highlander
2004.12.17, 17:01
Vettünk egy Clatronic kenyérsütő gépet ami fél évig remekül bírta, aztán a sütőtáljában tönkrement a simmering. Felhívtam a nagykeráruházat ahol
megkérdezték a márkáját a vásárlás idejét (2004 márc.) majd közölték , hogy vigyem vissza és kicserélik

.Visszavittem mégsem cserélték ki mert elvileg csak 2004 jún.-tól cseregaranciás a Clatronic minden terméke,mire én : de a telefonban....
közölték tévedés volt vigyem el a márkaszervízbe
Akkor ez már nem is cseregarancia hanem jótállás.
Elvittem azóta eltelt 3 hét és mindíg csak azt mondják , fogalmuk sincs mikorra lesz kész, talán január vagy...
Mi ezzel sütöttük és sütnénk a mindennapit...
Kérdésem mennyi ideig "ülhetnek" a készüléken és mit lehet ilyenkor tenni?
Saddalim
2004.12.30, 17:14
velünk ugyanez történt, csak fényképezőgéppel. kb. 2 hónapja beadtuk <b>GARANCIÁLIS</b> szervizbe. azt mondták, hogy 1-2 hét. Telefonáltunk, azt mondták, hogy európában KETTŐ szervíz van, egy Németországban, egy Hollandiában. Amikor rákérdeztünk arra, hogy mégis mikorra várhatjuk, válaszuk NEM TUDJÁK! Ez megy már 2 hónapja. Lassan kezd az az érzetem lenni, hogy ott kinn Hollandiában egy oltári nagy raktár egyik alsó sarkában poshad a gépünk, és reményünk sincs, hogy valaha megkapjuk. Kérdem én: MENNYI IDEJE VAN A FORGALMAZÓNAK ARRA, HOGY MEGJAVÍTSA? MIKOR KELL MÁSIK GÉPET VÁLASZTANUNK VAGY MIKOR ADNAK ÚJ GÉPET??? NEM IGAZ, HOGY ILYEN ESETRE NINCS SZABÁLY! NEM IGAZ, HOGY AZT CSINÁLNAK OTT KINN A FRANCBA A GÉPEKKEL AMIT AKARNAK ÉS ANNYI IDEIG AMENNYIT AKARNAK! NEM VOLT GÉP KARÉCSONYKOR, SZÜLETÉSNAPOKON, CIRKUSZBAN, SZILVESZTERKOR, ÉS A TÖBBI!!! MIT LEHET ILYENKOR CSINÁLNI?????
15 napos ügyintézésre kell törekednie a kötelezettnek, arra nincsen szabály, hogy mi történik akkor, ha ezt nem teszi meg, sőt arra sincs, hogy hány javítás után kell cserélni. Ha az előírásoknak nem megfelelő a gyakorlata (nincs kész 2 hónap alatt) akkor be kell perelni, keresetet kell ellenük beadni a bíróságon.
Mielőtt kétségek merülnének fel: EZ MINDEN EU TAGÁLLAMBAN ÍGY VAN!!!!
Krecsor
2005.01.14, 13:11
Mi Karácsonyra megleptük magunkat egy kenyérsütővel. A készüléket december közepén vásároltuk, de nem akartunk ünneprontók lenni, ezért csak Karácsony napján üzemeltük be. A készülék szépen, rendben meg is csinált mindent a sütés kivételével!!! Természetesen sokszor próbálkoztunk több programmal is, de a fűtőszál hideg maradt! December utolsó hetében el is vittük a garanciális javítás helyéül megjelölt szervizbe, ahol néhány nap múlva közölték, hogy a javítás elkészült, és villamossági hiba okozta a problémát. Boldogan vittük haza, és a kenyérsütő most is szépen megcsinált mindent, de a sütés most is ugyanúgy elmaradt. Ekkor ismét visszavittem a szervizbe, ahol kiderült, hogy már a múltkor sem találtak semmi hibát, a sütő Náluk melegített. Ezért most ott előttem beüzemelték a sütőnket, s a "csak sütés" funkció elindítása után 1-2 perccel a fűtűszál már forró volt. Mit tehettem mást, hazavittem a kenyérsütőnket, és
hazaérve rögtön ki is próbáltam. S lám, végre én is tapasztaltam, hogy a fűtőszál
felmelegedett!!!

Alig vártam, hogy a feleségem is hazaérjen, és neki is megmutassam, hogy a sütőnk magától megjavult. Azonban újabb próbálkozásunkra a fűtőszál hideg maradt! Egész délután próbálgattuk, de többé nem melegedett! Következő munkanap irány ismét a szerviz, ahol elmondtuk, hogy valószínűleg valamilyen kontakt hibája lehet a készüléknek, hiszen hol süt, hol nem. Néhány nap múlva érdeklődésemre elmondták, hogy ők szétszedték a gépet, de nem találtak semmilyen érintkezési hibát, náluk mindig melegszik a sütő.
