Online vásároltam a Pixmania.com magyar oldaláról egy canon pixma ip4000R -es nyomtatót 38ezer forinttért. Majd a canon pixma ip4000-est kaptam meg, ami nem rendelkezik wifi és 10/100 kapcsolattal. Kiderült rosszul szerepel a honlapjukon ( még ma is) és én hiába az r-es változatot rendeltem meg, ők e-mailben visszaigazolták 3x is, nemkaphatom meg csak a 4000-est. Válaszuk az volt, hogy küldjem vissza postán és akkor visszafizetik a vételárat. Van-e valami lehetőségem arra, hogy az általam megrendelt(visszaigazolt) árut kapjam meg az általam kifizetett árért. Természetesen minden e-mail és a honlapjuk is rendelkezésemre áll, bár még ott most sincs kijavítva a hibás tétel.
Jogilag nem kötelezhetőek erre a teljesítésre. Ellenben fel lehet őket jelenteni a GAzdasági Versenyhivatalnál a fogyasztó megtévesztése miatt, mivel nincsen az ajánlott termékből. Én azonban - főleg mivel elnézést kértek - amennyiben kijavítják a honlapon a hibát, nem tenném ezt (persze akkor, ha a termék árát is visszafizették).
Elég szomorú vagyok.
Igazából azt nem értem, hogy miért kaptam minden visszaigazolást a jobbik nyomtatóról. Kértem azonosítást is és ott is azt írták, hogy a jobbik nyomtatót kapom meg. Majd elküldték a gyengébbiket. (Persze a vásárlási feltételekben ott van, hogy azon az áron adják és azt, amire ráklikkelsz.)
Nem hiszem, hogy bárki ezek után biztosra mehet egy internetes vásárlásnál.
Arról nem is beszélve, hogy franciaországba kell küldeni az árut postán és csak később kapom vissza a pénzt, a szállításiköltségeket meg lehet, hogy vissza se adják.
2004 december 5-én rendeltünk a Pixmania.com internetes csomagküldő cégtől egy JVC GR-DV500-as típusú digitális videokamerát. A kamera az Interneten közzétett 96 órás szállítási határidő helyet egy hét múlva jött meg, december 17-én.
Megérkezéskor csak annyira bontottuk ki, hogy ellenőrizzük a sértetlenségét. Szerencsére a készülék sérülésmentesen megérkezett. Ezt a kamerát karácsonyi ajándéknak szántuk, emiatt a készülék tudását alaposabban csak az ajándékozás után állt módunkban megtapasztalni. Később kiderült, hogy nem is nagyon mélyedhettünk volna el benne, mert a készülékhez nem mellékeltek magyar nyelvű használati útmutató, csak franciát. Hiába értünk németül és angolul, bizonyos részekkel nem boldogultunk volna.
Sajnos csalódnunk kellett. Az első csalódás az volt, hogy a készülékhez hozzá adott fotós táskába nem fér bele a kamera, mert az más méretű készülékre készült.
Amikor többet használtuk, több felvételt készítettünk vele, megtapasztaltuk, hogy azokat a műszaki jellemzőket, amiket a Pixmania.com az interneten közzétett erről a készülékről nem tudja teljesíteni. Ezek az adatok teljesen mást mutatnak a gyakorlatban, mint az adatlapon. A leírt minőségi értékeket csak napfényes időben tudja teljesíteni. Ez főként lakáson belüli, lámpafényes felvételek készítése esetén két módon jelentkezik, egyrészt az un. automata fehéregyensúly állítás funkció működik rosszul, másrészt a fényérzékenysége olyan rossz, hogy 300W-nyi felkapcsolt lámpánál is un. zajos felvételeket készít.
Próbáltunk variálni a beállításokkal, de ekkor nagyon kellett volna hozzá a magyar nyelvű használati útmutató, (amit megérthettünk volna). Kerestem ebben az ügyben a Pixmania.com-ot, de arra hivatkozva, hogy az általuk vállalt 7 napos visszaküldési határidő már lejárt nem tehetnek semmit.
Mivel a kamerában nem működik a manuális fehéregyensúly állítási funkció (annak ellenére, hogy a menüjében létezik), el akartam küldeni garanciális javításra. A Pixmania tanácsára bevittem a legközelebbi hivatalos JVC szervizbe, ahol azt a választ kaptam, hogy erre a számlára és szállítóra itt Magyarországon egyetlen hivatalos JVC szerviz sem fogja garanciában megnézni és megjavítani. Kivitettem a számlát a JVC Ausztriai képviseletéhez, ahol ugyan ezt a választ kaptam. Erre a számlára Ausztriában senki sem javítja meg garanciában ezt a terméket.
Természetesen mindezek intézése közben irogattam a Pixmania.com ügyfélszolgálatára, ahonnan válaszoltak is nekem ezekre a feltett kérdéseimre, de el nem intéződött semmi, és semmi sem történt.
Kérdésem hogy lehet elintézni, hogy visszavegyék ezt a kamerát, mert én ebben a cégben már egyáltalán nem bízom.
Az adott jogszabály úgy rendelkezik, hogy a távollévők között kötött szerződés esetében 30 nap visszavásárlási garancia van minden termékre. Ezen a határidőn belül kötelesek visszavenni nemcsak a minőségi hibás, hanem a nem tetsző terméket is.
HA nem teljesítenék, írj légyszi egy privát üzenetet.
silence
2005.01.20, 20:20
2004 december 7.-en rendeltem a pixmaniatol egy panasonic dmr-e85-os dvd felvevo keszuleket amelyet ugy reklamoztak hogy 2-4 nap atfutasa alatt kiszallitjak az adott cimre. A megrendeles ideje alatt a termek vegig "raktaron" volt. Az oldaon fizetni csak elore lehet ezert atutaltam reszukre banki atutalassal a vallakozasom szamlajarol a 125.000 ft-ot. Ugytunt minden renben van, az osszeg meg is erkezett par nap mulva es a rendszer kozolte velem, hogy az osszeg megerkezett, a termek miutan raktaron van a leheto leghamarabb kikuldesre kerul.
Masnap ismet megneztem a rendelesem statuszat, de ekkor nagy meglepetesemre a rendszer azt irta
hogy a termek nincs raktaron ezert varnom kell addig amig ujra raktaron nem lesz. Ekkor visszahivattam magamat (mert hogy nincs az oldalon egyetlen elerhetoseg sem, csak egy automata rendszer amely a beutott telefonszamot felhivja) es kerdeztem hogy mi tortent a rendelesemel?
A holgy udvariasan kozolte hogy a termekbol leghamarabb 8 nap mulva erkezik egy ujabb szalitmany es majd akkor kikuldik a cimemre. Kerdeztem, hogy akkor miert jelezte a rendszer mindvegig azt hogy raktaron van a termek, de csak udvariasan kozolte hogy olyan sokan rendeltek ebbol a termekbol, hogy elfogyott.
