Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Billentyűzet, egér, kiegészítők
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
nyunyu
Ahogy a kulonbozo forumokon olvastam, nem egyedi a problema, viszont nagyon konnyen orvosolhato hazilag is.

Gondot az okozza, hogy a szokozt egyenes futasat biztosito hajlitott drot nincs rendesen a helyen, es ha valamelyik szelet nyomjuk le a kozepe helyett, akkor oldaliranyban billen a gomb, ahelyett, hogy fuggolegesen siklana.

Megoldas: csavarhuzoval finoman a szokoz gomb ala nyulva kipattintani a helyerol, majd ugy visszatenni, hogy a drot U alakban behajlitott resze mindket oldalon a neki kialakitott resbe csusszon.

Utana ugyanugy fog menni a szokoz is, mint barmelyik masik gomb, nem lesz hangosabb.
Captain Crash
Szerintem pedig a megoldás: Hibátlan termékeket kell forgalmazni, gyártani, a hibásért hasonlóképp vállalni a felelősséget.

Ami szerintem nem megoldás: Bármilyen termék esetén otthon kelljen bármilyen javítási műveletet elvégezni, legyen az apró, vagy sem.

Hogy miért? Mert hibátlan termékre szerződik az ember és ennek megfelelően lényegtelen a hiba nagysága, javítani az köteles, akit jogszabály, vagy a szerződés erre kötelez. Tehát mindenki maradjon véleményem szerint a saját térfelén, a fogyasztó legyen fogyasztó, a kereskedő, pedig kereskedő. A Edigital pedig, ha nem tölti ki a jótállási jegyet, akkor jobb, ha tudja, hogy a kötelező jótállás hatálya alá tartozó termékek esetében szabálysértést követ el.
Freee
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy mennyi garancia van a billentyüzetemre ha az interneten a termék honlapján 5 év, és a termék dobozán is 5 év garancia van feltüntetve, de a kiskereskedö nekem csak 1 évről szóló garanciapapirt nyomtatott ki. Eggyenlöre nincs bajom a termékkel, de ez a téma érdekelne, és ugyan ez áll fenn külömböző memória modulokkal is, ahol a gyártó bőszen hirdeti "Lifetime Warranty" és erre az én számlámon fél vagy 1 év garancia áll!

Válaszaitokat elöre is köszönöm!!
lazurdeak
(Freee @ 2008.05.13, 23:43) *

Sziasztok az lenne a kérdésem hogy mennyi garancia van a billentyüzetemre ha az interneten a termék honlapján 5 év, és a termék dobozán is 5 év garancia van feltüntetve, de a kiskereskedö nekem csak 1 évről szóló garanciapapirt nyomtatott ki. Eggyenlöre nincs bajom a termékkel, de ez a téma érdekelne, és ugyan ez áll fenn külömböző memória modulokkal is, ahol a gyártó bőszen hirdeti "Lifetime Warranty" és erre az én számlámon fél vagy 1 év garancia áll!

Válaszaitokat elöre is köszönöm!!

Alapvetően a kereskedőtől lehet a garanciális igényedet követelni, ott pedig az számít, amit ő ad (feltéve, hogy az nem kevesebb a jogszabályban előírtnál).

Az külön történet, hogy időknént a gyártó is vállal garanciát, ezt a kereskedőn szerintem nem kérheted számon, csak a gyártótól követelheted. Azonban ezeknek a gyártói garanciának mindenféle feltétele szokott lenni, melyekkel jobb tisztában lenned (pl. a szállítási költség téged terhelhet, időnként egyéb díjakat is kérnek, így sokszor az jön ki, hogy nem éri meg foglalkoznod vele, mert olcsóbb a veszel egy újat).
asdf
Annyira regota huzom mar, most mar tenyleg megkerdem az NFH-t errol smile.gif Most mar tenyleg meg fogom tenni biggrin.gif Ellentmondoak amugy a velemenyek, hogy ilyenkor mi a palya. Szerintem a gyarto az en ***mal nem verheti a csalant, valamint a jog arra kotelez, hogy amit en megkapok, azt adjam tovabb, nem pedig azt, amit a gyarto rair a termekre. Ha en a nagykerbol is csak 1 evvel kapom a termeket (olcsobban, mint mondjuk a hivatalos magyarorszagi importortol, aki viszont megadja a teljes 2-3-5 evet), nyilvan csak azt az egyet tudom en is tovabbadni.
Nem mellesleg billentyuzetekre alapban egyaltalan nem, cordless desktopokra is csak a dragabbikakra van eloirva kotelezo jotallas, ha 10k huf alatti a termek, akkor szavatossag van.
lazurdeak
(asdf @ 2008.05.15, 20:11) *

