Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Laptop, Notebook, Netbook....
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34
Pjotr
Az átírható...
tibu
(Pjotr @ 2005 Aug 18, 10:39 AM)
Az átírható...

De a systeminfo parancs megmondja smile.gif Hogy mikor lett telepitve. smile.gif
Pjotr
De ha leformázom neked, átálítom a rendszeridőt 1987-re és úgy telepítek? cool.gif
tibu
(Pjotr @ 2005 Aug 18, 03:41 PM)
De ha leformázom neked, átálítom a rendszeridőt 1987-re és úgy telepítek? cool.gif

Oke, igaz, de 1987-ben nem volt meg XP. tongue.gif
sp136
Üdv,

Kb. egy évvel ezelőtt, itthon vásároltam egy notebookot egy olyan cégtől aki azt az Európai piacról szerezte be.
Köztudott, hogy az aksik nem túl hosszú életűek (sajnos) ezért szerettem volna egyet külön is vásárolni. A forgalmazó sajnos nem sok jóval kecsegtetett. Elmondása szerint a beszállítója nem tud adni a szükséges akkumulátorból, annak ellenére, hogy ő a forgalomba hozó.
Nem úgy van, hogy egy ilyen drága termék alkatrészeit 7 éven keresztül a gyártónak biztosítania kell? Mi van, ha behal az aksi? Dobhatom ki a notit is?
A hazai forgalmazó korrekt, állítólag minden szálat megmozgatott de nem járt túl sok sikerrel.
Van valamilyen lehetőség a fenti szabály érvényesítésére az EU-n belül? Hová lehetne még fordulni?
A hazai forgalmazó elmondása szerint több notit kénytelenek voltak visszavenni aksihiba miatt mert garanciaidőn belül nem tudtak csereaksit adni. Nekik sincs semmilyen eszközük?

Előre is köszönöm.
Ariadne
Tudod, az aksi beszerzése legyen a forgalmazó egyéni szociális problémája, akár Európából, akár Kínából szerzi be, akár otthon gyártatja le a sufniban.

Szóval ha netalán tönkremegy az aksi, és emiatt nem tudod használni, mert nem kapható hozzávaló, akkor szépen vissza kell perkálnia az eredeti vételárat. Szomorú pillanat lesz, amikor ráébrednek, de egyszer mindeképp eljön...Sőt, úgy tűnik a leírásodból, hogy már néhány alkalommal be is bukták a dolgot. Ilyen az élet.

A 7 év már nincs, a 2003 novembere óta hatályos új jótállási rendeletben ez így nincs benne.
Csaba_20
Ha egy szaküzletnek nevezett hely nem tud csere-akkumulátort szerezni, az erősen negatívan jellemzi az üzletet. Ez kicsit hasonlít arra, mint ami egy másik topicban volt. Ott egy erősítőt nem tudtak megjavítani az úgynevezett szakemberek.
Ariadne
Erről jut eszembe, hogy állítólag egyes beépített akkumulátoros mp3 lejátszóknál (iRiverről olvastam) szintén nem tud szerezni a szervíz csereaksit, csak a garanciaidő alatt. Utána nem, és Magyarországon nem is forgalmazzák az ilyen típusút, hát...

Szóval aksival működő dolgoknál nagyon kell figyelni erre, és úgy tűnik, csak elterjedt és ténylegesen kapható fajta aksisat érdemes venni.

Bár elgondolkoztam azon, hogy ha a termék akkumulátora "közkeletű" fajta (mint pl mp3 lejátszók többsége), akkor tulképp a garanciaidőn kívül már nem kell gondoskodnia a gyártónak utánpótlásról. Viszont ha speciális fajta, ami nem kapható itthon vagy esetleg annak a gyárnak a spec aksija, akkor köteles lenne gyártani utánpótlást, csak nehéz megmondani, meddig (3 év?)...
sp136
Ugyan más területen, de az én cégem is importál különféle dolgokat az EU-ból ezért a kérdésem arra is vonatkozott, mi van ha az importőr szembesül azzal a helyzettel, hogy a beszállítója nem képes alkatrészt biztosítani a garanciaidő lejárta után. Mi lehet az a fórum ahová ilyenkor fordulni lehet? Vagy ilyen esetben én is bebukhatom a cuccot, ha nálam még nem járt le a garidő az ügyfél felé?

A notis témával kapcsolatban van tudomásotok arról, hogy az aksira nem adnak annyi garit mint magára a gépre? Szabályos ez?
Ariadne
1. Attól függ, mi van a kisker és az importőr/beszállító között kötött szerződésben erről...

