venember
2004.04.26, 15:08
Vettem egy 46 eFt értékű videokártyát. Másfél év után elromlott. A kereskedő adott egy címet, hogy hol próbálkozzak. Ott azt mondták, nem javítható. A kereskedő azt mondta, hogy alkatrésznek minősül (szerintem ugyan nem, mert van azon legalább 1000 alkatrész) és mivel lejárt a garancia, nem követelhetek semmit.
Mindent ki kell dobni másfél év után? Mi van a termékszavatossággal?
U.i: efgyébként már a garanciaidőn belül is volt hiba, amit mélben jeleztem, de arra se válaszoltak...
Sajnos evvel nem igazán lehetne mit kezdeni, mivel lejárt a szavatosság is, meg a jótállás is.
Az új szabályozás kissé kitolta a határokat, mert 2 év a szavatosság ideje. Amennyiben nincs már jótállás, akkor mindegy, hogy az adott dolog alkatrész, vagy főrész-e. Sajnos ilyenkor nem nagyon lehet mit tenni.
Nem normális, ezért nem árt körülnézni, ki ad a kötelező jótállásnál (1 év) hoszabb garanciát. VAn ilyen a piacon, mégha drágább is többnyire a termék, amit ők árulnak.
Az, hogy jelezted, nehéz kérdés. Személyesen kellett volna megtenni, az jobban bizonyítható. Meg lehet persze próbálni bizonyítani az igazadat, nyomtasd ki a levelet és vidd be. Evvel még próbálkozhatsz.
venember
2004.04.27, 10:59
(FVF @ 2004 Apr 26, 03:28 PM)
Sajnos evvel nem igazán lehetne mit kezdeni, mivel lejárt a szavatosság is, meg a jótállás is.
Az új szabályozás kissé kitolta a határokat, mert 2 év a szavatosság ideje. Amennyiben nincs már jótállás, akkor mindegy, hogy az adott dolog alkatrész, vagy főrész-e. Sajnos ilyenkor nem nagyon lehet mit tenni.
Nem normális, ezért nem árt körülnézni, ki ad a kötelező jótállásnál (1 év) hoszabb garanciát. VAn ilyen a piacon, mégha drágább is többnyire a termék, amit ők árulnak.
Az, hogy jelezted, nehéz kérdés. Személyesen kellett volna megtenni, az jobban bizonyítható. Meg lehet persze próbálni bizonyítani az igazadat, nyomtasd ki a levelet és vidd be. Evvel még próbálkozhatsz.
Nem a kekeckedés kedvéért, csak hogy tisztán lássak:
1. A termékszavatosság keretében nem kellene javíthatónak lennie a terméknek? Ha veszek egy motort a kocsimba és elromlik a garanciaidő után, el kell dobni? Régebben úgy emlékszem volt olyan szabály, hogy gondoskodni kell a forgalomba hozott termék javíthatóságáról és ha az nem lehetséges, ki kell cserélni. Most nincs ilyen?
2. Ha két év a szavatosság, abba még beleesik az eset! Itt mi a teendő?
3. Ha beviszem a mélt, akkor gyakorlatilag rájuk vagyok bízva ismét, hogy elismerik-e, hogy megkapták... Ha elutasítanak, van esélyem hivatalos fórumon?
A két év szavatosság csak 2003 július 1-e óta van érvényben, az azelőtt vásárolt termékekre 1 év szavatosság volt.
Amiről Te beszélsz, az van, de ezekkel a határidőkkel.
A korábbi szabályozás alapján meg kellett nevezni márkaszervízt, azoknak kellett adott ideig alkatrész-utánpótlással rendelkezniük. A kérdésed még ebbe a körbe tartozik. De ezért már természetesen fizetni kell. Javítani tehát tudnák, de amennyiben nem javítható, akkor nincs mit tenni.
Mivel a reklamációs jogaid elévültek, nincs lehetőség arra, hogy hivatalos fórumon (FVF) ezt elintézhesd.
Tudom, eső után köpönyeg, de megéri olyan helyen vásárolni, ahol jóval hoszabb garanciát vállalnak a termékekre. Amennyiben most vásárolod, akkor egy videokártyára nincsen jogszabályban előírt jótállás, van viszont 2 év szavatosság. Ha valaki ennél többet kínál, az már jó.
Üdv
A problémám a következő:
vásároltam egy komplett gépet az 1 év garral cukiul leragasztva ahogy illik.
Hazavisz

majd elkezdődnek a problémák egyszer kapcsol be gép se kép se hang pár újraindítás elindul és ismét

majd pár nap mulva ismét ugyanez és elkezdett sokasodni ekkor már

fogja a gépet és viszi vissza garba (majdnem 100km-re) ahol áll megjavították vagy mégsem
na ezt eljátszottuk 3x,majd a gar letelte utánalig 1 hónappal megadta magát az egyik alkatrész (tudom,h a gar komplett gépre vonatkozik mint már olvastam párszor)ami nélkül ugyebár nem müxik az egész(a processzor volt az) visszavisz a kereskedő mosolyog és közli,h bocs de lejárt a gar.
összeugrom ismerősökkel,h mit lehet tenni és valószínüleg gyári hiba miatt következett be(ui egy páran már jártak így ugyanaz a gyártó ugyanaz a széria de örülök,h a hazai piacon a hibás gyártmányokat el lehet adni)
A kérdésem:
Mit lehet ilyenkor tenni?
A jótállási javítás idejével meghosszabbodik a jótállás ideje. Amennyiben még benne vagy, akkor erre lehet hivatkozni.
Minden tartós használati cikkre van 3 év szavatosság, de a nem tartósra is 2. bben az esetben - amennyiben be tudod szakvéleménnyel bizonyítani, hogy eredeti hiba van a gépben - akkor a kereskedQ azt kicserélni, kijavítani köteles.
Visszavittem egy videókártyát az E-connectbe mert a tv-out nem működik rajta bevették feltételes garanciális ügyintézésre mejd hívtak hogy az importőr visszadobta nekik hogy nem garanciális mivel nem rendeltetésszerüen volt használva. Meg hogy égésnyom van a tv-out közelében levő áramkörön(nyilván ezért nem működik) Ebbe bele kell nyugodnom hogy nem garanciális?
Nem, kérj szakvéleményt, kötelesek kivizsgálni. Kérj mondjuk tőlünk, de a kereskedőnek a kötelessége beküldeni hozzánk, ő is kell, hogy megelőlegezze a vizsgálat díját.
Állitólag van szakvélemény is de az importőrtől. Ha a fogyasztóvédelemtől kérek szakvéleményt akkor hova kell bevinni és mennyibe kerül?
MOndd azt, hogy te objektív szakvéleményt kérsz, erre az ő szervízük nem alkalmas, kérd, hogy küldjék be ide az FVF-hez. Amúgy elvben 15 000 ÁFával együtt.
