hatra, kerits ismerosi korbol egy ilyen tapot, es probald ki azzal, aztan 3dmark demo mode-ban 3-4 orat smile.gif, kezkozelben fenykepezo vagy elore beallitani vmi screenshotcsinalo shortcutot.
TheElf
senkiföldi: Ne feledd, nem csak a VGA kártyának lehet baja, más is változhatott a gépedben, stb.

DE(!) ettől függetlenül te közölheted, hogy ugyenem vagy kötelező az ő véleményét elfogadni, kérjen független akreditált laboratóriumtól szakvéleményt, ez ugye az ő költsége, nem is olcsó, és ugye az ott feltett kérdésnek fednie kell a vitatott problémát.

Érdemes a jegyzőkönyvben (ugye ez kötelező) rögtön feltüntetni nem csak azt, mikor szóltál először, de azt is, mit mondott a tápról, és finoman jelezni, hogy az elétérő felépítésű tápok ugye a különböző ágakon másképpen terhelhetőek, a gyártó által megadott adat pedig nem a jobb felépítésű, márkás tápokra vonatkozik. (régebben másik ágon volt várható a csúcsterhelés, és sok noname táp tervezésénél nem vették figyelembe, hogy azóta a 12V a fontosabb) Ráadásul ez erősen konfig függő is, nálad lévő alkatrészek fogyasztása az ilyen elméleti feltételezésnél kevesebb.

Nem árt beígérni feljelentgetést (szabálysértési eljárást) és megjegyezni az sem lesz olcsó nekik, és a garanciális ügyintézés visszásságai miatt, valamint mert nem sikerült neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül megoldani a problémát a 15 napon belüli megoldásra törekedve elállnál a szerződéstől így kéred vissza a kártya árát a szakvélemény megérkezése után.

Békéltető testület. Feljelentés fogyasztóvédelemnél, ha találsz bármilyen megfelelő indokot, akkor a GVHnál...
ityam

Nem árt beígérni feljelentgetést (szabálysértési eljárást) és megjegyezni az sem lesz olcsó nekik, és a garanciális ügyintézés visszásságai miatt, valamint mert nem sikerült neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül megoldani a problémát a 15 napon belüli megoldásra törekedve elállnál a szerződéstől így kéred vissza a kártya árát a szakvélemény megérkezése után.

ez egy kicsit mellbevagott az emlitett esetre vonatkoztatva.(2 nap alatt megnezik es visszaadjak hogy nem jelentkezett naluk a hiba) szal nem tudom hogy rogton fenyegetessel jo e inditani.

egyebkent ilyen esetben erdemes a helyszinen kerni hogy megmutatnak e ott mukodes kozben. nem tudom milyen idokozonkent jelentkezik a hiba mert azt irtad hogy szetesik a kep 3dben. ugyebar ha rogton jelentkezik akkor egyertelmu a dolog. akkor szinte biztos hogy huzni akarjak az idot hatha kifutsz a garibol.
ha csak egy ido utan jelentkezik a jelenseg akkor ha nem mondtad hogy kb mennyi idobe telik akkor lehet hogy ok ugy gondoltak hogy rogton jelentkezik a problema es raneztek futtattak egy par perces tesztet es azalatt jonak talaltak es ebbol ok arra gondoltak hogy akkor biztos nalad lesz a hiba valamiben.
ha megmondtad(pontosabban a jegyzokonyvon/munkalapon fel van tuntetve) hogy csak negyed ora, fel ora mulva vagy hogy csak neha jelentkezik a problema akkor lehet hogy csak egyszeruen feluletesen teszteltek es akkor vissza kell vinni hogy nezzek meg ujra(lehetoleg ugy hogy ott vagy).

egyebkent: ugy tudom hogy a tapok idovel tudnak "gyengulni/elfaradni" erdemes megnezni mondjuk a biosban hogy az 5 es a 12V az mennyi a gyakorlatban ha mondjuk a 12V ot mar 11.5V korul van akkor gyanus lehet hogy talan igazuk lehet.(illetve sok alaplaphoz van windowsos feszultsegfigyelo progi. azzal terheles alatt is meg tudod nezni mennyire esik vissza a feszultseg)
ez persze nem ad 100%os bizonyossagot hogy mi az igazsag csak talan segit kozelebb kerulni a megoldashoz.
egyebkent en is azt javaslom hogy kerjel kolcson egy nagyobb tapot es akkor ki tudod probalni hogy igazuk volt e evvel kapcsolatban.
vagy ha nem tudsz kerni kolcson akkor vidd be hogy ott mutassak meg.

