Walter Sobchak
2009.10.17, 11:24
tejeskifly, L_Matyi,
Köszönöm szépen a válaszokat!

Korábban olvastam, hogy a bevett bírói gyakorlat 30 munkanap.
Ezt hogyan tudom valahogyan bizonyítani?
Hiszen a kereskedő mondhatja, hogy neki a 30 nap sem sok..
Illetve az mennyire elfogadható, hogy a nagykerre hivatkozik?
Köszönöm a válaszokat előre is!
Walter
L_Matyi
2009.10.17, 12:57
(Walter Sobchak @ 2009.10.17, 12:24)

Korábban olvastam, hogy a bevett bírói gyakorlat 30 munkanap. Ezt hogyan tudom valahogyan bizonyítani?
Hiszen a kereskedő mondhatja, hogy neki a 30 nap sem sok. Illetve az mennyire elfogadható, hogy a nagykerre hivatkozik?
Bizonyítani azt tudod, hogy te badtad az eszközt, és, hogy mennyi idő telt el azóta. Az, hogy ez sok, vagy kevés, az eszközön múlik. Egy karóra esetében a 30 nap nem sok, egy hűtő esetében az egy nap is sok. Tulajdonképpen miről van szó?
Lényegtelen, hogy mire hivatkozik, az az ő magánügye kivel intézi, és miért nem tudja kicserélni. Te vele állsz kapcsolatban, és neki kell törekednie arra, hogy ne okozzon neked jelentős kellemetlenséget.
Walter Sobchak
2009.10.17, 13:11
(L_Matyi @ 2009.10.17, 13:57)

(Walter Sobchak @ 2009.10.17, 12:24)

Korábban olvastam, hogy a bevett bírói gyakorlat 30 munkanap. Ezt hogyan tudom valahogyan bizonyítani?
Hiszen a kereskedő mondhatja, hogy neki a 30 nap sem sok. Illetve az mennyire elfogadható, hogy a nagykerre hivatkozik?
Bizonyítani azt tudod, hogy te badtad az eszközt, és, hogy mennyi idő telt el azóta. Az, hogy ez sok, vagy kevés, az eszközön múlik. Egy karóra esetében a 30 nap nem sok, egy hűtő esetében az egy nap is sok. Tulajdonképpen miről van szó?
Lényegtelen, hogy mire hivatkozik, az az ő magánügye kivel intézi, és miért nem tudja kicserélni. Te vele állsz kapcsolatban, és neki kell törekednie arra, hogy ne okozzon neked jelentős kellemetlenséget.
Köszi szépen a választ!

Igen, tudom.
A termék egy monitorvezérlő kártya. Tehát az csak duma, hogy a nagyker felelőssége a garancia?
L_Matyi
2009.10.17, 16:24
(Walter Sobchak @ 2009.10.17, 14:11)