Ekkor megbeszéltem velük, hogy hátha a dagasztás, stb. közben szakad meg valahol a kontaktus, ezért viszek egy adag lisztet, amelyhez csak vizet kell adni, és próbáljanak a kenyérsütőnkkel kenyeret sütni. Másnap a szerviz közölte, hogy elkészült a kenyerünk. Így hát hazahoztam a sütőt, de otthon hiába próbálkoztunk, csak nem akart melegedni! Teljes elkeseredettségünkbe már a lakás több konnektorán is végigpróbáltuk, sőt, a szomszédba is átvittük, de a gép mindenhol hideg maradt. Aztán este a sütő funkció futtatása közben egyszer belül tenyérrel finoman megütögettem a sütőteret, s lám, pár másodperc múlva a fűtőszál már szinte forró volt! Másnap reggel kivittem a konyhába, s újra kipróbáltam a kenyérsütőt, s a sütés most sem akart beindulni. Ismét megütögettem belül a gépet, s néhány másodperc múlva a fűtőszál már forró is volt! Szóval, elég nyilvánvaló, hogy a készüléknek kontakt-hibája van, csak az nem világos, hogy a
szerviznek ez miért nem tűnik fel! Ezek után telefonon beszéltünk a szervizzel, ahol a szakember már összeveszett velünk, és lecsapta a telefont. Jelenleg itt tart az ügy.
Bocsánat a hosszú esetleírásért, de a furcsasága miatt voltam ilyen bőszavú.
A kérdésem az lenne, hogy kihez lehet fordulni, ha a garanciális szerviz nem áll a
helyzet magaslatán. Talán megjavíttathatom egy másik szervizzel, s a számlát
benyújthatom a garanciális szerviznek? Nem tudom, mik a lehetőségeim.
Texastomy
2005.02.15, 11:15
Az én esetem a következő: Jan. 6.-án vettem egy Makita márkájú faipari csiszológépet. Használatkor azt tapasztaltam, hogy nem működik megfelelően, a csiszolt felület nemhogy símább, de érdesebb lesz. 2 nap múlva visszavittem a gépet, az eladó elküldte Fehérvárra. 3 hét múlva megjött a gép, kicserélték a talpát, de az újabb próba alkalmával sem működött rendesen. Ismét visszavittem, ismét leküldték Fehérvárra. 5 nap múlva hívtak a szakszervízből, hogy a gépnek semmi baja.
Tehát kialakult egy patthelyzet, Ők azt állítják, hogy a gép jó, én határozottan állítom (tudom), hogy nem csiszol rendesen. (A helyzet kísértetiesen hasonlít a Monty Pithon papagály-jelenetére)
Mit lehet tenni ez esetben? Létezik egy független itélő szerv aki eldönti kinek van igaza? Mivel 3 napon belül vittem vissza a gépet nem cseréltethetem ki? És ha igen azt a kereskedőnek kell megtenni, vagy a beszállítójának? Milyen jogszabályokra hivatkozhatok?
Köszönettel
T
Olaszországban vettünk egy mobiltelefont, amit Magyarországon nem forgalmaznak. Mikor hazajöttünk, akkor próbáltuk ki és nem működik. 2 hétig szervízben volt, majd a szervíz közölte, hogy nem tudják megjavítani mert nincs hozzá alkatrészük mivel nem forgalmazzák itthon.Felhívtam az cég magyarországi képviseletét, de ott széttárták a karjukat, hogy nem tudnak mit tenni, és azt mondták vigyem vissza Olaszországba. Kérdésem: Az EU-n belül vásárolt termékre vonatkozó garanciát bármelyik EU-s országban érvényesíthetem. Erre a kpviseletnél azt mondták csak akkor ha forgalmazzák a terméket. Ez valóban így van? Ha nem akkor mit tehetek? Köszönöm a segítséget előre is!
Csiszoló: 3 munkanapon belül, amennyiben lényeges probléma van (én ezt annak értékelem) a 151/2003 kormányrendelet alapján ki kell cserélni egy ugyanilyenre. Mindenképpen akereskedővel kell felvenni a kapcsolatot. Lehet azonban, hogy ez a gép ennyit tud. Mennyiért vetted?
Telefon: sajnos jelenleg ez van, tényleg a kereskedés helyén kell a kifogásokat intézni. Még ebben az évben fel fog állni egy reklamációs lánc, illetve ennek magyar irodája, amely segíteni fog ilyen ügyekben. Most nincsen itthon szerv, aki ebben az ügyben segíteni tudna. Sok helyütt mondjuk el, hogy ma még nagy a rizikója a külföldön történő vásárlásnak.
Texastomy
2005.02.17, 23:08
42.000,-HUF-ba került a csiszológép. A szerszámkereskedésben dolgozó eladónő azt hajtogatja, hogy Ő nem cserélheti ki, ezért küldi le folyton Fehérvárra. A gépnek nem szabadna ennyit tudnia, mivel a Makita cég ipari felhasználásra gyártja termékeit. Előtte egy Skill gépem volt, ami majd 8 évig bírta a folyamatos gyűrődést. 8 év alatt eleget használtam, tehát a csiszolási technikával nem lehet gond.