ezenkivul elofordulhat hogy tulmelegszik a kartya. nezd meg nem e tul poros.de hallottam mar olyanrol is hogy az okozott problemat hogy nem mindig erintkezett jol a borda es a huteni kivant felulet(pl hovezeto paszta megkemenyedett es megtoredezett) ebben az esetben lehet hogy egy 200 ft os hovezeto paszta ujrakenes is megszunteti a problemat.
en egyszer egy uj kartyanal talalkoztam ilyesmivel. ott amikor benne volt a gepben akkor szemetelt a kep de ha kezzel a bordat kicsit hozzanyomtam a kartyahoz akkor a kep megjavult amint elengedtem rogton ujra hibazott.es a szepsege az volt a dolognak hogy amikor a tesztpadon volt a kartya akkor nem jelentkezett a dolog mert akkor 90 fokkal elforgatva volt ugyebar a kartya es ugy jobban erintkezett a borda mint amikor a gepben fejjel lefele log csak. bar ennel az esetnel egy uj kartya volt es rossz volt a felfogatasa a bordanak. nalad 2 ev utan biztos nem ez a baj, de attol meg a hovezeto paszta hoatado kepessege miatt talan elofordulhat ilyen.

asdf
(ityam @ 2008.03.28, 22:56) *

...erdemes megnezni mondjuk a biosban hogy az 5 es a 12V az mennyi a gyakorlatban

Na az az utolso hely, ahol a feszultseg felol erdemes erdeklodni. Multimeterrel az egyik molexen kizarolag. Amit a bios mutat, az max arra jo, hogy van-e feszultseg, vagy nincs wink.gif (de ha nem lenne, akkor meg a gep sem mukodne biggrin.gif)
TheElf
ityam: Elárulom, ha nem gyors válasz lenne, hanem alaposabban megvizsgálnák a dolgot, jegyzőkönyvbe kerülne az is, hogy amennyiben a hiba az általuk javasolt megoldás ellenére is fennmarad, elfogadják, hogy azt a fogyasztó már a jótállási idő alatt jelezte, és az a jótállás körébe tartozik (ergo azon, hogy nem tesztelnek rendesen nem afogyasztó bukja a jótállást) akkor nem kéne fenyegetőzni.

A "lusta vagyok rendesen tesztelni, legfejlebb kicsúszik a garanciából, akkor legalább nem én szopok hanem a fogyasztó" c. hozzáállás nem sokkal jobb a szándékos időhúzásnál.
imefok
Sziasztok! Nekem olyan problémám van, hogy vettem egy nvidia msi 7300 gt videokártyát 2007.12.04-én, ami februárban bemondta az unalmast. 2008.02.21-én visszavittem a boltba, ahol át is vették javításra...azt mondták, majd felhívnak, ha elkészült. Március 11-én bementem, mert addig nem hívtak...azt mondták, hogy nincs rajta a címke, amin a gyári szám van. Valóban levettem, mielőtt betettem a gépbe, mert a forrasztások végén lógott. Feltettem a számítógép asztalra az árcímkével együtt. 11-én , mikor bementem és ezt megmondták, hogy emiatt visszaküldte a nagyker, hazajöttem, és a címkéket bevittem. Ma, 2008. ápr. 1 van.
Megint bementem én gaztevő...úgy beszéltek velem, mint egy bűnözővel. Közel kerültünk az ütésváltáshoz, de nem az én hibámból. Mondom a palinak, hol a kártyám...visszaküldték a nagykerbe, az meg majd a gyártóhoz, hogy beazonosítsák a kártyát..., mert csak a hülyék veszik le azt a címkét, ezt mondta. Időpontot nem tud mondani, hogy mikor lesz kész...ha egyáltalán visszakapom, mert levettem a lógó címkét. A garanciajegyen pedig az van, hogy az ő címük a garanciális szervíz. Addig jó volt az ember, amíg a pénzt hordta oda, most meg le se sz...-nak. PC bizi, Szfvár, Kelemen Béla út...na, itt még véletlen se vásároljatok...köszi előre is a segítséget...mondjuk ha visszakapom úgy, hogy emiatt nem cserélik ki, akkor az orra előtt felragasztom a címkét, utána beadom, hogy rossz a kártya clap2.gif ez így működhet?
ityam
hat nem tudom hogy a magyar jogszabalyok pontosan hogy fogalmaznak de az biztos(legalabbis majdnem biztos) hogy ha serult a gyariszam akkor mar megtagadhatjak a cseret.
angolba valahogy ugy fogalmaznak altalaban hogy warrany void if removed or broken. Egy biztos en biztos hogy egy gyari szamot tartalmazo cimkehez en nem nyulnek es szerintem mas normalis ember sem. mar bocs.
egyebkent talan nem remenytelen az eseted. ha nagyon pipa vagy rajok akkor mond meg nekik hogy amikor te bevitted akkor rajta volt a cimke(hacsak nem nincs irasos nyoma annak hogy amikor bevitted akkor nem volt rajta a cimke) mivel ha nem lett volna akkor biztos nem vettek volna at mert a gyariszamot azt mindig ellenozik hogy biztos azt a termeket vitted e be amit vettel.