A termék egy monitorvezérlő kártya. Tehát az csak duma, hogy a nagyker felelőssége a garancia?
Te a bolttal állsz kapcsolatban, tőle kaptad a számlát is. Az, hogy ő a nagykerrel intézi a garanciát, az ő ügye. Téged az érdekel, hogy a számítógéped egy hónapja nem használható (vagy? adott cserealkatrészt?). Ez jelentős kellemetlenség szerintem, és mint ilyen jogosít az elállásra. Nem is értem, hogy egy videókártya esetén mit szórakoznak ennyit. Ha közel van a bolt, akkor menjél be, és írjál be a vásárlók könyvébe. Írjad be, hogy nem tudod használni a számítógépedet egy hónapja, és mivel továbbra se tud időpontot mondani a bolt a cserére, ezért te elállsz a szerződéstől a Ptk. 306. §-ára hivatkozva és kéred vissza a pénzedet.
Ettől vagy megijed, és gyorsan elintézi a dolgot, vagy nem csinál semmit, és akkor már tényleg biztos jogos az elállás. Esetleg ad egy jobb videókártyát, újat és ha az tetszik neked, elfogadhatod, de nem vagy köteles (azért érdemes).
kisfogel
2010.04.21, 08:10
Üdvözletem!
Egy olyan problémám lenne, hogy 2008-ban vásároltam egy tatabányai szaküzletben egy videókártyát, amit 2010.04.16-án már 3ik alkalommal vittem vissza, mert meghibásodott.
Egyszer állítólag javították, egyszer cserélve lett, de a cseréről nem kaptam információt, hanem saját magam vettem észre,(a sorozat szám nem egyezett és átvolt húzva a dobozon) és úgy telefonáltam vissza az üzletbe és közölték, hogy „ja, igen cserélve lett“. Csere után ugye újra indul a 2év garancia, elsőre azt sem akarták elismerni csak 2–3 telefon után.
A konkrét hiábja a kártyának, hogy akármilyen driverrel próbáltam, tiszta zöld,kék, rózsaszin kockás volt az egész monitor, és nem tudtam semmit kezdeni vele, így kénytelen voltam venni egyet, ezzel viszont semmi probléma, tehát még csak az se lehet, hogy a gépem nem jó...
Most, hogy újra vissza vittem azt mondták, hogy elviszik megnézik és ha jó vissza kapom, ha valóban rossza akkor vagy javítják vagy cserélik ismét. Namost, nekem már nincs szükségem erre,egyrészt már vettem egy másik kártyát, másrészt szerintem ilyenkor már nem javítgani meg cserélni kell hanem vissza adni a vételárat vagy levásrolni, csak ezzel akarják kihúzni magukat alóla.
Arra,hogy vissza kapjam a vételárat, vagy levásárolhassam azt, azt a választ kaptam, hogy ha kapnak helyette egy újat azt levásárolhatom (de persze már nem az akkori árat, ami akkor 31.000Ft volt, hanem a mostanit ami kb 15.000Ft), ha viszont javítják akkor beveszi bizományba és ha eladja, akkor én levásárolhatom azt az összeget. Szerintem ez gusztustalan, és nem így működik. Ha egy 25.000Ft os cipőre kapok 1év garanciát és 8 hónap mulva jön szét, és jogos a reklamációm akkor is azt az összeget vásárolhatom le vagy kapom vissza amit kifizettem érte.
Tehát függetlenül attól, hogy az a kártya most már kb a felét éri, nekem arra a 31.000 forintos kártyára vállalta a garanciát. Ne bizományozni akarjon meg 25 ször javíttatni. Korábban is próbáltam megegyezni velük, hogy hagy vásároljam le egy új kártyára, akkor is az a választ kaptam, hogy 5-6 ezer forintért beszámolja és én meg pótoljam ki.. Hát ne vicceljünk már kérem, gusztustalan.
Utánna néztem a garanciális dolgoknak, és találtam egy ilyet :
"Ha a tertermék
meghibásodása miatt a vevőnek
megszűnt az áru megtartásához fűződő
érdeke, elállhat vásárlási elhatározásától.
Ilyen érdekmúlás, pl. ha a termék nem
javítható, az áru használhatósága, ezáltal
értéke csökken a javítás következtében.
Ebben az esetben a vásárló visszaadja a
hibás terméméket a kereskedőnek, a
vételárat pedig visszakapja."
Szóval a kérdésem az lenne,hogy én mondhatom azt, hogy nekem ez nem kell, már szervízelve lett, cserélve lett, kérem az árát, vagy hagy vásároljam le. Persze azt az árat amibe én vettem.
Elállhatok a vásárlási elhatározásomtól?
Vagy megvan határozva, hogy hányszor lehet javíttani vagy cserélni? Bár nekem semmi esetre nem kell az a kártya már.
Köszönöm
Kenderice
2010.04.21, 09:53
A törvény szerint "jelentős kényelmetlenség" esetén van joga a vevőnek elállni a szerződéstől.
Ha kicserélték a kártyát újra, akkor valóban újra indul a szavatosság.
Általában 3 vagy több meghibásodás már ok az elállásra.
Levásárlást a törvény nem ismer, csak cserét vagy vételár visszafizetést.
Csere csak ugyanolyan termékre történhet, más típusú, márkájú terméket nem vagy köteles elfogadni.
A levásárlás az eladó és a vevő közös megegyezésével lehetséges, de ahol nyögvenyelősen vagy bepróbálkozósan intézik az ügyeket, ott nem biztos, hogy mégegyszer vásárolnék.
kisfogel
2010.04.21, 10:53
(Kenderice @ 2010.04.21, 10:53)

