Üdv!
IBM notebookom van. Mely garancia idő után elromlott ismét(kb. már 3 szor volt szervizben garanciás időben-alaplap, kijelző csere stb.) most kb. 2 hetes küszködés után kiderült hogy kijelző csere kb. 1100 dollár+munkadíj+ÁFA, természetesen nem kértem, de megnézettem, hogy a szervizben töltött idő miatt véletlenül nem garanciális-e még a gép. Mire azt a választ kaptam, hogy nem is a kijelző a rossz, hanem az alaplap szintén ezen az áron. Örültem, mert most lett cserélve 3 hónapja, tehát garanciális. Közöltem ezt az IBM-mel, elfogadták, majd újabb 1 hét után (már kb. 3 hétnél tartunk) közölték, hogy nem is az alaplap, hanem valamilyen inverter a rossz: bruttó 60000Ft (munkadíjjal együtt). Ezt elfogadtam a notebook elkészült eljutott végre hozzám-számlával együtt. Tényleg működött, de a kijelzőn lévő 2 LED(akkutöltés és készenléti állapot jelző) nem működik, valószínű nem jól rakták össze vagy elfelejtettek 1 csatlakozót összedugni valahol. Hiszen ez a két lámpa működött a szervizbe küldés előtt.
Na most mit tegyek?
Persze visszaküldöm a gépet, de ez megint 2-3 hét, üzemanyag és idegeskedés.
És ha szerencsém van miután visszakapom talán működni is fog.
A szervizt felhívni nem is merem, mert ha felveszik akkor is egy flegma fickó próbál lerázni minél előbb.
EZ VAN.
A szervízben töltött idővel mindig hosszabbodik a garancia, ha ez alapján a 60000 forint garanciális ügy lett volna az is egy ügy, de a javításra is van valami garancia eleve, így minden esetben javítania kell. Megjegyzem, ilyen esetben én két dolgot tennék: Írnék egy levelet az IBMhez, hogy amennyiben ezt nem sikerül megbízhatóan rendezni kénytelen leszel a nyomásgyakorlás végett a sajtóhoz fordulni, és adott esetben ez nemzetközi fórumokat is jelent, legyenek már szívesek rendbeszedni a magyar szervízt, vagy járjanak el ők közvetlenül. Leírod, hogy a kieső munka miatt nem tudtál otthon dolgozni, elmaradt sok prémium, komoly anyagi károd van, így vagy per és széles nyilvánosság ami nem csak a trehány magyar részlegnek de a központnak is rossz, vagy elintézik ezt megnyugtatóan. Elég pár email, figyeld meg változni fog a helyzet.
[FONT=Times][COLOR=blue]
tavaly vásárolt toshiba laptopomnak rögtön az első hónapjában elromlott a cd olvasója. mivel a gépet külföldön vettem, az egész országban egy helyen javítják garanciálisan. ezt követően a gép megint elromlott, most a winchester mondott fel. ezt is kijavították, hozzátették:"ne cipeljem, ha be van kapcsolva!
igaz nem is cipelem, bár ilyet még nem hallottam, hogy egy laptopot nem lehet vinni.
azóta 2× vittem vissza garanciális szervízre, most megint nem olvassa a lemezeket.
muszály nekem állandóan Bp.-re járnom, hetekig várnom, a munkámat nem tudom végezni ez miatt. ki kell-e cserélniük a gépet, vagy sem?
köszönettel:crew
KI kellene, de a kérdés nem egyszerű. MIvel a szerződés nem MAgyarországon köttetett, így nem az itthoni jogszabályok érvényesek, bár az uniós országok szabályozása a miénktől nem tér el lényegileg.
Jövő évtől állnak fel az Európai fogyasztói Központok, ahol ezeket az ügyeket majd intézni lehet, de ezt ugye "lekésted".
Én felvenném a kapcsolatot a gyártóval, akár nemzetközi szinten. Mivel ezek a cégek a globalizmusra épültek, komoly döfés a hátukba az, ha kiderül: nem képesek még pár országhatáron átívelően sem megoldani, hogy az ember működő készüléket használhasson.
(crew @ 2004 Sep 28, 01:22 PM)
[FONT=Times][COLOR=blue]
tavaly vásárolt toshiba laptopomnak rögtön az első hónapjában elromlott a cd olvasója. mivel a gépet külföldön vettem, az egész országban egy helyen javítják garanciálisan. ezt követően a gép megint elromlott, most a winchester mondott fel. ezt is kijavították, hozzátették:"ne cipeljem, ha be van kapcsolva!
igaz nem is cipelem, bár ilyet még nem hallottam, hogy egy laptopot nem lehet vinni.
azóta 2× vittem vissza garanciális szervízre, most megint nem olvassa a lemezeket.
muszály nekem állandóan Bp.-re járnom, hetekig várnom, a munkámat nem tudom végezni ez miatt. ki kell-e cserélniük a gépet, vagy sem?
köszönettel:crew
Szia!
1 évig a Toshiba hivatalos szervizben dolgoztam ide közvetlenül nem tudsz behozni notebook-ot. A Toshibánál úgy kell működnie a garanciának, hogy beviszed a Laptopot, hogy nem műkszik, erre az eladó ad egy újat neked, és mész tovább.
A javításra váró laptopot elküldik Regensburgba, ahol a központi szerviz van, itt szétszedik, a különböző alkatrészeket elküldi különböző hivatalos szervizekbe egy részüket ott a helyszínen javítják, én a budapesti szervízben dolgoztam ahol az alaplapokat, optikai meghajtókat javítottuk. Amint elkészült természetesen mindent leellenőrízve egy hivatásos tesztelő által, vissza lesz küldve Regensburgba, ott újra összeszerelik őket, és mit új eladják! Szóval nem biztos hogy újat veszel, de ez téged nem érint, hiszen erre is teljes értékű garancia van. Ha egy Laptop 3x lett javítva, akkor selejt, és megsemmisítésre kerül.