Ne mondd, hogy nincs ilyen, mert sikítok. ph34r.gif (Bluefishék próbáltak nekem ezzel jönni, de nem jött be nekik... biggrin.gif ) Alapjáraton ha te mint kisker köteles vagy 1 év jótállást adni arra a cuccra, és az, akitől veszed, nem tudja biztosítani a pótalkatrészeket, akkor "leperelheted" rajtuk (csúnya szóval visszkereseti igénynek hívják azt, amid lesz) azt a kárt, amit ezzel okoztak. Szal érdemesebb eleve úgy kötni velük a szerződést, hogy ügyvéd is lássa, és benne legyen valami olyan, ami egyértelművé teszi, hogy melyikőtöknek kell alkatrészt biztosítani. Az 1999/44/EK irányelv érvényes minden EU tagállamban, ebben is benne van, hogy a kisker leverheti a nagykeren vagy a láncban előtte lévő személyen (4. cikk), szal ha nincs ettől eltérő megállapodás a szerződésben, akkor szvsz ez él.

2. Hmmm, elvileg az 1 év kötelező jótálláson belül az egész cuccra kell adni cakk-pakk, viszont amennyivel többet ad, azt már nem köteles minden porcikájára adni. Azt hiszem...
ityam
(Ariadne @ 2005 Nov 25, 11:40 AM)
2. Hmmm, elvileg az 1 év kötelező jótálláson belül az egész cuccra kell adni cakk-pakk, viszont amennyivel többet ad, azt már nem köteles minden porcikájára adni. Azt hiszem...

nyomtato eseteben a patronra valo garancia? ha kifogy akkor azt is 1 even belul kell cserelni?

szal kivetelek mindig vannak, csak kerdes hogy ezt egy aksira ra lehet e huzni. mert hogy egy nyomtatopatronra ra lehet az biztos. smile.gif
vegulis mind2re ra lehet mondani hogy fogyoeszkoz.minel tobbet hasznalod annal hamarabb merul le/ki.
Joooe
Leszögezném, nem volt még laptopom, nem is tudom hogy megy ez, de végül is ha az akksinak meghatározott élettartama van, tehát gyakorlatilag a meghibásodás ellenére megfelel a rendeltetésének, akkor ugye egyértelműnek tűnik, hogy nem kell gariban cserélni. (Akár a tintapatron a nyomtatóban, a gumiabroncs az autón, ...)

Ugyanakkor ott van az is, hogy a jótállással a forgalamzó x ideig biztosítja a termék működőképességét, minőségét. Akksi nélkül meg ugye nem megy (tekinsünk el a dugós használattól smile.gif ). Szóval szerintem valahogy biztosítani kéne az akksiellátást, de hogy kinek és hogyan huh.gif Végül is a forgalamzót sem lehet arra kényszeríteni, hogy olyan terméket forgalmazzon (alkatrész - akksi) ami egyébként nem tartozik a tevékenységi körébe. Vagy mégis?
Csaba_20
(ityam @ 2005 Nov 26, 11:32 AM)
nyomtato eseteben a patronra valo garancia? ha kifogy akkor azt is 1 even belul kell cserelni?

szal kivetelek mindig vannak, csak kerdes hogy ezt egy aksira ra lehet e huzni. mert hogy egy nyomtatopatronra ra lehet az biztos. smile.gif
vegulis mind2re ra lehet mondani hogy fogyoeszkoz.minel tobbet hasznalod annal hamarabb merul le/ki.

ityam: Ti patronnal együtt adjátok el a nyomtatót? Én eddig azt tapasztaltam, hogy a patron ajándék szokott lenni, nem alapfelszereltség.
asdf
A patron az szeriatartozek majd' minden nyomtatoban /igaz, neha csak az egyik, de ez sem tul suru eset/. Igaz itt off, de ha mar szeriatartozek, engem pl /meg kereskedokent is/ marhara idegesit, hogy azt a nyamvadt usb kabelt viszont keptelenek beletenni a dobozba.
Biztos belehalnanak abba a -nekik- kb. 40 forintba... mad.gif
Csaba_20
(asdf @ 2005 Nov 27, 05:22 PM)
A patron az szeriatartozek majd' minden nyomtatoban /igaz, neha csak az egyik, de ez sem tul suru eset/. Igaz itt off, de ha mar szeriatartozek, engem pl /meg kereskedokent is/ marhara idegesit, hogy azt a nyamvadt usb kabelt viszont keptelenek beletenni a dobozba.
Biztos belehalnanak abba a -nekik- kb. 40 forintba... mad.gif

Akkor ezek szerint én rosszul tapasztaltam. Az USB kábellel amúgy nagyon igazad van. Persze gyártói szemszögből is megmagyarázható a lépés, csak ez a fogyasztót nem nagyon érdekli. A gyártónak is az lenne az érdeke, hogy adjon mellé adatkábelt.
ityam
(Csaba_20 @ 2005 Nov 27, 05:16 PM)
(ityam @ 2005 Nov 26, 11:32 AM)

ityam: Ti patronnal együtt adjátok el a nyomtatót? Én eddig azt tapasztaltam, hogy a patron ajándék szokott lenni, nem alapfelszereltség.

en meg nem talalkoztam olyan nyomtatoval amiben nem volt alapbol patron.
FVF
A jótállás és a szavatosság lejárta után nincsen kötelezettség az alkatrészek biztosítására. Ez azt jelenti, hogy ennél jobb vállalás esetét kivéve a 3 éves, kifejezetten a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó szavatosság lejárta után nincsen kötelezettsége a gyártónak.

