Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Álltalános kérdések
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
1, 2, 3, 4, 5
Joooe
Hű ez nem semmi! smile.gif
Azt hiszem ezentúl bátran ajánlhatjuk bárkinek a békéltetőket.

Nagyon kíváncsi vagyok fizetnek-e.
Hajrá! flowers.gif
Ariadne
Köszi! smile.gif Azért nem mondom, kicsit körülnéztem, mikor kiléptem az épületből, nehogy megvárjanak a sarkon túl. unsure.gif tongue.gif

És ha valaki azzal jön, hogy úgyse kötelező a békéltetők döntése, nyugodtan lehet írni, hogy persze, de egyrészt egy utolsó esélyt ad az ember, hogy együttműködjenek, aztán ha mégis bíróság lesz a dologból, és nem jöttek el, akkor az erősen rossz fényt vet rájuk, ha meg eljönnek, mint itt, megtudhatunk pár dolgot az indokaikról, és már ez is valami, és szintén jól jöhet később. Nekem speciel ez az internetes közzététel is nagyon tetszik, csak meg kell ismertetni az emberekkel, hogy súlya legyen...
aattiss
Sziasztok!

Bocs, hogy ide írok, de nem akarok új témát indítani (egyenlőre).
Az lenne a kérdésem, hogy a részünkre létrehozott tájékoztatóban a következőt olvastam:

3 munkanapon belül észlelt meghibásodás.

Ha a termék meghibásodott, és a fogyasztó a vásrálstól számított 3 munkanapon belül bejelenti, valamint ha a termékre a 151/2003-as korm. rendelet érvényes - a mellékletében fel van sorolva, vagy önként vállalták a feltételeit - nem lehet javítani, lehetőség szerint azonnal (de legkésőbb a (bejelentéstől számított) max. 3 munkanap bevizsgálás után) cserélni kell, ha nem lehetséges, akkor a vételárat visszafizetni. Kivétel persze ha fogyasztó kifejezetten javítást kér, de ilyen esetben ez nem jellemző...

Nos! Hol van az leírva konkrétan, hogy ha 3 napon belül viszem vissza az eszközt (nem működő videókártyát), akkor max. 3 munkanapon belül cserélni kell, ill. ha ez nem megy akkor vissza kell fizetni a pénzt?
Csak azért mert szeretnék erre hivatkozni, ha visszamegyek.
Néztem a PTK, a 151/2003. Korm.r., és a 49/2003. GKM r-ket, de ezekben nem emlékszem erre a kikötésre.
Ha esetleg kell, akkor indítok egy új topicot.

Attila
Joooe
Konrétan én ezt nem találom jogszabályban sehol kikötve, amikor azt írtam elsősorban FVF véleményére támaszkodtam, ő írt ilyenekeet a dologgal kapcsolatban:

"A cserét neki azonnal véghez kell vinnie, ennek lekönyveléséhez a fogyasztónak vajmi kevés köze van. Kötelessége cserélni, s mégpedig a 3 munkanapon belül ezt el kell intézni, mert utána már az időtúllépés miatt nem fogja megtenni. Ha nem teszi meg, ezt be kell vezetni a panaszkönyvbe."
"Nem a rendeletek, ezt a Ptk alapvető kereskedelmi szabályai és a bírói gyakorlat mutatja meg. "
"Jogilag van lehetősége a bizonyításra a 3 nap esetén is, de evvel nem illik, csak nagyon feltűnő beavatkozás esetén játszani. Azért nem ilyen egyértelmű.
Az viszont egyértelmű, hogy a 3 munkanapon belül visszavitt minőségi hibás termékeket - ha nem bizonyítja be a kereskedő, hogy a gép a rendeltetésellenes használat miatt romlott el - cserélni kell egy ugyanolyanra. Nem lehet javítani!!!"
aattiss
(Joooe @ 2005 Nov 12, 11:34 AM)
Konrétan én ezt nem találom jogszabályban sehol kikötve, amikor azt írtam elsősorban FVF véleményére támaszkodtam, ő írt ilyenekeet a dologgal kapcsolatban:

"A cserét neki azonnal véghez kell vinnie, ennek lekönyveléséhez a fogyasztónak vajmi kevés köze van. Kötelessége cserélni, s mégpedig a 3 munkanapon belül ezt el kell intézni, mert utána már az időtúllépés miatt nem fogja megtenni. Ha nem teszi meg, ezt be kell vezetni a panaszkönyvbe."
"Nem a rendeletek, ezt a Ptk alapvető kereskedelmi szabályai és a bírói gyakorlat mutatja meg. "
"Jogilag van lehetősége a bizonyításra a 3 nap esetén is, de evvel nem illik, csak nagyon feltűnő beavatkozás esetén játszani. Azért nem ilyen egyértelmű.
Az viszont egyértelmű, hogy a 3 munkanapon belül visszavitt minőségi hibás termékeket - ha nem bizonyítja be a kereskedő, hogy a gép a rendeltetésellenes használat miatt romlott el - cserélni kell egy ugyanolyanra. Nem lehet javítani!!!"

