ccrider
2004.11.15, 20:32
Hello ,
Hat , az igazsag az hogy vegre sikerult elernem vmit az en ugyemben es kaptam egy cserevinyot , de elotte jol lehordtak , hogy mit kerdezoskodom azuggyel kapcsoaltban , ne en modnjam meg , hogy mik az en jogaim es az oveke , etc ..
majd vmikor meglesz etc , le is szidtak .... mindegy . megvan , a lenyeg hogy egy pillanatra se bukjal ki ( ne ereszkedj le az o tragar szintjukre akarmit mondanak ! )
Egyebekent en ugy latom a jelen tenyallasbol , hogy a vasarlot igazabol semmi nem vedi , par evvel ezelott tobb joga/lehetosege volt , illetve van is kulfoldon , de itthon sajnos mind ezen a teren mind mas vonatkozasban ugy erzem mintha hullamvasuton ulnek es eppen indulnak a vegelathatatlan szakadek fele .... nem szeretnek nagyon offolni de sajnos en igy latom ....
Nem offolsz, de egy dologban téves irányban állapítod meg az állást. Külföldön (az EU egyéb országaiban) nincsenek jogszabályban rögzítve a magyarnál komolyabb vásárlói jogok. A különbség nagy fogyasztói kultúrával rendelkező országokban az, hogy a sok éves versenyhelyzet megtanította a kereskedőt arra, hogy egy terméket eladni is nagy dolog, nem csak ezret. Ezért egy esetben sem teheti meg, hogy úgy viselkedjen a vevőkkel, mint a fentebb írtakban olvashattuk. Ehhez itthon még időre van szükség, de már nagyon sok nyomát látni a fejlődésnek.
Abban igazad van, hogy korábban a jogszabályok jobban védték a fogyasztókat, de a demokrácia és a szabad piac nem csak azt jelenti, hogy több áru van a polcokon, hanem azt is, hogy nem az állam szabályozza a piacot, hanem a piac magát. A jogalkotók felvállalták azt a döntést - részben az EU el is várta - hogy a magyar piac mostantól már tudja magát szabályozni. Remélem, hogy ez a folyamat 5 éven belül pozitív irányba fordul. Itt benn nekünk is vannak olyan pillanataink, amikor kiábrándulunk, s úgy véljük, hogy a totális anarchia felé haladunk. Mi látjuk a dolgok legroszabb oldalát, hiszen avval senki nem jön ide, hogy kedves emberek szolgálták ki kifogástalan áruval. Mégis sok az olyan eset és ember, ami azt mutatja, hogy mindkét oldalon érzik az emberek, mi is a helyes út.
Korábbi kérdésre: pénzt visszakérni csak abban az esetben lehet, ha javítani nem lehet egy terméket, s a csere sem lehetséges (monjuk mert nincsen olyan termék több).
Ccrider beszámolója abból a szempontból tipikus, hogy hosszú nyűglődéssel elérte közel azt, amit akart. Itt már csak a kereskedői hozzáállás a probléma, ezért elfogadhatatlan a dolog.
Tegnap, felhívott a srác (ez az első eset!!) hogy a nagykernek van válasza!

Végre valami! Az a helyzet, hogy nem tudják ugyanolyanra cserélni, de felajánlanak egy 9500pro-t, meg 12e HUF-ot...
Ezt nem fogadtam el, beszéltünk tovább.. Végülis kiderült, hogy 75000.- -re becsülték fel a karit, mert már 90000.- -ért lehet X800pro-t kapni.
Valószinüleg ez lesz belőle..
Nem akarom tovább feszegetni a húrt, ebben a szép demokráciában!

Ha a jó oldalát nézem a dolognak, akkor még szerencsém is van, hogy egyáltalán ilyen "hamar" találtak megoldást a számomra.
Végszóként: Én is remélem, hogy jó irányban fog mozdulni ez a dolog a jövőben, és nem pedig az ősi magyar mentalítást folytatjuk: Hogy lehetne még egy bőrt lehúzni erről a dologról?
Köszönöm mindenkinek a közreműködését és segítségét!
Bye
Üdv!
Hihetetlen, de még mindig nincs vége az ügynek! Megbeszéltük a srácokkal a múltkor, hogy egy X800Pro vivo-s (van videobemenete) VGA- lesz a cserekártya, ha majd megjön. Eddig még nem jött semmi. Elméletileg holnap jön egy X800Pro nem vivo-s VGA, amire bruttó 23000-ret kell ráfizetnem! A 9800XT felértékelése 75000.- HUF volt. Így az egész : 98000.- + 2x fel kell mennem pestre: 6000.- + 2 nap szabi. A poén az egészben, hogy ennyi pénzért már jobb VGA-k vannak PL.: Geforce6800GT, sokkal jobb teljesítménnyel!
Vissza szeretném kapni a pénzemet!
Mit lehet tenni?
Ezt már korábban megírtam. Jogod van rá, mert nem tudják megfelelőre cserélni, s a felajánlott árengedmény javaslatok Neked nem feleltek meg. Ebben az esetben nekik kötelességük a pénzt visszatéríteni, de amennyiben ezt nem akarják, nyugodtan lehet őket perrel, Békéltető Testülettel fenyegetni.
Kezdem úgy érezni, hogy én is beleestem a csapdába.
Tanácsokat szeretnék kréni, hogy mit tegyek.
Vettem egy videokártyát 48.675 Ft-ért 2003.12.03.-án.A videkártyára ha jól emlékszem 2 év garancia volt feltüntetve az árlistában, külön garanciajegyet nem kaptam, ahogy most nézem a számlát, amit kaptam, azon ott van, hogy a gar. címke sérülése vagy eltávolítása esetén a garancia érvényét veszti.
Ezután 2004 november 6.án a gépemen eltűnt minden, némi kártya cserélgetés után kiderülz, hogy a videkártyám a hibás.
Azután 2004.11.08.-án hétfőn reggel bevittem a boltba. Ott megvizsgálták (nem előttem, hanem "hátul") és találtak rajta valami égés szerű valamit. Ezután átvették a kártyát, és monták, hogy hívjam őket csütörtökön, mert addigra mondják meg, hogy mi a helyzet.