Vigyek le egy munkadarabot az üzletbe, és azon mutassam meg mi a bajom? És ha akkor is azt mondja, hogy nem tud mit csinálni? Vagy mondjuk azt mondja: hát igen ez a gép ennyit tud; és ha ez a színvonal nekem nem felel meg, visszakérhetem a gép árát?
T
Elnézést, így már más a leányzó fekvése. Nekem is Skil van, már 5 éve:)
Ebben az esetben ki kell, hogy cseréljék, ha azt már nem tudják megtenni, mert nincs ilyen, akkor vissza kell adni vétekor fizetett árat.
Nekem a következő problémám van: Vettem egy Motorola V150-es mobilt 2004. júniusában 36900.- Ft-ért. Augusztusban vettem észre, hogy baj van a géppel, ugyanis akikkel beszéltem (a telefonvonal másik végén akik voltak) szóltak, hogy nem hallják azt, amit a telefonba beszélek. Én ezt nem észleltem, csak az akivel éppen beszéltem "volna". A telefont bevittem a vidéki eladóhelyre (a központ Bp-en van), ott átvették, garancialevél-kísérőlevél átadva és felküldték javítani Bp-re a szervízbe. Cserekészüléket nem kaptam. A telefont 1,2 hét alatt kijavították. 2005. január közepén ismét jelentkezett ugyanaz a hiba. Bevittem a vidéki boltba, ahol nehezen, de ismét felküldték Bp-re javítani a szervízbe. Cserekészüléket most sem kaptam. Ma telefonáltak, hogy a készüléket a szervíz visszküldte a boltba, kijavították a hibát, átvehetem a telefont.
Kérdésem:
- van arra lehetőségem, hogy a pénzt kérjem vissza? (8 hónapos terhesen egy ilyen telefonnal mit tudok kezdeni?)
- normális az, hogy nem kaptam cserekészüléket?
- mit tehetek, mert én ezt a készüléket nem akarom átvenni, hiszen ez a hiba bármikor jelentkezhet.
Egy panaszlevelet a hét elején felküldtem a BP-i központba, és furcsa módon, szombatra meg lett "javítva " a telefon.
A megváltozott rendelet (151/2003, itt van a fórumok között az információknál egy külön hozzászólásban) nem tartalmazza azt a kötelezést, hogy amennyiben meghaladja a javítás a 15 napot, cserekészüléket kell biztosítani. Mindemellett a szolgáltatók általában ezt meg szokták tenni akkor, ha a jótállás még érvényes. Tehát nem kötelező a cserekészülék.
A vonatkozó rendelet, a Ptk és a 49/2003 GKM rendelet alapján elsősorban kijavítást vagy kicserélést kérhet, s csak amennyiben ezek nem teljesülhetnek, akkor lehet visszakérni a pénzt.
Azt ajánlom, hogy olvasd el a két rendeletet!
Egy hipermarketben vettünk egy gyermekkerékpárt. A jótállási jegyet ott nem pecsételték le, el kell vinnünk műszaki felülvizsgálatra a szakszervízbe, mielőtt elkezdenénk használni. Szeretném megkérdezni, hogy a szakszervíznek joga van pénzt kérni ezért a vizsgálatért és a pecsétekért? (Egyébként összeszerelniük nem kell, mert úgy árusították.)
A jótállási jegy szerint a jótállási határidő a vevő részére történő átadás napjával kezdődik. Tehát akkor már eleve érvényes ez a jótállás pecsétek nélkül is? Akkor is, ha nem viszem el a műszaki felülvizsgálatra?
Ez az összeszerelés lehet feltétele a jótállásnak, de csakis ingyen, s a fogyasztónak okozott kellemetlenség nélkül. Ha ugyanis ott a helyszínen ez nem végezhető el, akkor ez a fogyasztóra nézve hátrányos ténymegállapítás. A reklamációval összefüggésben született jogszabályok pedig több helyen is megemlítik, hogy a törvényben és a rendeletekben írt feltételektől a fogyasztó hátrányára eltérni tilos, ha ilyen kikötés van, akkor az semmis.
Úgy lenne ideális a dolog, ha ezt az álláspontot közölnék az áruház vezetőségével.
balorka
2005.03.31, 14:59
Még szeptemberben vettem egy mobiltelefont, ami először januárban romlott el: "magától" kikapcsolt, és csak azután lehetett újra bekapcsolni, ha levettem az aksiját. Szervízbe el, 1 hét múlva vissza, szoftverfrissítés. Alig telt el egy hét, újra jelentkezett ugyanez a probléma, hiába kapcsoltam vissza, perceken belül mindig kikapcsolt. Ismét szervíz, 2 hét alatt sikerült egy újabb szoftverfrissítést és egy aksicserét végrehajtani. Most újra kikapcsolt, majd a korábban bevált módszerrel visszakapcsoltam. Bekapcsolt telefonom azonban nem fogadott hívást!!! (azóta már volt sikeres hívás, de ki tudja, hány veszett el közben)
Felhívtam a T-mobil ügyfélszolgálatot, ahol közölték velem, hogy addig javítják a készüléket, amíg lehet!!! És ajánlotta, hogy ne "kis" szervízbe, hanem valamelyik plázában lévő "nagy" szervízbe vigyem.