Nem mellesleg billentyuzetekre alapban egyaltalan nem, cordless desktopokra is csak a dragabbikakra van eloirva kotelezo jotallas, ha 10k huf alatti a termek, akkor szavatossag van.

Ha jól olvasom, akkor itt a vásárló kapott egy év garanciát (=jótállás) a kereskedőtől, tehát ez biztosan jár neki.

Azt nem tudom, hogy az egyszerű fogyasztó honnan tudná kideríteni, mennyi garanciát kap a kereskedő a gyártótól...
relent
Üdv Mindenkinek,

Vettem a minap egy billentyűzetet, mivel sikerült előző este a forralt boromat belepazarolnom az ezt megelőzőbe. Amúgy is érett egy új, gondoltam nem állok neki hajnalban kipucolni, másnap megveszem akkor.
Ki is néztem már régebben egyet, ezt vettem meg (audio ki-, és bemenetek, usb csatlakozás, vékonyított kivitel). Amikor hazaértem vele, el is csodálkoztam, hogy az usb csatlakozása mellé van ps2 is, de ez tisztába tette: nem usb-s klaviatúra, az usb csatlakozás tulajdonképpen egy hosszabbító külön kábelként. Nem zavart, az eddigi is ps2-es volt, kicsit talán jobban is preferálom.

Igen ám, csak bedugtam és nem működik. Hmm, mi a fene, másik 2 gépen megnéztem: azokon működött. Némi utánakérdezés után azt az infót kaptam szervizes ismerősömtől, hogy (mint mindennek), az alaplap ezen csatlakozóihoz is tartozik egy vezérlő IC. Na most nem mindegyik tudja megtápolni megfelelő képpen a nagyobb fogyasztású billentyűzet IC-ket, és én ilyenbe futottam bele: az alaplapi IC nem bírja, a klaviatúra pedig többet fogyaszt ennél (van rajta kb. plusz 20 gomb, nagyobb teljesítményű IC-t raktak bele).

Elnézést a technikai hablatyért, de kell ez is a megértéséhez. Egyébként inkompatibilitásra vonatkozó felhívás abszolút nem volt a terméken, leírásában - nyílván nem veszem meg, ha tudom, hogy nem működik.

A kérdésem az, hogy ilyenkor mit lehet tenni?
Az eladó bolt nyílván nem tehet róla, hogy sikerült összehozni a kombinációt. Van bármilyen kötelezettsége ilyen esetekre? A termék működik, csak az én hardveremmel inkompatbilis, amiről azonban semmi tájékoztatást nem kaptam, ez viszont nem az ő hiányosságuk volt.

A boltban egyébként rendesek, szerintem ha kinézek egy máskat és megkérem őket, hogy cseréljék be - nem lesz probléma. Viszont érdekel, hogy ha nem ilyen a bolt, akkor milyen lehetőségeim vannak, mit lehet tenni? Lehet egyáltalán bármit, vagy a gyártó töketlensége miatt én szívok mindenképp?

Várom a válaszokat,
Köszi
ityam
Hat en meg ilyenrol nem hallottam hogy azert nem menne egy ps2 es bill mert valami uj vezerlo van az uj billben.masik ps2 es billed nincs amivel ki tudnad probalni? nem lehet hogy a bor okozott egy kis zarlatot amit nem preferalt a ps2 vezerlod es megadta magat es ezert nem mukodik az uj bill?
ezt en elkepzelhetobbnek tartom de csak tippelek.
amugy ha a bolt nem megerto veled akkor nagyon nehez lenne kicsereltetned.Johetnek azzal hogy nem mondtad hogy milyen gephez lesz igy nem tudtak megmondani hogy ez neked nem lesz jo. de szerintem ilyenrol ugysem hallottak volna meg ha letezik ez a problema akkor sem.
TheElf
Én is ezt tartom egyedül valószínűnek, mert én sem láttam még ilyen helyzetet pedig akadtak elég cifra billentyűzetek. Amúgy, ha van hozzá USB csatlakozó, akkor először próbáld ki azzal, ezek után nézz meg másik PS/2 billentyűzetet, hogy az megy-e?