Azt gondolom, hogy egy ilyen rendszernek a meglevo raktarkeszletbol kellene gazdalkodni, tehat mindig csak annyi darab termeket feltuntetni amennyi valoban van. Igyhat mivel a keszulek karacsonyra semmi keppen nem erkezett volna meg (ajandek lett volna) , 17.-en telefonon lemondtam a megrendelest es kertem hogy az osszeget utaljak vissza a szamlaszamomra amelynek adatait el kertek. A holgy kozolte hogy az osszeget kb 2-3 het alatt fogjak visszautalni a szamlamra, nem volt mit tenni igy hat elfogadtam.
A penzt azota sem kaptam vissza. Tehat tobb mint 1 honapja csak varok es varok, kozben neha telefonalok ahol elnezest kernek es megigerik hogy utana neznek mi tortenhetett.
Tegnap ismet felhivtam oket es a lelkukre kotottem hogy legalabb irjanak hogy mi tortenhettett.
Ma kaptam egy levelet, amelyet ugy nez ki masnak irtak, kozoltek, hogy a 8177 ft-ot amelyet veletlenul ketszer vettek le a bankkartyamrol visszautaljak.... No comment.
Tobb kerdesem is lenne:
Eloszoris van-e joga a pixmanianak ugy feltuntetni egy arut hogy raktaron van, majd fizetes utan ezt a statuszt megvaltoztatni?
Van e joga a pixmanianak akar egy honapig is hasznalni a penzemet ?
Meg lehet-e tenni hogy mindenfele elehertoseg nelkul uzemeltessenek egy ilyen websiteot?
Szabad-e azt allitaniuk, hogy 2-4 nap alatt kiszallitjak a termeket, ugy ezt nem teljesitik? (pl a karacsonyi reklamjuk az volt hogy "eleg ha csak karacsony elott 2 nappal rendeli meg az arut, mi kiszallitjuk karacsonyig"
Van-e eselyem arra hogy visszakapjam a penzemet?
Holnap ismet telefonalni fogok, elhataroztam hogy megfenyegetem oket a fogyasztovedelemmel, esetleg sajtoval, ha nem lepnek azonnal, megtehetem ezt?
varom valaszukat
silence
A gond, hogy a szerződés ott jön létre ahol a server van, az ottani fogyasztóvédelem az illetékes, stb. Fene sem tudja, hol vannak.
Szerinted nem ott, ahova a pénzt utaltad, és ahonnan a számlát küldték? A pénzt Magyarországi bankba utaltuk, a számla magyar nyelven Ft-ban érkezett. Ezek semmit sem jelentenek?
Azt hiszem el kell indítani egy hivatalos folyamatot, hogy kapjanak egy kicsi mozgatást az ügyeink.
Kezdhetjük ezt a Magyar Fogyasztóvédelemnél, vagy Ök nem tudnak hivatalból eljárni a külföldi fogyasztóvédelmeken keresztül?
Sok érdekes kérdés.
Köszi
Amennyiben itthoni kereskedés, akkor rendelkeznie kell regisztrációval. Ez egy adott szám, itthon csak így lehet internetes bótot nyitni. Ez sokaknak nincsen meg, első bírságtétel. Cím, elérhetőség feltűntetése, az a második. A többi üggyel kapcsolatosan már nem igazán tudunk lépni, de az eljárásuk több szempontból is kifogásolható. A pénzt természetesen azonnal vissza kellene küldeni. Megtévesztőnek minősülhetett a feltüntetés az azonnali szállításról, ezért a Gazdasági Versenyhivatal is bírságolhatna.
Tehát a pénzedet Neked kell visszaszerezned - utolsó esetben peres úton - de fenyegetőzhetsz velünk, s azt be is lehet váltani.
silence
2005.01.21, 08:31
Ez egy francia ceg, kb 20 orszagban van jelen, tehat nem magyar. Az unioban nem egysegesen van ez szabalyozva? En azt gondoltam, hogy az unioban ezek a szabalyok is egysegesek.
sIL
Nekem is hasonló gondom van !
Még decemberben rendeltem egy terméket egy német webárúházból.
Hitelkártyával fizettem, 162 EUR volt. Azóta sem küldték a terméket, a megadott elérhetőségekre (fax, email) hiába irok, eddig semmi válasz nem jött.
Lehet itt tenni valamit ?
Hitelkártyával fizettem, 162 EUR volt. Azóta sem küldték a terméket, a megadott elérhetőségekre (fax, email) hiába irok, eddig semmi válasz nem jött.
Az Eu-nak kétféle lényeges jogalkotása van: rendelet és irányelv. Előbbi kötelező, tehát minden tagállamban ugyanúgy van, utóbbi lényeges pontjai beépülnek a tagállamok jogrendjébe, de az államok szabadsága nagyobb. A reklamációs ügyintézésnél sajnos ez utóbbi érvényesül. Ennek segítésére fognak kiépülni idén a fogyasztóvédelmi központok, melyek határokon át is segítik majd a fogyasztókat, mert nyelvi, jogi, ügyintézési segítséget nyújtanak. Mást most nehéz tenni, akinek sok pénze és energiája van, kezdeményezhet az adott országban pert is.
Ezért tanácsoljuk, az amúgy is ismertcégek onlájn boltjait, vagy a mindenfajta regisztrációval, elérhetőséggel, felelős személlyel rendelkező boltok használatát.
silence
2005.01.21, 15:39
(klimas @ 2005 Jan 21, 12:21 PM)
Hivasd fel magad veluk. A weboldalukon van egy kis ful a jobb felso sarokba amin egy telefon van vagy ilyesmi van, minden hetkoznap 9-17ig hasznalhato. ha oda beirod a telefonszamodat akkor visszahivnak.
sIL
silence
2005.01.21, 15:43
Delelott felhivtam oket es megfenyegettem oket ahogy igertem.
Delutan mar jott is a valasz level amelyben tobbszor is elnezest kertek es allitotlag mar visszakuldtek ma a szamlamra az osszeget. Na majd hiszem ha latom....
Mindenesetre ugy vettem eszre hogy kicsit megrettentek a fogyasztovedelem hallatan. Bar igaz ami igaz nem az a szerencsetlen diszpecser tehet errol, nyilvan jo okuk van ezt csinalni...
Egyik baratom egy masik francia cegtol rendelt egy videokamerat, ahol viszont atvetelnel kellett vizetni. 3 nap mulva itt volt ! Nekem ebbol az a tanulsag hogy sosem szabad olyan helyen vasarolni ahol elore kerik a penzt....
sIL
Lizzard
2005.01.23, 16:00
Kedves Fórumtársak és Házigazdák!
Velem is hasonló dolog történt mint silence-el, online megrendeltem még 2004.12.26-án egy Logitech Z-5300-as 5.1 hangrendszert ~44000 HUF értékben házhozszállítással. A rendelés pillanatában még az volt irva a pixmania.com-on, hogy rendelkezésre áll a termék 12.28-ig. Másnap át is utaltuk édesapámmal az összeget az OTP-nél és vártuk, hogy a weboldalon módosuljon a rendelés nyomonkövetése rész....
12.30-án 10:53-kor a következő mailt kaptam az ügyfélszolgálattól miután rákérdeztem, hogy miért nem módosult a rendelés nyomonkövetésre rész alatt az szöveg olyasmira, hogy szállítás alatt vagy hasonló:
"Kedves Vasarlonk !
Sajnos az Unnepek miatt nagyon megbenult az ugyintezes ugyanis a gyarto nem tudja
biztositani csak 2005/01/07-en a raktarunk feltolteset.
Remeljuk, hogy ezt a kellemetlen helyzetet hamarosan megoldjuk, es mielobbi
gyorsasaggal kiszallitjuk Onnek az On altal rendelt termeket.
Szives elnezeset kerjuk a kellemetlensegert.
Eredmenyekben Gazdag Boldog Uj Evet kivanunk Onnek.
Tovabbra is allunk rendelkezesere.
Tisztelettel;
Pixmania Ugyfelszolgalat"
Majd szintén 12.30-án 11:29-kor a következő levelet küldték:
"Kedves Vasarlonk !
Sajnos a gyarto mar nem tudja biztositani a raktarunk feltolteset ebbol a termekbol, ami azt jelenti, hogy a termek visszafizeteshez kell folyamodnunk, szuksegunk van a BANKSZAMLA szamra plusz annak az IBAN es a SWIFT kodjara
Kerjuk szives elnezeset a kellemetlensegekert.
Tisztelettel;
De én azt nem tudtam megérteni, hogy miért volt 12.28-ig feltűntetve, hogy még rendelkezésre áll a termék, ha aztán mégse tudja a gyártó feltölteni a raktárt???
Beletörődve, hogy ebből a jó vételből se lesz semmi, visszaküldtem minden szükséges számot, IBAN-t, SWIFT-et, hogy vissza tudják utalni a pénzt.
December 31-én mailben irta az ügyfélszolgálat, hogy átadták az adatokat a pénzügyi osztálynak.
Azóta sem kaptuk még vissza az ~44000 HUF-ot. 2005. január 8-án érdeklődtem mailben, hogy mi a helyzet a visszautalással, de arra a levelemre nem érkezett válasz. Majd 01.13-án újabb levelemben megírtam, hogy még mindig nem érkezett meg a számlánkra az összeg, mikor várható. Erre a következő választ kaptam:
"Kedves Vasarlonk!
A visszautalas 2-3 hetet szokott igenybe venni.
Kerjuk szives turelmet.
Tovabbra is allunk rendelkezesere.
Tisztelettel;
Ez elég fura, hogy 2-3 hét kell nekik, amig visszautalják ugyanazt az összeget, amit az OTP max 2 napon belül átutalt nekik.
Persze az összeg máig nem érkezett meg a számlára, pedig ha azt vesszük, hogy már 12.31-én megkaptak minden szükséges adatot, akkor azóta már nem 2-3 hét telt el, hanem több mint 3 hét.
Kérdezném, hogy ilyen esetben mit lehet tenni, hogyan tudnám felgyorsítani az ügyet, hogy mihamarabb visszakapjuk az összeget? Egyáltalán a törvény szerint csinálhat-e ilyet egy online cég ill. a bankjuk, hogy ennyi idő után sem végzi el az utalást?
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Lizzard
Ui: Még annyit hozzáfűznék, hogy a 01.21-én az ügyfélszolgálatnak küldött újabb most már fenyegetőbb hangvételű levelet visszadobta a Mailer-Daemon, hogy t.bosne (ti. ügyfélszolgálat mailcíme: t.bosne@pixmania.com) felhasználónév nem létezik.
Akkor ezek szerint most már mailben sem lehet elérni őket, végleg lemondhatok a pénzről???
A fenti példák azt mutatják, hogy azért vissza lehet kapni...
Nemsokára (pár nap) leadok itt egy jelentést, ami az e-kereskedelemről szól, ott majd egyértelműen le lesz írva, mire kell figyelni vásárláskor.
Terméászetesen számomra is abszolút jogtalannak tetszik az ilyen késedelmes visszafizetés, de egyéb is. Eleve nem lehetne és szabadna olyan helyen vásárolni, mely áruháznak vagy annak képviselőjének nem tudom a címét (ami ha lehet ne az Alpokban legyen...). Ez alapvető elővigyázatosság.
silence
2005.02.04, 09:06
Kedves Mindenki.
Amiota megigertek, hogy visszautaljak a penzemet, azota eltelt 15 nap. Akkor be is mutattak nekem egy szelvenyt (emailben) ami allitolag igazolja, hogy a penzt visszautaltak. Persze franciaul van es nem nagyon sokat ertek belole.
15 nap alatt nem erkezett meg az osszeg a bankszamlamra ezert azt gondolom, hogy becsapas aldozata lettem. Kerem irjak meg, mikent tudom a dolgog jogi utra terelni, vagy hova forduljak, mit csinaljak ez ugyben?
sILENCE
A fórum tetejére belinkelt távollévők között kötött szerződésekről szóló rendelet megírja, hogy elállás után 30 napja van a kereskedőnek visszautalni a pénzt. Amennyiben ezt túllépi, ügyvédi felszólítás után perre kell vinni a dolgot.
Burhnam
2005.02.06, 11:12
Üdvözlök mindenkit!
Én is hasonlóan jártam, mint Lizzard. Ugyanazt a hangfalszettet rendeltem meg, ugyanattóll a cégtől, és ugyanúgy nem tudták teljesíteni. Én december 6-a óta várok a pénzemre...
Többszöri ígéret ellenére semi sikerült visszakapni. Állítólag január 20-án elutalták, de azóta már több, mint két hét telt el. A bankommal is egyeztettem. Az ő tájékoztatásuk szerint a maximális időtartam, míg meg kellene, hogy érkezzen a pénz, az két hét.
A pixmania-nál semmit nem tudtak mondani, csak annyit kaptam tőlük, hogy 1 hónappal (!!!!!!!) az állítólagos elutalás után tudnak keresést indítani, hogy hol akadhatott el a pénz.
Ez igaz? Mit lehetne ellenük tenni? Valami ötlet? Sajnos nem tudom mit lehetne ilyenkor tenni...
És még csak annyit, hogy a pénz, amit elutaltam, két nap alatt ott volt náluk. Érdekes..
Köszönöm előre is a választ.
Burhnam
Captain Crash
2005.02.07, 07:47
Az elektronikus kereskedelem informatikai(biztonság) és törvényi(jogalkotás,jogérvényesítés) háttere is gyerekcipőben jár hazánkban, annak ellenére, hogy mindenhol egyre nyílnak az on-line boltok. (Amennyire én látom.)
Ameddig nem épül ki az informatikai infrastruktúra az elektronikus kereskedelem alapjaihoz, addig elég nehéz ajánlani bárkinek is. A legtöbb jelenleg működő on-line áruház nem rendelkezik a jelenleg "elfogadható"-nak tekinthető biztonsági megoldásokkal. Ez köszönhető annak is, hogy nem minden esetben fogalmazódik meg a fejlesztés során a biztonság és annak is, hogy többnyire szakképzetlen, vagy alulképzett - vagy szakképzett, de alulfizetett - munkaerő végzi a fejlesztést.
Informatikusként érintett vagyok az informatikai infrastruktúra kialakításában - de még nem vásároltam elektronikus úton.
Tény: Mindenképp szükség van informatikai infrastruktúra kiépítésére és törvényi szabályozás megalkotására és a köztudatba való beültetésre.
Megoldás: Mint az annyiszor elhangzott!