Amúgy patron és akku esetében visszatértünk oda, ahol már voltunk (sajnos:)), hogy ezek élettartamát a gyártó tanusítványokban adja meg. Azt pedig a maximális tudatosság mellett sem igazán lehet elvárni a fogyasztótól, hogy ezekkel tisztában legyen.

Azért a kettő között tennék különbséget, mert a notebook akkuját nem úgy adják át, hogy idővel vegyél újat, míg a patron egy szokott csereelem. Az én HP laptopom 3 éve bírja akkuval, igaz, többnyire hálózatról fut. A korábbi 3 óra ma 1,5-nél több. Szerintem ez nem egy rossz arány.
Joooe
A jótállás és a szavatosság lejárta után nincsen kötelezettség az alkatrészek biztosítására.

Jótállás/szavatosság alatt van? Ki köteles az adott alkatrészt forgalmazni?
Captain Crash
Az egyik nyomtatógyártó cég hazai képviseleténél dolgoztam, pont jótállási ügyekkel kapcsolatban lehetett elérni. rolleyes.gif
Azt, hogy az adott termék patronnal, vagy anélkül kerül forgalomba a forgalomba hozó dönti el. A legtöbb retailer különböző akciókban csak fekete, vagy csak színes patronnal olcsóbban kínálja a terméket. Az eladott termékekben mellesleg egyes gyártóknál előfordul az is, hogy kissebb kapacitású tintapatronnal adják el. Ez teljes mértékben a forgalmazó belügye.
A gyártói képviselet legtöbb esetben ajánlott árakkal próbálja lejjebb nyomni a piaci patronárakat. Azonban, ennek ellenére a retailerek zöme sajnos 20, nem ritkán 30%-os haszonkulccsal értékesíti tovább azokat.
A patronok várható élettartamát nagyon nehéz megítélni, tekintve hogy rengeteg befolyásoló tényező határozza meg azt. Gyártónként változó a rájuk vonatkozó jótállás, mivel nem esnek a kötelező jótállás hatálya alá.
Én az egyik legnagyobb hibának azt tartom, hogy a gyártók ritkán publikálják az adott patron nyomtatható lapra levetített kapacítását. Nem mindegy, hogy egy olyan patront veszek 600 Ft-ért, amelyik 300 lapot képes nyomtatni, vagy olyat 3000 Ft-ért, amelyik 3000 lapot. Az egyiknél 2 Ft/lap költség jön ki, a másiknál 1 Ft/lap költség. Számomra mindig ez a legfontosabb tényező, mert ebből tudom megítélni a várható költségeimet.

Az USB kábellel kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy a dobozon rajta szokott lenni, hogy USB kábellel, vagy anélkül árusítják. Jobb helyeken pedig adnak hozzá grátiszba. smile.gif