Csütörtökön nem, de pénteken hívtam őket. Azt mondták, hogy feltételes (!) garanciába vették át, ezért most felkülték a gyártóhoz (nem is forgalmazóhoz ? ) ahol megvizsgálják a kártyát, és 4-5 hét is lehet, mire visszaszólnak. Ha gyári hibásnak találják, akkor kicserélik, amúgy nem.
Először meglepődtem a 4-5 héten, mondtam neki, hogy mintha 2 hét lenne az ilyen, erre ő, hogy az már megszűnt. Utánakérdeztem már ennek, és tudom, hogy nem 2 hét, de akkor most határ a csillagos ég?
Aztán megkérdeztem, hogy mi számít gyári hibának, azaz mikor érvényesül a garancia: akkor ha lefagy a kártyától a gép, leáll a ventilátor, esetleg nagyon hangos.
Feszültségingadozásból is történhet iylen, de az nem garos. Amúgy pont náluk vettem 36 akárhányezerért a házat-tápot hogy ne legyenek ilyenek illetve csak a videokártya ment tönkre, arra viszont azt mondta, hogy azt úgysem tudom bebizonyítani a gyártónak (!),hogy nem volt fesz. inagdozás....
Amúgy mindezt csak úgy érdeklődve kérdeztem, nem volt semmi indulat és a boltos is kedvesen mondta el ezeket a dolgokat.
Aztán mondta, hogy hívjam vissza őket 2 hét múlva.
Múlt héten csütrötökön felhívtam, azt mondta, hogy hívjam vissza őket következő héten pénteken. Indoklásnak azt kaptam, hogy "feltételes garanciába" vették át, és meg kell várniuk a gyártó válaszát.
Meddig fogják így tologogatni? Nem mintha türelmetlen lennék, de köcsönvideokártyával nehezebb az élet és azt is vissza kellene már adnom.
Ez a "feltételes garancia" mi fán terem? Amikor meghallom bórsózik a hátam.
Úgy általában a leírtak fényében mit tegyek? Sürgessem őket? Vegyek fel más (fenyegetőzős) hangnemet?
Minden hozzászólást várok!
Sürgetni nem árt, mert a rendelet szerint azt, hogy a készülékkel mi fog történni, azt 3 napon belül kell megmondani. Ez után magát a kijavítást vagy a kicserélést illetően azt mondja ki a jogszabály, hogy a kötelezettnek törekednie kell a 15 napos határidő betartására. Tehát azért van némi konkrétum a jogszabályban, a kedves kereskedőnek majd tartunk egy kis képzést a rá és működésére vonatkozó jogszabályokat illetően.
Várd meg a döntést, ugyanis az égési nyomot illetően nem jók a tapasztalatok, sokszor utasítják el.
Azért sok sikert!
(FVF @ 2004 Dec 2, 03:50 PM)
Sürgetni nem árt, mert a rendelet szerint azt, hogy a készülékkel mi fog történni, azt 3 napon belül kell megmondani. Ez után magát a kijavítást vagy a kicserélést illetően azt mondja ki a jogszabály, hogy a kötelezettnek törekednie kell a 15 napos határidő betartására. Tehát azért van némi konkrétum a jogszabályban, a kedves kereskedőnek majd tartunk egy kis képzést a rá és működésére vonatkozó jogszabályokat illetően.
Várd meg a döntést, ugyanis az égési nyomot illetően nem jók a tapasztalatok, sokszor utasítják el.
Azért sok sikert!
Köszi a nagyongyors választ.
Viszont egyre rosszabbul érzem magam. Mit csináljak, ha azt mondják, hogy nem cserélik ki? Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy direkt márkás kártyát veszek, erre így póruljárhatok.
"Ismerősömtől" hallottam, hogy 30 napon túl nem húzhatják. Meg tudnád ezt erősíteni?
Szervusztok

A témaindító által leírt cég egyik alapítója és jelenlegi tulajdonosa vagyok. Régmúltra tekintettel nem emlékszem már pontosan az ő esetére, de bjzom abban, hogy közösen megoldottuk a problémáját. A legtöbb esetben próbálunk az ügyfeleink oldalán állni és az Ők érdekeit képviseljük a beszerzési forrásaink felé is.
A legtöbb esetben...
Kis panasz a másik oldalról hangozzon el itt és ha megengeditek, akkor szeretném a jelenlévők segítségét és véleményét kérni egy jelenlegi problémás ügyben is.
A panasz. Sok esetben úgy érzem, hogy ezekben a rendelkezésekben semmi ráció sincs. legalábbis a számítástechnikai piacon nem éppen életszerűek az idevágó rendelkezések. Persze ez leginkább a számítástechnika specialitásából következik: a termékek gyártási ciklusa sok esetben a jótálási időnél kevesebb, (ebből következően) egy termék ára az gyártásciklusa alatt meredeken csökken. Ez utóbbi nem feltétlenül rossz dolog, de a jelenlegi ügyben fontos szerepet játszik. Sok esetben joghézagot érez a kiskereskedő az importőrökkel való kereskedés és főleg a jótálás ügyében is.
Ezután a bemelegítés után jöjjön az aktuális parafázis.
Kezemben egy ügyvédi kis intermezzó, mely a következőt tartalmazza:
Xy, pityókai lakos 2004. januárban vett nálunk egy LG GSG-4081B DVD-RW írót 40.850 Ft értékben. Természetesen meghibásodott, melyet a szakszervíz visszaigazolt (állítólag) "az észlelt hiba a termékben már a megvásárlás időpontjában megvolt, a probléma szériahibából ered, amely a fogyasztó számára nem volt felismerhető".
A vásárló ekkor a cserére jogosító igazolással felkeresett minket. A cserére jogosító iraton szerepel, hogy az LG vállalja, hogy ugyanolyan termékre cseréli a terméket, vagy visszafizeti a vételárat. Mi már tudtuk, hogy a 4081B gyártása és forgalmazása megszűnt és közöltük, hogy várhatóan LG 4082B cserét fog kapni, melybe Ő (sajnos szóban) beleegyezett.