Nekik kell beküldeniük és megelőlegezniük, amennyiben fél éven belül vetted.
Nekem is hasonló lenne a problémám. Vettem egy 50.000Ft-os videókártyát, ami 4 hét múlva el is romlott. Visszavittem, mondták, hogy két hét legalább, amire megjavítják. Kértem addig használatra egy másikat, adtak egy 17ezer forintosat, ami éppen náluk volt. Eltelt a két hét, de azt mondták a nagykereskedő húzza az időt, és még legalább 3 hetet kell várnom. Kivártam a 3 hetet, de ekkor is azt mondták, hogy még nincs kész a kártyám, és nem is tudják mikorra lesz kész. Mivel úgy tudtam, hogy az 117/1991-es kormányrendelet van érvényben (azaz 30 napjuk van a cserére vagy a javításra) kértem, hogy akkor adják vissza pénzem. Erre mondták, hogy új rendelet van hatállyban (151/2003), amiben nincs megadva határidő...Meg is néztem és tényleg így van. Én se azért fizettem 50.000 forintot, hogya szervízben álljon a gépem. Felháborító! És ez a törvény is, hogy lehetett ilyet kiadni? Egyszerűen azt csinálnak amit akarnak? A fogyasztó meg le van...?
Nem tehetek semmit annak érdekében, hogy megsürgessem őket vagy visszakapjam a pénzem?
Buksika
2004.09.02, 21:29
Látom, másnak is vannak problémái a videokártyákkal, csak én azt hiszem kicsit jobb helyzetben vagyok.
Nekem elismerték a hibát, csak az a helyzet, hogy az importőr egybe cseréli, de mivel az a típus már nem kapható, egy másabb/újabb típusút tudnak adni, de arra rá kell fizessek 2.500+Áfát.
Kérdésem, hogy ezt megteheti-e, erre joga van-e, hogy többletet kérjen.
(Egyébként a paraméterek ugyanazok: 128 Mbyte memória, 400Mhz-es órajel, 9 directx-et támogatja, Tv-Dvi kimenet, stb., csak a típuszáma újabb)
A czifrája a dolognak pedig az, hogy sulinetes a kártya, és nem tudom milyen matricájú terméket fogok bemutatni az APEH-nak ha kijönnek ellenőrizni (mivel az importőrnél maradt). De tudom, ez már más hatósági körbe tartozik, most levelezem le a sulinet ügyfélszolgálattal.
Előre is köszönöm a választ, a többlettel kapcsolatban.
Nem kérhetnek plussz pénzt a törvény és a rendeletek tükrében.Ha nem lehet kijavítani, akkor cserélni is lehet, de csak ugyanolyan típusú készülékre, melyért természetesen nem kell fizetni. Amennyiben nincsen már olyan készülék, akkor vissza kell fizetni a pénzt. Amennyiben persze Te úgy látod, hogy Neked előnyös a ráfizetés, akkor elfogadhatod.
Elromlott a tv-kimenet a 10 hónapos videókártyámon. Már rég lejárt a 15 nap, amikor felhívtam az üzletet. Azt mondták, hogy baj van, mert buheráltam a kártyát. Igazuk van, a "buherálás" annyiból állt, hogy egy er?sebb és halkabb ventilátort szereltem fel, aminek a nyomai valamennyire látszanak a h?t?bordán. Most már 1 hónapja ülnek a kártyán, kérdésem: Van-e értelme, hogy az asztalt verjem, elveszíthettem-e a garanciát ezzel a "beavatkozással"? Természetesen sem magyar leírást, sem a garancia elvesztésének körülményeit taglaló tájékoztatót nem kaptam. Azt megemlíteni sem érdemes, hogy a h?t?bordának semmi köze a tv-kimenethez.
köszönöm
plg
(Junkie @ 2004 Jul 14, 03:36 PM)
Visszavittem egy videókártyát az E-connectbe mert a tv-out nem m?ködik rajta bevették feltételes garanciális ügyintézésre mejd hívtak hogy az import?r visszadobta nekik hogy nem garanciális mivel nem rendeltetésszerüen volt használva. Meg hogy égésnyom van a tv-out közelében lev? áramkörön(nyilván ezért nem m?ködik) Ebbe bele kell nyugodnom hogy nem garanciális?
Igen, ez egy általánosan használt fogás a keresked?k részér?l, hogy égésnyomok esetén nem rendeltetésszer? használatra hivatkozva próbálnak kibújni a garancia alól. Pedig elektronikus alkatrészekr?l van szó, amiknél bármikor el?fordulhat, rendeltetésszer? használat esetén is, hogy egy áramkör elég...
Sziasztok!
Tegnap az én videokártyámnak is megdöglött a tv-outja, szeretnék a dolgok elébe menni...
A kártyán nincs égésnyom, gyári állapot. Garancia 2005.02.17-éig van.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a kisker-nek mik a kötelezetségei a termékre.
Mennyi ideje van kijavíttatni, cserélni, az eredeti vételár-at kell-e neki visszafizetnie, vagy a mostanit, ha nem tudja ugyanerre a tipusra cserélni..
Előre is köszönöm!
Időközben nagyjából végigolvastam a fórumot, és a kérdéseim nagyrészére választ is találtam.
A számítástechnikai termékek ára mindig csökken az idő múlásával. Ezért a lenti idézet a kiskernek kedvez. Az oldalról letöltött jegyzőkönyvminta is a vétel dátumát, ill. a vételárat jelöli. Tehát azt kell alapul venni, nem?
Ez a fajta videókártyát az cég árlistája szerint már nem lehet rendelni, gondolom a csere sem megoldható.
Az említett videókártya garancialeveléről idézem:
"A cserélt alkatrészek beszámítási értéke az éppen aktuális napi árfolyam. Garanciális áru levásárlására van mód. Pénz visszafizetésére garanciát nem vállalunk, erre törvényi vagy jogszabályi kötelezetségünk nincs."
-Ebben az esetben mi a napi ár?
-A fenti idézetnek van jogalapja?
előre is köszi a választ!
Shia-ko
2004.10.06, 11:24
(helkis @ 2004 Oct 5, 09:57 PM)
Az említett videókártya garancialeveléről idézem:
"A cserélt alkatrészek beszámítási értéke az éppen aktuális napi árfolyam. Garanciális áru levásárlására van mód. Pénz visszafizetésére garanciát nem vállalunk, erre törvényi vagy jogszabályi kötelezetségünk nincs."
Ez az, amivel nem kell igazán foglalkozni, mert a törvényi szabályozáshoz képest hátrányos helyzetbe hoz. Nem a napi ár számít, hanem a számlán lévő, és ha nem tudják cseréln ugyanolyanra, akkor pénz vissza, kivéve, ha belemész az értékkülönbözetes cserébe, ha olcsóbb visszakapsz, ha drágább, ráfizetsz.