Titok a bolt neve ahol vetted? érdekelne?

jöhet privátban is.
Sziasztok!
Részben felháborodásomnak szeretnék hangot adni, részben pedig tanácsot szeretnék kérni tőletek. Felvázolnám gyorsan az esetet.
Májusban vettem egy most is akciós terméket (lsd www.herta.hu ott a kép orca notebook pontosan ugyanaz a konfiguráció)
Most ugye november van: Azóta 1-szer elromlott az adapter, meghalt egyszerűen nem töltött.. Jó, hát ez belefér. Kb 2 hónap múlva (október eleje) megint elromlott az adapter és a hangkártya kimenet is szétment. Azt mondta az ember egy pénteki nap hogy ne aggódjak ez szerdára már kész is lesz. Ehelyett vártam 3 hetet mire méltóztattak megcsinálni. A szervízesek egymásnak ellent mondtak.. egyik kijelentette hogy a laptopot csak napi 4-5 órát szabad használni.. (érdekes megkérdőjelezném, de ha mégis ilyen fel kéne ezt tüntetni nem? ) Kiderült azért kellet 3 hetet várnom mert hogy a szervízes továbbképzésen volt. Kérdem én egy szervízes melózik?!?! A "happy end" : egy hetet hasznátlam a gépet (alaplapcsere is volt) és hogy nem megint elromlott, igaz most új hibája van. (meg se nyekken a gép) Cserekészülék természetesen semmi. Kéne rajta melózni és ugye 250ezer forint ki lett adva érte, kérdem én mit lehetne tenni? Azt mar félve jegyzem meg hogy az elöző javítást a gari lapra fel se vitték, sajnos későn néztem meg.
Segítsetek ha van valami okos ötletetek..
sziasztok
dogscat
2004.12.10, 21:35
Kedves FVF és Robi!
Az én helyzetem talán kicsit még kellemetlenebb. Az én 411.110 Ft értékű, 2003. augusztus elsején vásárolt és garanciális notebookomat 2004. október 8-án szállítottam be a CHS, C szervízbe. A készülék garanciája azért nyúlt meg ennyire, mert két hónapos korában akkut (43 nap alatt), 5 hónapos korában pedig kijelzőt (42 nap alatt) cseréltek rajta. Ezt követően október 8-án újból szervízbe került, mert már nem csak nem működött 7-szeres sebességnél gyorsabban a 24-szeres DVD-CD-RW combom, hanem nem is volt hajlandó CD-t olvasni. A szervízzel én is hasonlóképpen jártam. Megígérték, hívnak, ha kész. Én két hét múlva érdeklődtem először, amikor azt mondták, hogy újra kellett rendelni a combot, mert rosszat küldött a HP. Ezt követően heti, és napi többszöri telefonálás után nov. 5-én abban a tudatban utaztam fel Budapestre, hogy átvehetem a javított készüléket. Mikor odaértem, közölték velem, hogy most tesztelték és 29 nap után derült ki, hogy az alaplap teszi tönkre a combot. Ekkor én azt kértem, hogy cseréljék ki a készüléket, hiszen erre már kétszer jogom lett volna, de elfelejtettek tájékoztatni. Ekkor már szerencsére tudtam erről a jogról és érvényesíteni próbálom, azóta is. Az ügyintézem állítólag nov. 5-én megkezdődött és nov. 10-dikei héten kaptam egy ajánlatot, hogy egy n800W típusú notebookra fogják cserélni. A megnyugvás lett úrrá rajtam és felutaztam Budapestre nov. 19-én, hogy átvegyem a készüléket, de az egyezség szerint még előtte telefonáltam. Ekkor döbbentem rá, hogy nekem egy olyan készüléket akarnak átadni, melynek nincsenek tartozékai, nincs dobozban és bele szeretnék szerelni az én régi winchesteremet. Ezt természetesen nem fogadtam el. Ezt követően félreintézések sokasága történt. A Hp Magyarország egy vezető személyiségének megerősítését kérte a CHS-C szervíz, azzal, hogy én a sokszori javításra (és nem a határidő túllépésre) hivatkozva kértem a cserét. Ez akkor derült ki, mikor némi követelőzés után egy kedves vevőszolgálatos utána érdeklődött az érintett Hp vezetőnél. Ezt követően nagy nehezen megkaptam a csereigazolást dec. 3- án, melyet a mai napig nem tudtam érvényesíteni a kiskereskedőnél. Állítólag dec 13-án fogok először ajánalatot kapni a cserére a Hp-től. Hát így néz ki egy világcég garanciája. (Azt már csak mellékesen jegyezném meg, hogy a világgarancia is úgy érvényesíthető, hogy itthon ki kell fizetni a termék javítását és a vásárlás helyén lehet visszigényelni. Én ezt is kicsit soknak tartom)
A kérdésem az lenne, hogy van-e jogom ennyi cirkusz után nem elfogadni a Hp terméket, hanem más típusú terméket választani azonos értékben a kiskereskedőnél, ahol vásároltam.
Elnézést a hosszú leírásért, de ez így hiteles.
Rövid a válasz: a csere az csak ugyanolyan terméket jelent. Ha ilyen nincs, akkor lehet alkudozni, de ha nincsen megfelelő ajánlat, akkor vissza kell kérni a pénzt.