Tessék ügyvédi felszólítást küldeni. Ha arra se történik reagálás, tessék bíróságon érvényesíteni a jogokat! Helyetted senki nem fogja a jogaid érvényesíteni.
Az ügyvédi díj általában óradíjban mérendő, de (a legjobb tudomásom szerint) a költségeket a vesztes fél fizeti. Ha egyéb kárigény is felmerül a felperesnél, azt kártérítés per keretében lehet érvényesíteni.
Egyéni tapasztalatom, hogy vannak ügyvédek, akik a nekik adott pénzzel egyenesen arányosan adnak korrektebb tájékoztatást a jogi lehetőségekről.
Kevés pénz -> mondjuk 5 lehetőség közül 2-őt elmondanak,
Sok pénz -> (elég pénz)elmondják mind az 5 lehetőséget, amelyikből az egyik a legkedvezőbb számodra.
A Pixmania-ról a következő oldalon is találhattok észrevételeket:
http://www.arukereso.hu/Store.php?id=16459Egyébként én egyszer rendeltem tőlük: az áru (NEONUMERIC MP3lejátszó /FM jelátvivő NFMT-1)
abszolut 0 minőségű cucc. (torzít, zörög, rendkívül buta, stb... you get the picture...)
Előre kellett fizetnem átutalással (ami költség), a szállítás a max. 4 nap helyett volt egy hét is, ráadásul
csak munkaidőben voltak hajlandóak szállítani (még is mit gondolnak, otthon vagyok én munkaidőben???).
Szóval abszolut lutri volt, kíváncsi is vagyok, visszakapom-e a pénzem a 30 napos határidő előtt, és vajon visszaadják-e az amúgy a postához képest is magas kiszállítási költséget.
A postaköltséget nem fogod visszakapni.
Egyébként nem a pixmánia tehet róla,. hogy gagyi a lejátszó.
Egyébként mennyi volt a költség?
Követeled bátran a postaköltséget, ha a lejátszó elvárhatónál gyengébb minősége miatt álltál el (tehát nem indoklás nélkül) akkor azt is vissza kell adniuk. (Hibás teljesítés, és az azzal okozott kár.)
Hát ezzel vitatkoznék.... lehet, hogy az ár tükrözi a minőséget....
Ha tényleg rossz a készülék azért torzít, akkor más a helyzet...
De ha csak nem tetszik, vagy nem fele meg az más
Persze ez az oldala is jogos a dolgonak amit te mondasz.
De nyilván hibátlan termék esetén is van hibás teljesítés, szóval nem csak azon múlik, hogy "rossz"-e a készülék.
Gondolj bele két esetbe Pjotr:
- A forgalmazó eleget tesz elvárható tájékoztatási kötelezettségének, és te figyelmetlenségből, vagy valami téves elképzelés miatt hiszed, hogy neked jó lesz a cucc, de később rájössz hogy neked ez mégsem jó. Ekkor nyilván nem jogos a reklamáció.
- A másik eset amikor te joggal feltételezed, hogy bizonyos minőségi feltételeknek megfelelő cuccot veszel, és a forgalmazó nem tájékoztat rendesen, sőt esetleg félretájékoztat. Ilyenkor ő kárt okoz neked, és követelheted annak megtérítését.
Nem tudhatjuk hogy a konkrét esetben melyikről van szó, sajnos elég sok olyan termék van forgalomban, ami reálisan nem lehetne... és nem vagyok róla meggyőződve, hogy az ilyenek gagyi minősége miatt indított per elbukna pusztán azért mert olcsóbb volt, hacsak nem lehetőséged volt a szerződéskötés előtt meggyőződni a termék minőségéről, és azt elfogadva vásároltál...
Captain Crash
2006.12.05, 11:25
Pjotr: Én is vitatkoznék a postaköltséges megállapításoddal, mert az ide vonatkozó jogszabály szerint ugyanis a fogyasztó csak az elállási jog gyakorlása miatt az áru
visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket köteles viselni. A fogyasztót
ezenfelül egyéb költség nem terheli. Ha a visszaszolgáltatást személyesen teszi meg, akkor az utazás költségeit nem követelheti a kötelezetten, mert azt ő köteles viselni.
Joooe: A távollévők kötött szerződés esetén az elállási jog gyakorlásával kapcsolatos kötelezettségek nem változnak azáltal, hogy az elállás indokolt, vagy nem indokolt volt, ha azt a rendelkezésre álló határidőn belül tette a fogyasztó. Ami, - mint tudjuk - megfelelő tájékoztatás esetén 8 nap, amely a készhezvételtől kezdődik, ellenkező esetben 3 hónap. Ha hibás teljesítés esetén kicserélésre, kijavításra nincs lehetősége, vagy a kötelezett nem tesz határidőn belül eleget a kötelezettségének, és emiatt áll el a fogyasztó, akkor természetesen minden felmerülő kárát követelheti a kereskedőtől.
Jogos, rosszul emlékeztem, azonban kérdéses, hogy mit mond ki a francia jog, ez nem egy magyar társaság, ha jól tudom....
Ilyenkor melyik ország jogrendje az érvényes?
Egy dologra felhívnám a figyelmet 8 napon belül jelezni kell az elállást, nehogy eltűnjön a csomag a postán két hétre és azért ne fogadják el...
Captain Crash
2006.12.05, 12:23
Pjotr: Nem akarok hülyeséget írni, nem tudom egzakt, hogy melyik ország jogrendje az irányadó. Azt is Ariadne-tól tudom, hogy adás-vételnél az eladó lakhelye szerinti ország jogrendszere az irányadó. De szerződésben ettől eltérő megállapodás is lehetséges, mivel úgy tudom hogy ez diszpozitív.
Ariadne
2006.12.05, 12:46
Egész pontosan úgy áll a helyzet, hogy ha 1. megállapodtak valamelyik jogban, akkor az érvényes.
2. Ha nem, és fogyasztói szerződésről van szó, akkor a fogyasztó lakóhelye az irányadó, de csak ha a feltételek valamelyike fennáll:
28/A. § (1) A fogyasztói szerződésre annak az államnak a joga irányadó, amelyben a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van, feltéve, hogy
a) ennek az államnak a területén intéztek szerződés megkötésére irányuló nyilatkozatot a fogyasztóhoz, vagy tettek közzé a szerződés megkötését megelőzően reklámot, és a fogyasztó ennek az államnak a területén tette meg azokat a nyilatkozatokat és végezte el azokat a cselekményeket, amelyek a szerződés megkötéséhez szükségesek;
b ) a másik fél vagy annak képviselője ebben az államban kapta meg a fogyasztótól a megrendelést; vagy
c) az adásvételi szerződés megkötése érdekében az eladó utazást szervezett a fogyasztó számára, és a fogyasztó az utazás során más állam területén kötötte meg a szerződést, vagy tett arra irányuló nyilatkozatot.
(2) E § alkalmazásában fogyasztói szerződés a gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül eljáró féllel dolog szolgáltatására vagy szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés és az ahhoz kapcsolódó hitel- vagy kölcsönszerződés.
(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezések nem alkalmazhatók:
a) fuvarozási és személyszállítási szerződésre;
b ) olyan szerződésre, amelynek alapján kizárólag a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti államnak a területén kívül nyújtanak szolgáltatást a fogyasztónak, kivéve, ha a szerződés utazásból és az út egyes állomásain való tartózkodásból álló szolgáltatás egységes díj ellenében történő teljesítésére irányul.3. Ha nem illik bele a fogyasztói szerződés kereteibe, akkor az eladó lakóhelye szerinti jog jön. Kérdés, és számomra nem egyértelműen eldöntött kérdés, hogy a netes rendelés melyiknek számít. De egy szempontból mindegy: a 8 (min. 7, ha jól emlékszem) napos indoklás nélküli elállás EU szerte szabály, szóval akár magyar, akár francia jog, elállhat.