A másik nagyobb méretű probléma, hogy azon termékek gyártása, amelyek natív DOS-t támogatottságnak örvendtek, lejárt. Minden termék WoW16 alrendszer segítségével valósítja meg a nyomtatási lehetőségeket. Azonban azon DOS programok, melyek nem kompatibilisek az újabb operációs rendszer szolgáltatásaival, pl a Windows esetén, az ntvdm nyújtotta lehetőségekkel, azok sajnos nem tudnak nyomtatni. Vagy csak nagy ráfordítással... Legtöbb esetben nincs DOS alá megfelelő támogatás. Az orvosok többsége sajnos még mindig DOS alatt szeretne nyomtatni... smile.gif De ez már nagyon más téma....
FVF
A jótállás és a szavatosság ideje alatt a saját érdeke:) Illetve a fogyasztónak mindegy, talán még jobb is, ha nincs alkatrész, így egyből csere.
Joooe
No igen, de ha nem jótállásos hiba? Cserélni kell a nyomtatót mert nem árul bele patront? rolleyes.gif
FVF
MI az, hogy nem jótállásos hiba? JA, fogyasztó a hibás? Akkor sem kell tartani alkatrészt. A patron nem alkatrész, s az neki is érdeke, hiszen abból él, hogy patront ad el.
Ariadne
De mi van akkor, ha olyan nyomtatót ad el, amibe való patront nem lehet kapni Mo-on, vagy (a kérdező esete) a laptophoz nincs aksi, mert nem lehet kapni, sőt egyes mp3 lejátszók olyan típusú akkumlátorral mennek, amilyet szintén nem lehet kapni itthon (bár ezt már leírtam 1x). Szóval ha valamelyik "fogyó" alkatrész (ami végülis a rendeltetésszerű használathoz szükséges) nem kapható hozzá, akkor mi van? Szvsz vissza kell adni a babaruhát, de hát végülis én (szinte) mindig ezt mondom... rolleyes.gif
FVF
Evvel egyetértek.
Joooe
Nekem itt az nem tiszta, hogy akkor mi a forgalmazó kötelessége? Hogyan állapítjuk meg, hogy kapható-e az adott alkatrész? (Végigjárjuk az összes boltot? smile.gif )
Kötelessége-e a az eredeti termék forgalamzójának ilyen cuccokat is forgalmazni hozzá, vagy esetleg a beszerezhetőségről igény esetén tájékoztatni?
szerk: Mert ugye a forgalmazót csak akkor lehet felelősségre vonni az alkatrész hiánya miatt, ha az ő felelőssége azt biztosítani...
(ez lemaradt reggel mert már nagyon siettem órára smile.gif )
Cs.Tomi
Egy éve vásároltam egy amilo 7830-as laptopot. Tök jó kis gép. Gors, ügyes, keménykötésű, nem agyonextrázott. Épp, amilyenre vágytam. Mindjárt az elején gariban cseréltettem egy akksit, egy töltőt, egy dvdírót. (ez utóbbi csak dvd-rw-t írt, dvd-r-t nem..) Majd nemsokára kicserélték a tft panelt. Végül az ősszel a második dvd-író is megadta magát. Csak dvd-t írt, a cd-t még csak fel sem ismerte.. Bejelentettem a cserét.. Kb. egy hónap mulva kaptam egy új dvdmeghajtót, amit nem hajlandó rendesen használni a gép. Egyrészt bitang lassú, 1 dvd-nyi anyagot másfél óra alatt süt ki, az eddigi 20-25 percek helyett, mindemellett 100%-osan használja a procit is.. Ez sem szokott 30% fölé menni írás alatt. Szóval két rögtön vissza is jelentettem a gépet egy újabb cserére kb. 3 hete. Közben az akksim is megadta magát újfent, alig bír ki 20 percet.. A gondom az, hogy mostmár lassan 2 hónapja nem tudom rendesen használni az optikai meghajtómat, pedig szükségem lenne a napi adatmentésre.

A szervízben maximálisan normálisak voltak eddig, így velük nem is szeretnék kötekedni. Jelenleg azt kérik, legyek még egy kis türelemmel, amíg megérkeznek az alkatrészek a gyártótól. Persze közben lejárt az egy éves garanciám is pár napja..

Mik ilyenkor a lehetőségeim? Elvileg ha 30 napig nem használható a gép rendeltetésszerűen nem járna nekem egy jóváírás? Hogy befolyásolja a határidőt az, ha kicserélték ugyan a meghajtót, de az sem működik rendesen? Hányszor lehet egy alkatrészt kicserélni, hogy csereérett legyen a gép? Jól tudom, hogy ha a 3. alkatrész (esetemben dvd meghajtó) is elromlik, járna a jóváírás?

Kérem, ha valaki tud, adjon tanácsot, hogy kihez fordulhatnék!

Tisztelettel

Cs. Tamás
Joooe
Persze közben lejárt az egy éves garanciám is pár napja..

A cserélt részekre újraindul a cserekor a garancia, az egész garancia pedig a szervizben töltött idővel hosszabbodik.

Jól tudom, hogy ha a 3. alkatrész (esetemben dvd meghajtó) is elromlik, járna a jóváírás?

Nem. Akkor lehet elállni a szerződéstől, ha jelentős kényelmetlenség nélkül nem tudják javítani a hibát. Ez kicsit kérdéses, hogy mit is jelent... Általában a túl sokszori, vagy 15 napot jelentősen meghaladó hosszúságú javítás ilyen ok lehet.
Ariadne
És érdemes utánanézni, lehet hogy a gyártó több év jótállást is vállal (csak a kisker lesajnálta), és akkor az bizony jár.