Ismét idézek az ügyvédi iratból: "Még november hónapban cégük kísérletet tett a hibás teljesítés (??? ezt nem vágom, hogy miért hibás) orvoslására. Ügyfelem azonban észlelte, hogy a cégük által szolgáltatni kívánt termék értéke jóval alacsonyabb, mint az általa vásárolt termék ára. Mivel az értéken aluli szolgáltatás a Fogyasztó hibátlan teljesítéshez fűződő jogát súlyosan sérti, megbízóm jelezte, hogy a felajánlott 23.000 Ft értékű elektronikai cikket nem kívánja átvenni. (Csendesen jelzem, hogy ez a jelzés úgy történt, hogy egyeztettük vele telefonon, hogy ezt a terméket tudjuk futárral leküldeni, időpontot is egyeztettünk az átvételre és az átvételkor nem vette át a futártól a terméket.)
Ezek után felszólít, hogy fizessük meg a 40.850 Ft-ot és a "mindenkori költségvetési törvényben írt mértékű késedelmi kamatot".
És, hogy valósan mi ebben a probléma?
1. Ha kapható lenne mai napon a problémás termék, akkor a reális piaci ára 16-18e Ft körül mozogna. A cseredarab az LG következő verzióju ugyanazon írója volt, ami minimum ugyanolyan tudású, mint a problémás termék.
2. LG szerint a DVD íróra hibás firmware került, amit bizonyítani is lehet.
3. Különböző fórumokon olvasható, hogy a vevőnk által elkövetett eljárással vissza lehet kapni a befektetett pénzt, amiből a mai árszinten 2 db sokkal jobb ugyanilyen feladatra való terméket lehet megvásárolni. A fórumokon az is le van írva, hogy hogyan kell direkt elrontani a firmware írást és azt is lehet olvasni, hogy a "vevő" milyen cseredarabokat fogadjon el cserébe, ha a kereskedő hajlandó a cserére.
Ebből következően: Tényleg arra neveljük az embereket, hogy más kárára, saját önös érdekből ilyen tetteket vigyenek véghez?
Arra ösztönözzük a felhasználókat, hogy egyszeri beruházással folyamatos upgrade lehetőségük van, ráadásul még pénzt is visszakapnak belőle? És ha ez elterjed, akkor ki marad a piacon? Miből???
Nos. Elhatározásunk, hogy a fenyegetés ellenére végigvisszük az ügyet. Az LG-vel egyeztetni fogok, hogy a termék eljusson az FVF-hez. Kis kétségeim vannak azügyben, hogy az "objektív" vizsgálat képes-e olyat megállapítani, hogy rendeltetésszerű volt-e a használat, vagy sem. Igen? Az LG hivatalos szakvéleményét számba veszi-e az "objektív" szakértő csapat?
Gyors kérdésem, hogy a "rendeltetésszerű használat" igazolásához kérhetem-e, hogy a szakszerű üzembehelyezésről adjon a "vevő" bizonylatot (számlát)? Hol van ugye az a határ, ahol egy ügyfél berakhat eszközöket a gépbe jótálás vesztése nélkül? Mit tehetek még saját magam és a kereskedők jogainak védelmében, az ilyen manipulációk ellen???
Bocsi a hosszúságért, talán érezhető, hogy kicsit hitemet vesztettem. Talán ok lehet, hogy az első olyan ügyünk, ami ügyvéd bevonásával történik és valahogy nem értem a dolgot. Úgy érzem, hogy pozitívan állunk az ügyfeleinkhez és úgy érzem, hogy jelenleg is ezt tettük. Nem hiszem, hogy ez az elintézési módja a dolognak, ha tudtok segítsetek.
Köszönöm
Shia-ko
2004.12.04, 09:33
Az, hogy emberek szándékosan visszaélnek a jogaikkal, számomra ugyanolyan elfogadhatatlan, mint az, ha a cégek semmibe veszik a kötelezettségeiket.
A szakszerűtlen/szakszerű szerelésnek akkor van értelme, ha az eszköz emiatt romlott el, tehát azt meg kell vizsgáltatni a független céggel, akik eldöntik. Hogy ezt mikor, ki intézi, és fizeti, azt FVF többször leírta.
Azt viszont nem értem, hogy a FW hibás felrakosa, hogyhogy nem vonja meg a garanciát, ha nem szervízben töretént, hanem én csináltam otthon.
Sziasztok!
Végre valahára megoldódott a kérdés. Megmondtam nekik, hogy ha nem tudnak olyan VGA-t szerezni ami kell, akkor kérem vissza a zsetonom...
A srác jó fej volt, gyorsan végignyálazta az online nagykereket és elmondta, hogy miből van mi épp nekik raktáron, ill. hogy nekem melyik felelne meg. Kiválasztottam, másnap átvettem az új karit.
Miért nem lehet ilyen dolgokat elsőre eszközölni?
csucs - Ez a harc kicsit arra emlékeztet, amikor az USA-ban kezdtek elterjedni a mikro-sütők, az egyik nénike meg abban szárította a megfürdetett macskáját!!

Ami természetesen meghalt. a nő beperelte a céget, hogy nem szerepelt a használati utasításban ez a kivétel, és nyert. Azóta minden mikro kézi könyvében benne van, hogy erre nem alkalmas..
az elektronika (főleg a számtechnika) egy olyan műfaj, ahol nem lehet biztosat mondani arra, hogy az adott készülék mitöl ment tönkre, ha nincs külsérelmi nyom. a biosfrissítést szerintem otthon is el lehet végezni, és aki akar vissza is tud vele élni. azt hogy az adott esetben melyik eshetőség áll fenn senki nem tudja eldönteni. itt az emberek fejében kellene rendet rakni, hogy eszébe se jusson visszaélni az engedménnyel..
lehetne egy olyan "fekete lista" mint a bankoknál, és akinek a neve sok ilyen esetben feltünik, az nem vásárolhatna többé...
1. semmit nem érne a lista, venne helyette aszomszéd gyereke sulinetre.
2. A jogszabály nem csak a számítástechnikára hanem a félig hozzáértő és a lehetőséggel visszaélni mindig kész emberekre sincs felkészülve. Miért?