Csak a gondom a cserével kapcsolatban: ők azt mondták, hogy addig semmit nem tudnak tenni, míg a nagyker nem küld nekik cserekártyát, mivel nekik nincsilyen típus (ráadásul egyáltalán nics nekik Pci-E-s kártyájuk, csak ha rendel vki tőlük...). Akkor ezek szerint addig kell várnom, míg a nagyker nem küld nekik egy másikat?!

Okt. 29-én vittem vissza a 27-én vásárolt vidkártyát. Már kezdek morcos lenni nagyon. Ott követtem el kis hibát (pontosabban ők), hogy nem lett jegyzőkönyv írva a kifogásomról. De ezt majd ha keddre (ők ígérték valószínüsítve ezt az időpontot már 3szori alkalommal) nem jön meg, kérni fogom tőlük, csak kérdés, hogy utólag megkapom-e?
Joooe
Sajnos nagyon tipikus, a kisker csak amolyan közvetítő szerepet próbál játszani közted és a nagyker között. Természeteswen ez így nem jogos, te nem a nagykertől vásároltál...

Ha már elismerték az igény jogosságát, akkor ha van nekik raktáron azonnal cserélni kéne, ha meg nincs akkor visszaadni az árát. Ha ez nem így lenne szinte semmi értelme nem lenne a "3 napos" cseréről szóló rendelkezésnek.
Ariadne
(aattiss @ 2005 Nov 12, 11:14 AM)
Nos! Hol van az leírva konkrétan, hogy ha 3 napon belül viszem vissza az eszközt (nem működő videókártyát), akkor max. 3 munkanapon belül cserélni kell, ill. ha ez nem megy akkor vissza kell fizetni a pénzt?

151/2003-as 7. §, illetve Ptk. 306. §.

Érdemes közölni velük, hogy nagyon nem érdekel, mit csinál a nagyker, de ha nem kapod meg a cserekártyát, elállsz a szerződéstől, és visszaköveteled az eredeti vételárat.
aattiss
Kösz az eddigi válaszokat!

Az esetem + irányt vett. Mivel kedden sem jött meg a kártya, így kértem vissza a pénzemet, amit első szóra ki is fizettek sűrü bocsánatkérések miatt.
Most ott vagyok , hogy a pénzért -amiért egy vidéki üzletben egy Leadtek 6600-t kapok-, Pesten egy Inno3D 6600GT-t veszek úgy, hogy még az utazási kölcségem is félig állva vagyon.
Csak abban bízom, hogy ne legyen ezzel is gondom. ermm.gif

Attila
Ariadne
clover.gif Ez még jól jöhet... biggrin.gif
Ariadne
Na, kékhalékkal szemben ezen a héten lassan lejár a 15 nap, amit a békéltetők adtak, tehát jövő héten újabb lépéseket teszek pénzem visszaszerzésére. Boldog karácsonyt, Bluefish! kiss.gif tongue.gif Annyit azért meg kell jegyeznem, hogy nagyon meg kell nézni a békéltetők döntését, mert az enyémet eléggé összecsapták, bár szerencsére a lényeget illetően nem voltak gondok.

A cég bunkóságáról meg csak annyit, hogy bár eddig is meg volt náluk minden elérhetőségem, mégsem voltak képesek semmiféle kommunikációra, soha egyetlen egyszer sem hívtak fel, levelet sem írtak. Ezek tényleg ennyire buták vagy csak feltétlenül bíróságon akarják végezni? És kb. 4 alkalommal próbáltam a kedves ügyvezetőt elérni telefonon, persze "véletlenül" soha nem elérhető, és már egy egész hete nem volt képes visszahívni...

A poén az, hogy úgy láttam, megint forgalmaznak az én kis exem típusába tartozó lejátszót, csak egy régebbi típust... Ezek szerint még megvan a nagyker is, gondolom mindezt továbbra is "szerződés nélkül"... laugh.gif

FVF, tényleg nem csinálhatnátok egy kis "razziát" náluk? Úúúúgy örülnék neki... devil.gif
somé
Üdv!
A következő garanciális ügyintézéshez kérnék javaslatot:

Adott egy DVD-lejátszó,amit az egyik nagy multinál vásárolt ismerősöm.A forgalmazó által vállalt 1 év garanciaidőn belül meghibásodott.(nem olvas lemezt)
Visszavitték,11.07-én(50km),a jegyzőkönyv kézben,számla csatolva,"ígéret",hogy Karácsony előtt 1-2 héttel kész lesz.Ma,12.17-én arra jártam,bementem,rákérdeztem az infopultnál,mi a helyzet.Válasz:készülék nincs,nem is tudják mikor lesz,mivel felküldték bevizsgálásra,amíg onnan nem jeleznek,addig ők sem tudnak tájékoztatni.
Na mondom szép...nincs mit tenni.Ill akartam,de nem az én készülékem,nem hisztiztem,amúgy is óriási tömeg volt.
Már több mint 30 napja nincs készülék,mit tegyen az ember?Mik a lehetőségek?
Ezt a "törekedni kell a 15 napon belüli javításra" nevezetű "szlogent" már kissé túllépték....
Lehet kérni azonnali pénz visszafizetést?Pontosan mire lehet hivatkozni,vagy mivel lehet noszogatni őket?