A törvény szerint "jelentős kényelmetlenség" esetén van joga a vevőnek elállni a szerződéstől.
Ha kicserélték a kártyát újra, akkor valóban újra indul a szavatosság.
Általában 3 vagy több meghibásodás már ok az elállásra.
Levásárlást a törvény nem ismer, csak cserét vagy vételár visszafizetést.
Csere csak ugyanolyan termékre történhet, más típusú, márkájú terméket nem vagy köteles elfogadni.
A levásárlás az eladó és a vevő közös megegyezésével lehetséges, de ahol nyögvenyelősen vagy bepróbálkozósan intézik az ügyeket, ott nem biztos, hogy mégegyszer vásárolnék.
hát ez már a 3ik meghibásodás, és nagyon nem kéne az a termék, egyrészt a megbízhatósága is hagy némi kívánni valót maga után, másrészt meg elég gané módon intézik a garanciát, és 3napja hogy bevittem és még semmi infó róla, és elvileg 3nap után kéne szóljon. nem?
Ha arra hivatkozok, hogy ez miatt kellett vennem egy másikat, mert annyira rossz volt, hogy használhatatlan az elég indok az elállásra? Illetve ezt az elállást, elég ha én írom meg a minta alapján? azt köteles elfogadni? Nem tudom ez vhogy megvan így fogalmazva törvénybe amit említettél, hogy tudjam neki lebegtetni?
Hát igen, vásárolni én sem szeretnék már itt, csak valszeg nem fogom visszakapni az árat, ezért kellenne nekem vmi amivel megtudom fogni

