Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Laptop, Notebook, Netbook....
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34
ityam
(kiszerkesztve) by Ityam
Yoisten
(Captain Crash @ 2005 Apr 11, 12:20 AM)
Yoisten:

Nem látom, hogy ez a hozzászólásod hogyan segít a felhasználók problémáján!

Amennyiben azt a tanácsot szeretted volna adni, hogy vegyél méreg drága terméket és akkor nem lesznek ilyen problémáid:

1. Ez nem az utólag hogyan legyünk okosak c. fórum.
2. A jogszabály nem tesz különbséget alsó és felső árkategóriás termékek között, ha szerinted igen, kérlek idézd!

Ugyan nem ma írtad, de arra szerettem volna utalni, hogy bármilyen 250ezer bruttós notebook ilyen alacsony minőségi szintet biztosít.
A jelen problémát megoldani nem lehet. Ezeket a noteszeket egyesével adják el, tehát nincs senkinél belőle nagyobb flotta, ahol kiderülne, hogy hány százalékuk hullik el.
Azt mondhatnám, hogy valamilyen szinten kockázatot vállal, aki ilyen kategóriás noteszt vesz. Van egy csomó elégedett felhasználó is, de sajnos gázos darabok is előfordulnak.

Utólag igenis sokat lehet tanulni az esetből, hogy a következő notebooknál hány év garanciát és milyen árfekvést választ az ember.
ityam
(kiszerkesztve) by Ityam
pedig ezt a hszt olyan sok idobe telt megirni sad.gif
Joooe
Szvsz ezek a pontok adják a jegyzőköny lényegét smile.gif

Mert ugye ha a vevő igénye nem jogos, ráírjátok, hogy mit akart, miért nem tudjátok teljesíteni, és hagy szaladjon vele...

Ha jogos az igénye és teljesítitek, akkor ráírjátok pl hogy javítjátok és kész.

Ebben a két esetben végül is nincs nagy jelentőssége a jegyzőkönyvnek, inkább csak formaság.

Ha azonban a vevő igénye jogos, és ezt elutasítjátok valamilyen indokkal, ha szabályszerűen állítjátok ki a jegyzőkönyvet, akkor a jogsértésnek nyoma marad. Ha nem szabályosan állítjátok ki a jegyzőkönyvet akkor az maga a jogsértés. Tehát elvileg tettenérhető a fogyasztó jogok megsértése, nyilván nem véletlen, hogy főleg a számítástechnikában - ahol egyébként is szokás ezeket a jogokat félvállról venni - elég ritka a jogszabályoknak megfelelő jegyzőkönyv. (Én még sosem láttam... Egyszer külön kérésre megpróbáltak adni, de egy óra várakoztatás után valami vackot nyomtak az orrom alá amit az eredeti panaszomhoz és igényeimhez képest igencsak kozmetikáztak, szóval gyakorlatilag nem vettek fel szabályos jegyzőkönyvet)

Gyakorlatilag ha javítható a termék, álltalában az a gyakorlat, hogy javítják és nem cserélik, ezzel szerintem semmi gond nincs.
Captain Crash
Nem, nem vicc akart lenni. Melyik üzlet vagytok?
Captain Crash
Ezzel a véleményeddel nem értek egyet.
ityam
(Captain Crash @ 2005 Jul 6, 12:31 AM)
Nem, nem vicc akart lenni. Melyik üzlet vagytok?

tisztelt forumtars irtam egy Privi uzenetet csak hogy itt is meglegyen ezert ide a legyeget leirom:
A fogyasztóvédelem.com weboldal nem vállal felelősséget a fórumokban található tartalomért. Az egyes üzenetek cenzurázatlanul kerülnek a fórumba és azok tartalmának valódiságát a fogyasztóvédelem.com semmilyen formában nem vizsgálja. Felhívjuk azonban felhasználóink figyelmét, hogy amennyiben valótlan állításokat hoznak nyílvánosságra egy adott céggel kapcsolatban, az hitelrontásnak minősül és ezekért a felelősséget a valótlan adatot közlő személy vállalja.
Hitelet rontani barmely cegnek pedig nem all szandekomban.
elnezest a sok offtopic hozzaszolasert. akar torolhetoek is.
ezzel a temaval kapcsolatban tobbet ne zaklassal te sem es mas sem. koszonom.
Captain Crash
Ez egy nyílvános fórum, melyhez bárki korlátozás nélkül hozzászólhat. Így nem korlátozhatod senkinek a szólásszabadságát, még ha zavar is. Zaklatni pedig ezen okokból kifolyólag senki sem tud, mert meg van a jogod, hogy ne olvasd el a hozzászólásokat.
tibutin
Sziasztok,