Shia-ko
2004.12.17, 07:40
Érdekes, milyen kétarcú véleményeket lehet olvasni a CHSsel kapcsolatban.
garfeeld
2005.01.04, 15:20
Tisztelt Címzett!
2004. januárjában vásároltam egy notebook-ot.
A notebook-nak mergepedt egy alkatrésze konstrukciós hiba miatt amit garanciálisan kicseréltek.
Ez az alkatrész ismét megrepedt, még él a garancia a teljes notebookra, valószínű ismét kicserélik.
A kérdésem pedig a következő:
a cserélt alkatrészre ami késöbbiekben is meg fog repedni konstrukciós hiba miatt vonatkozik-e valami garania(jogszabály) és ezt a jogszabályt hol találhatom meg.
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel Szentesi Róbert
Külön az alkatrészre a jótállás nem vonatkozik, de magára az egészre igen. A javítás, ügyintézés idejével hoszabbodik a jótállás időtartama.
Sziasztok!
Én két nappal ezelőtt vásároltam egy Clevo D27ES típusu notebookot. Első nap telepítés közben kiderült hogy a winchester tönkre ment ugyanis oprendszer sikeres telepítése után nem mindig akarta ezt felismerni. Visszavittem, elismerték a hibát és ki is cserélték. Következő nap szólt az ismerősöm hogy sorry de nincs rajta floppy meghajtó holott én pont ezért választottam ezt a gépet. Legalábbis a cég honlapján 1,44MB Floppy drive -val hírdették. Felhívtam a boltot közölvén mi a helyzet, mire azt mondták hogy beszerelni a gépbe nem lehet mert nincs hely de mivel az ő hibájukból tévesen lett az oldalon feltüntetve a gép felszereltsége, féláron vehetek tőlük egy csatlakoztatható floppy meghajtót. Kérdem én, miért kéne bármennyit is fizetnem mikor az árba elvileg beletartozott a floppy driver is?????
Várom tanácsaitokat!
Köszi
Egy saját ügy miatt nem rég olvasgatatm az fvf oldalán a következőt, beidézem, asszem neked is ez kell:
2.1. Felelősség a címke és a reklám tényállításaiért
Az első fontos módosítás e tekintetben, hogy a Ptk. kiterjeszti azt a követelményrendszert, amelynek a szolgáltatás (vásárlás esetén az áru) meg kell hogy feleljen ahhoz, hogy a teljesítés hibátlannak minősüljön. A Ptk. rendelkezései alapján a szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában
a) alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos fajtájú szolgáltatásokat rendszerint használnak, és
b ) rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő nyilvános kijelentését, és
c) alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a szerződéskötés időpontjában a kötelezett tudomására hozta, és abba a kötelezett beleegyezett, valamint
d) rendelkeznie kell a kötelezett által adott leírásban szereplő, és az általa a jogosultnak mintaként bemutatott szolgáltatásban lévő tulajdonságokkal.
A felsorolásból kiemelendő, hogy a kötelezett nem csupán azokért a tulajdonságokért felel, amelyek a termék címkéjén vagy a használati útmutatóban megjelennek, hanem akár a reklámban közölt tényállítások is számon kérhetők - elsősorban - a gyártón. Mivel a fogyasztóval közvetlenül a kereskedő lép szerződéses jogviszonyba, a szavatossági jogok érvényesítésekor a kereskedőnél kell kifogásolni, hogy a termék nem felel meg a reklámban leírtaknak, és a kereskedő csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy
a) a nyilvános kijelentést nem ismerte, és azt nem is kellett ismernie, vagy
b ) a nyilvános kijelentést a szerződéskötés időpontjáig már megfelelő módon helyesbítették, vagy
c) a nyilvános kijelentés a jogosult szerződéskötési elhatározását nem befolyásolhatta.
Fontos tehát, hogy a bizonyítási teher ez esetben a kötelezettet terheli, tehát neki kell bizonyítania azt, hogy nem ismerte a tényállítást, stb.Mellesleg miért olyan fontos manapság egy floppy drive?

Persze te tudod hogy Neked mire van szükséged. Csak ha nincs neki hely akkor nem lehet hogy valami extrát raktak a helyére?
Shia-ko
2005.01.08, 00:05
Mennyire vagy otthon a számítástechnikában?
Egyértelmű, hogy térítésmentesen kellene kapnod egy olyat, amelyet hírdettek és Te ki is fizettél, vagy vissza ag egész, kérd vissza pénzt, add vissza a notebookot.
(Shia-ko @ 2005 Jan 8, 12:05 AM)
Mennyire vagy otthon a számítástechnikában?
Hát profinak nem nevezném magam, de kis szaros korom óta vacakolok gépekkel, és a szakmám is valami ilyesmi lesz amikor elvégzem az egyetemet.
Mondjuk notbook kérdésekben nem vagyok igazán járatos, dehát az is csak gép

Miért kérdezted?
Shia-ko
2005.01.12, 22:48
Mellesleg miért olyan fontos manapság egy floppy drive?
Ja azt nem mondtam, hogy igen súlyos, előre haladott, valószínűleg visszafordíthatatlan floppy undorom van

Már évek óta tart és egyre roszabb. Épphogy elkezdett kimenni a divatból én kitiltottam a gépemből. Fenntartom, hogy lényegében semmi szükség rá, ma már alig használják, és mindig lehet más módon helyettesíteni...
(bocsi mindenki az "off"-ért

)
brandhu
2005.01.27, 20:23
Tisztelt FVF!