Ha eladsz ma egy PistukaCOM office számítógépet mint a Pistukacom bt sajátmárkás termékét, és leírod, hogy a termék specifikációját a gyártónak joga van frissíteni, akkor nincs feltétlenül gond, ha a gép javításakor az új specifkációnak megfelelő alkatrész kerül beépítésre, lásd DVD író. Ha ezt Kovács Petike alkatrészenként veszi meg és szakszerűtlenül házilag beépíti... No itt van a gond.
Ha az alkatrészt valóban olyan cég vásárolná meg aki abból számítógépet épít, aki szakszerűen végzi a bővítést és a számítógépre, az általuk végzett munkára, bővítésre vállalja a garanciát a jogszabály csodálatosan működik.
Kedves csucs!
MInt mindig, most is örülök a fórumon felbukkanó nem fogyasztói oldalnak. Pár kérdésre pedig a következőképpen reagálnék:
-az ügyvéd által leírt "hibás teljesítés" polgári jogi kifejezés, amennyiben a szerződő felek egyike valamit hibásan teljesít (lásd az eladott kártya rossz volt), akkor annak ez a megnevezése.
-A jogszabályok egy dogot írnak elő, mégpedig azt, hogy a fogyasztó ne járjon roszabbul abban az esetben, ha egyszer egy termékbe belehelyezte a bizalmát, s a pénzét. Magyarán: ha egyszer vett egy adott minőségű terméket, akkor egy év múlva - ha elromlik - joga van egy ugyanolyan termékre. Nem lenne ugyanis megfelelő (Te sem gondolod, szerintem, hogy ez normális), ha vesz egy szuper márkás Sony műszaki terméket, s egy év múlva értékcsökkenésre hivatkozva csak egy SANYI feliratú "made in China" eredetmegjelöléssel készült terméket kapna cserébe. Te mit szólnál, ha ezt Neked kínálnák fel?
Ezért van, hogy vagy csere, ha ez nincs és javítani sem lehet, akkor árengedmény, vagy a szerződéstől való elállás. Ezek közül a fogyasztó választhat ugyan, de kevés fogyasztót ismerek, aki egy, az általa vett készülék eredeti árán adott cserekészüléket ne fogadna el. Miért kellene elfogadnia egy roszabbat, mint amit megvett? Csak azért, mert eltelt egy év? A napi technika adott színvonalán a két termék körülbelül ugyanott helyezkedik el....
Amennyiben mégis a pénzét kérné vissza, az is jogos lenne, hiszen a bizalma megtört a terméket illetően, s sok esetben a kereskedéssel is egybekötik ezt. Én nem hiszem, hogy ebben az esetben akár jogilag, akár erkölcsileg igazad lenne, s nem lenne előnyös végkimenetele egy pernek sem.
Túlságosan egy oldalról nézed a dolgot, amennyiben egy másik boltban Te lennél a fogyasztó, azt hiszem máris másként gondolkoznál. Én értem a technikai háttérrel kapcsolatos logikai következtetéseidet, de - mivel a fogyasztó jelenleg még úgyis sok esetben hátrányosabb helyzetben van, mint a kereskedő - a jogszabályok azt igyekeznek iktatni, hogy a fogyasztó ne kerülhessen hátrányba.
Ha elolvasod az itteni sok hozzászólást meglátod, hogy ez még mindig nagyon nehezen teljesül.
Kívánok mindemellett sikeres üzletvitelt, s sok kedves, beruházó kedvű fogyasztót!!!
15 nap a határidő az ügyintézésre, de nem kötelező érvényű, erre törekedniük kell. Te azonban mondhatod, hogy 30 napig tart a türelmed, ez eléggé korrekt, türelmes magatartás lenne.
Fejlemény!
Hívtam a boltot, és azt mondták, hogy hívjam őket szerdán (

) akkor mondják meg, hogy mikor cserélik.
(FVF @ 2004 Dec 6, 11:40 AM)
15 nap a határidő az ügyintézésre, de nem kötelező érvényű, erre törekedniük kell. Te azonban mondhatod, hogy 30 napig tart a türelmed, ez eléggé korrekt, türelmes magatartás lenne.
Ez egyszerre ment

Köszi a választ. Bár hosszú volt ez az egy hónap, tényleg elfogadhatónak tartom, ha korrekt lesz a csere.
Szerdán jelentkezek, hogy mi történt.
FVF: A gond ott van, hogy a számítástechnikában nagyon nem az általad felhozott példáról van szó. Elmesélem miért.
Adott egy merevlemez, 3 év jótállásvan rá, ha jól tudom a szavatosság ez után következik, és ennek első fél évében ők bizonyítanak. 3 és 5 hónap folyamatos használat bizony megviseli a merevlemezt, és joggal mondhatom azt, hogy a szerződésben vállalt garanciális idő azt a látszatot keltette, hogy ez a termék a jótállás + a szavatosság időtartamát kibírja, kellően tartós. Három és fél távlatában 4* nagyobb kapcitású, jelentősen nagyobb sebességű merevlemez lesz kb az a kategória amitvettem, igen ám, de ez kb fele annyiba kerül még így is. Működés közben egy kis rázkódás, és már tönkre is ment az amúgy is túl kicsi merevlemez és lehet kapni egy újat, újabb 3 év jótálással, 2 év szavatossággal. Nem kell sokat tenni, csak kicsit megmozgatni a merevlemezt. Na ez az amit én nem tennék meg, de NAGYON sokan megteszik mert jó üzlet. Sőt, nem is mennek bele a sokszor többet tudó új eszközbe, hanem kérik vissza a pénzt, és vesznek 2 ugyanolyat amilyet ajánlottál. Érdmeben a sebességben legalább 3*osát, kapacitásban a 8*osát kapták annak amit vettek és tudnak továbblépni. Érzed azt, hogy hol aránytalan a különbség. Itt nem Sanyi márkájú kínai termékről van szó, hanem arról, hogy 2 darab sokszoros tudású és értékű terméket kapsz.
Ráadásul a rendelkezés nem is minden esetben fogyasztóbarát: Sok terméknek felmegy az ára. Ha nem tudsz cserélni, akkor a pénz visszafizetésének a célja elsősorban az, hogy a fogasztó tudja pótolni a terméket azonos árkategóriájú, minőségű termékkel, és ilyen esetben mindig új termékkel való pótlás kell, hogy szóbajöjjön (nem járhat rosszabbul mintha cserélnél). Ha a termék ára felment akkor gond van. Ha a termék ára lement, akkor ez visszaéléseket szül, és ezek éppen azt érik el, hogy a kereskedő a fogyasztóval szemben ellenséges legyen.