Lenne egy kis gondom. Tegnap vásároltam egy AMD XP 2800 (barton magos) Procit.
Hazaérve beszerettem volna szerelni a gépbe, amikor látom hogy a tűs oldalának egy részén paszta van elkenve. Ezután jobban megnéztem a proci magját, ekkor vettem észre, hogy az egyik sarka le is van törve. (nagyon kicsi részen).
Azonnal felhívtam az üzletet és jeleztem feléjük a problémámat, miszerint szerintem használt procit adtak el újként. Ma vissza is viszem hozzájuk.
Kérdésem, hogyan tudom az igazamat bizonyítani, hogy nem én használtam először a procit, egyáltalán nekem kell-e bizonyítani?
Vagy egyszerűen kérhetem, hogy cseréljék ki egy másikra?
Mi ilyenkor a legjobb eljárás?
Panaszkönyv vagy először egyszerű jegyzőkönyv és majd az ő szervizük eldönti igazat mondok-e?

Üdv,

Tibutin
Captain Crash
Szerintem sehogy, vagy nagyon körülményesen. A bizonyítás terhe mindig a vádlóé, mivel az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Ez igen kényes kérdés, fordulj a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez azonnal, személyesen, telefonon!
Joooe
ityam: kár, hogy leszedted az összes hozzászólásod, érdekes volt

Amúgy teljesen mindegy, hogy melyik bolt, ha a Fogyasztóvédelem büntetni akarna ezügyben, semmi más dolga nincs, csak kimenni az utcára és betérni az első számtech. boltba amit találnak. Egy próbavásárlás, pár nap múlva egy próbareklamáció, és már ott is a bünti a boltok 99%-ánál. Valamiért mégsem teszik meg, talán a lehetőségeik korlátozottak, vagy nem látják indokoltnak...

Én is azért kérdeztem meg ityamot, hogy mondja el névtelenül, náluk hogy megy, mert így ismeretlenül is biztos voltam benne (csak saját tapasztalataim statisztikája alapján), hogy nem szabályosan.
FVF
Captain: ne írj ilyet ennyi idő fórumozás és ilyen tudás mellett:)))!!!

A bizonyítás terhe a vásárlást követő fél évben a kereskedőn van. Hozzá kell azonban tenni, hogy éppen az ilyen esetek elkerülésére mondjuk ezerszer el, hogy ne otthon ültessük be, mert ha nem hajlandó elfogadni az érvelésünket a kereskedő, akkor mehetünk bíróságra, más esélyünk nincs. Akkor azért egyszerűbb lett volna bevinni a gépet, mint bíróságra járni vagy újat venni, nem?
FVF
A probléma ott van, hogy a kereskedő tudja, hogy ezek a cikkek, illetve ezek egy adott része problémás. Nem is értem, mit is akar? Azt, hogy a vevők egy része jól érzi magát, míg a másik semmit nem fog reklamálni, s tudomásul veszi, hogy a szar az szar, OK, kidobtam 220 Ezret egy laptopnak nevezett drótgyűjteményért, de elégedett vagyok a bolttal (bár lejárt jótállásom után a szavatossági igényeimet nem fogadja el, annak lejárta után pedig még mindig havonta viszem szervizeltetni a terméket. Mindez persze: "nem gond, utána is megyek majd hozzátok vásárolni"

Tényleg van kereskedő, aki így gondolná? Vagy egyszerűen kell az a 20% haszon, s nem érdekel kit és hogyan vágtam át? Hogyan tud egy ilyen ember nyugodtan aludni????
Nem érdekli, hogy egyetemista 1 éve spórolt ösztöndíján, hogy laptopja legyen, vagy a nagymama kuporgatta neki nyugdíjából? Vagy egy 3 gyermekes pedagógust kötelez az iskola arra, hogy előadásait projektorral oldja meg, s csak úgy kivitelezhető, ha notebookot vesz?????

Vagy, hogy piaci szereplőről legyen szó, egy frissen végzett ügyvéd vagy építész talán könnyen fizeti ki azt a 250 ezret? S utána meg mit tegyen? Jelentkezzen be munkanélküli segélyre????