Az alábbi problémámban szeretnék segítséget kérni. Tavaly november 6.-án vettem egy ECS típusú notebookot. Otthon kiderült hogy a készülék akkumulátora hibás, nem lehet tölteni. Két nappal később a lakhelyem szerinti garanciális szervízpartner, át is vette garanciális javításra. A notebookot 19.-én kaptam vissza az "új" akkumlátorral, melyről kiderült hogy feltöltés után kb. 10 perc használatot tesz lehetővé. Ezt ismételten nem tudtam elfogadni, tehát a márka garanciális szervizeként megjelölt Profi Szerviz Központ Kft-hez vittem személyesen a készüléket. Itt újra akkumulátor cserét kértem, amit meg is tettek. Mondanom sem kell ezzel az akkumulátorral is ugyancsak kb 10 percig üzemel a készülék. Ezután felkerestem a márka magyarországi forgalmazóját, a Case Hungary Kft-t. A cég szervizének vezetője az alébbiakat közölte velem, idézem : "Sajnos a hiba ismert már számomra, forgalomba kerültek olyan akkumulátorok melyeknek kapacitása nem elfogadható. Ugyan ilyen típusszámú akkumulátorok az eddigiek során tökéletesen működtek....."
Azonban lassan már egy hónap eltelt, és semmilyen választ nem kapok tőlük. Érzésem szerint mind a forgalmazó, mind a hivatalos garanciális szervíz csak az időt húzza, mivel több üzletben is megvásárolható a készülékhez új akkumulátor.
Kérdésem hová forduljak, illetve milyen lehetőségeim vannak a probléma megoldására?
Köszönettel várom válaszát
hófehérke
2005.02.04, 10:19
Sziasztok!
Még júliusban vettem egy közel 300 000 Ft-os laptopot Debrecenben, amivel a következő dolog történt:
2004.11.09:
Fagy. Kék képernyővel. Hol a merevlemezt, hol a CD romot nem látja.
Ujraindul és hálózatról akar bootolni. Fél óránál tovább nem
működőképes a gép. Jellemző tünet, hogy akkor fagy, ha nem csinál
semmit, csak alapjáratban megy.
Ujra próbáljuk rakni, már nem tudunk belépni a boot-menübe. Ha mégis
belefagy a telepítésbe.
Mi arra gyanakszunk, hogy a hardver eléréssel van baj.
Szervíz: Kontakthiba, rendszertelepítés.
2004.11.10
A gép továbbra is generálja a hibákat.
Újra szervíz. Felviszik Pestre.
A központi szervíz alaplapot cserél, rendszert telepít, tesztel.
A gépet visszakapom 2004.11.23
A gép egy darabig működőképes. Aztán újra fagyni kezd. Rendszer ujra
telepítés után is fagy. Kék képernyővel. Jellemző tünet, hogy akkor
fagy, ha nem csinál semmit, csak alapjáratban megy.
2004.12.20
Felviszik Pestre a gépet. A szervíz BIOS frisítést, javító telepítést végez.
Tartósan tesztel.
A gépet visszakapom 2004.12.30
A gép 2005.01.01 van először bekapcsolva. Háromszor egymás után
kék képernyővel kifagy.
- egy setap.exe indításába
- e-mail ellenőrzésbe
- üresjáratban
A gép 2005.01.02 már a szervízben van.
Felviszik Pestre. A szervíz bevizsgálja. Tartós tesztet futtat.
Elkérik a debreceni szervíztől a telefonszámomat, de nem hívnak. A gép
már 2005.01.19.-en Debrecenben van, de csak 21. 16:30 körül
értesítenek róla. Az itteni szervíz abban a tudatban van, hogy Pestről
kerestek.
A gépet 2005.01.24.-en veszem át.
Tapasztalat.
A gép 1 szer lett bekapcsolva. 20 percen belül üresjáratban lefagyott.
Kék képernyővel. Ujraindításkor nem enged be a bootmenübe. Primary
Hardware Disc Error-ral elszál.
Nem hiszem el, hogy egy 24 órás tartós tesztelést kibír a gép. Addig
nem marad üzemképes állapotban.
Egy óra mulva kísérletet teszünk a rendszer újratelepítésére. Belefagy
a telepítésbe. Kék képernyő. Kernel-Data-Inpage-Error-ral.
Másnap az újratelepítés és a chipset dirver feltelepítése még sikerül, de utána lefagy.
Másnap annyira sikerül elindtani a gépet, hogy egy SpeedFan nevű programot feltelepítsek.
A program az egyik alkatrész hőmérsékletét stabilan 102 fokosnak érzékeli.
Elkezdtem fihyelni, hog hol melegszik a gép: jellemzően a processzor környékén.
Valószínűleg azért fagy üres járatban, mert nem hűti olyankor kellően a ventillátor,
vagy magával a processzorral van gond.
Ha a gép túlmelegszik és újraindítjuk nem enged be a bioszba,Primary
Hardware Disc Error.
A gép eddig 45 napont volt szervízben összesen, és közben sem tudtam használni. Most viszem fel Pestre, hogy az ottani szervíznek személyesen mondhassam el a problémáimat. Nem voltak telefonon keresztűl túl segítőkészek, majdnem azt mondták, nem veszik át a gépem...
Kiváncsi vagyok, mi lesz ebből az egészből.
Rákérdeztem a csere lehetőségére, de azt mondták valami független bevizsgálást kell kérnem. Hogyan működik ez a dolog? Lassan már feledom, hogy valaha is működőképes gépet kapok vissza, jobban örülnék egy cserének.
Információt szeretnék erről! Kérlek segítsetek!
Hófehérke
ngergely
2005.03.07, 14:06
Tisztelt FVF!
Egy működés képtelenné vált Lifebook S 6010 notebookkal kapcsolatban kérném a segítségüket!