A válaszokat előre is köszönöm.
Joooe
(somé @ 2005 Dec 17, 09:16 PM)
Ezt a "törekedni kell a 15 napon belüli javításra" nevezetű "szlogent" már kissé túllépték....
Lehet kérni azonnali pénz visszafizetést?Pontosan mire lehet hivatkozni,vagy mivel lehet noszogatni őket?

Szia!

Igen, szerintem lehet.
Van egy külön tájékoztató féle erről:
Gyakori Kérdések: Határidők Kifogások Rendezésére
somé
(Joooe @ 2005 Dec 18, 10:45 AM)

Szia!

Igen, szerintem lehet.

Felhívtam őket,az infopultos azt mondta ő nem kompetens az ügyben,be kell menni személyesen és a "főnők"-kel kell beszélni...
Amit meg is tennék,de sajnos nem járok mostanában arra... mad.gif Lenne egy-két szavam.
jeti066
sajnos nekem is van egy problémám
2005.04-ban vettem egy sonyericsson K 500i-t
08. hóban be kelett vinnem az értékesitő pontba ,hogy vigyék szakszervizbe mert nem működik a joystik. Kicserélték.
ennek ellenére sajna roszabb lett a telefon mint volt
akkor még tudtam vele telefonálni.
azóta nem nagyon volt nálam a telefon igy nem nagyon tudtam használni
pedig azért vettem
kérdés
4 szerviz után sem lett jó a telefon ilyenkor mi a tehendő?
az értékesítő ponttol kaptam egy levelet hogy ő nem kötelezhetik a gyártot a cserére
ilyenkor mi a tehendő?
ja és a 15 napos javítási garanci amit első időpontnak beirtak az már 4 napja lejárt!!
evvel mit tegyek?
ha valaki tud segitsen
Ariadne
Pont ebben a topicban írtam le, azt hiszem nem is egyszer. Szóval elállhatsz a szerződéstől, amikor is készülék vissza-teljes vételár vissza. Csak ezt el is kell érni, és ez nem egyszerű legtöbbször. Lásd a topic előző oldalait. smile.gif
causabon
sziasztok, újabb kérdés:

okt végén vettem az Auchanban egy dvd-lejátszót. másfél hét után elromlott. vittem a szervizbe, két hét alatt megcsinálták, hazavittem, működött egy napig. vissza a szervizbe, megint megjavítják, utána fél napig volt jó smile.gif
az auchan azt mondja, visszafizeti az árát, ha hozok a szervizből egy cserére jogosító papírt. a szerviz viszont nem hajlandó kiadni ilyet, mondván, ők a javításra szerződtek, s amíg kapják a pótalkatrészt a géphez, ők mindig beszerelik azt. a gond csak az, hogy a pótalkatrész láthatóan ugyanolyan selejt, mint a gép maga. Ilyenkor mi a teendő? Hogy tudnám rávanni a szervizt a papír kiállítására? Vagy az Auchan e nélkül is kötelezhető a pénz visszafizetésére?

Köszi a választ
Ariadne
Kötelezhető az Auchan a teljes összeg visszafizetésére, mivel ennyi javítás kimeríti a fogyasztónak okozott "jelentős kényelmetlenség" fogalmát, ezért ha - lehetőleg írásban alátámasztva, pl. vásárlók könyve - elállsz a szerződéstől, hivatkozással a sorozatos hibákra és a kényelmetlenségre, kötelesek visszaadni a pénzt, még a levásárlására sem kötelezhetnek. Fontos, hogy ezt az Auchannál kell megtenned, mivel tőlük vásároltad. A szervizre nem hivatkozhatnak, az az ő érdekükben jár el (még ha nem is tudnak róla wink.gif ), és te csak velük (az Auchannal) kötöttél szerződést, amikor megvetted a játékost.

Szóval ajánlhatok némi asztalcsapkodást és vásárlók könyve bejegyzést, melyben elállsz a szerződéstől, és visszakéred a pénzed. Ha nem megy, a bejegyzés másolatával békéltető testülethez fordulhatsz (gugliba beírva kiadja, mi is ez, meg akkor is, ha ebben a topicban visszalapozol, én írtam róluk sokat). smile.gif
Ariadne
A topic korábbi lapjain biztatásul közzétettem "kálváriámat" a Bluefish nevű cégecskével, örömmel (annyira nem is örömmel, inkább szomorúan) jelentem, békéltető testületi határozat született az ügyemben, amit közzé is tettek, mivel a cég nem teljesítette az őt elmarasztaló határozatot. Íme: Békéltető testület határozata
(Maradt benne egy hiba: a 12 hónap időtartamú garancia minden alkalommal újrakezdődött - kicsit hanyagul fogalmaznak a békéltetők sajnos, és nem írták át, pedig küldtek papírt, hogy kijavítják... mad.gif)

Ezzel az ügy egy fázissal feljebb lépett, de erről nem írok még, majd, ha időszerű lesz... ph34r.gif (hiányzik a dobócsillagos smiley...)
FVF
Na, s mit szólnál, ha ezt megpróbálnánk megsajtóztatni? Most úgyis sajtószezonja van a feketelistázásnak. Csak előtt nem ártana kijavítani a helyesírási és stílushibákat:)
Ariadne
(FVF @ 2006 Jan 29, 09:55 PM) *