Itt van ni,
link, ennek az irányelvnek a 6. §-a jön itt be, ennek meg kell felelnie a francia szabályozásnak is.
A konkrét esetben az ászf-ben a magyar jogszabályra és a 8 napra hivatkoznak is, de sajnos úgy írják, hogy a szállítási költség téged terhel - ez azonban egyértelműen téves, mivel a jogszabályra hivatkozik (bár nem pontosan), és abban én is úgy emléxem, a visszaküldés költségeit bukhatja csak a fogyasztó...
Captain Crash
2006.12.05, 13:12
Látod, hogy tudja?!

Pandamacik okosak ám!
mivel a jogszabályra hivatkozik (bár nem pontosan), és abban én is úgy emléxem, a visszaküldés költségeit bukhatja csak a fogyasztó...
Ezzel nem értek egyet, Kapitánnyal ezt szerintem rosszul értelmezitek

Általában csak a termékért kifizetett ár jár vissza a fogyasztónak, a szállítás oda-vissza az nem.
Ha hibás teljesítés is történt és úgy gyakorolja elállási jogát, akkor viszont a hibás teljesítéssel okozott költségek megtérítését követelheti.
Majd a következő talin megvitatjuk
Ariadne
2006.12.05, 13:24
Akkor viszont ez az az eset, amiről már bsezéltünk egyszer, hogy nem mindegy, hogy eláll a szerzdéstől, mert nem azt kapta, amit várt, vagy "meggondolja magát" és ezért áll el. Az első esetben visszajár a teljes szállítási és egyéb költség, a második esetben nem, és csak 8 napon belül lehet megtenni.
Itt mindenképp gyorsan a 8 naposra érdemes törekedni szerintem, mert a szvsz necces, hogy egyébként megállna-e a rendes elállás...
Kapitány: Látod, mégse tudja pontosan...
Erről is megvan a véleményem, hogy miként hat a hibás teljesítés jogkövetkezményeire a hibás teljesítéstől független általános elállási jog