Shia-ko: A törvényi szabályozás értelmében a VGA kártyára nincs garancia, ha a kisker azt mondja, hogy :
* A hibás termék javítása, cseréje ügyében a nagyker felé való ügyintézést vállalja, és a nagyker által neki adott jótállást így feléd továbbítja
* A hibás, nem javítható, nem cserélhető terméket NAPI áron visszavásárolja.
Akkor a semminél többet vállalt, erre fog hivatkozni. Nagyjából azonos tudású kártyára viszont pl. cserélhet.
Ki tudja a helyes megfejtést pár paragrafussal alátámasztani?
Szívesen vinném magammal, mikor a VGA-t is visszaviszem...
További megváloszalatnan kérdés, ha TheElf-nek van igaza:
Mivel ez a tipus beszerezhetetlen, nagyker biztos nem tud hozni helyette, mert már nem gyártják, esetleg van raktáron pár csellengő darab...
Szóval mit fognak napi árnak venni? Mert a napi ár az új ára lenne a karinak, ugye?
Csak a tisztánlátás képpen 9800XT-ről van szó. A számlán: 120000.- van.
Más árlistában még mindig ennyi, de gondolom már nincs raktáron nekik se...
Köszönöm eddigi válaszaitokat, és várom a téma további kivesézését..
Shia-ko
2004.10.08, 10:10
Ez úgy van, hogy alkatrészekre sok helyen nem adnak garanciát, ha nem ők szerelték be, ebben az esetben TheElf-nek van igaza. Ha korrekt a cég, vagy ők szerelték, akkor nekem.
Elöbbi esetben meg kell egyezzetek az árban, érdemes körbenéz, mennyiért mennek ezek használtan, ahhoz lehet viszonyítani. Ha az ő árlistájukban már nem szerepel, de másokéban igen, akkor ahhoz kell.
Amennyiben olyan helyen vásároltak, ahol csak az általuk beszerelt elemekre vállalják a gart, akkor rakasd be náluk, mert ez ált. max 1-2ezer ft, ammyit egy ilyen karinál megéri beruházni.
117/1991 (IX. 10) KormányrendeletItt megtaláltam amit kerestem!
Shai-ko - Olyat láttam/hallottam már, hogy az illető vett egy komplett gépet, és az egészre van garancia, az alkatrészeire külön nincs (papír), és ha máshonnan származó alkatrészt szeretne beépíteni, akkor a garanciát vállaló céggel kell beépíttetni, hogy a garanca megmaradjon.
A fenti link is úgy kezdődik: egyes tartós használatra rendelt termékek
jótállási kötelezettségéről - melléklet: 300200 00 00 - Számítógépek.
Igaz, hogy nem kifejezetten VGA-ról van szó, de akkor miért kaptam meg a garanciapapírt a vásárláskor?
-szó sincs napi árról:
"5. § (1) Ha termék a vásárlástól (üzembehelyezéstől) számított 3 napon belül - a termékbe épített biztonsági elemek (pl. elektromos biztosíték) hibáját kivéve -meghibásodott, a vásárló kívánságára azt azonos típusú új termékre kell kicserélni. Ha a cserére nincs lehetőség, a vásárló választása szerint a termék visszaszolgáltatásával egyidejűleg a vételárat vissza kell fizetni, vagy a vételár-különbözet elszámolása mellett már típusú terméket kell részére kiadni."
-aki meg mégis napi áron szeretné beszámolni az alkatrészeket:
"1. § (6) Semmis az a megállapodás, amely az e rendeletben foglalt előírásoktól a vásárló hátrányára eltér. Az érvénytelen megállapodás helyébe e jogszabály rendelkezései lépnek."
További kérdés: a VGA-hoz tartozik egy HalfLife2 - játék kupon, ami már felhasználásra került (lekapartam azt a részt, ahol a kód van:))
Beleköthet-nek-e ebbe, hogy a tartozék nem eredeti állapotban van?
Ilyenkor milyen értékegyeztetést kell/lehet alapul venni?
Jövő héten szombaton viszem fel Bp-re a kártyát...
Remélem símán fog menni az ügy!

Köszönöm a gyors, és építő válaszaitokat!
Jó hétvégét mindenkinek!
Itt lett már többször említve: Számítógép != VGA, stb. magyarul nem is tekinthető kötelező jótállás alá tartozó tartós fogyasztási cikknek. Magyarul az általad említett joggszabály nem segít, pont erről volt más többször itt szó. innen áll elő az a helyzet amit mondtam. Azzal a kitétellel, hogy a jótállás feltételeinek megismerését a vásárlás előtt biztosítani kell, ellenkező esetben a vásárláskor létrejövő szerződésnek (amiben a feltüntetett jótállási idő is benne van) az általuk leírt feltételek nem képezik részét, és az önkéntes jótállásra is a jótállás esetében megszokott szabályok vonatkoznak. Ha viszont bemész és meg tudod ismerni az általuk vállalt jótállási feltételeket akkor önkéntes jótállásra az vonatkozik amit ők írtak.
A kupon viszont ugyanúgy nem része a terméknek ilyen helyzetben, mint ahogy a nyomtatónak sem az indulókészletben lévő festék

/ez alól kivétel: Mistral/
(TheElf @ 2004 Oct 9, 11:40 PM)
... magyarul nem is tekinthető kötelező jótállás alá tartozó tartós fogyasztási cikknek. ...
Értem amit írsz, de akkor mért van benne a kormányrendelet mellékletében, hogy tartós fogyasztási cikk a számítógép?
Úgy emlékszem hogy, felhívtam az X üzletet, hogy rendeljenek nekem egy 9800XT VGA-t, ami az árlistájukon ennyibe kerül, és szóljanak, amikor megjött. 3 nap múlva felhívtak, hogy megvan a kari. Felmentem Bp.-re, kivártam a sorom a pultnál, mondtam miért jöttem, odaadták, kifizettem. Megkérdeztem mennyi idő a garancia: 1 év. köszi, hello.
Szóval ők nem hívták fel külön a figyelmem arra, hogy erre a termékre, ők milyen feltételekkel vállalnak garanciát... de a garanciapapírra, rá van írva amit csak most olvastam el...

kicsit sarkítva a dolgot: ha teszem azt visszaviszem a vga-mat ami elromlott, hogy javítsák, meg, cseéljék ki, mert 7 hónapja vettem, és adtak rá garanciát, és nem tetszik a képem az eladónak, földhözvágja, és azt mondja, hogy fizikai sérülésre nincs garacia, akkor mi van? nyugodtan szájbarúghatom?
nem hiszem el, hogy már/még itt tartunk?
Shia-ko
2004.10.11, 08:32
Akkor sorban:
- a számítógép tartós fogyasztási cikk, de te VGAt vettél, és amit mindannyian írtunk, az arról szól, hogy állambácsi csak összeszerelt gépre, és szervízben beszerelt alkatrésze kötelezi a jótállást, a többinél könnyen ráfogják, hogy szereléskor tetted tönkre.