Na, s mit szólnál, ha ezt megpróbálnánk megsajtóztatni? Most úgyis sajtószezonja van a feketelistázásnak. Csak előtt nem ártana kijavítani a helyesírási és stílushibákat:)

Hmmm, jó ötlet! Tudok tenni valamit ennek érdekében? Komolyan, és nem a bosszúállás miatt, hanem egyszerűen egy cég nem veheti ennyire semmibe a fogyasztók panaszait - ez nem normális hozzáállás... Az élelmiszerüzletben nemrég rögtön ideadták a hiányzó 10 forintot, mert szóltam, hogy az üvegvisszaváltó automata 60 helyett 58 Ft-ot számláz a kólásüvegekért darabonként - ők pedig több tízezres összegnél kutyába se vesznek... mad.gif Sajnos mindenféle fórumokon körbenézve messze nem én vagyok az egyetlen, aki hasonló dolgokat tapasztalt, szóval biztos vagyok benne, hogy nem egyszeri "botlásról" van szó.

A békéltető bácsi fogalmazási stílusa tényleg hagy kívánnivalókat maga után,szerintem kicsit összecsapta a határozatot - viszont erről a fontos tévesztésről küldtek papírt nekem, egy értelmezést, mely szerint természetesen a dokumentumok alapján egyértelmű, hogy a jótállás újrakezdődött minden alkalommal. És megvan a cég csodálatos mentegetőző papírja is, ügyvezető aláírásával, mely szerint részükről már lejárt a jótállás, menjek a nagykerhez. huh.gif Természetesen minden megvan beszkennelve. (ördög smiley helye)
FVF
Én azt hiszem tehetek az ügyben, de ilyet még nem próbáltunk meg. KÍsérlet lesz:) Nem nekünk kellene, hanem a FEOSZnak, de azt is megnézem, hogy velük mit lehetne kezdeni.
Ariadne
(FVF @ 2006 Jan 30, 11:46 AM) *

Én azt hiszem tehetek az ügyben, de ilyet még nem próbáltunk meg. KÍsérlet lesz:) Nem nekünk kellene, hanem a FEOSZnak, de azt is megnézem, hogy velük mit lehetne kezdeni.

Köszönöm! Nyilatkozni nem nyilatkozom, egyebekben viszont szívesen közreműködöm. smile.gif Végülis sikerült nevezniük magukat a feketelistára, bár néztem a FEOSZ honlapot, csak februártól lesznek fent a "rossz fiúk". A békéltetők viszont letörölték a tavaly előtti döntéseket, csak a pár tucat 2005-ös van fent. Azért tanulságos, pl. Playersroom üzletben nem vásároltam, de ezután sem fogok - a Szinga Sport Kft.-t csak tavaly vagy ötször büntették így, visszaesők...
FVF
Azért tévés ügyre akkor van kilátás, ha legalább kitakart arccal nyilatkoznál. Éppen ez a lényege. FAntomokról nem szeretnek műsort csinálni, mert nem érdekli az embereket. Valamennyire ember kell, hogy lássák az "emberi sorsokat".

Összevonhatnánk Vókópeti ügyével is.
Ariadne
Akkor viszont lehet, hogy lemondok egy ilyen lehetőségről. Nyilván előrevinné az ügyet wink.gif , de ezt azt hiszem, nem vállalom. Mindenesetre alszom rá egyet.
Pjotr
ne légy nyuszi
Ariadne
(Pjotr @ 2006 Jan 31, 03:23 PM) *

ne légy nyuszi

clap2.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Jóóóó!

Nem, én ilyenbe nem akarok belemenni több okból, de barátom már gondolkozik a dolgon, végülis ő a papír szerinti tulaj - legalább meglenne az a bizonyos 15 perce, tudjátok, Andy Warhol szerint a jövőben ennyi időre mindenki híres lehet... tongue.gif (Aztán jól rejtegethetem, nehogy elkezdjen rajongani érte mindenféle nőci... Kockázatos...)
somé
(Joooe @ 2005 Dec 18, 10:45 AM) *

Szia!

Igen, szerintem lehet.