A fejlődő technológia következménye, hogy az ICk tudása csökken, a PS/2 kapcsán a szabvány régi... Innen kombinálj smile.gif
relent
Bocs, de nem vagyok laikus és a szervizes kollega végképp nem az. Ő is találkozott nem egy ilyennel, és azért van benne olyan IC, amit többet zabál, mert van a 102 gombon felül még mondjuk 20 rajta. A szervizes alatt azt értem, hogy akár újra BGA-za a gépedet, nem ma kezdte. smile.gif Ha tudod miről van szó akkor szerintem érted miért mondom, hogy rutinos.

A kérdésetekre a válasz az, hogy a hagyományos billentyűzetekkel, ami a másik 2 gépen van, plusz a boros verzió, amit kipucoltam, mind megy a gépemen.
Tehát nem, nem lett zárlatos. Plussz a billben az elektronikát nem érhette, nem érte, a fóliák között meg max az történhetett volna, mintha folyamatosan nyomnék 1-2 gombot. Mellesleg oda sem folyt be, mert még akkor szétszedtem rögtön, csont száraz volt. Működött.
A gond a billentyűzettel ott kezdődött, hogy beszáradtak a gombok reggelre, és utálom pucolni - zuhany végülis egyszerű megoldás volt mint a cafatokra szedés. Tehát csak a műanyag lett koszos.

Remélem eloszlattam a kételyeiteket - az IC nem tud neki elég tápot adni, hogy működjön.

(TheElf @ 2009.01.24, 16:33) *

Én is ezt tartom egyedül valószínűnek, mert én sem láttam még ilyen helyzetet pedig akadtak elég cifra billentyűzetek. Amúgy, ha van hozzá USB csatlakozó, akkor először próbáld ki azzal, ezek után nézz meg másik PS/2 billentyűzetet, hogy az megy-e?

A fejlődő technológia következménye, hogy az ICk tudása csökken, a PS/2 kapcsán a szabvány régi... Innen kombinálj smile.gif

Jah és az IC-k tudása nem csökken, ellenben az usb csatlakozó, mint említettem a fenti üzenetben, csak egy hosszabbító kábel, köze nincs a bill elektronikájához.
Természetesen megnéztem - ezzel kezdtem -, az USB eszközt megtalálta, működött, ellenben a bill nem.

Amúgy nem technikai hozzáértést keresek, hanem jogit - az előbbire nincs szükségem.
TomiXTR
Sziasztok!

Interneten rendeltem egy webshopból személyes átvétellel egy MICROSOFT Bluetooth Notebook Mouse 5000 egeret Bruttó 7.990,- HUF-ért, 2009. augusztus 4. -én átvettem. Amint kipróbáltam kiderült, hogy nem működik megfelelően, ezért ma 2009. augusztus 6.-án visszavittem az értékesítési helyre. A garanciális ügyintéző közölte, hogy mivel 3 napon belül vettem, átveszi a szerintem hibás terméket és majd sietnek intézni az ügyet: egy pár napon belül értesítenek! Meglepődve kérdeztem, hogy mit siet elintézni, erre a válasza : elküldik bevizsgálni, hogy tényleg hibás-e a termék, mert ezekkel nem szokott probléma lenni. Mondtam, hogy én azt szeretném, ha kicserélné egy működő képes ugyanilyenre vagy ha ez nem lehetséges, akkor kérem a vételárat, esetleg még hajlandó vagyok másikat is nézni, de nem szeretnék napokat várni míg ők kivizsgálják, hogy tényleg hibás-e az egér, majd ismét jöjjek vissza . Erre azt válaszolta, hogy még a héten megoldjuk a problémát,- felvilágosítottam, hogy csütörtök van (szombaton és vasárnap nincsenek nyitva) - , és amúgy is a törvény csak arra kötelezi, hogy nem javíthatja a 3 napon belül visszahozott terméket, de nem kell kicserélnie vagy visszafizetni az árát és amúgy sincs raktárkészletük, mert náluk csak rendelni lehet. Tehát Ő csak átvenni tudja a terméket, mivel kibontottam már a gyári csomagolásból így mást nem tud tenni, csak azt, hogy elküldi és ha tényleg hibás kapok egy ugyanilyet tőlük.