Majd szóban
Üdv mindenkinek!
Tegnap a neten keresgéltem a gumipiac.hu oldalon hátha van megfelelő méretű abroncs nyárra, esetleg valami akciós téli.
Találtam is ,de elsőre nehezen hittem amit láttam: 205/60R15 méretű Nokian abroncs 466.-(négyszázhatvanhat)forintért. És van belőle 7 darab. Gyors rendelés és meg is érkezik a visszaigazolás, hogy vették a rendelést és másodikán át lehet venni.
Folytattam a keresést és más méretben is találtam hasonló árban 317.- azaz háromszáztizenhét forint, így számomra nem tűnt elírásnak. Ebből is rendeltem mert van néhány ismerős aki örülne ilyesmi guminak. Ehhez is megérkezett a visszaigazolás: természetesen pozitívan. (kb 5 különböző méretben találtam hasonló értékű gumit)
Ma este kaptam egy e-mailt a fent nevezett cég értékesítési menedzserétől miszerint elírás történt és nem ennyibe kerülnek az abroncsok.idézem: „Köszönettel vettük, hogy ellátogatott weblapunkra. Sajnálattal értesítem, hogy az általunk küldött visszaigazolás téves adatokat tartalmaz, mivel a kiskereskedelmi áraink beállításánál hiba lépett fel. Ezért elnézését kérjük, de a az Ön által elvárt árakat nem áll módunkban fenntartani.” Fenti gumi ára 61-szer drágább a második esetben 42-szer drágább. Bár hozzátették, hogy az árak tájékoztató jellegűek, az árváltoztatás jogát fenntartják.
Érdekesség ,hogy 2005 őszén hasonló szituba keveredtem ugyan ezzel a céggel. Röviden: 4 db téli gumi kb.: 1270.- ft-os darabonkénti áron Good-Year gyártmányú. Rendelés-visszaigazolás-majd telefon az ügyfélszolgálattól: bocsika, de elírás történt. A valódi ár 12.000.- pénz / db.
Ebbe nem mentem bele, hosszas alkudozás után felajánlották, hogy más márkából választhatok, de 5000.- forintos áron / db. Elfogadtam és megvettem. Viszont sokat agyaltam rajta, hogy mégis ők hibáztak, mert ezzel a gesztussal számomra ezt be is ismerték.
Segítséget kérek abban , hogy ragaszkodhatom-e az eredeti árakhoz, vagy el kell fogadni amit válaszként a tudomásomra hoztak?
Létezik, hogy az elírásért nem felelős senki?
Eddig nem reagáltam a levelükre, várom milyen megoldást javasoltok.
Köszönöm!
(svhs @ 2007.02.01, 23:49)