Nos Dec 22-én bementünk közösen a forgalmazó multihoz,erősen felkészülve fogyasztóvédelmi ismeretekből.Pultos telefonál a Műszaki Osztály vezetőjének,hogy ez meg ez a helyzet(mit mondjak,követeltük az azonnali cserét,vagy pénzvisszafizetést,már ugye a 30 napot is meghaladta a dolog),rendben,pár perc és jön a műszaki részleg vezetője.Nem jött.Helyette telefon,menjünk mi hátra,és válasszunk készüléket.Ujjé,siker.
Mivel mindenképpen kellett készülék-de sajnos az ünnepi őrületben alig volt pár típus-muszály volt ráfizetni párezer forintot egy komolyabb készülékre.A "válogatás" közben azért intéztem 1-2 kérdést a "főnök"-höz...Többek között a 3 napos bevizsgálási idő mint olyan,tájékoztatás hiánya,egyáltalán javítható-e a készülék(mivel még pár nappal előtte sem tudtak mit mondani,hogy mi a helyzet).Erre mondja ő,hogy a szóban forgó készüléket beszállító cég,és annak szervíz részével már nem állnak pár hónapja kapcsolatban,mivel az megszűnt. huh.gif
Szép mondom,tehát elviekben a javításra beadott készüléket el sem küldték,ill. elküldték,de nem tudom hova,több mint 1 hónapot kellett várni arra,hogy ki legyen cserélve.Biztos nehéz lett volna egy telefont megereszteniük....
A pénzvisszafizetésre is rákérdeztem,hamár ott voltam...nem olyan nincs,csak levásárlás lehetséges.Persze próbáltam (ál)vitázni,hogy márpedig ha elállok a szerződéstől,akkor kérhetem a vételár visszatérítését.Tehát márcsak ezért is kellett másik készülék,mégha nincs is így...
Az eset a Tesco-ban történt.
Azért egy kulcsmondat elhangzott a pultnál,vázolva a "követeléseinket":informálódtam a Fogyastóvédelemnél-ami igaz is,mert telefonon érdeklődtem,mivel pont akkortájt szűnt meg ez a fórum-
E mondat elhangzása után emelte fel a kagylót az infós hölgy... biggrin.gif
Tomo
Sziasztok !
Van 1 kis Garanciás problémám .
Van 1 Acer laptopom amiben most cseréltek (2. szervizbe leadás után) Garanciálisan alaplapot . Mióta a csere megvolt nem tudom a Lézer nyomtatómat ráinstallálni a laptopra . Visszavittem hogy csináljanak vele valamit mert a csere óta nem akar menni , de nem vették át garanciás javításra . Indok : előfordúl hogy a számítógép nem minden nyomtatóval akar menni . Mondon nekik hogy lehet hogy igy van , de ez a kettő eddig rendesen ment együtt . (a hiba nem az instalálásban vagy a nyontatóban van ,tudom mert magam is számitógép javítással foglalkozom csak más területen) Tovább nem is voltak velem hajladóak foglalkozni.
Mit kell , lehet ilyenkor tenni ?????
Segítsetek , mert nagyon el vagyok keseredve .
Előre is köszönöm .
somé
(Tomo @ 2006.03.03, 15:12) *

Sziasztok !
Van 1 kis Garanciás problémám .
Van 1 Acer laptopom amiben most cseréltek (2. szervizbe leadás után) Garanciálisan alaplapot . Mióta a csere megvolt nem tudom a Lézer nyomtatómat ráinstallálni a laptopra . Visszavittem hogy csináljanak vele valamit mert a csere óta nem akar menni , de nem vették át garanciás javításra . Indok : előfordúl hogy a számítógép nem minden nyomtatóval akar menni . Mondon nekik hogy lehet hogy igy van , de ez a kettő eddig rendesen ment együtt . (a hiba nem az instalálásban vagy a nyontatóban van ,tudom mert magam is számitógép javítással foglalkozom csak más területen) Tovább nem is voltak velem hajladóak foglalkozni.
Mit kell , lehet ilyenkor tenni ?????
Segítsetek , mert nagyon el vagyok keseredve .
Előre is köszönöm .

Első körben -ha megoldható- vidd be a nyomtatót is,és mutasd meg nekik,(el nem küldhetnek) 2. fontos dolog:hívasd a főnököt.Ha nem hívják a főnököt,vagy bla-bla...,vásárlók könyve és jó lenne megtudni a vezető telefonszámát.
De a legegyszerűbb,ha felhívod a Fogyasztóvédelmet,(látom egy hozzáértő sem néz be ide sűrűn) és tanácsot kérsz.
Ariadne
Esetleg ha jó helyre teszi és csak egyszer írja be, könnyebben tudunk hozzászólni... És a msáik helyen választ is kapott. ermm.gif
Tomo
Sziasztok !
Bocs a 2 beirásért !
Nem tudtam hol kapok rá választ .
A segítséget köszönöm . Úgy néz ki meg fog oldódni a probléma .
GiGa
Egy notebook frissítésekor fellépett hibával kapcsolatba szeretnék érdeklődni.

Vásároltam egy notebookot 2005 októberében és vettem hozzá 3 év kiterjesztett garanciát véletlensérülésre is. 2006 május közepe fele megjelent a hivatalos publikus oldalon egy BIOS frissítés hozzá aminek a hatására a notebook beadta a kulcsot. Természetesen megnéztem a honlapon, hogy hol van hivatalos márkaszerviz, és mivel, hogy egy cég volt megjelölve nem tartott sokáig kiválasztani, hogy hova vigyem. A szervizes srácoknak elmondtam mindent, hogy BIOS-t frissítettem, most nem működik stb. Majd a srác a "Feltételezhetően garanciális" rublikát X-elte be. Két napra rá érkezett egy árajánlat e-mail-ben, amiben azt írják, hogy bevizsgálták a notebookot, és nem garanciális a probléma, így vagy kifizetem a bevizsgálási díjat, vagy vásárolok egy új alaplapot a notebookhoz + a javítási díjat ki kell fizetnem. Először nem értettem, hogy egy biosfrissítés az egyetlen megjelölt hivatalos márkaszervizben miért olyan huszárvágással oldható csak meg, hogy az egész alaplapot kicserélik, de másnap bementem és elindítottam a javítási procedúrát a javítási összeg kifizetésével. Rá másfél hétre készen lett a notebook, és az első bekapcsoláskor konstatáltam a szervizben, hogy a lehető legkorábbi BIOS verzió van felrakva. Kértem a srácokat, hogy rakják fel nekem azt, amit én is szerettem volna, csak nekem nem sikerült, de nem voltak hajlandóak, mert állításuk szerint amíg a notebook működik addig ők nem firssítenek BIOS-t. Hiába érveltem, hogy ők az egyedüli olyan hely a honlap szerint ahol felelőséggel elvégzik ezt a műveletet, meg hogy teljesítményjavító frissítésnél nem is fog hibásan működni a notebook a régi BIOS-szal sem, hajthatatlanok voltak. Nem volt mit tenni, a saját felelőséget észben tartva ismét nekiláttam egyedül. Természetesen most is zokszó nélkül, minden a lehető legsimábban ment, és a notebook ismét üzemképtelen állapotba került. Ekkor már biztos voltam benne, hogy nem én vagyok a ludas a dologban, hanem a honlap tett elérhetővé egy olyan verziót amivel tönkremennek a notebookok. Ezt az észrevételemet közöltem is a magyarországi képviselettel. Azóta az a BIOS eltűnt a honlapról.