Milyen gondolkodásmód az ilyen?

Miért nem lehet azt mondani, hogy evvel az árkategóriával rengeteg gond volt, ilyet nem tartok. Tessék ott venni, akinek van erre lelke, van ehhez bőr a pofáján, de én akarok még tükörbe nézni???

Mindig rühelltem, ha valaki a saját anyagi problémájának megoldásából vezette le embertársai átverését és tönkretételét.

Amikor benzinkutas átverésekről volt szó, s valaki betelefonált, hogy fogjam be a számat, mert ezek a szegény emberek csak azért vágják át az embereket, mert keveset keresnek. Na ja, ilyen alapon a betöréses lopás is jogos...
RaiZ
Uj fejlemenyek biggrin.gif
Lehet hogy mar mindenki idegere megyek, de miutan volt kis fenyites hogy ha nem lesz semmi akkor polgari peres utra terunk meghozta a gyumolcset..
Mit ad isten kapok egy ujat.. (Kinek van ehhez bizalma?!)
Visszaterve meg az FVF szovivo megnyilvanulasara: nem csak ez a baj hogy nem mondja hogy sz*r hanem azt is hozzateszi hogy problema sem volt ezzel a geptipussal, osszesen ha volt 1-1 problema blink.gif
Waoof na mind1
ityam
bolt szemszogebol nezve:
Amikor az ugyfel megvasarolta a termeket akkor nem lehetett rajta hiba mivel az ugyfel nem vette eszre. ha egy 5be tort alaplapot hoz vissza akkor is logikus hogy nem az elado torte ossze mert akkor hulye lett volna elvinni a vasaarlo? egyes helyeken a szamlat a vasarlonak ala kell irnia hogy a termeket serulesmentesen atvette. tehat ezutan hogy igy vesz valamit visszamenni es azt mondani hogy megis hibas kicsit necces.
Ha nem latszana rajta kulserelmi nyom es ugy hibas akkor persze azt vasarlaskor nem tudhatta, de akkor ki is cserelik.
tehat jozan paraszti esszel nezve itt a bolt ezzel bizonyithatja hogy csak a vevo csinalhatott vele valamit.
persze a jogban nem a jozan paraszti esz diktal. SAJNOS!!!
Captain Crash
FVF smile.gif Igazad van, bizonyítás terhe jótállás ideje alatt első 6 hónapban a kereskedőt terheli, százszor leírtam már. És mivel nem tudja igazolni, hogy a vásárlás után történt, így azt kell vélelmezni, hogy a hiba már a szerződéskötéskor fenn állt. De azért lássuk be, hogy a szerződéskötéskor van egy olyan mondat a szerződében, hogy "a terméket sérülésmentes állapotban átvettem": és egy szép aláírás.
FVF
Evvel csak két probléma van: az egyik, hogy vannak rejtett hibák, amelyeket nem látni átvételkor. Másrészt a becsomagolt termékeket a fogyasztó a legtöbb boltban nem csomagolhatja ki. Vajon nem lehetséges sérülés egy becsomagolt terméken???

Másrészt: egy karcolás a fényképezőgép felületén még nem jelenti azt, hogy a karcolás következtében romlott el az optika. Jótállási idő és a szavatosság első fél évében kell bizonyítania a kereskedőnek azt, hogy a hibát (!!!) (a sérüléssel összefüggésben) a nem megfelelő használat okozta.
Nem elég tehát ránézni, s egy karcolás után visszadobni.
ityam
(FVF @ 2005 Jul 7, 01:57 PM)
Evvel csak két probléma van: az egyik, hogy vannak rejtett hibák, amelyeket nem látni átvételkor. Másrészt a becsomagolt termékeket a fogyasztó a legtöbb boltban nem csomagolhatja ki. Vajon nem lehetséges sérülés egy becsomagolt terméken???

