Tavaly decemberben vettem a Photo hall-nál egy litium akkut 2990 Ftért. Most márciusban nem működött a készülék. Bevittem Westelhez és azt mondták, hogy zárlatos. Igy visszavittem az akkut az üzletbe blokkal, csomagolással, de nem voltak hajlandóak kicseréllni. Úgy tudom a duracell elemekre vonatkozik garancia, az annál értékesebb mobil akkura nem? Vagy csak ez az üzlet nem volt erre hajlandó?
Ez egy érdekes kérdés, utánanézek ennek is. Akku-val kapcsolatban én annyi állásfoglalásunkról tudok jelenleg, hogy az utángyártott akkut kerülni kell, ezektQl akár fel is robbanhat a készülék.
Gondolom Neked nem ilyen van. Jótállás nem jár a készülékre tudtommal - már a korábbi jótállási rendelet is 3000 Ft alsó határt írt elQ, 2003 nov 22 óta ez már 10000.
Szavatosság azonban van rá, ez nem kétséges, mert az szeptember 1 óta 2 év minden termékre. Ezt a boltnak kötelessége elintézni. Jegyzökönyv, egyebek. Nekik kell bizonyítani, hogy a hiba nem megfelelQ használatból következett be. Kérhetnek szakvéleményt, melyet nekik kell kifizetni. Felajánlhatnak kijavítást, kicserélést, vagy másodsorban árleszállítást, vételár visszatérítést is.
Amennyiben ez nem ment jól, sürgQsen fáradj be az akkuval és papírjaiddal a József krt 6 szám alá, kérj tanácsot. Müszaki és termékellenQrzési fQosztály, fsz jobbra.
Utánanézek, hogy aksikra van -e valami specialitás.
Köszönöm a választ, de Nyíregyházán lakom és nem tervezem, hogy mostanában Pestre mennék. Itt van esetleg helyi iroda?
Ja, és még annyit, hogy ez az akku sbs tipusu, a westelnél is árulnak ilyet.
Az akkukra, amennyiben külön - nem a telefonnal, vagy egyéb készülékkel vásároljuk - nem vonatkozik jótállás, csak a szavatosság. Ez egy 2003 decemberben vásárolt áru esetében 2 év. Az első fél évben kell bevinni, ekkor még a boltnak kell BIZONYÍTANIA, hogy a meghibásodás nem gyártási hibából ered.
Amennyiben blokkal visszavisszük, nekik jegyzőkönyvet kell felvenniük, melyben javaslatot tesznek, hogy hogyan fogják orvosolni a problémát. A már ismert kijavítás-kicserélés, másodsorban árleszállítás, szerződéstől elállás az a négy lehetőség, melyet felkínálhat. Azt is le kell írnia, hogy mit kért ezek közül a vevő.
Amennyiben ilyet nem akarnak kitölteni, akkor ezt rögzíteni kell a vásárlók könyvében.
Ha megtette, akkor ezt az akkut cserélniük kéne szakértőnk szerint, mivel a zárlat nem következhet be rossz használat következtében.
Azt is megtudtam, hogy a legtöbb telefon-gyártó cég már nem fogad el, csak olyan akkut, melyet az általa ajánlott gyártók és eladók forgalmaznak, mert olyan pontosak és megtévesztőek a másolatok (utángyártott akkuk), hogy nem lehet megállapítani kívülről a különbséget.
Így reklamálni csak a vétel helyén, a Photo Hall-nál lehet, nekik kötelességük ezt megvizsgálni. A hivatkozási alap a 49/2003 GKM rendelet, ami a szavatosságról szól.
Ja, az előbb elfelejtettem: minden megyében van Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, címeik mindig fenn vannak az interneten, a www.fvf.hu címen, de ezúttal még kimásolom Neked:
Szabolcs-Szatmár-Bereg 4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5. tel.: (42)414351 tel.:(42)594-224 tel./fax: (42)310-705 E-mail: kozighivsza@konyv.kozig.b-m.hu 4400 Nyíregyháza, Pf. 145.