Kérdésem: Milyen jellegű javítást, követelést igényelhetek a gyártótól? Annyit, hogy garanciálisan kijavítják a problémát, és hogy az előző javításom költségeit is visszatérítik? (Tekintve, hogy nem én hibáztam. Kifizettem a bevizsgálást, de nem sikerült megállapítaniuk, hogy a BIOS maga volt rossz. Erről nem is szóltak.) Esetleg többet, vagy még ennyit sem?

Köszönettel,
GiGa
Pjotr
Amennyiben a hozzadott frissitőszoftverre a hibás, úgy nem kérhetnek a pénzt a javításért.
Pontosan mennyit fizettél a javításért?
GiGa
(Pjotr @ 2006.06.06, 08:39) *

Amennyiben a hozzadott frissitőszoftverre a hibás, úgy nem kérhetnek a pénzt a javításért.
Pontosan mennyit fizettél a javításért?

Összesen 53040 Ft-ot. Mert állítólag a rossz BIOS-t csak alaplapcserével tudták megoldani. Ja és nem számított garanciális cserének (nyílván való ha fizetek érte) de a régi alaplapomat nem voltak hajlandóak odaadni, mert nekik azt vissza kell küldeni...
Pjotr
Ajaj.....
én azt mondanám, hogy ez esetben bíróság lesz belőle....
A gyártó weboldalán fent volt, hogy hogyan kell a frissitést csinálni, ha az bizonyítható, hogy ez a frissítés ezt okozza (jó lenne egy metés a weboldalról ahonna le lett töltve, de ezek szerint már eltűnt onnan...), akkor a ptk szerint:
A kötelezett felel akkor is, ha a szolgáltatott dolog összeszerelését a szerződésnek megfelelően a jogosult végezte el, és a szakszerűtlen összeszerelés a használati útmutató hibájára vezethető vissza.
Az eddig keletkezett papírokkal fordulj először a békéltető testülethez...
Más tanácsom nincs...
Mindenesetre nagy bátorság volt egy ekkora számal után megint biost frisíteni (egyáltalán miért volt rá szükség?) de ha így jártál egyszer, akkor nem értem miért nem valamelyik szervízben végeztetted el ezt, nem csak a márkaszervíz létezik....
De jó lenne olvasni a kiterjesztett garancia szövegét is ha be tudnád linkelni vagy másolni ide, akkor az sokat segítene.
toreki
A BIOSt nem csak alaplap cserével lehet javítani, legtöbbjük egy foglalatban van, amiből egy egyszerű szerszámmal ki lehet venni. Ha mégsem, akkor sem kell az egész alaplapot kicserélni, főleg nem visszaküldeni a gyártónak. Ez szerintem egy baromi nagy lehúzás. És a munkadíjról még nem is beszéltek, gondolom.

a régi alaplapomat nem voltak hajlandóak odaadni, mert nekik azt vissza kell küldeni
Viszont ahogy olvasom, meg is csinálták a cserét. Mert múlt időben írod. Vagy rosszul értem?
GiGa
A Garancia feltételek az alábbi linken olvashatóak.

http://www.acer.hu/acereuro/page6.do?sp=pa...&crc=1743991899

Szerencsére a BIOSról van mentésem, és be tudom bizonyítani egy működő ilyen tipusú számítógépen, hogy a szabályos frissítési procedúra végére a notebook üzemképtelenné válik. Nem kell, hogy én végezzem a frissítést, akkor is tönkre megy. A végzetségem egyébként mérnök informatikus, és 5 éves számítógép szerviz tapasztalatom van. BIOSt nem csak alaplapokban, hanem számtalan más termékben is végeztem már, tehát kizárhatjuk, hogy a lúzerségem volt a hiba oka. A frissítést azért akartam a márkaszervizben elvégeztetni, mert akkor látták volna, hogy nem én hibáztam, és utána tudtunk volna beszélni a javítási költségről. Mármint, hogy miért is fizettem ki. Mivel ezt nem voltak hajlandóak, ezért végeztem el magam. Hogy miért jó az új BIOS, annak számtalan oka van. Sajnos ehhez a verzióhoz nem tartozik hozzá a javított vagy bővített funkciók listája, így nem tudtam eldönteni, hogy mennyivel lesz jobb a működés mint korábban. Mindenesetre a verziószám elég nagyot ugrott ahhoz, hogy ne gondolkozzak a megéri-e dolgon. De mint említettem nekem ez alap, hogy mindenből az elérhető legfisebb legyen, mert nem szeretnék olyan kellemetlen helyzetbe kerülni, ami a nem frissített szoftverre vezethető vissza. Főleg ha utazok ismeretlen környezetbe.

