Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Magyar Nyelvű Használati útmutató
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Àrnika
Üdvözlök minden kedves Fórumozót!

Megakadtam egy ponton a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót illetően.
Egy terméket szerettem volna megvásárolni, ami kisgyermekek hordozására alkalmas. 36 oldalas használati útmutató volt hozzá csak idegen (német) nyelven. (Német gyártmány) A leírás több figyelmeztetést is tartalmazott, miszerint helytelen használata veszélyeztetheti a gyermek biztonságát/egészségét.
Erről ezt találtam: (forrás: OFE honlap)

Az import áruk esetében az árukhoz csatolt idegen nyelvű útmutatóval azonos tartalmú, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell a fogyasztó számára biztosítani.

és ezt : (1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről )

12. § (1) Külön jogszabályban meghatározott termék csak használati és kezelési útmutatóval forgalmazható.

(2) Az ilyen használati és kezelési útmutatóban a fogyasztót magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tájékoztatni kell a termék rendeltetésszerű használatának, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról.

(3) Az (1) bekezdés szerinti esetben a termékhez csatolt magyar nyelvű használati és kezelési útmutatónak a (2) bekezdésben említett körben tartalmaznia kell mindazt az információt, amelyet a gyártó által csatolt idegen nyelvű használati és kezelési útmutató tartalmaz.

Ami nem teljesen világos számomra, hogy minden import termékhez kell a magyar nyelvű útmutató, vagy csak bizonyos termékekre? (12. § (1) zavart meg)
Ha csak bizonyos termékekre vonatkozik ez a szabály, tudna valaki segíteni, hogy melyek ezek a termékek? (A többi témánál már olvastam, hogy pl. elektronikai cikkek esetében kell a leírást mellékelni, viszont hasonló termékről, mint ez a hordozó nem találtam információt.)

Köszönök szépen minden választ!
Kereskedő
(Àrnika @ 2010.05.29, 18:46) *
Ami nem teljesen világos számomra, hogy minden import termékhez kell a magyar nyelvű útmutató, vagy csak bizonyos termékekre? (12. § (1) zavart meg)

Szerintem nem kell minden termékhez, hiszen gondolj bele, ha behoznak mondjuk Spanyol O-ból paprikát, ahhoz vajon milyen használati utasítást kellene adni? Valószínüleg meg van határozva, hogy mihez kell, és mihez nem...

Azt, hogy mihez kell, és mihez nem, azt nem tudom...
Mozigépész
Szerintem csak a tartós fogyasztási cikkekhez kell. De ezt a NFH-nál kérdezd meg!
Àrnika
(Kereskedő @ 2010.05.30, 09:43) *

Szerintem nem kell minden termékhez, hiszen gondolj bele, ha behoznak mondjuk Spanyol O-ból paprikát, ahhoz vajon milyen használati utasítást kellene adni? Valószínüleg meg van határozva, hogy mihez kell, és mihez nem...

Köszönöm a választ. A paprikás példához a (2) és (3) bekezdésben van a válasz, ha jól értem.

(2) Az ilyen használati és kezelési útmutatóban a fogyasztót magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tájékoztatni kell a termék rendeltetésszerű használatának, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról.

(3) Az (1) bekezdés szerinti esetben a termékhez csatolt magyar nyelvű használati és kezelési útmutatónak a (2) bekezdésben említett körben tartalmaznia kell mindazt az információt, amelyet a gyártó által csatolt idegen nyelvű használati és kezelési útmutató tartalmaz .

Tehát meg kell nevezni, hogy mire való. (e példában a paprika: élemiszer) és hogy meddig fogyasztható. Gondolom ebben az esetben elég, ha ezek az információk azon a ládán rajta vannak, amiben tárolják a több kilót. Ha egyesével be van csomagolva, akkor szerintem ezeket az információkat mindegyik csomagoláson fel kell tüntetni. Ès mivel a termelő sem adott hozzá idegen nyelvű használati útmutatót, így nincs mit lefordítani/mellékelni.

(Mozigépész @ 2010.05.30, 10:55) *

Szerintem csak a tartós fogyasztási cikkekhez kell. De ezt a NFH-nál kérdezd meg!

Köszönöm szépen, ha ez így van, akkor az általam példaként említett hordozó ide tartozna, ugye? (azért természetesen az ajánlott linken is érdeklődni fogok)
L_Matyi
(Àrnika @ 2010.05.30, 14:12) *
Köszönöm szépen, ha ez így van, akkor az általam példaként említett hordozó ide tartozna, ugye? (azért természetesen az ajánlott linken is érdeklődni fogok)
Ha megtudtál valamit légy szíves nekünk is írjad le. Szerintem a gyógyászati segédeszközök is biztos ide tartoznak.
Àrnika
[quote name='L_Matyi' date='2010.06.02, 13:40' post='37087']
[/quote]Ha megtudtál valamit légy szíves nekünk is írjad le. Szerintem a gyógyászati segédeszközök is biztos ide tartoznak.
[/quote]
Jó, mindenképpem írni fogok. Már több helyre írtam levelet, amint megérkezett a válasz beírom az erre vonatkozó részt.
apirlo
Kérdés: minden valószínűség szerint (ugyanis a két vásárló közül az egyiket látásból ismerem...), a mai napon volt egy fogyasztóvédelmis vásárlásom. Vettek egy nem túl olcsó (kb 50.000 ft) lámpát, majd távoztak a boltból. (a lámpához nem volt használati utasítás és más műszaki leírás sem...) Simán elmentek, egyetlen szó nélkül. Szerintetek ?Mit tehetnek ? Elvitték a lámpát bevizsgálni ? Aztán ? Utána mi lesz ? És simán kifizetnek 55.000 ft-ot csak úgy ezért ? Valakinek ötlete ? Van csak én vagyok paranoiás vagy ez új módszer ?
L_Matyi
Hát használati útmutatót biztos nem keresnék egy lámpánál. smile.gif Nem tudom hogyan szokták csinálni, de ahhoz, hogy bevizsgálják, nem kellett volna megvenniük, ezzel max. a számlaadási hajlandóságodat nézhetik.
apirlo
Jó, de még jkv-t sem vettek fel...Lehet hogy tényleg ajándéknak vitték ?
L_Matyi
Erre nem tudok válaszolni, de az biztos, hogy ők is csak emberek, és vásárolnak maguknak is. biggrin.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.