- ha nem mondták külön a dolgot, de rajta van a papíron, amit kaptál, akkor is el kell fogadd, mert bár pereskedhetsz, hogy nem voltál tisztában vele, de nem fogsz semmit elérni, mert az lesz a döntés, hogy miért nem olvasod el, amit aláírsz?
- ha az adott eset fennáll, jegyzőkönyv, 1-2 ottani vásárlót megkérhetsz, hogy igazolják, hogy nem te csináltad, és fel kell őket jelenteni. Persze meg is rúghatod, de ah erre rendőrt hív, már minimum 3at kell rugdalni, és csak 2 lábad van.
Igazatok van, el kell fogadnom, hogy nem olvastam el amit el kellett volna, de persze a garpapírt azután adták oda, miután kifizettem a VGA-t, jó trükk!

Most arra gondolok, hogy több mint 12 éve foglalkozok számítástechnikával, és rengeteg embernek raktam össze gépeket, javítottam meg nekik, segítettem a vásárlásban, stb.. amikkel azóta sincs baj. Sokszor olyan gépeket kellett felülvizsgálnom, amit épp egy hivatalos szervízből hozott a tulaj, hogy még mindig nem megy az a dolog, amiért bevitte... Tehát elmondhatom, hogy van gyakorlatom egy VGA-installban, és tudom hogy semmilyen hibát nem követtel el amivel én idézhettem volna elő ezt a hibát.
Már csak az a kérdés, hogy ezt hogy lehet bebízonyítani?
(Shia-ko @ 2004 Oct 11, 08:32 AM)
- ha az adott eset fennáll, jegyzőkönyv, 1-2 ottani vásárlót megkérhetsz, hogy igazolják, hogy nem te csináltad, és fel kell őket jelenteni. Persze meg is rúghatod, de ah erre rendőrt hív, már minimum 3at kell rugdalni, és csak 2 lábad van.
A gond ott van, hogy a jótállás ebben az esetben is csak az ott vállalt feltétlekkel jár.
Shia-ko
2004.10.12, 09:19
Valóban, de ha Ő törte össze, akkor bíróságon elég szép dolgokat lehet rajtuk leverni, többek között egy új VGA-t.
Helló!
Kicsit távol voltam pár napig, ma jöttem vissza.
Végigolvasva a probléma feszegetéseit a következőket tudom mondani:
Tény, hogy ez a jótállás nem tartozik a kötelező jótállás kategóriájába, mert az a mellékletben megjelölt teljes konfigurációra vonatkozik csak.
DE: ez egy önkéntes jótállás, ami az adott feltételekkel érvényes. Nem lehet azonban a feltételek között olyan kitételeket szerepeltetni, amelyek nem egyeznek, vagy egyenesen sértik a Ptk hibás teljesítés részben foglaltakat.
Az aktuális áron való számolás ide tartozik, de a levásárlás is, hiszen ezt a lehetőséget sem írja a törvény, sem a rendeletek.
A pénz visszafizetését ellenben igen, hiszen amennyiben sem javítani nem lehet, sem ugyanolyanra kicserélni, akkor el lehet állni a szerződéstől, tehát vissza kellene kapni a pénzemet. Hozzá kell, hogy tegyem, hogy amennyiben Neked jó a levásárlás (természetesen a vásárolt értéken) akkor elfogadhatod, mert jó Neked. Kötelezni azonban nem lehet rá.
Az önkéntes jótállás mellett e termékre még szavatosság is vonatkozik, a vásárlástól számított 2 évig, ennek a feltételeit szintén a Ptk tartalmazza, hasonlóak a másikéhoz.
Ezek után a jogszabályok:
a 117-es már nincsen hatályban.
helyette a 151/2003 kormányrendelet rendelkezik a jótállásról, de ez csak a kötelezőről szól.
A szavatossági és jótállási ügyintézésről a 49/2003 GKM rendelet szól.
Ezeknek alapja pedig a Polgári Törvényköny, Ptk.
Ajánlatom: menj vissza ezek tudatában, s legyen a Te max kompromisszumod egy csere ugyanolyanra, vagy Neked megfelelőre az eredeti árat figyelembe véve. Amennyiben vita támad, hozd fel az itt leírtakat érvként.
Ha nem fogadják el, akkor fenyegesd meg őket velünk, mert nemsokára vizsgálat lesz, s ez így is igaz. Akkor kérném majd a cég nevét is!
Felteszem a 3 jogszabályt a nyitó fórumokhoz.
(FVF @ 2004 Oct 12, 10:33 AM)
Helló!
Kicsit távol voltam pár napig, ma jöttem vissza.
Végigolvasva a probléma feszegetéseit a következőket tudom mondani:
Tény, hogy ez a jótállás nem tartozik a kötelező jótállás kategóriájába, mert az a mellékletben megjelölt teljes konfigurációra vonatkozik csak.
DE: ez egy önkéntes jótállás, ami az adott feltételekkel érvényes. Nem lehet azonban a feltételek között olyan kitételeket szerepeltetni, amelyek nem egyeznek, vagy egyenesen sértik a Ptk hibás teljesítés részben foglaltakat.
Az aktuális áron való számolás ide tartozik, de a levásárlás is, hiszen ezt a lehetőséget sem írja a törvény, sem a rendeletek.
A pénz visszafizetését ellenben igen, hiszen amennyiben sem javítani nem lehet, sem ugyanolyanra kicserélni, akkor el lehet állni a szerződéstől, tehát vissza kellene kapni a pénzemet. Hozzá kell, hogy tegyem, hogy amennyiben Neked jó a levásárlás (természetesen a vásárolt értéken) akkor elfogadhatod, mert jó Neked. Kötelezni azonban nem lehet rá.
Az önkéntes jótállás mellett e termékre még szavatosság is vonatkozik, a vásárlástól számított 2 évig, ennek a feltételeit szintén a Ptk tartalmazza, hasonlóak a másikéhoz.
Ezek után a jogszabályok:
a 117-es már nincsen hatályban.
helyette a 151/2003 kormányrendelet rendelkezik a jótállásról, de ez csak a kötelezőről szól.
A szavatossági és jótállási ügyintézésről a 49/2003 GKM rendelet szól.
Ezeknek alapja pedig a Polgári Törvényköny, Ptk.
Ajánlatom: menj vissza ezek tudatában, s legyen a Te max kompromisszumod egy csere ugyanolyanra, vagy Neked megfelelőre az eredeti árat figyelembe véve. Amennyiben vita támad, hozd fel az itt leírtakat érvként.
Ha nem fogadják el, akkor fenyegesd meg őket velünk, mert nemsokára vizsgálat lesz, s ez így is igaz. Akkor kérném majd a cég nevét is!