Lehet, hogy türelmetlen vagyok, de már most elegem lett a szervízbe hurcolásból, illetve, hogy kiszámíthatatlan a - persze még jó sokszor javítható - telefon.
Legszívesebben más típusú készüléket szeretnék, de gondolom, erre semmi esély nincs. Javíttatni már nem szeretném többet, legrosszabb esetben is szeretnék egy új, ugyanilyen készüléket.
A Ptk. szerint javítást vagy cserét kérhetek-akár első körben is tehettem volna ezt?
Mire hivatkozzak, ha beviszem a készüléket?
Mik az esélyek?
Van esetleg valakinek ilyen jellegű tapasztalata?
Előre is köszi
Igazság szerint tényleg addig javítják, amig akarják. A gyakorlat azt mutatja, hogy amennyiben ugyanaz a hiba 3X fellép, cserélik ugyanolyanra. Ez így én azt hiszem fogyasztói szempontból is korrekt.
Üdv Mindenkinek!
Azt hiszem megsz-tam, de tanulságos lehet, ezért leírom. A történet egyszerű: új telefonelőfizetés (vonalas) + akciós készülék. Szerződés ügyfélszolgálaton megkötve, majd szerelő esti órákban érkezik, drótoz, telefont beüzemel. Készülékhez tartozó garancialevelet és egyéb papírokat keresem rajta, de nála csak egy munkalap van (naná, hogy az van!). Azt mondja, hogy mindent ügyfélszolgálat tud. Másnap munkaidőben telefonálok. Illetékes hölgy szerint garancialevél nincs, helyette a számla szolgál, amit majd küldenek. Egyébként bármi bajom van, forduljak hozzájuk. (Invitel, nem MATÁV!) Később kiderült, hogy a számla, amit küldtek, egyben az első havi telefonszámla, benne külön tételként szerepel a készülék típusszámmal, de gyári szám nélkül.
Az igazat megvallva volt elég bajom az új lakással, meg a költözéssel. Örültem, hogy egyáltalán van telefon. A baj most jelentkezett, 10 hónappal a készülékvásárlás után. Gerjed az aranyos, beszélgetés közben éktelen berregés van a vonalon. A fentiek szerint az ügyfélszolgálathoz fordultam:
- Bérelt vagy saját készülék?
- Saját, itt a számla.
- Akkor nem ide, hanem a szakszervízhez kell fordulni. A garancialevélre rá van írva, hogy hol a szerviz.
- Garancialevél az nincs. Önök azt mondták, a számla...
- Annak, benne kellett lenni a készülék dobozában.
- Nem volt. A szerelő az orrom előtt bontotta ki. Egyébként ő is azt mondta…
- Uram, ennyi idő után nem lehet kideríteni, ki volt kint önöknél. A garancialevélnek ott kellett lenni, azon van rajta, melyik szervizbe kell vinni.
- Egy magyar nyelvű használati utasítás volt csak. Az meg is van. Azon rajta van, hogy a forgalmazó címe: 2016 Leányfalu, Erdész u. 14. (Tel: 26/381-032) A cég neve sajnos valahogy lemaradt róla, de a telefonkönyv szerint Ventus Consulting Kft. A használati utasításon az is rajta van, hogy van egy szervizük, ami Budapesten, a Pajzs utca 8. szám alatt van. Nyitva: „Kadd és Csütörtök 9.00-15.00” (így írva). Szóval „kadden” vagy csütörtökön vegyek ki szabadságot, kapjam a hónom alá a készüléket és utazzak egy csomót?
- Igen. De a garanciajegyet keresse elő, mert azt kérni fogják.
- Akkor olcsóbb, ha veszek egy új telefont...
- Ahogy tetszik.
- #@&&$$$##...x! (Azt hiszem köszönés volt.)
Lehet, hogy a hölgynek igaza van. Sajnos.
Az Invitelnek meg elég nagy hálózata Magyarországon. Sajnos.
Nem kis részben Budapesttől távol. Sajnos.
A Ventus Consulting Kft.-ről csak annyit tudok, hogy sok helyen árulják a készülékeiket (MATÁV is). Ha valóban így működik a szerviz, akkor Sajnos.
Ha nem, akkor persze mindjárt más a gyerek fekvése. Egyelőre várom a válaszukat.
Tanulság:
1) Ha az ügyfélszolgálatos hölgynek igaza van, akkor új vonal telepítésénél nem aláírni, nem kifizetni semmit, amíg teljesen kész nincs a kivitelezés. Az pedig nem akkor van kész, ha működik, hanem akkor, ha minden papír megvan.
2) Az ember válogassa meg a partnereit. Egy rossz partner (mint most az Invitel) könnyen lejárathat egy vétlen céget (vélhetően ilyen most a Ventus). Nekem legalábbis elvették a kedvem a Ventus készülékeitől.
Bocsánat, a kicsit hosszú dumáért.
Üdv mindenkinek: Bandi.