A notebook-ot (Lifebook S 6010 S/N: YBDH024217) 2003. december 1-án vásárolta cégünk a Macropolis Notebook Computter Kft-től Budapesten.
A készülék egészen 2005 március 1-éig kifogástalanul működött, mikortól is bekapcsolhatatlanná vált (1 év 3 hónap üzem után).
Előkerestem a készülék papírjait. A számlán egy év jótállás szerepelt, ezt ellenőriztem a sorozatszám alapjá a Fujitsu-Siemens Computter honlapján, ahol ugyancsak 1 év szerepelt. A készülékhez kapott Global Limited Warranty papíron azonban minden Lifebook S készülékre 3 évet ír. Ezt kissé furcsának és megtévesztőnek tartom.
Felvettem a kapcsolatot egy szervízzel, ahol is megállapították, hogy a készüléknek az alaplapja hibásodott meg, Megtudtam tőlük továbbá, hogy ennek az alkatrésznek az ára kb. 1000 Euro, ami nagyából megegyezik a készülék nettó vásárlási árával. Mivel ők a garancia lejárta miatt csak térítés fejében vállalták volna a javítást, ezt egyenlőre nem kértem. A pontos hiba megállapításáért is 10.000 Ft + ÁFA díjat kértek!
Felvettem a kapcsolatot a gyártó magyarországi képviselőjével, ahol is megerősítették, hogy a készülékre 1 év garancia van ami lejárt, továbbá szavatossági igényemet is elutasították, azzal az indokkal, hogyha a készülék 1 év 3 hónapig rendesen működött, akkor megvásárláskor biztosan hibátlan volt.
Kérem segítsen, mi a teendőnk a leírt esetben. Nagyon méltánytalannak tartanánk, ha egy év használat után egy ilyen drága készülék így végezné.
Köszönettel
A szavatossági igényt lehet érvényesíttetni náluk. Egy tartós fogyasztási cikk szavatossági ideje ugyanis 3 év. Az tény, hogy a bizonyítás a fogyasztót terheli, de szavatossági ügyintézést akkor sem lehet csak úgy elvetni. Kötelesek jegyzőkönyvet felvenni a reklamációról. Ennek formai kötelezettségeit a 49/2003 GKM rendelet tartalmazza, a fogyasztóvédelmi információk rovatban.
Amennyiben nincsen egyetértés, akkor be kell vizsgáltatnod valahol, de ennek nagyon sok problémája van, nagyon nehéz a bizonyítás. Ha rájuk jársz, akkor általában felajánlanak valami kedvezményesebb megoldást, de ingyen kicserélni nem hiszem, hogy fogkák.
Tisztelt FVF!
Az után szeretnék érdeklődni önöknél, hogy notebook estetén
1.: kell e 15 nap után cserekészüléket biztosítani? (esetleg cégfüggő-e)
2.: 30 nap után kötelesek e egy ugyanolyan ám de új terméket adni nekem? (ha utóbbira igen a válasz akkor az 30 nap vagy 30 munkanap -e)
Válaszukat előre is köszönöm
S. Gergely
A kérdés ugyan FVF-hez szólt, de ő ezt már jó sokszor leírta itt a fórumon.
1: nem
2: nem
Egy régi szabályozásra emlékszel, ami ma már nem érvényes. Úgy szól a rendelet, hogy 15 (szerintem naptári) napon belüli cserére kell
törekedniük. Felteszem ha elfogadható minőségű cserekészüléket biztosítanak, akkor elfogadható a csúszás is, de hogy ezt a törekedni kell dolgot hogyan kell értelmezni, az már nincs szabályozva, cserekészülék sincs előírva. Itt az "Információk a fogyasztóvédelemről" részben találsz bővebb információt. Ha 15 napnál tovább húzzák, verni kell az asztalt, minél tovább, annál jobban.
Joooe,köszi a vlálaszt azért ;\ a nagy probléma csak az hogy van egy X ceg aki megvette Y-tol. A garanciám X cégnél van és hozzájuk is viszem be, viszont ők tovább küldik Y-hoz megcsináltatni. (mindkettő Bp-i).
Na most, ha X-nel rácsapok asztalra azt mondja NEM EN HIBAZTAM! Y lassu!!! --> nekem pedig nincs sok közöm Y-hoz. Amikor átmentem Y-hoz akkor csak hebegtek habogtak jobbra balra. Múltkor azért nem tudták megcsinálni 3hét alatt mert SZABADSÁGON volt 1 azaz egy alkalmazottja.. Röhej? (kaptam még vicces válaszokat ha gondolod megosztom veled)
Harmadszor vagy negyedszer szervízelik már a gépemet egy éven belül, hasonló gyorsasággal. Gyakorlatilag az eddig eltelt 10hónapból 3ig nálam sem volt.. Ilyenkor mégis mit tehet az ember? Kiadott 250.000et és majdnemhogy egy hulladékot kapott érte.. Eladni? Ránéz valaki a garilapra és elmegy tőle a kedve..
Szerinted létezik valami normális teendő ilyenkor? Nekem már semmilyen ötletem nincs és lassan nagyon belefáradok ebbe
Elnézést hogy mindenkit ilyenekkel fárasztok de godnoltam hátha tud mondani valaki valami okosat..
Előre is köszi
S. Gergely
Shia-ko
2005.03.28, 15:53
Ezek után már nyugodtan kérheted a termék cseréjét, mert megtört a bizalmad atermékben, de ha nem mennek bele, csak polgári peres eljárásban tudod megpróbálni érvényesíteni az igényedet.
A késöbbiekben érdemes előre utánanézni az adott termékhez kapcsolatos tapasztalatoknak.
Gondolod nem nevetnek ki es küldenek el melegebb eghajlatra?