Kérdezném:
Honnan tudom, hogy utólag nem egy javított eszközt adnak-e vissza?
Tényleg nem vagyok jogosult ebben az esetben a cserére vagy a vételárra?
Miért kérdőjelezi meg, hogy igazat mondok-e a hibával kapcsolatban?
Nekem kell rohangálnom azért, mert nem jó a termék és ők ezt nem hiszik el?
Mit tehetek ebben az esetben?
Mozigépész
1. szerintem sehonnan
2. csak cserére vagy jogosult, ha ezt nem tudják teljesíteni akkor kell a vételárat visszafizetni.
3. mert joguk van megtudni tényleg rossz e a készülék.
4. hova rohangálsz?
5. megvárni a válaszukat.
Captain Crash
A 17/1999-es Korm. rendelet az ilyen távollévők között kötött szerződések esetében biztosítja a 8 munkanapon belüli indoklás nélküli elállás jogát. Ez azt jelenti, hogy 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhatsz. Az elállás olyan állapotot teremt, mintha a szerződést meg sem kötötték volna, a már teljesített szolgáltatások (részedről a vételár) visszajár.

Amennyiben a termékre a 151/2003-as Korm. rendeletben foglaltak szerint vállaltak jótállást, - márpedig ebből a 3 napos elszólásból így vehető ki - úgy 3 munkanapon belül érvényesíteni kívánt csereigény esetén nem javíthatnak, azonnal kell cserélniük, a hiba okát csak később, a jogszabályban előírt csereigény érvényesítése után vizsgálhatják. Ezt a Legfelsőbb Bírósági határozata is alátámasztja: EBH2007. 1744

A kereskedők a személyes átvételre szeretnek akként tekinteni, hogy arra az említett rendelet nem vonatkozik, de jogilag tévednek. A szerződéskötés mikéntje számít és nem a teljesítés mikéntje. A szerződés nem az átvétellel köttetik, hanem az interneten keresztül. Éppen ezért bizony 8 munkanapon belül elállhatsz, indokolnod sem kell.

A termék kibontása nélkül nem lehet tudni, hogy az rendeltetésszerűen használható-e, a rendeltetésszerű használathoz hozzátartozik a kibontás. A hibás teljesítés az a szerződésszegések egyik nevesített esete, melyet jelen esetben ők követtek el, így a felmerülő problémákat, mint a "hogyan legyen a dobozzal, vagy anélkül?" kérdést is nekik kell az előző kötelezettjükkel lezongorázni.

1. Onnan fogod tudni, hogy nem egy javított eszközt adnak vissza, hogy olyannak kell lennie, mint egy újnak. Dobozok, leírás, stb. Új jótállási jegy, amin az új gyári szám szerepel...stb.
2. Szerződéstől való elállásra a 17/1999-es Korm. rendelet alapján vagy jogosult, kicserélésre a 151/2003-as Korm. rendelet alapján mindenképpen, (feltéve, hogy a Korm. rendelet szerinti jótállási feltételeket vállalták) illetve ha nem a 151/2003-as Korm. rendelet szerint vállalták a jótállást, akkor a Ptk. 306. §/A alapján akkor ha a kötelezett számára nem okoz a kicserélés a kijavításhoz képes jelentős kényelmetlenséget.
3. A Legfelsőbb Bíróság határozatának értelmében kicserélés után vizsgálhatják a csereigényed jogosságát, feltéve ugye, hogy kicserélést érvényesítesz, s nem egyszerűen elállsz a szerződéstől.
4. Nem. Neked a kötelezetthez kell fordulnod az elállási nyilatkozatoddal, vagy a jótállási igényeddel.
5. Érvényesíted a kicserélésre vonatkozó jótállási igényedet, vagy elállsz a szerződéstől.