Találtam is ,de elsőre nehezen hittem amit láttam: 205/60R15 méretű Nokian abroncs 466.-(négyszázhatvanhat)forintért. És van belőle 7 darab. Gyors rendelés és meg is érkezik a visszaigazolás, hogy vették a rendelést és másodikán át lehet venni.
Ugye ezt Te sem gondoltad komolyan, hogy 500 forintért gumiabroncsot kapsz?
Ha már vásároltál valaha is gumit, tudhatod, hogy kemény ezresekbe kerül a legalapabb abroncs is.
Ha azt mondod, hogy mondjuk 8.000 volt odaírva, és aztán azt írják, hogy bocsi, mégsem, mert 12.000, vagy azt mondják, hogy nincs is ilyen, akkor azt mondom, hogy az tisztességtelen kereskedői magatartás (elhappolnak az irreális ajánlatukkal a konkurrenciától, aztán mégis rosszabb árakkal adnak el Neked).
Ebben az esetben viszont azt hiszem Te próbáltál meg irreálisan alacsony áron vásárolni, "hátha bejön" alapon.
Kétségtelen, elég süket a cég, ha így tartja karban a weboldalát... de nagy a konkurrencia, menj máshoz, ha ők ilyen trehányak.
Captain Crash
2007.02.02, 16:35
Egy másféle gumi hasonló árban viszont kapható, felhelyezése is könnyebb, és használata is élvezetesebb tud lenni, igaz, egyszerhasználatos, de akciós kiszerelésben is kapható.
(Captain Crash @ 2007.02.02, 16:35)

Egy másféle gumi hasonló árban viszont kapható, felhelyezése is könnyebb, és használata is élvezetesebb tud lenni, igaz, egyszerhasználatos, de akciós kiszerelésben is kapható.

Most mondtál valamit, amit nem tudtam...
Az egyszer használatos mit jelent? Milyen időközönként kell cserélni?
Elnézést kérek svhs-től, ha félreértettem a szándékát.
Captain Crash
2007.02.05, 20:41
(Blade @ 2007.02.05, 18:52)

(Captain Crash @ 2007.02.02, 16:35)

Most mondtál valamit, amit nem tudtam...
Az egyszer használatos mit jelent? Milyen időközönként kell cserélni?
Elnézést kérek svhs-től, ha félreértettem a szándékát.

Van akinek nehezen esik le...hát gondolj másféle gumira, amit csak alkalomkor helyeznek fel.
Köszönöm a hozzáértőnek mondott segítségeket...
Talán nem voltam egyértelmű, de úgy érzem nem itt kell tovább feszegetnem ezeket a kérdéseket, ebben a homokozói stílusban nem várok több segítséget! Üdv
Ariadne
2007.02.08, 13:02
(svhs @ 2007.02.08, 12:52)

Talán nem voltam egyértelmű, de úgy érzem nem itt kell tovább feszegetnem ezeket a kérdéseket, ebben a homokozói stílusban nem várok több segítséget! Üdv
Blade leírta a lényeget, és párszor szerepel is már itt a fórumon hasonló eset, igaz ezek sajnos szétszórva. Mivel teljesen irreális volt a feltüntetett ár, ezért nem tudod kötelezni a webáruházat, hogy annyiért adja el neked, tudtommal nincs erre mód.
Captain Crash
2007.02.08, 13:48
(svhs @ 2007.02.08, 12:52)

Oh, megint egy ember, aki megpróbál sértegetéssel érvvelni, miután megkapta a választ.
(Captain Crash @ 2007.02.05, 20:41)

Van akinek nehezen esik le...hát gondolj másféle gumira, amit csak alkalomkor helyeznek fel.