Ha egy hiba után a suzuki helyett felkínált új Golfra szóban igent mondasz, majd pereskedsz, hogy neked Audi A6 kell inkább, az abszolút nem arról szól, hogy rosszul jársz-e, hanem arról mekkorát tudsz nyerni a bolton. 2-3 ilyen eset után az autókereskedő az összes autóssal szemben kissé agresszív lenne. Főleg, ha kiderülne, a suzukikat szándékosan tönkre lehet úgy tenni, hogy abból garis csere legyen.
csucs által írt eset TELJESEN egyértelmű:
1. a hiba olyan hiba aminek a szándékos előidézésének módja a weben dokumentált
2. a fogyasztó minden szempontból jobb tudású, legalább azonos minőségű terméket kap, tehát jobban jár mint csere esetén.
3. a fogyasztó felkészült, a hiba jellege, a szóbeli típuscsere megegyezés, az ügyvédi levél egy ismert, a termék megrongálását is tartalmazó eljárás lépéseit követi pontosan
Ha végigolvasod amit csucs leírt, akkor bizony ez itt egy nagyon durva szándékos visszaélés.
Elromlik a Sony 4 fejes videód, az üzletben azt mondják, kapsz ugyanúgy Sony videót, de ez 6 fejes, minden szempontból többet tud, mert hónapokba tellne beszerezni a régi 4 fejest és neked is jobb a 6 fejes. Mit csinálsz? Boldogan hazaviszed és örülsz neki, hogy jobbat kaptál mint a régi volt... Vagy elmész egy ügyvédhez, hogy márpedig ügyvédi díjjal, útiköltséggel, stb. együtt te kérsz egy olyan vételárat amiből tudsz venni egy Sony 6 fejes videot (amit felajánlottak) meg egy Sony DVD lejátszót. Na az utóbbi tisztességes embernél aki nem a lehetséges hasznot lesi máson átgázolva kicsit életszerűtlen, egy weben dokumentált módon szándékosan előidézhető hiba, a pontos felkészültség esetében pedig végkép.
Jelen esetben Csucs számára javaslom, hogy írjon a gyártónak egy levelet, amiben szerepel az eset és kérjen ennek megfelelően cserekészüléket. Ha per van, akkor csucs tudja igazolni, az adott készüléknél jobbat ajánlott fel az ügyintézés gyorsítása végett, de éppen olyan gyors volt amennyire lehetett, de az "elfogadom" helyett jogi fenyegetls, jogásszal való konzultálás meghosszabbította az ügyet, a tisztelt fogyasztó meg várhat hónapokat. A bíróságon elég nehéz lesz bizonyítania bármit is, hiszen a törekvés a gyors megoldásra, megegyezésre megvan, s a bírónak is hamar feltűnik az aránytalanság.
Shia-ko
2004.12.07, 12:53
(TheElf @ 2004 Dec 7, 01:38 AM)
Adott egy merevlemez, 3 év jótállásvan rá, ha jól tudom a szavatosság ez után következik, és ennek első fél évében ők bizonyítanak.
A szavatosság a megvásárláskor indul, párhuzamosan fut a garral.
Bizony, az alaptételed így ugrik, mert együtt megy a kettő. Amennyiben tehát egy lemezre 3 éva a jótállás (ami azért nem minden esetben van így), annyit kell kibírnia.
Egy gond van akkor, ha informatikus oldalról nézitek a dolgokat. Aki ért hozzá és figyel a dolgaira, évente frissíti mindenét. Az átlag fogyasztó azonban nem. Bármily szégyen, akár 4-5 évig is használnak egy konfigurációt, és amennyiben irodai felhasználásról van szó, evvel semmi gond nincsen.
A visszaélésekre való a bevizsgálás. Szerintem a gyártó szervíze nem fog oktalan maga ellen beszélni, de ha gondolod, persze hozd be, a szakembereink szerint egyértelműen megállapítható, ki mibe hogyan nyúl bele, mit hogyan idéz elő, s mi a gyártási hiba.
Ezen az oldalon azonban nem ez volt az első olyan probléma, hogy videókártyát vett valaki, elromlott, visszavitte, s vagy rosszabbra akarták cserélni, vagy ráfizetéssel akartak másikat adni. Ezek a fogyasztó számára hátrányos ajánlatok, én erre reagáltam.
Sziasztok!
Gyorsan átfutottam a reagálásokat. Sajna nemrég Egerbe költöztem, és csak csütörtökön oldódik meg az online Internet hozzáférésem, így nem tudok belefolyni a vitába, de ami késik nem múlik.
FVF! A kereskedő kénytelen (sőt több) oldalról vizsgálni a dolgokat. Ha kicsit van időd és utánajársz, akkor nem hiszem, hogy azt olvashatod rólunk, hogy a vevőink teljes körű kihasználásából élünk. A Te által leírt dologban ott a hiba, hogy amint az LG rájött, hogy a 4081B sorozat hibás és/vagy vissza lehet vele élni, akkor kihozott a piacra egy LG 4082B típust, ami szinte teljes mértékben megegyezik az elődjével, csak néhány dologban többet tud, illetve jóval megbízhatóbb és felhasználóállóbb az elődnél. Nos a mi cserénk erre történt volna. Ügyfél károsodik? Nem hinném, szinte egyben ugyanazt kapja, nagyobb tudással. Arról senki sem tehet, hogy közben a piaci érték ennyiben változott.
Igenis anyagi hasznot akar húzni az ügyfél (sajnos) és ez az amit nem igazán kéne engedni, hiszen ha ez a módszer elterjed, akkor sajnálatosan a kereskedések becsukhatnak. Vagy egy másik példa: ha veszel egy márkás cipót 2 év cserével és utána késsel nekiesel, mert máshol feleannyiba kerül, akkor nem feltétlen kell a vételárat visszafizetnie az eladónak. Ugye jól gondolom?