Nagyon köszönöm a segítséget, megpróbálok így eljárni ahogyan tanácsolták.
Nem mobil, de MP3 felvevő aksi (X5). Tavaly novemberben vettem egy mp3 felvevőt (távirányítóval, asztali dokkolóval, tokkal 106eFt), amiben beépített aksi van. Garipapír szerint két év jótállás van a készüléken (tartozékokra 6 hónap).
A felvevő rendszeresen van használva (heti 2x), amikor dokkolóról 230V-ról megy. Hétközben meg hallgatom, és akkor lemerítem teljesen, és éjjel pedig feltöltöm.
Egész éjszakás töltés után bekapcsoláskor amikor a vinyóról indul a töltés lemegy 1/4-ig is, aztán visza 3/4-ig, vagy teli. Kb fele annyi időt bír ki az aksi, mint eredetileg, ráadásul a készülék összevissza mutatja a feltöltöttséget. Emiatt rendszeresen megáll a felvétel, holott korábban 5-6 órát is bírt egyfolytában.
Milyen jogszabály vonatkozik most az aksikra? Az akksira is két év van, vagy kevesebb? Ugye nem tartozéknak számít? Tulajdonképpen mi számít tartozéknak (hozzá adott fülhallgató, külön megvett >10eFt távirányító)? Ha most cserélik, és jövőre megint ugyanezt csinálja, meddig cseréltethatem az aksit?
Mivel rendszeresen haszánlom a felvevőt a 15 napos határidő is elég jelentős kényelmetlenséget okoz. Remélem adnak cserekészüléket.
Csaba_20
2006.10.17, 14:11
Esetleg próbáld meg a használati útmutatóban megkeresni, hogy mit tartanak ott tartozéknak és arra hivatkozni esetleges problémázás esetén.
Sziasztok!
Nekem is volna egy akkus problémám.
2006.09.07-én vásároltam egy eredetinem mondott gyorsboltos Nokia BPS-2 akkumulátort (de nem a gyorsbolttól!). Ez ugye a 6310i telefon gyári akksija aminek van egy a gyártó oldalán meghatározott készenléti ideje. Mivel nagyon kevés beszéddel (2,5 óra) összesen 4 napig volt hajlandó menni ez az akksi úgy, hogy éjszakára kikapcsoltam a telefonom (amit a lecserélni kívánt 2 éves akksim is tudja)így 2006.10.04-én visszavittem a boltba és mondtam, hogy ez a gyárilag megadott értékeket sem hozza. Az volt a válasz, hogy ".. miért a 4 nap nem elég neked..?" Mondtam, hogy nem mert ennél sokkal több beszéddel az 1 éves akksim bírja legalább 1 hétig. Azt mondták, hogy hagyjam itt és visszaküldik a gyorboltba bevizsgáltatni. És már köszönt is el a fickó. Erre mondom neki, hogy már ne haragudj de nem kapok valami átvételi elismervényt. Nagy fintorok közepette előhúzott egy üres noteszpapírt és ráírta "Átvettem. 10.04" pecsét és aláírás.
Se termék megnevezése, se a javítás várható dátuma. Majd még visszamentem és mondtam neki, hogy írja már rá a gyári számát az akksinak. Ráírta! Az elmúlt közel 1 hónapban 3x érdeklődtem de semmi.
Tudom, hogy a javításra 15 napon belül kell törekednie a boltnak, szerviznek. Ma bementem és kértem, hogy akkor adja át nekem a javított akksit. Azt mondta, hogy még nincs kész és nem is tudja mikor lesz. Erre én közöltem vele, hogy akkor kérem vissza a pénzt. Ő természetesen nem volt hajlandó visszaadni. Beírtam mindent a vásárlók könyvébe és most várok.
Az a helyzet, hogy még engem mondtak el mindenféle kötekedő bunkónak, hogy mit képzelek én.
Szerintetek sem jogos a kérésem?
Az ÁFÁS számla is egy vicc amit kaptam.
Szerepel rajta az, hogy akkumulátor 1db és 5000 Ft. Se VTSZ, se pontos típus. Ráadásul fent még 20% adót tartalmaz a számla de lent már csak 1,66%-t.
L_Matyi
2006.11.04, 16:32
(kano @ 2006.10.31, 20:27)