Ugh, ezt benyaltam, de rendesen!
De legalább az autógumik terén nem bizonyultam tájékozatlannak.
Captain Crash
2007.02.28, 14:37
Szaisztok !
Az eset ma kezdődött.
Én is abba a hibába estem, hogy a Pixmania-tol rendeltem egy LCD képernyőt.
A honlapjukon a képernyő leírásában szerepel, hogy van rajta DVI csatlakozó, hogy szó szerint idézzek :
"A VA2012w egy analóg D-SUB és egy digitális DVI-D csatlakoztatási lehetõséggel is el lett látva."
Sajnálattal vettem észre hogy DVI csatlakozó nincs rajta, de tulajdonképpen ezért vettem meg. Írtam nekik levelet, de van egy sanda gyanúm, hogy kizárt dolog lenne, hogy visszavegyék az árut. Abba is belemennék, hogy más terméket válasszak helyette, de szerintem ez a nyakamon fog maradni - magyarán egy csöppet megloptak.
Ilyenkor mit lehet tenni ?
Köszönettel
Emil
(emuka0 @ 2007.03.01, 14:20)

Szaisztok !
Az eset ma kezdődött.
A honlapjukon a képernyő leírásában szerepel, hogy van rajta DVI csatlakozó, hogy szó szerint idézzek :
"A VA2012w egy analóg D-SUB és egy digitális DVI-D csatlakoztatási lehetõséggel is el lett látva."
Sajnálattal vettem észre hogy DVI csatlakozó nincs rajta, de tulajdonképpen ezért vettem meg. Írtam nekik levelet, de van egy sanda gyanúm, hogy kizárt dolog lenne, hogy visszavegyék az árut. Abba is belemennék, hogy más terméket válasszak helyette, de szerintem ez a nyakamon fog maradni - magyarán egy csöppet megloptak.
Köszönettel
Emil
Ha a honlapjukon a termékről az általad leírt adat szerepel, de a termék megérkezése után ez a tulajdonság hiányzik, akkor szvsz nyugodtan visszviheted.
Egyébként a vásárlástól számított 8 munkanapon belül visszaküldheted a terméket internetes vásárláskor. Bármilyen indokkal. Csak az esetleges szállítási ktg-eket kell megfizetned.
(DTF @ 2007.03.01, 15:59)

(emuka0 @ 2007.03.01, 14:20)

Szaisztok !
Az eset ma kezdődött.
Köszönettel
Emil
Ha a honlapjukon a termékről az általad leírt adat szerepel, de a termék megérkezése után ez a tulajdonság hiányzik, akkor szvsz nyugodtan visszviheted.
Egyébként a vásárlástól számított 8 munkanapon belül visszaküldheted a terméket internetes vásárláskor. Bármilyen indokkal. Csak az esetleges szállítási ktg-eket kell megfizetned.
Az az igazság, hogy nem szeretném a postaköltséget sem kifizetni, mert nem érzem magam hibásnak, és mert legalább 5000Ft. Az eset pont olyan mintha valaki vásárolna egy hibrid autót, aztán észrevenné hogy egy sima benzinest kapott. bocsi, nem vesszük vissza. Szerintem ez több mint pofátlanság.
Valami olyan megoldást keresek, ahol kénytelenek beismerni hogy ők hibáztak. Gyűlölöm az ilyesmit amit megteszenek a vásárlókkal.
Captain Crash
2007.03.02, 09:08
Jogszabály szerint a fogyasztó - távollévők között kötött szerződések esetén, mint amilyen ez is volt - 8 napon belül, indoklás nélkül elállhat a szerződéstől. Ilyenkor a fogyasztó köteles viselni az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezenfelül egyéb költség nem terheli. DTF szerintem erre a lehetőségre gondolt.
Ugyanakkor mivel a kereskedő jelenleg hibásan teljesít, érvényesítheted a jótállási (és egyébként a szavatossági) jogaidat is. Tehát igényelheted a kijavítást, ill. kicserélést. Illetve követelheted a hibás teljesítés miatt felmerült károd megtérítését is (szállítási kötlségek...stb.). Ha a kijavítást, kicserélést a kötelezett nem vállalta, akkor árleszállítást igényelhetsz, illetve elállhatsz a szerződéstől. Ezesetben az elállási jogod gyakorlása mellett is követelheted a károd megtérítését a kártérítés szabályai szerint.
Térdre nem fognak borulni, ez egy szerződésszegés, melyhez a jogalkotó ilyen kötelezettségeket (szankciókat) társított. Neked sincsen több lehetőséged, mint az, hogy a jogaid érvényesítsd és a jogszabályok szerint járj el.
Hihetelen !
Visszaírtak, hogy ez az ő hibájuk, küldenek érte futárt és visszafizetnek mindent.
Azért még megvárom a végét, de ez idáig elég jól hangzik.