Ennek következtében mi a teendőm, ha ki akarom deríteni, hogy a termék szándékosan lett tönkretéve? (Tudom, hogy szándékosan tették tönkre, mivel ezt a részt a gyártóval már egyeztettem).
Tényleg ne azt lássátok, hogy most egy kereskedő görcsösen ragaszkodik 40e ft-hoz, mivel nem erről van szó! Úgy gondolom, hogy a törvények és egyéb rendelkezések mind a két oldalt kell, hogy védjék. Egyébként is az LG számunkra is visszatéríti az árat, így kb 2e forinttól esne el a cégem. A lényeg, hogy az igazamat akarom megvédeni.
Reagálásokat csütörtök este tudom megnézni, de akkor egy kicsit többat akarok majd a témával foglalkozni.
Mégegyszer köszi az eddigi hozzászólásokat.
üdv
Shia-ko
2004.12.08, 19:05
Most bajban vagyok, mert az előzőekben pont erről írt FVF. A leírásodból kiderül, hogy szándékos a károkozuás, és te helyesen jártál el. Szvsz, az amit a gyártó megállapított, egy független bevizsgálócég, pl. FVF is megállapítja, így én a helyedben az összes dolgot dokumentálnám, krnék egy FVF vizsgálatot, és ezen indoklásokkal nincs túl sok esélye a bíróságon a vevőnek, mert te a törvények szerint jártál el, és ha nem is lehet bebizonyítani a hiba szándékos okozását, már ennek elégnek kell lennie, hogy ne kötelezzenek a pénz kifizetésére.
(FVF @ 2004 Dec 7, 02:45 PM)
Bizony, az alaptételed így ugrik, mert együtt megy a kettő. Amennyiben tehát egy lemezre 3 éva a jótállás (ami azért nem minden esetben van így), annyit kell kibírnia.
2 év 11 hónap után is meg lehet kicsit rázni bekapcsolt állapotában

Akkor is csak nagyobbat jobbat kapsz helyette és újreindul a 3 év
Annyi történt tegnap, hogy mondták, hogy péntek délután menjek be.
Pénteken jelentkezem.
Shia-ko
2004.12.09, 19:48
Csakhogy az ilyet simán ki lehet szúrni.
(Shia-ko @ 2004 Dec 9, 07:48 PM)
Csakhogy az ilyet simán ki lehet szúrni.
Macskasimogatás? Mikrózás? Van még egy csomó dolog, csak olvasgatni kell.
Igéretemtől eltérően sajna nem vagyok képes több időt tölteni a témával, fáradtság miatt.
Az ügyről sebtiben: az ügyvéd vagy el van tűnve, vagy nem létezik
Nos voltam tegnap a boltban.
Mondták, hogy 3.000Ft ráfizetéssel kicserélik egy Asus 9600XT-re.
Rövid (1 másodperc) gondolkodás után mondtam, hogy rendben.
Szóval megoldódott, egyedül az az 5 hét volt túl sok. Ebben mondjuk az is közrejátszik, hogy Debrecenben történt és lassabn mennek a dolgok erre felé. Ezt leszámítva korrektek voltak.
Sziasztok mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. Videókártyát vásároltam Sulinet keretén belül.
Feleségem egy számítástechnikai boltban dolgozik és a főnökét kértem meg arra, hogy segítsen a beszerzésében. Időre meg is hozta nekem a kártyát (2004-11-11-re). Több mindent vettem: alaplapot, videókártyát, ramot,processzort. Főnöke azt mondta, hogy később megírja a számlát. Ez a mai napig nem történt meg.
Kb. 2 hete a kártya egyik napról a másikra bedöglött. Vissza küldtem vele, hogy cserélje ki, vagy hozzon addig cserébe helyette másikat, mert a gépre szükségem van, mivel gyakran dolgozom vele. Visszavitte, de nem hozott másikat és nem cserélték ki, azt mondták a nagykerbe, hogy majd megjavítják. Jönnek az ünnepek, kölcsönkértem videókártyát, de azt is vissza kell adnom és a gépet nem fogom tudni használni. Mit tudok tenni annak érdekében, hogy minél előbb végére jussak az ügynek? Sajnos nem tartok ott, hogy vegyek egy másikat helyette, de a gép meg kellene.
Válaszodat előre is köszönöm.
Anti
Minél előbb beszerezni a számlát, s megsűrgetni a a javítást. Elvben 15 napjuk van rá a jogszabály szerint (49/2003 GKM rendelet).
Köszönöm a válaszod.
Szeretnék még valamit kérdezni. Ha letelik a kérdéses 15 nap, mivel 12.hó 01-én adtam vissza a kártyát és ez a határidő lassan letelik, kérhetek-e jogosan egy új kártyát, vagy meg kell várnom, hogy megjavítják, vagy esetleg kicserélik? Ha egyik megoldás felé sem mozdul a nagyker, mit lehet ezek után és mennyi idő elteltével tenni? Cserét esetleg kérhetek-e ezek után?
Sajnos én úgy érzem, hogy ez egy időhúzás részükről.
Válaszod köszönöm
Anti
MIndent kérhetsz, de ha nem teljesítik, akkor Békéltető Testülethez, vagy bíróságra kell menned.
Sziasztok!
Volna egy kis problémám:
2004. 12hó 16-án vásároltam egy Asus A7V880 típusú alaplapot és egy ATi Radeon 9800Se típusú videókártyát, az üzletben összerakták a gépet. Hazamentem föltelepítettem az Xp-t minden driverrel és miután fölraktam a vga drivert és újraindítottam a gépet kifagyott az asztal mielőtt betöltötte volna. Sebaj gondoltam, letöltöttem egy másik drivert újraraktam az xp-t és ugyanaz (néha azért elindult és olyankor mentek a játékok is rendesen, de ez ritka volt). Másnap visszavittem az egész gépet ott újra rakták az xp-t és ott is ugyanez volt, viszont ha 100-as fsb-t használt a gép akkor nem voltak ilyen gondok, erre azt mondták, hogy rossz a proci, Hazajöttem kicseréltem a procit, de a probléma továbbra is megmaradt. Kicseréltem a videókártyát egy Gf4-re és megszűntek a problémák, de az Ati Radeon is rendesen működik egy másik lapban. Beszéltem az eladóval és azt mondta, hogy őt ez nem érdekli, ez nem az ő dolga, hogy a két cucc nem szereti egymást és, hogy oldjam meg magamnak úgy ahogy akarom.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni?