A jótállási jegy nem átadása vagy hibás kitöltése nem érinti a fogyasztó jótálláshoz fűződő jogait! Ezt tessék nem elfelejteni. Az ügyfélszolgálatos is tévedhet...
Másrészt pedig a jótállási rendelet szerint a panasszal a forgalmazóhoz és a szakszervízhez is lehet fordulni, nem küldözgethetik el az embert. Gyorsabb a szerviz persze, mert a cég is oda küldené.
Kedves Fórumtagok, FVF!
Megint belefutottam egy hibás termékbe, s annak javítási tortúráiba...

Átfutottam amit a fórum első részében feltettetek, ezt atáltam:
"...A szavatosság az minden termékre érvényes, 2 évig. Ezen belül fél évig egyet nem értés esetén a kereskedőnek kell bizonyítania igazát, míg a második másfél évben már a fogyasztónak kell tennie ugyanezt. ..."
A problémáim a következők: a Tv-ben nincs nevesítve az esetem alapjául szolgáló
kávéfőző.
6 hónapon belül vagyok.
Több, a használatot ellehetetleníző, vagy akadályozó hiba is felmerült, úgy a negyedik hónapra.
Az első garanciális javításra Édesanyám vitte be a készülékét. A lerajzolt, hibalistán feltüntetett hibákból
-folyik a gépből a víz (ott ahol nem folyhatna)
-a főkapcsoló rossz, gyakorlatilag használhatatlan
-a kávékart a kávéfőző az illesztésnél "megrongálta"
-a készülék látható összeszerelési hibái miatt a burkolatot a gép üzemmód-kapcsolója "darálja", ami ezek után ronda, és ez csak romló állapot,
-stb
Ez első "javítás" példásan 3 napon belül megtörtént, DE
-a kapcsolót kicserélték, egy otromba, piros, kapcsolóra.
Ezzel a készülék nem a fekete-ezüst megjelenését erősíti, inkább egy barkácsmunka végterméke
A gép rejtett csavarokkal lett a gyárban összeszerelve, ezt a "szakszervíz" vélhetően uzsonnakés-feszítővas kombinációjával bontotta meg.
Ennek a tevékenységüknek számomra bosszabtó emlékei ott virítanak a készüléken. (szakszerűség)
Felhívtam az importőrt, hogy segítsen eme terméktől megszabadulnom, mert minden megoldás érdekel (az instant kávé NEM).
Azt javasolta, hogy vigyem vissza a szervízbe, de előtte (adott egy telefonszámot) hívjam fe a vezetőt, mert Ő segítőkész.
Telefon után, rohanás a szervízbe.
Azonnal kiderüt, hogy a cserét (6hónapon belül) nem kezdeményezik, sőt: "...addaig javítgatják a készüléket, ameddig az még javítható, akár 100-szor is...)
Ott próbafőztünk, akkorra már a kapcsolóból is folyt a víz
A felajánlott új kávékar, abban a pillanatban ment tönkre, amikor először feltették a gépre
stb
Kérdéseim:
-mis számít szakszerű javításnak, azaz a készülék házának megbontása, más alkatrész, mely a gyáritól eltér, szinben, méretben, remélem nem.
-szeretnékk ettől megválni, mert már a konyhabútorban is csak károkat okozott eme példás készülék...
Végezetül: a magyar leírás vagy nem egyértelmű, vagy én nem tudom, de amekkora marhaságot előadtak, azt nem is tudom itt és most leírni. Kb annyi történt, hogy az eszköz bizonyos alkatrészeit, amely gyárilag benne vannak szerelve, kvázi én távolítsam el, mert az okozza a hibák többségét
Én ezt is elfogadnám, báááár akor a fizikai tanulmányaimat dobnám ki az ablakon, az eredmény nem jó, sőt. Magyarul akkor sem lesz jobb a készülék, csak MÁS hibákat produkál.
Captain Crash
2005.04.21, 11:33
Semmit ne távolíts el a készülékből önkezüleg, ugyanis az garanciavesztéssel jár. Minden jótállási igényedről legközelebb vetessél fel jegyzőkönyvet, amikor a javítás elkészül, akkor természetesen írd le az okozott hibákat (rejtett csavar eltávolításával járó fizikai sérülés) a vásárlók könyvébe.
Ezek jó tanácsok voltak, remélem FVF is megérkezik valamikor a válasszal számodra, Ő kompetens tanácsot tud adni.
Ha leírnád melyik készülék ez, valószínüleg én se vennék olyat.
A javítással a készüléket az eredeti, a működéshez elengedhetetlen állapotba kell hozni. Nem véletlenül vett az ember fehéret, ne fessék át pirosra. Nyilvánvalónak tűnik, hogy hibát követtek el. Én, amennyiben a szerviz nem reagál megfelelően, akkor a kereskedőhöz fordulnék, ott kérném a panasz és a jegyzőkönyv felvételét, mert a szervíz nem hajlandó a panaszt megfelelően kezelni, a megoldást elutasította, nem megfelelően javított.
A kávéfőző egyébként szerintem vízmelegítő, mely benne van a rendelet mellékletében, így 10000 FT felett van rá kötelező jótállás.