Másrészt: egy karcolás a fényképezőgép felületén még nem jelenti azt, hogy a karcolás következtében romlott el az optika. Jótállási idő és a szavatosság első fél évében kell bizonyítania a kereskedőnek azt, hogy a hibát (!!!) (a sérüléssel összefüggésben) a nem megfelelő használat okozta.
Nem elég tehát ránézni, s egy karcolás után visszadobni.

elso problema: irtam hogyha nem latszik serules az eszkozon akkor a bolt is kicserelte volna szerintem. mivel ez volt egyedul az indoka neki hogy nem cserelte.
Ennel a termeknel biztosan lehet latni vasarlaskor hogy serult e fizikailag vagy sem. ha talcas volt a proci akkor egyertelmuen laccik. ha pedig dobozos akkor is lehet latni mert egy atlatszo folia mogott van a proci igy teljes egeszeben lathato.

lesarkazni pedig csak ugy lehet egy procit hogy nem szakszeruen rakjak fel ra a hutot. szoval a fenykepezos eset ide nem illik.

amugy lehet fizikai serules egy termeken becsomagolt allapotban ezt elismerem. (lattam mar ugy becsomagolt procit hogy a labai el voltak hajolva)sot azt is elhiszem hogy tibutin tenyleg ugy kapta meg a procit es nem o tette tonkre. de most en a bolt szemszogebol nezem a dolgokat.(mint mindig itt a forumon, csak hogy ne csak az egyik oldal felol legyen megkozelitve)

szerk.: most ujra elolvasva ha dobozos volt a proci akkor lehet hogy az meg nem atlatszo folie mogott van, mert ez az ujaknal szokott lenni. ez pedig mar egy "realtiv regi" proci. de akkor is vasarlas utan ott kibonthatja ott a termeket hogy megnezze.
FVF
Semmi esetre nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy mindig a fogyasztónak van igaza, így az általad írottak mögött persze igazság húzódhat. Én csak a jogilag figyelembe veendő tényeket ecseteltem:)
ityam
OFF:ez az elso jele annak itt a forumon hogy esetleg nem a vevonek van igaza. nem adom fel es harcolok a tobbi forumtemabanban is szakadatlanul smile.gif
valakinek kell az eladot is vedenie ha mar a fogyasztot is vedik.
FVF
Néha persze nem árt itt sem, mert a demokrácia és a véleményszabadság híve vagyok (egy korlátig:)), de azt nem egy másik fórumon kéne?smile.gif

Amúgy tényleg: ide olyan emberek járnak sok esetben, akik írtó idegesek, mert nagyon átvágottnak érzik magukat. Ha nem ad az ember mindenben igazat, néha engem is multibérencnek tartanak:)
FVF
Remélem az új gép tényleg az lesz, s nem is lesz már vele probléma...
Captain Crash
Kedves multibérenc: biggrin.gif A processzor le van sarkazva, ez igencsak nem rejtett hiba smile.gif

És elhangzott, lesarkazni egy processzort hűtőborda felhelyezése közben elég könnyű egy olyan embernek, aki nem ért hozzá. A bizonyítás terhe a kereskedőé -> amire biztos az a válasza, hogy nem rendeltetésszerü használat. A vevő aláírta, hogy sérülés mentes állapotban vette át, visszahozza, külső sérülés tapasztalható...Ebben a helyzetben azt hiszem nem olyan könnyű a dolga, nem?

Amúgy több helyen bevett gyakorlat, (Mistral, Bluefish) hogy amikor a terméket kéred, akkor mondják, hogy fáradj a pénztárhoz, kifizettetik veled a terméket, és aztán visszafáradsz és odaadják. Az aláírás előbb kerül rá, mint ahogy megtekinthetnéd. Ez ellen nem tudnátok valamit tenni? Ha azt mondod, hogy nincsen rá a büdzséből, akkor basszus mondj egy árat és kifizetem. biggrin.gif

OFF: Az AZZAL és az EZZEL-nél a magyar helyesírás szerint nem a val vel teljes hasonulásáról van szó? Miért írod AVVAL és EVVEL-nek? smile.gif Úgy emlékszem bölcsész is vagy...vagy rosszul emlékszek? smile.gif
Captain Crash
Ez most tisztára kötekedősre sikerült, de nem annak szántam blushing.gif rolleyes.gif
asdf
Na, gyorsan, es egyszer en is nyelvtant: ahogy en tudom, az avval, evvel (sajnos) szabalyos /gondolom tajszolas/. Nekem konkretan a hatamon all a szor tole, de ez van. De ha mar itt tartunk, ezen a forumon sokkal surubben fordul elo a szervíz, amitol sokkal jobban sad.gif
Joooe
Miért sajnos? Én evvel nem értek egyet smile.gif Teljesen egyenértékű, az ilyen sokszinűség csak szebbé teszi a magyar nyelvet rolleyes.gif
Nem tájszólás csak ma nem annyira divatos forma.