Ráadásul ha letelt az 1 év jótállás, és tényleg csak ennyi van rá, akkor is még 2 évig szavatosság is van a dologra, ami majdnem ugyanaz, csak kétség esetén a vevőnek kell bizonyítnia, hogy nem ő okozta a hibát.
Dzsémsz
Sziasztok!
A segítségeteket kérem a következő ügyben:

Asus Notebookom garanciális javítása 2005. szeptember 7-e óta húzódik. A szerviz szerint alkatrészre várnak. A cserekészülék biztosításától elzárkóznak, mivel erre állítólag nem kötöttek szerződést a gyártóval/importőrrel.
Kérdésem, hogy van-e jogszabály, ami konkrétan maghatározza a garanciális javítás időtartamát, ami után már ki kell cserélni a hibás készüléket és ha van, hogyan érdemes nekikezdeni az érdekeim érvényesítéséhez.
Bölcs tanácsaitokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Dzsémsz
TommyGun
Szerintem nyugodtan verheted az asztalt így jó 2 hónap távlatából mert ez már nemhogy a 15 nap duplája ami még beleférne de ez már a duplának is a duplája biggrin.gif
Én elállnék a szerződéstől és feljelentéssel/perrel fenyegetőznék. 60 nap azért nem piti....és mivel egy notebook átlag olyan 200e forint környékén van nehogymár egy ilyen drága cucc megvétele után még 60 napig szivassanak garanciával...ha egy ötezres egér lenne akkor is sok ez az idő nademikor otthagyok 2 kilót és így intézik a garanciát ez röhejes, és törvénysértő is....hiába hivatkoznak nagykerre meg bárki másra...te tőlük vásároltál, te választottad őket nem pedig a beszállítójukat...a beszállítót ők választották szal az az ő magánügyük...

jah most nézem hogy szept 7....az már 3 hónap sad.gif
Cs.Tomi
(Joooe @ 2005 Dec 5, 11:04 AM)
Persze közben lejárt az egy éves garanciám is pár napja..

A cserélt részekre újraindul a cserekor a garancia, az egész garancia pedig a szervizben töltött idővel hosszabbodik.

Jól tudom, hogy ha a 3. alkatrész (esetemben dvd meghajtó) is elromlik, járna a jóváírás?

Nem. Akkor lehet elállni a szerződéstől, ha jelentős kényelmetlenség nélkül nem tudják javítani a hibát. Ez kicsit kérdéses, hogy mit is jelent... Általában a túl sokszori, vagy 15 napot jelentősen meghaladó hosszúságú javítás ilyen ok lehet.

Az elég nagy kényelmetlenségnek számít, hogy Keszthely mellől viszem (..hordom) fel a gépet Budapestre csaknem havonta.

"A garancia idő hosszabbodik a szervízben töltött idővel"??? Ez akkor is él, ha egyszer beviszem a gépet a szervízbe, megnézik, megírják a munkalapot és a gép nálam marad, majd szólnak, amikor megjött az alkatrész és akkor kell visszavinni. Ilyenkor is hosszabbodik valamennyit a gari?

Cseregép: az a gép, amivel ugyanazokat a feladatokat el tudom látni, mint ami helyett adták, ugye? Most, ha rossz a dvd meghajtóm, viszont így a gép nálam maradt, cseregépnek számít? ..végül is szerintem nem. Nem tudok dvd-re menteni.

Szerdáig (12.14-ig) várok. Akkor mindenképpen bemegyek a szervízbe érdeklődni. Immár több, mint két hónapja várok... A szervízzel nem szeretnék veszekedni, mert tök-jó fazonok. Amiben tudtak, eddig mindig segítettek. Hogy kérhetem a jóváírást, hogy velük a jó kapcsolat azért megmaradjon? Van egyáltalán valami törvényi szabályozás, ami ilyenkor a vevő pártját fogja?

Cs.Tomi
Joooe
(Cs.Tomi @ 2005 Dec 11, 02:01 PM)
"A garancia idő hosszabbodik a szervízben töltött idővel"??? Ez akkor is él, ha egyszer beviszem a gépet a szervízbe, megnézik, megírják a munkalapot és a gép nálam marad, majd szólnak, amikor megjött az alkatrész és akkor kell visszavinni. Ilyenkor is hosszabbodik valamennyit a gari?

Cseregép: az a gép, amivel ugyanazokat a feladatokat el tudom látni, mint ami helyett adták, ugye? Most, ha rossz a dvd meghajtóm, viszont így a gép nálam maradt, cseregépnek számít? ..végül is szerintem nem. Nem tudok dvd-re menteni.

Végül is úgy szól a jogszabály, hogy azzal az idővel, amíg rendeltetésszerűen nem tudtad használni. Ha valamelyik nem helyettesíthető modul nem működik a rendszerben (dvd) akkor szerintem ez a helyzet elég egyértelműen fennáll. (Más kérdés, hogy esetleg nehéz bizonyítani, ha nincs róla szervizes papírod, hogy átvették/visszaadták)

A szervízzel nem szeretnék veszekedni, mert tök-jó fazonok. Amiben tudtak, eddig mindig segítettek.