Szerintetek sem jogos a kérésem?
Szerintem teljesen igazad van, én is visszavittem volna, ha rosszabb, mint a régi, habár a ráírt értéket ne próbáljad meg elérni, azt mesterséges körülmények között tudja csak (egy helyben hagyod, nem nyomkodod, nem hívsz, nem hívnak... :-)
(Csaba_20 @ 2006.10.17, 14:11)

Esetleg próbáld meg a használati útmutatóban megkeresni, hogy mit tartanak ott tartozéknak és arra hivatkozni esetleges problémázás esetén.
Megnéztem:
A garijegyen: a jótállás ... 24 hónap, tartozékokra 6 hónap. De nincs benne semmi, a tartozékékról.
Kezelési útmutató (magyar): Tartozékok (és itt képpel is felsorolja): iAudio MP3 lejátszó, távirányító (opcionális), fülhallgató, kiegészítő csatlakozóaljzatok, Bölcső (opc.), Telepítő CD, tok (opc.) USB kábel, adapter, usb host kábel. Ezek szerint a lejátszó is tartozék? 100ezerért?
Az angolban ez így van: "components in the package", vagyis a csomag tartalma.
Sehol egy info arról, hogy az aksi tartozék lenne. Még nem jutottam el a boltba, mert mindenképpen kell csere felvevő a javítás idejére.
Ariadne
2006.11.14, 18:05
Szerintem ez alapján
"95. § (1) A tulajdonjog kiterjed mindarra, ami a dologgal olyképpen van tartósan egyesítve, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetőleg az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne (alkotórész).
(2) A tulajdonjog kétség esetében kiterjed arra is, ami nem alkotórész ugyan, de a dolog rendeltetésszerű használatához vagy épségben tartásához rendszerint szükséges, vagy azt elősegíti (tartozék)."
mindenképp alkotórész, ha csak azzal működik (csak azzal tölthető), és tartozék, ha egyébként önállóan is életképes. Ha alkotórész, akkor a 24 hó él rá, ha tartozék, akkor a 6, szerintem... A "kétség esetén" az utóbbi esetben azt jelenti, hogy a tartozéknak nem feltétlenül lesz ugyanaz a "jogi sorsa", mint a fődolognak, eltérően is meg lehet állapodni róla (mondja ezt az okos jogtár kommentár).

Sziasztok!
...
Köszi a hsz-t!
A gyári adatok tudom, hogy ideálisak de azok hivatalos adatok. Egyébként a gyári minimumot mindenképpen hoznia kellene. Egy ilyen akksinak simán 7-14 napot kellene mennie használattől függően.

Se termék megnevezése, se a javítás várható dátuma.
azt nem mondtak meg neked, hogy hogyan lehet egy akkut javitani?
en kuldtem vissza par aksit mar a nagyker-hez, de meg soha nem mondtak olyant, hogy javitjak, hanem mindig csereltek...
(Ariadne @ 2006.11.14, 18:05)

Szerintem ez alapján
"95. § (1) A tulajdonjog kiterjed mindarra, ami a dologgal olyképpen van tartósan egyesítve, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetőleg az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne (alkotórész).
(2) A tulajdonjog kétség esetében kiterjed arra is, ami nem alkotórész ugyan, de a dolog rendeltetésszerű használatához vagy épségben tartásához rendszerint szükséges, vagy azt elősegíti (tartozék)."
mindenképp alkotórész, ha csak azzal működik (csak azzal tölthető), és tartozék, ha egyébként önállóan is életképes. Ha alkotórész, akkor a 24 hó él rá, ha tartozék, akkor a 6, szerintem... A "kétség esetén" az utóbbi esetben azt jelenti, hogy a tartozéknak nem feltétlenül lesz ugyanaz a "jogi sorsa", mint a fődolognak, eltérően is meg lehet állapodni róla (mondja ezt az okos jogtár kommentár).
De azt is moindja, hogy ha nincs eltérő megállapodás akkor ugyanúgy kell kezelni.
Mozigépész
2006.11.23, 08:49
(balacy @ 2006.11.22, 18:58)

Se termék megnevezése, se a javítás várható dátuma.
azt nem mondtak meg neked, hogy hogyan lehet egy akkut javitani?
en kuldtem vissza par aksit mar a nagyker-hez, de meg soha nem mondtak olyant, hogy javitjak, hanem mindig csereltek...
Ha olyan az aksi a cellákat lehet cserélni. De idő és pénz igényes, megéri inkább kicserélni. A cserét én is otthon szoktam végezni, ha olcsóbban kijövök így...
Bár ez elég régen olt....
(kano @ 2006.11.20, 20:57)

Sziasztok!
...
Köszi a hsz-t!
A gyári adatok tudom, hogy ideálisak de azok hivatalos adatok. Egyébként a gyári minimumot mindenképpen hoznia kellene. Egy ilyen akksinak simán 7-14 napot kellene mennie használattől függően.
Sziasztok!
Most feg lejárni a 30 napom amin belül köteles lett volna válaszolni a bolt a Vásárlók Könyvébe tett bejegyzésemre. Ez nem történt meg. Ilyenkor ugye fordulhatok a területileg illetékes fogyasztóvédőkhöz és a jegyzőhöz? Nem voltam bent azóta a boltban és nem is nagyon akarok bemenni, nincs kedvem harcolni a bunkó nepperrel.
Köszi!
Kano
Jaja, jegyyző, fogyvéd.