A szervÍÍzzel én is voltam már bajban, de lusta voltam felütni a helyesírási szótárat, úgyhogy ránéztem valamelyik másik hozzászólásra, hogy ott hogy írták smile.gif
ityam
(Captain Crash @ 2005 Jul 8, 08:23 PM)
Kedves multibérenc: biggrin.gif A processzor le van sarkazva, ez igencsak nem rejtett hiba smile.gif

És elhangzott, lesarkazni egy processzort hűtőborda felhelyezése közben elég könnyű egy olyan embernek, aki nem ért hozzá. A bizonyítás terhe a kereskedőé -> amire biztos az a válasza, hogy nem rendeltetésszerü használat. A vevő aláírta, hogy sérülés mentes állapotban vette át, visszahozza, külső sérülés tapasztalható...Ebben a helyzetben azt hiszem nem olyan könnyű a dolga, nem?

Amúgy több helyen bevett gyakorlat, (Mistral, Bluefish) hogy amikor a terméket kéred, akkor mondják, hogy fáradj a pénztárhoz, kifizettetik veled a terméket, és aztán visszafáradsz és odaadják. Az aláírás előbb kerül rá, mint ahogy megtekinthetnéd. Ez ellen nem tudnátok valamit tenni? Ha azt mondod, hogy nincsen rá a büdzséből, akkor basszus mondj egy árat és kifizetem. biggrin.gif

OFF: Az AZZAL és az EZZEL-nél a magyar helyesírás szerint nem a val vel teljes hasonulásáról van szó? Miért írod AVVAL és EVVEL-nek? smile.gif Úgy emlékszem bölcsész is vagy...vagy rosszul emlékszek? smile.gif

nem hittem hogy a tortentek utan nekem fogsz igazat adni.
Pjotr
Mit nem vártál? itt senki nem fog olyat mondani, hogy egy lesarkazott processzort (ami egy tipikus rossz beszerelés közbeni hiba) vigyen vissza vagy menjen bíróságra.
Semmi esélye a vevőnek bebizonyítani az igazát, mégha egyébként igaza is van, ezt sajnos elbukta.
Itt tényleg a vevőnek kellet volna nagyobb gondossággal eljárni.
GeluHUN
Sziasztok!

Tegnap felhívtak a szervízből, hogy elkészült a május 30án alaplap cserére beadott ACER laptopom.

Ma odamentem, bekapcsoljuk - semmi. El sem indult. Szervizes megállapította, hogy alaplap hibás. Megint. A munkalapra be vol írva, hogy alaplap csere és beszerelés 1 óra és ok; tesztelés ok.

A gépet el sem hoztam, a munkalapra rá lett írva, hogy átvételkor nem indult el.

Ez ugye ebben az esetben azt jelenti jogilag is, hogy én már 7ik hete várom a laptopom. Ugye nem nullázódott le a várakozási időm?

Van valakinek valami ötlete, hogy mit tehetnék még? A szervízben rendesek, ők csak megrendelik az alaplapot és várnak. Amint megjött megcsinálták. Velük semmi bajom.... Írjak levelet az ACERnek? Vagy az ACER Magyarországnak? Mit tehetnék? Vagy a szervízben verjem az asztalt, hogy adjanak újat?
InfiniteReality
(asdf @ 2005 Jun 15, 10:09 PM)
Nem tudom aktualis-e meg, de ez baromsag, hogy sexes szamlat nem lehet sztornoztatni. En meg akar tavalyit is lesztornozok neked wink.gif. Igaz, sok papirozas van vele /szamla sztornozasa, sex ertekesites sztornozasa, konyvelo, kulon jelentes apehnak, mindharom matrica begyujtese, es leadasa a nagykernek es ilyenek/, de ilyen nincs, hogy nem lehet sexes cuccot sztornozni. Kivancsi lennek a nagyokosra, hogy pl, ha elront veletlenul egy matricaszamot, akkor mi van. Szerintem csodak csodajara azonnal tudna sztornozni smile.gif

Hali!