Köszi
Kenderice
2010.04.21, 14:15
Nem kell 3 nap után szólni. A törvényben csak az van, hogy törekedni kell 15 napon belüli javításra. Elhúzódó javítás esetén a 30 napot meghaladó szervizelés már indok lehet az elállásra.
Javítások száma sincs korlátozva (a kereskedők azt szokták mondani, hogy a törvény nem korlátozza a javítások számát), de nem vagy köteles tűrni, hogy akárhányszor javítsanak, általában 3-4 javítás után indok lehet az elállásra a jelentős kényelmetlenség.
A szerződéstől való elállást tértivevényes levélben lehet elküldeni a boltnak, de ha szóban elfogadják a helyszínen, akkor nem kell írogatni, viszont a termék visszaszolgáltatásakor a vételárat (számlán szereplő, nem az aktuális) helyben vissza kell fizetni.
Az elállás tényét a vásárlók könyvében is lehet rögzíteni, egy másolat úgyis a tied, amivel bizonyítod, hogy beírtál.
prowolf
2010.06.25, 07:27
Sziasztok!
Vettem egy komplett gépet. Amelyben meghibásodott a vidókártya (xfx gtx275 -56.000 FT). Garancia bőven van még rá, több mint egy év! Csak hogy a bolt azóta bezért ahol vettem. Nem lehet elérni őket sehogy! Mit tegyek? A fogyasztóvédelem nem tud segíteni! Leráztak!
Mozigépész
2010.06.25, 21:31
Az a baj, hogy te a bolttal állsz szerződésbe, így ha jogutód nélkül megszűnt a bolt, nincs kinél érvényesíteni a garanciális jogodat!
Maximum megkérheted a gyártót-forgalmazót, tud e segíteni, de nem kötelességük.
walter83
2010.11.11, 21:47
Vettem 2 éve egy Asus 8500-as videókártyát mintegy 15 000Ft-ért. Most 2 év után behalt(Memóriahiba-csíkos képernyő). Mint kiderült 3 év gari van rá, úgyhogy visszavittem a számtech üzletbe, ahol nem is adtak róla átvételi elismervényt.(mondjuk nem is kértem,mert nem vagyok otthon a jogszabályokban, de legközelebb kérek). A lényeg az, hogy átvették és kb. 1 hónap letelte után jeleztek hogy megvan a kártya,mehetek érte. Amikor átvettem a kártyát azt mondták hogy újra cserélték ki, de nekem nem tűnt annak. A lényeg az, hogy jó 2 hétig működött is, aztán újra csíkos képernyő. Visszavittem megint átvették papír nélkül, megint egy hónap eltelt, szóltak, bementem, átvettem. Most még jobban kihangsúlyozták hogy milyen új kártya( a széria szám tényleg nem egyezett, de egy natur csomagolatlan kártyáról nehéz megmondani hogy most uj vagy használt(alkohollal szépre lehet azt tisztítani.) 2 hétig bírta megint, meg sem lett erőltetve, majd újra csíkos képernyő. Ekkor viszont azt mondták más a hiba, ki kell vizsgálni a gépet. (Menetközben kiderítettem,hogy átmelegítéssel ezek a kártyák könnyen javíthatóak átmenetileg,ha csak a forrasztás repedt meg).
Egy elektronikai technikus ismerősömmel bevizsgáltattam a gépet, és semmilyen hibát nem tapasztalt, ami esetleg előidézhetné a kártya károsodását.
Az üzletben azt mondták, hogy addig nem küldhetik el a kártyát javításra, amíg be nem vizsgálják a gépemet ők is. Azt is hozzátették ha elsőre nem találnak hibát, akkor hosszadalmas 4-5 órás tesztnek vetik alá a gépemet, kihagyva a hibás terméket, mert ugye azt nem lehet tesztelni a többi hardver egységgel együtt,mert hibás,de ha beleteszik az meg nem ad valós hibát. Ráadásul nem is hagynám ott nekik a gépet, mert majd kitalálnak valami hibát. Szerintem ez csak egy ürügy arra, hogy kikerüljék a garanciát. A gépben van más helyről vásárolt alkatrész is(pl: táp, processzor,memória,winchester). A kérdéseim ezek után ezek lennének:
1. Ha nem tőlük vásárolt alkatrészben találnak hibát, akkor elvész-e a garancia a videókártyámra? Valamint meg kell-e térítenem az ilyenkor felmerülő szerviz költségeket? Pl:hibafeltárás
2.Megtehetik-e, hogy csak akkor továbbítják harmadjára is javításra/cserére a kártyámat, ha előtte bevizsgálják a számítógépemet?
3.Kérhetem-e,hogy elállok a további cserétől, mert már nem bízom ebben a termékben, és kérnék egy másik tipusú hasonló teljesítményű kártyát, vagy árbeszámítást egy új kártyára, esetleg vételár megtérítését?
4.Ezek után vetessek fel jegyzőkönyvet, és kérjek átvételi elismervényt?
Köszönöm a választ előre is!
hello
érdeklödnék vásároltam 2008.06.20-án egy Ati hd 3850-es videó kártyát amire 3-év gar volt ami most bedöglött bevittem a szervizbe és azt mondták sem javitani sem cserélni nem tudják esetleg ha a mai nap jön egy kártya ami egyel jobb mint a régi, de viszont azt is hozzá tette az eladó ha nem fogadom el akkor csak a mai árán tudja számolni a videó kártyát ami 12-13-ezer forint én pedig anno 29064-e forintért vásároltam.
Kérdésem a következő ha nem felel meg nekem a kártya akkor az eredeti vételárat vissza kérhetem?
Mozigépész
2010.11.14, 09:58
Mind a két hozzászólónak írom, OLVASNI és megkeresni a megfelelő topikot, itt mindenre (ahova átmozgattam) meg van a válasz!