Felteszem a 3 jogszabályt a nyitó fórumokhoz.
Köszönöm!

Jövő héten tudok felmenni ez ügyben, mert közben kiderült, hogy szombaton nyitva vannak, de nincs garis ügyintézés!

Valahol azt olvastam, hogy már nem kötelező az ilyen esetekben hozzátok fordulnia a cégnek (kivizsgálás ügyében), ez igaz?
Igaz, de attól mi még vizsgálhatunk, büntethetünk...
(FVF @ 2004 Oct 12, 11:02 AM)
Igaz, de attól mi még vizsgálhatunk, büntethetünk...

Gondolom először úgyis elküldik szervízbe pár hétre.. aztán ha megjött az eredmény, akkor lesz érdekes a szitu...
Persze, ha javítható, én annak is örülni fogok!

Köszi még egyszer! Jelentkezem amint van valami...
Szia!
(FVF @ 2004 Oct 12, 10:33 AM)
Ebben nem feltétlenül értek egyet, el is mondom, hogy miért:
Egyfelől a kötelező semminél nem mondható az, hogy kevesebbet nyújt ezekkel a feltételekkel a jótállás. Másfelől, nagyon jó oka van annak, hogy nem teljesértékű jótállás ez a többlet, ha ezt nem adhatják olyan feltételekkel ahogy ez működik, akkor az nem fog menni. Harmadfelől: Itt tényleg szakember által beépíthető alkatrészről van szó. A készülék a számítógép. Legalábbis a jogalkotó szándéka szerint.
Ha a VGA kártya hibája miatt nem működik a készüléked, akkor a forgalmazó ezt a hibát, a te érdeksérelmed nélkül kell, hogy orvosolja. Magyarul: Nem csökkenhet a készülék tudása, nem lehet ez után az értéke olcsóbb mint egy azonos korú, azonos állapotú készüléké. A fent említett jótállási modell is ezt az állapotot tükrözi. A nem szakember által beépített, számítógép részegységeként használt, hanem önálló termékként jelentkező VGA eleve nem felel meg a rendeltetésszerű használat szabályainak. Ha viszont a számítógépet kell így javítani, akkor a javítás módja a hibás részegység (VGA) cseréje. Az eredetivel egyenértékű alkatrészre, ha ez a készülék értékét, használhatóságát nem befojásolja (nem okoz neked érdeksérelmet) akkor pedig alkatrészt lehet cserélni a javítás során.
Ez történik akkor amikor nem azonos típusra cserélnek, illetve levásárláson egyezkednek, ilyenkor érdemben amit én kiharcolnék, pont emiatt, hogy a legolcsóbb olyan eszközre amire így javításként lehet alkatrészt cserélni ráfizetés nélkül cseréljék ki a terméket. Ennek jelenlegi értéke valahol a régi termék eredeti ára és az látaluk meghatározott ár között lesz, és ezt nehéz támadni, ha ez nem megy, akkor lehet tovább alkudozni, de ott bizony az általam említett érvek bejönnek. (Szavatosság érvényesítésével ekkor is lehet próbálkozni, fél éven belül érdemes is.)
Érdemes a kérdésről néhány jogászt megkérdezni, mert egészen biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül lett ez az általános gyakorlat, és a jogi háttere megvan, és félő, hogy az asztalveréssel a helyzet tisztázódása olyan módon érhető el, hogy nem lesz önkéntes jótállás egy csomó termékre. És majd feltüntetik, hogy a törvény szerint előírt ideig szavatosságot vállalnak rá
Értem amit mondasz, de ez jelenleg a hivatalos álláspont. A Ptk egy keret, annál a fogyasztóra nézve kedvezőtlenebb feltételeket nem lehet megállapítani. Ismételten meg kell azonban jegyeznem, hogy amennyiben az a fogyasztónak megfelel, akkor lehet levásárlás, vagy egyéb is. A lényeg az ésszerű kompromisszum.
Üdv!
Tegnap sikerült visszavinnem a VGA-t az üzletbe...
Átvették, adtak egy papírt, rajta az általam jelzett hibajelenséggel.
Cserekészüléket természetesen nem tudnak/tak adni.
Két hetesre tervezik az ügy hosszát, ugyanis elküldték a nagyker.-be bevizsgáltatni. Valószinüsítik, hogy csere lesz, mindkét emberke szépen megleste, hogy talál-e rajta valamilyen égésnyomot, ill. külső behatás által okozott karcot, kárt, de nem volt semmi. Szerintük a csere erre a tipusra nagy esélyel lehetetlen. Azt mondták, hogy majd a nagyker mond valamit: ált. jobbat vagy rosszabbat kínál fel helyette, ráfizetéssel, ill. visszafizetéssel...
Arról nem esett szó, hogy vételár szerinti érték lesz-e az egyeztetés alapja, vagy nem.
A héten kell visszahívnom őket, hogy mit mondott a nagyker.
Tehát folyt köv. ...
TheElf - Te mivel foglalkozol egyébként, hogy ilyen jólértesült vagy? Kisker?
A cserére vonatkozólag:
1. - azonos teljesítményű VGA. A 9800pro áll teljesítnyényben legközelebb hozzá (kicsivel: 10-15%-kal lassabb illetve fele RAMmal van szerelve), de az már a vásárláskor is olcsóbb volt. Amiért ezt a tipust választottam anno, az a halk hűtése!
2. - azonos zaj forrású VGA. Ebből a szempontból viszont már az X800Pro tipus áll közelebb hozzá, ami most olcsóbb mint a 9800XT-volt, de teljesítményben 50%-kal jobb!
3. - azonos vételárú VGA. Ez pedig a jelenlegi csúcsmodell, X800XT. Teljesítménye 2x-ese a 9800XT-nek, hűtési zaja kb:.ugyanakkora...
A képlet egyszerű: én a 3. esetet favorizálom, gondolom a kisker, vagy a nagyker meg az 1.-est. Kompromisszumként elfogadnám a 2.-es megoldást (kivéve ha rá kell ráfizetnem).
Mi történik akkor, ha nem jutunk közös nevezőre? Van más választásom?
MIvel ezek a megoldások nem a Ptk alapján kerültek felajánlásra, eltérnek a jogszabálytól, így nem erőltethetőek a fogyasztóra. Ésszerű kompromisszum azonban elfogadható. Békéltető testület, bíróság a következő út, de bevizsgáltathatod KERMI-nél vagy nálunk is. Az a vélemény azonban nem kötelezi a kereskedőt semmire.
(FVF @ 2004 Oct 20, 12:26 PM)
Értem amit mondasz, de ez jelenleg a hivatalos álláspont. A Ptk egy keret, annál a fogyasztóra nézve kedvezőtlenebb feltételeket nem lehet megállapítani. Ismételten meg kell azonban jegyeznem, hogy amennyiben az a fogyasztónak megfelel, akkor lehet levásárlás, vagy egyéb is. A lényeg az ésszerű kompromisszum.