szerintem eléggé esélyes..
Ilyenkor lenne az embernek kedve fogni aztan felnyomni honlapjukat es egy joo nagy brokit kirakni a honlapra ahogy bejon :-) (lehet elgondolkodnának?! , bár nem kéne az ő stílusukat átvenni..)
Vagy egy a márkanévhez köthető domainen egy fórumot nyitni az usereknek ahol a panaszokról sokan tájékozódhatnak és egy kicsit felfuttatni.
Elég rossz helyzet, sajnos számítástechnikában egyáltalán nem ritka

Ahogy Elf is mondta, az egyetlen reális esélyed az internet nyújtotta könnyű nyílvánosság. Ne hallgassd el a cég nevét, ha az igazat írod akkor az nem rágalmazás. A cég a saját hitelét rontja

Ja és persze nulla realitása van annak, hogy Y-ra hivatkozik, Y-nál neki kell verni az asztalt, és viselni a felelősséget, ha nem tudja kiharcolni.
A tisztán látás kedvéért: X = Hertha Kft Y = Albacomp .. Tulajdonképpen azért is írtam le hogy más ne essen ebbe a hibába és .. remélem mindenki érti
Csak tudjátok elég elszomorító, ha kimegyek bármelyik EU-s országba vagy USAba egyből az fogadna hogy természetesen elnézést kérem és kapnám az újat.. Ezzel el is érnék hogy úgy gondolkodjam --> igen ezek korrektek, termékhiba volt nem tehetnek róla máskor is szívesen fogom itt költeni a pénzemet. Sikerül elérniük hogyha megkérdi valaki hol vegyek azt fogom modani na itt és itt soha!
Ezek után elgondolkodi az ember, hogy fogja magát és kimegy pl Szlovákiába venni majdnem feleárba egy gépet pl.. Mivan ha gáz van? 3óra az út és még igyis gyorsabb mint EGYESEK..
Még egy példa: Keszthelyen ráöntötte csaj laptopjára a piáját, természetesen ez nem gari téma de --> 1 hét alatt felvitték pestre és vissza és elkészült, milyen furi nem?
Elkeseredettség..
Captain Crash
2005.03.30, 22:10
A jogszabály szerint törekedni kell a 15 nap javítási határidő betartására. Valamint a Ptk . szerint a kijavítást a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. Jelentős határidő túllépés esetén tehát akár a kötelezettet a bíróság elmarasztalhatja, ez az idő nincs jogszabályban lefektetve, a gyakorlatban 30-40 napot jelent. Tehát a Ptk. szerint az adott esetben elvárható és mindenképpen indokolt lenne, hogy cserekészüléket biztosítsanak, mert gondolom jelentős kényelmetlenséged származik belőle.
Egy feltevéssel élve: Ha ez az én laptopom lenne, és én arra használnám, hogy utazásaim közben, távollétem alatt is tudjam folytatni az informatikai fejlesztéseimet, akkor bizony nekem 30 nap már jelentős kényelmetlenséget okozna, tekintettel arra, hogy engem is kötnek a szerződések és a kötbérezések következtében igen jelentős károm lenne.

Ahogy a fórumon elhangzott párszor, amennyiben jelentősen túllépik a 15 napot, ügyvédhez fordulhatsz és ügyvédi felszólítással elhetsz. Én a helyedben ezt tenném.
Captain Crash: köszi az újabb infókat

Hát hívtak tegnap hogy kész ez 17 munkanap [husvetolas miatt] es 27 naptari nap..
Hat igen CAD ilyesmi..
Csak tudod amikor a Hül(y)e olyannal láá nekem elő, hogy a laptop arra való, hogy max 2-3órát utazás alatt használd, azért no comment.. Ilyet kérdés nélkül rugnék ki egy számtech boltból..
Én ugyanilyen helyzetben vagyok, csak én a Serco Kft.-vel vagyok vitában a Fujitsu-Siemens notebook miatt.
Yoisten
2005.04.09, 01:09
Nem akarok elkeseríteni senkit, de a 250ezres notesz kategória sajnos ilyen és ez márkától totál független. Ennyiért ez van. Tessék business modellt venni 3 év garral, igaz az legalább a duplájáról indul.
Ehhez bónuszban hozzájön az itthon szokásos pöcsmörgés, netán hozzá nem értés. Ha fagy/nem fagy vagy néha fagy, ha éppen ezt és ezt csináltam elég ideig jellegű problémákkal szintén így lehet járni, hogy a kereskedőnél nem produkálja a hibát és nem küldi ki javíttatni. Netán már kiküldte és visszatoltál teszt OK-val.
Az EU-ban (Usában pláne) 1000eurós noteszt a fiadnak vennél szórakozni, magadnak 3000ért vennél munkára. Az nem is feltétlen romlana el.
Captain Crash
2005.04.11, 00:20
Yoisten:
Nem látom, hogy ez a hozzászólásod hogyan segít a felhasználók problémáján!
Amennyiben azt a tanácsot szeretted volna adni, hogy vegyél méreg drága terméket és akkor nem lesznek ilyen problémáid:
1. Ez nem az utólag hogyan legyünk okosak c. fórum.
2. A jogszabály nem tesz különbséget alsó és felső árkategóriás termékek között, ha szerinted igen, kérlek idézd!
Egyszerű a különbségtétel: A notebook egyik paramétere a két meghibásodás között elteleő átlagos üzemórák száma. Ezt nagyjából tartani kell. Ahol ez 1000 óra, ott ugye a 2000. üzemóra után elromlott eszköznél panaszkodhatsz, nem lesz igazad.