Lehet h hülyevagyok, de lezárt adóévből számlát utólag nem lehet stornózni, mintahogyan kiállítani sem. De valaki cáfoljon meg. Tehát ha Te utólag stornózol egy múlt évi számlát akkor szerintem megütheted a bokádat...
Pjotr
Bármilyen számát lehet stornóztatni, bármikor, csak el kell végezni a megfelelő paírmunkát, kapott számlát is bármikor be lehet vinni a könyvelésbe.
Egyszerűen önbevallással lejavítod az adóbevallásodat.
LJoco
A napokban várárolt (szűz) laptopra XP prof. oprendszert letepítenék.
A laptophoz melléklet CD-n lévő VGA meghajtóprogram a telepítése közben "kék halállal" elszáll, lehetetlenség feltelepíteni.
Az internetről letöltött legújabb verziójú meghajtóprogrammal teljesen ugyanez a helyzet.
A bolt-al beszélve, azt modták, hogy ezzel a típussal szokott ilyen probléma lenni, nem mindegy, hogy mit milyen sorrendben telepít fel az ember, vigyem vissza, megmutatják, hogy nem hibás.
Így történt, visszavittem, beletettek egy saját merevlemezüket, felinstalláltak egy XP Home programot (nem Prof!), és azt mondták, hogy lám-lám, jó ez (arra valóban felment a VGA meghajtó program).
Leírták egy papírra a telepítés lépéseit, és szélnek eresztettek.
Otthon FDisk, Format, gyári eredeti jogtiszta XP Prof fel, VGA meghajtó program istall a papíron leírtak szerint - sikerül. Kéri az újraindítást, onnantól kezdve soha többé nem indul el a Windows - kék halállal elszáll a betöltéskor.

Kérdés, ki az a szervezet, aki megállapítja egy ilyen, vagy ehhez hasonló esetben, hogy egy termék hibás, vagy nem.
Mert szerintem hibás, a bolt szerint kifogástalanul működik.
Ki viseli a rááldozott kb 15 munkaóra költségeit, és mennyi ideig tart egy esetleges bírósági ügy ezzel kapcsolatban.
asdf
Okulasul irjuk be eme csodakeszulek gyartojanak nevet. /Megmondom oszinten, meglepne, ha markas keszulekrol lenne szo.../
Pjotr
Miért tettek bele másik merevlemezt?
El kell meni a boltba és bevinni a windowst amit fel kell tenni, és közölni velük, hogy azt tegyék fel.
Ha már egyszer úgyis volt ott egy telepítés, akkor nem értem miért nem a saját merevlemezre telepítettek egy wint?
A rááldozott munkaórákat senki nem fogja megfizetni, a pénzt se nagyon lehet visszakapni, itt, ha mégis lehet telepíteni rá win-t, akkor ki kell fizetni a bolt szakértelmét, ha nem operációs rendszerrel együtt lett megvéve, akkor a boltnak nem kell ingyen elvégeznie a telepítést.
De az, hogy home-ra felmet, profra meg nem, az arra mutat, hogy a boltnak lesz igaza, és a telepítéssel van a gond, sajnos, itt meg kell fizetni, hogy a bolt tudja, te meg nem...
Esetleg lehet, hogy amit ők feltettek az egy sp1-2-vel ellátott wondows volt.
LJoco
A VGA meghajtó program telepítését végül is megoldottam. (Jó öreg kb. 10 évvel ezelőtti módszerrel - új hardver telepítés, én választok ki mindent listából, én mondom meg, hogy melyik háttértárolón van, és mi az állomány neve - így sikerült. Tehát ha úgy veszem nem volt hibás a laptop (csak a hozzá adott meghajtó program).

Igazán nem ezért indítottam a témát, hanem, hogy kiderüljön, hogy ki dönti el ma azt hivatalosan, hogy egy termék (egy számítógép) hibás, vagy nem.

Sajnos ezzel úgy látom senki nem foglalkozott, pedig ezt lenne tanulságos tisztázni.

A fogyasztóvédelem ebben nem illetékes?
Joooe
A felek egymás között döntik el, vita esetén a bíróság, szakvélemény alapján.
A FVF sok más elismert bevizsgálóhoz hasonlóan (kermi,...) szakvéleményt adhat, ami nem kötelező érvényű ugyan, de perdöntő lehet.
Banda
Hi!

Most olvasgatva a korábbi hozzászólásokat, látom sokan járunk hasonló cipőben.