Szerintem a kérdés amiben nem értünk egyet, hogy mi a PTK által előírt dolog, aminél kevesebbet nem adhatnak: Szerintem mivel videokártyára semmit nem kell adni jótállás szempontjából ezért a valami az csak több lehet. Te azt mondod, vagy annyit adnak, mint amennyit akkor adnának, ha lenne erre is minimum vagy semmit. Megjegyzem, hogy érdemben a kérdés azért is lényegtelen, mert szavatosság úgyis van a termékre. A dolognak azon -valüszínűtlen- esetben lenne egyedül valószínűsége, ha a szavatosság feltételét jelentő számla nem lenne meg, a jótállási jegy azonban igen, az önállóan érvényes lenne,
(helkis @ 2004 Oct 20, 02:15 PM)
TheElf - Te mivel foglalkozol egyébként, hogy ilyen jólértesült vagy? Kisker?
A cserére vonatkozólag:
1. - azonos teljesítményű VGA. A 9800pro áll teljesítnyényben legközelebb hozzá (kicsivel: 10-15%-kal lassabb illetve fele RAMmal van szerelve), de az már a vásárláskor is olcsóbb volt. Amiért ezt a tipust választottam anno, az a halk hűtése!
2. - azonos zaj forrású VGA. Ebből a szempontból viszont már az X800Pro tipus áll közelebb hozzá, ami most olcsóbb mint a 9800XT-volt, de teljesítményben 50%-kal jobb!
3. - azonos vételárú VGA. Ez pedig a jelenlegi csúcsmodell, X800XT. Teljesítménye 2x-ese a 9800XT-nek, hűtési zaja kb:.ugyanakkora...
Az kéne még csak, szerencsére programozok, de nagyon hamar megtanulja mindenki: Aki osftwarrel foglalkozik az is előfordul, hogy rendszert épít, úgy kell tevékenységi kört bejegyezni, hogy regisztrálhass nagykerbe, és ott is kell vásárolni. Kevesebb fejfájás.
Megjegyzem: Mivel a csere ez esetben az érdeksérelmed nélkül kell, hogy fennálljon, az első cseredarab nem hiszem, hogy a gyengébb teljesírményű kártya szóbajöhet. Az X800Pro esetében, nem fog kevesebbet érni a géped, ha egy új X800 Pro van benne, mintha egy pár hónapos 9800 XT, így az érdeksérelmed nem hiszem, hogy fennállna és +50% teljesítmény. Az X800XTt meg lehet próbálni kiharcolni, arra hivatkozva, hogy a kártya mivel nehezen pótolható azonos új darabra, a kompatiblitási teszteket, stb. újra kell futtatni, ezért az 9800XT most drágább lenne, ráadásul a jogszabály szerint az utiköültségedet, és az egyéb járulékos költségeket (pl. új kártya beépítése) is ők kell, hogy kifizessék. Ennél az X800XT jobb, és azon van kellő mennyiségű memóra, az az amivel hivatalosan mennie kell a rendszerednek. Ráadásul a szerződés semmisé vállása esetén a teljes árat kellene visszafizetniük + az eset során felmerült károdat s abba ez is kb. belefér, s maradsz ügyfél. Sok múlik azon, mennyire vagy ismert a boltban, stb.
Ráadásul a szerződés semmisé vállása esetén a teljes árat kellene visszafizetniük + az eset során felmerült károdat s abba ez is kb. belefér, s maradsz ügyfél. Sok múlik azon, mennyire vagy ismert a boltban, stb.
Hogy válhat semmisé a szerződés?
pl.: Ha nem tudják ugyanarra cserélni, és rögtön visszakérem az árát?
u.i.: Most hívtam őket, jövő héten hétfőn jön meg a nagyker válasza az ügyben..
Köszi az edigi válaszokat!
Sziasztok!
No ez jó kérdés, elmondom azt is, hogy miért, és mi az amin itt lehet sokat vitatkozni. Ugye a törvény által biztosított lehetőségek a Javítás, a Csere, az Árengedmény, valamint a szerződéstől való elállás. A gond az, hogy új lehetőséget ők teremthetnek, de kizárni semmit nem zárhatnak ki. Ha a szerződés jgszerűtlen, és a bíróság semmisnek nyilvánítja az is egy érdekes eset.
Nyilvánvaló, hogy az utóbbihoz bíróság kell, a szerződéstől való elállás pedig csak akkor működik, ha az egyik, a szerződés által biztosított lehetőség sem megy (ennek pedig egy kicsit utánanéztem), itt pedig a törvényileg kötelező megoldások mellett mást is lehetővé tehet a szerződés: Más típusra való csere felkínálása (Levásárlás) is többlet lehetőség, ebbe nem vagy köteles belemenni, de a helyzet igen egyszerű: neked nem felel meg az általuk javasolt megoldás (pl. a termék árának leszállítása) akkor ők törekedni fognak arra, hogy a határidőn belül új lehetőséget kínáljanak fel.
Innen pedig a kérdés az, mikor futnak ki a lehetőségekből, vagy mikor mondod azt, nem tudtok megegyezésre jutni a lehetőségek kapcsán, és döntsön a bíróság (a megegyezésen kívül ez a másik lehetőség). Tegyük fel, eljut az eset a polgári perig, kérdés az, hogy a bíróság hogyan fog dönteni. Ők azt fogják látni, hogy a szerződés semmisé vállása a részükre aránytalanul rossz megoldás, a termék elavulását, jellegét, a kötelező jótállás hiányát is tekintve ennek jogossága megkérdőjelezhető. Hoznak tanúkat, hogy bizony ez az általános gyakorlat, hoznak szakértői véleményt, stb és arra építenek, hogy látszik ők bizony törekedtek a megegyezésre minden racionálisan felkínálható lehetséget felkínáltak.
Nem beszéltek természetes elhasználódásról, áramingadozásról, nem teljesen szabványos tápról, nem szakértő beszerelésről, pedig ezek mindegyike megkérdőjelezi a jótálási igény jogosságát, de ők ezt érdemben a te érdekeidre figyelemmel nem vizsgállták. Ismert adatok szerint náluk a vita, a panasz ritka, összehasonlítható adatokat prezentálnak (mondjuk a mistrallal hasonlítva össze magukat) és ebben a helyzetben nyerd meg a pert.
Ha vesztesz akkor bukod a perköltséget, az ügyvédeik díját, és könnyen lehet, hogy a bíróság előtt rádbizonyítják a nem szakértő beépítést, a nem teljesen szabványos (csak formaszabványnak felel meg, a működésre vonatkozóknak nem) tápot, a nem megfelelő áramellátást, és azt mondja ki a bíróság semmit nem kapsz. És ugye addig is sok költséged, órád benne lenne a dologban.