mindenesetre megnyugodhatsz hogy gyari szam nelkul minden boltos igy reagalna szal nem csak ez a bolt.

Szal az az alap hogy gyari szam nelkul jogosan tagadjak meg a gariztatast az biztos. Ezt tudva harciaskodhatsz tovabb azert.
es legkozelebb ne csinalj ilyet. es lehetoleg ne is tavolitsd el mert nem vagyok benne biztos ha rajonnek hogy el volt tavolitva a cimke akkor erre hivatkozva is nem e tagadhatjak meg a cseret.
imefok
köszi...de ha nem lóg rajta a cimke, nem veszem le...mondjuk ha máshogy nem megy, miután visszakapom a kártyát, úgyis felragasztom rá a cimkét, és beadom javításra...nem hagyom magam bangin.gif már csak azért sem, ahogy ott beszéltek velem köszi mégegyszer a választ
Hokuszpok
Lehet, hogy már lejárt a lemez, és bocs, hogy csak későn kapcsolódok a dologba...
350 W-os táp még egy PIII-as gépben is lehet határérték, ami egy "sima" R6800XT
kártyával működik.
Az, hogy sokáig elegendő volt a táp, és egyszercsak nem, olyankor gyanús, ha
egyáltalán nem változott időközben semmi. De ha pl. egy 9W-ot igénylő vinyó helyett
egy 25 W-ot igénylő került a gépbe, máris átbillenhetett a mérleg.

A tápok öregednek, de ennek a PFC-s kivitelű tápoknál évekig nincs jelentősége, az aktív
PFC-seknél meg pláne. (Aktív PFC-s táp drágább, mint a sima mezei táp)

Jogos tipp az is, hogy esetleg a hűtés hatásfoka megváltozott, pl. mert megszáradt a hővezető paszta.
Vagy pl. más helyre került a gép, mint ahol eddig volt.

De az is okozhat ilyent, ha túlpörgetik a kártyát, ma már PC magazin esetében szinte
kötelező melléklet a VGA kártyabuheráló progi - és ezt éppen a játékosoknak ajánlgatják, persze, elhárítva minden felelősséget.
A kép szétesése lehet hardveres meghibásodás is, ezt csak másik hasonló kártyával lehet kimutatni, ami ugyanabban a környezetben, ugyanolyan igénybevétel mellett jól működik.

De tökre ilyen szétesést (képelemek eltűnését) okozhatja processzor túlterhelés is. Processzort
így túlterhelni spéci alkalmazásokra van szükség (pl. Excel :-))), mert az olyan műveletek, mint a videotömörítés nem terhelik le eléggé a processzort.
Ehhez kapcsolódik még egy lehetőség: ha pl. változnak a felhasználói szokások, az is okozhat
egyszercsak ilyen helyzetet, pl. ha újabban szokássá válik a játék alatt a háttérben CD-írást futtatni...
(sarkított példa, de erőforrást zabáló alkalmazás telepítése bármikor előfordulhat)

A BIOS SETUP képernyőn kémlelt feszültség értékek általában pontosak, és valós értéket mutatnak,
ezek viszont az alaplapi szenzorok által mért feszültségek, amik teljesen megváltoznak, ha betöltődik egy grafikus oprendszer (WIN). Ezért már az ez alatt használt programok (Sandra, Everest) is mást mutatnak már. A műszerrel tápkábel végén mért érték is más lehet, mert az a kábel végén mért feszültség, nem az alaplapi szenzornál mért feszültség. Ha több kábel végén is megméred a feszültséget, láthatod, hogy már az a pár centis hossz is mennyit számít.