Ha annyira jó fazonok, bizonyára belátják, hogy ez így messze nem normális, és segítenek megtalálni a megoldást.
Cleo
Szervusztok,
a következő ügyben lenne segítségre szükségem.

Szeptember 12.-én vásároltunk Debrecen egyik elektronikai nagyáruházában egy Acer Aspire 3002 notebook-ot 15.4"-es CrystalBrite WXGA kijelzővel. Két hét múlva elromlott a kijelző (megjelent rajta egy széles csík).

A javítás idejével hasonló problémáim voltak, mint egy másik topicban az Asussal: azt hittem, soha nem lesz vége, lassan elkezdtem "tájékozódni", hogy hogyan kaphatnám vissza végre vagy a pénzt, vagy a gépet, egy hete felhívtam a megyei fogyasztóvédelmit, ahol elmondták, mi a teendő, már éppen írtam volna az áruháznak, hogy ha nem képesek megjavíttatni a készüléket, akkor adjanak helyette másikat, mire hívtak, hogy két és fél hónap után készen van.

Az áruházban nem tudtuk teljesen kipróbálni, mert a szervízben leszedték róla az operációs rendszert (utólag kiderült, hogy valószínüleg teljesen letörölték vagy kicserélték a merevlemezt, aminek ugyan semmi köze nincs a kijelző hibájához szerintem?!), odahaza újraraktuk, és jött még a további "sokk":
a kicserélt kijelző, Isten engem úgy segéljen, nyomába sem ér az eredetinek!!! Először néztük, hogy mintha ennél sokkal jobb lett volna, majd eszünkbe jutott, hogy pl. a fent leírt cifra nevű kijelzők előtt szokott egy üveglap is lenni, ez elől az teljesen hiányzik...a cserekijelző más típus, és szerintem az eredetinél ROSSZABB.

Most kérdem én: mit tehetek? Hogyan, mi által (és mennyi idő-és energiabefektetéssel) bizonyíthatnám, hogy én NEM ILYEN notebookért adtam annyi pénzt, amennyit, hogy esetleg a kicserélt kijelző nem annyit ér, mint az eredeti? Kérhetném-e, hogy cseréljék ki a már megjavított notebookot egy teljesen újra? Ki állapítana meg esetleg értékkülönbséget?
Megtörténhet-e törvényesen, hogy a szervíz nem ugyanolyan értékű cserealkatrészt rak be, vagy legalábbis nem ugyanolyan típusút?

Ami még megfodult a fejünkben: amikor érdeklődtem - többször is - az áruházban a javításról, egyszer azt mondták, hogy már készen van a készülék. Majd kiderült, hogy mégsem; említették, hogy valamit összekevertek a szervíznél, nevezetesen a gépemet egy másik ugyanolyannal, és azt hitték, az enyém kész, de mégsem, ezért még várnom kell...
A gépem gyári száma a szervízlapra nem teljesen fért rá, mivel nem fért bele a mezőbe, amivel az átvételit nyomtatják; hogy máshol nyilván van-e tartva a szám pontosan, azt nem tudom, DE:
-mivel a merevlemez tartalma nem egyezett meg az általam leadott gépével, illetve az LCD kicserélése nem követelné meg a merevlemez újraformázását;
- eltér a kijelző
-bár a gyári szám egyeztetett része azonos,
mit tehetek, ha a gépet esetleg összecserélték egy nagyon hasonló típusúval a szervízben??? Vagy legalábbis szétbontva, az alkatrészei egy részét, mint merevlemez, kijelző???

Hát elég vadul hangzik, de amit már nagyon szeretnék, hogy meg legyen a gépem, olyan minőségű, mint amit vettem, vagy az ára, és mindez belátható időn belül.

Köszönöm.
Joooe
Gondolom van egy számlád, amin szerepel a pontos típusszám, ellenőrizni kell akár gyártónál akárhogy, hogy pontosan milyennek kell lennie, ha nem olyan, és megpróbáltak átbaszni, akkor szerintem a vételár visszafizetését kell követelni.
Cleo
A gépen kívül csak a gyári szám található azonosításra, magán a kijelzőn nem látható kívül semmi, ami a típusát "beazonosíthatná".
A rendeletekben nem találok olyan részt, amely konkrétan azt mondaná, hogy a javítás során kötelező pont olyan alkatrészt használni, amilyen az eredeti volt...vagy csak én nem látom, melyik részben foglaltatik ez benne... Mert "megjavítva" már meg van. A gond azzal van, hogy hogyan. sad.gif
Ja, és ami nekem feltűnt, semmit nem adtak arról, hogy pontosan mit is csináltak vele a szervízben; van papír arról, hogy miért és mikor vitték el oda, de arról, hogy most mit/miket cseréltek ki, SEMMIT nem kaptam!!!
Nemsokára megyek "reklamálni"...
Joooe
Természetesen jellegbeli vagy minőségbeli hátrányos változás nem lehet javítás esetén sem.