Sziasztok!
Fogyasztóvédelemből írom a szakdolgozatomat, és készítek egy kérdőívet a fogyasztóvédelem közismertségéről.
Szeretném megkérni, a fórum résztvevőit, hogy segítsen növeleni a mintám elemszámát, ezáltal pontosítani a felmérés eredményét.
http://fogyvedkerdoiv.uw.hu/kerdoiv.htmMinden kitőltőnek nagyon köszönöm,
NA,
BMF
kicsiati
2005.06.11, 12:32
Sziasztok!
Nem akartam új témát indítani, de ez is garanciális eset.
Már egy másik topicban szót ejtettem arról, hogy vettem egy mobil telefont, amit a kereskedő hozott be külföldről, és Ő vállal jótállást. Ha megszűnik a bolt, ugrik a gari is.
Ismét belefutottam ebbe az esetbe.
Most egy digitális videókamerát akartam vásárolni. Több helyen is 80 ezer Ft volt a más boltok 90-95e Ft-os árával szemben.
Amikor megkérdeztem, hogy "Ugye országos szervize van?" akkor persze mondták, hogy "Nem, ide kell visszahozni". Azt is mondta a kereskedő, hogy azért ilyen olcsó, mert Ők hozzák be Magyarországra. Még magyar használati sincs hozzá, majd csak ha elkészül a fordítás.
Mondanom sem kell, hogy nem vettem meg, inkább elmentem a hivatalos márkakereskedésbe, és ott 89700-ért megvettem 2 éves, országos garanciával, és magyar nyelvű használati utasítással.
Nekem megér 10e Ft-ot hogy bármikor, bármelyik szervízbe elvihetem, és pesze hogy van hozzá magyar használati.
Úgy látszik, ezzel az EU csatlakozással, meg kell szoknunk, hogy ami feltünően olcsó, az bizony külföldről behozott termék, kétes (ha megszűnik a bolt nincs gari) garanciával.
Azért írtam ezt ide, hogy másoknak a szemét is felnyissam, hiszen a boltban nem közlik a vásárlóval, hogy nincs hozzá országos garancia, és magyar kezelési utasítás. Persze mindenki mérlegelheti, hogy neki mi éri meg.
Végül aki kíváncsi az előző esetemre itt a link.
http://www.fogyasztovedelem.com/forums/ind...p?showtopic=498
Azt azért hozzá kell tenni (mindamellett, hogy a hozzászólás rendkívül korrektül vet fel egy jellemző problémát), hogy a bolt megszűnése után a gyártónak akár határokon átívelően is vállalnia kell a termékért a felelősséget. Az ügyet így elintézni persze nem könnyű, s az ember inkább kifizet egy másik szervizt.
kicsiati
2005.06.13, 18:57
Tegyük fel, hogy a bolt Németországban vesz meg több tucatnyi kamerát, amire a bolt vállalja az itthoni garanciát.
A bolt megszűnik.
Hová vigyem a kamerámat? A gyártóhoz? Japánba, ahol gyártották? Németországi szervízbe ahol vásárolták? (Nem adnak hozzá Német gari papírt)
Itthoni márkaszervízbe? (Nagy ívben elhajtanak)
Akkor már jobb ha magam vásárolom meg mondjuk Ausztriában, és ha gond van a készülékkel, akkor legfeljebb kiviszem, vagy kiküldöm.
Szóval én inkább fizettem többet, és nyugodt lehetek, hogy a két év gari idő alatt 23 szervízbe vihetem el a készülékem. Ennyi már csak nem szűnik meg, és ha mégis akkor még mindig ott van a Magyarországi márkaképviselet ahová fordulhatok.
Míg az első esetben esetleg fel fordulhatok.
Sajnos ezzel az Uniós garanciával hitegetik az embereket, és amikor meg baj van, akkor kiderül, hogy nem ér semmit az Uniós gari.
Azért kíváncsian várom a választ a fenti kérdéseimre, hogy hová fordulhatok, ha esetleg mégsem a Magyar importör által behozott terméket vásárolok, hanem a fenti bolttól.
Szerintem az adott ország fvf-éhez vagy bíróságához....
Az Eu, world wide és hasonló garanciák az esetek nagyon kis százalékában élnek csak
Gyakran lehet fordúlni a gyártóhoz is van amikor segítenek, de amire alküldesz egy kamerát odáig meg visszajön (mert a postát te fizeted) addigra nem két forintot költesz...
helló!
A következőben szeretnék segítséget kérni:
vásároltunk egy kávéfőzőt vállalkozásunk részére. Az üzletben az eladó egy olyan típust ajánlott, amelyet állítása szerint ők is szervizelnek. Megkapuk a számlát, és a jótállási jegyet (1 véet vállalt a gyártó), látszólag minden rendben volt, majd egy 1/2 év múlva a burkolata megrepedt. Édesanyám a számlával és a jótállási jeggyel visszaballagván az üzletbe azt a választ kapta az üzlet munkatársaitól, hogy ilyen kis értékű eszköz (7990 Ft.) esetén társas vállakozás nem érvényesíthet garanciát, és ez a garanciajegyre is fel van tűntetve. Ha saját névre vásárolatam volna, akkor is csak közvetlenül a gyártóhoz tudok fordulni (a gyártó magyar), ők nem intézik a termék garanciális panaszait.
