Vásároltam XY üzletben egy színes televíziót, melyen a képernyőre ragasztott matrica harsányan hirdette, hogy három év garancia van rá. Ezt az eladó szóban is megerősítette. Hazavittem, üzembehelyeztem, működik, nincs baj vele.
Elovastam a garancialevelet, döbbenten láttam, hogy csak 24 hónap garanciát írnak rajta. Visszamentem aznap a boltba reklamálni. Tétova bénázás, mentegetőzés, tanácstalanság. Majd a javaslat. vigyem vissza, viszakapom az árát. Nem akarom visszavinni, a tv jó, működik, nem azzal van bajom, hanem a félrevezetéssel, függetlenül attól, hogy szándékos, vagy nem.
Én ragaszkodnék ahhoz, hogy kapjak egy három évről szóló garancialevelet, vagy ha ez nem megy, kapjak visszatérítést az árából, az elveszett egy év garancia miatt. Szerintem így lenne korrekt. Beírtam ezeket a dolgokat a vásárlók könyvébe is. Mit tehetek, ha nem valósul meg hamarosan valamelyik verzióm?
Előre is köszönöm a hozzászólást.
Azért akarták visszavenni, mert jogilag egy kellemetlen helyzetbe kerültek. Hiszen amennyiben egy matrica hírdeti a 3 évet, annyit is kell adni. Probléma azonban, hogy a jegyen csak 2 év van. Ez egyértelműen félrevezetés.
Megoldhatnák ezt úgy - ahogy Te is akartad - hogy kijavítják a garanciajegyet, vagy adnak igazolást arról, hogy vállalják a 3 évet. Ezt valamiért nem akarják, ez érdekes. De az biztos, hogy Neked jár a 3 év.
Az ügyedben ugyan nem járhetnak el, azaz nem kötelezhetik a céget, hogy írjanak Neked papírt, de ha bejelentést tszel a Gazdasági Versenyhivatalnál, akkor ők valószínűleg megbüntetik őket.
Evvel az érvvel esetleg lehetne rájuk nyomást gyakorolni, hiszen tisztában vannak vele, hogy ez nem 10 Ft büntetés lesz.
Mi a helyzet a Samsung televíziókkal, ott is hirdetik a 3 év garanciát, azonban a szervízben derül csak ki, hogy 1. év teljeskörű, 2. év csak szervízdí 3. év csak a képcsőre vonatkozik.
Amennyiben ki van írva, akkor meg kell adni a garanciát, nincsen vita.