Ha veszel egy fekete bőrkabátot, és valahol kibomlik a varrás, nem tehetnek rá egy "cuki" rózsaszín foltot, meg nem is fércelhetik össze bálamadzaggal. biggrin.gif

Továbbra is azt mondom, hogy meg kell nézni a számlán, hogy pontosan milyen típus, és összehasonlítani egy ugyanolyan tipusúval, ez azért nem tűnik lehetetlennek smile.gif Ha így megbizonyosodsz róla, hogy nem a megfelelő kijelzőt rakták, rá, a korábbi hosszú javítási időre, és erre hivatkozva egyértelműen pénzed kérd vissza, erről vegynek fel jegyzőkönyvet, stb.
toreki
Hogy nem elcserélték a gépedet, azt ellenőrizheted. A számlán és a gépen egyeznie kell a gyári számnak.
Gondolom itt a cserélt kijelző (és ha cserélték a vinyó is) főalkatrésznek számít, vagyis ujraindulna rá a garancia. Emiatt mindenképpen kellett volna adniuk valami papírt, hogy mit cseréltek benne.
Ariadne
Sajnos ez a főalkatrészes dolog már nincs, a régi jótállási rendeletben volt. Viszont most olyan van, hogy a kicserélt részre újraindul, nincs külön ott, hogy csak a fő-részre. Szvsz ez még talán jobb is, nem lehet azzal játszani, hogy ha nem tüntették fel a jótállási jegyen a főalkatrészeket, akkor nincsenek is olyanok...

De papírt tényleg kell adniuk, és persze csak belevaló és új alkatrésszel lehet javítani.
Cs.Tomi
Sziasztok!

A gépem újra (még mindig) szervízben. December közepén elromlott a 4-dik (!!) optikai meghajtó. Felhívtam a szervízt, hogy mi van ilyenkor.. Azt mondták, vigyem be, rendelnek egy új meghajtót, és kicserélik. Én mondtam, hogy nem szeretném a továbbiakban is azzal tölteni az időt, hogy havonta viszem fel a gépet Keszthelyről Pestre, hogy meghajtót cserélgessenek benne. Azt mondták, megkérdezik a szervízmenedzsertől. Ö szabadságon volt, így egy hetet kellett arra várnom, míg a szervíz bekérte a gépet felülvizsgálásra. Kb. 2 hét alatt kiderítették, hogy idézem: "rossz az optikai meghajtó"... (Vajon miért is vittem be.. ) Rendelnek egy újat, és kicserélik. Újra felhívtam a figyelmüket arra, hogy ez nem megoldás. Jó, akkor szólnak a szervízmenedzsernek. Ő újra szabadságon volt, így már ismét több, mint két hete várom a választ, hogy végül is mi lesz a géppel. Van valami ötletetek, hogy ilyenkor mit lehet tenni??

A tanácsotokat előre is köszönöm!
Ariadne
Szerintem kérd, hogy cseréljék ki egy másik, legalább ilyen tudású gépre. Lehetőleg írásban tedd ezt meg, a vásárlók könyvében a helyszínen (a vásárlás helyszínén!), vagy ajánlott tértivevényes levélben küldött erélyes felszólításként. Vagy mindkettő együttes alkalmazásával... smile.gif
Cs.Tomi
Köszönöm a választ!

A vásárlás helyén kategórikusan elzárkóznak a felelősségvállalástól. Mondván, hogy ők már más nagykerrel állnak kapcsolatban, vigyem a szervízbe a gépet. A gép ott van.. a szervíz csak szüttyög. A szervíz vásárlók könyvébe írjak be? Mindenesetre a szervíznek írok egy kedves levelet.

Cs. Tomi
Ariadne
Mind a cserét, mind az esetleges pénz visszaadását a kereskedő tudja csak intézni, a szervízzel felesleges vitázni. Az, hogy ők milyen nagykerrel állnak kapcsolatban és milyennel nem, az ő egyéni szociális problémájuk, vásárlóként abszolút közömbös dolog. Szóval a kiskernél kell verni a tamtamot, mert velük kötöttél szerződést, a szervíz is az ő érdekükben jár el, a nagykerrel is ők kötöttek szerződést annak idején, te nem...
localnet
(Ariadne @ 2006 Feb 9, 11:42 AM) *

Szerintem kérd, hogy cseréljék ki egy másik, legalább ilyen tudású gépre. Lehetőleg írásban tedd ezt meg, a vásárlók könyvében a helyszínen (a vásárlás helyszínén!), vagy ajánlott tértivevényes levélben küldött erélyes felszólításként. Vagy mindkettő együttes alkalmazásával... smile.gif