Hajrá
(Joooe @ 2006.11.28, 06:13)

Jaja, jegyyző, fogyvéd.

Hajrá

Köszi!
A jegyző nem válaszolt! Most járt le a 30 nap. Most megy a levél a fogyasztóvédőknek.
Ez normális, hogy egy hivatalos levélre nem hajlandő a jegyző reagálni?
(kano @ 2007.01.15, 21:23)

A jegyző nem válaszolt! Most járt le a 30 nap. Most megy a levél a fogyasztóvédőknek.
Ez normális, hogy egy hivatalos levélre nem hajlandő a jegyző reagálni?
Köteles rá reagálni, nem tudom mi a határidő, de ha nem reagál akkor az állampolgári jogok biztosához fordulhatsz.
(Joooe @ 2007.01.16, 07:01)

Köteles rá reagálni, nem tudom mi a határidő, de ha nem reagál akkor az állampolgári jogok biztosához fordulhatsz.
Nem reagált. Méghozzá azért nem mert egyszerűen továbbküldte a levelem a Baranya Megyei
Fogy. védőkhöz.
Utazom a buszon és egyszer csak keresnek a telómon, a csaj az a mobil boltból.
Azt mondta, hogy már rég elintéződött a dolog csak "elfelejtett" szólni de tényleg hibás az akku és a
gyosbolt nem tudja cserélni így visszaadja a pénzt csak jöjjek be. Nem értettem, hogy miért is lett
hirtelen ilyen kedves? Erre átadta egy hölgynek és kiderült, hogy éppen ott állnak mellette a
fogy. védősök. Rögtön megértettem, hogy mitől is lett ilyen kedves hirtelen.
A fogyis hölgy kérdezte, hogy így megfelel-e a dolog és kérek-e írásban
választ a levelemre vagy nem tartok rá igényt. Mondtam, hogy eltekintek tőle.
Amikor bementem a pénzért már megint bunkó volt az eladó és nagyon nehezen akarta kiküszködni
magából az 5k-t.
Szóval köszönöm szépen mindenkinek a segítséget és a fogy.védősöknek is sok köszönet.
Ariadne
2007.01.24, 09:13
Éljen!
OFF: A fővárosi fogyasztóvédelem miért nem csinál ilyet?

Ők csak tájékoztatnak a jogaimról, aztán küldik a határozatot, hogy sajnos nincs hatáskörük egyedi ügyekben eljárni. Pedig én csak annyit kértem tőlük akkor, legalább szálljanak ki a céghez, mert rendszeresen átvágják az embereket - de nem... Fogyasztóvédelmet szeretnék a fővárosba is....
Ők sem egyedi ügyben jártak el, csak csináltak egy villámellenőrzést. Sztem a pestieknek nincs elég ideje rá. Kéne egy-két önkéntes.

Nem is értem, hogy miért nincs. FVF csak a képzést adná, meg irányítaná az önkénteseket.
Ez azért sokban múlik azon is, hogy a helyi vezetés hogy tekint a fogyasztóvédelemre.
Akad ahol csak bevételt várnak a fogyasztóvédelemtől.
Akad ahol a politikus a kereskedőt védi, a fogyasztóvédelem pedig ennek van alárendelve.
Akad ahol egyéb háttéralkuk a meghatározók.
Akad ahol a vevőnek (szinte) mindig igaza van, mert vevőből több van, és az ilyen rendcsinálás jól jön a kampányban.
Akad ahol a korrektség a fejlődés záloga, és ez is fontos... (így jönnek mások lakni, vállalkozni, stb. oda)
Az, hogy hogyan alkalmazza a fogyasztóvédelem a jogait a politikától, valamint az ott dolgozók tehetségétől, tenniakarásától, stb. is függ.
Ariadne
2007.01.25, 09:20
(TheElf @ 2007.01.24, 19:38)