Captain Crash
2005.04.18, 19:52
TheElf:
A notebook-ot az ember nem alkatrészenként, hanem egyetlen termékként veszi meg. Az ilyen termékre 1 év jótállást szoktak vállalni és amennyire tudom, jogszabály - mint személyi számítógépre - ezt elő is írja.
Ellenben nem tudok olyan jogszabályt, amely a szerződésszegés következtében érvényesített jótállás esetén felmentené a kötelezettet a teljesítés alól, hogyha a hibás eszköz az általad említett a két meghibásodás között eltelő átlagos üzemórák számán túl menne tönkre.
Mellesleg én nem tudok a notebook-ok esetében ilyen paraméterről.
Captain Crash: Ln már találkoztam ilyen paraméterről, és ne feledd, a jótállási igény egyik feltétele a hibásteljesítés, hiba csak akkor van, ha a vevő kárára eltérsz attól amit vállaltál. Amúgy a minőségmegőzési idő, stb. is ugyanezen az alapon működik
Captain Crash
2005.04.20, 06:40
TheElf: Az 1 év jótállás, az 1 év, és abban nem egy-több eszközre, hanem az egész termékre érvényes a jótállás. Innentől kezdve bárminek a hibás működése hibás teljesítés, jótállási igénnyel lehet élni. Ez alól a kötelezett csak kivételes esetben mentesül. Nem látom, hogy a jog szerint bármilyen kibúvót jelentene a két meghibásodás között eltelt átlagos idő.
Megoldodott a problémám a Serco Kft-nél kicserélték a hibás notebokomat.
István2005
2005.04.30, 10:48
Tegnap este vettem egy Acer TFT monitortt sulinettes számlára, hazavittem nem működött,
reggel felhívtam a boltot és elmeséltem ezt és kértem azonali cserét vagy a pénzemet.
Kicserélni nem tudják, pénzt vissza nem kaphatok mivel sulinettes számlát nem lehet lestornózni, meg kell várnom míg ők elküldik a szervizbe és onnan visszajön a termék.
Kérdésem valóban így van ez?
A Sulinet vett terméket ha nyilvánvalóan hibás nem köteles a bolt vissza venni, ha nem tudja kicserélni?
Jogilag a sulinetes szerződésre is ugyanaz vonatkozik, természetesen a ptk hatálya alá tartozik és a 151/2003 korm. rend. alapján a jótállási feltételek is ugyanazok. Ha ugyanolyanra lehet cserélni akkor semmi különbség nincs, más típusra cseréléskor (amit nem vagy köteles elfogadni, de sulinet esetében érdeked) valószínűleg valami magasabb szinten jóvá kell hagyják a dolgot, de ezt nem tudom pontosan. Elállásra is van lehetőség, de ekkor nyilván nem jár az adókedvezmény, ha még nem adtad be a visszatérítésre az igényt nyilván nem kell beadni, ha beadtad (ha jól sejt most erről nem igazán lehet szó, de azért leírom ha már elkezdtem

) akkor az apeh-hel kell lerendezni, önrevízió vagy mi...

De! A három nap nem azt jelenti hogy azonnal kötelesek cserélni (ha jól értem), csak azt hogy cserélniük kell, nem vagy köteles elfogadni a javítást. Erre a cserére is a 49/2003-as GKM rendelet érvényes, tehát 15 napon belüli cserére kell törekedniük.
szerk: ha nem tudják cserélni csak akkor van lehetőséged pénzt visszakérni
Olvasd át itt az Információk a Fogyasztóvédelemról részben az itt említett jogszabályokat
A cserét neki azonnal véghez kell vinnie, ennek lekönyveléséhez a fogyasztónak vajmi kevés köze van. Kötelessége cserélni, s mégpedig a 3 munkanapon belül ezt el kell intézni, mert utána már az időtúllépés miatt nem fogja megtenni. Ha nem teszi meg, ezt be kell vezetni a panaszkönyvbe.
hmm... bocsi

De nem értem... ezt mi alapján írod? A 151-est kell így értelmezni? Én azt hittem hogy csak arra vonatkozik ha 3 napon belül jelzi az igényét, ott nincs így konkrétan leírva hogy azonnal cserélni kell...
Amennyiben nem cserél, azt indokolnia kell írásban. Nem a rendeletek, ezt a Ptk alapvető kereskedelmi szabályai és a bírói gyakorlat mutatja meg.
popuka94
2005.05.04, 17:50
T FVF !
Nemrégiben vettünk egy laptopot újonnan.
S a suliban órán épp a garanciáról volt szó.
Állítólag miután beléptünk az euba kötelező két év garanciát adni ilyesmi termékekre.
Igaz ez? Ha igen hogyan érvényesíthetem ezt, mivel csak egy évet adtak hozá..
A választ előre is köszönöm: Király Sándor
Captain Crash
2005.05.04, 20:51
Az 1999/44/EK. európai parlamenti és tanácsi irányelvet figyelembe 2003. július 1. napját követően lépett hatályba a 2002. évi XXXVI. törvény, amely fogyasztóvédelemmel összefüggõ jogharmonizációs célú módosításokat tartalmazott a Polgári Törvénykönyv (Ptk.), valamint egyes törvényeket tekintve.
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1. §-ának (2) bekezdése szerint semmis az a megállapodás, amely az e rendeletben foglaltaktól a fogyasztó hátrányára tér el. Az érvénytelen megállapodás helyébe e rendelet rendelkezései lépnek. Ez a kormány rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról rendelkezik, s a 2. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy a jótállás időtartama egy év. A rendelet melléklete alapján a személyi számítógépek tartós fogyasztási cikknek számítanak.