Kérdésem: Valóban csak magánszemély érvényesíthet 10 000Ft alatti termékek esetében garanciális jogokat?
Előre is köszönöm a segítséget!
Ha cégnévre lett véve és vállalt jótállást -adott jótállási jegyet- akkor azt önként vállalta, és ez alapján teljesítenie is kéne.
10.000 forint alatti termékekre magánszemélyként is csak szavatosság van, ez érvényes a nem magánszemélyekre is.
Sajnos ha a bolt nem teljesít kizárólag bírósághoz lehet fordulni....
Kedves FVF!
Az én problémám a következő:
Vettem egy Sennheiser fejhallgatót 2005. marc 18.-án,elég drága volt.
Kb. 1 hónap után visszavittem a kereskedőhöz,mert az egyik fele halkabb lett,meg máshogy is szól egy picit,de nem ez a lényeg.Azt mondta,majd ha jön hozzá futár felküldeti vele.Ez kb 2 hónap alatt sikerült is neki,állandóan hitegetett,majd most,stb...
Namármost szerviz visszaküldte,rohanok haza,örül a burám,de semmi,ugyanazt kaptam vissza,szervizmunkalapra semmit nem irtak.Visszavittem megint,de eladó azt mondta,vigyem inkább el inkább én szervizbe! Köszi!Szóval a kérdés az, mivel lehetne rávenni az eladót,vagy a szervizt,hogy egy uj,vagy javitott, nekem mindegy,csak működőképes fejhallgatót kapjak vissza,esetlegesen a vételárat,és veszek másik gyártótól?
Segitséged előre is köszönöm!
Semmivel...

a vételárat nem kaphatod vissza, csak ha vagy nem tudják megjavítani sem ugyanolyanra cserélni...
Sajnos a fvf ilyen esetekben nem tehet(tesz?) semmit, pedig ilyenkor kéne kimenni a vevővel a boltba és nem a bolt és a vevő közti szerződésbe beleszólni (ahogy Jooe leírta máshol..) hanem a hibás ügyintézés miatt megbüntetni a boltot.
Erre sincs jogotok/ kapacitásotok?
Pedig ha egy bolt a 15 napot jelentősen túllépve visszaküldi ugyanazt a terméket javítás nélkül, akkor egyértelműen nem törkedett semmire, ezért nem lehet büntetni?
Captain Crash
2005.07.06, 15:41
Fel kell jelenteni az FVF-nél, és az illetékes hivatal (az 1999. évi LXIX. tv. szabálysértési hatáskörrel ruházta fel a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, illetve a Megyei (Fővárosi) Közigazgatási Hivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségeit) szabálysértési eljárás keretében intézkedik.
1999. évi LXIX. tv. 82. § (1) A szabálysértési eljárás feljelentés, illetőleg a szabálysértési hatóság részéről eljáró személy észlelése vagy tudomása alapján indulhat meg.
(2) A feljelentést, ha jogszabály másképp nem rendelkezik szóban vagy írásban bármely személy vagy szerv megteheti. A szóban tett feljelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni.
(3) A feljelentésnek az eljárás alá vont személy ismert személyi adatainak megnevezése mellett tartalmaznia kell az elkövetett cselekmény helyének és idejének, továbbá az elkövetés körülményeinek leírását, a bizonyítási eszközök megjelölésével. Amennyiben lehetőség van rá, a bizonyítási eszközöket csatolni kell a feljelentéshez.
(4) Az érdemi határozatot az eljárás megindítását követő harminc napon belül kell meghozni. Ha az ügy bonyolultsága vagy más elháríthatatlan akadály indokolja, a szabálysértési hatóság vezetője egy alkalommal az ügyintézési határidőt legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatja.
Erre egyik sincsen, vagyis nincsen kapacitás, de ha lenne, akkor is feleslegesen mennénk ki, hiszen elutasíthatja a bolt a kérelmet akkor is, s csak zsarolni lehetne avval, hogy amennyiben nem teszi meg a kívánságot, akkor egyéb dolgokért bírságolok. Ez pedig törvénysértés...
Captain Crash
2005.07.08, 19:53
Mi az, hogy elutasítja a kérelmet? Milyen kérelmet? Szabálysértési eljárás az nem kérelem.
Ott van a munkalapon, hogy semmit nem csináltak (jelen esetben pl). Ha van írásos bizonyíték a szabálysértésről, és a fogyasztó amennyiben feljelentést tesz, akkor milyen jogon utasítja el a bolt a szabálysértési eljárást??? Ez nekem új
Ez a nagy probléma!
Az lenne jó, ha ilyen esetben a vevő-eladó közötti magánszerződésbe nem szólhat bele, de a többiért büntethetne, és ennek lenne hatása boltra, mert az egy dolog, ha a vevő elperelget évekig a bolttal, attól nem ijednek meg, de ha azonnal kapnának 100.000-es büntetést mert szabályellenesen jártak el, akkor következő vevővel nem tennék meg.