Természetesen minden papírom megvan ami a folyamatot követte, ezt el is küldtem ajánlott levélben a magyarországi képviselethez. Nem tudom, hogy meddig várjak a válaszig.

Nekem a pénz nem számított. Ha bizonyítható, hogy én vagyok a béna és hogy olcsóbb vagy szakszerűbb megoldás nincsen a hiba javításához akkor zokszó nélkül kifizetem, ahogy azt tettem is. (Annak ellenére hogy nem vet fel a pénz.) Ha töketlen lettem volna, akkor belenyugodtam volna, hogy alkalmatlan vagyok BIOSfrissítésre és többet nem tettem volna, mert biztos lettem volna magamban, hogy megint elcseszem és 53000 lesz újból a javítás. Szerencsére nem vagyok ilyen. Ennek köszönhetem egyébként, hogy eséllyel pályázok a kártérítésre, mert nem én hibáztam.

A kiterjesztett garancia az általános garancia feltételeken felül még telefonos vagy leveles supporta jogosít, olyan sérülések javítására amik miatt a notebook korlátozottan -, vagy egyáltalán nem használhatóvá válik, 5 napon belüli javításért mindent megtesznek.
GiGa
(toreki @ 2006.06.06, 10:40) *

A BIOSt nem csak alaplap cserével lehet javítani, legtöbbjük egy foglalatban van, amiből egy egyszerű szerszámmal ki lehet venni. Ha mégsem, akkor sem kell az egész alaplapot kicserélni, főleg nem visszaküldeni a gyártónak. Ez szerintem egy baromi nagy lehúzás. És a munkadíjról még nem is beszéltek, gondolom.

a régi alaplapomat nem voltak hajlandóak odaadni, mert nekik azt vissza kell küldeni
Viszont ahogy olvasom, meg is csinálták a cserét. Mert múlt időben írod. Vagy rosszul értem?

A biosfrissítések módjáról természetesen van némi elképzelésem. Én is egyszerűbbnek tartok egy epromégetős frissítést mint egy alaplapcserét. Elképzelhető azomban, hogy ezen a notebook alaplapon helyhiány, vagy némi olcsósítás szempontjából az eprom nem foglalatban helyezkedik el, hanem forrasztva van. Ez esetben "házi eszközökkel" nem végezhető el a frissítés. Dehát ezért van a hivatalos szakszerviz. Vagy nem?

Egyébként nem garanciális javítás esetén a szerviz köteles minden olyan hibás eszközt a vásárlónak visszadni amit kiszedtek a gépből. Természetesen ha a felhasználó ezt kéri. Én speciál kifizettem a notebookon felül mégegy alaplapot, de jelenleg még mindig csak egy alaplapom van! Ez hiba! Mert így kijátszható a pénz a felhasználó szebéből azzal, hogy kifizet egy terméket, és a hibásat megjavítva, eladják másnak is. Lehet, hogy ez egyébként nem így lesz, de elvileg megtehető.

Az alaplapot már egyszer kicserélték. Ez múlt idő. De tuti ami fix alapon megint tönkretettem a gyártó ehhez szánt BIOSával, amiről azthittem hogy jó. De nem az. És erről nem szólt senki, ezért nekem kellett rájönni. Aztán később eltűnt a verzió a honlapról. Természetesen aktuálisan tájékoztattam mindenről a magyarországi képviseletet.
GiGa
A garanciakiterjesztés ismertetője:

http://www.aceradvantage.com/advantage/pag...&crc=3489686533
toreki
Egy cégről tudok, akik így csinálják. A SUN. Bedöglik az alkartészed, mondjuk egy táp, akkor fizetsz átalányban mondjuk 20-25 ezret, és kapsz egy másik tápot. A régit meg elviszik és megjavítják. Ez jó is, mert tervezhető a javítási költség, ami egy milliós nagyságrendű gépnél nem mindegy. Másrészt egy tápventillátor cserekor is kifizettetik a teljes árat. Nekünk szerencsénk volt, kaptunk egy új ventillátort ajándékba (csóró főiskola mégcsóróbb könyvtára biggrin.gif ).

De ha a laptopot is így javítják, akkor azt le kellene valahol írniuk. Kénytelen vagyok azt hinni, hogy lenyúlták az alaplapot.

Szóval egyszer már javíttattad, és fizettél, csak most nem szeretnél fizetni megint. Ha sikerül bebizonyítanod, hogy a frissítés a hibás, akkor a korábbi összeg is visszajár.