Néhány kiegészítés: A 4. pont esetében elő szokott fordulni, hogy azzal riasztanak vissza a kereskedőnél történő jótállási ügyintézéstől, hogy nem illetékesek, vagy hogy akkor meghosszabbodik az az idő, mire megkapod amit szeretnél. Illetékesség kérdésében több jogszabály értelmében is az a jótállásra kötelezett, akitől a terméket vásároltad. Hosszabb időre való riogatás tekintetében pedig a 49/2003-as GKM. rendelet és a Ptk. az irányadó, melynek értelmében törekedniük kell, hogy 15 napon belül és neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül elvégezzék a cserét, vagy javítást. A szerviz ilyen esetben az ő teljesítési segédjük, amelynek cselekedeteiért a kereskedő úgy felel, mintha azt ő végezte volna, tehát nem kibúvó a szervizre mutogatás sem.

Arra számítanod kell, hogy minél inkább a vételárat szeretnéd visszakapni (elállás), annál nehezebb lehet a jogaid érvényesítése.
Peti_30
Sziasztok!
Az én problémám a következő:
Pénteken vettem az ipon kft-től egy LG külső dvd írót.
Amit itthon azonnal ki is próbáltam, amit tapasztaltam, hogy az írás az tökéletes, de az olvasás nálam lassú volt, dupla annyi idő alatt másolt át egy dvd-t, előző szériájú LG dvd íróm is van, az meg fele annyi idő alatt végez. 3 különböző gépen néztem, különböző rendszereken, különböző lemezekkel, úgyan olyan lassú volt.

Hétfőn visszavittem, elomdtam, hogy mi a gondom, visszavették, és bevizsgálják.....de rögtön cserét nem tudnak adni.
Este már jeleztek, hogy nekik ez müködött, és hogy holnap mehetek vissza érte, megbeszéltük hogy viszem a laptopom és megnézzük. Nálunk gondolom működni fog, nálam meg nem, de így nekem meg nem kell, hogy nem tudom rendesen használni. Másik, drágább típust is kérnék, ráfizetéssel, csak vegyék ezt vissza. Minden tartozéka hibátlanul megvolt.

3 napos csere garanciát, vagy bármit lehet ebben az esetben érvényesíteni, ha jó a termék, de én mégsem vagyok vele elégedett?
Van erre valami jogszabály?

Köszönöm a segítséget.
Üdv:Peti
ityam
(Captain Crash @ 2009.08.06, 22:36) *

3. A Legfelsőbb Bíróság határozatának értelmében kicserélés után vizsgálhatják a csereigényed jogosságát, feltéve ugye, hogy kicserélést érvényesítesz, s nem egyszerűen elállsz a szerződéstől.

Erre a határozatra azért kíváncsi lennék.mert igy leirva jol hangzik csak nem tudni mit tartalmaz az a határozat.csak mert ilyenről még nem hallottunk.

mitchell
(Peti_30 @ 2009.09.14, 21:46) *

3 napos csere garanciát, vagy bármit lehet ebben az esetben érvényesíteni, ha jó a termék, de én mégsem vagyok vele elégedett?
Van erre valami jogszabály?

Szerintem 3 MUNKANAPON belül azonnal cserélniük kellene, pláne hogy személyesen vitted vissza.
De ha napra számoljuk, a hétfő akkor is beleesik. ermm.gif
Egyébként webshopból vetted? Mert ha igen, akkor távollévők közötti szerződés lévén 8 munkanapon belül visszaviheted hogy nem kell, nem tetszik, etc. és kéred vissza a pénzed (ellállás joga).
Ha személyesen vetted, az más tészta, de a 3 napos szabály miatt alapból cserét kellett volna kapnod.
Captain Crash
(ityam @ 2009.09.14, 23:09) *

Erre a határozatra azért kíváncsi lennék.mert igy leirva jol hangzik csak nem tudni mit tartalmaz az a határozat.csak mert ilyenről még nem hallottunk.
Linkeltem a határozatot, csak figyelmesebbnek kellene lenned.
ityam
(Captain Crash @ 2009.09.15, 23:19) *

(ityam @ 2009.09.14, 23:09) *

Linkeltem a határozatot, csak figyelmesebbnek kellene lenned.

szorri.ott a pont
Mozigépész
Tök jó ez bírósági ítélet, és, hogy ezt így leírták! Sok ilyen és nem fognak visszaélni a vásárlókkal!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.