A történetem a következő: tavaly július 23.-án vásároltam egy Gericom típusú notebook-ot a Gericom hivatalos magyarországi forgalmazójánál. Ez a számítógép meghibásodott idén május elején. Visszavittem az üzletbe, ahol másfél hét után azt mondták elkészült.
A hiba ugyanúgy jelentkezett, ezért elvittem a garancialapon is szereplő szerződéses céghez. A gép sajnos azóta is ott van. Ez már 2,5 hónapja van ebben az áldatlan állapotban. Egy hónapos várakozás után nagy nehezen kaptam egy cseregépet, miután többször kértem. . A szervíz a kérdésemre azt a választ adta, hogy külföldre küldték javításra a notebook-ot, ezért tart ilyen sokáig.
Az lenne a kérdésem, hogy van e arra nézve szabályozás, hogy milyen időtartamig tarthat egy ilyen garanciális javítás, illetve ha szeretném visszakapni a pénzemet inkább (ilyen szervízháttérrel nem szívesen tartanám meg!), akkor van-e erre mód?

üdv!
Pjotr
15 napos javításra kell törekedniük, illetve a vásárlónak nem okozhatnak kényelmetlenséget.
Ha ezt nem teszik, akkor azt lehet nekik mondnai, hogy ejnye-bejnye, ez a maximális szankció amit kaphatnak.
A 2.5 hónap jelentős törvénysértésnek tűnik, az ejnye-bejnyén kívűl egyetlen megoldás van bíróságra lehet menni, illetve ügyvédi felszólítást kell nekik küldeni, hogy adják vissza a pénzt.
A törvénytelenűl működő boltokat egyetlen magyar hatóság sem bünteti meg, itt kérem szabadrablás van.
El lehet menni az FVF-hez,, de nem fognak tenni semmit.
Pénzt csak akkor kötelesek visszadni, ha se megjavítani se egy másik ugyanolyanra kicserélni nem tudják, fontos tudni, hogy nem hasonlónak kell lennie, hanem ugyanolyannak.
Szóval el kell menni egy ügyvédhez és küldeni nekik egy ajánlott levelet, igaz bele fog kerülni pár ezer forintba, de más megoldás nincs.
pazs
Tisztelt Felügyelőség!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi időn belül kell megjavítani egy notebook-ot, mert én már 2005.06.29-én beadtam garanciális szervízre és még mindíg nincs kész. És nekem már szükségem lenne rá. És mit lehet ilyenkor csinálni?

Köszönöm előre is válaszukat.
Tisztelettel: P Zsolt
tibu
(pazs @ 2005 Aug 10, 05:11 PM)
Tisztelt Felügyelőség!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi időn belül kell megjavítani egy notebook-ot, mert én már 2005.06.29-én beadtam garanciális szervízre és még mindíg nincs kész. És nekem már szükségem lenne rá. És mit lehet ilyenkor csinálni?

Köszönöm előre is válaszukat.
Tisztelettel: P Zsolt

Torekedni kell a 15napon beluli ugyintezesre.
49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet : http://www.fogyasztovedelem.com/forums/ind...p?showtopic=249
Hogy mit lehet tenni, azt nem tudom...
Joooe
+ a javítást megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jenetős kellemetlenség nélkül kell elvégezni.
Nem tudok róla, hogy lenne kialakult bírói gyakorlat, de véleményem szerint az előbb említett 15 napos "laza" határidő nagyságrendi túllépése jelentős kellemetlenségnek számít ezért a ptk alapján jogod van elállni a szerződéstől, azaz visszakapni a vételárat.

Ily módon ilyen hosszú javítás törvénysértés, jegyezd be a panaszod a vásárlók könyvébe, és keresd fel a területileg illetékes felügyelőséget. Megjegyzem amennyire én tudom a fogyasztóvédelem afféle fogatlan, kiherélt oroszlánként működik ilyen esetekben, max morogni tud. De egy próbát megér, esetleg meg lehet próbálni fenyegetni vele kötelezettet, hogy most már jó lenne rendezni valahogy. A vásárlók könyvébe mindenképpen írj, ez bizonyítja, hogy a helyszinen panaszt tettél.

Ha van huzalmad egy kis pereskedéshez, keress egy ügyvédet, és ügyvédi felszólításban követeld a pénzed.
Dreamax
Kedves Fórumozók!