Tehát nehéz ügy, ha nincs másik, jól működő kártya, amivel el lehetne dönteni egyértelműen, hogy a rakoncátlankodó kártya hibás, pláne ha csak elvétve, összevissza jelentkezik a hiba, akkor csak egy lehetőség marad: várni, hogy a kártya teljesen megmenjen. Persze, ha kifut a gariból, akkor ez gáz. Láttam olyant, hogy egy hasonlóan hülyéskedő Matrox VGA kártya több mint egy évig húzta, amíg teljesen meg nem gárgyult. Ezalatt folyamatosan romlott, de azért menet közben még lehetett használni a gépet, újraindításokkal, a programok vakon bezárásával, és újra betöltésével, stb.

És végezettül: egy számítógépen belül elég sok minden összefügg, annyira, hogy kép szétesését
okozhassa processzorhiba, vagy RAM hiba, de akár alaplap hibája is.

Török István
kube
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, a következő a szituáció:

Vettem 2006.10.09-én (több más dolog mellett) egy videókártyát (GT7600 GeForce chipes de ez mind1)
A kártya most beadta a kulcsot, szemetes a képernyő amikor indul a gép.

Megvan a számla, rajta hogy 3 év garancia van rá. Beszéltem a szervízzel/bolttal ahol vettem, hogy most mi
a teendő, azt mondták bevizsgálják és ha nem javítható, akkor adnak helyette hasonló tudású/típusú kártyát

Szerintem nem nagyon lesz javítható (nagy valószínűséggel), a kérdésem a következő lenne:

Muszáj e nekem elfogadnom egy "hasonló tudású" videókártyát, ami ma kb. 10e ft-ból megvehető?
Vagy kérhetem e inkább hogy a kártya árát fizessék vissza, mert anno 41.800 ft-ért vettem, és egyáltalán
nem gondolom, hogy most, egy 10k HUF-ért megvásárolható videókártya pótolná az akkor kiadásomat?

Specialitás még az ügyben, hogy a videókártyát SLI konfigban használtam, és ezeknél a kártyáknál fontos
a típus és szériaazonosság (GT7600) másképp nem megy az SLI, tehát egy más típusú/szériájú kártyával
egyáltalán nem lennék kisegítve, kivéve, ha a csere-kártya egyedül pótolja a most kiesett SLI konfigurációt,
azaz mai áron kb 30-40.000 ft-ba kerül?

Röviden: az érték (ár) vagy a használati érték azonosság a mérvadó ilyenkor?

Segítségeteket előre is köszönöm, ha valami plusz infó kellene, állok rendelkezésre!

KZS
DTF
Szia!

Ha a termék nem javítható, akkor a követező lépés a csere. De! Csakis ugyanolyan termékre cserélhető! Ha tehát nem lehetséges ugyanolyanra cserélni, akkor a kerekedőnek az eredeti vételárat kell visszafizetnie!
Viszont ez nem mindig megy gördülékenyen (sajnos), így talán meg lehet egyezni vhogy.

kube
köszi a gyors választ!

Akkor ha jól értem első körben náluk a labda. viszont ha nem tudnak full ugyanolyan
gyártmány/típust biztosítani kérhetem a pénzvisszafizetést.
Mondanom sem kell én azzal sokkal jobban járnék jelen esetben...

ityam
mint ahogy mindenki jol jarna minden szamtek cumoval ezert szinte biztosra veheted hogy nem fogjak visszaadni a 40Kdat.
ugy fognak anyazni hogy 3 ev garis cumonal 1 honappal a gari lejarate elott viszed vissza hogy csak na.
en josolni semmi jot nem tudok. de hogy te nem kapsz a kezedbe ennyi penzt az olyanbiztos hogy en itt most ulok a seggemen.

max ha hajlando vagy birosagra menni es akkor megitelhetik neked.
elvileg jarhato az ut meg gyakorlatban is de hogy egyszeruen azt te nem kapod meg az biztos.

mivel azt kerdezted hogy mire szamit igy en ezt mondom.

egyebkent meg milyen hulye szoveg ez hogy: "és egyáltalán nem gondolom, hogy most, egy 10k HUF-ért megvásárolható videókártya pótolná az akkor kiadásomat?"
inkabb nem folytatom a mondokam biggrin.gif

ezt ugy mondom hogy dolgoztam szamtekboltban. de mar azota nem mielott valaki elfogultsaggal jon nekem.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.