A ptk. módosításának értelmében a fogyasztói szerzõdések esetében a fogyasztó a teljesítés idõpontjától számított 2 éves elévülési határidõ alatt érvényesítheti szavatossági igényét, az ennél rövidebb elévülési határidõt megállapító kikötés pedig semmis. Ha a fogyasztói szerzõdés tárgya használt dolog, a felek rövidebb határidõben is megállapodhatnak, egy évnél rövidebb elévülési határidõ azonban ebben az esetben sem köthetõ ki.
Röviden, 1 év jótállás, 2 év szavatosság, tartós fogyasztási cikk esetén 3 év, Ha a kötelezõ alkalmassági idõ 3 évnél hosszabb, az igény érvényesítésére ez a határidõ az irányadó. Ettől eltérő megállapodás semmis, illetve a jogszabályokat kell figyelembe venni.
popuka94
2005.05.04, 21:19
(Captain Crash @ 2005 May 4, 09:51 PM)
Az 1999/44/EK. európai parlamenti és tanácsi irányelvet figyelembe 2003. július 1. napját követően lépett hatályba a 2002. évi XXXVI. törvény, amely fogyasztóvédelemmel összefüggő jogharmonizációs célú módosításokat tartalmazott a Polgári Törvénykönyv (Ptk.), valamint egyes törvényeket tekintve.
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1. §-ának (2) bekezdése szerint semmis az a megállapodás, amely az e rendeletben foglaltaktól a fogyasztó hátrányára tér el. Az érvénytelen megállapodás helyébe e rendelet rendelkezései lépnek. Ez a kormány rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról rendelkezik, s a 2. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy a jótállás időtartama egy év. A rendelet melléklete alapján a személyi számítógépek tartós fogyasztási cikknek számítanak.
A ptk. módosításának értelmében a fogyasztói szerződések esetében a fogyasztó a teljesítés időpontjától számított 2 éves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét, az ennél rövidebb elévülési határidőt megállapító kikötés pedig semmis. Ha a fogyasztói szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb határidőben is megállapodhatnak, egy évnél rövidebb elévülési határidő azonban ebben az esetben sem köthető ki.
Röviden, 1 év jótállás, 2 év szavatosság, tartós fogyasztási cikk esetén 3 év, Ha a kötelező alkalmassági idő 3 évnél hosszabb, az igény érvényesítésére ez a határidő az irányadó. Ettől eltérő megállapodás semmis, illetve a jogszabályokat kell figyelembe venni.
Köszi válaszod,
Magyarul ha jól értem: Egy év jótállás van szal ezellen nemtok mit tenni.
De a szavatossági ideje kettő (3) ? év.
A szavatosság most laptopnál mit akar jelenteni?
Ha addig nem változtatnak jogszabályt, én odamehetek mondjuk másfél év után és hivatkozhatok erre a jogszabályra,hogy ez alapján kötelesek kijavítani?
Válaszod előre is köszönöm.
Király Sándor
Captain Crash
2005.05.04, 21:32
A ptk. 277. §-ának (1) bekezdése, valaminr a.) b.) c.) és d.) pontja értelmében a szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség, minőség és választék szerint kell teljesíteni. A szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos fajtájú szolgáltatásokat rendszerint használnak, és rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő nyilvános kijelentését, és alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a szerződéskötés időpontjában a kötelezett tudomására hozta, és abba a kötelezett beleegyezett.
A felek a szerződés teljesítésével kapcsolatban kötelesek együttműködni. Együttműködési kötlezettség vonatkozik arra is, hogy a kötelezettnek adott helyzetben mindenkor elvárható módon kell eljárnia, a jogosultnak pedig ugyanilyen módon segítenie kell a teljesítést.
A Ptk. meghatározza a szerződésszegés tipikus csoportjait, (a nem szabályozott esetek nem maradnak szanció nélkül) kötelezetti késedelem, jogosulti késedelem, hibás teljesítés, lehetetlenülés, nem teljesítés. Ha a szolgáltatott dolog teljesítéskor nem felel meg a törvényes vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak, a kötelezett hibásan teljesít, ilyen esetben a kötelezett szavatosság jogcímen felel, a jogosultat pedig szavatossági jogok illetik meg a hibás teljesítés objektív jogkövetkezményeként.
Hibás teljesítéskor nem történik más, mint a szolgáltatás és ellenszolgáltatás közötti vagyoni egyensúly megbomlik, ilyenkor az a cél, hogy az egyensúly helyreálljon. A törvény ennek megvalósításához biztosítja a szavatossági jogokat, melyek a következők: kijavítás, kicserélés, szerződéstől való elállás.
A Ptk. 306. §-ának (1) bekezdése a.) és b.) pontjának értelmében a jogosult elsősorban választása szerint kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget. Ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni választása szerint megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
A Ptk. ide vonatkozó passzusai megtalálhatóak a fórumon, valamint a jótállással és a szavatossággal kapcsolatban is találsz fenn jogszabályokat.
szalontai
2005.05.19, 20:22
Nekem a kövi bajom volt(gondolom már nem aktuális,de azé leírom,hogy lássátok meg lehet csinálni).
Rendeltem egy procit (socket 754) és az alaplap időközben már megjött.Bementem a prociért(sulinetben),és kifizettem,majd megkaptam a procit.Megnéztem le van-e sarkazva meg hogy nincsen-e baja,majd mivel nem volt semmi gáz kimentem a boltból.Ekkor vettem észre,hogy socket a-s a proci.Visszamentem,de nem tudták kicserélni 754-re és AZONNAL visszaadták a pénzt mihelyt kértem.És sulinetes volt.So a csere sem lehet olyan bonyolult.