Szóval kapacítás nincs rá?
norbika
2005.07.09, 19:54
(FVF @ 2005 Jul 7, 10:04 AM)
Erre egyik sincsen, vagyis nincsen kapacitás, de ha lenne, akkor is feleslegesen mennénk ki, hiszen elutasíthatja a bolt a kérelmet akkor is, s csak zsarolni lehetne avval, hogy amennyiben nem teszi meg a kívánságot, akkor egyéb dolgokért bírságolok. Ez pedig törvénysértés...
Sziasztok!
Osszatok észt léccci.Több mint egy éve vásároltam egy mobilt és olyan sokszor javították,hogy betelt a garancia jegye.Most 2 hónappal a gari lejárta után újra ugyan az a probléma amivel már javították.Igaz,hogy ha betelik a gari jegy kérhetek cserét?
Sziasztok!
Csütörtök du. felhivott az eladó,h pénteken menjek be,mert a nagyker küldött 1 uj fülest előre,meg sem várták míg felér a másik!:D Szóval ez szerencsésen megoldódott,de ha ezt megtették volna az elején,...
Panxter
2005.07.24, 22:52
Sziasztok,
Lenne, egy sos kérdésem.
Pénteken Vodafone-nál vettem egy mobilt, amelynek a kijelzője szombaton elkezdett villogni telefonálás közben.
Ma reggel (72 órán) belül visszavittem nekik, látták is, hogy mi a hiba, de nem voltak hajlandóak kicserélni azonnal. Felvették a jegyzőkönyvet, és azt mondták cserélni fogják, de előbb szerviz megvizsgálja, 10 napon belül.
Jogos ez így? Nem tehetek semmit, hogy rövidebb idő alatt cseréljék? Kötelesek cserélni?
Köszi a válaszokat előre is!
Elküldheti bevizsgálásra, csak nem javíthatjkák, hanem cserélniük kell egy újra, de mindegy mert úgysem tudsz semmit tenni...
Illetve mehetsz a bíróságra ha nem tetszik.
Panxter
2005.07.25, 17:10
(Pjotr @ 2005 Jul 25, 09:08 AM)
"Elküldheti bevizsgálásra, "
Köszi a választ.
És mennyi ideig tarthat a bevizsgálás? Valahol úgy olvastam, hogy 3 napon belül el kell dönteniük.
Ha jól tudom három napon belül írásban kell nyilatkozniuk, de valószínűleg a 15 napra kell ilyenkor is törekedniük. -talán...
Sziasztok!
13 hónapja vásároltunk egy sövenyvágót, ami természetesen 1 hónappal a garanciális idő lejárta után elromlott. A szervíz arra hivatkozva, hogy ehhez a típushoz nem kapnak alkatrészeket nem hajlandó javítani a készüléket. Mit lehet ilyenkor tenni? A szevizben a szaki szerint dobjam ki...
Alkatrészellátást nem kötelesek biztosítani, de amit tudni kell, hogy 2 év szavatosság vonatkozik rá, a 7. hónaptól a vásárlónak kell boizonyítania, hogy a termék a rendeltetésszerű használat közben ment tönkre, ha van egy ilyen szakvélemény, akkor a készüléket ingyen és bérmentve javítani vagy ugyanolyanra kell cserélniük, ha egyiket sem tudják megtenni, akkor a teljes vételárat vissza kell, hogy adják.
Ha nem lehet bizonyítani vagy a hibát tényleg rendeltetésellenes használat okozta, akkor egy út marad: kidobni a készüléket és legközelebb nem venni meg minden ipari hulladékot a bevásárlóközpontokban.
Szerszámot a szerszámboltban kell venni és nem az abc-ben meg a un. barkácsáruházakban, ezek a helyek nagyon messzire elkerülendők.
Vagy számolni kell azzal, hogy egy ilyen olcsó szerszám élettatama mindössze pár óra...
(egy philips konyhai robotgép élettartama 90 üzemóra......)
Szia Pjotr!
Kösz a választ. Ami az olcsoságot illeti. 10 eFt-ba került, ami azért nem olyan olcsó és talan haromszori használatnal többet kellene birnia. Na mindegy, azért szétszedem, hátha javítható valahogy. Mégegyszer kösz.
A jótállás teljes időtartama alatt a kereskedő bizonyít, sajnos ez lejárt

Nem hiszem hogy kikérnéd az FVF szakvéleményét, mert nagyságrendileg annyiba kerülne mint a termék ára, és még akkor is téged terhel ha számodra kedvező (ráadásul nem is kötelező érvényű, a kereskedő elutasíthatja, bár egy akkreditált bevizsgáló véleménye a bíróságon valószínűleg perdöntő.)
Csak annyit tudok én is javasolni mint pjotr, ha hosszú távra vesz valamit az ember akkor szaküzletben, és nézze meg mennyi a jótállás, amire több nem véletlen több...
Sajnálom ha bebuktad dolgot, remélem meg tudod csinálni, az emberi találékonyság sok mindenre képes