Nos ezért van hihatetlen erőfölényben ebben a helyzetben a kereskedő, érdemben a nevedben téged képviselni hivatott szervezet is eljárhat, hogy kiegyenlítse kicsit az erőviszonyokat, de ebben az esetben sem lenne könnyű az ügy.
Azt, hogy amit adtak az többletlehetőség, hiszen sok esetben előnyös (pl. termék ára felmehet, stb) vagy hátrányos (nem vagy köteles elfogadni), ha ezért a fogyasztóvédelem bírságol nekik kéne bizonyítani, és a kereskedő elmehet a bíróságig a fellebbezéssel. Nehéz lenne bizonyítani, hogy egy többlet lehetőség az hátrányos... A bírság sem nagy nyomás, a békéltető testület sem, a sajtóhoz fordulsz akkor is elő lehet ezt jól adni, hogy úgy nézzen ki te nyerni akarsz a dolgon és nem a fair megoldás érdekel, a bíróságon való esélyeket pedig magad is láttad.
Lehet, hogy úgy érzed ez nem az igazi, bízom benne, hogy ennek ellenére sikerül egy számodra is elfogadható megegyezésre jutni, ám elmondom, hogy a hardware még viszonylag egyszerű helyzet, próbálj meg software ügyben a "Minden termékre 1 év jótállás" kapcsán valamit is kiharcolni mert bugos a windows, és kérj árengedményt...

Lehetőleg jelentőset. Vagy javítást, 15 napon belül. Vagy az operációs rendszert is tartalmazó számítógép esetén a softwareben lévő hibák javítását. Külön öröm, ha linux van a gép tartozékaként, és a garancia is így megy, hiszen hivatkozhatsz rá, a nyílt forrás lehetővé teszi a javítást. Mondjuk a böngésző által hibásan megjelenített oldalak kapcsán a böngésző javítását kérd. Nem fog menni, gondolom te is pontosan tudod miért.
A számítógép, a softwarek még a jog szempontjából nem jól kezelt terület, s kérdéses, hogy a VGA amit vásároltál vajon mi... A kereskedő állítása szerint csak szakember által beépíthető gépalkatrész.
(TheElf @ 2004 Oct 24, 11:34 PM)
... Nos ezért van hihatetlen erőfölényben ebben a helyzetben a kereskedő, érdemben a nevedben téged képviselni hivatott szervezet is eljárhat, hogy kiegyenlítse kicsit az erőviszonyokat, de ebben az esetben sem lenne könnyű az ügy. ...
Jó buli ez a JOG!
Kicsit olyan "királynő áldozattal matt" helyzetnek érzem amit leírtál...
Úgy látom már csak 1 dolgot tehet az ember: imádkozhat a számítástechnika isteneihez, hogy az alkatrészt amit ő szerelt be, ne menjen tönkre...

Egyébként, ha egy kisker vállal alkatrész beszerelést, akkor ő autómatikusan szakember?
Vagy mondjuk van-e olyan opció, hogy összeszerelem a gépemet, és beviszem egy boltba, hogy nézzék át, mert szerintem nem működik jól (vagy kitalálok egy hibát), ők adnak egy "szakvéleményt" hogy jó (kifizetek pár ezret), utána ezalapján, ha garis probléma van lehet hivatkozni erre a szakvéleményre?
Software-nél, biztos van olyan apróbetüs rész, hogy a PiciPuha szakemberének kell feltelepítenie a opredszert, hogy 15napon belül meg tudják javítani, havalami baj van!
A Microsoft esetében nincs kitétel, de garancia sincs.
Ha a kisker vállalja az alkatrész beszerelését és nem szakember ő felel az okozott kárért.
De nem csak a szakértelem van a top kifogások listáján. Általában meg lehet egyezni az üzlettel, mert nem rosszindulatúak, pont ezért kell a kompromisszumkészség a részedről is, ha ezt jogi útra akarod terelni, és pont ezért lehet megegyezni velük....
Na azt hiszem kezdődik...

2004.10.19 -én vittem be a karit, cserekészülék híjján 2hét alatt rendezniük kellene az ügyet, ami hamarosan lejár.
3x hívtam eddig őket, mindig 4-nappal odébb tolták csak a határidőt, ma volt a harmadik hívás, jövő hét keddre (11.02 ekkor jár le a 2hét is) igérték meg hogy bővebbet tudnak mondani...
Ilyen "időhúzásos" ügyben lehet valahogy lépésre bírni őket?
Sehogy, és azt hiszem, kezded elérni, hogy veled szemben meglegyen a kereskedő rosszinudlata, aki jó eséllyel látja a fórumot. Nem 2 hét a határidő, hanem 15 nap, te már minden ügyintézés előtt jöttél vitatkozni, amikor még nem biztos, hogy lesz panasz, majd a határidő alatt, amikor nem rajtuk múlik, de ők rendszeresen érdeklődnek a nagykerben már időhúzási ügyről, a dolgok kikényszerítéséről beszélsz. Szerinted, ezzel a hozzáállással szembesülve a kereskedő hogy áll az ügyedhez? Ha eddig azt akarta, hogy te is járj jól, most biztos nem fogja ezt mondani. Többek között a kezdődik c. megjegyzésed nyomán.
A legfontosabb védelem az, hogy a kereskedő meg akar téged tartani mint visszatérő vásárlót, és ezért nem akar kötözködni mindenen, ráadásul az rossz fényt vetne rá, az viszont ahogy te intézed a dolgot előre panaszkodsz, szidod őket, stb. már nem rájuk vet rossz fényt, és az, ha ezek után belőled lesz egyedi eset senkit nem fog elriasztani téged meg nem várnak majd vissza.
Tudod jelenleg a helyzet nagyon úgy néz ki, hogy anélkül, hogy nekik szóltál volna már mentél feljelentgetni, hogy legyen vélemény ami neked ad igazat. Ezek után megkérdezem, miért nem hiszel annak a kereskedőnek amitől vásároltál akinél eddig nem reklamáltál akivel eddig erről nem beszéltél... Talán attól félsz lesz bőven oka visszautasítani a garanciális igényedet? (Mondjuk szakszerűtlen bios frissítés, overclock, stb. miatt)?
Tudod mi kezdődik itt? Ő megteheti azt, hogy mivel az érdemi döntés nem nála, hanem a nagykerben van, a 15 nap elején elviszi oda, és az utolsó nap hozza el onnan a kártyát/döntést, és törekedett a 15 napra, ehhez képest nem hajtott el a fenébe, hogy benne vannak a határidőben és hátráltatod a munkát, stb. megtehette volna, és igaza lenne. Nem lennék meglepve, ha ezek után a kereskedő is úgy állna hozzád ahogy te állsz hozzá.