Ez egy elég nehéz ügy lesz, de nem reményvesztett ha van még rá gari. A kereskedő ha meg is szüntette a kapcsolatot az adott nagykerrel akkor is tudja érvényesíteni a garnciát az onnan hozott termékeire, szóval eddig kamu amit mondanak. Viszont ha azt szeretnéd, hogy legyen is az ügyből valami, akkor próbáld meg hiteltérdemlően bizonyitani, hogy a gép megbizhatatlan/rejtetthibás, vedd rá a szervízt, hogy adjanak róla egy papírt. Ha nem adnak nem hiszem, hogy kifogják neked cserélni.
Ariadne
Ha tényleg nem állnak már kapcsolatban azzal a nagykerrel, akkor egyrészt elég szégyen, hogy a köztük lévő (szerződéses) kapcsolatban anno nem tisztázták, mi történik az üzleti kapcsolat megszűnése után ügyintézésre szoruló termékekkel, másrészt tessék szépen visszafizetni a vételárat szó nélkül... Nem idealizmus ezt elvárni, jogszabályok által rögzített kötelezettségük. mad.gif
TheElf
Ariadne: Akad egy másik dolog, teljesen mindegy, hogy milyen nagykerrel állnak kapcsolatban, a nagyker által a kisker felé nyújtott garancia nem biztos, hogy mindig meghosszabbodik, amikor a kisker által kötelezően nyújtandó ezt megteszi, tehát valószínűleg ők ígysem úgysem tudnának a nagykerhez menni.

Megjegyzem, a kiskert valószínűleg a guta ütheti meg: Ha amikor még ez általuk garanciában intézhető akkor kell intézni, akkor megússzák egy fölösleges úttal... kicserélik nekik, nekik is újraindul a jótállás, stb... Most viszont ők fizetnek mindent.
Ariadne
(TheElf @ 2006.02.20, 20:44) *

Ariadne: Akad egy másik dolog, teljesen mindegy, hogy milyen nagykerrel állnak kapcsolatban, a nagyker által a kisker felé nyújtott garancia nem biztos, hogy mindig meghosszabbodik, amikor a kisker által kötelezően nyújtandó ezt megteszi, tehát valószínűleg ők ígysem úgysem tudnának a nagykerhez menni.

Megjegyzem, a kiskert valószínűleg a guta ütheti meg: Ha amikor még ez általuk garanciában intézhető akkor kell intézni, akkor megússzák egy fölösleges úttal... kicserélik nekik, nekik is újraindul a jótállás, stb... Most viszont ők fizetnek mindent.

Erre csak annyit tudok mondani, hogy fogyasztó vagyok, a kisker oldja meg a saját egyéni szociális problémáit, én is megoldom az enyéimet... De ezt is már ezerszer kitárgyaltuk ezen a fórumon.
RaiZ
Kedves Forumozók!

Egy olyan kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni,hogy --> tulajdonomban van egy laptop ami elvileg még június elejéig garanciális.. A probléma ott adódik, hogy a cég megszünt,felszámolták.. Mit lehet tenni ilyenkor?
A dolog pikantériája,hogy én ezt a gépet egy nagy bevásárlóközpontban vettem (igen igen én buta már tudom bangin.gif ) viszont a gari egy másik céghez szól(t).. (amelyik megszünt)
Ha visszaviszem az áruházhoz, kötelesek intézkedni? A számlát valahol a házunkban elhánytam (bár tudom hogy valahol megvan..) de a gari papírom a megvan.. Keressem tovább szorgalmasan vagy elég a garpapír? (feltételezve hogy csinálnak valamit..)
A tényen nem tudom változtat e valamit, de volt cserélve egyszer a gép és részletre lett vásárolva.. (utóbbit talán csak azért írnám hátha tartanak valami nyilvántartást vagy nemtom..)
Előre is köszönöm a segítségeteket, és bocs ha sok hülyeséget hordtam össze blink.gif
RaiZ
ityam
hat elvileg ahol vetted azoknak kellene intezni a dolgot, csak nem szoktak. de mindenkeppen probaljal ott eroskodni. azt hogy mindenkepp kell e a szamla is azt nem tudom biztosra de szerintem jo lenne megkeresni.
RaiZ
(ityam @ 2006.02.28, 21:05) *

hat elvileg ahol vetted azoknak kellene intezni a dolgot, csak nem szoktak. de mindenkeppen probaljal ott eroskodni. azt hogy mindenkepp kell e a szamla is azt nem tudom biztosra de szerintem jo lenne megkeresni.

koszike cool.gif
keresem már, csak az az átkozott trehányság.. bash.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.