Ezért javasoljuk, hogy konfigurációt vegyünk, s ugyanott vegyünk kiegészítőket is, mert akkor van felelőssége az alkatrészre is kompatibilitási szempontból. Így nem nagyon lehet mit tenni.
Ott vettem az összes alkatrészt csak nem egyidőben. Viszont azokat az alkatrészeket amik egymással inkompatibilisek azokat egyidőben vettem 2004 12hó 16-án
Akkor pedig meg kell próbálni rávenni őket, hogy náluk vetted mindet, mindig mondtad, hogy mely konfigurációhoz vásároltad, és ők javasolták. Akkor lehet igazad. Nem rózsás a helyzet, azt most mondom, de így lehet némi esélyed.
Shia-ko
2004.12.21, 19:12
Amennyiben komplett gépet vásárolok valahol, akkor felenek a kompatibilitásért, ha külön nem kérem annak vizsgálatát, akkor is?
Persze. Hiszen ő szerelte össze. Több szempontból is. Jótállás van a komplett konfigurációra, meg a szervízben elvégzett munkára is.
Nekem hasonló jelegű a problémám.Csak kicsit nagyobb értékű dologról lenne szó.Egy köbö 100000 Ft értékű 6800Gt típusú videokártya lehelte ki a lelkét.Vagyis olvadt el rajta egy IC.Egyszerű gépindításnál történt,a túlfeszültség kizárva,hiszen túlfeszvédelem volt bekötve.A kártya visszament a nagykerbe ahonnan a kiskereskedő elhozta és most eredményre várok.Félek,hogy nem lesz csere,mert valamit kitalálnak,pedig nem az én hibám volt,de ezzel a tudattal nem érek ugyebár semmit.
Mi a teendő ha bekövetkezik a legrosszabb és nem lesz csere?
Sea-you
2004.12.31, 00:03
Sajnos hasonlo problemam van nekem is. Jobaratommal hosszas tepelodes es tesztolvasas utan ugy dontottunk beruhazunk egy-egy igen markasnak szamito MSI 6600GT videokartyaba. Sajnos mindkettonk gepeben problemak merultek fel a kartya hasznalata soran, mivel a kartya nem az dobozon megfelelo teszteredmenyek szerint, sot annak kozelebe sem teljesit. A teszt kedveert a sajat kartyamat kiprobaltam egy mai csucs-kozeli konfiguracion (hozzatennem, hogy az en konfiguraciom alatt is jol kene teljesitenie a kartyanak, mivel masoknak jol teljesit) ott hibas kepeket generalt. A kisker ahol a kartyat vettuk ma megvizsgalta a kartyamat es persze naluk nem jelentkezik a problema. A szervizvezeto elmondasa szerint nem kotelesek inkompatibilitas miatt visszavenni ami a fentiek alapjan rendben is van, habar ez olyan nagy utokartya a hibas arut arulo uzleteknek - amit akkor jatszanak el amikor akarnak, hiszen ez eleg megfoghatatlan valami - ami szemermetlenul kihasznalhato. Plane, hogy vasarlaskor senki nem tajekoztatott ennek lehetosegerol.
szevasztok! Nekem egy olyan gondom merült fel, hogy idén augusztusban vásároltam a Mistralban Békéscsabán egy gecube radeon 96xt videókartyát. hazavittem, beszereltem, driver telepités után ráengedtem egy 3dmark03-at, defaultos beállitással. a teszt felénél szétesett a kép, és bekockásodott. kiderült, hogy a hütötestet tartó müanyag pöckökből az egyik törött volt. visszavittem másnap. azt mondta a csávó, hogy biztos nálam törött el, és viszaküldik ellenörzésre. de nem nálam törött el, ebben biztos vagyok. azóta lassan 5 hónap telt el, de még mindig semmi. és mivel nem tudtam bizonyitani, hogy nem nálam törött el, igy se cserekártya, se semmi. ugy kértem kölcsön egy másik karit, hogy legalább tudjam a gépet használni. most már nemtom mit tegyek, már kezdek lemondani akártyáról is, meg a 50 ropimról is. hetente széditenek azzal, hogy semmi, és hogy majd hivnak. de ha rájuk hagyom, sose lépnének.
a másik gond az volt, hogy a papir amit kaptam, amin a szervizsorszám van, a hibaleirásban ez is szerepel: GARANCIÁLIS KÖTELEZETTSÉGÜNK NINCS.
ez most pontosan mit jelent? mondjatok valamit, mit tegyek!
köszike elöre is a segitséget!
Shia-ko
2005.01.03, 14:37
@Robee
Ha gáz a rápod, akkor a túlfeszvédő semmit nem ér, és megsüthette. Ha visszadobják a gart, akkor kérj bevizsgálást.
@Luise
A sarkamra állnék, és kiverném belőlük a kártyát, és ha arra hivatkoznak, hogy te törted el, akkor szintén bevizsgáltatnám.
(Shia-ko @ 2005 Jan 3, 02:37 PM)
@Luise
A sarkamra állnék, és kiverném belőlük a kártyát, és ha arra hivatkoznak, hogy te törted el, akkor szintén bevizsgáltatnám.
nem tudok bevizsgálást kérni, mert a visszaküldték ilyen céllal a kártyát a forgalmazónak, az meg állitólag tajwanba. ök döntik el, hogy mivan,vagy mi nincs.
azon agyaltam, hogy a müanyagon láccik, ha friss a törés, de mire odaér, ugyis oxidálodik, vagy micsinál, és ugyse monja meg a muki a vágott szemével, hogy mikor ltörött el, nálam, vagy a boltba.
Be kell menni, s kérni kell, hogy vizsgálják be független bevizsgálónál (FVF, KERMI). Nem ment az Tajvanba, ebben majdnem biztos vagyok. Ez esetedet eléggé kilátástalannak tartom, ennek bizonyítására ajánlom, hogy olvasd végig elejétől a regényfolyammá bővült Mistral topicot, főleg azokat a véleményeket, melyeket a különböző néven regisztrált Mistralos vagy ahhoz közeli emberek írtak.