Egy kis segítség kellene, bár végigolvastam az összes hozzászólást az én problémámmal kapcsolatban nem találtam semmit. Kb 3 hete vettem egy notebook-ot. Az interneten néztem ki, és e-mailon rendeltem meg. Az átvétel Pesten történt. Pár napja kiderült hogy az interneten hirdetett konfiguráció nem felel meg a valóságnak. Igaz csak egy paramétere, a videókártya teljesen más.
Így nem tudom a gépet sem igazán kihasználni. Jeleztem a bolt felé, ahol készségesen felajánlottak hogy levásárolhatom, vagy a különbözetet visszaadják, csak egy kérésük volt, hogy a gyári csomagolásban vigyem vissza a gépet. Na, itt a gond. A gyári csomagból hiányzik 1 db (szerintem) a notebookot tartó habszivacs, azon kívül minden megvan, a gép is teljesen hibátlan. De arra hivatkoznak, hogy miután a doboz hiányos ezért nem jár semmi. Röviden leírtam mi történt. Kérlek benneteket segítsetek hogy mit tegyek. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy most van folyamatban az ügy, most írtam levelet a nagyfőnöknek, és még várom a visszajelzését. Inkább szeretnék mindenre felkészülni.

Előre is köszönöm
Joooe
Természetesen a jótállási, szavatossági jogaidat nem érinti a csomagolás hiánya. Hibás teljesítésről van szó, ez alól a felelősség alól nem mentesül az eladó azért mert te kibontottad, az rendeletésszerű használat smile.gif
pazs
Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm az eddigi hozzászólásotokat!!!
Ha esetleg van még akkor nagyon szívesen fogadom!

Köszönöm szépen
PeterGabi
Ma vasaroltam a szekesfehervari Media Marktban egy note bookot 189 ezer Ft-ert. LG, wireless, DVD iros. A doboz furcsa volt, mert mintha mar többször kinyitogattak volna, de a kerdesre azt a valaszt kaptam, hogy a Media Markt nem árul visszahozott termekeket. A notebookon elvileg meg operacios rendszer sincs, azt nekem kell beszereznem. Sebaj.

Hazaertem, bekapcsoltam, erre a DOS helyett elöjött az XP meg egy szamomra ismeretlen uriember nemet nyelvü sültes receptjei. Még ez sem lenne tul nagy baj. Valami cedulat is talaltam a dobozban, mely szerint a gépet valaki müszaki állapotára nezve atvizsgalta, a hibajelentes az volt, hogy "nem müködik", melyet a vizsgalo "nincs hiba" jelzessel küldött vissza.

A kerdesem az, hogy amennyiben ezt a keszüleket akarnam megtartani, kerhetek-e árkedvezményt, ha igen, mennyit. Az utolso bejelentkezés Majus 9 az elözö tulajtol. Most Augusztus 15-e van. Nem tudom, elöttem mikor vasarolták, mennyit "futott", aksi, stb. Tudtok tanacsot adni?

Köszönettel
Péter Gabriella
Székesfehérvár
Joooe
Szia Gabi!

Ez hibás teljesítés, a PTK ilyen esetben úgy rendlekezik, hogy elsősorban cseréjét kérheted egy újra, ha nem lehetséges, akkor lehet VÁLASZTÁSOD SZERINT elállni a szerződéstől (vételár vissza), vagy megfelelő árleszállítást kérni. Ha te csere helyett árleszállítást szeretnél, próbálj megegyezni velük, de erre csak akkor kötelesek ha nem tudják cserélni.
PeterGabi
Koszi, ezt en is igy gondoltam. De nem nagyon ertek a dologhoz, es a kerdes inkabb arra vonatkozik, hogy szerintetek egy ilyen esetben mennyi arleszallitast kerhetek, ha erre hajlandosagot mutatnak. Vagyis: Mi a laptop eseteben az ertekcsokkenes 4-6 honapra? Szerintem legalabb ilyen regen uzemeltek be.
Joooe
Jó kérdés... smile.gif
Pjotr
Ott kezdődik, hogy elismerik-e vagy nem, nehéz lesz a bizonyítás sad.gif
Ott a helyszínen a vásárlás elött kellett volna kipróbálni, utólag nehéz lesz...
Szerintem olyan 30% kb. reális lenne, de mivel az látszik, hogy egy vevő már visszavitte, hogy hibás, a szervíz viszadobta, hogy nem, de mégsem került vissza a vevőhöz, ezért valami gond lehet vele....
Szerintem inkább a cseréhez kéne ragaszkodni.
asdf
Ha megnezed a windows konyvtar datumat, na akkor volt installalva a rendszer...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.