Ez azért sokban múlik azon is, hogy a helyi vezetés hogy tekint a fogyasztóvédelemre.
Akad ahol csak bevételt várnak a fogyasztóvédelemtől.
Akad ahol a politikus a kereskedőt védi, a fogyasztóvédelem pedig ennek van alárendelve.
Akad ahol egyéb háttéralkuk a meghatározók.
Akad ahol a vevőnek (szinte) mindig igaza van, mert vevőből több van, és az ilyen rendcsinálás jól jön a kampányban.
Akad ahol a korrektség a fejlődés záloga, és ez is fontos... (így jönnek mások lakni, vállalkozni, stb. oda)
Az, hogy hogyan alkalmazza a fogyasztóvédelem a jogait a politikától, valamint az ott dolgozók tehetségétől, tenniakarásától, stb. is függ.
Ezzel egyetértek... Jobban örülnék, ha egyre több helyen legalább a bevételre rámennének, és a "jó fogásnak" tűnő bejelentésekre kiszállnának bírságolgatni, ha kell, hetente újra, növekvő bírsággal a notórius szabálysértőknek. De gyanúm szerint pénzhiány is lehet a háttérben, mert ehhez sok ember is kell, aki kimegy a "tetthelyre".
Ariadne: Ha jól tudom, te azért jobban ismered a jogszabályokat, mint én, de azt még én is tudom, hogy a fogyasztóvédelemnél helyben marad a kiszabott bírság egy igen jelentős része...
A gond ennél kicsit bonyolultabb. Bár a magyar jog hivatalosan nem nagyon ismeri a precedens fogalmát, a kiugró bírságok esetében a Mistral mindig azzal érvel, ha más 50000 Ftot kap akkor a törvény előtti egyenlőséget, valamint a jogbiztonságot sérti, ha ők milliókat. Ez a story sokszor működik ami, lássuk be, elég gáz.
A gond az, hogy nagyon sok helyen ugye az a módszer, hogy aki nem fizet zsebbe az ellenőrzést végzőnek, vagy az önkormányzat megfelelő emberének, az kap egy egységes 50000 forintos bírságot. Akár azért is, mert a külső táblán ahol krétával vannak akciók feltüntetve az árak nem olvashatóak az esőben, vagy azért is, ha a vevőket milliókkal nyúlják le.
Ez az egységes bírságolási gyakorlat elég sok ügyet érint (érthetően) és innen pedig a Mistral, stb. jön a fenti érveléssel. Ezen az segítene, ha a fenti gyakorlatot sikerülne megfelelő fórumon megtámadni.

Ehhez viszont már neked kell értened
Ariadne
2007.01.30, 15:40
Sajnos elég biztos forrásból hallottam, hogy a szakemberhiány a fő gond, ami a pénzhiány egyenes következménye... A felügyelőnek zsebbe fizetés, ha van, szintén az alacsony fizetés miatt lehet így, szóval megint visszatértünk az okhoz.
Érvelni meg bíróságon mindenki azzal érvel, amivel jól esik neki, azt viszont sem én, sem te, sem senki más nem befolyásolhatja, hogy ez alapján milyen döntést hoz a bíró. Joga van úgy dönteni, ahogyan jónak látja, ezért nincsen precedens nálunk. A joggyakorlat is egy olyan fogalom, ami utólag nézve a főbb csapásirányt jelenti, de ez is csak egyedi bírók egyedi döntéseiből áll össze.
Ezért lenne jó külsös önkéntes fogyasztóvédő, akár párban egy hivatalossal. Az önkéntes a fogyasztók érdekeit nézné nem a sajátját.
A bünti összege meg lehetne a károkozás, az elkövetés gyakoriságának szorzata szerint egy táblázat nagyon kis mérlegelési lehetőséggel.
A hivatásos nem fog munakidőn túl dolgozni, az önkéntes meg nem fog munkaidőben dolgozni.
Ha hatalamat adsz valakinek a kezébe, ott kemény szabályokat, szankcionáálhatóságot kell kikötni, szerződéssel, azt meg ingyen senki nem fogaj bevállalni.
Captain Crash
2007.01.30, 17:29
OFF: Én is hozzászólnék a témához, de annak az a neve, hogy Mobil akku.

Remélem mindenki értette a célzást.

(Legfőképpen a modink.)
(Captain Crash @ 2007.01.30, 17:29)

OFF: Én is hozzászólnék a témához, de annak az a neve, hogy Mobil akku.

Remélem mindenki értette a célzást.

(Legfőképpen a modink.)
Milyen vagy?!