Kérjél reklamációs jegyzőkönyvet. Jótállás elvben nincsen a termékre, de a szavatosság akkor is jár!
(Shia-ko @ 2005 Jan 3, 02:37 PM)
@Robee
Ha gáz a rápod, akkor a túlfeszvédő semmit nem ér, és megsüthette. Ha visszadobják a gart, akkor kérj bevizsgálást.
@Luise
Semmi baja a tápnak,ez biztos,erre gyanakodtam elsőnek,de teljesen OK-s.
A bevizsgálást kinél lehet kérvényezni?
Mennyi ennek az anyagi vonzata?
Shia-ko
2005.01.04, 09:35
Ha fél éven belül vetted, akkor a kereskedőnek kell intéznie, fizetnie. Ha korábban, akkor neked. FVF is vizsgál, majd ír egy árat, hogy mennyiért csinálják, vagy felhívod őket, és megmondják.
Jegyzőkönyvet ne felejts el írni.
A teljes jótállási időn belül a kereskedőnek kell bevizsgáltatni, mert rajta van a bizonyítási kötelezettség. A fél év szavatosságra vonatkozik...
Tehát neki kellene, s egyben jegyzőkönyvet felvenni, de sajnos félek, hogy a M. ezt nem fogja megtenni.
Nálunk ÁFával együtt 20 E alatt van valamivel.
Tehát mivel alig 2 hónapos a dolog elvileg annak kell intéznie a bevizsgálást akinél vettem a terméket?
És hogy érted azt,hogy attól félsz ezt nem fogja megtenni?Nem köteles?
Kötelesnek köteles, de amennyiben ezt mégsem teszi meg, akkor Te csak bíróságon érvényesíttetheted az igazadat. Ez a háttérprobléma.
Jótállási idő alatt mindenképpen, a szavatosság első fél évében pedig szintén a kereskedő kell, hogy bevizsgáltassa a vitás terméket.
Azért aggódom, hogy nem, mert ez a tapasztalat. Legyen úgy, hogy nincs igazam! De van feljebb egy kifejezett Mistral topic, nézd meg az ottani panaszokat!
Sziasztok!
A problémám a következő: vettem egy X600-as ATI Radeon VGA kártyát, ami a vásárlást követő héten már meg is adta magát. A kártya már egy hónapja van a nagykerben és most szóltak, hogy nem javítható, ki kell cserélni, de nincs ilyen kártyájuk, helyette olyan kártyát kapnék, ami számomra nem megfelelő. A kérdésem az lenne, hogy a cserét visszautasíthatom? Ha visszautasítom, akkor a vételárat, vagy az éppen aktuális árat fizetik vissza?
Segítségeteket előre is köszönöm: Seby
Nem vagy köteles elfogadni a cserét. Az eredeti vételárat kötelesek visszatéríteni, ez Neked jogod. Ellenben a minél hamarabbi megegyezés érdekében - amennyiben jó cseredarabot adnak, én azt elfogadnám. Ez többször is vitatéma volt már itt a fórumon, a kereskedők nem szivesen adnak vissza pénzt. Bővebben: Mistral topic:)
Arra nem árt figyelni, hogy amennyiben cseredarabot ad, vidd be a gépet, tegye be ő, s zárja le matricával, nehogy inkompatibilitás vagy szakszerűtlen összeszerelés miatt később bajod legyen belőle!
danteshell
2005.04.02, 08:02
2005. 02. 01-én dohány u.-i AQUA computerben vásároltunk egy sapphire 9800 256MB tv/dvi videokártyát 40ezer forintért. Ez elvileg ugye 256 bites, mi egy 128biteset kaptunk... és ez sehol nem volt feltüntetve !!!
Hazavittük beraktuk a gépbe:
MSI K7T266Pro, XP 2100, 512ddr, 350w táp. Drivert fel, 3dmark03 kifagy, bármilyen játékkal is próbálkoztunk kifagy, újraindul...
Visszavittük, ott bepróbálkoztak hogy nem egyezik a sorozatszám a kártyán /ugye ki a fene nézi ezt vásárlásnál mikor örül az új videokártyájának/,aztán érdekes módon kijött egy fiatal srác és átvette a kártyát.
1 hét múlva kicserélték, a garanciális rendezésen a hiba oka: csíkoz, lefagy, rákérdeztem mi volt a hibája csak hebegtek-habogtak...
Figyeljük a neten azóta azokat akik rossz videokártyákat vásárolnak és valószínűleg "megjavítgatva" eladják újra...
Mindegy örültem hogy kicserélték, haza az ''új'' /ez se biztos lehet csak cimkét cseréltek rajta/ kártyával. Vettünk új alaplapot asu a7v880-ast. Szintén ua.
Megint vissza, kitalálták hogy biztos inkompatibilitási probléma, rákérdeztem hogy milyen alaplappal fog működni azt mondták kt600as lapokkal nem lesz gond...
Vettünk egy asus a7v600-x alaplapot, abban elindult de csak 4xagp-n és minden 3d alkalmazás szaggatott, 3dmark03 2700pont ez elég tré... egy normális 9800as kártyának 5000 pont körül kellene teljesítenie.
telefon - aszongyák kicsi a táp tehát cseréltünk egy 360w chieftec-re. Így is tré...
Fölhívtam megint őket aszonták ''adjam el'' és vegyek helyette másikat, be nem veszik már csak féláron... !!!
Eladtam, majdnem mert most akinek elakartam annál is rossz a kártya egy a64-es sis chipsetes rendszerben.
Azóta megvettem az új videokártyát amivel semmi gáz tökéletesen megy, viszont a pénzt nem tudom visszaadni.
Mi a fenét csináljak, fogyasztóvédelem? Per? írjak minden pc magazinnak és húzzuk le a bolt hírét? naggyon naggyon ideges vagyok és az is aki megvette...
1. nem megfelelően informáltak a kártya tulajdonságairól 2. megkárosítottak 40ezer forinttal, mert ez a videokártya nem az általam elvárt teljesítményt hozza 3. érdekes módon zajlott az első garis rendezés is