A határidő 15nap (munkanap?), de ezalatt meg kéne kapnom az új kártyát, amenyiben cserélik, vagy a régit vissza, nem?. Ezzel szemben még semmit sem tudok semmiről. Hogy cserélik-e, milyenre, miért nem, javittatják-e, meg egyáltalán...
Nekem bőven elég lenne, ha valamit érdemben mondanának, nem pedig csak a : "majd jövő hétre tudunk valamit mondani" , stb..
Tudom hogy nem rajtuk múlik a válasz, de azt se tudom, mi a kérdés amit a nagykernek feltettek.
Tudtommal a cég nevét nem mondtam. Ha minden simán lezajlik, nem is fogom megmondani. Nem is egy topic szól arról, ahol jól megszivatták az embereket, a tudatlanságuk miatt. Én ezt a tudatlanságomat akartam/rom megváltoztatni az ügyben, ha esetleg velem is próbálkoznának! "TECCIK ÉRTENI"!
Maradjunk a tényeknél! :
Nem szidok/tam semmit és senkit! Nem panaszkodom, hanem keresem a naprakész jogszabályokat, és törvényeket, amit eddig nem ismertem.
Fiatalabb koromban azt tanították nekem, hogy tanuljak más kárán, ne a sajátomon, és ezt teszem most is!
Azért nem hiszek a kereskedőnek, mert megvannak az előitéleteim, mint bárkinek.
Tudod Mo.-n mindenki a saját érdekeit tartja szem elött, nincs is ezzel baj, a kisker is a sajátját mondja, meg én is, csak jogilag, nem biztos hogy ez érdekütközés nélkül megoldható.
Szóval nem arra megy ki a játék, hogy hol tudok kib***ni a kiskerrel, hanem a jogaimat akarom érvényesíteni, ha kell.
Nem utólag akarok panaszkodi, hogy jajj de megjártam, hanem eleve egy korrekt ügyintézést akarok, amiben nekem is tudnom kell a játékszabályokról!
Természetesen nincs okom félni olyan dologtól, amit nem követtem el, esetleg attól, hogy koholt vádakat vágnak hozzám, vagy ők megpróbálnak kibújnak a vállalt felelőség alól. Ezt akarom elkerülni!
Az a bűnöm, hogy adnak egy időpontot, hogy mikor hívjam őket, amit meg is teszek, és utána azt kapom (szerinted) hogy ne zavarjam őket?
Egyedül te vádaskodsz! Ráadásul alaptalanul!
ccrider
2004.11.01, 16:04
(Gábor @ 2004 Aug 14, 05:43 AM)
Nekem is hasonló lenne a problémám. Vettem egy 50.000Ft-os videókártyát, ami 4 hét múlva el is romlott. Visszavittem, mondták, hogy két hét legalább, amire megjavítják. Kértem addig használatra egy másikat, adtak egy 17ezer forintosat, ami éppen náluk volt. Eltelt a két hét, de azt mondták a nagykereskedő húzza az időt, és még legalább 3 hetet kell várnom. Kivártam a 3 hetet, de ekkor is azt mondták, hogy még nincs kész a kártyám, és nem is tudják mikorra lesz kész. Mivel úgy tudtam, hogy az 117/1991-es kormányrendelet van érvényben (azaz 30 napjuk van a cserére vagy a javításra) kértem, hogy akkor adják vissza pénzem. Erre mondták, hogy új rendelet van hatállyban (151/2003), amiben nincs megadva határidő...Meg is néztem és tényleg így van. Én se azért fizettem 50.000 forintot, hogya szervízben álljon a gépem. Felháborító! És ez a törvény is, hogy lehetett ilyet kiadni? Egyszerűen azt csinálnak amit akarnak? A fogyasztó meg le van...?
Nem tehetek semmit annak érdekében, hogy megsürgessem őket vagy visszakapjam a pénzem?
Szervusz ,
Ez valoban elegge erdekes dolog , enis hasonlo cipoben jarok , igaz nem videokartyarol van szo .
Van valami fejlemeny az ugyben ?
Egyebkent orommel vennek egy "hivatalos" allasfoglalast kedves Gabor utolso 2-3 soraban feltett kerdeseire is mivel ezekre erdemleges valaszt nemigen talaltam a forumon 8-)
udv.
Shia-ko
2004.11.01, 16:21
Akkor rosszul olvastad.
Ha jelentősen átlépik a 15 napot, akkor nem feleltek meg a törekvésnek, és panaszt tehetsz az FVFnél. Jegyzőkönyvet kell felvenni, beírsz a Vásárlók könyvébe, és viszed az FVFhez. Ők majd igazat adnak neked, kiszabnak szép kis bírságot. Persze, ha eljut idáig az ügy, mert ha nekiállsz végigcsinálni, hirtelen sürgős lesz a szervíznek a javítás, vagy cserélik, csak hogy ne kelljen feleslegesen még büntit is fizetni.
ccrider
2004.11.01, 16:48
Godnoltam , hogy vmi kimaradt 8-)
Ez a "jelentosen" a rendeletben szamszerusitve van valahol , a 15 napos ajanlast mar tobb izben halottam / lattam itt a forumon is 8-)
Egyebkent arrol lehet tudni valamiert miert volt szukseg a torveny ilyen jellegu """""""szigoritasara""""""" ? 8-)
A szükség oka az, hogy előfordulnak olyan esetek ahol a fix határidő sok oknál fogva is problémás, jó példa erre a közvetlenül karácsony előtti időszakban való meghibásodás amikor a javításhoz külföldről kell alkatrész. Ezért igaz az, hogy törekedni kell erre de nincs fix határidő. A kereskedő ennek akkor felel meg, ha olyan szerződést köt szervízzel hogy a szervíz számára a normál határidő ennél rövidebb legyen, a kereskedő pedig nem ül a meghibásodott alkatrészen. Mivel minden ilyen esetben a nagyker az irányadó, az 14 napon belül dönt / javít / cserél. Így amelyik kereskedő elviszi aznap a kártyát, és a nagyker által mondott időpontra elmegy érte ennek megfelel.
Miért 14 nap? A válasz egyszerű: Hogy a kisker még pont beleférjen a határidőbe. Miért nem kevesebb? Mert minden az ígéret szerinti határidőre elmenne a kisker és leszámlázná az útiköltséget a nagykernek, mert a garancia erre is kiterjed. Ezért adják meg azt a határidőt ami a nagykernek a leghosszabb időt biztosítja azon a 15 napos időintervallumon belül amin belülmaradásra törekedni kell. Üzleti okok, ünnep, stb. miatt előforduló csúszás persze benne van a pakliban.
Üdv!
Még mindig semmi. Csak várok, várok, érdeklődök, ígérgetnek, várok, semmi, semmi..
-Meddig mehet egy így???
nov. 19-én lesz 1 hónapja hogy él az ügy.
Legszívessebben visszakérném a pénzem, és vennék máshol valamit.
-Van erre lehetőség?
Előre is köszi a válaszokat!