Kezd bonyolódni a történet.
Chili7
Hali!
Nekem is az említett gyártó (Acer), az említett szervíz box.gif (R*t), és az emlitett alkatrész (alaplap) cseréjével van problémám. Egyenlőre annyi, hogy mennyi ideig kell tartani egy ilyen garanciás alaplap cserének tartania?
Mit engedhet meg magának a szervíz? Már több mint 3 hete azt írják, hogy alkatrészre várnak!
Nekem is van 50k-ért vásárolt garikiterjesztésem!
Mit tehetek?
GiGa
Igazából nem vagyok annyira képben a dologgal kapcsolatban, de ha van garanciakiterjesztésed akkor 5 napnál nem tarthatna tovább. Legalábbis ezt tartlamazza a garkiterjesztés. Ha nagyon hiányzik a notebook és garanciális problémával vitted be, akkor kötelesek cserekészüléket biztosítani. 1 hónapos javításon túl a garanciális terméket ha minden igaz, kötelesek kicserélni egy újra. Ha szerencséd van akkor még meg is tudod játszani...

(Javítsanak ki a szakik ha nincs igazam! Laikus vagyok!)
Chili7
(GiGa @ 2006.06.08, 09:25) *

Igazából nem vagyok annyira képben a dologgal kapcsolatban, de ha van garanciakiterjesztésed akkor 5 napnál nem tarthatna tovább. Legalábbis ezt tartlamazza a garkiterjesztés. Ha nagyon hiányzik a notebook és garanciális problémával vitted be, akkor kötelesek cserekészüléket biztosítani. 1 hónapos javításon túl a garanciális terméket ha minden igaz, kötelesek kicserélni egy újra. Ha szerencséd van akkor még meg is tudod játszani...

(Javítsanak ki a szakik ha nincs igazam! Laikus vagyok!)

Az a helyzet, hogy én a garanciakiterjesztésben sem olvastam ilyet. A szervízlap amit adtak, azon igazából semmit nem vállalnak.
Hol lehet utánanézni, hogy mik az erre vonatkozó szabályozások?
Hol lehet ezt megkérdezni?

Köszi
GiGa
(Chili7 @ 2006.06.08, 11:04) *

Hol lehet utánanézni, hogy mik az erre vonatkozó szabályozások?
Hol lehet ezt megkérdezni?

Korábban már írtam a linket. Itt van ismét:

http://www.aceradvantage.com/advantage/pag...&crc=3489686533

Érdeklődni szerintem itt lehet:
infohu@acer-euro.com
zoli24
Sziasztok!

Új vagyok itt, és az lenne a kérdésem, hogy a vevőnek mennyi ideig kell megőriznie a termék csomagolását?

Köszi baratizoltan@t-online.hu
Pjotr
Bizonyos kevés kivételtől eltekintve (pl. egyes memóriakártyák ahol a csomagoláson van az azonosító matrica, díszdobozos készülék, csak a saját csomagolásában szállítható sérülés mentesen, meg hasonló extrém dolgok, de ezek nagyon ritkák) nem kell megőrizni a csomagolást, az első 3 napban célszerű, esetleg, mert akkor cserélik az egészet, nem javítják.
Biszke
Sziasztok!

Abban kérném a segítséget, hogy ha van egy hibás DVD lejátszóm, ami garanciális, de a garancialevélen megadott szervíz nem elérhető (pl. megszűnt), akkor hová lehet vinni a garanciális cuccokat? Amúgy a Tesco-ban lett véve.

Oda a vevőszolgálatra is vissza lehet vinni, ahol vettem?
Minden körülmények között ki kell várni a 30 napot? Ha ráfizetéssel vennék egy másikat akkor is?

Előre is köszi.
Ercsike
Szia! Sajnos túl sokat nem tudok csak afféle köd van még az ismereteim körül, ezért mindenképp várd meg Ariadne-t, Jooo-t vagy FVF-et.

Szerintem a Tesconak telefonálj és szerintem ott azért eltudják mondani, hogy mi lehet a teendő pl. egy másik szervít mondanak. De tényleg várd meg Ariadne-éket
Iván
(Biszke @ 2006.07.07, 11:10) *

Sziasztok!

Abban kérném a segítséget, hogy ha van egy hibás DVD lejátszóm, ami garanciális, de a garancialevélen megadott szervíz nem elérhető (pl. megszűnt), akkor hová lehet vinni a garanciális cuccokat? Amúgy a Tesco-ban lett véve.

Oda a vevőszolgálatra is vissza lehet vinni, ahol vettem?
Minden körülmények között ki kell várni a 30 napot? Ha ráfizetéssel vennék egy másikat akkor is?

Előre is köszi.

Tescoba vidd vissza, nem kötelezhetnek arra hogy a szervízbe szaladgálj vele, oldják meg ők ezt a problémát.
A 30 nappal nem igazán értem mire gondoltál
Biszke
Köszi.

(Iván @ 2006.07.07, 12:59) *

Tescoba vidd vissza, nem kötelezhetnek arra hogy a szervízbe szaladgálj vele, oldják meg ők ezt a problémát.
A 30 nappal nem igazán értem mire gondoltál

Konkrétan arra gondoltam, hogy visszaviszem, azt mondom, hogy ez rossz, és esetleg ráfizetéssel vennék egy másikat.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.